Van de Johannishütte naar de Eisseehütte

Oostenrijk - Virgental, 6 dagen Langs berghutten over de Venediger Höhenweg

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Huttentrektocht langs hotel en berghutten

Deze huttentrektocht voert je over de noordzijde van het ongerepte Virgental. Tijdens de trekking heb je prachtig uitzicht op de alpentoppen van de Lasörling Gruppe en wandel je tussen de imposante drieduizenders van de Venediger Gruppe. Met op de achtergrond de machtige Grossvenediger. Je start in een comfortabel hotel in het dal en trekt daarna vier dagen de bergen in voor prachtige wandelingen langs de Venediger Höhenweg. De huttentocht is een mooie eerste ervaring voor bergwandelaars die graag op grote hoogte willen slapen om het alpengevoel helemaal te beleven. Want wat is mooier dan in de avond de zon achter de bergen te zien zakken en in de vroege ochtend als eerste van het uitzicht te genieten. De laatste nacht slaap je weer in een comfortabel hotel in het dal. 

Uniek aan deze reis

 • Drie overnachtingen in schitterend gelegen berghutten
 • Hoog alpien landschap
 • Prachtig panorama op het Virgental
 • Voor en na de huttentocht ontspannen in prima hotel
 • Routes in SNP-app
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Virgental Huttentocht noord

In het kort ziet je programma er als volgt uit:

 • Dag 1: Aankomst in het Virgental in Hinterbichl
 • Dag 2: Je wandelt omhoog naar de Sajathütte
 • Dag 3: Va de Sajathütte aar de Eisseehütte
 • Dag 4: Van de Eisseehütte over de Adlerweg naar de Bonn-Matreierhütte
 • Dag 5: Afdaling naar het dal en met de bus terug naar Hinterbichl
 • Dag 6: Verlenging in het Virgental of einde trektocht

Dag 1 Aankomst in het Virgental

Vandaag kom je aan in het Virgental. Als je vroeg bent kun je alvast de omgeving verkennen en inlopen voor de dag van morgen.

Overnachting in

Hinterbichl

Dag 2 Naar de Sajat Hütte

Vandaag start je huttentocht aan de noordzijde van het Virgental. Met de Virgentaxi word je naar het begin van je wandeling gebracht. Je stijgt vandaag tussen de 800 en 1000 meter naar de Sajathütte (2575m). Een van de mogelijke wandelingen volgt het Naturpfad waarbij je door verschillende vegetatiezones loopt. Naarmate je hoger komt zie je de hut in de vorm van een kasteel steeds duidelijker liggen, als een adelaarsnest tegen de berg geplakt. 

 Wandeling: 4,5 km, 1000 m stijgen, 3,5 uur. 

Indien je rustig aan wilt doen laat je jezelf op de parkeerplaats onder de Bodenalm afzetten.

Vandaar is het geleidelijker omhoog naar de hut. 

Wandeling: 6,5 km, 770 m stijgen, 4 uur. 

Overnachting in

Sajat Hütte

Dag 3 Naar de Eisseehütte

Na het ontbijt verlaat je de hut en wandel je rustig over de Höhenweg naar de Eisseehütte (2521 n). De hut ligt aan het einde van het Timmeltal. Het fraaie meertje van de Eissee ligt ruim 200 meter hoger dan de hut. Hier kun je na aankomst nog naar toe wandelen via een smal bergpad. Je bent dan in een indrukwekkende omgeving met hoge rotswanden. Goede bergwandelaars kunnen nog verder proberen te komen, via de Kleinitzalm richting het Wallhorntörl (3045 m).

Wandeling Eisseehütte: 5,5 km, 300 m stijgen en dalen, 2,5 uur. Extra wandelingen na aankomst: 3-6 km, tot ruim 500 m stijgen en dalen

Dag 4 Naar de Bonn-Martreier Hütte

Als je vandaag naar de Eissee of de Wallhorntörl/Seewandkopf (alleen voor wandelaars met een uitstekende conditie en bergwandelervaring) wilt, dan raden we je aan vroeg op te staan, zodat je na deze tocht nog voldoende tijd hebt om naar de Bonn-Martreier hütte te lopen. De route naar de Bonn-Martreier hütte loopt hoog boven het Timmeltal en het Virgental, met een prachtig uitzicht over de Lasörling Gruppe, aan de zuidkant van het Virgental. Bij helder weer kan je zelfs de toppen van de Dolomieten zien. Aan het einde van de wandeling klim je nog steil omhoog naar de Eselrücken op bijna 2700 meter. Je ziet de hut dan al een paar keer liggen. Maar eerst nog even sterk dalen voordat je weer omhoog klimt naar de Bonn-Martreierhütte op 2750 m. 

Wandeling: 7 km, 500 m stijgen en 700 m dalen , 4 uur (zonder de Eissee en Wallhorntörl)

Dag 5 Naar Hinterbichl

Vandaag alweer je laatste dag van de trektocht. Je daalt vandaag weer af naar het Virgental. Je komt langs de Gottschaunalm waar je lekker even kunt pauzeren of lunchen met wederom een prachtig uitzicht op het dal en de zuidelijke hellingen. In juli tref je hier nog nog veel bloemen op de hoog gelegen alpenweides. Je daalt vandaag ruim 1300m, dus dat voel je aan het einde van de dag waarschijnlijk in je knieën, maar het is een prachtig laatste wandeling voordat je met de bus vanaf Virgen of Obermauern de bus terugpakt naar je hotel in Hinterbichl. 

 Wandeling: 9 km, 4-5 uur

Dag 6 Einde huttentrektocht

Na een zalige laatste nacht in een echt bed in je hotel in Hinterbichl neem je afscheid van het Virgental.  Ook leuk om nog een extra nachtje te verlengen in het hotel in Hinterbichl of je reis te verlengen met de huttentocht in het zuiden van het Virgental.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht de eerste en laatste nacht in een klein en goed verzorgd hotel (3* niveau) aan het einde van het Virgental, met prachtig uitzicht op de bergen, aan de rand van Hinterbichl in het Nationalpark Hohe Tauern. Het natuurresort heeft 22 kamers, allen met douche, toilet en balkon. Het hotel is in 2013 geheel gerenoveerd. Je kan hier na de huttentocht heerlijk ontspannen in de sauna.

In de hutten slaap je op meerpersoonskamers (Lager). Je dient voor de hutten zelf een lakenzak of slaapzak mee te nemen. Het sanitair in de hutten is op de gang, inclusief (muntjes)douche, je dient zelf een handdoek mee te nemen. Kijk voor de complete uitrusting voor een huttentocht op: Paklijst huttentocht

Over de maaltijden

In het hotel in Hinterbichl en in de hutten verblijf je op basis van halfpension en voor de lunch tijdens de huttentocht krijg je een eenvoudig lunchpakket (Wanderjause) mee. In het hotel in Hinterbichl serveren ze regionale en/of biologische gerechten. Je krijgt hier een prima ontbijt voordat je start met de huttentocht. Tijdens de huttentocht krijg je in de hutten een eenvoudig, maar voedzaam ontbijt en avondmaaltijd. De laatste avond eet je weer in het hotel in Hinterbichl.  Niet in alle hutten is het mogelijk om rekening te houden met een intolerantie of allergie. Neem dus extra brood/snack of een gevriesdroogde maaltijd mee in je rugzak. 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten en diners
 • lunchpakket op de wandeldagen 
 • transfer dag 2 naar het begin van je wandeling
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventueel extra transfer in het Virgental (gratis bus met de gastenkaart)
 • eventuele kosten douche in berghutten
 • persoonlijke uitgaven, zoals drankjes in de hutten
 • verzekeringen, sluit een goede reisverzekering af voor de bergen
 • Ter plaatse te betalen

  • toeristenbelasting ( € 2,50 p.p.p.d.)

  Reisinformatie

  Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone en/of met de Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ongeveer 3 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

  Over de activiteiten

  Je trekt vier dagen over de Venediger Höhenweg in het Virgental. De tochten zijn niet lang, behalve op dag 5 loop je ruim 6 uur naar beneden. En je kan de tocht op dag 3 uitbreiden naar de Eissee. De hoogteverschillen wisselen per dag. De laatste wandeldag daal je ruim 1200 m. De tocht gaat grotendeels over goed bewegwijzerde en begaanbare bergpaden met enkele kleine stukken ongebaand terrein. over rotsblokken, gruishellingen of een klein sneeuwveld in het begin van het seizoen. Enkele kleine stukken loop je langs steile afgronden en heb je je handen nodig voor je evenwicht.

  Geschikt voor kinderen

  De wandelingen zijn ook met kinderen te maken vanaf ongeveer 10 jaar.

  Extra dagen

  Je kunt in ons hotel in Hinterbichjl extra nachten bijboeken. Hier kun je je makkelijk nog een paar dagen vermaken in het Virgental of lekker ontspannen in de sauna of met een boek op je balkon. Je kunt ook de huttentocht verlengen met een 4-daagse huttentocht aan de zuidkant van het Virgental, langs de Lasörling Höhenweg. 

  Praktische informatie

  Over de route en parkeergelegenheden

  De afstand Utrecht - Virgental is ca. 970 km. Je kunt de auto bij het hotel in Hinterbichl parkeren gedurende de huttentocht. Je neemt dan de taxi of bus van het hotel naar Virgen, of je parkeert je auto in de overdekte parkeergarage in Virgen. Van daaruit vertrekt de hüttentaxi naar de Wetterkreuzhütte. 

  Trein informatie

  Na aankomst op station Kitzbühel reis je per lijnbus in 1,5 uur naar Matrei in Osttirol. Vanaf hier reis je per bus of per taxi naar het hotel aan het einde van het Virgental.
  Informatie bus : klik hier

  Treinschema

  Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

   Bestemming  Tijd Overstap
   Arnhem CS - Kitzbühel   09:07 - 17:25  3 
   Kitzbühel - Arnhem CS  10:35 - 19:27  3 

   

  Of een vroege trein naar Lienz en dan bus 951 naar het Virgental, deze rijdt in de zomer tot in de avond.

  Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

  Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis op internationale reizen via Duitsland naar Oostenrijk. Zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject.

  SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

  Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

  Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl
  Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

  Dit arrangement kun je starten van eind juni t/m eind september. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in de zomermaanden wilt boeken.

  Houd er rekening mee dat pinbetalingen in de meeste hutten niet mogelijk zijn. We raden aan om genoeg contant geld mee te nemen voor eventuele extra uitgaven, zoals een drankje ter plaatse. 

  Voor het wandelen in de bergen is een goede conditie en voorbereiding een voorwaarde om met plezier in de bergen op stap te gaan. Direct na boeking ontvang je van ons de bergwandelreiswijzer ter voorbereiding van je huttentocht. 

  In de hutten zijn honden welkom onder bepaalde voorwaarden. Je moet flexibel zijn ingesteld wil je deze reis met de hond doen en de hond moet goed onder controle kunnen meewandelen en enige bergwandelervaring voor hond en baasje zijn aan te raden. Hond alleen op aanvraag mee. 

  Aanbevolen uitrusting

  • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
  • warme én luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn) 
  • regen- en winddichte kleding
  • zonnebrandcrème, zonnebril en zonnehoedje
  • handschoenen en muts 
  • contant geld voor in de hutten (vaak geen PIN-betaling mogelijk) 
  • rugzak voor huttentrektocht (30 liter) 
  • sloffen of hutslippers 
  • huttenslaapzak (lakenzak) en kussensloop (dekens en kussens zijn aanwezig) 
  • zaklamp 
  • mobiele telefoon 
  • handdoek
  • grote veldfles (minimaal 1,5 liter) 
  • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld 
  • eventueel wandelstokken 
  • GELDIG paspoort 
  • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
  • enige EHBO-benodigdheden, zoals rekverband, sporttape of middelen voor het afplakken van blaren

  Check de uitgebreide paklijst op Paklijst huttentrektocht

  Tijdens de huttentrektocht dien je voor 3 nachten bagage mee te nemen. In de hutten moeten je schoenen voor de Trockenraum (droogruimte) worden geplaatst. Hierdoor raden we aan zelf hut slippers mee te nemen, aangezien deze in de hutten maar beperkt beschikbaar zijn.   

  Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.
  Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

  Graag willen we je wijzen op specifieke regels voor reizen naar Oostenrijk en de regels die van belang zijn voor een vakantie in dat land, op de 'website van het Oostenrijks verkeersbureau'.

  Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

  Medisch paspoort
  Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

  Rij- en kentekenbewijs
  De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

  Tolvignet
  Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

  Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
  Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
  NB.
  Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

  EHBO
  U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

  Teken
  De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

  Bekijk wat deze reis kost

  Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

  Venediger Höhenweg

  Oostenrijk - Virgental

  Langs berghutten over de Venediger Höhenweg

  Huttentrektocht langs hotel en berghutten

  Zwaarte
  Comfort
  Wandelen
  Privéreis

  Welke variant kies je?

  Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

  Reisgezelschap & Accommodaties

  Wanneer wil je vertrekken?

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

  ma di wo do vr za zo
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

  Wanneer wil je vertrekken?

  Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

  Start datum
  Aantal dagen
  Beschikbaarheid
  Prijs p.p.
  Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
  Kirsten de Baar

  Kunnen we je helpen?

  Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

  SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1042 klanten