Italië - Sicilië, 4 dagen De vulkanen van de Eolische Eilanden

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Islandhopping vanuit hotel en pension

Eilandhoppen over de Eolische eilanden, de groep bloemrijke vulkaantoppen die ten noorden van Sicilië uit het azuurblauwe water van de Tyrreense zee oprijzen. Dit arrangement is een korte kennismaking met drie van de zes eilanden. Wandel over de flanken van de actieve Strombolì, bewonder van een afstand de zwavel dampende krater Vulcano en rust heerlijk uit en geniet op het levendige Liparì. Dompel je onder in de mediterrane bloemenpracht van deze prachtige eilanden en vergeet niet de culinaire hoogstandjes mee te pikken in de lokale restaurants. Een zeer aan te bevelen uitbreiding van een langere vakantie op Sicilië.

Uniek aan deze reis

 • Actieve vulkanen
 • Bloemrijke eilanden
 • Gereserveerde vleugelboten
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Sicilië

De Eolische Eilanden, een mediterrane archipel van geïsoleerde gemeenschappen, waar het dagritme wordt gedicteerd door de afvaartijden van de veerboot en een van de weinige plekken in Europa waar actief vulkanisme voorkomt. De constant gloeiende lava uitstotende Stromboli, vooral in het donker een fascinerend gezicht, de stomende zwaveldampen in de gelige krater van Vulcano - de oorsprong van het woord ’vulkaan’ - en de vederlichte witte puimsteen op Lipari maken een bezoek tot een bijzondere ervaring. Een afwisselend bezoek aan de eilanden van wind en vuur in een azuurblauwe zee.

Dag 1

Aankomst op Liparì per vleugelboot of veerboot uit Milazzo of Messina. Afhankelijk van je aankomsttijd is er wellicht voldoende ruimte om het fraaie stadje van Liparì te bezoeken en door de kleine straatjes met witte huizen te slenteren. Hier kan je je eerste glaasje Malvasia drinken op een van de terrasjes in de vissershaven. Liparì kent tal van leuke restaurantjes waar je 's avonds prima kunt dineren.

Overnachting in

Lipari

Dag 2

Na het ontbijt vertrek je per gereserveerde aliscafo (vleugelboot) naar het dichtbij gelegen eiland Vulcano. Je kunt hier een korte wandeling maken naar het uitzichtspunt Vulcanello en van een afstand de krater van Vulcano te bewonderen. De krater zelf is al enige tijd afgesloten vanwege verhoogde seismologische activiteit. Na wellicht een duik in zee keer je per boot weer terug naar het bloemrijke eiland Liparì.
Wandeling: 5 km, 100 m stijgen en dalen, 1.5 uur.

Overnachting in

Lipari

Dag 3

Na het ontbijt vertrek je wederom met de aliscafo, maar dit keer naar het verder gelegen eiland Strombolì. Deze 1000 m hoge vulkaan is nog zeer actief en blaast ieder half uur 'stoom' af. Vooral 's nachts is dit een spectaculair en vurig schouwspel. Maak vanuit San Vicenzo een rondwandeling via het punt waar je uitzicht hebt op het spektakel van 'Sciara del Fuoco'. Via het observatorium op de Punta Labronso keer je terug naar het dorp. Slenter 's avonds door het kleine dorp waar ooit Ingrid Bergman haar liefdesaffaire had met Roberto Rossilini. 
Wandeling: 8 km, 350 m stijgen en dalen, 2,5 uur.

Overnachting in

Strombolì

Dag 4

Na het ontbijt eindigt dit arrangement en keer je per vleugelboot terug naar Liparì of ga je direct door naar het 'vasteland' van Sicilië.

NB Programma

De Strombolì en Vulcano zijn actieve vulkanen. Het programma van deze reis is dan ook onder voorbehoud van seismologische omstandigheden. Als de Stromboli en/of Vulcano erg actief zijn kunnen de lokale autoriteiten bv. besluiten dat een wandeling op de flanken of naar de krater niet toegestaan wordt. Informeer ter plaatse naar de actuele situatie.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Op Liparì overnacht je in een comfortabel 3 sterren hotel met een heerlijke binnenplaats waar je uitstekend kunt ontbijten. Het hotel ligt op loopafstand van het oude centrum. Op Strombolì overnacht je in een klein familiepension.

Over de maaltijden

Zowel op Liparì als op Strombolì is het ontbijt inbegrepen. We laten de keuze voor het diner graag aan jezelf. Er zijn volop mogelijkheden aanwezig in de vorm van leuke (vis-)restaurants.

Inbegrepen

 • 3 overnachtingen
 • 3 x ontbijt
 • ticket vleugelboot Liparì - Vulcano vv dag 2
 • ticket vleugelboot Liparì-Strombolì op dag 3
 • transfer haven Stromboli - pension Stromboli (dag 3)
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis naar Liparì en vanaf Strombolì
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 1,50 pppn)

Niveau

De wandelingen op Vulcano en Stromboli zijn eenvoudig en facultatief.

Extra dagen

Je kunt je verblijf op de Eolische eilanden eenvoudig verlengen met extra nachten. Met name Liparì leent zich prima voor een langer verblijf. Geef extra nachten bij boeking aan.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel la Collegiata (Catania)

La Collegiata ligt in het historische centrum van Catania, op 100 meter van de kathedraal en kijkt uit op de Via Etnea. Het hotel is vernoemd naar de kerk in diezelfde Via Etnea, de hoofdstraat van Catania. Het gebouw uit 1700 herbergt een elegante accommodatie voorzien van modern comfort zoals airconditioning en kamers met badkamer met douche, een lcd-tv, telefoon, wifi.

Hotel Tonic (Palermo)

Hotel Tonic is een stijlvol ingericht, luxe hotel in het centrum van Palermo, maar ook vlak bij de zee. De haven en de bekende theaters Politeama en Massimo zijn op loopafstand. Het hotel biedt verschillende gemeenschappelijke ruimtes waar je rustig een boek kunt lezen. De kamers zijn uitgerust met eigen badkamer met douche en toilet, airco en gratis WiFi.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Deze reis is het beste te combineren met vlucht op Palermo of Catania.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. 
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld van Palermo (PMO) of Catania (CTA) reis je per openbaar vervoer verder door naar de Eolische eilanden. Houd bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en/of een middagvlucht terug. Je kunt natuurlijk ook altijd een extra overnachting boeken in Palermo, Catania of Cefalú vooraf of na afloop van je reis. Een auto is niet nodig op de eilanden. Je kunt een eventuele huurauto dan ook het beste achterlaten op het vasteland.

Heenreis
Na aankomst op de luchthaven van Palermo of Catania kun je per trein en/of bus de haven van Milazzo bereiken. Catania-Milazzo is 135 km, Palermo-Milazzo is 200 km, reistijd minimaal 2 resp. 3 uur. Vanaf Milazzo vertrekken de draagvleugelboten (aliscafo) naar de Eolische Eilanden. De vaartijd naar Lipari bedraagt 1 uur. De dienstregelingen van deze snelle draagvleugelboten wisselen per dag en per seizoen. Bij slecht weer kan de dienstregeling worden gewijzigd.

Terugreis
Aan het einde van je bezoek aan de Eolische Eilanden reis je per vroege draagvleugelboot van Stromboli (evt. via Lipari) naar Milazzo en vandaar verder per trein of bus naar Catania of Palermo. Zorg voor een late terugvlucht.
NB. In de zomer zijn er rechtstreeks bussen tussen Milazzo en vliegveld Catania.

Informatie veerboot: klik hier.
Informatie bus: klik hier.
Informatie trein: klik hier.

NB. Vooral in voor- en naseizoen zijn de bootverbindingen minder frequent. Je dient de heen- en terugvlucht goed af te stemmen op boot-, bus- en treintijden en eventueel een extra nacht in de buurt van het vliegveld te boeken. Bij harde wind en hoge zee kunnen bootverbindingen uitvallen.

Je kunt dit arrangement boeken van begin april tot eind oktober, m.u.v. de periode eind juli - eind augustus. In augustus bieden we de reis niet aan vanwege de warmte en de Italiaanse vakanties.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Sicilië ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.


 

Graag willen we je wijzen op het volgende (laatste update 21 april 2023):

 • vanwege verhoogde seismologische activiteit is de krater op Vulcano (dag 2) momenteel afgesloten. Als alternatief kun je een korte wandeling maken naar het uitzichtspunt Vulcanello. Deze is niet door ons beschreven maar vind je wel in de SNP Reis app en is gemakkelijk te vinden.

Ga je binnenkort op reis naar Italië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/italie. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/italie/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen vaak contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Zie verder de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP. 
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Zie verder voor een algemeen advies de website van het LCR of ITG,

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Wandelen op Vulcano, Sicilie

Italië - Sicilië

De vulkanen van de Eolische Eilanden

Islandhopping vanuit hotel en pension

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.