Madeira wandelvakantie

Portugal - Madeira, 8 dagen Langs levada’s en kliffen

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit hotels

Spectaculaire wandelvakantie door het onherbergzame binnenland van het subtropische eiland Madeira. Geniet van bizarre vulkanische hoogvlaktes, met nevels omhulde grillige toppen en de bijzondere bloemenpracht waar het eiland beroemd om is. We maken pittige wandelingen in het bergland langs spectaculair aangelegde levada’s met dito uitzichten, maar ook de kust wordt niet vergeten. Kom op adem in fraai en levendig Funchal en de erboven gelegen weelderige tuinen. We zorgen overal voor bagagevervoer en verblijven in prima hotels.

NB: bij vertrek op 6 april en 4 mei 2024 is er een iets afwijkend dagprogramma; zie 'laatste nieuws'

Uniek aan deze reis

 • De mooiste levadawandelingen
 • Rechtstreekse vluchten
 • Ontbijten én diners inbegrepen
 • Mooi en rustig gelegen hotels met comfort
 • Spectaculaire groene bergland van Madeira
Zwaarte
Comfort

Deze reis met dertigers en veertigers?

Deze reis bieden we ook aan via ons label Yomads. Tijdens deze hike-, bike- en multi-activity-trips ga je op avontuur met andere Yomads. Nieuwsgierig? Bekijk deze reis hier.  

Reisverhaal 'Dol op Madeira'

De beste manier om Madeira te leren kennen is met wandelschoenen aan je voeten. Dirk Wijnand deelt zijn ervaring over dit prachtige eiland. Lees het verhaal.
Dit artikel kwam tot stand i.s.m. Visit Madeira Portugal.

Dag tot dag

Portugal - Madeira wandelvakantie

De Engelse aristocratie roemde het Portugese eiland Madeira vanwege zijn schitterende botanische tuinen, gedistingeerde hotels, zuivere lucht en ideale klimaat. Maar wie kent het onbekende Madeira, met zijn grillige bergland waar boeren op kleine terrassen hun akkers bewerken, de schilderachtige dorpjes en de weelderige, tropisch aandoende plantengroei? Deze wandelvakantie voert ons dwars door dit onbekende binnenland, toegankelijk gemaakt door de ruim tweeduizend kilometer levadas, smalle irrigatiekanaaltjes die in de bergwanden zijn uitgehakt en vaak omzoomd met duizenden paarse liefdesbloemen.

Nevelwouden en grillige bergtoppen bepalen het beeld rond de centrale bergkam. Watervallen kletteren langs de rotsen. Over de geheimzinnige hoogvlakte Paul da Serra bereiken we tijdens de Madeira vakantie het hooggelegen hotel op de Encumeadapas. Over de bergkam gaat de tocht verder met schitterende uitzichten over zowel de noord- als zuidkust, naar het dorpje Curral das Freiras, schuilplaats der nonnen - op de vlucht voor piraten. Ook in en rond de hoofdstad Funchal is van alles te zien: de vismarkt, weelderige tuinen en natuurlijk de talrijke proeflokalen met vaten Madeira wijn. Aansluitend wandelen we naar de Pico Areiro door een wereld van mistflarden, buitelende raven en oranje korstmossen. Na het centrale hooggebergte wandelen we langs de steile noordelijke klifkust, via levadas, tunnels en watervallen en de laatste resten nevelwoud. Dit Madeirees avontuur eindigt op de kliffen van het schiereiland Ponta da Sâo Lourenço.

We verblijven in fijne ***-hotels en een vriendelijk stadshotel middenin het centrum van Funchal.

Dag 1

We vliegen naar Madeira. Met een bus of met taxi’s rijden we in een uur de bergen in naar de Encumeadapas.

Overnachting in

Encumeada

Dag 2

We worden naar Cristo Rei op Paúl da Serra gebracht. Dit is Madeira’s enige vlakke stuk land, een geheimzinnig lavaplateau van ca. 15 km², dat op een hoogte van 1430 m ligt. We zijn hier midden op het eiland. Er groeien veel varens. Deze vochtminners gedijen hier uitstekend, want vaak komen nevel en mist opzetten. De sfeer is dan spookachtig beklemmend. We wandelen over het plateau naar Bica da Cana en volgen een pad met een mooi uitzicht op Sao Vicente aan de noordkust. Vervolgens dalen we door een prachtig woud af naar de Levada do Norte. Deze levada, omzoomd door talloze hortensias, voert verderop door enkele lange tunnels waar we regelmatig moeten bukken en onze zaklampen goed van pas komen. Vanaf de laatste tunnel is het nog een klein stukje naar onze accommodatie net onder de Encumeada-pas. Lengte 18 km, 110 m stijgen 550 m dalen, 6,5 uur.

Overnachting in

Encumeada

Dag 3

Vandaag staat er bij goed weer een mooie bergtocht op het programma. Vanaf de Encumeada pas wandelen we via een spectaculaire route over een bergkam naar de Pico do Jorge (1691 m). Vanaf daar nemen we een smal pad langs de bergflank en dalen stevig af, deels door bos, richting het diep beneden liggende Curral das Freiras. Vanaf de omgeving van Fajã dos Cardos worden we naar Funchal gebracht. We gaan uit eten in een restaurant in het gezellige centrum. Lengte ca. 13 km. Wandelduur totaal 6,5 uur, 850 m stijgen en 1000m dalen.

Bij minder goede omstandigheden zullen we op lagere hoogte gaan wandelen langs de lange Levada del Norte, van Boa Morte naar uitzichtspunt Cabo Girão, en wellicht nog verder naar Estreito de Câmara de Lobos. Een relatief makkelijke wandeling, maar wel met een paar hoogtevreesgevoelige stukjes. Onderweg heb je voortdurend mooie uitzichten op de steile terrashellingen van Madeira en de kust. Lengte ca. 12-15 km, 3-5 uur lopen en weinig hoogteverschil. 

Overnachting in

Funchal

Dag 4

Na het ontbijt worden we naar de prachtige botanische tuinen van Palheiro of Funchal gebracht, alvorens met de wandeling te beginnen. Nadat we de tijd hebben genomen voor een bezichtiging, klimmen we naar de Levada dos Tornos, die we volgen langs steile terrashellingen. Deze levada staat bekend om haar Kaapse Lelies. Uiteindelijk komen we uit in Monte, een dorp boven Funchal, met de bedevaartkerk Nossa Senhora do Monte en de beroemde Tropische tuinen. Wie wil kan hier een aangename middag doorbrengen, maar je kunt ook per bus of kabelbaan omlaag voor een (na)middagje Funchal.
Bezichtiging Botanische tuinen Funchal of Palheiro Gardens: ca. 1,5 uur. Wandeling: ca. 3 uur, 10 km en ca. 150m stijgen en dalen. 

Overnachting in

Funchal

Dag 5

We gaan met onze minibus richting de top van de 1818 m hoge Pico Ariero, een rit van ruim 1 uur. De wandeling van vandaag is een spectaculaire route over een pad dat in de loodrechte rotswanden is uitgehakt. Het pad is met kabels afgezet. We passeren de grilligste rotspieken, opgebouwd uit lava en tefra (verharde aslagen). Uiteindelijk bereiken we de top van de Pico Ruivo, met zijn 1862 meter, de hoogste berg van het eiland. Na een korte afdaling komen we bij de op 1592m hoogte gelegen parkeerplaats, vanwaar we per minibus in ca. 20 min. afdalen naar het plaatsje Santana. Dit plaatsje ligt boven de noordkust en hier zijn nog huisjes te vinden die op de traditionele manier gebouwd zijn.
Dit is een pittige wandeling door de hoogteverschillen, en voor mensen met veel hoogtevrees. Lengte 11,5 km, Wandelduur: 4 uur, 500 m stijgen en 850 m dalen.

Overnachting in

Santana

Dag 6

We wandelen vandaag slingerend langs de Levada do Canical door een aantal groene en lieflijke valleien in het achterland van het uitgestrekte Machico. Je loopt door kleinschalig cultuurlandschap met steeds wisselende uitzichten op terrassen en valleien. Als je de noordkust bereikt bij Boca do Risco (het gevaarlijke gat), gaat de wandeling verder over een spectaculair kustpad, 350m boven de oceaan, naar Porto da Cruz. Hier vind je een zeezwembad, leuke terrasjes en een Rummuseum. Wandeling: 16 km, 650m stijgen en dalen, 6 uur. Indien het erg slecht weer is, wijken we uit naar een levada ten westen van Machico, die vergelijkbaar qua lengte is. Na afloop is er een transfer terug naar ons hotel in Santana.

Overnachting in

Santana

Dag 7

Madeira toont zich vandaag van een heel andere kant, als we de oostelijke punt van het eiland bezoeken. 's Morgens brengt een korte transfer ons naar Ponta de São Lourenço, een prachtige afsluiting van deze wandelweek op Madeira. Hier maken we een bijzondere wandeling naar grillige vulkanische kliffen, waar we lekker de tijd voor nemen. Het is een fascinerend landschap, waar de blauwe oceaan een mooi contrast vormt met de rode en zwarte vulkanische gesteentes. Bij een oud 'boswachtershuis' is een heuse palmoase waar je heerlijk kunt picknicken. Je kunt vandaar ook nog een topje beklimmen voor een verbluffend uitzicht. Lengte 7-9 km, 3-4 uur, 300 - 400m stijgen en dalen.

Na de lunch op een strandje kun je een middagje relaxen om ten volle te kunnen genieten van de prachtige omgeving.

Overnachting in

Santana

Dag 8

Transfer naar het vliegveld van Madeira en terugvlucht naar Nederland.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes.De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Op Madeira verblijven we op drie verschillende locaties, gekozen vanwege de ligging ten opzichte van de wandelingen en voorzien van een goed comfort. Je verblijft op kamers met douche en toilet. Op vrijwel alle reizen verblijf je in onderstaande accommodaties. Alle hotels zijn rustig gelegen, ook in Funchal (niet aan een doorgaande weg).
Hotel Encumeada ligt midden op het eiland, ver van de drukte aan de kust. Met de fraaie puntdaken past het prima tussen de bergen. De kamers zijn van alle nodige comfort voorzien. Het hotel beschikt over een terras met fraaie uitzichten, een restaurant en een bar. Klasse ***, 2 nachten.
In Funchal verblijven we in een stadshotel, middenin het centrum en vlakbij de kathedraal gelegen. Klasse **, 2 nachten.
De laatste nachten verblijven we in het landelijke en verspreid liggende dorp Santana, in hotel O Colmo. Het fijne hotel ligt nabij enkele winkeltjes en de markt, maar toch middenin een groene omgeving. Het hotel heeft een overdekt zwembad en biedt fraaie uitzichten over de noordwestkust van Madeira. Klasse ***, 3 nachten.

NB éénpersoonskamer: boek je een éénpersoonskamer, dan is dat vrijwel altijd een tweepersoonskamer voor alleengebruik.

Over de maaltijden

De ontbijten en de diners worden meestal in de accommodaties verzorgd, maar in Funchal wordt er in een leuk restaurant buiten de deur gedineerd (behalve eind april/ begin mei wanneer we bij de Quinta eten waar we dan verblijven). Voor de lunch dien je zelf zorg te dragen. Er is dagelijks gelegenheid om in de plaatsen waar we verblijven lunchinkopen te doen, behalve in Encumeada, waar voor lunchpakketten gezorgd wordt.

Inbegrepen

 • bagagevervoer
 • overige groepstransfers op Madeira conform programma, met minibus of lijnbus
 • alle overnachtingen in hotels op tweepersoonskamers
 • verblijf op basis van halfpension, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • speciale kerstdiners op 24 en 25 december bij vertrek eind december
 • lunchpakket op dag 2 en 3
 • entree Palheiro Gardens of Botanical Gardens Funchal (dag 4)
 • entree Punta de São Lourenco
 • toeristenbelasting
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis inclusief aansluitende transfers (optioneel)
 • lunches dag 1 en dag 4 t/m 8
 • verzekeringen
 • overige entrees
 • transfer dag 4 van Monte terug naar hotel in Funchal
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De afstanden die u dagelijks aflegt variëren van 10 tot 17 km. We wandelen 5 tot 6,5 uur per dag. Wandelingen waarop u nauwelijks stijgt of daalt, worden afgewisseld met tochten, waarop u hoogteverschillen tot 800 meter moet overbruggen. Een goede wandelconditie is dan ook van belang. U loopt veel langs en op de randen van de levadas, watergootjes van beton of zand. Deze ‘paden’ zijn meestal goed begaanbaar.

Soms loopt de levada echter langs steile hellingen en diepe afgronden. Hier is het dan ook van groot belang dat u geen last heeft van hoogtevrees en dat u tredzeker bent! Goede wandelstokken verhogen de tredzekerheid en kunnen op deze tochten dan ook van pas komen. Een aantal malen voert de levada u door lange, donkere tunnels (eenmaal 20 minuten), waar een goede zaklamp onontbeerlijk is.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze transfer luchthaven - accommodatie v.v.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfers op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking (geen extra kosten). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema en je naar en van dezelfde luchthaven reist als de door SNP geboekte vlucht.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Funchal of in de eerste accommodatie.

De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld. Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je rechtstreeks met Transavia naar Funchal v.v.

Vluchtschema
HV 6629 Amsterdam - Funchal vertrek 06.10 aankomst 09.20 uur
HV 6630 Funchal - Amsterdam vertrek 10.05 aankomst 15.05 uur

Vluchtschema vertrek 6 april, 4 mei, 18 mei , 12 oktober, 19 oktober en 26 oktober 
HV 6629 Amsterdam - Funchal vertrek 06.30 aankomst 09.40 uur
HV 6630 Funchal - Amsterdam vertrek 10.25 aankomst 15.25 uur

Vluchtschema - vertrek 21 december 2024 , 15 februari en 22 februari 2025
HV 6629 Amsterdam - Funchal vertrek 14.40 aankomst 17.50 uur
HV 6630 Funchal - Amsterdam vertrek 18.35 aankomst 23.45 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

Nota Bene:
Bij bepaalde windsituaties is het niet mogelijk op de luchthaven van Madeira te landen. In dat geval wijken vliegtuigen uit naar het nabijgelegen eiland Porto Santo en ga je per boot (2,5 uur varen) verder naar Madeira.

Door de zuidelijke ligging op de oceaan heeft Madeira het hele jaar door een aangenaam gematigd klimaat. Overdag lopen de temperaturen op tot 25 ºC. Een frisse bries van zee geeft meestal wat verkoeling. Hoewel de zomer het droogste jaargetijde is, kan een regenachtige dag ook dan voor komen. Vooral langs de vochtige noordkust moet u rekening houden met een bui of regenachtige dag. Er zijn aanzienlijke weersverschillen tussen de noord- en zuidkust van het eiland. Het zuiden ligt in de regenschaduw en heeft een droger, zonniger en warmer klimaat. In het centrale gebergte is het koeler dan aan de kust. De temperatuur blijft hier bij mist steken op 15 ºC. Mist is hier een veel voorkomend verschijnsel. De nachten die we op grotere hoogte doorbrengen kunnen koud zijn: ca. 10 ºC. Tijdens de reizen in de wintermaanden is de kans op neerslag wat groter en blijven de dagtemperaturen tussen de 15 ºC en de 20ºC steken.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Madeira ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.


 

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen de maaltijden tijdens de heen- en terugreis, lunches en de uitgaven voor consumpties zijn voor eigen rekening. Rekent u voor uw persoonlijke uitgaven op een bedrag van ca. € 150,-. Op Madeira kunt u onder meer in Funchal, Ponta do Sol, Santana en Machico geld pinnen.

Op Madeira wordt u regelmatig per minibus naar het beginpunt van de wandeling gebracht. Ook wordt u vaak vanaf het eindpunt van de wandeling per minibus opgehaald. Mooie ritten, over de bochtige en steile wegen van het eiland. Deze ritten duren meestal niet langer dan een uur. Een enkele keer maken we gebruik van het openbaar busvervoer.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis over Madeira te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken. Zo kunt u uw conditie bijspijkeren en uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

Stevige bergschoenen met goed profiel zijn in het Madeirese berglandschap noodzakelijk. Wat regenkleding betreft raden wij en goede regenbroek en -jas aan, regenponcho's raden we af omdat ze gevaarlijk kunnen zijn.

Terwijl u wandelt, wordt uw bagage vervoerd. U wandelt zelf met een dagrugzakje met daarin voldoende ruimte voor de lunch, een trui, een grote veldfles, een regenjack en eventueel een fototoestel en/of een verrekijker.

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool en ingelopen (in verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn, evt. dunne handschoenen)
 • regen- en winddichte kleding (bijv. gore-tex jack en fleecevest), geen poncho
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • insecten werende middelen (met DEET)
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter), camelbak of meerdere kleine drinkflessen
 • uitschuifbare wandelstokken
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • goede zaklamp met reserve batterijen (mn. voor de wandelingen door de tunnels!): hoofdlamp is aan te raden!
 • niet meer dan 20 kg bagage
 • GELDIG paspoort of geldige ID-kaart (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals pijnstillers, rekverband, breed sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Bezoek aan de tuinen op dag 4
Indien de Palheiro Gardens onverhoopt gesloten zijn bezoeken we de beroemde Botanische Tuinen van Funchal alvorens naar het startpunt van de wandeling gebracht te worden.

Vertrekdatum 6-4-2024:
Tijdens deze reis overnacht je 1 dag meer in Funchal en 1 dag minder in Santana. Het programma blijft ongewijzigd.

Vertrekdatum 4-5-2024
Tijdens deze reis is de volgorde van de overnachtingsplaatsen aangepast: Encumeada - Santana - Funchal. Hierdoor zijn er twee wandeldagen aangepast en wordt het programma als volgt; tussen haakjes staan de verwijzingen naar het standaard dagprogramma:
1. Aankomst Encumeada
2. Bika da Cana-wandeling (dag 2)
3. Van Encumeada via toproute naar Pico Ruivo en Achada do Texeira; transfer Santana (deel van dag 3 en 5); hotel O Colmo
4. Van Ribeiro Frio naar Portela (Porto da Cruz), of Vereda das Funduras-Portela-Porto da Cruz (FIT-programma 320001 dag 5)
5. Boca do Risco wandeling (dag 6)
6. Ponta do Sao Lourenco (dag 7), Funchal, Hotel do Centro
7. Palheiro-tuinen – Monte (dag 4)
8. Vertrek

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Portugal bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/portugal. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/portugal/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, moet je goed uitgerust zijn en over een goede gezondheid en conditie beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Artsen
Artsen in Portugal spreken veelal Engels. Ook is er een Brits ziekenhuis in Lissabon (49 Rua Saraiva de Carvalho, tel. 01-602020). In noodgevallen kun je telefoonnummer 112 bellen.

Gezondheidszorg
Sluit ook een goede ziekteverzekering af (door middel van een reisverzekering), want in Portugal bestaat er geen gratis medische behandeling voor niet-Portugezen.
Alle rekeningen voor medische zorg moeten meestal contant betaald worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Zorg zelf voor noodzakelijke EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.. Check verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden.
Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) moet worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). 

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Levada op Madeira

Portugal - Madeira

Langs levada’s en kliffen

Wandelvakantie vanuit hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.