Portugal - tussen Porto en Lissabon, 15 dagen Door het hart van Portugal

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit bijzondere hotels

Wandelvakantie door het afwisselende land dat tussen Spanje en de Atlantische Oceaan is ingeklemd. Van Porto, port-stad aan de Douro, naar Lissabon, cultuurstad aan de Taag. Door het hart van Portugal, via de granietbergen van Gerês en Estrela, de wijnhellingen van de Douro-vallei en de kust bij Lissabon. Tevens de rijke cultuur van steden, paleizen en kloosters.

We eindigen met uitzicht op de Atlantische Oceaan nabij Sintra. Overnachting in hotels die de rijke historie van dit deel van Portugal weerspiegelen.

Uniek aan deze reis

 • Afwisselende wandelvakantie
 • Steden als Porto, Lissabon en Coimbra
 • Wandelen gecombineerd met aandacht rijke cultuur van Portugal
 • Bezoek aan prachtige Nationale Park Peneda-Gerês
Zwaarte
Comfort

Wandelen rond Sintra

Pompeuze paleizen, intieme kloosters en alles midden in ruige bergbossen. In het natuurpark Sintra-Cascais smeden cultuur en natuur een uniek decor voor een wandelreis. Lees op Op Pad meer over de ervaring van Matthijs Meeuwsen in Sintra.

Dag tot dag

Portugal - tussen Porto en Lissabon

Volgens de Portugezen ligt hun land met het gezicht naar zee en de rug naar Spanje gekeerd. Aan de kust liggen immers alle belangrijke steden. Het vergeten achterland van Portugal is het land van dorpen waar de tijd heeft stilgestaan en van ongerepte natuurgebieden. Tijdens deze rondreis van Porto naar Lissabon, leer je de vele facetten van dit hartverwarmende land kennen.

In het verrassend groene noorden verblijf je in een van de mooiste natuurgebied van het land, het Parque Nacional Peneda-Gerês, waar de steenarend op konijnen, rode patrijzen en slangen jaagt. De bergbewoners hebben op de steile hellingen terrassen aangelegd voor akkerbouw en veeteelt.

Voorts wandel je door de diepe vallei van de Douro, waar de steile hellingen begroeid zijn met ontelbare druivenstokken. Hier komt de beste port vandaan. In schril contrast met de lieflijke Douro-vallei staat de ruige Sierra da Estrela, ofwel het Sterrengebergte, een streek van woeste schoonheid en ongenaakbare granieten toppen.

De rijke geschiedenis van Portugal komt tot leven in en rondom de oude universiteitsstad Coimbra. Prachtige voorbeelden van de rijke Manuelijnse bouwstijl vind je in het kloostercomplex van de Tempeliers in Tomar en in het klooster van Batalha. Je bezoekt ook het sprookjesachtige parkbos van Buçaco.

De laatste dagen staan de oceaan, paleizenstad Sintra en Lissabon centraal. Je kunt hier de oude Moorse wijk Alfama, het Jerónimos-klooster en de Toren van Belem bezoeken. Hier kozen de ontdekkingsreizigers van de vijftiende eeuw het ruime sop en was het gezicht van Portugal naar zee gericht.

Dag 1

Vertrek vanaf Schiphol naar Porto. Vanaf het vliegveld worden we naar het hotel gebracht. Als de tijd het toelaat kunnen we 's middags in deze boeiende stad rondkijken, of naar het strand gaan. Met de bus of de tram is het mogelijk, de Douro volgend, naar het oude centrum te rijden.

Overnachting in

Porto

Dag 2

Na het ontbijt hebben we de gelegenheid om van de bijzondere sfeer van deze havenstad te proeven. De binnenstad van Porto is een wirwar van kleine steegjes die verschillende pleintjes met elkaar verbinden en tegen de dalhelling omhoog kronkelen. Vooral de ligging op een heuvel boven de Douro is zeer fraai. Aan de overkant van de rivier liggen in de wijk Vila Nova de Gaia de beroemde opslagmagazijnen waar al eeuwen lang port ligt te rijpen.

Na de lunch rijden we in ongeveer twee uur naar het Nationale Park van Gerês, dat in het noorden van Portugal ligt, tegen de grens met Spanje. Onderweg is er nog gelegenheid om in de eeuwenoude bisschopsstad Braga rond te kijken. Vanwege de vele kerken die deze stad kent, wordt Braga ook wel het ‘Rome van Portugal’ genoemd.

Overnachting in

Gerês - Hotel Universal

Dag 3

De bus brengt ons naar het dorpje Covide. Van hieruit verkennen we de buitenrand van het natuurgebied van Peneda-Gerês. Tussen grote granietblokken door zoeken we een weg naar de hoogste top in de omgeving. Af en toe volgen we kleine geitenpaadjes, dan weer een oud karrenspoor. We genieten van een prachtig uitzicht over het park en het stuwmeer.

Na de lunch wandelen we via een paar gehuchtjes terug naar beneden, waar de bus op ons staat te wachten. Op sommige plaatsen houdt het pad op en moeten we een stukje struinend door het struikgewas de route vervolgen. De lange wandelbroek moet vandaag dan ook mee in de rugzak. Duur 4 uur, lengte 9 km, 400 m stijgen en 500 m dalen.

Overnachting in

Gerês - Hotel Universal

Dag 4

Een rit van 45 minuten brengt ons naar de omgeving van Campo de Gerês. Vanaf het etnografisch museum (dat we later kunnen bezoeken indien geopend) volgen we de eerste vijftig minuten een rustig asfaltweggetje dat mooie uitzichten biedt op het omliggende landschap. Vervolgens pikken we een klein bergpaadje op en lopen we langzaam omhoog tot onder de top van de Cabeço Calcedonia. Deze granieten bult ligt midden in een landschap dat gekarakteriseerd wordt door duizenden wolzakken. Deze zijn het resultaat van vele tienduizenden jaren van verwering van het granietgesteente.

Na het hoogste punt dalen we via kleine paadjes af en bereiken we uiteindelijk het etnografisch museum dat gewijd is aan het nationale Park van Peneda-Gerês. Bij het museum staan hier en daar antieke mijlpalen. Deze staan langs de ‘Geira’, de oude Romeinse weg tussen Braga en het Spaanse Astorga.

Na het museum is het nog een klein stukje wandelen naar het karakteristieke dorpje Campo de Gerês, van waar de bus ons terugbrengt naar Gerês.

Lengte: 11 km, duur: 4 uur, 350 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Gerês - Hotel Universal

Dag 5

Deze dag, waarop de cultuur centraal staat, bezoeken we de vlak bij Braga gelegen bedevaartskerk Bom Jesús do Monte.  Na de lunch krijg je de gelegenheid Guimarães te bezichtigen, waar de eerste koning van Portugal geboren werd.

Vervolgens rijden we door naar de Douro-vallei nabij de stad Lamego, het historische centrum van de Douro-vallei. Hier zijn de typische wijngaarden voor de fameuze portwijnen, maar er wordt ook andere wijn gemaakt.

We nemen onze intrek in een statige wijn-quinta, te midden van uitgestrekte wijngaarden en heerlijke tuinen.

Overnachting in

Lamego

Dag 6

Vandaag maken we een wandeling door de wijngaarden van de Douro-vallei. We hebben twee mogelijke tochten, beide met een schitterend uitzicht over de Douro-vallei. Onderweg kun je zien hoe arbeidsintensief het onderhoud van de kleine wijngaarden op de steile terrashellingen moet zijn. We wandelen langs authentieke portwijn-landgoederen. We maken of een wandeling vanaf Samodães, of vanaf Fontelo. Naast wijngaarden, amandelbomen en stukken natuurlijke vegetatie wandelen we in beide gevallen afdalend naar de rivier de Douro.

Duur ongeveer 3-3,5 uur, lengte 7 km, maximaal 350 m stijgen en 550 m dalen. Vanaf Samodães is de wandeling desgewenst in te korten.

Overnachting in

Lamego

Dag 7

Na het ontbijt hebben we de gelegenheid het historische centrum van Lamego te bezichtigen. Na de lunch verlaten we het lieflijke gebied van de Douro en vertrekken naar het natuurpark Serra da Estrela, een rit van ongeveer 4 uur. Er is een korte pauze in het vestingstadje Trancoso, waar de robuuste burcht de aandacht trekt. Maar ook de fotogenieke steegjes van dit hooggelegen vestingstadje zijn de moeite waard.

Overnachting in

Seia - Hotel Eurosol Seia Camelo

Dag 8

De bus brengt ons naar het stuwmeer Lagoa Comprida, in het hart van het Estrela-gebergte. De wandeling die vandaag op het programma staat, leidt ons vanaf een plek dicht bij het hoogste punt van Portugal, de bijna tweeduizend meter hoge Torre, door een woest en eenzaam granieten landschap waar de wolf nog huist en de elementen vrij spel hebben. Bij het eindpunt, Vale do Rossim, staat de bus op ons te wachten. Duur 4 uur, lengte 10 km, stijgen 200 m, dalen 350 m.

Overnachting in

Seia - Hotel Eurosol Seia Camelo

Dag 9

Deze dag leren we de lieflijke kant van de Serra de Estrela kennen. Na een busrit naar het begin van de wandeling, het bergdorp Folgosinho, wandelen we via groene valleitjes, kastanjebossen en een arcadisch landschap langs de rand van het gebergte naar Linhares. Onderweg krijg je een goede indruk van de bijzonder rijke flora en fauna van de Estrela. Het dorp Linhares is geheel in oude stijl gerestaureerd. J  vindt er een kasteel en middeleeuws aandoende steegjes. Duur 4 uur, lengte 10,5 km, stijgen 275 m, dalen 400 m.

Overnachting in

Seia - Hotel Eurosol Seia Camelo

Dag 10

Na het ontbijt verlaten we de bergstreek en rijden naar Coimbra. Ten noorden daarvan ligt Luso, een oud kuuroord met heilzame bronnen en het bijzondere parkbos van Buçaco. Het parkbos heeft een exotische rijkdom aan planten, gelegen op de hellingen ten zuidoosten van Luso. Mossen, varens, struiken en enorme bomen zorgen voor een weelderige begroeiing. In het midden van het parkbos ligt een neo-Manuelijns jachtslot. Lengte 8 km, ongeveer 3 uur lopen, 100 m stijgen, 300 m dalen. 

In de namiddag rijden we verder naar het landelijke stadje Lousã, waar het historische gebouw van ons bijzondere hotel aan de rand van het historische centrum ligt.

Overnachting in

Lousã

Dag 11

Na het ontbijt rijden we in ongeveer dertig minuten naar de befaamde universiteitsstad Coimbra. Onze reisleiding neemt je mee op een rondwandeling langs historische bezienswaardigheden van de stad, waaronder natuurlijk de universiteitsgebouwen.

’s Middags kun je op eigen gelegenheid verder het historische centrum van Coimbra bekijken. 

Overnachting in

Lousã

Dag 12

Verder zuidwaarts gaat het vandaag, naar Lissabon en meer in het bijzonder de Atlantische kust ten westen van die stad. Onderweg stoppen we bij het schitterende klooster van Batalha, een hoogtepunt in de gotische architectuur. De overdadige versieringen op de pilaren en muren zijn zeer indrukwekkend. Ook in Tomar houden we halt. Daar hebben we de gelegenheid het Convento do Cristo te bezoeken, een oud kloostercomplex van de Tempelridders. Alle belangrijke Portugese stijlen zijn in het gebouw terug te vinden. Duur busrit 4 uur, 250 km.

We overnachten in het badplaatsje Colares, waar de golven van de oceaan op het fraaie zandstrand rollen.

Overnachting in

Colares

Dag 13

Vandaag hebben we de hele dag de gelegenheid om de musea, kerken, kloosters, pleinen en parken van Lissabon te bezoeken. Ook  de oude wijk Alfama mag natuurlijk niet ontbreken. En wie wil kan met de tram naar de havenwijk Belém, waar onder meer het prachtige Jerónimos-klooster en de toren van Belém te zien zijn. Vandaag eten we in stijl in een restaurant in de stad. Pas in de avond keren we terug naar ons hotel aan de kust.

Overnachting in

Colares

Dag 14

We rijden een stukje landinwaarts naar de 'paleizenstad' Sintra. Hier vinden we prachtige parken en imposante historische gebouwen. Door en rond deze stad voert de wandeling ons naar bijzondere plekken, waarbij we proberen de drukste plekken te vermijden. Natuurlijk nemen we de tijd om alles te bezichtigen en te fotograferen.

Aan het einde van de dag sluiten we in stijl af bij de meest westelijke kaap van Europa, Cabo da Roca. We dineren daarna in ons hotel met een laatste zonsondergang in de oceaan op deze reis.

Overnachting in

Colares

Dag 15

We worden in ongeveer anderhalf uur naar het vliegveld van Lissabon gebracht, voor de terugvlucht naar Schiphol.

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gesteld.

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U verblijft in uitstekende hotels met een rustige ligging en bijzondere ambiance en waar mogelijk een historisch tintje. In alle accommodaties heeft u de beschikking over tweepersoonskamers met een moderne badkamer met douche of bad en toilet.
* In Porto verblijft u een nacht in het historische hotel Boa Vista, met prachtig zicht op de monding van de rivier de Douro en de oceaan. Het oorspronkelijke hotel is al 150 jaar oud. Tegenwoordig is het gemoderniseerd en uitgebreid, maar de oude sfeer proeft u nog steeds. Op het dak van de moderne vleugel is een heerlijk zwembad. De kamers zijn modern en met een goede badkamer. Klasse ***. 1 nacht.
* In Caldas do Gerês verblijft u in het comfortabele hotel Universal-Termas. Het hotel is stijlvol ingericht en heeft uitstekende kamers, die van alle comfort zijn voorzien. Na de wandelingen kunt u uitrusten in een groene, overkapte patio. De keuken is er goed. Klasse ***. 3 nachten.
* In de Douro-regio verblijven we tussen de wijngaarden bij het provinciestadje Lamego. U verblijft hier in de stijlvolle en imposante Quinta Casa de los Viscondes. De kamers zijn in weelderig klassieke stijl ingericht, maar voorzien van alle moderne gemakken. Heerlijke tuinen en zwembad. Klasse ****. 2 nachten.
* In Seia, aan de voet van de Serra de Estrela, verblijft u in Hotel Eurosol Seia Camelo. U kunt er genieten van het zwembad (in voor- en naseizoen soms gesloten). De kamers zijn goed. Klasse ***. 3 nachten.
* Nabij de historische universiteitsstad Coïmbra, in het landelijke stadje Lousã, verblijf je in een paleisachtige ambiance, in het Boutiquehotel Palacio de Lousa. Met name in de eetzaal en de lounges zie je de oude sferen terug. In de fraaie tuin ligt een heerlijk zwembad.  Klasse ****. 2 nachten.
* De laatste drie nachten verblijven we aan de kust in Colares, nabij de historische stad Sintra, ten westen van Lissabon. Met uitzicht over de Atlantische oceaan sluiten we hier onze reis af. U kunt kiezen tussen het strand of een groot zwembad om uit te rusten van actieve dagen in de omgeving of Lissabon. Het hotel is modern en luxueus. Ook hier is een prima restaurant. Klasse ****. 3 nachten

Over de maaltijden

Uw verblijf in Portugal is op basis van halfpension, vanaf ontbijt op dag 2 t/m ontbijt op dag 15. Het diner op dag 1 in Oporto is, vanwege de soms late aankomst, niet inbegrepen. Het ontbijt wordt dagelijks door de hotels verzorgd. Het diner is vrijwel altijd in het restaurant bij het hotel. In Lissabon dineren we in een restaurant in de stad. Voor de lunch dient u zelf te zorgen. U krijgt iedere dag de gelegenheid om inkopen te doen. Soms kunt u ook de lunch gebruiken in een restaurant, om zo kennis te maken met de plaatselijke keuken.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie) 
 • alle vervoer met touringcar ter plaatse
 • overnachtingen in hotels op tweepersoonskamers
 • verblijf op basis van halfpension vanaf ontbijt op dag 2 t/m ontbijt op dag 15
 • bezoek nationaal park Buçaco
 • entree Tomar, entree Batalha
 • diensten 1 SNP reisleider en 1 lokale chauffeur

Niet inbegrepen

 • diner dag 1
 • lunches
 • overige entrees
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • verzekeringen
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De nadruk ligt bij deze reis zowel op de natuur als op de cultuur. De wandelingen zijn voor iedereen met een redelijke wandelconditie goed te doen. Per bus wordt u naar het wandelgebied gebracht en in de namiddag weer naar het hotel teruggebracht. De wandelingen duren 3 tot 5 uur. In een rustig tempo loopt u door heuvelachtig terrein. De routes voeren meestal over goede, brede paden of onverharde wegen. Soms, met name in het noorden en in de Serra da Estrela treft u een smal pad, dat stenig of soms zelfs deels overwoekerd is. Een lichte, lange wandelbroek is op deze reis dan ook onontbeerlijk, evenals stevige, hoogsluitende wandelschoenen. Een paar wandelstokken kunnen i.vm. het soms ongelijke terrein ook van pas komen. U gebruikt de lunch op de wandeldagen steeds ergens in de vrije natuur. Natuurlijk kunt u ook in het hotel blijven en uw dag zelf invullen, bijvoorbeeld door een wandeling in de omgeving maken. Ons programma is immers vrijblijvend.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld in Porto of in de eerste accommodatie.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia naar Porto, terug vanaf Lissabon.

Vluchtschema
HV 6003 Amsterdam - Porto vertrek 18.10 aankomst 19.50 uur
HV 5952 Lissabon - Amsterdam vertrek 19.55 aankomst 23.50 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Het klimaat is warm, maar niet onaangenaam heet. De Atlantische Oceaan zorgt immers voor verkoeling. Het noorden van het land is zeer groen. Er valt daar namelijk meer neerslag dan in het zuiden van Portugal, met name in de winter. De temperaturen liggen hier in het voor- en najaar rond de 20 ºC en in de zomer wordt het er niet vaak warmer dan 25 ºC. Het zuiden is warmer en droger. In het voorjaar loopt het kwik hier al gauw op tot 25º en in de zomer is het er overdag vaak 30 ºC. Deze overgang weerspiegelt zich in het landgebruik, de vegetatie en in de manier waarop de mensen leven. Voor de wandelaar betekent het dat het over het algemeen zonnig weer zal zijn, maar dat er in het noorden tijdens de voorjaarsreizen een enkele keer een bui kan vallen. In de buurt van de kust zorgt de zeewind meestal voor aangename verkoeling.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis tussen Porto en Lissabon ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Rekent u voor uw persoonlijke uitgaven op een bedrag van ca. € 300,-. Er zijn in de meeste plaatsen pinautomaten aanwezig.

Op het vliegveld van Porto staat een touringcar op u te wachten. Deze staat gedurende deze twee weken steeds tot uw beschikking. De touringcar wordt gebruikt voor de langere transfers en brengt u naar de begin- en eindpunten van de wandelingen.

trein: http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/en bus: http://www.rede-expressos.pt/

Wij raden u aan om uitgerust en in goede conditie aan uw reis te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter. Als goede voorbereiding kunt u in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken in de omgeving van uw woonplaats. Het is belangrijk dat uw schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.

 • warme en luchtige kleding
 • eventueel zwemkleding
 • Kopieën van paspoort, reis-, en ziektenkostenverzekering
 • GELDIG paspoort


Voor de wandelingen:
 • stevige wandelschoenen waarbij de enkels hoog omsloten worden, die ingelopen zijn en een goed profiel hebben
 • grote veldfles (min. 1,5 liter) of meerdere veldflessen
 • dagrugzakje (min 25 liter)
 • zakmes en zitmatje voor lunches in het veld
 • lichte lange wandelbroek
 • regenkleding
 • zonnebrand, zonnepet, lippenvet
 • eventueel verrekijker, fototoestel, flora-, vogel- of reisgids
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken
 • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, bijvoorbeeld sporttape (breed), middelen tegen blaren (second skin) of maag- en darmklachten

Er zijn op dit moment geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor Portugal hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Portugal (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Portugal erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kunt u telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit u ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering) want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

wijngaarden-dourovallei.jpg

Portugal - tussen Porto en Lissabon

Door het hart van Portugal

Wandelvakantie vanuit bijzondere hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten