Zwitserland bergen

Top 6 bezienswaardigheden Zwitserland Verborgen parels

Ga de bergen in!

Zwitserland heeft machtige Alpentoppen, gezonde berglucht en helderblauwe meren. Hieronder vind je 6 bezienswaardigheden in Zwitserland die je volgens onze reisexperts moet zien.

1. Jungfrau

Wandelen, klimmen, mountainbiken; de Zwitserse Alpen hebben een grote aantrekkingskracht op natuurliefhebbers en avonturiers. De beroemdste berg is de Matterhorn, met een hoogte van 4.478 meter, maar ook de Jungfrau van 4.158 meter mag er wezen. De Jungfrau behoort tot de Berner Alpen en ligt naast de Eiger en Mönch. Bergwandelaars bedwingen hier steile bergpieken en diverse gletsjers, en komen op adem in de lieflijke alpenweiden. Tussen de Jungfrau en Mönch ligt het Jungfraujoch, een bijzonder uitzichtpunt in de Alpen, op een hoogte van 3454 meter. Je bereikt Jungfraujoch met een tandradtrein of kabelbaan met als eindpunt het hoogstgelegen treinstation van Europa. 

Bekijk de prive reis naar de Jungfrau

Bekijk de groepsreis naar de Jungfrau

2. Aletschgletsjer

De Aletschgletsjer is een gletsjer in de Berner Alpen, op de grens tussen de kantons Bern en Wallis. Met een lengte van 23 kilometer is dit de grootste gletsjer in Zwitserland en van de Alpen. De indrukwekkende ijsmassa is uitgeroepen tot Unesco-wereldnatuurerfgoed. Voor (berg)wandelaars is het aantrekkelijk om de gletsjer, al dan niet onder begeleiding, te bewandelen. De route voert ook door het Aletschwald, waar de oudste alpendennen van Zwitserland groeien. Wil je de Aletschgletsjer op de gevoelige plaat vastleggen? Het beste plekje om dat te doen is bovenop de Bettmerhorn, die je wandelend of met de kabelbaan bereikt.

Bekijk deze reis

3. Autovrij Braunwald

In het kleine en vrij onbekende kanton Glarus ligt Braunwald. Het dorp ligt op 1300 meter hoogte op een zonnige bergterras in de Glarner Alpen. Wat Braunwald bijzonder maakt is dat het dorp autovrij is. En waar Zwitserland bij velen bekend is als luxeoord, ontdek je hier een authentiek dorp. De eenvoudige houten huizen en boerderijen liggen in een parkachtig landschap met op de achtergrond ruige, grijs witte kalkrotsen. De enige manier om Braunwald te bereiken is met een bergtram of paard en wagen. Plantenkenners wandelen in Braunwald door alpiene rozentuinen en bezoeken een speciaal reservaat voor bergflora. 

Bekijk deze reis

4. Ticino

Ticino, Tessin in het Nederlands, is eigenlijk een stukje Italië in Zwitserland. In dit meest zuidelijke kanton van Zwitserland is Italiaans dan ook de voertaal. In Ticino bevindt zich onder meer het Zwitserse deel van Lago Maggiore. Hier liggen de Brissago-eilanden. Door de beschutte ligging tussen de oevers van het meer en de Monte Gridone is een perfect klimaat ontstaan voor subtropische planten. Op het grootste eiland Brissago is een schitterende 19de-eeuwse botanische tuin aangelegd, vol met tropische planten. Ook de Zwitserse plaats Bellinzona doet heel Italiaans aan. In de stad bezoek je meerdere middeleeuwse burchten die door Unesco zijn erkend als werelderfgoed.

Bekijk deze reis

5. Engadin

Engadin ligt in het zuidoosten van Zwitserland in het kanton Graubünden. Het dal wordt gevormd door de bovenloop van de rivier Inn en is een van de diepste bergdalen van de Alpen. De belangrijkste plaats in dit 80 kilometer lange bergdal is Sankt Moritz. Het mondaine bergdorp is een geliefd wintersportoord en telt veel luxe (mode)winkels en dure hotels. Voor bergwandelaars, avonturiers en natuurliefhebbers is Engadin een waar paradijs. Door de prachtige combinatie van bergen, heldere meren en de rivier Inn wordt het bergdal ook wel “Feestzaal van de Alpen” en “Tuin van de Inn” genoemd.

Bekijk deze reis

6. Berner Oberland

Het Berner Oberland ligt ten zuiden van de Zwitserse hoofdstad Bern. Met ruim 800 meren en tal van majestueuze bergtoppen is het Berner Oberland een favoriete bestemming voor een wintersportvakantie. De schilderachtige landschappen trekken ook zomers genoeg toeristen aan. De eerder genoemde bergen Jungfrau, Eiger en Mönch liggen in het Berner Oberland, net als de Aletschgletsjer. Toegangspoort tot het Berner Oberland is de plaats Thun, aan het gelijknamige meer. Naast een goed bewaard middeleeuwse centrum is het 12de-eeuwse Schloss Thun een opvallende bezienswaardigheid. Met zijn witte muren en hoge ligging valt het kasteel goed op in het stadsgezicht.

Bekijk de reis

Met SNP naar Zwitserland?

Ben je geïnspireerd om naar Zwitserland af te reizen? SNP biedt verschillende mogelijkheden: ga op wandelvakantie in Zwitserland of regel je huttentocht via SNP.