Dades palmenoase

Marokko - Sahara fietsvakantie, 11 dagen Fietsen langs de Kashbaroute

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsen langs hotels, kashba's, herbergen en woestijnkampement

Fietsvakantie waarbij je de uiteenlopende landschappen van Marokko vanaf de fiets van nabij ontdekt. Vanuit de koningsstad Marrakech word je over de Hoge Atlas gebracht en fiets je langs de uitlopers van deze bergen. Je komt door palmenoases, diepe valleien van de Dades, door de rotswoestijn van de Djebel Saghro, langs ontelbare lemen kashba's en ksars. Je doorkruist kleine dorpjes waar de mensen en kinderen zwaaien naar die vreemde westerlingen op de fiets. Geniet van couscous en muntthee. Onderweg overnacht je in gastvrije en comfortabele onderkomens. Je bagage wordt vervoerd. Drukke en saaiere stukken weg kunnen worden vermeden door transfers per minibus. Ook kun je zo eventueel ook routes naar believen inkorten of verlengen.

Uniek aan deze reis

 • Gastvrije overnachtingsplekken
 • Gehele reis bagagevervoer
 • Prachtige fietsroutes door de uitlopers van de Hoge Atlas, de vulkaanbergen van de Djbel Sarhro, de woestijn, de Draa-vallei en de Dades-vallei
 • Prima en door onze agent zelf onderhouden mountainbikes te huur
 • Transfer per privé-auto om de drukke en saaiere stukken weg te vermijden; zo kun je naar believen ook routes inkorten of verlengen
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Marokko top 5 natuurgebieden

Bij Marokko denk je aan drukke medina's en levendige marktpleinen, maar vergeet ook de natuur niet! Na de hectiek van de stad kom je tot rust in de groene oasen, of in de uitgestrekte cederbossen van de Midden-Atlas. Lees verder...

Dag tot dag

Marokko - fietsvakantie

Deze fietsreis voert je door de mooiste landschappen van Marokko. Je begint in Marrakech, de stad van duizend-en-een-nacht. Dit is een eerste 'oase' en een uitstekend startpunt voor een verkenningstocht door de kleurrijke soeks in de medina en over het fascinerende plein Jemaa el Fna. Na een spectaculaire transfer over de Hoge Atlas met uitzicht op besneeuwde bergtoppen, stap je op de fiets en rijd je door de Ounila-vallei naar Ouarzazate. Deze stad is beroemd van de filmstudio's en de mooie kashba's van Ait Ben Haddou en Taourirt. Via de 'route van de duizend kashba's' en de Rozenvallei, bereik je de spectaculaire rode rotsmassieven van de Gorges du Dades. Nabij Tinerhir kun je  een uitstapje maken naar de driehonderd meter hoge imposante wanden van de Gorges de Todhra. Dan wacht de stilte van de woestijn. Je toert dwars door het desolate rotslandschap van het vulkanische gebergte van de Djbel Sarhro en bent één nacht te gast in een kampement in de woestijn. Daarna fiets je een dag door de palmenoases (de ‘palmeraie’), die een kilometers lang groen lint door de rode woestijn trekken. Dit is de Vallée du Drâa, Marokko op haar mooist… Ten slotte word je per auto weer over de Hoge Atlas heen, terug naar Marrakech gebracht.
Je volgt prachtige, rustige wegen en onverharde zand- en grindweggetjes door een indrukwekkend berglandschap met steile hellingen en veelal droog liggende rivierbeddingen. Onderweg waan je je in vervlogen tijden terwijl je langs pittoreske, lemen dorpen en sprookjesachtige zandkastelen ofwel kashba’s fietst. Geniet van overheerlijke couscous en een verfrissend glas muntthee. Ook de bevolking verplaatst zich hier vaak per ezel of per fiets, kortom: een echt land om te onthaasten. De drukste, steilste en saaiere stukken weg vermijden we; dan word je met je fiets door een privéauto (die op de andere dagen ook je bagage vervoert) een stuk op weg gebracht. Zo blijven de afstanden beperkt en kun je ook naar believen je dagtochten inkorten of verlengen. Je verblijft afwisselend in goede stadshotels, sfeervolle lemen kashba's en ksars, vaak in traditionele stijl gebouwd. Eén nacht slaap je in een kampement in de woestijn. Dit heeft tenten met opgemaakte bedden, sanitaire voorzieningen en een warme douche. De fietstocht is middelzwaar, door de afstanden en de klimmende wegen. De tochten voeren voor een groot deel over asfalt, maar je kunt geregeld ook kiezen voor alternatieve routes waarbij je op onverharde weggetjes door dorpen en plantages fietst. Ook is er een speciale bergroute op dag 5 op een stenige piste die door een prachtig landschap voert. Vanwege die alternatieve routes over onverharde wegen zijn onze huurfietsen dan ook mountainbikes. Optimaal genieten in de Mahreb.

Dag 1

Je vliegt naar Marrakech, de stad van duizend-en-een-nacht. Op het vliegveld word je opgehaald en naar je hotel gebracht. In het hotel word je geïnformeerd over het programma van de komende week. Als je niet te laat aankomt en nog honger hebt na de vliegtuigmaaltijd, kun je gaan eten op het plein Djemaa el Fna. In een uitbundige wervelende Marokkaanse sfeer met houtvuurtjes en muziek, kun je tot diep in de nacht eten bij tientallen eetstalletjes met vis en vlees.

Overnachting in

Marrakech - Hotel Sherazade (Marrakech)

Dag 2

's Ochtends word je (met je huurfiets) door de chauffeur bij het hotel opgepikt. Er wacht een spectaculaire tocht van drie uur over het hoge Atlasgebergte met schitterende uitzichten op besneeuwde bergtoppen. Na de pas Tiz n'Tichka, de hoogste pas van Noord-Afrika, verlaat je de N9 bij een oude asfaltweg, de P1506. Daar stap je op je fiets. Je fietst meest dalend over een stille maar aanvankelijk erg versleten asfaltweg, door de fotogenieke Ounila-vallei. Vanaf Anmiter is er nieuw asfalt. Je komt langs prachtige dorpjes, met oude en nieuwe kashba's. Alle bewoners groeten je en kinderen zwaaien naar je. Langs de rivier is een lint van vele felgroene akkertjes met granen en er staan duizenden amandelbomen. Uiteindelijk kom je bij het beroemde en veel gefotografeerde plaatsje Ait Ben Haddou, waar veel films zijn opgenomen. Het is ook een Unesco World Heritage Site. Daar kun je je door het busje laten ophalen, of je fietst door naar Tazentoute, aan de hoofdweg N9, waar je je door de chauffeur laat oppikken. Het laatste stuk, over de drukke hoofdweg naar Ouarzazate, doe je het beste per auto.
Lengte 63 km, 72 of 92,5 km, maximaal 460 m stijgen en 1420 m dalen, geheel asfaltweg.

Overnachting in

Ouarzazate

Dag 3

In Ouarzazate kun je je ’s ochtends door de chauffeur naar de filmstudio’s laten brengen. Waan je even in het oude Egypte, in Game of Thrones of in een scène van Asterix, Er staan enorme steden en tempels, gewoon van bordkarton en gips... Het is erg handig om je hier door een gids te laten rondleiden. Ook zeer aan te raden is een rondleiding in de prachtige, goed onderhouden museum-kashba van Taourirt in Ouarzazate. Een paartje slechtvalken nestelt in een gat in de muur en vliegt schreeuwend om de torens. Daarna ga je op weg voor de fietstocht over de N10 die je langs de rand van de woestijn naar het dorpje Skoura brengt, dat in een fraaie oase ligt. Onderweg heb je steeds mooi zicht op de toppen van de Hoge Atlas. Aan je rechterhand ligt het blauwe stuwmeer van Ouarzazate.  Om niet alleen asfalt te fietsen zijn er optioneel een paar routes bijgevoegd die over zandwegen lopen, door mooie dorpen in de palmenoase. Je eindigt deze dag tussen de 'duizend kashba's van Skoura'. Lengte 38 km of 41,5 km, 200 m stijgen en 140 m dalen, geheel geasfalteerd (of optioneel deels zandwegen door dorpjes).

Overnachting in

Skoura

Dag 4

Vandaag is de keuze is aan jou, want er zijn meerdere opties. Voor de stoere fietser die de rechte wegen door de woestijn trotseert: je gaat over de N10, over reusachtige verlaten plateaus, met hier en daar een klein dorpje. Het landschap is deels een dorre steenwoestijn met zwarte en rode glimmende stenen, met de 'lak' van de woestijn. De weg verdwijnt in een punt aan de horizon. Uiteindelijk kom je door de groene vallei van Mgoun, de Rozenvallei, die in maart en april roze is gekleurd. Je komt uit in El Kelaa M'Gouna en bereikt het hotel dat net voorbij dit dorp op een heuvel links ligt. Lengte 57 km, 350 m stijgen en 85 m dalen, geheel geasfalteerd.
Een andere keuze: je gaat eerst ontspannen dwalen in de prachtige palmenoase van Skoura en de 'duizend kashba's' (18 km). Daarna neem je het busje over de N10 naar het eerste Berberdorp ná de vlakte. Hier vervolg je je weg over de N10 en kun je een tocht starten naar dorpen als Aït Ihya (Aït Sedrate). Deze route leidt je ingenieus langs weggetjes met plantages, bloeiende fruitbomen, irrigatiekanalen en kashba's. Je zie onderweg allerlei vogels: ooievaars, tortels, valken en de grauwe buulbuul, die overal welluidend zingt. Lengte totaal, inclusief beide extra's, 84,5 km, 520 m stijgen en 260 m dalen.

Overnachting in

El Kelaa Mgouna

Dag 5

Vandaag wacht een heuse bergetappe. Een prachtige maar soms best steile weg leidt je door de prachtige Vallée des Roses naar het dorpje Bou Thrarar. Als een groene oase slingert de vallei met zijn akkertjes en dorpjes omhoog door het rode berglandschap van de Hoge Atlas. De reusachtige rotsformaties langs de weg bestaan uit zand-, kalk- en conglomeraatgesteentes. Na de welverdiende koffie in Bou Thrarar kun je over een prachtige, vooral vlakke zandpiste fietsen die door een stenige en zandige brede vallei naar Dades loopt. Een mooi mountainbiketraject. Ervaar de stilte en de pracht van de vormen en kleuren van de woestijn: rood, zwart, wit, groen en geel…
Als je de zandpiste liever niet neemt, stap je in Bou Thrarar in het busje en rijd je terug via El Kelaa Mgouna naar Dades. In de Dadeskloof stap je dan weer op de fiets voor een prachtig fietstraject. Door de Dadesvallei kom je bij Tammelalt bij de prachtige conglomeraat-rotsformaties Doits des Cinges (de 'Apenvingers'). Naarmate de dag vordert, wordt de kloof smaller en uiteindelijk bereik je het pension. Lengte 44,5 km, 400 m stijgen, 200 m dalen, geheel geasfalteerd. Als je de gehele route fietst, wordt het totaal van vandaag 59 km. Dit is inclusief 14,5 km onverharde weg, met daarin 200 m stijgen en dalen extra. 

Overnachting in

Gorges du Dades

Dag 6

Begin op tijd aan deze etappe want het is een lange en pittige route. Eerst fiets je door de prachtige Gorges du Dades terug naar de N10. Je volgt hierbij de Dades-rivier en fietst door vruchtbaar gebied met vele akkertjes. De weg slingert door het fraaie landschap. Na twintig kilometer kom je in het stadje Boumalne-Dades. Een levendige stad met vele restaurantjes, markten, tapijtwinkels en handwerkplaatsen. Vanaf Boumalne fiets je door een steenwoestijnlandschap waar de Berbers van de Aït Atta-stam wonen. Via Imedir, waar zilvermijnen zijn, fiets je naar Tinghir, waar je in een prachtig hotel verblijft.

Ook vandaag zijn er meerdere extra mogelijkheden. Je kunt voordat je terugfietst, de vallei uit naar Boumalne, ook eerst nog verder de kloof in fietsen. Voor de stoere fietser is het een uitdaging om door de nauwe kloof via haarspeldbochten naar boven en terug te fietsen! Daarna kun je het busje in Boumalne bestellen om het lange asfaltstuk over de N10 naar Tinghir te vermijden. Verderop kun je dan een bijzondere en avontuurlijke zandpiste nemen door een stuk steenwoestijn met Bedoeïenen. Deze zandpiste loopt uiteindelijk langs een paar stoffige dorpjes met kleurige mensen en kinderen, maar ook met moderne irrigatievelden en zonnecollectoren.
Lengte 77,5 km, 220 m stijgen en 580 m dalen, geheel geasfalteerd, optioneel met onverharde weg door woestijn: 81,5 km, 220 m stijgen en 580 m dalen.

Overnachting in

Tinghir

Dag 7

Vandaag kun je eerst een tocht fietsen in de Todra-kloof. Je wordt door de chauffeur omhoog gereden en afgezet bij het begin van de kloof. De bodem van de kloof is op het nauwste stuk maar een meter of dertig breed, met wanden van kalksteen die een paar honderd meter naast de weg oprijzen. Het is gelukkig in het begin helemaal niet steil fietsen. Je fietst zo ver als je wil de kloof in: je kunt zelfs naar Tamtattouchte! Daar kun je bijkomen met een koffie alvorens in één uur terug naar beneden te fietsen. Daar staat het busje weer, of je kunt terug naar Tinghir fietsen. In Tinghir aangekomen ga je de brug over via de N10, die je spoedig weer verlaat naar een kleine asfaltweg. Deze voert door dorpen en akkers en komt uiteindelijk uit bij de weg die dwars door de Jbel Saghro naar Alnif voert. Naar Alnif is het nog ver. Daarom staat onze chauffeur klaar om je over een mooi pasje naar Alnif en daarna naar het hotel te brengen. Dit hotel is een bedrijvige plek midden in de woestijn langs de N12.  
Lengte 83 km, 300 m stijgen en 650 m dalen of 84 km, 200 m stijgen en 650 m dalen, of 137 km 830 m stijgen en 1420 m dalen.

Overnachting in

Alnif - Kasbah Meteorites

Dag 8

Je fietst vandaag heerlijk zonder veel stijging en zonder veel verkeer langs de zuidkant van de Djebel Saghro. Je komt door een maanlandschap van zwarte kalkrotsen en veel rode, zwarte en groene stenen met de 'lak' van de Sahara. Er staan veel acacia’s met reusachtige witte stekels. In de bermen bloeien stekelige gele en paarse bloemen en er staan heel veel rare 'knoedels' van de uitgebloeide Roos van Jericho. Je passeert een enkel gehucht. In Tazzarine kun je lekkere 'Omelet Berber' eten. Na de palmenoase van Tazzarine verlaat je de hoofdweg N12 en volg je een klein zandweggetje de woestijn in tot je het kampement van Erg Serdrar bereikt, waar je de nacht doorbrengt. Hier verblijf je in een kamer of in een eenvoudige comfortabele tent met opgemaakte bedden. Ook zijn er sanitaire voorzieningen, inclusief door zonnewarmte verwarmd grondwater dat van 250 meter diepte wordt opgepompt. Er is ook wifi! Hier beleef je het echte woestijngevoel: 's nachts zie je miljoenen sterren die in het uitspansel staan. Zonder veel moeite kun je sterrenbeelden herkennen en vallende sterren zien.
Lengte 65,5 km, 160 m stijgen en 270 m dalen, laatste 6 km onverhard.

Overnachting in

Erg Serdrar Desert Camp

Dag 9

Na het ontbijt kun je fossielen gaan zoeken in de berg bij het gehuchtje Serdar. Het is negen kilometer over zandwegen daar naartoe. Als je de fossielensite hebt gevonden, kijk je je ogen uit: álle rotsen bevatten fossielen van de belemniet, een inktvissoort uit het Devoon. Duizenden! Er is dan ook een groeve waar grote blokken worden uitgezaagd om later te polijsten. Prachtig zwart marmer!
Daarna keer je terug naar het kampement, waar je in de auto stapt of eerst nog dwars door de woestijn naar Tazzarine fietst. Vanaf Nkob kun je verder fietsen, maar omdat de route de eerste kilometers vals plat omhoog gaat, ben je het snel zat om over die eindeloze weg te fietsen. Dus kun je je beter af laten zetten na de vlakte, bij de prachtige Vallée du Drâa. Dit is een honderd kilometer lang snoer van dorpjes en prachtige palmenoases. Je gaat vlak voor de vallei over een klein bergje naar rechts via een kleine weg, de P1519. Een route met korte klimmetjes en korte afdalinkjes. Je rijdt langs lemen dorpjes, eeuwenoude burchten en langs akkertjes en palmentuinen. Steeds fiets je onderlangs imposante kalkkliffen. Dan kom je in het dorpje Tamnougalt. Hier eindigt je fietstocht en overnacht je in een prachtige kashba, met tuinen, serres, loungebanken en zingende palmtortels en buulbuuls in de palmen! Een koning zou het zich niet mooier kunnen wensen!
Lengte: 24,5 km, 60 m stijgen en 10 m dalen of 60,5 km, 280 m stijgen en 400 m dalen. Je kunt je ook naar Zagora laten brengen en van daar uit via een prachtige route naar Tamnougalt laten brengen. Ook hier zijn er weer afsnijdmogelijkheden. De totale route is 100 km lang, waarbij er 470 m wordt gestegen en 290 m gedaald.

Overnachting in

Agdz

Dag 10

Je wordt met je fiets en bagage teruggebracht met de auto via een prachtige route met enorme uitzichten over de kale uitlopers van de Djebel Saghro naar Ouarzazate. Van daar ga je over de Hoge Atlas via de Tichka-pas naar Marrakech, waar de eventuele huurfietsen worden ingenomen. Na de stilte van de woestijn kun je je weer onderdompelen in de heerlijke chaos van de soek en dineren op het Djemaa el Fna-plein. Duur autorit: circa 5 uur exclusief pauze.

Overnachting in

Marrakech - Hotel Sherazade (Marrakech)

Dag 11

Je wordt naar het vliegveld van Marrakech gebracht. Hier eindigt het arrangement.

Je kunt je reis ook verlengen met een verblijf in de ommuurde kustplaats Essaouira. Hier kun je kiezen tussen een verblijf in een standaard-strandhotel of een 'de luxe'-verblijf in een mooie riad in de oude medina.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht afwisselend in eenvoudiger standaard hotels en goede, sfeervolle en veelal fraai gelegen accommodaties. Soms in een hotel, vaak in een kashba of een chambre d’hôtes. Alle kamers hebben eigen badkamer. Enkele accommodaties beschikken over een zwembad, tuin of dakterras. Een nacht verblijf je een een woestijnkampement, waar ingerichte tenten zijn (met opgemaakte bedden) en waar ook een sanitairruimte is met warme douches. Hier zijn ook handdoeken aanwezig.

Over de maaltijden

Je verblijft op basis van halfpension, met uitzondering van de overnachtingen in Marrakech en Ouarzazate (op dag 1,2 en 10). In deze steden is alleen het ontbijt inbegrepen en laten we de keuze voor het diner graag aan jou over.
De lunch koop je onderweg zelf in of je vraagt een lunchpakket aan je accommodatie. Ook kom je op een aantal dagen onderweg restaurantjes tegen waar je kunt lunchen.

Info kindvriendelijkheid

De fraai gelegen en gastvrije accommodaties van deze fietsreis zijn tevens aan te raden voor gezinnen met tieners (12+). De meeste hotels beschikken namelijk over een dakterras, tuin of zwembad. Daarnaast maakt de afwisseling van diverse hotels – en met name het woestijnkampement – het voor kinderen extra avontuurlijk!

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen in hotels, guesthouses en 1 nacht in desert camp
 • Alle ontbijten
 • diners op dag 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9
 • Transfers volgens programma (incl vervoer fietsen), incl pick up en drop off Marrakech airport
 • bagagevervoer
 • meet and greet op vliegveld Marrakech of in het hotel in Marrakech
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Eventuele entreegelden
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen
 • Fietshuur (optioneel)

Over de activiteiten

De fietstochten voeren over het algemeen over goede, verharde wegen door deels verlaten landschap. De fietstocht is middelzwaar, door de afstanden en de klimmende wegen. Je dient over een goede fietsconditie te beschikken om het programma te kunnen uitfietsen.
De tochten voeren voornamelijk over asfalt. Op een aantal dagen zijn er ook stukken over onverharde wegen. Je kunt namelijk regelmatig kiezen voor extra opties, waarbij je op onverharde weggetjes (“pistes”) door dorpen en plantages fietst, en er is ook een speciale bergroute op dag 5 over een stenige piste die door een prachtig landschap voert. Doordat je regelmatig door open terrein fietst, kan je te maken krijgen met stevige (tegen)wind. 
N.B. tijdens de extra opties zal het zoeken van je weg door de dorpen soms lastig zijn. Wij raden ten zeerste aan om een GPS mee nemen.

Bagagevervoer is inbegrepen en tijdens de reis zijn er meerdere transfers per minibus mogelijk om drukkere wegen, steile trajecten of saaiere stukken te vermijden. Deze transfers worden uitgevoerd door de volgauto die ook je bagage vervoert. De chauffeur is dus dagelijks beschikbaar en bereikbaar en zo kun je overleg met de chauffeur routes uitbreiden of inkorten.

Als je een fiets huurt, krijg je standaard bij deze reis een mountainbike mee. De alternatieve onverharde routes zijn namelijk niet geschikt voor hybride fietsen. Als je besluit een eigen fiets mee te nemen, raden we eveneens een mountainbike aan.

Geschikt voor kinderen

Deze prachtige fietsreis is ook geschikt voor actieve gezinnen met tieners (12+). De fietstochten zijn afwisselend en middelzwaar. Een goede fietsconditie is dus belangrijk. De routes zijn fantastisch en avontuurlijk en daardoor zeker de moeite waard voor sportieve tieners!

Extra dagen

Je kan tijdens dit arrangement overal extra nachten bijboeken. Bedenk wel dat extra nachten tijdens de fietstocht wat duurder zijn omdat dan ook de extra kosten voor de chauffeur worden meegerekend. Bij overnachtingen voor en na de tocht, in Marrakech, is dat niet het geval. 

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die deze kosten dekt. Je kunt via ons bij a.s.r. een reisverzekering inclusief dekking voor bijzondere sportuitrusting afsluiten.

Meer informatie over onze verzekeringen

Extra's

Verlengingshotels

Al Jasira

Hotel Al Jazira is een vriendelijk hotel, op enkele minuten lopen van het strand, en ca 15 minuten lopen van de medina van Essaouira. De kamers zijn standaard ingericht, maar met goede badkamers, en tv. Het hotel beschikt over een klein zwembad en een goed restaurant.

Riad Mimouna

Riad Mimouna ligt in een stil hoekje van de medina van Essaouira, tegen de stadsmuur aan de oceaanzijde. De kamers achterzijde bieden schitterend zicht op oceaan en stadsmuur. Het hotel is gesitueerd in een bijzonder smaakvol gerenoveerd 18e eeuws huis, met een prachtige entree met zuilen, tegels, fontein, stukwerk. Chique en toch zeer smaakvol! De smaakvol ingerichte kamers, hebben prima badkamers, tv op de kamer en elektrische verwarming en airco. Vanaf het dakterras, waar bij goed weer het ontbijt geserveerd wordt heeft men prachtig uitzicht op de stad en oceaan.

Transfers

Transfer van Marrakech naar Essaouira (vanaf € 166,- per boeking)

U kunt een optionele transfer per auto met chauffeur van Marrakech naar Essaouira bijboeken.

Voorwaarden: prijs is per transfer, max. 3 personen per auto

Transfer van Essaouira naar Marrakech (vanaf € 166,- per boeking)

U kunt een optionele transfer per auto met chauffeur van Essaouira naar Marrakech bijboeken.

Voorwaarden: prijs is per transfer, max. 3 personen per auto

Fietshuur

Huur Mountainbike (vanaf € 218,- per persoon)

Uw huurfiets is een uitstekende mountainbike met hydraulische schijfremmen en 27 versnellingen. De fiets heeft normale pedalen, indien SPD pedalen of anderszins gewenst: zelf meenemen. Helm en bidons ook zelf meenemen.

Voorwaarden:

Je ontvangt de huurfiets op de ochtend van dag 2, voor de transfer naar de eerste fietstocht. Op dag 10 wordt je met je fiets naar Marrakech teruggebracht, waar je de fiets weer inlevert.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Marrakech

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000 

Fiets mee in het vliegtuig
Indien je geen fiets huurt, maar je eigen fiets meeneemt in het vliegtuig, dien je dit bij boeking aan te geven onder het kopje 'persoonsgegevens / preferenties'. Je dient je fiets goed te verpakken. Klik hier voor meer informatie over het verpakken van de fiets.

Elke maatschappij kent haar eigen voorwaarden en het aantal kilo’s dat je mag inchecken kan per maatschappij verschillen. SNP heeft met een aantal maatschappijen goede afspraken gemaakt over het meenemen van de fiets in het vliegtuig, echter: vervoer van je fiets geschiedt altijd op eigen risico. Je kan het beste kiezen voor een vlucht met Transavia. Je kan vooraf bij boeking ruimbagage kopen. Daarnaast betaal je voor  het meenemen van je fiets € 40,- per enkele reis per fiets, te betalen op het vliegveld bij de check-in. Bagageregelingen voor het meenemen van de fiets worden regelmatig gewijzigd. Kijk voor de actuele voorwaarden op de website van Transavia.

SNP is niet aansprakelijk voor de gevolgen van door vervoerders nieuw ingevoerde dan wel gewijzigde voorwaarden die op het moment van boeken van je reis nog niet bekend waren.

Hoe kom ik van het vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld volgt er een transfer (evt. met je eigen fiets) naar het hotel. Op de laatste dag word je ook weer met je fiets naar het vliegveld gebracht.

Je kunt deze reis starten van 1 maart t/m 15 juni en van 15 september t/m 31 december. Dit is de meest geschikt periode voor een woestijnreis op de fiets want de zomermaanden zijn te heet. In de wintermaanden kunnen de nachten koud zijn. Dan is er ook kans op een bui of regenachtige dag, al zijn ook dan de dagen met neerslag schaars. 

Omdat u naar een Moslimland reis dient u rekening te houden met de Ramadanperiode. Het openbare leven overdag is dan aangepast; u wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. Voor up-to-date informatie over de Ramadanperiode en de datum van het Suikerfeest voor dit jaar kijk dan hier


 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Marokko ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens de reis zijn er meerdere transfers per privé-auto, om drukkere wegen, steile trajecten of saaiere stukken te vermijden. Deze transfers worden uitgevoerd door de volgauto die ook je bagage vervoert. De chauffeur is dus dagelijks beschikbaar en zo kun je eventueel ook fietstrajecten in overleg met de chauffeur uitbreiden of inkorten.

Je bagage wordt door de volgauto vervoerd, die nooit ver weg is. Met hem kun je dus ook je dag bagage meegeven, al gaan er wel kleine fietstas mee achterop de fiets (eigenlijk een grote zadeltas, voor wat water en lunchpakket, vest of jasje. Aan te raden is om zelf een rugzakje (15-20 liter inhoud) op je rug te nemen voor je telefoon, fototoestel, reparatieset, en extra (regen-) kleding.
De chauffeur heeft ook een reparatiekit en bandenpomp.

We raden je sterk aan om een fietshelm te dragen. Je dient deze zelf mee te nemen, ook als je een huurfiets hebt geboekt: een helm behoort namelijk niet tot de standaarduitrusting van de huurfiets. Als je gewend bent met klikpedalen te fietsen en fietsschoenen dien je die zelf mee te nemen. Een achteruitkijkspiegeltje op je helm is ook een goede toevoeging op de hoofdwegen waar meer verkeer is. Er zit één bidonhouder op de fiets, als je er nog één wilt moet je die zelf meenemen.

18-9-23: De aardbeving 8 september heeft in Marokko veel leed en schade veroorzaakt. Na controle van de reis door onze lokale partner kunnen we meedelen dat gevolgen van de aardbeving geen consequenties voor deze reis hebben. Wel is er in Marrakech en de dorpen in de Hoge Atlas waar de route op dag 2 en dag 10 doorheen voert op een aantal plekken schade aan gebouwen te zien. In Marrakech is er op een aantal plekken schade in de oude medina en de souq, maar je kunt daar gewoon nog rondlopen. Bahia Palace, Saadien Tombs and Dar Si Said Museum zijn nog gesloten, maar lijken binnenkort weer open te gaan. De Ben Youssef Medrassa en Le Jardin Secret zijn al weer open.  De reis kan worden uitgevoerd.

Ga je binnenkort op reis naar Marokko bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/marokko. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/marokko/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Marokko van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.
 
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Marokko

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Voor medische hulp kunt u het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om door heen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle in Marokko zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland! U zult zich veilig voelen. Toch dient u in de grote steden goed op uw spullen te letten. Zakkenrollers zijn er ook in Marokko.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

dag_7_thingir_otto.jpg

Marokko - Sahara fietsvakantie

Fietsen langs de Kashbaroute

Fietsen langs hotels, kashba's, herbergen en woestijnkampement

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.