Toubkal

Marokko - Toubkal, 11 dagen Op weg naar de hoogste top van de Atlas

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie met tenten en muilezels

Trektocht door de magnifieke Hoge Atlas, de hoogste bergketen van Noord-Afrika met toppen tot boven de 4000 meter. Loop door diep ingesneden kloven en verrassend groene dalen, langs grillige bergkammen en lemen Berberdorpen, omgeven door kleine akkertjes. Beklim de 4167 meter hoge Toubkal en kijk uit over de Anti-Atlas. Deze trektocht gaat door het gebied van de Chleuh-Berbers, die ons op onze tocht begeleiden. Muilezels vervoeren de bagage, het eten en de tenten. We kamperen op afgelegen plekken, middenin de bergen, of soms aan de rand van een klein berberdorp. En af en toe nemen we onze intrek in een kleine en eenvoudige gite. . Begin en slot van de reis is in het levendige Marrakech.

Uniek aan deze reis

 • Begeleid door deskundig Berberteam
 • Begin en einde in Marrakech
 • Beklimming van de hoogste berg van N-Afrika
 • Trektocht door de bergwereld van de Hoge Atlas
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Marokko - Toubkal

Deze trektocht gaat door het gebied van de Chleuh-Berbers, die ons op onze tocht begeleiden. Muilezels vervoeren de bagage, het eten en de tenten. We kamperen op afgelegen plekken, middenin de bergen, of soms aan de rand van een klein berberdorp. En af en toe nemen we onze intrek in een kleine en eenvoudige gite. De eerste wandeldagen stijgen we geleidelijk en aanschouwen we de kleurrijk bebouwde terrassen van de Berbers. Na de vlakte van Oukaimeden trekken we over passen die steeds opnieuw prachtige vergezichten bieden als beloning voor een soms pittige klim. Na een frisse duik in Lac Ifni (2235 meter) komen we langzaam maar zeker oog in oog te staan met de steile hellingen van de Toubkal, de kroon op onze reis. Na de top van de Toubkal vervolgen we onze tocht door een paradijselijk berglandschap. Een laatste klim brengt ons op de Col de Tamatert (2279 meter), vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op de schilderachtige vallei Amssakrou. De reis begint en eindigt in Marrakech, ‘de over de Atlas geworpen parel’. Het kloppende hart van deze fascinerende stad is het plein Jemaa el Fna waar het op elk moment van de dag krioelt van de mensen. Allemaal leveren ze een bijdrage aan een mozaïek van kleuren. U waant zich voor even in een oriëntaals sprookje.

Dag 1

Vlucht van Amsterdam naar Marrakech. Overnachting in Marrakech in een hotel, aan de rand van de medina. 's Avonds kun je jezelf onderdompelen in de unieke sfeer van het Djmna el Fna plein. Kappers, tandartsen, fruitverkopers, waterverkopers, slangenbezweerders, muzikanten, acrobaten, verhalenvertellers, soms lijkt het wel alsof alle Marrakchi op het plein wonen.

Overnachting in

Marrakech - Hotel Sherazade (Marrakech)

Dag 2

Na een vroeg ontbijt volgt een transfer per gecharterde bus van ca 3 uur naar het lp 2600m hoogte gelegen skidorp Oukaimeden. Hier maken we kennis met het Berberteam dat ons op onze trekking door de Hoge Atlas begeleidt. De bagage wordt op de muildieren geladen en dan gaan we op pad voor onze eerste wandeling. Over de kam stijgen we langzaam naar de Tizzi n’Eddi (2925 meter). Tijdens de klim hebben we zicht op de top van de Angour (3616 meter). Boven op de pas hebben we een prachtig uitzicht op alle omringende drieduizenders. Na een pauze op deze pas dalen we af naar de vallei van Imenane. We kamperen in de buurt van het dorpje Tacheddirt, vlakbij een beekje en waterbassins waar we ons kunnen opfrissen (2275 meter).
Wandelduur ca. 4,5 uur. Stijging 400 m en daling 700 m. Lengte 10 km.

Overnachting in

Tacheddirt

Dag 3

Een pittige, maar zeer mooie wandeling brengt ons over de Tizi n'Likemt (3555 meter) naar Azib Likemt (2547 meter). Na een klim van ongeveer 1200 meter dalen we af in een vallei met schitterende vergezichten. Enige bergwandelervaring komt vandaag zeker van pas, want een groot deel van het traject gaat over losse stenen. We kamperen aan de beek de Likkemt.
Wandelduur ca. 6,5 uur. Stijging 1400 m en daling ca. 1000 m. Lengte 11 km. Overnachting op ca 2600m.

Overnachting in

kampement Likkemt beek

Dag 4

Langs kleine dorpjes en door de kloof van de Tinzart (Assif Tinzart) loopt u via de Tizi n’Ouraï (3120 meter) naar Amsouzart. Tijdens de afdaling kunnen we de oosthelling van de Toubkal bewonderen. Langs een rijk begroeide rivieroase vol notenbomen, waar gierst, maïs, amandelen en groenten worden verbouwd, lopen we verder in de richting van Amsouzart. Deze mooie en gemakkelijke route gaat langs en door diverse dorpjes. We overnachten in een gite in Andoes. Wandelduur 7,5 uur. Stijging 780 m en daling 1400 m. Lengte 21 km. Overnachting op ca 1850m. 

Overnachting in

Andoes

Dag 5

Na de lange dag van gisteren, wacht een korte wandeling. We verlaten de vriendelijke, groene vallei en gaan over goed begaanbare muildierpaden naar Lac d'Ifni, een koel bergmeer, prachtig gelegen op 2312 meter. Het meer wordt omringd door de kale toppen van de Hoge Atlas. We hebben de hele middag om aan de oever van het meer te relaxen en wie wil kan hier een frisse duik nemen. We kamperen aan het meer.
Wandelduur ca. 3 uur. Stijging 700 m en daling 250 m. Lengte 9 km. Overnachting op 2320 m hoogte.

Overnachting in

kampement aan het Ifnimeer

Dag 6

We staan vroeg op omdat ons een lange inspannende dag wacht. Nadat een ontbijt voor zonsopkomst beginnen we met een pittige, lange klim over losliggend gesteente naar de 3680 meter hoge pas Tizi Ouanoums. Dit is waarschijnlijk de zwaarste en lastigste klim van de trektocht. Het pad is steiler en steniger dan de voorgaande dagen. Aangekomen bij de pas worden onze inspanningen beloond met een schitterend panorama. De twee uur durende afdaling daarna is vrij gemakkelijk. Het eindpunt is de Toubkalberghut. Deze hut ligt op 3207 meter hoogte en is een ideaal startpunt voor de beklimming van de Toubkal. We kamperen in de buurt van de hut.
Wandelduur 7 uur. Stijging 1400m, dalen 510m, lengte 11 km. Overnachting op ca 3200m. 

Overnachting in

kampement bij Toubkalberghut

Dag 7

Opnieuw voor zonsopkomst uit de veren.... Vandaag staat het hoogtepunt van deze reis op het programma: de beklimming van de Toubkal, de hoogste top van het Atlasgebergte en heel Noord-Afrika (4167m). De klim naar de top van de Toubkal kent geen technische moeilijkheden. Vanaf de top hebben we met goed weer een prachtig uitzicht over de Anti-Atlas en de vulkanische hellingen van Sirwa in het zuiden. We overnachten op dezelfde plek in de buurt van de berghut.
Wandelduur 6 uur (klim ruim 3,5 uur, afdaling ca. 2,5 uur), 1080m stijgen en dalen, 9 km. 

Overnachting in

kampement Toubkalberghut

Dag 8

Het is bijna onmogelijk na al het moois van de vorige dag, maar toch staat de etappe van vandaag genoteerd als een van de mooiste van deze tocht. De meeste trekkers lopen van hieraf via Sidi Chamarouch en Aremd naar Imlil. Wij nemen een andere route en gaan een col van 3535 meter over. Hierboven kijken we prachtig uit over het hele Toubkalmassief en de omringende valleien. Daarna volgt een lange, maar mooie afdaling langs stroomversnellingen en eeuwenoude jeneverbesbomen. Op een rustige bergweide, bij een groepje zomerschuren, slaan we ons laatste bivak op (2200 meter).
Wandelduur 6,5 uur. 550m stijgen en 1350m dalen, lengte 13 km. 

Overnachting in

Azib Tamsoult

Dag 9

Vandaag wacht een mooie, niet al te moeilijke etappe. Eerst stijgen we door een boomrijk gebied naar de Tizi n M'zik  (2489m). Van hieraf heeft u prachtig uitzicht op de schilderachtige vallei Aït Misane, Imlil en de omliggende dorpjes. Dan volgt een lange afdaling. Het dorp Imlil is niet alleen het eindpunt van het traject van vandaag, maar ook het eindpunt van onze trekking door de Hoge Atlas. In Imlil slapen we in een gezellige gite (ca 1800m).
Wandelduur 4 uur, 10 km, 420m stijgen en 900m dalen. 

Overnachting in

Imlil

Dag 10

Na het ontbijt rijden we in ca 2 uur terug naar Marrakech. In Marrakech is veel te zien en te beleven. De prachtige oude stadspoorten, de kasba, de soek, de Koutoubia-moskee, de medina, alles betovert. Het kloppende hart van de stad is het plein Djemaa el Fna waar het op elk moment van de dag krioelt van de mensen. 's Avonds kunnen we dineren in een van de eettentjes op het plein of in een van de vele restaurants van de stad (niet inbegrepen). 

Overnachting in

Marrakech - Hotel Sherazade (Marrakech)

Dag 11

Vroeg in de ochtend of na de lunch (afhankelijk van het vluchtschema) rijden we in ca 15 minuten naar de luchthaven van Marrakech, voor de terugvlucht naar Amsterdam.

 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De eerste en laatste nacht verblijven we in een goed hotel in Marrakech op tweepersoonskamers. Het hotel ligt centraal middenin de oude medina en op slecht enkele minuten lopen van het beroemde plein Jemaa el Fna. Tijdens de trektocht logeren we 4 maal in een gîte d’étape of berghut, op meerpersoonskamers. De andere nachten brengen we door in tweepersoonstenten. Op enkele plekken tijdens de trekking is het mogelijk elektrische apparaten op te laden.

Over de maaltijden

De diners en lunches in Marrakech en de lunches op reisdagen zijn voor eigen rekening. Alle maaltijden tijdens de trektocht zijn inbegrepen (vanaf diner op dag 2 t/m het diner op dag 9). Deze worden door de berggids en de muildierdrijvers verzorgd. Er is een eenvoudig (Frans) ontbijt. De lunch is een picknick met salades, fruit, vis, dessert, thee en brood. Neemt u mueslirepen of ander energierijk voedsel mee als tussendoortje. ‘s Avonds is er steeds warm eten: soep, een Marokkaans hoofdgerecht, dessert en natuurlijk thee. De Marokkaanse keuken is in het algemeen smakelijk, niet al te vet en zelden scherp. Het geheim zijn natuurlijk de kruiden, die de markthandelaren tot bonte piramiden opstapelen. Aardappelen, wortelen en tomaten worden verwerkt tot smakelijke soepen en eenpansgerechten. Het Marokkaanse gerecht bij uitstek is de tajine. De naam wordt zowel voor de typische kookpot met het spitse deksel als voor het daarin bereide gerecht gebruikt. Natuurlijk zullen we ook regelmatig van couscous genieten, gestoomd tarwegries met vlees en veel groenten. Tijdens de gehele reis kan onderweg mineraalwater in flessen worden gekocht.

Inbegrepen

 • alle lokale transfers conform programma
 • 2 nachten verblijf in hotel in Marrakech op tweepersoonskamers met eigen badkamer, op basis van logies en ontbijt
 • tijdens de trektocht verblijf in gites en tenten
 • alle maaltijden tijdens de trekking (van diner op dag 2 t/m diner op dag 9)
 • gebruik kampeer- en kookuitrusting
 • bagagetransport door muilezels
 • boekje Te gast in Marokko
 • diensten SNP-reisleider
 • diensten Marokkaanse gids
 • diensten Marokkaanse kok

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • inentingen
 • verzekeringen
 • fooien
 • lunches en diners in Marrakech en lunches op reisdagen

Over de activiteiten

Op deze trek door de Hoge Atlas wordt uw bagage vervoerd door muilezels en draagt u zelf alleen een dagrugzak. Toch moet u zich niet vergissen in de zwaarte van de tocht. De hoogte, de intense zonnestraling en de hoogteverschillen, die tijdens de trekking door de Toubkal tot 1500 meter oplopen, vragen om een goede conditie en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Per dag lopen we maximaal 5-7 uur, soms minder. Er zit een duidelijke zwaarteopbouw in het programma en ook lopen de hoogtes van de overnachtingsplekken geleidelijk op, zodat u prima aan de hoogte kunt wennen. De paden zijn vaak stenig, maar nergens echt technisch lastig; we volgen immers vrijwel steeds de paden waar ook de muilezels van het bagagevervoer kunnen lopen. Alleen tijdens de feitelijke topbeklimming op dag 7 is er wat klauterwerk; Op dag 6treft u de steilste en stenigste paadjes. Houd er rekening mee dat er vaak vroeg gestart wordt met wandelen, zodat u rond lunchtijd al op de plaats van overnachting bent.
Vanwege het ruige en stenige terrein en de steile paden zijn telescopische wandelstokken sterk aanbevolen, evenals goede hoogsluitende bergwandelschoenen met een goede zool.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis maar reist u op eigen gelegenheid, dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van of in het hotel in Marrakech.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Transavia naar Marrakech v.v.

Vluchtschema
HV 5759 Amsterdam-Marrakech vertrek om 06.40 aankomst 09.35 uur
HV 5760 Marrakech-Amsterdam vertrek om 10.20 aankomst 15.05 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Praktische informatie

Omdat u tijdens deze trektocht op verschillende hoogtes verblijft, is één klimaattabel ontoereikend. Op hoogtes tussen de 2000 en 4000 meter is de temperatuur 10 tot 20° lager dan in Marrakech. In juli en augustus zijn de dagtemperaturen in Marrakech circa 40 a 45°(!) en is de temperatuur in het hooggebergte nog altijd een aangename 25 graden. Maar in september is de temperatuur op hoogte aanzienlijk gedaald tot een schrale 5 à 10 graden. Dan is het in Marrakech nog steeds 30 graden. Tijdens uw verblijf bij de Neltnerhut kan het 's nachts zelfs vriezen. In zijn algemeenheid geldt dat met elke 1000 meter die u stijgt, de temperatuur gemiddeld met 7° C daalt.

Omdat u naar een Moslimland reis dient u rekening te houden met de Ramadanperiode. Het openbare leven overdag is dan aangepast; u wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. Voor up-to-date informatie over de Ramadanperiode en de datum van het Suikerfeest voor dit jaar kijk op http://feestdagen.nl/2018/ramadan.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Marokko ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Tijdens deze reis door Marokko heeft u maar weinig extra kosten. Vrijwel alle maaltijden zijn bij de reissom inbegrepen. Alleen enkele lunches, de diners in Marrakech, fooien, eventuele entrees en drankjes komen voor eigen rekening.
In Marokko is het gebruikelijk om iemand die een dienst verricht met een fooi te bedanken. Omdat de lonen laag zijn, leveren de fooien een belangrijke bijdrage aan het inkomen. Op deze manier zijn er twee inkomstenbronnen ontstaan. Dit heeft geleid tot een verwachtingspatroon en standaardisatie van het fooigeld. Houd voor deze reis rekening met in totaal € 60,- tot € 75,- aan fooigeld.
In totaal zult u ongeveer € 175,- nodig hebben voor persoonlijke uitgaven.

Na aankomst in Marokko worden we opgewacht door een gecharterde minibus, die ons naar het hotel in Marrakech brengt. Ook voor de overige transfers maken we gebruik van deze bus.

We raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan uw reis te beginnen. Als goede training kunt u in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen maken. Het is ook voor uw medereizigers een prettig idee om te weten dat iedereen goed voorbereid aan deze tocht begint. Het is belangrijk dat uw schoenen goed ingelopen zijn, anders zijn blaren onvermijdelijk.
Wilt u zich inhoudelijk verder voorbereiden, dan kunt u een van de boeken vermeld op de literatuurlijst lezen. Daarnaast wordt het informatieve boekje 'Te gast in Marokko' aan u toegezonden. Bekijk ook de landeninformatie op onze website.

 • EHBO immodium
 • EHBO jodium
 • EHBO eenvoudige middelen
 • EHBO sporttape en blarenpleisters
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Frameloze rugzak
 • Regenhoes voor rugzak
 • Plunjezak
 • Bergschoenen, met goede zool 
 • Slaapmatje isolerend
 • Slaapzak
 • Fleece jack
 • Handschoenen en muts
 • Luchtige kleding
 • Regenkleding (regenjas en broek, geen poncho)
 • Warme kleding
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Zaklamp
 • Zakmes
 • Zwemkleding en badhanddoek
 • Veldflessen
 • Handdoeken
 • Toiletartikelen (biologisch afbreekbaar)
 • Sterk aanbevolen: Uitschuifbare wandelstok(-ken)
 • WC-papier
 • handwasgel
 • Lippencreme met UV-filter

Voor de wandeltochten moet u een dagrugzakje meenemen. Fototoestel, evt. verrekijker, extra kleding (afhankelijk van het weer), EHBO-spullen en vooral water moet u daarin kunnen meenemen. Omdat er tijdens de trekking niet altijd sanitaire voorzieningen zijn, is het handig om antibacteriële handgel mee te nemen, natte doekjes en een aansteker (voor het verbranden van wc-papier).
Goed ingelopen, hoogsluitende (berg)wandelschoenen zijn op deze trektocht onontbeerlijk. Ook adviseren we het gebruik van uitschuifbare wandelstokken. Ook regenkleding en warme kleding zijn, naast luchtige wandelkleding en goede bescherming tegen de zon, noodzakelijk. Houdt u er rekening mee dat u zich tijdens de trekking tussen de 2000 en 4000 meter hoogte bevindt, en dat het daardoor wel 15 tot 20 graden kouder kan zijn dan in Marrakech. Zorg voor een goed isolerend slaapmatje en dito slaapzak (0°C).
Uw bagage wordt tijdens de trektocht vervoerd door muilezels. Het gewicht van uw bagage tijdens de trek mag niet meer dan 12 kg bedragen (eventuele overtollige bagage kunt u eventueel in het hotel in Marrakech achterlaten). Koffers en framerugzakken zijn een probleem bij het bepakken van de dieren. Het handigste zijn stevige legerplunjezakken of flight-bags (hoewel die toch kwetsbaar zijn), waarin u uw slaapzak en een stuk of twee kleinere roltassen ter bescherming kunt opbergen. Denkt u ook aan een goede stofdichte verpakking van uw spullen!
Stem voort uw kledingkeuze af op het reizen in een Islamitisch land. In de steden is men inmiddels wel wat gewend, maar op het platteland kan het dragen van en korte broek en een hemd nog als shockerend ervaren worden. T-schirts met mouwen en lange of driekwartbroeken vormen voor Marokko de perfecte vakantiekleding.

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
Tijdens de trektocht wordt de reisleider geassisteerd door een lokale berggids, die Engels of Frans spreekt. Bovendien gaat er dan een klein team mee voor de logistike verzorging; een kok, assistent en muildierdrijvers.

Voor een bezoek aan Marokko hebt u een geldig paspoort nodig (dat voor inwoners van België  tot 3 maanden na uw verblijf geldig moet zijn).


N.B. Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Marokko van maximaal 90 dagen hebt u geen visum nodig.
 
N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Marokko (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Marokko

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt. Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen (zie 'medisch paspoort'). Licht de (plaatselijke) reisleiding in over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een paar pakjes ‘wetties’ komen op veel momenten goed van pas. Drink alleen gekookt of vakkundig gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees erg voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed. 

Praktisch

 • Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer 3 liter drinkwater per persoon mee.
 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Voor medische hulp kunt u het best terecht in een particuliere kliniek of ziekenhuis.

Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. Ze zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

Gesteld kan worden dat Marokko een veilig land is om door heen te reizen. Door het zeer strenge rechtssysteem en sterke sociale controle in Marokko zijn kleine geweldsdelicten veel minder te verwachten dan in een grote stad in Nederland! U zult zich veilig voelen. Toch dient u in de grote steden goed op uw spullen te letten. Zakkenrollers zijn er ook in Marokko.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

de_top_van_de_toubkal_is_bereikt.jpg

Marokko - Toubkal

Op weg naar de hoogste top van de Atlas

Wandelvakantie met tenten en muilezels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen