Wandelvakantie Ticino

Zwitserland - Ticino, 5 dagen Huttentocht door Italiaans Zwitserland

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie langs (berg)hotels en berghut

Ticino is een minder bekend kanton van Zwitserland. Het heeft niet de gletsjers en imposante 3- en 4 duizenders van het Berner Oberland of Graubünden. Het heeft wel veel zon en een heerlijke Italiaanse saus over de spreekwoordelijke Zwitserse georganiseerdheid. Deze korte trektocht laat je alles zien, van het groene Vall Maggia tot het kale hooggebergte met vele heldere bergmeren. Van sfeervolle hotels in de dalen tot een moderne berghut op bijna 2600m hoogte. Van eeuwenoude leistenen dorpjes tot de bijzondere nieuwbouw bij het Lago di Robiei.

Uniek aan deze reis

 • Relatief onbekend Zwitserland
 • Bijzondere overnachtingsplekken
 • Italiaanse sfeer en eten
 • Goed te bereiken per trein
 • Heerlijk wandelen
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Zwitserland - Ticino

Beknopt programma van deze trip:

 • Dag 1 aankomst in Coglio
 • Dag 2 bus naar Bignasco, wandeling naar San Carlo, gondelbaan naar Robiei
 • Dag 3 berg- en merenwandeling naar Capanna Cristallina 
 • Dag 4 wandeling naar Nante, bus naar Airolo
 • Dag 5 vertrek

Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

Dag 1

Aankomst in Coglio, een dorpje in het Valle Maggia, net boven het Meer van Locarno.

Overnachting in

Coglio

Dag 2

Na het ontbijt pak je de postbus voor een ritje van 15 km naar Bignasco, hogerop in het Valle Maggia. Hier begint de wandeling door het wonderschone Val Bavona met zijn vele kerkjes en kapelletjes. Tussen de rotsachtige bergen van meer dan 2000m hoogte, loop je door een groen en vreedzaam landschap langs kleine dorpjes, opgetrokken in grijze leisteen. Je stijgt geleidelijk van 450m tot 1000m in San Carlo. Hier pak je de gondelbaan en bent in een klap op 1900m in het boomloze hooggebergte. Je overnacht aan een stuwmeer.
Wandeling: ca.15 km, 800 m stijgen en 250 m dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Lago di Robiei

Dag 3

Het landschap rond de 2912m hoge Cristallina is bespikkeld met (stuw)meertjes. Je kan de kortste route lopen naar Capanna Cristallina (2572m) op de gelijknamige pas, maar leuker is het om met wat omwegen een aantal mooie bergmeren op te zoeken en volop te genieten van de schitterende omgeving.
Wandeling: 10-15 km, 800-1400m stijgen en 150-750m dalen, 4-7 uur lopen.
Vanaf het terras van de moderne berghut geniet je van een sublieme zonsondergang.

Overnachting in

Capanna Cristallina

Dag 4

Je rukt je los van het magische uitzicht en begint langzaam af te dalen door het Val Torta. Rond de 1800m hoogte bereik je de eerste bomen in het brede Val Bedretto. Bovenlangs dit dal, met mooi zicht op de tegenoverliggende bergketen, passeer je een aantal almboerderijen alvorens je in het dorpje Nante (1400m) de bus (10 min) pakt voor het laatste stukje naar het stadje Airolo, aan de zuidelijke uitgang van de Gotthard tunnel. Wandeling ca. 15 km, 300m stijgen, 1500m dalen, 7 uur lopen. 

Overnachting in

Airolo

Dag 5

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft op 4 totaal verschillende plekken.
Te beginnen met een modern, ecologisch hotel in een groene omgeving in Coglio. De kamers hebben privé badkamer.
Daarna ben je te gast in een bijzonder pand naast het Lagi di Robiei. In de jaren 60 neergezet voor de arbeiders die de stuwdam gebouwd hebben, nu geheel gerenoveerd voor een comfortabele overnachting op een privé kamer (maar met sanitair, incl. warme douche, op de gang).
Letterlijk hoogtepunt is Capanna Cristallina, een moderne, grote berghut op een geweldige plek op 2572m hoogte. Hier slaap je op meerpersoonskamers op stapelbedden en neemt je eigen lakzenzak, kussensloop en handdoek mee. Er is gezamenlijk sanitair met een warme douche (voor CHF 5).
In Airolo is de laatste nacht in een vriendelijk hotel naast het treinstation op een kamer met privé badkamer.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een voedzaam ontbijt voor je klaar. Voor de eerste wandeling kan je onderweg wat inkopen voor de lunch of op een terrasje neerstrijken. Bij het Lago di Robiei en in de berghut krijg je een lunchpakket mee, voor de bergwandelingen. Op deze 2 plekken is ook het avondeten inbegrepen. In Coglio en Airolo kan je zelf kiezen waar je gaat eten. Dit kan overigens prima in het hotel waar je overnacht.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • 2 lunchpakketten
 • 2 diners
 • SNP reisinformatie en routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Busritten en gondelbaan (ca. CHF 35 pp)
 • Bagagevervoer (niet mogelijk)
 • Warme douche in berghut (CHF 5)
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven

Ter plaatse te betalen

 • Toeristenbelasting (CHF 3,30 p.p.p.n.)

Over de activiteiten

De eerste wandeling is door het dal, over wandelpaden en weggetje langs de dorpjes. Daarna loop je door het het rotsachtige hooggebergte, vnl over (stenige) wandelpaden. De routes zijn perfect gemarkeerd. Het aantal kilometers per dag is niet heel groot, maar de hoogteverschillen zijn aanzienlijk. Omdat bagagevervoer niet mogelijk is, loop je met een wat grotere (40 liter) en zwaardere rugzak.
Je maakt op de eerste en laatste wandeldag gebruik van het punctuele busvervoer voor een kort ritje. En je neemt op dag 2 de gondelbaan naar het Lago de Robiei.

Extra dagen

Je kan overal een extra nacht bijboeken. We raden met name Coglio aan omdat je daar een mooie inloopwandeling kunt maken. Bij het Lago di Robiei kan je ook een mooie rondwandeling maken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Coglio is ca. 1000 km. Je kan de auto in het dorp parkeren gedurende de trektocht. Na afloop neem je de trein en bus om in ca. 2,5 uur terug te reizen van Airolo naar Coglio.
Klik hier voor bus- en treintijden in Zwitserland.

Je kan er ook voor kiezen om op de aankomstdag de auto (met daarin alles wat je op de trektocht niet nodig hebt) in Airolo te parkeren en dan per trein en bus naar Coglio door te reizen. Op deze manier heb je schone kleren voorhanden als je in Airolo arriveert en kun je de volgende dag gelijk met de auto vertrekken.

Treininformatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar Locarno en een terugreis vanaf Airolo.

Vanaf Locarno neem je de bus naar Coglio (ca. 30 min).
Op de laatste dag ligt het hotel in Airolo tegenover het treinstation.
Klik hier voor bus- en treintijden in Zwitserland.

Omdat er geen bagagevervoer mogelijk is draag je alles mee dat je bij je hebt. Het kan een optie zijn om met de trein naar Airolo te gaan en daar een nacht, voorafgaand aan het arrangement, bij te boeken. De volgende dag laat je de spullen die je op de trektocht niet nodig hebt, achter in het hotel en reist in ca. 2,5 uur door naar Coglio. Hier kan je 's middags een mooie inloopwandeling maken. Bij terugkomst in Airolo tref je daar schone kleren aan.

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. Geef in het opmerkingenveld aan het einde van het boekingsformulier aan dat je een treinvoorstel wilt ontvangen en wij sturen je vrijblijvend een schema en prijs. Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen.

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. Reserveringskosten zijn 10 euro per persoon (vanaf 15 jaar).

Om een treinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier hier (Veelgestelde vragen->Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Treintickets kun je ook zelf boeken via onder meer de volgende sites:
www.nsinternational.nl of www.happyrail.com/nl

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Zwitserland hebt u een paspoort of een Nationale Identiteitskaart nodig, die bij aankomst in het land nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zwitserland (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Zwitserland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Autobahnvignet
Het Autobahnvignet Zwitserland is verplicht voor alle gebruikers van de Zwitserse autowegen: de Zwitserse Nationalstrassen, de N-wegen. Op het rijden zonder vignet staat een boete van ca. 100 Zwitserse francs. Voor een auto plus een caravan zijn twee vignetten nodig. Komt men dus niet op deze wegen, maar alleen op de Bundesbahnen, dan heeft u geen vignet nodig. U kunt ze aan de grens kopen, maar ook bij de ANWB.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering. U kunt het beste een ziektekostenverzekering afsluiten waarbij u ook verzekerd bent voor repatriëring om gezondheidsredenen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Zwitserland is een van de veiligste landen ter wereld, maar toch is het ook hier raadzaam om de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen te nemen. Een ziektekosten- en een reisverzekering zijn essentieel, vooral vanwege de hoge medische kosten die ski-ongelukken met zich kunnen meebrengen. De eerstehulpafdeling van de ziekenhuizen is 24 uur per dag geopend en in steden is altijd een apotheek open. Alle apotheken horen op hun deur of raam te vermelden welke apotheken wanneer geopend zijn. Nooddiensten, waaronder de helikopter-reddingsdienst zijn zeer efficiënt. U kunt ook een speciaal telefoonnummer bellen voor informatie over lawines. Als u op grote hoogte gaat skiën of wandelen, kijk dan uit voor uitdroging of verbranding door de zon.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

ticino

Zwitserland - Ticino

Huttentocht door Italiaans Zwitserland

Bergwandelvakantie langs (berg)hotels en berghut

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten