Van de Johannishütte naar de Eisseehütte

Oostenrijk - Virgental, 6 dagen Langs berghutten over de Venediger Höhenweg

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Huttentrektocht langs hotel en berghutten

Deze huttentrektocht voert je over de noordzijde van het ongerepte Virgental. Tijdens de trekking heb je prachtig uitzicht op de alpentoppen van de Lasörling Gruppe en wandel je tussen de imposante drieduizenders van de Venediger Gruppe. Met op de achtergrond de machtige Grossvenediger. Je start in een comfortabel hotel in het dal en trekt daarna vier dagen de bergen in voor prachtige wandelingen langs de Venediger Höhenweg. De huttentocht is een mooie eerste ervaring voor bergwandelaars die graag op grote hoogte willen slapen om het alpengevoel helemaal te beleven. Want wat is mooier dan in de avond de zon achter de bergen te zien zakken en in de vroege ochtend als eerste van het uitzicht te genieten. De laatste nacht slaap je weer in een comfortabel hotel in het dal. 

Uniek aan deze reis

 • Drie overnachtingen in schitterend gelegen berghutten
 • Hoog alpien landschap
 • Prachtig panorama op het Virgental
 • Voor en na de huttentocht ontspannen in prima hotel
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Virgental Huttentocht noord

In het kort ziet je programma er als volgt uit:

 • Dag 1: Aankomst in het Virgental in Hinterbichl
 • Dag 2: Je wandelt omhoog naar de Sajathütte
 • Dag 3: Van de Sajathütte aar de Eisseehütte
 • Dag 4: Van de Eisseehütte over de Adlerweg naar de Bonn-Matreierhütte
 • Dag 5: Afdaling naar het dal en met de bus terug naar Hinterbichl
 • Dag 6: Verlenging in het Virgental of einde trektocht

Dag 1

Vandaag kom je aan in het Virgental. Als je vroeg bent kun je alvast de omgeving verkennen en inlopen voor de dag van morgen. Je kan vandaag met de eigen auto of de postbus naar Stöden aan het einde van het dal. Je loopt het dal omhoog naar de plaats waar het smeltwater van de Umbal Kees (gletsjer) zich naar beneden stort in verschillende mooie watervallen, soms meer dan 100 m hoog. Na de Umbalfälle kun je doorlopen naar de Clara Hütte op 2038 m. De terugweg is gelijk aan de heenweg, dus je kunt deze dag net zo zwaar en lang maken als je zelf wilt. 

Wandeling: max 14 km, 710 m stijgen en dalen, 5 uur. 

Overnachting in

Hinterbichl

Dag 2

Vandaag start je huttentocht aan de noordzijde van het Virgental. Met de Virgentaxi word je naar het begin van je wandeling gebracht. Je stijgt vandaag tussen de 800 en 1000 meter naar de Sajathütte (2575 m). Een van de mogelijke wandelingen volgt het Naturpfad waarbij je door verschillende vegetatiezones loopt. Naarmate je hoger komt zie je de hut in de vorm van een kasteel steeds duidelijker liggen, als een adelaarsnest tegen de berg geplakt.

Wandeling: 4,5 km, 1000 m stijgen, 3,5 uur. 

Indien je rustig aan wilt doen laat je jezelf op de parkeerplaats onder de Bodenalm afzetten. Vandaar is het geleidelijker omhoog naar de hut. 

Wandeling: 6,5 km, 820 m stijgen, 4 uur. 

Overnachting in

Sajat Hütte

Dag 3

Na het ontbijt verlaat je de hut en wandel je rustig over de Höhenweg naar de Eisseehütte (2521 n). De hut ligt aan het einde van het Timmeltal. Het fraaie meertje van de Eissee ligt ruim 200 meter hoger dan de hut. Hier kun je na aankomst nog naar toe wandelen via een smal bergpad. Je bent dan in een indrukwekkende omgeving met hoge rotswanden. Goede bergwandelaars kunnen nog verder proberen te komen, via de Kleinitzalm richting het Wallhorntörl (3045 m).

Wandeling Eisseehütte: 5,5 km, 280 m stijgen en 300 m dalen, 2,5 uur. Extra wandelingen na aankomst: 3-6 km, tot ruim 500 m stijgen en dalen.

Dag 4

Als je vandaag naar de Eissee of de Wallhorntörl/Seewandkopf (alleen voor wandelaars met een uitstekende conditie en bergwandelervaring) wilt, dan raden we je aan vroeg op te staan, zodat je na deze tocht nog voldoende tijd hebt om naar de Bonn-Martreier hütte te lopen. De route naar de Bonn-Martreier hütte loopt hoog boven het Timmeltal en het Virgental, met een prachtig uitzicht over de Lasörling Gruppe, aan de zuidkant van het Virgental. Bij helder weer kan je zelfs de toppen van de Dolomieten zien. Aan het einde van de wandeling klim je nog steil omhoog naar de Eselrücken op bijna 2700 meter. Je ziet de hut dan al een paar keer liggen. Maar eerst nog even sterk dalen voordat je weer omhoog klimt naar de Bonn-Martreierhütte op 2750 m. 

Wandeling: 8 km, 470 m stijgen en 230 m dalen , 4 uur (zonder de Eissee en Wallhorntörl)

Dag 5

Vandaag alweer je laatste dag van de trektocht. Je daalt vandaag weer af naar het Virgental. Je komt langs de Gottschaunalm waar je lekker even kunt pauzeren of lunchen met wederom een prachtig uitzicht op het dal en de zuidelijke hellingen. In juli tref je hier nog nog veel bloemen op de hoog gelegen alpenweides. Je daalt vandaag ruim 1300m, dus dat voel je aan het einde van de dag waarschijnlijk in je knieën, maar het is een prachtig laatste wandeling voordat je met de bus vanaf Virgen of Obermauern de bus terugpakt naar je hotel in Hinterbichl. 

Wandeling: 9 km, 20 m stijgen en 1350 m dalen, 4 uur (extra 130 m of 200 m)

Dag 6

Na een zalige laatste nacht in een echt bed in je hotel in Hinterbichl neem je afscheid van het Virgental.  Ook leuk om nog een extra nachtje te verlengen in het hotel in Hinterbichl of je reis te verlengen met de huttentocht in het zuiden van het Virgental.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht de eerste en laatste nacht in een klein en goed verzorgd hotel (3* niveau) aan het einde van het Virgental, met prachtig uitzicht op de bergen, aan de rand van Hinterbichl in het Nationalpark Hohe Tauern. Het natuurresort heeft 22 kamers, allen met douche, toilet en balkon. Het hotel is in 2013 geheel gerenoveerd. Je kan hier na de huttentocht heerlijk ontspannen in de sauna.

In de hutten slaap je op meerpersoonskamers (Lager). Je dient voor de hutten zelf een lakenzak of slaapzak mee te nemen. Het sanitair in de hutten is op de gang, inclusief (muntjes)douche, je dient zelf een handdoek mee te nemen. Kijk voor de complete uitrusting voor een huttentocht op: Paklijst huttentocht

Over de maaltijden

In het hotel in Hinterbichl verblijf je op basis van logies, ontbijt en diner. In het hotel in Hinterbichl serveren ze  regionale en/of biologische gerechten. Je krijgt hier een prima ontbijt voordat je start met de huttentocht en tevens een lunchpakket. Tijdens de huttentocht krijg je in de hutten een eenvoudig, maar voedzaam ontbijt en avondmaaltijd. Voor de lunch tijdens de huttentocht krijg je een eenvoudig lunchpakket (Wanderjause) mee. De laatste avond eet je weer in het hotel in Hinterbichl.  Niet in alle hutten is het mogelijk om rekening te houden met een intolerantie of allergie. In de Bergerseehütte wordt alleen vlees of vegetarisch geserveerd. Neem dus extra brood/snack of een gevriesdroogde maaltijd mee in je rugzak. 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • diners in de berghutten
 • diner in hotel in Hinterbichl (*)
 • lunchpakket op de wandeldagen (5x)
 • transfer dag 2 naar het begin van je wandeling
 • digitale reisinformatie
(*) indien we moeten uitwijken naar een alternatief hotel in Virgen of Matrei is het diner daar niet inbegrepen en krijg je een korting op de reissom

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventueel extra transfer in het Virgental (gratis bus met de gastenkaart)
 • eventuele kosten douche in berghutten
 • persoonlijke uitgaven, zoals drankjes in de hutten
 • verzekeringen, sluit een goede reisverzekering af voor de bergen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting ( € 2,50 p.p.p.d.)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone en/of met de Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je trekt vier dagen over de Venediger Höhenweg in het Virgental. De tochten zijn niet lang, behalve op dag 5 loop je ruim 6 uur naar beneden. En je kan de tocht op dag 3 uitbreiden naar de Eissee. De hoogteverschillen wisselen per dag. De laatste wandeldag daal je ruim 1200 m. De tocht gaat grotendeels over goed bewegwijzerde en begaanbare bergpaden met enkele kleine stukken ongebaand terrein. over rotsblokken, gruishellingen of een klein sneeuwveld in het begin van het seizoen. Enkele kleine stukken loop je langs steile afgronden en heb je je handen nodig voor je evenwicht.

Geschikt voor kinderen

De wandelingen zijn ook met kinderen te maken vanaf ongeveer 10 jaar.

Extra dagen

Je kunt in ons hotel in Hinterbichjl extra nachten bijboeken. Hier kun je je makkelijk nog een paar dagen vermaken in het Virgental of lekker ontspannen in de sauna of met een boek op je balkon. Je kunt ook de huttentocht verlengen met een 4-daagse huttentocht aan de zuidkant van het Virgental, langs de Lasörling Höhenweg. 
Extra nachten bijboeken in de berghutten is niet mogelijk.

Extra's

Verlengingshotels

Heimat Natur-Resort

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Virgental is ca. 970 km. Je kunt de auto bij het hotel in Hinterbichl parkeren gedurende de huttentocht. Je neemt dan de taxi of bus van het hotel naar Virgen, of je parkeert je auto in de overdekte parkeergarage in Virgen. Van daaruit vertrekt de hüttentaxi naar de Wetterkreuzhütte. 

Trein informatie

Na aankomst op station Kitzbühel reis je per lijnbus in 1,5 uur naar Matrei in Osttirol. Vanaf hier reis je per bus of per taxi naar het hotel aan het einde van het Virgental.
Informatie bus : klik hier

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Dagtrein:

Bestemming Tijd Overstap
Arnhem CS - Kitzbühel 09:07 - 17:25 3
Kitzbühel - Arnhem CS 10:35 - 19:27 3

Nachttrein:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS - Kitzbühel 19:00 - 09:28 1
Kitzbühel - Amsterdam CS 20:41 - 09:59 1

Of een vroege trein naar Lienz en dan bus 951 naar het Virgental, deze rijdt in de zomer tot in de avond.

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis op internationale reizen via Duitsland naar Oostenrijk. Zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject.

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs van de dagtrein wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op. Indien je de nachttrein wenst te boeken, kun je dat apart aangeven.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Dit arrangement kun je starten van eind juni t/m eind september. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in de zomermaanden wilt boeken.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar het Virgental ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 
Carmacal Oostenrijk Virgental Huttentocht Noord 306062

Houd er rekening mee dat pinbetalingen in de meeste hutten niet mogelijk zijn. We raden aan om genoeg contant geld mee te nemen voor eventuele extra uitgaven, zoals een drankje ter plaatse. 

Voor het wandelen in de bergen is een goede conditie en voorbereiding een voorwaarde om met plezier in de bergen op stap te gaan. Direct na boeking ontvang je van ons de bergwandelreiswijzer ter voorbereiding van je huttentocht. 

Aanbevolen uitrusting

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme én luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn) 
 • regen- en winddichte kleding
 • zonnebrandcrème, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen en muts 
 • contant geld voor in de hutten (vaak geen PIN-betaling mogelijk) 
 • rugzak voor huttentrektocht (minimaal 30 liter) 
 • sloffen of hutslippers 
 • huttenslaapzak (lakenzak) en kussensloop (dekens en kussens zijn aanwezig) 
 • zaklamp 
 • mobiele telefoon 
 • handdoek
 • grote veldfles (minimaal 1,5 liter) 
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld 
 • eventueel wandelstokken 
 • GELDIG paspoort 
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals rekverband, sporttape of middelen voor het afplakken van blaren

Check de uitgebreide paklijst op Paklijst huttentrektocht

Tijdens de huttentrektocht dien je voor 3 nachten bagage mee te nemen. In de hutten moeten je schoenen voor de Trockenraum (droogruimte) worden geplaatst. Hierdoor raden we aan zelf hut slippers mee te nemen, aangezien deze in de hutten maar beperkt beschikbaar zijn.   

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Venediger Höhenweg

Oostenrijk - Virgental

Langs berghutten over de Venediger Höhenweg

Huttentrektocht langs hotel en berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.