marrakech

Marokko - Marokko compleet , 13 dagen Kasba’s en Koningssteden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Natuur Rondreizen

Actieve rondreis met huurauto langs hotels, riads en kasba's inclusief huurauto

Marokko is een zeer aantrekkelijke bestemming, dicht bij Europa en toch compleet anders. Een land van ongelooflijke contrasten, zowel op het gebied van cultuur als natuur. Op deze reis krijg je volop de gelegenheid het allemaal te zien en te ondergaan. Je dwaalt door eeuwenoude medina's van de Koningssteden, wandelt door een mooie bergvallei in de Hoge Atlas of in een schaduwrijke dadelpalmenoase, op blote voeten door het warme zand van de woestijn en geniet van mooie vergezichten en uitbundige  sterrenhemels… Je verblijft in uitstekende stadshotels en sfeervolle riads en kasba's.

Uniek aan deze reis

 • Alle facetten van Marokko
 • Cederwouden van Midden-Atlas en hooggebergte van de Toubkal
 • Van de Koningssteden tot de Sahara
 • Wandelingen, cultuur en steden
 • GPS-tracks aanwezig
 • Huurauto inbegrepen
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Een wielklem in Casablanca

Sneeuw in de Atlas en hitte in de zandwoestijn, de drukte van de medina en de rust van de riad. De contrasten in Marokko zijn zo groot dat het lijkt of je veel langer ben weggeweest dan de paar weken die je volgens de kalender op pad was. Lees verder...

Dag tot dag

Marokko - compleet

Deze rondreis laat je het mooiste van Marokko zien! De culturele hoogtepunten en onontdekte geheimen van dit fascinerende land van de Berbers ontdek je tijdens je rondreis per huurauto, en tijdens de boeiende culturele excursies en korte wandelingen die je kunt maken aan de hand van ons informatiepakket. Verken de kleurrijke Koningssteden Fès en Marrakech, de uitgestrekte Sahara en de met sneeuw bedekte toppen van de Hoge Atlas. Je bent te gast in comfortabele stadshotels en bijzonder smaakvolle riads en kasba's, waar de sfeer van ‘duizend-en-één-nacht’ tastbaar is.

In Fès zorgen de adembenemende medina en de leerlooierijen voor een ware cultuurshock. Van daaruit reis je door de golvende, groene met imposante ceders begroeide bergen van de Midden-Atlas naar Midelt, gelegen op een hoogvlakte tussen de Midden- en de Hoge Atlas. Voordat het immense woestijnlandschap opdoemt, rijd je tussen de rotswanden van de Ziz-kloof, een van de oudste natuurlijke doorgangen in het Atlasgebergte. Wat een contrast met de imposante zandduinen van Erg Chebbi bij Merzouga. Als de zon ondergaat kleuren de tot honderd meter hoge zandduinen vuurrood! Via schilderachtige lemen burchten (kasba’s), vestingdorpjes (ksar) en langs paradijselijke dadelpalmenoases gaat het vervolgens naar Ouarzazate, hoofdstad van de Marokkaanse woestijn. Ten slotte steek je via een spectaculaire passenweg de Hoge Atlas over.

In de bruisende stad Marrakech dwaal je door de veelkleurige soeks en over het betoverende Djmaa el Fna-plein. De aandacht wordt beslist getrokken door waterverkopers, slangenbezweerders, muzikanten en verhalenvertellers. Marokko is een land van uitersten, en je krijgt het allemaal te zien op deze heerlijke rondreis.

Dag 1

Bij aankomst op de luchthaven van Casablanca haal je de huurauto op bij de autoverhuurder op het vliegveld. Je rijdt naar het eerste hotel in het centrum van Casablanca. In het hotel ligt aanvullende reisinformatie van de agent voor je klaar.

Overnachting in

Casablanca - Hotel Diwan (Casablanca)

Dag 2

Via Rabat rijd je naar Meknès. De weg loopt langs de zuidrand van het uitgestrekte Marmora-woud, een natuurlijk kurkeikenbos. In de buurt van Meknès wordt het landschap heuvelachtig. Meknès is de stad van Moulay Ismaïl, een berucht en bouwlustig heerser uit vroeger eeuwen. De stad heeft een kleine, vriendelijke medina grenzend aan een levendig plein, dat vooral aan het einde van de middag een tref- en flaneerpunt vormt voor de stadsbewoners. Rit: 240 km.

Overnachting in

Meknès - Riad Palais Didi

Dag 3

Het is de moeite waard om, voordat je verder rijdt, in Meknès de mooiste stadspoort van Marokko te bewonderen, de Bab Mansour. Ook de graftombe van de beroemde sultan Moulay Ismail mag je niet overslaan. De mooiste route naar Fès voert via Moulay Idriss, een belangrijke bedevaartplaats. Hier ligt Moulay Idriss begraven, een afstammeling van Mohammed, die omstreeks de negende eeuw de islam naar Marokko heeft gebracht. Vlak bij Moulay Idriss ligt Volubilis, de resten van een oude Romeinse stad met prachtige mozaïeken, een triomfboog en resten van thermen. De opgravingen zijn nog steeds gaande. Het ligt in een bijna mediterraan aandoend golvend groen heuvellandschap te midden van olijfboomgaarden. Op naar de volgende Koningsstad: Fès. Rit: 100 km.

Overnachting in

Fès - Riad Dar Al Batoul

Dag 4

Fès is de oudste van de vier Koningssteden. Als cultuurgoed is Fès sinds 1980 Unesco-werelderfgoed. De medina (Arabisch voor oude stadskern) is gebouwd in de achtste eeuw rondom de Karawiyine-moskee en is verreweg de grootste van Noord-Afrika. Dwalend door een wirwar van steegjes, langs winkeltjes, ateliers, fonteinen, pleintjes en moskeeën, waan je je eeuwen terug in de tijd.

Overnachting in

Fès - Riad Dar Al Batoul

Dag 5

Je neemt afscheid van de bruisende stad Fès en gaat op weg naar de rust van de woestijn. Het eerste stuk van de route gaat door het glooiende groene landschap van de Midden-Atlas langs verschillende Berberstadjes en door prachtige cederbossen, waar Berber-makaken vrij rondscharrelen. Dan bereik je Midelt, op een uitgestrekt plateau dat de Midden- van de Hoge Atlas scheidt. Op de achtergrond torent de berg Ayachi (3737 meter) hoog boven het stadje uit. Oorspronkelijk een ommuurd vestingsdorp, nu een redelijk uit de kluiten gewassen bergstadje. Op de markt vind je mooie tapijten uit de Hoge Atlas. Rit: 210 km.

Overnachting in

Midelt

Dag 6

Via de Gorges du Ziz, een mooie kloof en een van de weinige natuurlijke doorgangen, steek je de Hoge Atlas door. Aan de andere kant kom je plotsklaps in een heel ander landschap terecht. Een woestijnlandschap met dadelpalmen en fraai geërodeerde berghellingen. De weg loopt parallel aan de Ziz-rivier, die diepe kloven in de droge aardbodem snijdt. De diep gelegen vallei is een aaneenschakeling van dadelpalmbossen en robuuste leembouw-vestingdorpen ('ksars'). Je overnacht in een auberge aan de voet van de zandduinen bij Merzouga. Rit: 280 km. 

Overnachting in

Merzouga - Les Portes du Désert

Dag 7

Je hebt de hele dag de tijd om de duinen van Erg Chebbi te verkennen. Het zijn echte bewegende sculpturen, gordijnen waarvan de kleuren wisselen met de sterkte van het licht. De hoogste duinen zijn soms wel honderdvijftig meter hoog. Je kunt er eventueel op een kameel de zonsopgang of ondergang bekijken of een dagtocht door de woestijn maken.

Overnachting in

Merzouga - Les Portes du Désert

Dag 8

De weg naar Tineghir loopt door weidse steppevlaktes en langs oasedorpjes. Onderweg kun je een bezoek brengen aan de bijzondere ksar van Tinejdad. Hier dwaal je door de overdekte steegjes en kun je een bezoek brengen aan het museum dat bij de Kasbah El Khorbat hoort. Daar ontdek je hoe de woestijn-Berbers al eeuwenlang leven. In de tuin van het hotel kun je heerlijk lunchen. Tineghir ligt op 1342 meter hoogte aan de zuidkant van de Hoge Atlas in een enorm uitgestrekte dadelpalmoase. Het is een bedrijvig stadje met winkeltjes, stalletjes en werkplaatsen. Rit: 190 km.

Overnachting in

Tineghir

Dag 9

Vandaag kun je het stadje verder verkennen, of een uitgebreide rondwandeling maken in de oase. De beste tijd is in de ochtend of in de late middag, wanneer de bewoners op hun veldjes bezig zijn. En natuurlijk kun je ook een bezoek brengen aan de indrukwekkende kloof van de Todra-rivier, 15 kilometer ten noorden van Tineghir.

Overnachting in

Tineghir

Dag 10

Het eerste stuk van de route gaat door een dor en vlak woestijnlandschap. Vanuit het stadje Boumalne Dadès kun je de prachtige Dadès-kloof bezoeken, die mogelijk nog indrukwekkender is dan die van de Todra. Hier zijn ook een paar mooie wandelingen te maken, door de groene vallei, en langs de markante rotsen van de ‘Hersenen van de Atlas'.

Na Boumalne Dadès wordt het landschap boeiender en rijd je door de brede, groene en intensief bewerkte vallei van de Dadès, tussen de Hoge Atlas en Jbel Saghro door, langs prachtige lemen vestingstadjes. Het heet niet voor niets de kasba-route. De provinciehoofdstad Ouarzazate (1160 meter) heeft zich in hoog tempo ontwikkeld tot een vrij grote, vooral uitgestrekte stad. De stad heeft enkele grote filmstudio’s waar een aantal beroemde films is opgenomen. Cultureel hoogtepunt van de stad is de indrukwekkende en fraai gerestaureerde Kasbah Taourirt. Je verblijft in een prachtige riad, buiten de stad in een klein dorpje. Rit: 170 km.

Overnachting in

Ouarzazate - Riad Dar Daïf

Dag 11

Hoewel je al behoorlijk verwend bent met veel mooie landschappen op deze reis, is dit misschien toch het meest spectaculaire onderdeel van de route. Onderweg zijn er schitterende vergezichten op immens hoge bergtoppen, groene dalen en aardkleurige bergdorpjes. Een van de meest fotogenieke kasba's van Marokko is Aït Ben Haddou, waar je zeker een kijkje moet nemen. Via de hoogste pas (Tichka-pas, 2260 meter) steek je de Hoge Atlas over: een landschappelijk bijzonder fraaie route.

Aan de andere kant van de Hoge Atlas ligt Marrakech, de laatste van de vier Koningssteden op de route. Vanavond kun je op het levendige en wereldberoemde plein Djmaa el Fna de slangenbezweerders bezig zien, de muzikanten, goochelaars en dansers: het grootste openluchttheater van Afrika! Rit: 190 km. Na aankomst lever je je huurauto in bij het verhuurkantoor op het vliegveld van Marrakech. Van daar kun je gemakkelijk per taxi naar je hotel in de stad (ongeveer vijftien minuten rijden).

Overnachting in

Marrakech

Dag 12

Waar Fès het centrum is van de Arabische cultuur, is Marrakech dat van de Berbercultuur. Marrakech is een gemoedelijke stad die bruist van leven en activiteit, de hele dag door. In geen enkele Marokkaanse stad zie je zoveel fietsen en brommers. In Marrakech zul je je niet gauw vervelen. Er is genoeg te doen en te zien: de Medina met de soeks, een aantal historische monumenten en tuinen, het wervelende plein Djmaa el Fna of een stadsverkenning op de fiets of per koets.

Overnachting in

Marrakech

Dag 13

De reis eindigt met een laatste ontbijt in Marrakech. Voorafgaand aan je terugvlucht word je naar het vliegveld van Marrakech gebracht.

Je kunt de reis uitstekend verlengen met een verblijf in de sfeervolle ommuurde stad Essaouira, aan de Atlantische kust. Je kunt kiezen uit een variant vanuit een standaard strandhotel en een luxe variant vanuit een comfortabele riad die in de oude stad, in de stadsmuur is gebouwd.
Als je, bijvoorbeeld vanwege de vlucht, een extra nacht nodig hebt in Casablanca, kun je een stadsverblijf in een goed hotel bijboeken.

 

Uitbreidingen

Onderstaande dagexcursies en/of arrangementen kunnen eenvoudig aan deze reis worden toegevoegd tijdens het (online) aanvragen van een reisvoorstel.

Atlantische Kust * Essaouira

Essaouira is een heerlijke stad aan de Atlantische kust, door de Portugezen gesticht en gezegend met een prachtig breed strand en een aangenaam klimaat. De sfeer is er eerder Europeaans dan Marokkaans. Verken deze prachtig bewaard gebleven havenplaats met haar witte huizen, beige stadswallen en fraaie poorten. Ondanks het brede, witte strand kent de stad geen echte badplaatscultuur, al is met name het surftoerisme wel sterk in opkomst. Het van oudsher een toevluchtsoord voor schrijvers, musici en kunstenaars.  U verblijft in een vriendelijk hotel, vlakbij het strand.

Atlantische Kust * Essaouira de luxe * Riad Minouna

Essaouira is een heerlijke stad aan de Atlantische kust, door de Portugezen gesticht en gezegend met een prachtig breed strand en een aangenaam klimaat. De sfeer is er eerder Europeaans dan Marokkaans. Verken deze prachtig bewaard gebleven havenplaats met haar witte huizen, beige stadswallen en fraaie poorten. Ondanks het brede, witte strand kent de stad geen echte badplaatscultuur, al is met name het surftoerisme wel sterk in opkomst. Het van oudsher een toevluchtsoord voor schrijvers, musici en kunstenaars. U verblijft in een vriendelijk hotel, vlakbij het strand. U verblijft in een schitterend hotel in de oude medina.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft afwisselend in goede stadshotels (3 en 4 sterren) en sfeervolle riads (stadsvilla’s) of in kasbah-stijl gebouwde hotels. Zoveel mogelijk is gekozen voor kleinschalige traditionele onderkomens, riads of hotels in kasbahstijl, die vaak prachtig gelegen zijn bij de soukh of aan de rand van de woestijn, met uitzicht op de zandduinen of de palmenoase. Bijna altijd is er een tuin of mooie binnenplaats bij, net als een zwembad. Een zwembad tref je aan in Fès, Midelt, Merzouga.

In Casablanca verblijf je in een uitstekend **** stadshotel. Vervolgens ben je in Meknès (1 nacht) en Fès (2 nachten) te gast in smaakvol ingerichte riads, die beide in een rustig deel van de medina liggen. In Midelt (1 nacht) verblijf je in een comfortabel hotel. In Tineghir verblijf je 2 nachten in een oude kasbah die tot smaakvol hotel is omgebouwd (2 nachten). In Merzouga (2 nachten) ben je te gast in een nieuw en stijlvol ingericht hotel in kasbahstijl met zwembad. Het hotel in Merzouga ligt prachtig aan de voet van de zandduinen van Erg Chebbi. In Ouarzazate verblijf je 1 nacht in een luxe riad met zwembad, in een gehuchtje net buiten de stad. In Marrakech verblijf je in een sfeervolle riad in de medina en op ca 10 minuten wandelen van het beroemde plein Jemaa el Fna.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis verblijf je in de hotels op basis van logies en ontbijt. In de omgeving van de hotels is een ruime keus aan restaurants voor een heerlijk diner, eenvoudig of uitgebreid. Alleen de meer afgelegen hotels in Midelt, Merzouga en Ouarzazate zijn de diners inbegrepen (4x).
De keuken in Marokko is in het algemeen smakelijk, niet al te vet en zelden scherp. Het geheim zijn natuurlijk de kruiden, die de markthandelaren tot bonte piramiden opstapelen. Aardappelen, wortelen en tomaten worden verwerkt tot smakelijke soepen en eenpansgerechten. Het Marokkaanse gerecht bij uitstek is de tajine. De naam wordt zowel voor de typische kookpot met het spitse deksel als voor het hierin bereide gerecht gebruikt. Al naar gelang het seizoen varieert de samenstelling. Er zijn tajines met groente en vlees, met pikante of met zoete varianten. Natuurlijk zul je ook van couscous genieten, het gestoomde tarwegries met vlees en veel groenten. Wie van een beetje heet eten houdt, kan zich van de als bijgerecht geserveerde rode pepersaus bedienen. En daarbij wordt natuurlijk de nationale drank gedronken: groene thee, sterk gezoet en op smaak gebracht met verse muntbladeren.

Info kindvriendelijkheid

Tijdens deze rondreis zijn alle accommodaties prima geschikt voor gezinnen met tieners (12+). De sfeervoller riads en goede stadshotels beschikken bijna allemaal over een zwembad en/of een tuin. Daarnaast zijn de meeste hotels centraal gelegen of bevinden zich juist aan de rand van de woestijn, wat zorgt voor een geweldige afwisseling.

Inbegrepen

 • huurauto (vanaf vliegveld Casablanca t/m aankomst in Marrakech, dag 11), incl. alle verzekeringen: Super-CDW (geen eigen risico), diefstal-verzekering (TPC), belastingen, onbeperkt aantal kilometers, vervangend voertuig bij pech onderweg
 • transfer Marrakech hotel - vliegveld (dag 13)
 • 8 overnachtingen in hotels op tweepersoonskamers, op basis van logies/ontbijt
 • 4 overnachtingen in hotels op tweepersoonskamers, op basis van halfpension (Midelt, Merzouga en Ouarzazate)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen - en terugreis
 • brandstof
 • overige maaltijden
 • fooien
 • entreegelden en uitgaven van persoonlijke aard

Huurauto inbegrepen

Bij deze reis is een huurauto inbegrepen van dag 1 t/m dag 11 (= 11 dagen x 24 uur), vanaf het vliegveld van Casablanca tot aankomst in Marrakech op dag 11.
Afhankelijk van het aantal reizigers adviseren we de volgende categorieën (alle met airco):

2 personen: categorie AB, bijv. Toyota Yaris of Dacia Sandero
3 personen: categorie DY, bijv. Dacia Logan Laureat
4+5 personen: categorie QV, bijv. Dacia Dokker minivan 

Indien je een grotere auto wenst kunnen we dit voor je regelen.. 

Klik hier voor de autohuurvoorwaarden.
Je kunt ook een navigatiesysteem bijhuren.

Ter plaatse te betalen

 • one way kosten (ca 70,-)

Over de activiteiten

Je bepaalt onderweg zelf of, waar en hoe lang je gaat wandelen. In het programma staan enkele mogelijkheden en suggesties aangegeven.

Geschikt voor kinderen

Deze rondreis is ook geschikt voor gezinnen met tieners (12+). De voorgestelde wandelingen in het reispakket zijn namelijk kort, niet zwaar en ze zijn vooral gericht op steden en cultuur. Bovendien staan in het reispakket allerlei tips voor andere activiteiten die ook voor kinderen leuk zijn.

Extra dagen

Extra dagen zijn in alle accommodaties mogelijk.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Diwan (Casablanca)

Hotel Diwan is een prima, modern stadshotel in het centrum van Casablanca, op loopafstand van de haven. De kamer zijn comfortabel, modern ingericht en voorzien van alle comfort, zoals airco, flatscreen tv, adsl -aansluiting, telefoon, minibaar, minikluis en goede badkamer. Klasse ****

Al Jasira

Hotel Al Jazira is een vriendelijk hotel, op enkele minuten lopen van het strand, en ca 15 minuten lopen van de medina van Essaouira. De kamers zijn standaard ingericht, maar met goede badkamers, en tv. Het hotel beschikt over een klein zwembad en een goed restaurant.

Riad Mimouna

Riad Mimouna ligt in een stil hoekje van de medina van Essaouira, tegen de stadsmuur aan de oceaanzijde. De kamers achterzijde bieden schitterend zicht op oceaan en stadsmuur. Het hotel is gesitueerd in een bijzonder smaakvol gerenoveerd 18e eeuws huis, met een prachtige entree met zuilen, tegels, fontein, stukwerk. Chique en toch zeer smaakvol! De smaakvol ingerichte kamers, hebben prima badkamers, tv op de kamer en elektrische verwarming en airco. Vanaf het dakterras, waar bij goed weer het ontbijt geserveerd wordt heeft men prachtig uitzicht op de stad en oceaan.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een vlucht naar Casablanca en terug vanaf  Marrakech

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000 

Je kunt deze reis het hele jaar door maken, maar houd rekening met zeer hete zomers.
Marokko is een groot land, met dientengevolge grote klimatologische verschillen, in elk seizoen.
In juli en augustus lopen de dagtemperaturen in Marrakech op tot circa 40 graden, maar dan is de temperatuur in het hooggebergte nog altijd een aangename 25 graden. Regen valt er in de zomermaanden hoogst zelden.  In de woestijn kan de temperatuur dan tot ver boven de 40 graden oplopen en wandelen of fietsen is dan in de woestijn niet aan te raden. De kamelentrek in Merzouga wordt dan ingekort tot hooguit enkele uren per dag wandelen rond zonsonsondergang en zonsopkomst.
In het voor- en najaar is het klimaat over het algemeen aangenaam, maar er zijn beslist een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Op veel neerslag hoef je in deze periode niet te rekenen, al kan het mn in april met name in de bergen wel regenachtig zijn. In de woestijn valt nauwelijks neerslag.
Ook de temperatuurverschillen zijn groot: In de steden kan de temperatuur in voor en najaar oplopen tot 30°C, terwijl het in de bergen, aanmerkelijk koeler is. In de woestijn kan het in juni en september overdag zelfs boven de 30° worden, al is de warmte vanwege de droogte dan toch nog vrij goed uit te houden. In de bergen en in de woestijn kan het ’s nachts zelfs flink afkoelen. Je dient mn in voor- en najaar dan rekening te houden met nachttemperaturen van minder dan 10°C.
In de wintermaanden is er altijd kans op een regenachtige dag. en zijn de temperaturen in de bergen vaak niet hoger dan een graad of 15. Aan de voet van de Atlas is het dan meestal rond de 20° en in de Sahara kan het dan overdag tot 25° worden., De nachten zijn dan echter koud en zelfs in de woestijn kan er dan wel eens een flinke bui vallen. In de periode mei t/m oktober adviseren wij dan ook een huurauto met airco te boeken.

Omdat u naar een Moslimland reis dient u rekening te houden met de Ramadanperiode. Het openbare leven overdag is dan aangepast; u wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. Voor up-to-date informatie over de Ramadanperiode en de datum van het Suikerfeest voor dit jaar kijk hier.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Marokko ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Het gehele arrangement verplaats je je per huurauto.

18-9-23: De aardbeving 8 september heeft in Marokko veel leed en schade veroorzaakt. Na controle van de reis door onze lokale partner kunnen we meedelen dat gevolgen van de aardbeving geen consequenties voor deze reis hebben. Wel is er in Marrakech en de dorpen in de Hoge Atlas waar de route op dag 11 doorheen voert op een aantal plekken schade aan gebouwen te zien. In Marrakech is er op een aantal plekken schade in de oude medina en de souq, maar je kunt daar gewoon nog rondlopen. Bahia Palace, Saadien Tombs and Dar Si Said Museum zijn nog gesloten, maar lijken binnenkort weer open te gaan. De Ben Youssef Medrassa en Le Jardin Secret zijn al weer open.  De reis kan worden uitgevoerd.

Ga je binnenkort op reis naar Marokko bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/marokko. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Huur je ter plekke een auto kijk dan op: https://www.anwb.nl/vakantie/marokko/reisvoorbereiding/verkeer. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, infrastructuur en pechhulp.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Voor een verblijf in Marokko van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.
 
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Marokko

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Voor medische hulp kunt u het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om door heen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle in Marokko zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland! U zult zich veilig voelen. Toch dient u in de grote steden goed op uw spullen te letten. Zakkenrollers zijn er ook in Marokko.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

xxx

Marokko - Marokko compleet

Kasba’s en Koningssteden

Actieve rondreis met huurauto langs hotels, riads en kasba's inclusief huurauto

Zwaarte
Comfort
Natuur Rondreizen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. (vanaf 01-10-2023 t/m 16-12-2023, op zaterdag gesloten)