Egypte - Nijlvallei en Witte Woestijn, 15 dagen Land van grote contrasten

« Terug naar overzicht
Gezien in SNP Special
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie vanuit hotels, guesthouses, tenten en felucca

Tijdens deze lichte wandelreis leer je twee compleet verschillende gezichten van Egypte op een intense manier kennen: de levendige hectiek van de groene, waterrijke Nijlvallei, de stilte en bizarre pracht van de White Desert en de grote oases van de Westelijke Woestijn.

Uiteraard bezoeken we de grote faraonische tempels langs de Nijl en de imposante piramides van Gizeh, maar je maakt ook kennis met de Nubische cultuur van Aswan, het alledaagse leven in de dorpen en palmenoases langs de oever van de Nijl, tijdens unieke wandelingen. Je overnacht in een Nubisch guesthouse, een vriendelijk hotel op de Westbank van Luxor, op een felucca en onder de immense sterrenhemel in de Witte Woestijn. Een bijzonder contrastrijke reis… Nieuw in 2018

Uniek aan deze reis

 • Contrast tussen de groene levendige Nijlvallei en de stille Witte Woestijn
 • De Faraonische monumenten van de Nijlvallei
 • Minitrekking door de sprookjesachtige Witte Woestijn
 • Nubische cultuur in Aswan
 • Unieke wandelingen door de Nijlvallei gecombineerd met overnachtingen op felucca
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Egypte - Nijlvallei en Witte Woestijn

Egypte: volgens de Griekse historicus en reiziger Herodotus 'een gift van de Nijl'. En hij had gelijk: het Nijlwater stond duizenden jaren geleden aan de bron van een van de eerste menselijke beschavingen. De Nijl, een groene levensader die zich door de droge woestijn wurmt. Het contrast kan nauwelijks groter zijn dan tussen de levendige drukte, de vruchtbare akkers, tuinen en palmenoases van de groene Nijlvallei, en de stilte en eindeloosheid van de Westelijke Woestijn… tijdens deze tweeweekse lichte wandelreis ervaar je dit contrast op unieke wijze.

We beginnen de reis in het zuiden van het land, in Aswan, centrum van de Nubische cultuur, waar de Nijl zich stroomafwaarts van de Nasserdam tussen granietrotsen wringt. Hier, aan de oevers van de stroomversnellingen van de Eerste Cataract, begint ons avontuur. We maken een driedaagse wandeltocht door de dorpjes en palmenoases, langs akkers, weilanden en de oevers van de Nijl, stroomafwaarts van Aswan. Waar de grote Nijlcruises, pendelend tussen Aswan en Luxor, aan voorbij varen, daar richten wij onze aandacht op: het dagelijks leven in de dorpjes, hoe de Egyptenaren al millennia lang op min of meer dezelfde manier landbouw bedrijven in de vruchtbare vallei en welke vogelrijkdom de oevers van de Nijl herbergt. We maken rustige wandelingen, worden misschien uitgenodigd om een schooltje te bezoeken of een glas thee te drinken in een dorpshuis. Halverwege de wandelingen treffen we de 'felucca’s', die ons in het rustige tempo van de rivier volgen, voor een warme lunch aan boord. Soms varen we een stuk mee, dan maken we weer een wandeling. En als de avond valt maken we ons op het dek van de felucca’s gereed voor de nacht en wordt aan de wal een kampvuur aangelegd.

Na drie dagen op en langs de Nijl, wacht Luxor. Hier genieten we van het comfort van een goed en gastvrij hotel, met zwembad, op de westoever van de Nijl. Van hier maken we ook een wandeling naar de onvoorstelbare culturele rijkdom aan tempels, graven en zuilen die zich hier op de Westbank bevinden: dit was het Avondland waar tijdens het Midden- en Nieuwe Koninkrijk de farao’s werden begraven. Het meest indrukwekkend is de Vallei der Koningen, met grote graven en prachtige muurdecoraties. We maken een wandeling door akkers en de rotswoestijn naar de tempel van de vrouwelijke farao Hatsjepsoet. De volgende dag bezoeken we per fiets het indrukwekkende tempelcomplex van Karnak, waar bijna vijftienhonderd jaar lang aan gebouwd is. ’s Avonds, vanaf het dakterras van het restaurant waar we dineren, genieten we van de bedrijvigheid op de rivier en zien we aan de overkant de verlichte zuilen van de tempel van Luxor.

Dan wacht de woestijn en beginnen we eigenlijk aan een nieuwe reis. Als we de Nijlvallei verlaten, veranderen het landschap en de sfeer compleet. De eindeloze leegte van de Westelijke Woestijn wordt alleen onderbroken door een aantal uitgestrekte oases, zoals die van Dakhla, waar we een bezoek brengen aan de ruïnes van de Ottomaanse stad Al Qasr. In de oase van Farafra stappen we over op landrovers en worden we naar een klein groepje palmen aan de rand van de White Desert gebracht, waar onze minitrek begint die ons dwars door de Witte Woestijn voert. Dit kleine stukje van de Sahara is een geologisch fenomeen: de zachte kalk waaruit de bodem bestaat is gevormd in de meest bizarre formaties. De kleur varieert van geel via wit tot lilablauw. We slapen twee nachten te midden van deze bijzondere natuurpracht in de open lucht (of in een grote tent indien gewenst) onder de eindeloze sterrenhemel. Uiteindelijk reizen we via de oase van Bahariya met zijn ontelbare dadelpalmen, naar de metropool Caïro, waar we de reis afsluiten met een bezoek aan de piramides van Gizeh en de archeologische kunstschatten van het Nationaal Museum.

Dag 1

Vlucht via Caïro naar Aswan, waar we laat in de avond aankomen. Aansluitend transfer in ongeveer dertig minuten naar de accommodatie op de westoever van de Nijl in het Nubische dorp Gharbe Souhil, tegenover de stad Aswan.

Overnachting in

Gharbe Souhil (Aswan)

Dag 2

Na het ontbijt aan de oever van de Nijl, ter hoogte van de stroomversnellingen van de Eerste Cataract, varen we met kleine motorbootjes naar  de voet van de zandduin waar het St, Simeon-klooster ligt. Deze ruïne is een van de oudste resten van het vroege christendom in Egypte. Het klooster is een labyrint van kleinere en grotere zalen met prachtige uitzichten over de woestijn. Zelfs de cellen van de monniken zijn nog intact.

Dan vervolgen we onze korte wandeling over de heuvel met graven uit de faraonische tijd en langs het mausoleum van Agha Khan terug naar de  oever van de Nijl, voor een lunch in een authentiek Nubisch huis. Wandelduur 3 uur, 150 meter stijgen en dalen.

Aan het einde van de middag brengen we een bezoek aan de tempel van Isis, op het eilandje Philae. Deze tempel is na de bouw van de Aswan-dam herbouwd op een hoger gelegen eilandje in het meer. De tempel dateert uit 380-362 voor Chr. ’s Avonds dineren we aan de oever van de Nijl.

Overnachting in

Gharbe Souhil (Aswan)

Dag 3-5

Na het ontbijt worden we per bus een stukje op weg gebracht naar het dorp Gharbe Aswan, waar ons driedaagse wandelavontuur langs de oevers van de Nijl begint. We maken rustige wandelingen door de groene Nijlvallei, soms langs de oever, dan weer door palmengaarden, langs tuinen en akkertjes of door een dorp. De felucca‘s varen ondertussen op de trage stroming van de Nijl met ons mee.

Onderweg krijg je zo een uniek beeld van het Egyptische leven van alledag in de vruchtbare Nijlvallei. We worden onderweg ongetwijfeld uitgenodigd voor een kopje thee in een dorpshuis, en  misschien brengen we wel een bezoek aan een schooltje. Boeren kunnen ons vertellen over de landbouwmethodes die al millennia lang wezenlijk onveranderd zijn. Ook de vogelrijkdom in de oases en langs de rivier is indrukwekkend: koereigers scharrelen in de akkers en weilanden. Langs het water zie je zwarte ibissen, ralreigers, purperreigers, sporenkieviten, bonte ijsvogels, sternen en verschillende waadvogels. De laatste dag zoeken we het ’s middags wat hogerop en wandelen een stukje door de woestijn, zodat we een mooi zicht hebben op de brede Nijlvallei. Stukken wandelen worden afgewisseld met stukken varen. ’s Middags treffen we de felucca’s op een mooie plek aan de oever voor een uitgebreide lunch en ’s avonds zoeken we een mooie aanlegplek voor de nacht. We maken deze drie dagen steeds een ochtend- en een middagwandeling, die elk tussen de 1,5 en 3 uur duren (geen hoogteverschillen).

Op de ochtend van dag 5 bezoeken tijdens onze feluccatocht de indrukwekkende tempel van Komombo, in de gelijknamige stad op de oever van de Nijl. Deze tempel is gewijd aan de god Sobek, met het krokodillenhoofd, en is gebouwd in opdracht van Ptolomeus VI.

Overnachting in

aan boord van felucca - Kasr El Bahwiti

Dag 6

We worden na een laatste ontbijt aan boord van de felucca’s, opgepikt voor de rit van ongeveer vier uur naar Luxor. Onderweg bezoeken we de prachtige en nog grotendeels intacte tempel van Edfu: de voorste pylonen zijn praktisch compleet, net als een groot deel van het dak. Deze tempel, gewijd aan de god Horus,  is een van de jongste van het land, gebouwd tussen 237 voor en 57 na Chr. In de loop van de namiddag bereiken we Luxor, waar we overnachten in een vriendelijk hotel op de westelijke oever van de Nijl, in een rustige wijk van de stad.

Overnachting in

Luxor - El Gezira Gardens Hotel

Dag 7

‘s Ochtends nemen we de veerpont naar het centrum van Luxor, op de oostelijke oever van de rivier. We huren fietsen en rijden in een kwartiertje langs de boulevard naar het immens grote tempelcomplex van Karnak. Dit complex meet 1500 bij 800 meter en er is vanaf ongeveer 1950 voor Chr., over een periode van bijna 1500 jaar aan gewerkt. Tijdens de regeerperiode van Ramses II (1279-1213 voor Chr.) werkten er naar schatting tachtigduizend mensen tegelijk aan de tempel. Je kunt uren dwalen door het complex, door de Great Hypostyle Hall met zijn 134 enorme zuilen, langs de verschillende pylonen, rijen sfinxen met ramskoppen, de hoogste obelisk van het land en langs het Heilige Meer.

’s Middags kun je de stad Luxor verkennen met zijn souq, en het Luxor Museum dat zeer de moeite waard is. ’s Avonds bezoeken we de fraai verlichte tempel van Luxor, midden in de stad, voordat we de veerpont terug naar de westoever nemen. Vandaag zijn de lunch en het diner niet inbegrepen.

Overnachting in

Luxor - El Gezira Gardens Hotel

Dag 8

Luxor Westbank is een paradijs voor archeologen en iedereen die geïnteresseerd is de geschiedenis en culturele rijkdom van Egypte: dit was het Avondland, het land van de doden, waar de farao’s en welgestelden van het Midden- en het Nieuwe Rijk begraven werden in tempels en voor plunderaars verborgen graftombes.

We maken een wandeling van ongeveer drie uur vanuit het hotel, door de akkers naar de voet van de rotsen ten westen van de vallei, waar elke vierkante meter een archeologische vindplek lijkt te zijn. We passeren de tempel van Medinat Habu en wandelen door het verlaten spookdorpje Gorna naar de restanten van Deir-al-Medina, het Dorp van de Werkers, dat tussen de rotsen verscholen ligt. Er is ook een mooie tempel en er zijn een paar graven uit de negentiende dynastie. Daarna is het een korte wandeling door de steenwoestijn naar de prachtige, in de rotswand gebouwde tempel van Hatsjepsut, met haar drie terrassen en prachtige beelden van de enige vrouwelijke farao.

Na de lunch rijden we naar de Valley of the Kings, een verborgen kloof waar 62 graftombes zijn ontdekt. Alle tombes bleken geplunderd, behalve die van de onbeduidende farao Tutankhamon. We bezoeken drie graftombes uit verschillende periodes, elk met prachtige muurschilderingen. Aan het einde van de dag worden we terug naar het hotel gebracht, en dineren we in een restaurant met dakterras en uitzicht over de Nijl en Luxor.

Overnachting in

Luxor - El Gezira Gardens Hotel

Dag 9

Na het ontbijt in Luxor verlaten we de vruchtbare Nijlvallei en rijden we een compleet andere wereld in, alsof een nieuwe reis begint. De komende uren rijden we door de leegheid van de Westelijke Woestijn, indrukwekkend monotoon. Verscholen in deze eindeloze woestijn ligt een aantal uitgestrekte oases, zoals die van Baris, en Kharga, waar we halt houden voor de lunch. Dan wachten nog een paar uur leegheid alvorens we de oase van Dakhla bereiken. In de buurt van ons guesthouse kunnen we aan het einde van de dag nog een korte wandeling maken langs akkertjes en weilanden en zien we hoe opvallend vruchtbaar de woestijn hier is, dankzij een aantal grote ijzerhoudende warmwaterbronnen.

Overnachting in

Dakhla Oase

Dag 10

We gaan vroeg op pad want er wacht een lange dag. Na het ontbijt bezoeken we de nog opvallend ongeschonden restanten van het historische centrum van de oase: het Ottomaanse Al Qasr, In de zestiende tot en met de achttiende eeuw was dit het economische en politieke centrum van de oase. We dwalen door smalle, overdekte steegjes en bezoeken de restanten van een oude moskee en een paar mooie huizen; je waant je hier in een sprookje van duizend-en-een-nacht.

Dan volgt een lange rit door de woestijn, verder westwaarts naar de meest afgelegen oase van de Western Desert: Farafra. Hier wacht het team dat ons tijdens de minitrek door de Witte Woestijn vergezelt. Na een uur rijden per landrover bereiken we een klein groepje palmen aan de rand van de Witte Woestijn, waar we genieten van een late lunch.

Aan het einde van de middag, als de  zon al begint te zakken, wandelen we naar de eerste bizarre rotsformaties van de White Desert. Onderweg passeren we nog een laatste eenzame acaciaboom. Wandelduur circa 2,5 uur, vlak). We kamperen te midden van witte kalkformaties en genieten van de warmte van het kampvuur en de miljoenen sterren.

Overnachting in

Witte Woestijn

Dag 11

De zonsopkomst in de Witte Woestijn is een ervaring die je niet gauw vergeet. Na het ontbijt vervolgen we onze tocht door dit onwerkelijke landschap. De harde kalkbodem is door weer en wind tot de  meest bizarre vormen geschapen en de kalk varieert in kleur van licht geel, via helder wit tot een onwezenlijk lilablauw. Soms lijkt de bodem op een gestolde zee van schuimende golven. We houden siësta bij de meest gefotografeerde formatie: de 'Mushroom and the Chicken'. Aan het einde van de middag, als de temperatuur weer wat aangenamer is, vervolgen we onze route tot we onze tweede kampeerplek bereiken (totaal ongeveer zes uur wandelen, vlak).

Overnachting in

Witte Woestijn

Dag 12

Na het ontbijt wacht het laatste stuk van onze trektocht door de White Desert en genieten we nogmaals van de schoonheid van dit unieke en beschermde landschap. Na ongeveer drie uur wandelen bereiken we de hoofdweg van Farafra naar Bahariya, waar de busjes wachten. We nemen afscheid van het trekkingsteam en rijden in ongeveer drie uur naar de grote oase van Bahariya. Onderweg houden we halt bij een klein wegrestaurant en kunnen we een van de markante piramidevormige topjes van de Black Desert beklimmen. Tegen het vallen van de avond bereiken we de sfeervolle accommodatie aan de rand van de Bahariya-oase waar we weer genieten van het comfort van een goed bed en een douche.

Overnachting in

Bahariya Oase

Dag 13

In de oase van Bahariya, die net als de andere oases van de Westelijke Woestijn in een uitgestrekte laagte ligt, draait alles om dadels. We kunnen wellicht nog een kort wandelingetje door de palmenoase maken, voordat we met de vijf uur durende rit beginnen door de monotone woestijn naar Caïro. Na een aantal uren rijden doemen de eerste flats van de westelijkste voorstad van Caïro als een fata morgana op uit de woestijn. Deze immense metropool telt naar schatting inmiddels meer dan twintig miljoen mensen. De stilte maakt langzaam plaats voor de hectiek en verkeerschaos van de grote stad. Aan het einde van de middag bereiken we ons hotel in de voorstad Gizeh, op enkele minuten wandelen van de beroemde piramides.

Overnachting in

Gizeh (Caïro) - Grand Pyramids Hotel

Dag 14

Een reis naar Egypte is niet compleet zonder dat we de piramides op het plateau boven Gizeh hebben bezocht. Dit grafcomplex is meer dan 4500 jaar oud en is het enige overgebleven wereldwonder uit de oudheid. We rijden naar een uitzichtpunt op de drie grote en meerdere kleine piramides en wandelen langs de voet van deze immense bouwwerken. De piramide van Cheops is de grootste: 146 meter hoog en opgebouwd uit 2,3 miljoen kalksteenbrokken van elk 2,5 ton zwaar. De wandeling eindigt bij de fraaie sfinx.

Na de lunch rijden we naar het centrum van Caïro, waar we het wereldberoemde Nationaal Museum bezoeken. Hier zijn de belangrijkste archeologische voorwerpen uit de fascinerende geschiedenis van Egypte uitgestald. Beroemd zijn vooral de voorwerpen die in het graf van Tutanchamon zijn gevonden. We eindigen de dag en deze reis in een goed restaurant, met een afsluitend diner.

Overnachting in

Gizeh (Caïro) - Grand Pyramids Hotel

Dag 15

Vroeg in de ochtend worden we in ongeveer anderhalf uur naar de andere kant van de metropool gebracht, naar het vliegveld van Caïro, van waar we naar Nederland terug vliegen.

NB Programma

Let op: de vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van het programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het kan voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Onvoorziene omstandigheden dwingen ons soms om een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wij controleren onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen immers voortdurend. Als deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, word je daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We verblijven in accommodaties met een sterk uiteenlopend karakter en comfortniveau. Je dient er rekening mee te houden dat de kwaliteit van de hotels in Egypte niet te vergelijken is met Europese maatstaven: wat in Egypte een ****-hotel is, is naar Europese maatstaven niet meer dan een ***-hotel. In onderstaand overzicht hanteren we onze Europese maatstaven, niet de Egyptische sterrenaanduiding.
De  eerste 2 nachten verblijven we in een vriendelijk hotel op de westoever aan de Nijl in het Nubische dorp Garbhe Souhil. Het hotel is boven de rivier tegen de heuvel opgebouwd. De meeste kamers kijken uit over de rivier. Je verblijft in kleine bungalows met goede, lichte kamers met eigen badkamer. Het hotel heeft een klein terras, restaurant en loungeruimte met uitzicht over de rivier. Klasse **, 2 nachten.
Dan slapen we 3 nachten aan boord van een felucca, een traditioneel zeilschip. Je slaapt aan dek op matrasjes. Boven en rondom het dek wordt een doek gespannen, zodat je beschut en uit het zicht ligt. Bij meer dan 8 deelnemers regelen we 2 felucca’s. Lakenzak, kussensloop, handdoek en slaapzak (in de winter) dien je zelf mee te nemen.  Er zijn geen sanitaire voorzieningen, dus je wast je met rivierwater, er is uiteraard wel drinkwater aan boord. Aan land wordt een latrine gemaakt. Op de boot zijn reddingsvesten aanwezig.
Dan ben je 3 nachten te gast in een gastvrij en sfeervol hotel op de westoever van Luxor: Gezirah Gardens hotel. De kamers zijn met eigen badkamer en gesitueerd rondom een gezellige tuin met zitjes en een zwembad.  Een deel van de kamers heeft een balkon, en het hotel beschikt ook over een groot dakterras. Klasse ***, 3 nachten
In de Dakhla oase verblijf je in een guesthouse in eenvoudige kamers met eigen badkamer in kleine in traditioneel gebouwde bungalowtjes. Vanaf het restaurant en het terras boven de bungalows heb je een mooi uitzicht over de oase. Klasse *, 1 nacht.
Dan kamperen we 2 nachten in de Witte Woestijn, op 2 verschillende locaties. Er gaat een grote tent mee, maar de ervaring leert dat de meeste mensen graag onder de sterrenhemel slapen. Er worden windschermen geplaatst, zodat je altijd uit de wind ligt. Hier zijn geen sanitaire voorzieningen, er is wel drinkwater aanwezig. Er zijn matrasjes aanwezig, maar lakenzak, kussensloop, handdoek en slaapzak (in de winter) dien je zelf mee te nemen. 
Dan verblijven we 1 nacht in een sfeervol guesthouse aan de rand van de Bahariya oase in goede tweepersoonskamers met eigen badkamer, die gesitueerd zijn in bungalows die in een afgesloten tuin liggen. Het complex beschikt ook over een sfeervol restaurant en lounge. Klasse **, 1 nacht
De laatste  2 nachten verblijven we op enkele minuten wandelen van de beroemde piramides van Gizeh in een vriendelijk ***-familiehotel. Het hotel beschikt over een dakterras vanwaar je op de piramides uit kijkt. De kamers zijn standaard ingericht, modern en voorzien van badkamer, airco, gratis wifi en flat-screen tv. Het hotel beschikt ook over een restaurant en door het management van het hotel worden diverse excursies georganiseerd.  Klasse ***, 2 nachten.

Over de maaltijden

Tijdens deze reis zijn de meeste maaltijden inbegrepen van het ontbijt op dag 2 t/m het ontbijt op dag 15. Alleen de lunch en diner op dag 7 in Luxor zijn niet inbegrepen. Tijdens de feluccatocht en de woestijntrekking worden alle maaltijden verzorgd door het team dat ons begeleidt. Het ontbijt is voedzaam en eenvoudig, de lunch èn het diner zijn beide warme maaltijden. Het ontbijt is in het hotel in Luxor en in Caïro in de vorm van een buffet, op andere dagen een eenvoudig ontbijt. Lunchen doen we soms in een (weg)restaurant, soms wordt een picknick geregeld. Op dag 2 lunchen we smaakvol in een Nubisch huis. Diners zijn afwisselend in het restaurant in het hotel waar we verblijven, of in een nabijgelegen restaurant.

De keuken in Egypte is in het algemeen smakelijk, niet al te vet en zelden scherp. De Egyptische keuken kent veel vleesgerechten. Vooral het lamsvlees is vaak heerlijk bereid. Naast de vleesgerechten en de warme groentegerechten worden er vaak koude kleine gerechten geserveerd, zoals tahina (sesamzaadpasta), hummus (kikkererwtensalade) en baba ganouch (aubergine-salade). Vaak worden deze gerechten aangevuld met rijst en brood. Bekend is ook fallafel, een gerecht van gefrituurde balletjes van gepureerde kikkererwten. In de koffie- en theehuizen wordt Arabische koffie geschonken, een klein sterk kopje koffie met veel suiker en veel koffie-oplossing. Daarnaast wordt er veel Karkadeh-thee gedronken of munt-thee.

Inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • alle transfers conform programma per gecharterde bus, mimibusjes of 4x4
 • binnenlandse vlucht Caïro – Aswan op dag 1
 • verblijf in hotels, guesthouses op tweepersoonskamers met badkamer (9x)
 • verblijf op felucca (3x) en in tent (2x) zonder sanitaire voorzieningen
 • alle maaltijden vanaf ontbijt dag 2 t/m ontbijt dag 15 (uitgezonder lunch en diner dag 7)
 • bagagevervoer per landrover in Witte Woestijn (dag 10 t/m 12) en per felucca op dag 3 t/m 5
 • gidsen tijdens bezoek aan piramides van Gizeh, de Vallei der Koningen, Hatjepsoet-tempel, Karnak-tempel, Luxor Tempel, Philae Tempel, Komombo Tempel, Edfu tempel, S.Simeon klooster (UITGEZONDERD entreegelden)
 • permits Witte Woestijn
 • huur fietsen dag 7 (halve dag)
 • begeleiding SNP reisleider
 • begeleiding Engelstalige wandel- en cultuurgids
 • diensten begeleidend team feluccatocht en woestijntrekking
 • boekje Te Gast in Egypte

Niet inbegrepen

 • eventuele inentingen
 • maaltijden dag 1, lunch en diner dag 7 en 15
 • verzekeringen
 • fooien (lokale gidsen)
 • persoonlijke uitgaven

Ter plaatse te betalen

 • visum (ca € 40,-)
 • entreegelden (per entree tussen de €1,50 en €3,-)

Over de activiteiten

Deze wandelreis is niet zwaar. In principe kan iedereen die gezond is aan de reis deelnemen. Je wandelt maximaal 5 tot 6 uur per dag. De hoogteverschillen zijn vrijwel nihil en de afstanden bedragen maximaal ca 15 km. Langs de Nijl worden de wandelstukken geregeld afgewisseld met stukjes varen, zodat je gemiddeld 2x per dag 1,5 tot 3 uur wandelt. Houd er echter wel rekening mee dat het wandelen in de woestijn inspannender dan normaal kan zijn door de hoge temperaturen en de zachte ondergrond. Zorg voor goede, hoogsluitende, lichte wandelschoenen. De warmte kan ons soms parten spelen, maar in de tijd dat we reizen is het niet echt heet, en bovendien wordt er op het heetst van de dag steeds een ruime rustpauze ingelast.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid dan ontmoet je je reisgezelschap op het vliegveld van Aswan.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met Egyptair via Caïro naar Aswan en terug van Caïro naar Amsterdam.

Vluchtschema Egyptair
MS758 Amsterdam - Caïro vertrek 15.40 aankomst 20.10 uur
MS 88 Caïro - Aswan vertrek 22.20 aankomst 23.40 uur

MS 757 Cairo - Amsterdam vertrek 09.45 aankomst 14.40 uur


Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

(Noot: de prijs van de binnenlandse vlucht van Caïro naar Aswan is inbegrepen in de prijs van het landarrangement)

Voor een bezoek aan Egypte heb je een geldig paspoort nodig en een toeristenvisum dat jij bij binnenkomst op de luchthaven van Caïro aanschaft.

De winterperiode, herfst en voorjaar zijn de meest geschikte periodes voor een reis naar Egypte. In de wintermaanden kunnen de nachten echter koud zijn. Dan is er ook kans op een bui of regenachtige dag, al zijn ook dan de dagen met neerslag schaars.

Omdat u naar een Moslimland reis dient u rekening te houden met de Ramadanperiode. Het openbare leven overdag is dan aangepast; u wordt geacht dit te respecteren. Bijvoorbeeld zijn overdag bijna alle restaurantjes en eetstalletjes e.d. die anders onderweg voor fouragering zorgen dicht. Je kunt overdag wel gewoon in de buurtwinkeltjes eten en drinken krijgen en ook voor het ontbijt wordt overal netjes gezorgd. Als niet-moslims mag je gewoon eten en drinken. Voor up-to-date informatie over de Ramadanperiode en de datum van het Suikerfeest voor dit jaar kijk op http://feestdagen.nl/2018/ramadan

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Egypte ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Bij aankomst op het vliegveld van Cairo moet je een visum aanschaffen, een bedrag van USD 20,- per persoon (in EUR betalen kan ook). Tijdens de reis zijn de meeste uitgaven, zoals gidsen, transfers en maaltijden inbegrepen, Enkele lunches en diners zijn niet inbegrepen (zie onder ‘Inbegrepen’). Egypte is wat betreft maaltijden geen duur land. Voor € 10,- pp heb je al een uitgebreide maaltijd. Ook drankjes komen voor eigen rekening. Alcoholische drankjes zijn vrij prijzig en lang niet overal te verkrijgen. Ook de entreegelden zijn niet inbegrepen; de entreekosten variëren van 30 tot 60 EGP per site (tussen € 1,50 en € 3,-).
Daarnaast dien je rekening te houden met een relatief hoog bedrag aan fooigeld (bakshish). In Egypte zijn de lonen laag. Een fooi geldt daarom als een tweede loon. Voor allerlei diensten wordt dan ook een fooi gevraagd. Per dienst zijn vaste bedragen voorgeschreven. Het is natuurlijk aan jou om meer of minder te geven. Je dient tijdens een groepsreis rekening te houden met een fooigeld van ongeveer € 5,- tot € 8,- per persoon per dag, afhankelijk van de groepsgrootte. Daarnaast heb je nog geld nodig voor persoonlijke uitgaven. Reken in totaal op een bedrag van ongeveer € 150,-  tot €180,- (grote uitgaven voor souvenirs etc. buiten beschouwing gelaten).

Tijdens de reis zijn er kortere en lange transfers per gecharterde midibus of 1 of 2 minibusje(s), afhankelijk van de groepsgrootte.  Op dag 10 is er een ritje van 1,5 uur met landrovers de woestijn in. Op dag 3 t/m 5 zijn er tochten per traditionele zeilboot (felucca).

Stel je in op het feit dat in Egypte andere gewoonten en normen gelden als in Nederland, onder andere wat betreft zaken doen, op tijd komen en hygiëne.
Lees ook het boekje Te Gast in... Egypte.

Voor de permits in de Witte Woestijn dien je bij boeking je paspoortgegevens en je naam volgens je paspoort door te geven.

Vanwege de beperkte ruimte in de landrovers (tijdens de woestijntrek) en op de felucca wordt je verzocht je bagage te beperken tot één softpack rugzak of zachte weekendtas (geen harde koffers). Voor het kamperen in de woestijn en de overnachtingen op het dek van de felucca heb je geen slaapmatje nodig, wel een lakenzak, kussensloop en handdoeken. In de winter, het late najaar en vroege voorjaar kan het ‘s nachts flink afkoelen, m.n. in de woestijn. Daar zijn wel dunne dekens aanwezig, maar we adviseren je dan toch om ook een slaapzak mee te nemen. 
Egypte is een islamitisch land en je wordt geacht daar met je kledingkeuze rekening te houden: geen korte broeken (halflang tot net over de knieën mag wel), geen mouwloze hemdjes of shirtjes.

 • Dagrugzak (35 liter)
 • Weekendtas of softpack rugzak (geen harde koffers of tassen)
 • Lichte wandelschoenen
 • Luchtige (wandel)kleding
 • Veldflessen
 • Warme kleding en regenkleding (tijdens de wintermaanden)
 • Wind- en waterdicht jack
 • Handdoeken
 • Lakenzak, kussensloop
 • Slaapzak (in de wintermaanden)
 • Zaklamp
 • Wc papier
 • Zonnehoed of pet
 • Zwemkleding
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie, zonnebril, lippencrème met Uv-filter
 • Handgel (zeep)
 • Eenvoudige EHBO middelen (pleisters, sporttape, Diacure, norit,. pijnstillers)

 

 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
De SNP reisleider voert de reis uit samen met een Nederlandstalige of Engelstalige Egyptische wandel- en cultuurgids. Deze wordt soms geassisteerd door lokale wandelgidsen. De gids heeft ook een vergunning om op de archeologische sites te mogen gidsen. Zowel tijdens de woestijntrekking en tijdens de felcuccatocht is er een lokaal team dat voor de logistiek en maaltijden zorg draagt.

Voor een verblijf in Egypte hebt u sinds 01 april 2013 een paspoort nodig, dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Bij aankomst kunt u ter plekke een visum kopen. Bij aanschaf van een visum in Nederland moet uw paspoort (geen noodpaspoort!) bij aanvraag nog minimaal 6 maanden geldig zijn (zie visum).

N.B.
Wij raden u aan om een kopie van uw paspoort mee op reis te nemen en dit apart te bewaren van uw paspoort.

N.B. Wijziging van deze informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de  ambassade of een consulaat van Egypte (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Voor een verblijf in Egypte hebt u een visum nodig, dat maximaal 30 dagen geldig is. U kunt dit visum bij aankomst op de luchthaven verkrijgen.  U moet bovendien beschikken over een vliegticket voor uw terug- of doorreis en uw paspoort moet minstens 2 lege, tegeover elkaar liggende visumpagina's bevatten.

Visumzegeltje
Het visumzegeltje wordt afgestempeld bij de douane met een dagstempel en is een maand geldig met een uitlooptermijn van twee weken. U kunt verlenging aanvragen bij de speciale kantoren voor vreemdelingen van de politie.
Wanneer u met een Nationale Identiteitskaart Egypte binnenkomt, moet u een pasfoto meenemen die op een speciale kaart wordt geplakt, samen met uw visum. Deze kaart wordt dan ook weer bij uitreis afgestempeld, dus verlies hem niet. Met uw pas en visumzegeltje en ingevulde reiskaart gaat u door de douane. Ook bij de uitreis vult u weer zo’n kaart in.

Bezoek aan de Sinai
Voor een verblijf alleen in de Sinaï van maximaal 15 dagen hebt u geen visum nodig, wanneer u Egypte rechtstreeks binnenkomt en verlaat via de vliegvelden van Sharm el Sheik (SSH), Saint Catherine (SKV) of Taba (TCP).
Dit heeft te maken met de bijzondere status die de Sinaï nog steeds heeft conform het vredesverdrag tussen Egypte en Israël. Wanneer u via met een niet-Egyptische luchtvaartmaatschappij naar Caïro vliegt en daar overstapt op een binnenlandse vlucht (en dus uw bagage opnieuw moet inchecken) moet u wel een visum aanschaffen.

Permits voor bezoek woestijngebieden
Sinds oktober 2008 moet voor een langer bezoek dan 1 dag aan bepaalde woestijngebieden, waaronder de Sinaï, een security-permit worden aangevraagd. Meer informatie hierover vindt u bij de betreffende reizen.

N.B. Wijziging van al deze bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Egypte (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

SNP service visumverplichtingen
SNP biedt u een extra service waarmee u zich kunt informeren over de visumverplichtingen voor een te ondernemen reis en de mogelijkheid om via VisumCentrale CIBT tegen een gereduceerd tarief een visum aan te vragen.

VisumCentrale CIBT Klik hier voor de visumverplichtingen en het aanvragen van een visum voor Egypte

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hierdoor kunnen ongemakken, als 'reizigersdiarree' veroorzaakt door een ander klimaat, de hoogte en vreemd voedsel tot een minimum worden beperkt.

Gezondheidszorg
In Egypte zijn deskundige artsen en goede ziekenhuizen. De voorzieningen zijn niet als in Nederland, maar de zorg is uitstekend. In de hotels kan men u bij de receptie een betrouwbare arts aanbevelen.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Medicijnen
Bijna alle medicijnen zijn tegen redelijke prijzen verkrijgbaar in apotheken, maar vaak onder een andere merknaam. De dienstdoende apotheker kan u adviseren. Alleen zeer gevaarlijke of zeer speciale geneesmiddelen zijn niet vrij verkrijgbaar, maar alleen op recept van een dokter. Vraag de behandelende arts en apotheker een kwitantie voor declaratie bij uw verzekering. Gebruikt u medicijnen op doktersvoorschrift, neem dan een medicatielijst en voldoende voorraad vanuit Nederland mee voor de duur van uw verblijf in duidelijk gemerkte verpakkingen.
N.B. Let op mogelijke invoervoorwaarden van uw medicijnen. Dit voorkomt problemen met de douane (zie ook 'medisch paspoort'). Heeft u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen. Denk eraan de (plaatselijke) reisleiding in te lichten over uw medicijngebruik en eventuele allergieën voor bepaalde medicijnen.

Bilharzia
Bilharzia is een wormziekte. Larven kunnen de intacte huid doordringen en leven in stilstaand Nijlwater en vooral in irrigatiekanalen (gevaarlijk!). Ga hier niet in zwemmen of pootjebaden. De symptomen van bilharzia zijn bloed in urine of ontlasting. Er zijn goede medicijnen tegen bilharzia. Tropische geneeskundige diensten in de grote ziekenhuizen kunnen u verder helpen.

Hygiëne
Goede hygiëne is erg belangrijk tijdens uw vakantie. We raden aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Ook een pakje ’wetties’ is praktisch. Drink alleen gekookt of met jodium gedesinfecteerd water of gebotteld mineraalwater. Wees voorzichtig met onverpakt ijs en ijsblokjes.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, norit, immodium, zakjes ORS tegen uitdroging door diarree, sporttape, rekverband, evenals lippenzalf, zonnebrand, zonnebril, ed.

Praktisch
Gouden regels voor aanpassing aan het ongewoon warme Egyptische klimaat zijn:

 • Draagt u lenzen, neem ook een reservebril (met zonneglazen!) mee. Na verloop van tijd kan het moeilijk worden lenzen zonder stof in te doen! Droge lucht vermindert het draagcomfort.
 • Voldoende luchtige kleding ter bescherming tegen felle zon (lange broek en lange mouwen!). Draag altijd een hoofddeksel of hoofddoek of wikkel een sjaal om uw hoofd, net als de bedoeïenen.
 • Drink minstens 3 liter water per dag, ga niet in de volle zon zitten, rust regelmatig (vooral op de heetste uren).
Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)
Het KIT geeft lezenswaardige boekjes uit over gezond blijven in het buitenland, oa. ’Hoe blijf ik gezond in de tropen’, 'Hoe blijf ik gezond in de diepte', ’Grote reizen met kleine kinderen' of 'Gezond op reis met kinderen’. zijn te koop in de betere boekhandels, buitensportzaken en bij het KIT zelf.


Verplicht
Als u binnen 6 dagen UIT een Gelekoorts-gebied in Egypte aankomt, is Gelekoorts-vaccinatie verplicht. In Egypte zelf komt geen Gelekoorts voor.

Malaria
In Egypte komt van juni t/m oktober Malaria voor in het El Faiyum-gebied. Om risico's zoveel mogelijk uit te sluiten zijn bescherming tegen muggenbeten en goede anti-muggen maatregelen tegen Malaria en andere door muggen overdraagbare ziekten, extra belangrijk. Vraag voor de bescherming tegen Malaria met anti-Malariamiddelen een persoonlijk medisch advies. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een Malaria-gebied altijd direct contact op met een arts.

Algemeen en persoonlijk advies inentingen
Voor de meest actuele informatie over verplichte/aanbevolen (herhalings)inentingen per ziekte en per land met bijbehorende, algemene beschermingsadviezen verwijzen wij u naar de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) in Nederland of het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in België. Voor een persoonlijk advies moet u zich 4 tot 6 weken voor vertrek laten adviseren door uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland). Vaccinaties en anti-Malariamaatregelen kunnen verschillen per reiziger. Neem voor een gericht medisch advies het SNP reisprogramma mee om te kunnen zien in welk gebied u reist.

Vaccinaties halen tijdrovend?
U gaat op reis en heeft vaccinaties nodig, maar heeft weinig tijd door uw drukke baan of gezinsleven. Een afspraak maken kost u veel tijd en kan vaak niet op het moment dat het u uitkomt. Dit is nu verleden tijd. Thuisvaccinatie.nl biedt u namelijk hét alternatief voor de GGD of ander vaccinatiecentrum. Natuurlijk wilt u die welverdiende vakantie ook niet laten verpesten door het oplopen van een infectieziekte. Dankzij tijdige vaccinatie kunt u uzelf een hoop ellende besparen. Een kleine moeite, vooral omdat Thuisvaccinatie.nl gewoon bij u thuis komt voor de vaccinatie. Ook vaccineren we regelmatig tijdens bijeenkomsten. Makkelijk toch?

De voordelen van Thuisvaccinatie.nl:

 • vaccinatie en reisadvies bij u thuis
 • buiten kantooruren en in weekenden
 • vaccinatie door erkende artsen
 • vergoeding meestal (deels of geheel) mogelijk
Klik hier om naar de site van Thuisvaccinatie.nl te gaan.

In Egypte komen geweldsmisdrijven hoogst zelden voor en kan men zich zonder vrees op straat begeven. Zakkenrollerij of diefstal komen slechts weinig voor. Waarschijnlijk omdat de sociale controle heel groot is en de Egyptische gevangenissen geen pretje. Mocht u toch problemen hebben dan kunt u terecht bij de toeristenpolitie. Zij zijn te vinden in de buurt van alle sites en hotels, maar ook op straat. Veelal zijn ze herkenbaar aan de witte uniformen. Doe bij diefstal of verlies altijd aangifte i.v.m. uw verzekering.

Grote aanwezigheid van politie, militairen en veiligheidspolitie
Natuurlijk is over het algemeen een grote aanwezigheid van politie, militairen en veiligheidspolitie op straat te bespeuren. Vooral over de toeristen wordt goed gewaakt uit angst voor terroristische acties, die de hele industrie waarvan miljoenen Egyptenaren direct of indirect afhankelijk zijn, zou schaden. Egypte heeft in het verleden immers terroristische aanvallen gehad waarbij toeristen het doelwit waren en de schrik zit er bij de overheid dan ook goed in. Zo zijn er op veel trajecten nog steeds door politie bewaakte konvooien, op de route van Cairo naar het zuiden. Tussen Aswan en Abu Simbel en van Luxor naar Aswan, evenals van Luxor naar Hurghada. Op andere trajecten worden de gegevens van de bussen met hun inzittenden gecontroleerd bij de politieposten buiten de steden. Metaaldetectorpoortjes zijn bij alle hotels te vinden en bij grote sites vind je vaak ook doorlichtbanden voor uw tassen. Dit beperkt wel enigszins uw bewegingsvrijheid, maar is voor uw veiligheid bedoeld. Voor een aantal bestemmingen, waaronder Sinaï-woestijn, is sinds oktober 2008 een permit nodig en worden toeristen permanent door een veiligheidsbeamte begeleid. Hoe lang deze situatie duurt is onzeker. Kijk voor meer informatie hierover bij de betreffende reizen.

Verkeerspolitie
Om de veiligheid op de wegen vooral op lange trajecten te vergroten zijn er de laatste jaren veel maatregelen getroffen. Zo moeten er vaak twee chauffeurs mee op de bussen en zijn de routes opengesteld voor toeristen alleen wegen met service (dus benzinepompen, cafetaria’s, eerste hulpposten en brandweer). In de steden proberen de verkeersagenten de boel onder controle te houden, maar veel ontzag heeft de gemiddelde chauffeur helaas niet voor de politie. Wees dus heel voorzichtig, vooral als voetganger. Gebruik de oversteektunnels of bruggen.

Vrouwvriendelijk
Voor vrouwen alleen is Egypte ook een veilig land. Als u zich respectvol gedraagt zult u zelden worden lastig gevallen, hoogstens aangesproken, kordaat optreden helpt dan uitstekend. U zult wel merken dat na een uur of elf ’s avonds de vrouwen langzaam uit het straatbeeld verdwijnen en u dus meer gaat opvallen. Maar onveilig is het slechts heel zelden.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

xx

Egypte - Nijlvallei en Witte Woestijn

Land van grote contrasten

Wandelvakantie vanuit hotels, guesthouses, tenten en felucca

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten