Wandelen Madeira

Portugal - Madeira, Funchal, 8 dagen Wandelvakantie langs levadas, tuinen en unieke uitzichten

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit luxe quinta

Een reis waar wandelen en verblijf afgestemd zijn op genieten! Vanuit een 5* Quinta op een panoramische plek in Funchal verkennen we op actieve, maar ontspannende wijze het hele eiland Madeira. Deze wandelvakantie voert je langs de mooiste levadas, de mysterieuze hoogvlakte bij Rabaçal, de oorspronkelijke Laurisilva-bossen aan de vochtige noordkant en de kliffen van het droge schiereiland Punta de São Lourenço. Daarnaast is er tijd voor ontspanning en genieten in het historische centrum van Funchal, de schitterende tuinen in de omgeving en het charmante (ex-)visserplaatsje Camara de Lobos. Genieten doe je ook in de tuin bij het zwembad bij onze quinta en zeker ook culinair!

Uniek aan deze reis

 • Actief, maar ook tijd voor ontspanning
 • Gegidste historische excursie door Funchal
 • Lichte wandelingen naar de mooiste plekken
 • Luxe verblijf met diners in 5-sterren quinta
Zwaarte
Comfort

Reisverhaal 'Dol op Madeira'

De beste manier om Madeira te leren kennen is met wandelschoenen aan je voeten. Dirk Wijnand deelt zijn ervaring over dit prachtige eiland. Lees het verhaal.
Dit artikel kwam tot stand i.s.m. Visit Madeira Portugal.

Dag tot dag

Portugal - Madeira licht & comfortabel

In het kort ziet het programma voor deze lichte wandelvakantie op Madeira, vanuit luxe quinta in Funchal, er als volgt uit:

 • Dag 1 –  Aankomst Madeira, geen programma
 • Dag 2 – Stadsexcursie met gids, wandeling via Lido en kust naar Camara de Lobos
 • Dag 3 – Transfer naar São Jorge, wandeling langs de Levada do Rei
 • Dag 4 – Transfer en wandeling Levada do Alecrim. Bezoek Porto Moniz en zeebaden.
 • Dag 5 – Transfer Boa Morte; levadawandeling langs Levada do Norte naar Cabo Girão.
 • Dag 6 – Transfer en wandeling Ponta de São Lourenço.
 • Dag 7 – Bezoek Palheiro Gardens, levadawandeling naar Monte; bezoek Tropische tuinen.
 • Dag 8 – Einde programma

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

Dag 1

Heenreis naar Madeira. Na aankomst op het vliegveld worden we naar onze quinta in de bovenstad van Funchal gebracht. Temidden van een mooi park kijken we vanaf deze locatie uit over Funchal en de kust. Niet voor niets is dit Quinta da Bela Vista! De rest van de dag is vrij ter eigen besteding, om bij te komen van de reis. Wie wil kan per (shuttle)bus naar Funchal.

Overnachting in

Funchal

Dag 2

Een rustige (inloop-)dag in Funchal en omgeving om te wennen aan Madeira. We gaan na het ontbijt naar het centrum van Funchal, waar we met een stadsgids een korte wandeling langs de belangrijkste historische plaatsen maken. Natuurlijk komen we daarbij ook bij de overdekte markt, die een lust voor het oog is. Na tijd voor een lunch op eigen gelegenheid lopen we in de middag langs de kust via het lido over een (deels verhard) wandelpad naar het mooi gelegen dorpje Câmara de Lobos.Terug per openbare bus.
Wandeling Lido-Câmara de Lobos: ca. 8 km, 100 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Funchal

Dag 3

Vandaag laten we de toeristische infrastructuur bij Funchal achter ons en gaan we naar de bijzondere vochtige subtropische Laurisilva-bossen in het noorden. Hier kunnen we de oorspronkelijke vegetatie van Madeira bewonderen tijdens onze wandeling langs de 'levada van de koning', de Levada do Rei. Dit waterkanaal brengt het water naar de nog werkende watermolen bij São Jorge, waar de wandeling start, tussen de groene landbouwterrassen. Onderweg komen we enkele tunneltjes en watervalletjes tegen en de omgeving kan nat zijn: regenkleding en waterdichte wandelschoenen aan dus! We lopen de levada op en neer en kunnen dus op elk gewenst moment omdraaien.
Mocht het weer te slecht zijn, dan is er een alternatieve levadawandeling vanaf Machico in het zuiden of we ruilen met een andere programmadag.
Wandeling: maximaal 11 km en 200 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Funchal

Dag 4

Een wat langere transfer brengt ons naar de mysterieuze centrale hoogvlakte van Madeira Paul da Serra, gelegen op ca. 1300 m hoogte. Nabij Rabaçal vind je nog oorspronkelijke vegetatie en een paar van de mooiste levadas en watervallen van het eiland; dit is dan ook een populair wandelgebied. Wij wandelen over een van de minder drukke routes, langs de Vereda do Lagoa do Venta en de levada do Alecrim, zodat we in rust kunnen genieten van het bijzondere landschap. Onderweg komen we langs twee idyllisch gelegen meertjes, Lagoa do Vento en Lagoa Dona Beja, waar heerlijke watervallen in plonzen. Afhankelijk van weer en energie kan de wandeling wat langer of korter gemaakt worden, met meer of minder tijd in Porto Moniz en de zeezwembaden, waar we na de wandeling heen zullen rijden. Na afloop in ca. 1 uur terug naar Funchal; vandaag wordt mooie en afwisselende, maar ook volle dag met veel indrukken.
Wandeling: ca. 6-8 km, tot 250 m stijgen en dalen. De eerste 1,5 km kunnen eventueel ook met een shuttlebusje afgelegd worden.

Overnachting in

Funchal

Dag 5

Na een korte transfer start je de wandeling in Boa Morte. Vandaag na de lange dag van gisteren een rustiger wandeling. Je volgt zonder al te grote hoogteverschillen het door diepe dalen en langs terrashellingen slingerende levadapad van de Levada do Norte. Via een korte tunnel neem je afscheid van de levada bij Cabo Girão. Na alle rust is het even wennen aan de drukte bij dit indrukwekkende uitzichtplatform, maar je wilt dit ook niet missen! Hier kun je een bus terug naar Funchal nemen. Er is tijd genoeg voor een ontspannen namiddag bij de quinta.
Wandeling: 11 km, 200 m stijgen en 180 m dalen.

Overnachting in

Funchal

Dag 6

Madeira toont zich vandaag van een heel andere kant, als we de oostelijke punt van het eiland bezoeken. 's Morgens brengt een korte transfer ons naar Ponta de São Lourenço, waar het veel droger is dan op de rest van het eiland. Hier maken we een bijzondere wandeling naar grillige vulkanische kliffen, waar we lekker de tijd voor nemen. Het is een fascinerend landschap, waar de blauwe oceaan een mooi contrast vormt met de rode en zwarte vulkanische gesteentes. Bij een oud 'boswachtershuis' is een heuse palmoase waar je heerlijk kunt picknicken.
Lengte 7-9 km, 3-4 uur, 300 - 400m stijgen en dalen.

Overnachting in

Funchal

Dag 7

Na het ontbijt worden we naar de prachtige botanische tuinen van Palheiro gebracht, alvorens met de wandeling te beginnen. Nadat we de tijd hebben genomen voor een bezichtiging, stijgen we kort naar de Levada dos Tornos, die we volgen langs steile terrashellingen. Deze levada staat bekend om haar Kaapse Lelies. Uiteindelijk komen we uit in Monte, een dorp boven Funchal, met de bedevaartkerk Nossa Senhora do Monte en de beroemde Tropische tuinen. Wie wil kan hier een aangename middag doorbrengen, maar je kunt ook per bus of kabelbaan wat eerder omlaag voor een (na)middagje Funchal of bij de quinta.
Bezichtiging Palheiro Gardens en Tropische tuinen Funchal: ca. 2x 1 uur. Wandeling: ca. 3 uur, 10 km en ca. 150m stijgen en dalen. 

Overnachting in

Funchal

Dag 8

Transfer naar het vliegveld van Madeira en terugvlucht naar Nederland.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes.De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We overnachten in een van de mooist gelegen historische quintas van Funchal, waar deels nog Engelse sfeer hangt. In dit soort landgoederen huisden in het verleden de gegoede Engelse burgerij en later de eerste toeristen. Een fijn en groot zwembad met een sfeervol café maken dat je hier heerlijk kunt ontspannen na de wandeldagen. Maar er is ook een tennisbaan, een biljartzaal of wellness beschikbaar. Als je op een van de vrije momenten in de stad bent, kun je van de gratis shuttlebus gebruik maken.
Je verblijft in een van drie huizen van het hotel, gelegen in een 2 hectare grote botanische tuin met een panoramisch uitzicht over de stad.De kamers zijn klassiek ingericht met fijne bedden, een zitje en schrijftafel en een goede badkamer. Er zijn openslaande deuren naar een "Frans" balkon.
Meer informatie en foto's vind je via de link bij het dag tot dagprogramma.

Over de maaltijden

Er is een uitstekend en uitgebreid ontbijtbuffet in de sfeervolle eetzaal van het restaurant in het hoofdgebouw. Daar wordt ook elke avond een heerlijk vijfgangen diner geserveerd. In Engelse sfeer kun je in de namiddag ook van een "High Tea" genieten bij het apart gelegen Bela Vista restaurant.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • alle diners
 • alle transfers, behalve na afloop wandeling op dag 2, 5 en 7
 • oudejaarsgaladiner bij vertrek eind december
 • entree uitzichtpunt Cabo Girão (dag 5)
 • entree Punta de São Lourenço (dag 6)
 • entree Palheiro Gardens en Tropical Gardens Funchal (dag 7)
 • diensten 1 SNP-reisleider
 • toeristenbelasting

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • openbaar vervoer na afloop wandeling op dag 2, 5 en 7
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • eventuele toeristenbelasting (Kurtax)

Over de activiteiten

Deze reis is geschikt voor iedereen met enige tredzekerheid en een normale wandelconditie. Anders dan bij de meeste andere wandelreizen op Madeira zitten in deze reis geen hoogtevreesgevoelige stukken of zware bergetappes. Je wandelt grote delen van de wandelingen langs grotendeels vlakke levadapaden zonder hoogtevreesgevoelige stukken. Soms moet er over korte afstand wel enig, meestal steil, hoogteverschil overwonnen worden om bij de levada te komen. Soms wandelen we ook over bredere voetpaden en kleine (deels verharde) weggetjes.
Gemiddeld duren de wandelingen tussen 3 en 4 uur per dag met hoogteverschillen tot ca. 250 m. Enkele wandelingen laten zich relatief eenvoudig afkorten, mocht dat nodig zijn.

NB. Hoewel deze tocht over goede paden loopt, kan het op Madeira altijd voorkomen dat een pad langs een levada beschadigd raakt door een kleine aardverschuiving; door regen kunnen paden (erg) glad worden. Tredzekerheid en goede stevige wandelschoenen zijn daarom ook op deze reis nodig.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze transfer luchthaven - accommodatie v.v.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking (geen extra kosten). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema en je naar en van dezelfde luchthaven reist als de door SNP geboekte vlucht.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je rechtstreeks met Transavia naar Funchal v.v.

Vluchtschema
HV 6629 Amsterdam - Funchal vertrek 06.10 aankomst 09.20 uur
HV 6630 Funchal - Amsterdam vertrek 10.05 aankomst 15.05 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

Nota Bene:
Bij bepaalde windsituaties is het niet mogelijk op de luchthaven van Madeira te landen. In dat geval wijken vliegtuigen uit naar het nabijgelegen eiland Porto Santo en ga je per boot (2,5 uur varen) verder naar Madeira.

 

Je kunt het hele jaar door fijn wandelen op Madeira; met SNP kun je daarom in elk seizoen op reis. We bieden deze reis aan in het voorjaar, als de bloemenpracht het mooist is en de wandeltemperatuur ideaal: rond 20 graden. In de zomer profiteer je van stabiel en aangenaam warm weer, maar is het maar zelden te heet. In de nazomer en herfst blijft het nog lang aangenaam warm en zeker in september ook droog. Madeira is een groen eiland en dus valt er ook regelmatig regen; die is vooral in de maanden oktober t/m april geconcentreerd, maar ook daarbuiten blijft het niet altijd droog. In de centrale bergen en aan de noordzijde is het natter dan aan de zuidkant. Bij te slecht weer zijn er zo altijd alternatieven voorhanden.

Op Madeira kun je bijna overal met je PIN-pas betalen, maar toch is ook wat cashgeld handig. We bieden een compleet programma, waarbij veel inbegrepen zit. Voor eigen rekening zijn lunches, die we meestal als picknick zullen inkopen en persoonlijke uitgaven. Drankjes en versnaperingen zijn niet inbegrepen en dien je zelf af te rekenen. Bedenk dat consumpties bij onze luxe quinta relatief prijzig zijn, maar in een barretje in de stad of onderweg is het voor Nederlandse begrippen goedkoop. Wij schatten in dat je gemiddeld tussen € 100,- en € 200,- aan extra uitgaven zult hebben, vooral afhankelijk van de hoeveelheid drankjes bij de quinta.

Van en naar de wandelingen maken we bijna altijd gebruik van een eigen bus. Daar waar na afloop van een wandeling vrije tijd is, is gezorgd dat dat op een plek is waar je makkelijk een bus of taxi terug kunt regelen, zodat je zelf kunt bepalen hoe lang je daar wilt blijven. Dit is op dag 2 vanaf Camara de Lobos, dag 5 vanaf Cabo Girão en dag 7 vanaf Monte. 

Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis over Madeira te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer je vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken. Zo kunt u uw conditie bijspijkeren en uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

Stevige bergschoenen met goed profiel zijn in het Madeirese berglandschap noodzakelijk. Wat regenkleding betreft raden wij en goede regenbroek en -jas aan, regenponcho's raden we af omdat ze gevaarlijk kunnen zijn.

We verblijven de hele week op één locatie, waardoor er niet met bagage gesleept hoeft te worden. Tijdens de wandelingen heb je een dagrugzakje nodig met daarin voldoende ruimte voor de lunch, een grote veldfles, regenkleding, een trui of vest,  en eventueel een fototoestel en/of een verrekijker.

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool en ingelopen (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • zowel warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen op het eiland kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest), geen poncho
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • insecten werende middelen (met DEET)
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter), camelbak of meerdere kleine drinkflessen
 • uitschuifbare wandelstokken
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • goede zaklamp met reserve batterijen (mn. voor de wandelingen door de tunnels!): hoofdlamp is aan te raden!
 • niet meer dan 20 kg bagage
 • GELDIG paspoort of geldige ID-kaart (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals pijnstillers, rekverband, breed sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Reizen gedurende de kerstdagen en / of oud en nieuw
Tijdens deze dagen zijn tuinen en musea gesloten en is het openbaar vervoer (o.a. de kabelbaan naar Monte) beperkt of afwezig. Kleine programmawijzigingen kunnen daardoor noodzakelijk zijn.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Portugal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/portugal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kun je telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering), want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg moeten meestal contant betaald worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Zorg zelf voor noodzakelijke EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) moet worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen op Madeira

Portugal - Madeira, Funchal

Wandelvakantie langs levadas, tuinen en unieke uitzichten

Wandelvakantie vanuit luxe quinta

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.