SNP WWW 2014 04 22 0900
Code 143055 R groepsreis
Niveau
       
 
Accommodatie
       
 
Waardering
 

Marokko * Vogelreis, 12 dagen

De schitterende vogels van Marokko, vogelrondreis langs pensions en hotels

Marokko is de ‘poort naar Afrika’, waar West-Palearctische en Afrikaanse vogelsoorten elkaar ontmoeten. In december zijn alle wintergasten aanwezig en het merendeel van de karakteristieke Noord-Afrikaanse soorten is standvogel. Waarom zouden ze immers wegtrekken als het niet echt koud wordt? En in maart is de voorjaarstrek in volle gang. In de winter kan je overdag doorgaans zonder jas rondlopen en in de woestijn is het aangenaam vertoeven. We bezoeken de kliffen en riviermondingen langs de Atlantische Oceaan, de vruchtbare vallei van de Dades met haar groene oases, de rotsgebergtes langs de rand van de Hoge Atlas en steenwoestijn van Tagdilt en natuurlijk de zandduinen van Merzouga, kortom: de Sahara in al haar vormen.

 
Een mooie vogelreis door een prachtig landschap van bergen, oases en halfwoestijnen. Het is redelijk relaxed vogelen....
Bekijk alle reviews (9)

Reisverslagen en/of vogellijsten van deze reis.

Bekijk ze hier
Uniek aan deze reis
 • vogels van de Afrikaanse kust èn van de woestijn
 • wetlands van Oued Massa
 • laatste biotoop van de heremietibis
 • endemische soorten als woestijnmus
 • voorjaarstrek in maart
 • prima accommodaties vlakbij of middenin de vogelgebieden
vanaf
per persoon
excl. heen- en terugreis

De eerste dagen is onze uitvalsbasis een vriendelijk hotel niet ver van Agadir, aan de Atlantische kust. We gaan op zoek naar een aantal typisch Noord-Afrikaanse vogels zoals de Barbarijse patrijs, de zwartkruintsjagra, de grauwe buulbuul, de vale oeverzwaluw en de diadeemroodstaart. Boven Agadir ligt een ruige klifkust, de uitlopers van het Atlasgebergte. Hier bevindt zich de laatste grote kolonie ter wereld van de heremietibis. We gaan er speciaal naar op zoek. De vogel heeft een haast prehistorisch uiterlijk.
We bezoeken eveneens Oued Massa: een estuarium waar het rivierwater zich door zeewind ophoopt achter de duinen. Het spel van wind, zand en water heeft hier een schitterend gebied doen ontstaan. Sterns en meeuwen overwinteren hier. De lachstern, de grote stern en de Audouins meeuw zijn vrij algemeen, terwijl de Bengaalse stern en de dunbekmeeuw vrij zeldzame wintergasten zijn. Als er voldoende zoet water aanwezig is, kunnen we tevens soorten als de marmereend, de ralreiger en de purperreiger verwachten.  Tijdens de voorjaarstrek in maart is de soortenrijkdom hier overweldigend en zijn veel soorten zangvogels te zien, waaronder diverse soorten tapuiten en grasmussen. Het gebied is voor vogels de eerste groene halte, met zoet water, benoorden de Sahara.
Het Atlasgebergte is ruig en onherbergzaam. Er zijn maar weinig wegen. Grote delen zijn alleen toegankelijk via kloven, waar riviertjes een ‘weg’ hebben uitgesleten in het gesteente. We bezoeken de groene oases van de Dadesvallei en deTodra-kloof, waar we een flinke wandeling maken op zoek naar de woestijnleeuwerik, de rotszwaluw, de grote gele kwikstaart, de grijze gors, de huisgors en de havikarend. Op weg naar de Sahara bezoeken we een steenwoestijn aan de voet van de oud vulkanische rotsmassieven van Djbel Sarhro. Op de vlakte komen maar liefst zeven soorten leeuweriken voor, die we vanuit de bus opsporen. Daarna stappen we uit, zodat we de vogels rustig kunnen bekijken. Een oversteek te voet van een deel van de woestijn is ook mogelijk. Eindbestemming van de reis is het dorpje Merzouga aan de rand van de indrukwekkende zandduinen van de Erg Chebbi. Hier zijn geen verharde wegen meer. Met landrovers verkennen we de woestijn en gaan we op zoek naar onder andere de woestijntapuit, de diksnavelleeuwerik, de witbandleeuwerik, de renvogel, de Atlasgrasmus, de woestijngrasmus, de bruinnekraaf en natuurlijk de verschillende soorten zandhoenders. Waarschijnlijk zien we de woestijnmus, een endemische soort die alleen hier voorkomt. Door overbejaging is de kraagtrap helaas zeer zeldzaam geworden. Het landschap is echter onvergetelijk: tot honderd meter hoge zandduinen, die in het avondlicht oranjerood kleuren.

boeken & kaarten
de meest complete online boeken-en kaartenwinkel naar de webshop
 • dag tot dag

 • praktisch

 • van belang Marokko

 • extra

 • actueel

 • heen- en terugreis

 • reisverslagen

 • reviews

 • 1

 • 2

 • 3

 • 4

 • 5

 • 6

 • 7

 • 8

 • 9

 • 10

 • 11

 • 12

 • NB Programma

 • kaart

 1. Met het busje door Marokko
Met het busje door Marokko
Programma
‘s Avonds komen we aan op de luchthaven van Agadir. Daarna volgt een 30 minuten durende transfer naar ons eerste hotel, waar we de komende drie nachten verblijven.

Overnachting in
Inezgane

 1. Grote gele kwikstaart
Grote gele kwikstaart
Programma
Een wandeling in de ochtend rond het hotel, of een blik vanaf het dak vanaf het hotel levert de eerste leuke soorten op: de zwarte spreeuw en de huisgors. In het voorjaar andere zangvogels en b.v. zomertortels.Na het ontbijt vertrekken we naar de Oued Sous tegenover het hotel. We blijven hier de eerste helft van de dag. De monding van de Oued Sous, gelegen langs een van de vele paleizen van de Marokkaanse koninklijke familie, is erg vogelrijk. We zien hier de eerste Marokkaanse eksters (met blauwe stip achter het oog!) en mogelijk ook de Barbarijse patrijs, de Europese kanarie, de grote gele kwikstaart, de Zuidelijke klapekster, de griel, de arendbuizerd en de visarend.
Aan het einde van de ochtend reizen we in ca. 1 uur langs de Atlantische kust ten noorden van Agadir naar Cap Rhir en de kliffen bij Tamri, waar we zullen lunchen met uitzicht op zee. Dit gebied is de beste plek voor de met uitsterven bedreigde heremietibis. Verder hebben we kans op het spotten van de zwarte tapuit, de blauwe rotslijster, de Marokkaanse aalscholver met witte borst, de diadeemroodstaart, de Barbarijse valk, de visarend en de Audouins meeuw. Na zonsondergang zijn we weer terug in ons hotel.

Overnachting in
Inezgane

 1. Vogelen bij de Atlantische kust
Vogelen bij de Atlantische kust
Programma
Na het ontbijt rijden we in ongeveer een uur naar Oued Massa. Onderweg zien we mogelijk al onze eerste huisgierzwaluw. Sous-Massa iseen Nationaal Park langs de Atlantische kust. We blijven hier de hele dag en maken een lange wandeling (het Nationaal Park is afgesloten voor auto’s) langs de lagune naar de zee waar we lunchen op het strand. Het is een schitterend, zeer vogelrijk gebied dat erg afwisselend is. Op het zoete water van de lagune zien we mogelijk dodaars, de wintertaling, de pijlstaart en de bijzondere marmereend. Boven het water cirkelen vaak groepen roodstuitzwaluwen, vale oeverzwaluwen en met geluk ook de hier overwinterende Madeira gierzwaluw. Vanuit de struiken fluit de zwartkruintsjagra, een gaaiachtige vogel die vanwege zijn verborgen levenswijze lastig te zien is. Op de rotsen zitten steenuiltjes in het zonnetje. In de rietkragen spotten we mogelijk het woudaapje, de purperreiger, de zwarte ibis en de ralreiger. Vanaf het strand staren we over zee, op zoek naar de kleine jager, de middelste jager en de jan-van-gent. Als afsluiting maken we nog een flinke wandeling, terug naar het beginpunt. Op de terugweg is er kans op het zien van onder andere renvogels, die in het open gebied overwinteren.

Overnachting in
Inezgane

 1. Een kasbah
Een kasbah
Programma
Na een rustig ontbijt verlaten we de kustregio en rijden via de Sousvallei naar Ouled Berhil. Aan het einde van de ochtend zetten we de reis voort. We passeren fraaie landschappen met mooie vergezichten. De vruchtbare Sousvallei is vol sinaasappelplantages. Dit is het gebied van de grijze wouw, die hier vanuit de bus gespot kan worden. Op droge stukken lopen geiten met hun herders en in de verte zijn steeds de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte te zien. Onderweg bezoeken we ook de stad Taroundant, waar we een korte wandeling zullen maken en de soukh en de stadsmuren bezoeken. 's Middags verkennen we de omgeving van Ouled Berhil en het argan-'bos' ten zuiden van Tafingoult. Dit is een goed gebied voor de grijze wouw, de sperwer en de zuidelijke klapekster. Ook de kuifleeuwerik, de Theklaleeuwerik, de roodborsttapuit, de diadeemroodstaart, de zwarte roodstaart, de kleine zwartkop en de cirlgors kunnen we hier zien. We overnachten in een sfeervolle riad, gesitueerd in een grote villa met een mooie binnentuin met zeer hoge palmen. ’s Nacht kan hier een bosuil roepen.

Overnachting in
Ouled Berhil

 1. Onderweg zien we mogelijk geiten in bomen
Onderweg zien we mogelijk geiten in bomen
Programma
Na het ontbijt verlaten we ons hotel in Ouled Berhil. Vandaag hebben we een flinke reisdag (ca. 300 km) voor de boeg richting Ouarzazate.
Na een korte rit arriveren we bij de kloof van Aoulouz waar we een korte wandeling maken door de rivierbedding. Dit is een goed gebied om roofvogels te bewonderen. We hebben kans op het zien van onder andere de arendbuizerd, de slechtvalk, de Barbarijse valk, de lannervalk blauwe rotslijster en zwarte tapuit. Tegen de schemering arriveren we in onze riad net buiten Ouarzazate.

Overnachting in
Ouarzazate, Riad Dar Daïf

 1. Marokko * Vogelreis
Programma
Vanuit de bijzonder sfeervolle Riad Dar Daïf, in een gehuchtje buiten Ouarzazate kan je een korte wandeling maken naar de oevers van het vogelrijke stuwmeer van El Manssour Eddahbi. Of een wandeling maken naar het centrum van Ouarzazate. 's Middags kunnen we met het busje de westelijke oevers van het meer bezoeken. Deze moerasrijke omgeving is geschikt voor reigersoorten en eendensoorten, waaronder de marmereend. Ook steltlopers als het witgatje, de oeverloper, de bontbekplevier en de grutto komen hier in de wintermaanden voor. Bij ruïnes zitten vaak de woestijnsteenuil of blauwe rotslijster.Van de kwikstaarten treffen we de witte kwikstaart, Marokkaanse kwikstaart, gele en grote gele kwikstaart. In het voorjaar is kans op vorkstaartplevieren, Westelijk vale spotvogel, zwarte- en lachsterns.Je kan vandaag natuurlijk ook heerlijk luieren aan de rand van het kleine zwembad van het hotel of een bezoek aan de hamam brengen.

Overnachting in
Ouarzazate, Riad Dar Daïf

 1. Temminck's strandleeuwerik
Temminck's strandleeuwerik
Programma
Na het ontbijt rijden we Ouarzazate uit naar het stuwmeer El Mansour Eddahbi. We ‘scannen’ hier de oevers en het wateroppervlak en maken tevens een wandeling naar een ander deel van het meer. Hier krijgen we de casarca, de visarend, de brilgrasmus, de woestijnvink en de eerste witkruintapuiten in het vizier.
Aan het einde van de ochtend reizen we verder naar Boumalne du Dades (ca. 100 km) waar we de komende twee nachten zullen verblijven. De meeste huizen van dit dorp zijn van leem gemaakt, hetgeen een sfeervolle aanblik geeft.
Aan het einde van de middag is er nog tijd voor een wandeling rond de accommodatie en misschien zelfs over de steenvlakte van Tagdilt. De zogenaamnde Tagdilt track is biotoop van onder andere de woestijnvink, de Temminck’s strandleeuwerik, de roodstuittapuit, lannervalk, de witbandleeuwerik en de kortteenleeuwerik. Tegen de schemering komt ook de oehoe hier foerageren.

Overnachting in
Boumalne Dades, Kasbah Tizzarouine

 1. Gezellig aan tafel
Gezellig aan tafel
Programma
Na het ontbijt vertrekken we nogmaals naar de steenvlakte van Tagdilt die op 1000m hoogte ligt. We rijden langzaam en vanuit de bus sporen we de vogels op. Als er wat te zien is, verlaten we de bus om de vogels goed en rustig te kunnen bekijken of om een korte wandeling te maken. Dit gebied is allesbehalve vogelrijk, maar de soorten die er voorkomen zijn heel bijzonder en aangepast aan een extreem milieu. Hopelijk kunnen we de volgende soorten bewonderen: de woestijnvink, de witbandleeuwerik, de Temminck’s strandleeuwerik, de roodstuittapuit, de witbandleeuwerik en de bijzondere diksnavelleeuwerik. In het voorjaar horen we vaak de zang en zien we de balts van deze soorten. Met wat geluk zien we ook een van de drie soorten zandhoenders of een lannervalk.  Voor de liefhebbers is een doorsteek te voet van 13 km over de steenwoestijn naar het hotel mogelijk. Dat is een zeer bijzondere ervaring. Tegen de avond keren we terug naar de kasbah waar we gezamenlijk zullen dineren en de gevonden soorten van deze dag kunnen nabespreken.

Overnachting in
Boumalne Dades, Kasbah Tizzarouine

 1. In de kloof komen we ook andere dieren dan vogels tegen...
In de kloof komen we ook andere dieren dan vogels tegen...
Programma
Vandaag hebben we weer een flinke rit voor de boeg. Na het ontbijt vertrekken we allereerst naar de Gorges du Todra (ruim 1 uur rijden). In de Todravallei bewonderen we de prachtige dadelpalmplantages waarin in het voorjaar ook Westelijke rosse waaierstaart te vinden is. Bij de Gorge maken we een korte wandeling door de spectaculaire kloof met loodrechte wanden van wel 500 m hoog. De kloof is het biotoop van onder andere de rotszwaluw, grote groepen rotsduiven  en de havikarend die van deze duiven leeft. Het kan zijn dat we hier ook de beflijster en de Atlasgrasmus tegenkomen.
Aan het einde van de ochtend maken we tenslotte de lange rit (met tussenstops) door een alsmaar droger wordend landschap. Tegen de avond arriveren we in Merzouga.

Overnachting in
Merzouga, Les Portes du Désert

 1. Berberkinderen in de woestijn
Berberkinderen in de woestijn
Programma
Na het ontbijt vertrekken we met landrovers naar de woestijn (Erg Chebbi). De hele dag gaan we op zoek naar de woestijnvogels en genieten we van het weidse landschap en de steeds veranderende kleuren van de stuifduinen. Dit is het gebied van de witkruintapuit, de witbandleewerik, de rosse woestijnleeuwerik, de woestijnleeuwerik, de woestijnmus, de bruingele babbelaar, de woenstijntapuit, de woestijngrasmus, de renvogel en de bruinnekraaf. In het voorjaar kunnen we o.a. ook de groene bijeneter, baardgrasmussen en orpheus spotvogel verwachten. Na de landrovertocht keren we naar het hotel terug voor het diner.

Overnachting in
Merzouga, Les Portes du Désert

 1. Woestijntapuit
Woestijntapuit
Programma
Vandaag reizen we met tussenstops naar Ouarzazate. In de ochtend gaan we nog vogelen bij Oued Ziz in de buurt van Erfoud. Onderweg is er nog tijd om te zoeken naar vogelsoorten die we tot nog toe hebben gemist. Tegen de avond komen we aan in Ouarzazate.

Overnachting in
Ouarzazate, Hotel Le Riad

 1. Afscheid van Marokko
Afscheid van Marokko
Programma

Vandaag staan we erg vroeg op om op tijd op de luchthaven van Ouarzazate te zijn voor de terugvlucht naar Nederland. In de middag landen we op Schiphol.
 
Je kunt de reis ook uitbreiden met een van onze korte arrangementen. Zie onder 'extra mogelijkheden'.

 NB Programma

De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers-)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de groep, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Omdat wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Noot: Omdat de oorspronkelijk geplande heenvlucht van Royal Air Maroc naar Agadir van 6-12-16 gecanceld is, vertrekt de reis nu 1 dag eerder en is een dag langer, met een extra nacht in Inezgane. Daarom kunnen we nu een dag extra in het Sous Massa nationaal park besteden. De reis is nu dus 13 dagen, de terugvlucht is ongewijzigd op zaterdag 17-12-16. De verkoopprijs is hierdoor iets gestegen.Detailkaart
 
 • accommodaties

 • inbegrepen

 • niveau

 • reisgezelschap

 • reisperiode

Over de accommodaties
We verblijven in een viertal bijzondere accommodaties.
Op dag 1 t/m 3 verblijven we in Hotel La Pergola in het plaatsje Inezgane. Het vrij eenvoudige tweesterrenhotel ligt in een groene zone op ongeveer vijf minuten afstand van het centrum van Agadir, maar belangrijker nog; dicht bij de monding van de Sous rivier en het Sous Massa N.P. De eigenaresse heeft hotel een vriendelijke, gezellige en professionele sfeer gegeven. Het hotel heeft een restaurant dat verschillende Marokkaanse en Franse specialiteiten serveert. De kamers in het hotel liggen rond de groene tuin en hebben alle een eigen badkamer. Alcohol verkrijgbaar, wifi aanwezig.
Op dag 4 verblijven we in een fraaie riad die gesitueerd is in een grote villa met een mooie binnentuin. Palais Riad Hida is een bijzondere plek! Je overnacht een nacht in dit driesterrenonderkomen. Geen alcohol verkrijgbaar, wifi aanwezig.
Buiten de stad Ouarzazate, naast de vervallen kasbah van het dorpje Talmasla en vlakbij de moerassige rand van het stuwmeer van Ouarzazate, ligt de mooie Riad Dar Daïf. Hier verblijven we op dag 5 en 6. Het is een bijzonder gastvrije riad, waar je het gevoel hebt bij de Berbers thuis op visite te zijn. Het huis is uitbundig en in Berberstijl ingericht. Overal zijn tegels, tapijtjes, schilderijen en authentieke meubels. Het huis is eigendom van een Fransman en zijn Berbervrouw, de eerste vrouwelijke Marokkaanse berggids. De kamers zijn niet groot, maar erg knus ingericht en voorzien van prima badkamers. De kleine cour heeft een zwembad; er is een hammam en internet en tv. Je overnacht twee nachten in dit viersterrenonderkomen.  Vanuit de Riad loop je zo naar de voegelrijke oevers van het stuwmeer van Ouarzazate. Geen alcohol verkrijgbaar, wifi aanwezig.
Op dag 7 en 8 verblijven we in  Kasbah Tizzarouine, een hotelcomplex dat op de rand van een rotsplateau ligt en uitkijkt over de Dadès-vallei. Het hotel is gebouwd in de traditionele kasbastijl. De kamers zijn goed en comfortabel en voorzien van airco. Het hotel beschikt over een panoramisch restaurant en een tuin met groot zwembad en een hamam met spa-faciliteiten.
Op dag 9 en 10 overnachten we in driesterrenhotel Les Portes du Désert. Les Portes du Désert is een hotel aan de voet van de duinen van Erg Chebbi, even buiten het dorpje Merzouga. Door deze speciale ligging krijgt het hotel een unieke sfeer. Het hotel is gedecoreerd met verschillende stijlen: Arabisch, Europees en Andalusisch. De kamers zijn goed, voorzien van badkamer en airco. Het hotel heeft een ommuurde tuin met een zwembad en een sfeervol ingericht restaurant.  Wie wil kan ook een nachtje in een tent doorbrengen, achter het hotel.  Alcoholische dranken verkrijgbaar, wifi aanwezig.
Op dag 11 overnachten we in Hotel Le Riad (voorheen Riad Salam). Dit moderne driesterrenhotel is gelegen aan de rand van het centrum van Ouarzazate. Het hotel telt 68 kamers met tv, airconditioning, telefoon, badkamer en andere faciliteiten. De meeste kamers hebben een balkon of terras. Het hotel beschikt over een klein terras met zwembad, een bar en een restaurant. In het restaurant worden internationale gerechten, maar ook typisch Marokkaanse gerechten geserveerd. Alcoholhoudende dranken verkrijgbaar. Wifi aanwezig.


Comfort en stijl van onze accommodaties
Voor meer info over het comfort en de stijl van een SNP accommodatie, klik hier.


Over de maaltijden
Het verblijf tijdens deze reis is op basis van halfpension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 12. Het ontbijt is eenvoudig en bestaat meestal uit brood met abrikozenjam en soms een croissant. Het diner is een driegangenmenu. Alcoholische drankjes zijn prijzig. In sommige hotels wordt overigens geen alcohol geschonken. Het nuttigen van een zelf meegebracht flesje wijn is overigens meestal geen bezwaar.

De keuken in Marokko is in het algemeen smakelijk: niet al te vet en zelden scherp. Het geheim zijn natuurlijk de kruiden, die de markthandelaren tot bonte piramiden opstapelen. Aardappelen, wortelen en tomaten worden verwerkt tot smakelijke soepen en eenpansgerechten. Het Marokkaanse gerecht bij uitstek is de tajine. De naam wordt zowel voor de typische kookpot met het spitse deksel als voor het hierin bereide gerecht gebruikt. Al naar gelang het seizoen varieert de samenstelling. Er zijn tajines met groente en vlees, met pikante of met zoete varianten. Natuurlijk zal je ook van couscous kunnen genieten, het gestoomde tarwegries met vlees en veel groenten. Wie van pittig eten houdt, kan zich van de als bijgerecht geserveerde rode pepersaus bedienen. Tijdens het eten wordt natuurlijk de nationale drank gedronken: groene thee, sterk gezoet en op smaak gebracht met verse muntbladeren.


Inbegrepen
 • Verblijf in vier verschillende hotels voor 11 nachten
 • Verblijf op basis van halfpension, beginnende met het diner op dag 1 en eindigend met het ontbijt op dag 12
 • Transfers zoals beschreven in het programma
 • Excursies zoals beschreven in het program
 • Landroverexcursie in Erg Chebbi
 • Diensten SNP-reisleider en Marokkaanse chauffeur


Niet inbegrepen
• Heen- en terugreis (optioneel)
• Evt. inentingen
• Verzekeringen
• Fooigeld
• Eventuele entreegelden
• Overige maaltijden
• Persoonlijke uitgaven


Reserveringskosten
• Reserveringskosten € 20,- per boeking
• Bijdrage Calamiteitenfonds, € 2,50 per boeking (max. 9 personen)


Over de activiteiten
We maken meestal korte wandelingen over vlak terrein. Op enkele dagen staan langere wandelingen op het programma. Dit zal door de reisbegeleiding vooraf worden aangegeven en je kan dan indien gewenst eerder terugkeren naar de bus. Soms worden ook vogels vanuit de bus opgespoord. Een auto is nu eenmaal een uitstekende schuilhut waardoor vogels zich minder snel laten verstoren. Wel is het altijd de bedoeling de vogels rustig buiten, dus niet vanachter het busraampje, te observeren.


Reisleiding

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die zijn/haar grote kennis van vogels graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De reis met vetrek op 28-3-17 wordt begeleid door Paul de Winden, de reis van 5-12-17 door Hans de Waard.
Paul is bioloog en kijkt al vanaf jonge leeftijd naar vogels en begeleid vogel- en natuurreizen sinds 1997. Zijn vogelreizen brachten hem tot dusverre al in Schotland, Polen, Estland, Hongarije, Bulgarije, Roemenië, Frankrijk, Spanje, Marokko, Israël, India, Kenia, Tanzania, Peru en Colombia. Paul geniet ervan om zijn passie voor vogels en natuur te delen met zijn reisgenoten. Hij doet dat op ontspannen wijze en wil graag iedereen een onvergetelijke reis bezorgen!
Hans is natuurliefhebber in hart en nieren. Hij deed tijdens zijn studie aan de Hogere Bosbouwschool ook de IVN gidsenopleiding. Hij werkte bij Staatsbosbeheer en voor LNV en de provincie Fryslân als faunaspecialist. Een landschap vindt Hans overigens pas aantrekkelijk als het is gestoffeerd met vogels en (wat grotere) zoogdieren. Hans is momenteel met vervroegd pensioen om optimaal te kunnen genieten van het buitenleven en wil graag zijn kennis, ervaring én scherpe oog delen met andere natuurliefhebbers.Minimum aantal deelnemers
4


Maximum aantal deelnemers
12


Geschikte reisperiode

Deze reis vindt plaats in december en maart. De decembermaand is gekozen vanwege de vele wintergasten die dan in Marokko te vinden zijn, de maartreis vanwege de voorjaarstrek die dan in volle gang is. Marokko is een groot land en kent daardoor grote klimatologische verschillen. Het zuiden van Marokko heeft in de winter een aangenaam klimaat en is in maart het voorjaar al in volle gang. De nachten zijn in december vooral in het binnenland, koud en ook ‘s morgens is soms een dikke trui geen overbodige luxe. Als de zon doorbreekt stijgt de temperatuur echter snel en aan het einde van de ochtend is een trui al gauw veel te warm. De temperatuur blijft 's middags in december doorgaans steken bij 20-25°Celsius, maar dagen met amper 15°Celsius kunnen in december ook voor komen. Al met al betekent dit dat je bij je kledingkeuze moet denken aan zowel luchtige, makkelijke kleding als aan een dikke trui voor de avonden. In maart liggen de dagtemperaturen, mn in de woestijn al een stuk hoger en kan de 30° C bereikt worden. Lichte regenkleding en warme nachtkleding kan ook van pas komen. Mn in december, maar ook in maart moet ook rekening gehouden worden met een enkele regenachtige dag. Het kan dan ook koud zijn.

Omdat u naar een Moslimland reis dient u rekening te houden met de Ramadanperiode. Het openbare leven overdag is dan aangepast; u wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. Voor up-to-date informatie over de Ramadanperiode en de datum van het Suikerfeest voor dit jaar, kijk onder de Landeninformatie bij het tabblad  “Ontdekken – feesten & festivals”. Klimaattabel


 • reisdocumenten

 • Visum

 • gezondheid

 • vaccinatie

 • veiligheid

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Marokko hebt u een paspoort nodig, dat geldig is tot 3 maanden na uw verblijf.


N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).Visum

Voor een verblijf in Marokko van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.
 
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor MarokkoGezondheid

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Voor medische hulp kunt u het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.Vaccinatie

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.


Veiligheid
Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om door heen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle in Marokko zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland! U zult zich veilig voelen. Toch dient u in de grote steden goed op uw spullen te letten. Zakkenrollers zijn er ook in Marokko.


 • materialen en uitrusting

 • geld op reis

 • overige informatie

Bagage mee op reis
In het vliegtuig is de bagagebeperking 20 kilo per persoon. De ruimte voor bagage in de busjes is gering. We verzoeken je daarom je hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken. Denk er aan dat je een aantal belangrijke spullen in je handbagage stopt voor het geval je koffer zoek raakt of wanneer je niet direct bij je koffer kan wanneer we in de bus zitten. Er is overal meer dan voldoende ruimte voor je telescoop en/of foto-uitrusting.

Voor deze reis is geen speciale uitrusting nodig. Wel verzoeken we je bij het inpakken van je tas of koffer aan het volgende te denken:
• Geldig paspoort (nog minimaal een half jaar geldig na vertrek uit Marokko)
 • Lunchpakket voor tijdens de heenreis
 • Plastic beker/(kleine) thermosfles voor tijdens de lunch
 • Schilmesje en lepel (voor fruit/yoghurt tijdens de lunch)
 • (Zak)mes
 • Stevige en goed ingelopen wandelschoenen
 • Verrekijker en eventueel telescoop
 • Rugzak/tasje voor overdag
 • Windjack
 • Warme kleding (met eventueel handschoenen en muts)
• Warme nachtkleding
 • Luchtige kleding
 • Zaklamp
 •(Reis)wekker
 • Zitmatje, doek of stuk plastic om op te zitten (bijv. tijdens kijken naar vlinders/lunch in het veld)
 • Veldgidsen
 • Notitieboekje met schrijfgerei
 • Deze reizigersinformatie
 • Zonnehoed of pet met klepje en zonnebrandcrème
 • Zonnebril
 • Fototoestel met voldoende geheugenkaartjes of (dia)filmpjes
 • (Kopieën van) reis-bagage verzekeringspapieren en bewijs ziektekostenverzekering
 • Contant geld
 • Voor vegetariërs: supplement/vleesvervanger of noten (vegetarisch eten is doorgaans alleen omelet)
 • Persoonlijke EHBO-benodigdheden; middel tegen diarree (bijv. diacure), pleisters, jodium, sporttape, persoonlijke medicijnen etc. (de reisbegeleider heeft een EHBO doos).

 Het volgende mag NIET mee in de handbagage en moet dus worden opgeborgen in tas of koffer:
• Statief, wandelstok e.d.
 • Scherpe voorwerpen (zakmes, pincet, nagelknipper, verbandschaar etc.)
 • Vloeistoffen

Voor de wandeltochten kan je het beste een dagrugzakje meenemen, waarin fototoestel, verrekijker, extra kleding (afhankelijk van het weer), EHBO-spullen en veldflessen passen. Stem je kledingkeuze af op de Islamitische cultuur. In de steden is men inmiddels wel wat gewend, maar op het platteland kan het dragen van een korte broek en een hemd nog als choquerend worden ervaren. T-shirts met mouwen en lange of driekwartbroeken vormen voor Marokko de perfecte vakantiekleding. Houd er ook rekening mee dat het in de wintermaanden in Marokko oud kan zijn en kan regenen. Neem dus ook warme kleding en regenkleding mee.


Geld mee op reis
Aangezien het grootste deel van de kosten bij de reissom zijn inbegrepen, hoef je maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Alleen de lunches en persoonlijke uitgaven, bijvoorbeeld voor souvenirs en drankjes, zijn niet inbegrepen. Afhankelijk van je uitgavenpatroon is een bedrag van ongeveer €100,- tot €150,- voldoende.
De munteenheid is de Marokkaanse Dirham (DH). Het is verboden om Marokkaans geld in te voeren. Je doet er verstandig aan om vanuit Nederland een bedrag aan contant geld in euro’s (of Amerikaanse dollars) mee te nemen zodat je dit in Marokko kan omwisselen tegen Dirhams. Op de luchthaven kan je eventueel ook geld pinnen. Als financiële reserve kan je een creditcard meenemen voor onvoorziene omstandigheden. Je kan dergelijke creditcards maar op een beperkt aantal plaatsen gebruiken.
In Marokko is het gebruikelijk om iemand die een dienst verricht, met een fooi te bedanken. Omdat de lonen laag zijn, leveren de fooien een belangrijke bijdrage aan het inkomen. Op deze manier zijn er twee inkomstenbronnen ontstaan. Dit heeft geleid tot een verwachtingspatroon en standaardisatie van het fooigeld. Houd voor deze reis rekening met in totaal €30,- tot €35,- aan fooigeld.


Hoe verplaats je je ter plekke
Op het vliegveld van Agadir staat een bus gereed die ons gedurende de rest van de reis zal vervoeren. De bus rijdt ons naar de beginpunten van alle excursies en haalt ons na afloop weer op. De chauffeur brengt ons en onze bagage ook naar de accommodaties en vervoert ons aan het einde van de reis naar het vliegveld van Ouarzazate. Aangezien de ruimte voor bagage in de bus gering is en we ons bovendien nogal eens verplaatsen van hotel naar hotel, verzoeken we je daarom je hoeveelheid bagage zoveel mogelijk te beperken. Het beste voldoet een handzame reistas. Natuurlijk zorgen we ervoor dat er voldoende ruimte is voor je telescoop en/of foto uitrusting.


Voorbereiding op je reis
Wij raden je aan om uitgerust en met een goede conditie aan je reis te beginnen. Het reisplezier is dan veel groter. Circa twee weken voor vertrek krijg je het informatieve boekje 'Te gast in Marokko' toegestuurd. Raadpleeg bovendien de landenpagina over Marokko op onze website.


 • laatste nieuws

Laatste Nieuws

2-2-17: de reis met vertrek op 28-3-17 wordt i.t.t. eerdere informatie niet begeleid door Hans de waard, maar door Paul de Winden, die de reis ook al eerder heeft begeleid. • op eigen gelegenheid

 • per vliegtuig

Waar ontmoet ik de groep
Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Agadir.


Vluchtinformatie

Informatie
Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met Royal Air Maroc naar Agadir en terug vanaf Ouarzazate.

Vluchtschema
AT 851 Amsterdam - Casablanca, vertrek 17.50 aankomst 20.30 uur
AT 429 Casablanca - Agadir, vertrek 21.30 aankomst 22.30 uur
AT 460 Ouarzazate – Casablanca, vertrek 08.20 aankomst 09.20 uur
AT 850 Casablanca – Amsterdam, vertrek 12.25 aankomst 16.50 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel biedt een overnachting incl. ontbijtbuffet en gratis airport shuttle voor amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol. Je kan je auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel. Als je langer wegblijft betaal je maar €5,- per dag. Meer informatie.Airporthotel
Schiphol PARK-SLEEP-FLY ARRANGEMENT
Begin je vakantie relaxed met een overnachting in het comfortabele Courtyard by Marriott Hotel. `s Avonds op je gemak naar Schiphol reizen, luxe overnachten, genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet en gratis airport shuttle. Reis je milieubewust en comfortabel per trein, dan kan je met de gratis hotelshuttle eenvoudig vanaf Schiphol het hotel bereiken. Als je toch voor de auto kiest, kan je je auto tot 16 dagen gratis parkeren bij het hotel; daarmee kost je overnachting amper meer dan de prijs van lang parkeren op Schiphol!
Meer informatie.Bekijk hier de vogellijsten van eerdere reizen: • april 2017
 • Een mooie vogelreis door een prachtig landschap van bergen, oases en halfwoestijnen. Het is redelijk relaxed vogelen. Vrijwel geen lange busuren, maar veel onderbrekingen. Je bezoekt de goede plekken, de leiding is deskundig, zodat je de meeste van de bijzondere soorten en ondersoorten van Noordwest-Afrika te zien krijgt. Vogelsgewijs dus een topper. En je reist door prachtige en spectaculaire landschap, ziet ook wat van steden en de traditionele kashba's. Prima hotels en eten en in het voorjaar mooi weer.
 • december 2016
 • In alle opzichten een prachtige reis. Landschappelijk vaak adembenemend, fantastische accommodaties, en prachtig weer in december. Ook de avifauna is erg interessant want wijkt behoorlijk af van de Nederlandse. Lokale bevolking is in Zuid-Marokko erg aardig. Deze reis is echt een aanrader voor wie niet al te ver weg wil maar toch een totaal andere wereld wil beleven.
 • december 2015
 • Een reis om nooit te vergeten: tussen zonsopkomst tot zonsondergang vogels kijken in een prachtig land met een groep enthousiaste vogelaars onder de bezielende leiding van een expert; overnachten op unieke prachtige, luxe locaties: het is jammer dat een dag maar 24 uur heeft!
 • december 2015
 • Zeer gevarieerde reis dwars door Marokko, waardoor je veel bijzondere vogels kunt zien en een goed beeld krijgt van het leven in Marokko.
 • april 2014
 • Een mooie vogelreis waarbij je ook veel ziet van het landschap en de mensen die er wonen.
 • april 2014
 • Mooie, afwisselende reis door diverse gebieden in Marokko. Daardoor zijn zowel vogels aan de kust als de echte woestijnsoorten te bewonderen.
 • Mooie reis door een afwisselend landschap en op vogelgebied een diversiteit aan soorten. Relatief kleine groep (max. 12 personen) geniet mijn voorkeur. Accommodaties zijn bijzonder goed en in Marokaanse sfeer.
 • Dicht bij huis een kennismaking met een heel andere cultuur.
 • Een mooie reis in een bijzonder land.

Data en prijzen

5 december 2017 - 16 december 2017
€ 1790 / € 2130* eenpersoonskamer
€ 1420 / € 1760* tweepersoonskamer (gescheiden bedden)

groepssamenstelling (nog plaatsen beschikbaar)

Reserveringskosten

• Reserveringskosten € 20,- per boeking
• Bijdrage Calamiteitenfonds, € 2,50 per boeking (max. 9 personen)

Toelichting

 • prijzen zijn per persoon
 • prijzen met een *) zijn inclusief vlucht, belastingen en toeslagen
 • Let op: Vanaf 8 weken voor vertrek kunnen wij de prijs van de vlucht niet meer garanderen en is de vluchtprijs altijd op aanvraag
 • Let op: de reis van december 2016 is nu 13 dagen, omdat de startdatum vervroegd is naar 5-12-16 (ipv 6-12-16). De groep verblijft 1 extra nacht in Inezgane.

Data volgende seizoen

Voor het nieuwe seizoen zijn voor deze reis de volgende vertrekdata gepland:


van 27 maart 2018 t/m 7 april 2018
van 4 december 2018 t/m 15 december 2018

Data, prijzen en reisprogramma onder voorbehoud


Extra mogelijkheden bij Marokko * Vogelreis

U kunt dit arrangement uitbreiden met een verblijf in Marrakech.
Om de SNP website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.

Kunnen wij helpen?

We geven graag advies
Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Bel ons 024 - 3277000

ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur
za van 10.00 tot 16.00 uur

Veel gestelde vragen (FAQ) Bekijk de antwoorden