Wandelvakantie Ticino

Zwitserland - Ticino, 5 dagen Huttentocht door Italiaans Zwitserland

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie langs (berg)hotels en berghut

Ticino is een minder bekend kanton van Zwitserland. Het heeft niet de gletsjers en imposante 3- en 4 duizenders van het Berner Oberland of Graubünden. Het heeft wel veel zon en een heerlijke Italiaanse saus over de spreekwoordelijke Zwitserse georganiseerdheid. Deze korte trektocht laat je alles zien, van het groene Valle Maggia met zijn vele kerkjes, fresco's en kapelletjes tot het kale hooggebergte met heldere bergmeren. Van sfeervolle hotels in de dalen tot een moderne berghut op bijna 2600m hoogte. Van eeuwenoude stenen dorpjes tot de bijzondere nieuwbouw bij het stuwmeer Lago di Robiei.

Uniek aan deze reis

 • Relatief onbekend Zwitserland
 • Bijzondere overnachtingsplekken
 • Italiaanse sfeer en eten
 • Goed te bereiken per trein
 • Heerlijk wandelen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Interview | Sander Hoogendoorn

3FM-dj Sander Hoogendoorn vertelt over de eerste keer dat hij een huttentocht maakte. Italiaans-Zwitserland werd de bestemming en dat was "heel bevrijdend vooral". Lees verder...

Dag tot dag

Zwitserland - Ticino

Beknopt programma van deze trip:

 • Dag 1 aankomst in Coglio
 • Dag 2 bus naar Bignasco, wandeling naar San Carlo, gondelbaan naar Robiei
 • Dag 3 berg- en merenwandeling naar Capanna Cristallina 
 • Dag 4 wandeling naar Airolo
 • Dag 5 vertrek

Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

Dag 1

Aankomst in Coglio in het Valle Maggia ten noorden van het Lago Maggiore.
Als je vroeg arriveert, of een extra nacht hebt bijgeboekt, kan je een inloopwandeling van 10 km (360 m stijgen en dalen, 4 uur lopen), maken. Dit geeft een mooi beeld van de natuur en vooral cultuur in het dal, dat een duidelijk Italiaanse uitstraling heeft. Veel kapelletjes met kleurrijke fresco’s, huizen met stenen daken, geplaveide muilezelpaden en oeroude boogbruggen. Maar ook moderne hangbruggen. Aan het eind kan je verpozen in de brede grindbedding van de heldere Maggia rivier.

Overnachting in

Coglio

Dag 2

Na het ontbijt pak je de postbus voor een ritje van 15 km naar het mooie dorp Bignasco, hogerop in het Valle Maggia. Hier begint de wandeling door het wonderschone Val Bavona met zijn vele kerkjes en kapelletjes. Het is een een wirwar van oude gehuchtjes en enorme rotsblokken, onder loodrechte granietwanden. Je stijgt geleidelijk over vaak stenige trappenpaden van 450m naar 1000m. De wandeling eindigt in San Carlo, waar je de gondelbaan naar Robiei neemt, een heel andere wereld. Hier zit je opeens in het boomloze hooggebergte met (stuw)meren en gletsjers.
Wandeling: 15 km, 750 m stijgen en 140 m dalen, 6 uur lopen.

Overnachting in

Lago di Robiei

Dag 3

Vanaf je onderkomen naast de stuwdam wandel je langs een aantal meren naar de hooggelegen berghut Capanna Cristallina. De bergwereld om je heen is imponerend en de paden steil. De beschreven route gaat over een weinig belopen pad, of wat daar voor door moet gaan. Je volgt de markeringen tussen de rotsen naar Lago Nero, een fraai gelegen bergmeer. Vandaar is het niet ver meer naar de moderne berghut. Wandeling: 8,5 km, 825 m stijgen en 180 m dalen, 4,5 uur lopen. 
De slechtweer variant gaat eerst over een asfaltweg (zonder verkeer) en volgt daarna een bergpad. Als je wilt kan je een uitstapje maken naar het Lago Nero.
Ben je op tijd bij de berghut dan kan je de top van de Cima di Lago (2833 m) proberen te bedwingen.Vanaf het terras van de moderne berghut geniet je van een sublieme zonsondergang over de Basodino gletsjer.

Overnachting in

Capanna Cristallina

Dag 4

Je rukt je los van het magische uitzicht en begint langzaam af te dalen door het Val Torta. Het landschap wordt groener, eerst kleine boompjes, dan wat lariksen, dan een bos en een almboerderij. Inmiddels ben je aangekomen in het Val Bedretto en slaat rechtsaf. De glooiende route loopt deels door bos, deels over almweiden, met bellende koeien en fijne vergezichten. Bij het bovenstation van de Pesciüm gondelbaan kan je plaatsnemen op het terras om te bedenken of je naar Airolo wandelt of gondelt. In beide gevallen loop je het laatste stukje bovenlangs de Gothard trein- en autotunnel, naar je hotel in het centrum. Hier kan je bijkomen van de pittige wandeltocht.  Wandeling 16,5 km, 200 m stijgen, 1610 m dalen, 7 uur lopen. De gondelbaan haalt hier ca. 600 daalmeters en 3,5 km lopen vanaf.

Overnachting in

Airolo

Dag 5

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft op 4 totaal verschillende plekken.
Te beginnen met een modern, ecologisch hotel in een groene omgeving in Coglio. De kamers hebben privé badkamer.
Daarna ben je te gast in een bijzonder pand naast het Lagi di Robiei. In de jaren 60 neergezet voor de arbeiders die de stuwdam gebouwd hebben, nu geheel gerenoveerd voor een comfortabele overnachting op een privé kamer (met sanitair, incl. warme douche, op de gang). Tegen meerprijs is hier een kamer met eigen sanitair te boeken.
Letterlijk hoogtepunt is Capanna Cristallina, een moderne, grote berghut op een geweldige plek op 2572m hoogte. Hier slaap je op meerpersoonskamers op stapelbedden en neemt je eigen lakenzak, kussensloop en handdoek mee. Er is gezamenlijk sanitair met een warme douche (voor CHF 5). Deze berghut is ook nog eens heel duurzaam gebouwd en gerund..
In Airolo is de laatste nacht in een vriendelijk hotel in het centrum, nabij het treinstation, op een kamer met privé badkamer.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een voedzaam ontbijt voor je klaar. Voor de eerste wandeling kan je onderweg wat inkopen voor de lunch of op een terrasje neerstrijken. Bij het Lago di Robiei en in de berghut krijg je een lunchpakket mee, voor de bergwandelingen. Op deze 2 plekken is ook het avondeten inbegrepen. In Coglio en Airolo kan je zelf kiezen waar je gaat eten. Dit kan overigens prima in het hotel waar je overnacht.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • 2 lunchpakketten
 • 2 diners
 • Digitale reisinformatie 

Niet inbegrepen

 • Heen en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Gondelbaan (ca. CHF 20 pp)
 • Bagagevervoer (niet mogelijk)
 • Warme douche in berghut (CHF 5)
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting (CHF 3,40 p.p.p.n.)

Over de activiteiten

De eerste wandelingen zijn in het dal, over wandelpaden en weggetje langs de dorpjes, maar soms ook al pittige stukken. Daarna loop je door het het rotsachtige hooggebergte, vnl over (stenige) gemarkeerde, wandelpaden. Het aantal kilometers per dag is niet heel groot, maar de hoogteverschillen zijn aanzienlijk en de lastige paden vergen soms meer tijd dan je verwacht.
Er ligt tot ver in de zomer nog sneeuw op de wandelingen rond Capanna Cristallina. Daarom kunnen (uitschuifbare) wandelstokken van pas komen. Op rotsige stukken heb je er echter meer last dan plezier van, dan kun je ze beter op je rugzak binden.

Omdat bagagevervoer niet mogelijk is, loop je met een wat grotere (min. 40 liter) en zwaardere rugzak.
Je maakt op dag 2 eerst gebruik van het punctuele busvervoer voor een kort ritje, naar het begin van de wandeling. Na de wandeling neem je de gondelbaan naar het Lago di Robiei, Met het Ticino Ticket, dat je in de hotels kunt krijgen, reis je gratis met de bus en trein en krijg je korting op de gondelbaan.

Extra dagen

Je kan overal een extra nacht bijboeken. We raden met name Coglio aan omdat je daar een mooie inloopwandeling kunt maken. Bij het Lago di Robiei kan je ook een mooie rondwandeling maken, de Sentiero Glaciologico (niet door SNP beschreven, maar ter plekke te verkrijgen). 

Als je een extra nacht in Airolo aan het begin bijboekt, dan kan je de volgende dag met het Ticino Ticket gratis naar Coglio reizen.

De klim vanuit het Val Bavona naar Robiei is voorzien met de gondelbaan. Je kan deze klim (van ca. 1000 hoogtemeters) ook prima te voet afleggen, maar daar heb je wel een extra dag voor nodig. 
Omdat er in Val Bavona geen hotels zijn, kan je het best en extra nacht in Coglio boeken. Na de wandeling van dag 2, pak je vanaf het eind van het dal in San Carlo de bus terug naar Coglio, De volgende ochtend neem je de bus terug naar San Carlo, vanwaar je het goed aangeven bergpad naar Robiei volgt.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Coglio is ca. 1000 km. Je kan de auto in het dorp parkeren gedurende de trektocht. Na afloop neem je de trein en bus om in ca. 2,5 uur terug te reizen van Airolo naar Coglio.
Klik hier voor bus- en treintijden in Zwitserland.

Je kan er ook voor kiezen om op de aankomstdag de auto (met daarin alles wat je op de trektocht niet nodig hebt) in Airolo te parkeren en dan per trein en bus naar Coglio door te reizen. Op deze manier heb je schone kleren voorhanden als je in Airolo arriveert en kun je de volgende dag gelijk met de auto vertrekken. Als je een extra nacht in Airolo aan het begin bijboekt, dan kan je de volgende dag met het Ticino Ticket gratis naar Coglio reizen.

Treininformatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar Locarno en een terugreis vanaf Airolo.

Vanaf Locarno neem je de bus naar Coglio (ca. 30 min).
Op de laatste dag ligt het hotel in Airolo tegenover het treinstation.
Klik hier voor bus- en treintijden in Zwitserland.

Omdat er geen bagagevervoer mogelijk is draag je alles mee dat je bij je hebt. Het kan een optie zijn om met de trein naar Airolo te gaan en daar een nacht, voorafgaand aan het arrangement, bij te boeken. De volgende dag laat je de spullen die je op de trektocht niet nodig hebt, achter in het hotel en reist in ca. 2,5 uur door naar Coglio. Hier kan je 's middags een mooie inloopwandeling maken. Bij terugkomst in Airolo tref je daar schone kleren aan. Als je een extra nacht in Airolo aan het begin bijboekt, dan kan je de volgende dag met het Ticino Ticket gratis naar Coglio reizen.

Laat je de trein door SNP regelen dan reserveren wij de nachtrein voor je op de heenreis. Voor de terugreis kun je ook gebruik maken van zowel de dag- als nachtrein. Geef in het opmerkingenveld aan het einde van het boekingsformulier aan dat je een treinvoorstel wilt ontvangen en wij sturen je vrijblijvend een schema en prijs.

de nachttrein gaat naar Zwitserland met onderstaand schema:

Amsterdam 20:28 – Basel 06:20 - Zurich 08:39
Zurich 21:34 -  Basel 23.13 – Amsterdam 09:05

Klik hier hier (Veelgestelde vragen->Treinen en tickets) voor meer informatie over reizen per trein.

Treintickets kun je ook zelf boeken via onder meer de volgende sites:
www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kan deze trektocht starten van half juli tot eind september.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Zwitserland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Ga je binnenkort op reis naar Zwitserland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/zwitserland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/zwitserland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. U kunt het beste een ziektekostenverzekering afsluiten waarbij u ook verzekerd bent voor repatriëring om gezondheidsredenen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ticino

Zwitserland - Ticino

Huttentocht door Italiaans Zwitserland

Bergwandelvakantie langs (berg)hotels en berghut

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.