Uitzicht op Grossvenediger en Mullnitzkees gletsjer

Oostenrijk - Virgental, 9 dagen Trektocht over de Lasörling en Venediger Höhenweg

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Huttentrektocht langs hotel en berghutten

Tijdens deze 9-daagse trekking ontdek je het prachtige Virgental met een huttentocht zowel aan de zuid- als noordzijde. Het eerste deel voert je langs talrijke meertjes door de Lasörling Gruppe; het uitzichtbalkon over de machtige bergen van de Grossvenediger. Na een nachtje lekker bijkomen in een hotel in Hinterbichl ontdek je de noordelijke hellingen van het Virgental. Daarbij slinger je over steile passen en hooggelegen alpenweides met uitzichten tot aan de Italiaanse Dolomieten. Je loopt een groot gedeelte van de Adelaarsweg met prachtige bergtoppen en hooggelegen bergmeren. Op de route heb je kans op het spotten van alpenmarmotten, gemzen, steenbokken maar ook steenarenden en baardgieren. Aan het einde van je tocht vind je altijd een gemoedelijke berghut. Vooraf, na afloop en halverwege vind je een heerlijk hotel in het dal. 

Uniek aan deze reis

 • Complete huttentocht langs de noord- en zuidzijde van het Virgental
 • Prachtig panorama op het Virgental en de Venediger- en Lasörlinggruppe
 • Trektocht langs de drieduizenders van het Virgental
 • Voor en na de huttentocht ontspannen in prima hotel
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Virgental Huttentocht compleet

In het kort ziet je programma er als volgt uit:

 • Dag 1: Aankomst in het Virgental in Hinterbichl
 • Dag 2: Met de huttentaxi naar de Wetterkreuzhütte en via de Zupalseehütte naar de Lasörlinghütte
 • Dag 3: Van de Lasörlinghütte naar de Bergerseehütte of Lasnitzenhütte over de Bergel Törl
 • Dag 4: Van de Bergerseehütte naar de Neue Reichenbergerhütte - over de Rote Lenke
 • Dag 5: Van de Neue Reichenbergerhütte via het Umbaltal terug naar Hinterbichl
 • Dag 6: Met de huttentaxi naar de Johannishütte en via de Zopetscharte naar de Eisseehütte
 • Dag 7: Van de Eisseehütte over de Adlerweg naar de Bonn-Matreierhütte
 • Dag 8: Afdaling naar het dal en met de bus terug naar Hinterbichl
 • Dag 9: Verlenging in het Virgental of einde trektocht

Voor meer details kijk je bij het dag tot dagprogramma.

Dag 1

Vandaag kom je aan in het Virgental. Als je vroeg bent kun je alvast de omgeving verkennen en inlopen voor de dag van morgen. 

Overnachting in

Hinterbichl

Dag 2

Vandaag begint je trektocht over de Lasörling Höhenweg. Je vertrekt vroeg per taxi naar het centrum van Virgen. Vanaf hier ga je met de hüttentaxi naar de Wetterkreuzhütte op 2106m. Daarna begin je aan de klim naar de prachtig gelegen Zupalseehütte (2346m) voor je eerste rustpunt. Je kan eerst nog een uitstapje maken naar de Legerle op 2527 m met een fenomenaal uitzicht op de Grossvenediger. Na de Zupalsee hütte gaat je tocht verder over de Hoher Gang naar de mooi gelegen achthoekige Lasörlinghütte op 2350m, waar Heidi en haar staf je in de avond een stevige maaltijd voorzetten in de gezellige Stubbe.  

Wandeling: 10,5 km, 620 m stijgen en 450 m dalen (430 m stijgen en 270 m dalen excl. Legere), 4,5 uur (4 uur excl. Legerle) 

Overnachting in

Lasörlinghütte

Dag 3

Na een goede nachtrust staat er vandaag een pittige klim en afdaling op je te wachten, de afstand is vandaag niet lang. Dus afhankelijk van de weersvoorspelling kan je rustig ontbijten in de Lasörlinghütte of juist vroeg vertrekken om voor de regen aan te komen in Bergerseehütte. De tocht gaat vandaag over de Berger Törl op 2800 m, waarna je afdaalt over een een steil pad naar de Bergersee. Aan de linkerkant heb je steeds uitzicht op de hoofdberg van de Lasörling Höhenweg, de Lasörling op ruim 3000m. Zowel tijdens de klim naar de Berger Törl als bij de afdaling kom je enkele steile stukken tegen die gezekerd zijn met staalkabel of trappen om je door de moeilijke passages heen te helpen. Ook vandaag word je getrakteerd op een panoramisch uitzicht op het Virgental en de GrossVenediger.  In de Bergerseehütte word je welkom geheten door de huttenwirt die in de avond zorgt voor een voedzame maaltijd. Aangezien de hut moeilijk toegankelijk is voor aanvoer van voorraad bestaat de keuze uit vegetarisch of vlees, alles vers gemaakt zelfs het brood voor het ontbijt. En als de huttenwirt tijd heeft gehad voor de was voorziet hij je vanavond van een zalig schoon dekbed!

Wandeling: 5,5 km, 460 m stijgen en 600 m dalen, 3,5 uur.

Zit de hut vol dan loop je nog 2 uur (4,5 km) verder naar de Lasnitzen hütte. 

Overnachting in

Bergerseehütte

Dag 4

Vandaag is een lange wandeldag, maar de beloning is groot!. Na het ontbijt loop je eerst over de Panoramaroute richting de Lasnitzen Hütte,vanwaar je omhoog klimt naar de Michelscharte op 2652m. Een flinke klim omhoog met prachtig uitzicht en in het voorjaar word je getrakteerd op fleurige bloemenvelden. Ook de kans om oog in oog te staan met een Alpenmarmot is vandaag groot. Tot op grote hoogte kom je nog koeien en schapen tegen van de almen die in de zomer bewoont worden door de boeren. Het pad daalt weer een paar honderd meter voordat je door hoogalpien landschap weer stijgt naar de Rote Lenke op 2794m. Vlak daarna zie je de Neue Reichenberger Hütte al liggen aan de kleine Bodensee. Je slaapplek voor vannacht. 

Wandeling: 10,5 km, 1000 m stijgen en 630 m dalen, 5,5 uur

Overnachting in

Neue Reichenberger Hütte

Dag 5

Vandaag volg je het oude gletsjerdal langs de Daber Kees terug naar het Virgental. Een prachtige afdaling met adembenemende uitzichten. Het pad slingert naar beneden door het smalle Daberdal met ver onder je de ruisende Daber, die aan het einde van het dal in de Isel uitmondt.  Aan het einde van het pad steek je de Isel over en daal je verder af langs de Umbalfälle naar Ströden en Hinterbichl. Het pad wordt steeds gemakkelijker en je bereikt uiteindelijk de toeristische Umbalfälle, maar zeker de moeite waard om even voor om te lopen. Tijdens een late lunch kun je bij de Islitzer Alm even bijkomen van de prachtige, maar lange tocht. Vanaf Islitzer Alm daal je verder af naar Ströden voor de bus terug naar Hinterbichl of loop je verder langs de Umbalfälle terug naar het hotel in Hinterbichl.

Wandeling: 18 km (tot aan Hinterbichl), 210 m stijgen en 1450 m dalen, 6,5 uur

Overnachting in

Hinterbichl

Dag 6

Na een zalige nacht in een echt bed in je hotel in Hinterbichl trek je vandaag de bergen weer in. In de ochtend word je met de huttentaxi naar de Johannishütte (2121m) gebracht vanwaar je snel stijgt tot de Zopetschärte op 2958m. Vanaf daar daal je steil af via staalkabels naar de Eisseehütte die aan het einde van het Timmeltal ligt. Vandaag is geen lange dag, maar wel een lastige dag door de steile stukken en losliggende stenen, tredzekerheid en ervaring met lopen in de bergen is zeker noodzakelijk.  De mooie Eissee ligt 200 m boven de hut. Na aankomst kan je hier nog naar toe wandelen via een smal bergpad. Het meer ligt indrukwekkend tussen de toppen van een aantal drieduizenders. Goede bergwandelaars kunnen nog verder naar de Wallhorntörl (3045) met een fenomenaal uitzicht op de Grossvenediger gletsjer. Je kan er ook voor kiezen om de Eissee of de Wallhorntörl de volgende dag te bezoeken voordat je naar de Bonn-Martreier Hütte loopt. 

Wandeling naar de Eisseehütte: 5,5 km, 820 m stijgen, 420 m dalen, 4 uur. Tredzekerheid vereist. Extra wandelingen na aankomst: 3-6 km, tot ruim 500 m stijgen en dalen. 

Overnachting in

Eisseehütte

Dag 7

Als je vandaag naar de Eissee of de Wallhorntörl/Seewandkopf (alleen voor wandelaars met een uitstekende conditie en bergwandelervaring) wilt, dan raden we je aan vroeg op te staan, zodat je na deze tocht nog voldoende tijd hebt om naar de Bonn-Martreier hütte te lopen. De route naar de Bonn-Martreier Hütte loopt hoog boven het Timmeltal en het Virgental, met een prachtig uitzicht over de Lasörling Gruppe, waar je eerder deze week hebt gelopen. Als je goed kijkt zie je de Zupälseehütte weer liggen. Bij helder weer kan je zelfs de toppen van de Dolomieten zien. Aan het einde van de wandeling klim je nog steil omhoog naar de Eselrücken op bijna 2700 meter. Je ziet de hut dan al een paar keer liggen. Maar eerst nog even sterk dalen voordat je weer omhoog klimt naar de Bonn-Martreier Hütte op 2750 m. 

Wandeling: 8 km, 470 m stijgen en 230 m dalen , 4 uur (zonder de Eissee en Wallhorntörl)

Overnachting in

Bonn-Martreier Hütte

Dag 8

Vandaag alweer je laatste dag van de trektocht. Je daalt vandaag weer af naar het Virgental. Je komt langs de Gottschaunalm waar je lekker even kunt pauzeren of lunchen met wederom een prachtig uitzicht op het dal en de zuidelijke hellingen. In juli tref je hier nog nog veel bloemen op de hoog gelegen alpenweides. Je daalt vandaag ruim 1300m, dus dat voel je aan het einde van de dag waarschijnlijk in je knieën, maar het is een prachtig laatste wandeling voordat je met de bus vanaf Virgen of Obermauern de bus terugpakt naar je hotel in Hinterbichl. 

Wandeling: 9 km, 20 m stijgen en 1350 m dalen, 4 uur (extra 130 m of 200 m)

Overnachting in

Hinterbichl

Dag 9

Na een zalige laatste nacht in een echt bed in je hotel in Hinterbichl neem je afscheid van het Virgental.  Ook leuk om nog een extra nachtje te verlengen in het hotel in Hinterbichl voordat je weer naar huis terugkeert. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht de eerste en laatste nacht in een klein en goed verzorgd hotel (3* niveau) aan het einde van het Virgental, met prachtig uitzicht op de bergen, aan de rand van Hinterbichl in het Nationalpark Hohe Tauern. Het natuurresort heeft 22 kamers, allen met douche, toilet en balkon. Het hotel is in 2013 geheel gerenoveerd. Je kan hier na de huttentocht heerlijk ontspannen in de sauna.

In de hutten slaap je op meerpersoonskamers (Lager). Je dient voor de hutten zelf een lakenzak of slaapzak mee te nemen. Het sanitair in de hutten is op de gang, inclusief (muntjes)douche, je dient zelf een handdoek mee te nemen. Kijk voor de complete uitrusting voor een huttentocht op: Paklijst huttentocht

Over de maaltijden

In het hotel in Hinterbichl verblijf je op basis van logies, ontbijt en diner. In het hotel in Hinterbichl serveren ze  regionale en/of biologische gerechten. Je krijgt hier een prima ontbijt voordat je start met beide huttentochten en tevens een lunchpakket. Je kunt de eerste dag van de huttentocht ook prima lunchen op het terras van de Zupalseehütte. Tijdens de huttentocht krijg je in de hutten een eenvoudig, maar voedzaam ontbijt en avondmaaltijd. Voor de lunch tijdens de huttentocht krijg je een eenvoudig lunchpakket (Wanderjause) mee. De laatste avond eet je weer in het hotel in Hinterbichl.  Niet in alle hutten is het mogelijk om rekening te houden met een intolerantie of allergie. In de Bergerseehütte wordt alleen vlees of vegetarisch geserveerd. Neem dus extra brood/snack of een gevriesdroogde maaltijd mee in je rugzak. 

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • diners in de berghutten
 • diners in hotel in Hinterbichl (*)
 • lunchpakket op alle wandeldagen
 • transfer dag 2 en 6 naar de start van je route
 • digitale reisinformatie
(*) indien we moeten uitwijken naar een alternatief hotel in Virgen of Matrei is het diner daar niet inbegrepen en krijg je een korting op de reissom

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventueel extra transfer (gratis bus met de gastenkaart van het hotel in Hinterbichl)
 • eventuele kosten douche in berghutten
 • persoonlijke uitgaven, zoals drankjes in de hutten
 • verzekeringen, sluit een goede reisverzekering af voor de bergen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting ( € 2,50 p.p.p.d.)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone en/of met de Nederlandstalige routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je trekt 7 dagen over de Lasörling- en Venediger Höhenweg in het Virgental. De tochten verschillen in lengte van 3 tot ruim 6 tot 7 uur. De hoogteverschillen wisselen per dag, de eerste wandeldag word je met de huttentaxi naar de Wetterkreuzhütte op ruim 2100 meter gebracht. Terug naar het dal heb je afdalingen van ruim 1200 m. De tocht gaat grotendeels over goed bewegwijzerde en begaanbare bergpaden met enkele stukken ongebaand terrein. over rotsblokken, gruishellingen of een klein sneeuwveld in het begin van het seizoen. Enkele stukken loop je langs steile afgronden en heb je je handen nodig voor je evenwicht. De lastige stukken in de tocht zijn meestal goed gezekerd met staalkabels of een trap. 

Geschikt voor kinderen

De wandelingen zijn ook met kinderen te maken vanaf ongeveer 12 jaar. Als je reist met kinderen moeten de ouders tredzeker zijn om de kinderen te kunnen begeleiden. De kinderen moet een goede sportconditie hebben en tot 6 uur kunnen lopen. 

Extra dagen

Je kunt in ons hotel in Hinterbichjl extra nachten bijboeken. Hier kun je je makkelijk nog een paar dagen vermaken in het Virgental of lekker ontspannen in de sauna of met een boek op je balkon. Ook tussen de twee trektochten in is het fijn om één of twee nachten in het hotel in Hinterbichl te verlengen. 
Extra nachten bijboeken in de berghutten is niet mogelijk.

Extra's

Verlengingshotels

Heimat Natur-Resort

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Virgental is ca. 970 km. Je kunt de auto bij het hotel in Hinterbichl parkeren gedurende de huttentocht. Een taxi brengt je van het hotel naar Virgen, Vanaf Virgen vertrekt de hüttentaxi naar de Wetterkreuzhütte. Voor het tweede gedeelte van de huttentocht word je met een taxi naar de parkeerplaats bij de Johannishütte gebracht. 

Trein informatie

Na aankomst op station Kitzbühel reis je per lijnbus in 1,5 uur naar Matrei in Osttirol. Vanaf hier reis je per bus of per taxi naar het hotel aan het einde van het Virgental.
Informatie bus : klik hier

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Dagtrein:

Bestemming Tijd Overstap
Arnhem CS - Kitzbühel 09:07 - 17:25 3
Kitzbühel - Arnhem CS 10:35 - 19:27 3

Nachttrein:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS - Kitzbühel 19:00 - 09:28 1
Kitzbühel - Amsterdam CS 20:41 - 09:59 1

Of een vroege trein naar Lienz en dan bus 951 naar het Virgental, deze rijdt in de zomer tot in de avond.

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen gratis op internationale reizen via Duitsland naar Oostenrijk. Zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject.

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs van de dagtrein wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op. Indien je de nachttrein wenst te boeken, kan je dit apart aangeven.

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Dit arrangement kun je starten van eind juni t/m eind september. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in de zomermaanden wilt boeken.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar het Virgental ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 
Carmacal Oostenrijk Virgental Huttentocht Zuid Noord 306063

Houd er rekening mee dat pinbetalingen in de meeste hutten niet mogelijk zijn. We raden aan om genoeg contant geld mee te nemen voor eventuele extra uitgaven, zoals een drankje ter plaatse. 

Voor het wandelen in de bergen is een goede conditie en voorbereiding een voorwaarde om met plezier in de bergen op stap te gaan. Direct na boeking ontvang je van ons de bergwandelreiswijzer ter voorbereiding van je huttentocht. 

Aanbevolen uitrusting

 • bergwandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme én luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn) 
 • regen- en winddichte kleding
 • zonnebrandcrème, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen en muts 
 • contant geld voor in de hutten (vaak geen PIN-betaling mogelijk) 
 • rugzak voor huttentrektocht (minimaal 30 liter, met achterlating overtollige bagage in het dal) 
 • sloffen of hutslippers 
 • huttenslaapzak (lakenzak) en kussensloop (dekens en kussens zijn aanwezig) 
 • zaklamp 
 • mobiele telefoon 
 • handdoek
 • grote veldfles (minimaal 1,5 liter) 
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld 
 • eventueel wandelstokken 
 • GELDIG paspoort 
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals rekverband, sporttape of middelen voor het afplakken van blaren

Check de uitgebreide paklijst op Paklijst huttentrektocht

Tijdens de huttentrektocht dien je voor 3 nachten bagage mee te nemen. Tussen de zuid- en de noordzijde van de huttentocht slaap je één nacht in het hotel waar ook de rest van je bagage staat. In de hutten moeten je schoenen voor de Trockenraum (droogruimte) worden geplaatst. Hierdoor raden we aan zelf hut slippers mee te nemen, aangezien deze in de hutten maar beperkt beschikbaar zijn.  Ook een lakenzak, kussensloop en handdoek behoren tot je basisuitrusting.  

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Eissee, Eisseehütte Virgental

Oostenrijk - Virgental

Trektocht over de Lasörling en Venediger Höhenweg

Huttentrektocht langs hotel en berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.