Marokko - Toubkal, 11 dagen Naar de hoogste top van het Atlasgebergte

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie met tenten en muilezels

Zin in een exotische reis? Maar wil je tegelijk flinke wandelingen? Dan is dit je kans. De Chleuh-Berbers begeleiden ons zelf op deze tocht door hun Atlasgebergte in Marokko, terwijl muilezels onze bagage dragen. We kamperen op afgelegen plekken, midden in de bergen, of soms aan de rand van een klein berberdorp. Dit is de Hoge Atlas: de hoogste bergketen van Noord-Afrika met toppen tot boven de vierduizend meter. Loop door diep ingesneden kloven en verrassend groene dalen, langs grillige bergkammen en lemen berberdorpen. Letterlijk hoogtepunt is de beklimming van de Toubkal, met een top van 4167 meter. De reis begint en eindigt in het levendige Marrakech.

Uniek aan deze reis

 • Deskundige Berbers
 • Ontdek Marrakech
 • Hoogste berg van Noord-Afrika
 • Bergwereld van de Hoge Atlas
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Marokko - Toubkal

Deze trektocht gaat door het gebied van de Chleuh-Berbers, die ons op onze tocht begeleiden. Muilezels vervoeren de bagage, het eten en de tenten. We kamperen op afgelegen plekken, midden in de bergen, of soms aan de rand van een klein berberdorp. Af en toe nemen we onze intrek in een kleine en eenvoudige gîte.

De eerste wandeldagen stijgen we geleidelijk en aanschouwen we de kleurrijk bebouwde terrassen van de Berbers. Na de vlakte van Oukaimeden trekken we over passen die steeds opnieuw prachtige vergezichten bieden als beloning voor een soms pittige klim. Na een frisse duik in Lac Ifni (2235 meter) komen we langzaam maar zeker oog in oog te staan met de steile hellingen van de Toubkal, de kroon op onze reis.

Na de top van de Toubkal vervolgen we onze tocht door een paradijselijk berglandschap. Een laatste klim brengt ons op de Col de Tamatert (2279 meter), van waar we een prachtig uitzicht hebben op de schilderachtige vallei Amssakrou. De reis begint en eindigt in Marrakech, ‘de over de Atlas geworpen parel’. Het kloppende hart van deze fascinerende stad is het plein Jemaa el Fna waar het op elk moment van de dag krioelt van de mensen. Allemaal leveren ze een bijdrage aan een mozaïek van kleuren. Je waant je voor even in een oriëntaals sprookje.

Dag 1

Van Schiphol vliegen we naar het mystieke Marrakech. Het hotel is aan de rand van de medina - het historisch centrum. 's Avonds kun je jezelf onderdompelen in de unieke sfeer van het Djemaa el Fna-plein. Kappers, tandartsen, fruitverkopers, waterverkopers, slangenbezweerders, muzikanten, acrobaten, verhalenvertellers: soms lijkt het wel alsof alle 'Marrakchi' zich hier verzamelen.

Overnachting in

Marrakech - Hotel Sherazade (Marrakech)

Dag 2

Na een vroeg ontbijt rijden we met onze eigen bus in drie uur naar skidorp Oukaimeden, op 2600 meter hoogte. Hier ontmoeten we het berberteam dat ons zal begeleiden. De bagage wordt op muildieren geladen. Over de kam stijgen we langzaam naar de Tizzi n’Eddi (2925 meter). Tijdens de klim hebben we zicht op de top van de Angour (3616 meter) en vanaf de pas op alle omringende drieduizenders. We kamperen in de buurt van het dorpje Tacheddirt, vlakbij een beekje waar we ons kunnen opfrissen. Vannacht lekker sterren kijken!

Wandelduur ongeveer 4,5 uur. Stijging 400 meter en daling 700 meter. Lengte 10 kilometer. Overnachting op 2275 meter hoogte.

Overnachting in

Tacheddirt

Dag 3

Een pittige maar indrukwekkende wandeling brengt ons over de Tizi n'Likemt (3555 meter). Na deze klim van ruim een kilometer dalen we af naar Azib Likemt (2547 meter), door een vallei met schitterende vergezichten. Bergwandelervaring is belangrijk, want een groot deel van het traject gaat over losse stenen. We kamperen aan de beek de Likemt.
Wandelduur 6,5 uur. Stijging 1400 m en daling 1000 m. Lengte 11 kilometer. Overnachting op 2600 meter.

Overnachting in

kampement Likemt-beek

Dag 4

Langs kleine dorpjes en door de kloof van de Tinzart loop je via een volgende top van ruim drie kilometer hoogte: de Amsouzart. Tijdens de afdaling kunnen we de oosthelling van de Toubkal bewonderen. We komen langs een rijk begroeide rivieroase vol notenbomen, waar gierst, maïs, amandelen en groenten worden verbouwd. Deze mooie en gemakkelijke route gaat langs diverse dorpjes. We overnachten in een gîte in Andoes. Wandelduur 7,5 uur. Stijging 780 meter en daling 1.400 meter. Lengte 21 kilometer. Overnachting op 1850 meter hoogte.

Overnachting in

Andoes

Dag 5

Iedereen zal uitgeput zijn van de afgelopen twee dagen. Daarom volgt een rustige dag met een korte wandeling. We verlaten de groene vallei en gaan over goed begaanbare muildierpaden naar Lac d'Ifni, een koel bergmeer op ruim twee kilometer hoogte. Rondom pronken de kale rotstoppen van de Hoge Atlas. We hebben de hele middag om aan de oever van het meer te relaxen. Wie wil neemt een frisse duik. We kamperen hier aan het meer.

Wandelduur 3 uur, stijging 700 meter en daling 250 meter. Lengte 9 kilometer. Overnachting op 2320 meter hoogte.

Overnachting in

kampement aan het Ifni-meer

Dag 6

Is het nou nog donker als we wakker worden? Jazeker! We beginnen vroeg omdat er een lange inspannende dag wacht. Na een ontbijt voor zonsopkomst komt een pittige, lange klim over losliggend gesteente naar de 3680 meter hoge pas Tizi Ouanoums. Dit is waarschijnlijk de zwaarste en lastigste klim van de trektocht. Het pad is steil en stenig, maar het is het waard: bij de pas is er een uitzicht waar je over jaren nog aan terugdenkt. De twee uur durende afdaling is vrij gemakkelijk. We kamperen bij het ideale startpunt om morgen de Toubkal te beklimmen.
Wandelduur 7 uur, stijging 1400 meter, daling 510 meter, lengte 11 kilometer. Overnachting op 3200 meter.

Overnachting in

kampement bij Toubkal-berghut

Dag 7

Opnieuw voor zonsopkomst uit de veren... want vandaag is het hoogtepunt van de reis: de beklimming van de Toubkal, de hoogste top van het Atlasgebergte en heel Noord-Afrika (4167 meter). Technisch is deze wandeldag niet heel moeilijk. Als de weergoden ons gunstig gezind zijn, hebben we vanaf de top uitzicht over de Anti-Atlas en de vulkanische hellingen van Sirwa in het zuiden. We slapen op dezelfde plek als gisteren.

Wandelduur 6 uur (klim ruim 3,5 uur, afdaling 2,5 uur), 1.080 meter stijgen en dalen, 9 kilometer.

Overnachting in

kampement Toubkal-berghut

Dag 8

De afgelopen dagen waren prachtig. Maar ook vandaag hebben we nog een prachtige tocht, een van de mooiste van het geheel. De meeste trekkers lopen via Sidi Chamarouch en Aremd. Wij nemen een andere route, over een bergpas op 3535 meter. Hierboven kijken we uit over het hele Toubkal-massief en omringende valleien. Daarop volgt een lange, maar afwisselende afdaling langs stroomversnellingen en eeuwenoude jeneverbesbomen. Op een rustige bergweide, bij een aantal zomerschuren, slaan we ons laatste bivak op.

Wandelduur 6,5 uur, 550 meter stijgen en 1350 meter dalen, lengte 13 kilometer. Overnachting op 2200 meter.

Overnachting in

Azib Tamsoult

Dag 9

Als afscheid van het Atlasgebergte hebben we vandaag nog een eenvoudige etappe. Eerst stijgen we door een boomrijk gebied naar de Tizi n M'zik (2489 meter). Hier kijk je uit op een schilderachtige vallei met dorpjes. We dalen lange tijd af, naar het dorp Imlil. Dit is niet alleen het eindpunt van vandaag, maar ook het eindpunt van onze trekking. Hier slapen we in een gezellige gîte en kijken terug op een geslaagde wandeltocht.

Wandelduur 4 uur, 10 kilometer, 420 meter stijgen en 900 meter dalen. Overnachting op 1800 meter.

Overnachting in

Imlil

Dag 10

Na het ontbijt rijden we in zo'n twee uur terug naar Marrakech. Een levendige stad waarin de historische stadspoorten toegang geven tot de oude stad, kasbah genaamd. We bekijken de Koutoubia-moskee, de medina en de soek; alles betovert in een mozaïek van kleuren en geuren. Het kloppende hart van de stad is het plein Djemaa el Fna waar het altijd krioelt van de mensen. 's Avonds dineren we in een van de eettentjes op het plein of in een van de vele restaurants van de stad (niet inbegrepen). Het zijn misschien duizend nachten te weinig, maar toch kun je de oriëntaalse sfeer van Marrakech even proeven in deze ene nacht.

Overnachting in

Marrakech - Hotel Sherazade (Marrakech)

Dag 11

Vroeg in de ochtend of na de lunch (afhankelijk van het vluchtschema) rijden we in een kwartiertje naar het vliegveld van Marrakech, voor de terugvlucht naar Amsterdam.

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De eerste en laatste nacht slapen we in een goed hotel in Marrakech, op tweepersoonskamers. Dit ligt centraal in de oude medina en vlakbij het beroemde plein Jemaa el Fna. Tijdens de trektocht slapen we vier keer in een gîte d’étape of berghut, op meerpersoonskamers. De andere nachten hebben we tweepersoonstenten. Op enkele plekken tijdens de trekking is het mogelijk elektrische apparaten op te laden.

Over de maaltijden

De diners en lunches in Marrakech en de lunches op reisdagen zijn niet inbegrepen, alle maaltijden tijdens de trektocht wel (vanaf diner op dag 2 t/m het diner op dag 9). Deze worden door de berggids en de muildierdrijvers verzorgd. Er is een eenvoudig Frans ontbijt. De lunch is een picknick met salades, fruit, vis, dessert, thee en brood. Neem mueslirepen of ander energierijk voedsel mee als tussendoortje. ‘s Avonds is er warm eten: soep, een Marokkaans hoofdgerecht, dessert en natuurlijk thee. De Marokkaanse keuken is in het algemeen smakelijk, niet al te vet en zelden scherp. Het geheim zijn de kruiden, door de markthandelaren tot piramides opgestapeld. Aardappelen, wortelen en tomaten worden hiermee smakelijke soepen en eenpansgerechten. Het Marokkaanse gerecht bij uitstek is de tajine, uit de typische kookpot met het spitse deksel. Natuurlijk is er ook geregeld couscous - gestoomd tarwegries met vlees en veel groenten. De hele reis kan onderweg mineraalwater in flessen worden gekocht.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis 
 • 2x hotel Marrakech
 • ontbijt Marrakech
 • transfers conform programma
 • gîtes en tenten tijdens trektocht
 • maaltijden tijdens trektocht
 • kampeer- en kookuitrusting
 • bagagetransport muilezels
 • boekje: Te gast in Marokko
 • diensten SNP-reisleider
 • diensten Marokkaanse gids
 • diensten Marokkaanse kok

Niet inbegrepen

 • inentingen
 • verzekeringen
 • fooien
 • lunches Marrakech
 • diners Marrakech
 • lunches op reisdagen

Over de activiteiten

Op deze trektocht door de Hoge Atlas wordt je bagage vervoerd door muilezels. Zelf draag je een dagrugzak. Maar vergis je niet: vanwege de hoogte, de intense zon en de hoogteverschillen tot 1.500 meter zijn een goede conditie en doorzettingsvermogen nodig. Per dag lopen we 5 - 7 uur, soms minder. Er zit een duidelijke opbouw in het programma, ook voor de hoogte. De paden zijn vaak stenig, maar nergens echt technisch lastig - de muilezels van het bagagevervoer moeten er namelijk ook kunnen lopen. Op dag 6 komen de steilste en stenigste paadjes. Alleen tijdens de topbeklimming op dag 7 is er klauterwerk. Vanwege de hitte starten we vroeg, zodat je rond de lunch op de plaats van overnachting bent.
In het ruige en stenige terrein met steile paden zijn telescopische wandelstokken sterk aanbevolen, net als goede hoogsluitende bergwandelschoenen met een goede zool.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis maar reist u op eigen gelegenheid, dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van of in het hotel in Marrakech.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia naar Marrakech v.v.

Vluchtschema - vertrek 21 juni 2020
HV 5753 Amsterdam-Marrakech vertrek om 16.55 aankomst 19.45 uur
HV 5760 Marrakech-Amsterdam vertrek om 09.05 aankomst 13.50 uur

Vluchtschema - vertrek 12 juli en 09 augustus 2020
HV 5753 Amsterdam-Marrakech vertrek om 17.10 aankomst 20.00 uur
HV 5752 Marrakech-Amsterdam vertrek om 09.05 aankomst 13.50 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Omdat u tijdens deze trektocht op verschillende hoogtes verblijft, is één klimaattabel ontoereikend. Op hoogtes tussen de 2000 en 4000 meter is de temperatuur 10 tot 20° lager dan in Marrakech. In juli en augustus zijn de dagtemperaturen in Marrakech circa 40 a 45°(!) en is de temperatuur in het hooggebergte nog altijd een aangename 25 graden. Maar in september is de temperatuur op hoogte aanzienlijk gedaald tot een schrale 5 à 10 graden. Dan is het in Marrakech nog steeds 30 graden. Tijdens uw verblijf bij de Neltnerhut kan het 's nachts zelfs vriezen. In zijn algemeenheid geldt dat met elke 1000 meter die u stijgt, de temperatuur gemiddeld met 7° C daalt.

Omdat u naar een Moslimland reis dient u rekening te houden met de Ramadanperiode. Het openbare leven overdag is dan aangepast; u wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. Voor up-to-date informatie over de Ramadanperiode en de datum van het Suikerfeest voor dit jaar kijk op http://feestdagen.nl/2018/ramadan.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Marokko ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Tijdens deze reis door Marokko heeft u maar weinig extra kosten. Vrijwel alle maaltijden zijn bij de reissom inbegrepen. Alleen enkele lunches, de diners in Marrakech, fooien, eventuele entrees en drankjes komen voor eigen rekening.
In Marokko is het gebruikelijk om iemand die een dienst verricht met een fooi te bedanken. Omdat de lonen laag zijn, leveren de fooien een belangrijke bijdrage aan het inkomen. Op deze manier zijn er twee inkomstenbronnen ontstaan. Dit heeft geleid tot een verwachtingspatroon en standaardisatie van het fooigeld. Houd voor deze reis rekening met in totaal € 60,- tot € 75,- aan fooigeld.
In totaal zult u ongeveer € 175,- nodig hebben voor persoonlijke uitgaven.

Na aankomst in Marokko worden we opgewacht door een gecharterde minibus, die ons naar het hotel in Marrakech brengt. Ook voor de overige transfers maken we gebruik van deze bus.

We raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan uw reis te beginnen. Als goede training kunt u in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken. Het is ook voor uw medereizigers een prettig idee om te weten dat iedereen goed voorbereid aan deze tocht begint. Het is belangrijk dat uw schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.
Wilt u zich inhoudelijk verder voorbereiden, dan kunt u een van de boeken vermeld op de literatuurlijst lezen. Daarnaast wordt het informatieve boekje 'Te gast in Marokko' aan u toegezonden. Bekijk ook de landeninformatie op onze website.

 • EHBO immodium
 • EHBO jodium
 • EHBO eenvoudige middelen
 • EHBO sporttape en blarenpleisters
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Frameloze rugzak
 • Regenhoes voor rugzak
 • Plunjezak
 • Bergschoenen, met goede zool 
 • Slaapmatje isolerend
 • Slaapzak
 • Fleece jack
 • Handschoenen en muts
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding (regenjas en broek, geen poncho)
 • Warme kleding
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Zwemkleding en badhanddoek
 • Veldflessen
 • Handdoeken
 • Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • Sterk aanbevolen: Uitschuifbare wandelstok(-ken)
 • WC-papier
 • handwasgel
 • Lippencreme met UV-filter

Voor de wandeltochten moet u een dagrugzakje meenemen. Fototoestel, evt. verrekijker, extra kleding (afhankelijk van het weer), EHBO-spullen en vooral water moet u daarin kunnen meenemen. Omdat er tijdens de trekking niet altijd sanitaire voorzieningen zijn, is het handig om antibacteriële handgel mee te nemen, natte doekjes en een aansteker (voor het verbranden van wc-papier).
Goed ingelopen, hoogsluitende (berg)wandelschoenen zijn op deze trektocht onontbeerlijk. Ook adviseren we het gebruik van uitschuifbare wandelstokken. Ook regenkleding en warme kleding zijn, naast luchtige wandelkleding en goede bescherming tegen de zon, noodzakelijk. Houdt u er rekening mee dat u zich tijdens de trekking tussen de 2000 en 4000 meter hoogte bevindt, en dat het daardoor wel 15 tot 20 graden kouder kan zijn dan in Marrakech. Zorg voor een goed isolerend slaapmatje en dito slaapzak (0°C).
Uw bagage wordt tijdens de trektocht vervoerd door muilezels. Het gewicht van uw bagage tijdens de trek mag niet meer dan 12 kg bedragen (eventuele overtollige bagage kunt u eventueel in het hotel in Marrakech achterlaten). Koffers en framerugzakken zijn een probleem bij het bepakken van de dieren. Het handigste zijn stevige legerplunjezakken of flight-bags (hoewel die toch kwetsbaar zijn), waarin u uw slaapzak en een stuk of twee kleinere roltassen ter bescherming kunt opbergen. Denkt u ook aan een goede stofdichte verpakking van uw spullen!
Stem voort uw kledingkeuze af op het reizen in een Islamitisch land. In de steden is men inmiddels wel wat gewend, maar op het platteland kan het dragen van en korte broek en een hemd nog als shockerend ervaren worden. T-schirts met mouwen en lange of driekwartbroeken vormen voor Marokko de perfecte vakantiekleding.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
Tijdens de trektocht wordt de reisleider geassisteerd door een lokale berggids, die Engels of Frans spreekt. Bovendien gaat er dan een klein team mee voor de logistike verzorging; een kok, assistent en muildierdrijvers.

Voor een bezoek aan Marokko hebt u een geldig paspoort nodig (dat voor inwoners van België  tot 3 maanden na uw verblijf geldig moet zijn).


N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Marokko van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.
 
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Marokko

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Voor medische hulp kunt u het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om door heen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle in Marokko zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland! U zult zich veilig voelen. Toch dient u in de grote steden goed op uw spullen te letten. Zakkenrollers zijn er ook in Marokko.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

xxxxx

Marokko - Toubkal

Naar de hoogste top van het Atlasgebergte

Wandelvakantie met tenten en muilezels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 446 klanten