Duitsland - middelgebergte

Duitsland - Middelgebergten, 10 dagen Middelgebergten Duitsland: Eifel, Rothaargebirge en Harz

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie met eigen vervoer langs hotels

Deze wandelvakantie dichtbij huis begint in de zuidelijke Eifel. Het middeleeuwse Dudeldorf leent zich uitstekend als uitvalsbasis voor prachtige rondwandelingen. De Nederlandse eigenaren laten je genieten van smaakvolle maaltijden. Na drie dagen vertoeven in de Eifel reis je verder naar het Rothaargebirge en Sauerland. Vanuit het hotel gelegen aan de Rothaarsteig maak je mooie wandelingen naar Stryck en de Hochheide. Op de laatste dagen van deze wandelvakantie bewonder je het oostelijke gedeelte van de Harz. Je vindt hier een prachtige wandelomgeving en je kunt met de stroomtrein naar de Brocken om te genieten van een fantastisch uitzicht.

Uniek aan deze reis

 • Afwisselende wandelingen
 • Bergen dichtbij huis
 • Drie gebergtes in één reis
 • Gastvrije accommodaties
 • Romeins Trier en vakwerkstadjes
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Duitse Middelgebergten

In het kort ziet je programma voor deze 10-daagse wandelvakantie er als volgt uit: 

Dag 1: aankomst Eifel, Dudeldorf
Dag 2: wandeling Philippsheim (8 km) of Speicher (14 km)
Dag 3: wandeling nabij Kyllburg, 7 of 11 km
Dag 4: reisdag Sauerland en Hildfeld, rondwandeling Trier of middagwandeling (13 km)
Dag 5: wandeling Stryck (18 km)
Dag 6: wandeling Hochheide Hütte (17 km)
Dag 7: wandeling (9 km) en reisdag naar de Harz, Drei Annen Hohne
Dag 8: wandeling (14,5 km) of bezoek Wernigerode/ Quedlinburg
Dag 9: stoomtrein Brocken en wandeling Schierke (18-21,5 km)
Dag 10: einde arrangement

Voor meer details per dag klik je op de beschrijving van de betreffende dag.

Dag 1

Aankomst in het eerste gebergte, eigenlijk vlak over de grens: de Eifel. In een van de vele valleitjes van het open en uitgestrekte Eifel-plateau bij Bitburg ligt Dudeldorf. Weidse akkers worden afgewisseld door kleine valleien. De vochtige dalen zijn rijk aan vlinders en vogels met in het voorjaar velden vol sleutelbloemen en orchideeën. Tussen de akkers liggen bossen in alle kleuren groen: een ideale schuilplaats voor schichtige reeën en everzwijnen.

Na aankomst in Dudeldorf kun je nog een korte rondwandeling van 7 km maken (110 m stijgen en dalen, 2,5 uur lopen) over de velden rond het dorp en door het Aulbachtal.

Overnachting in

Dudeldorf - Hotel Zum alten Brauhaus

Dag 2

Vanuit het hotel maak je een mooie rondwandeling. Via de Lange Bach en de Aul Bach daal je af in het meanderende dal van de rivier de Kyll. Je volgt het vrolijk kabbelende riviertje een tijdje om via Philippsheim (korte variant) of Speicher (lange variant) weer omhoog te lopen en via veldwegen terug te keren naar het uitgangspunt.

Wandeling: 8 of 14 km, 100 of 260 m stijgen en dalen, 2,5 of 4,5 uur lopen.

Overnachting in

Dudeldorf - Hotel Zum alten Brauhaus

Dag 3

Na 12 kilometer rijden begint de wandeling in het stadje Kyllburg, gelegen in een wilde slinger van de rivier. Je loopt langs het imposante Schloss Malberg, dat eventueel te bezoeken is. Je klimt uit het dal omhoog langs rotspartijen en met uitzicht over het Kylldal. Daarna daal je af naar het fraaie Kloster Sankt Thomas, gesticht aan het einde van de twaalfde eeuw ter ere van de in 1170 vermoorde aartsbisschop van Canterbury, Thomas Becket. Heb je genoeg gewandeld dan neem je de trein terug, of je wandelt langs de rivier terug naar Kyllburg.

Wandeling: 6,5 of 11,5 km, maximaal 230 m stijgen en dalen, 2,5 of 4 uur lopen.

Overnachting in

Dudeldorf

Dag 4

Vandaag staat een reisdag naar Sauerland op het programma. Je kunt er voor kiezen om eerst een bezoek aan de stad Trier te brengen (360 km, 4,5 uur) of rechtstreeks naar Hildfeld (320 km, 3,5 uur) te rijden en daar nog een wandeling te maken. 

Bezoek aan Trier
Trier is de oudste stad van Duitsland en ligt 40 kilometer in zuidelijke richting. Trier is prima met de auto te bereiken: parkeren is er geen probleem. De geschiedenis van de stad gaat terug naar de Romeinse tijd. Wereldberoemd zijn de Porta Nigra, de Basilica, de Thermen en het Amphitheater. Maar ook tweeduizend jaar christelijke geschiedenis heeft tal van monumenten achtergelaten: de Dom, St. Paulin- en Liebfraukirche. Trier heeft ook enkele prachtige straten en markten, en vele terrasjes.

Middagwandeling Hildfeld
Na aankomst in het op 600 meter hoogte gelegen dorpje Hildfeld, kun je een korte wandeling maken door de directe omgeving.
Wandeling: 11,5 of 14 km, 290 m stijgen en dalen, 3,5 uur.

Overnachting in

Hildfeld - Heide Hotel Hildfeld

Dag 5

Rondwandeling naar het plaatsje Stryck, verscholen in een beekdal tussen de beboste heuvels. Vanuit Hildfeld loop je omhoog het bos in naar de 838 meter hoge Ettelsberg. Hier heeft Kyrill toegeslagen. Eventueel kun je de Hochheideturm beklimmen om nog meer te zien. Na de afdaling is er Kaffee mit Kuchen in Stryck. Via de enorme skispringschans loop je het bos weer in om via de Hillekopf terug te keren naar Hildfeld.

Wandeling: 18,5 km, 460 m stijgen en dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Hildfeld - Heide Hotel Hildfeld

Dag 6

Voor de wandeling over de Rothaarsteig vanaf het vakwerkdorp Bruchhausen is een bus of taxi nodig. Vanaf het hotel kun je ook een afwisselend rondwandeling zonder transfer maken naar Hier kun je een bezoek brengen aan Schloss Bruchhausen en de geologisch interessante rotsformaties de 'Bruchhauser Steine'. Daarna kun je met de wandeling over de Rothaarsteig beginnen, terug naar het hotel in Hildfeld.
Je kunt ook met de auto naar Bruchhausen gaan en alleen de kortere uitgezette wandeling rond de Bruchhauser Steine maken of zonder transport vanaf het hotel een rondwandeling maken over de Hochheide. Eerst is er een klim naar de Richtplatz op de kam. De fraaie Hochheide is een natuurgebied recht boven Hildfeld, met als hoogste punt de Clemensberg, met mooi uitzicht op het dorp en de steengroeve. De Hochheide Hütte heeft vanaf het terras mooi uitzicht in noordwestelijke richting.

Wandeling (diverse opties): 13 - 16,5 km (meerdere opties), maximaal 410 m stijgen en 280 m dalen, 4-5 uur.

Overnachting in

Hildfeld - Heide Hotel Hildfeld

Dag 7

Vandaag reis je naar het Harzgebergte (ca. 220 km, ruim 3 uur), maar voor je de auto pakt kun je nog een mooie wandeling maken. 

Je loopt door het dal van de Hille naar het dorpje Küstelberg. Van daar, met fijn uitzicht over de glooiende heuvels, gaat de wandeling via de in het donkere woud gelegen Hillekopf terug naar Hildfeld. Wandeling: 9 km, 200 m stijgen en dalen, 2,5 uur.

Overnachting in

Drei Annen Hohne - Hotel Domschatz of Hotel der Krauterhof

Dag 8

Vanaf Drei Annen Hohne wandel je omhoog langs uitzichtpunten en over een granieten kam naar de oude uitspanning in het fraaie dal Steinerne Renne. Je steekt de waterval over en volgt de snelstromende Holtemme, omzoomd door beukenbossen, naar het oude treinstationnetje, waar je op de stoomtrein stapt terug naar de Drei Annenhohne.

Alternatief kan zijn (zeker bij verblijf in Quedlinburg) een wandeling door het diepe Bodetal, bereikbaar vanaf Thale. Vanaf het einde van die wandeling per bus of taxi terug naar Quedlinburg. Een bezoek aan Wernigerode en/ of Quedlinburg is ook een goede optie: beide stadjes hebben een mooi centrum met raadhuis, vele vakwerkhuizen en een burcht. Als je moet kiezen: Quedlinburg vinden we het mooiste.

In het deel van de Harz rondom Drei Annen Hohne is het helaas onontkoombaar dat je sporen ziet van het zogenaamde 'Waldsterben' in de Harz, ten gevolge van jaren van droogte in combinatie met een plaag van de dennenscheerder. Of dit nu een ecologische ramp is, of juist een zegen, is de vraag. Voor nu kom je helaas op sommige stukken wandelpad een dood, of gekapt, naaldwoud tegen. Maar wees gerust: er blijft nog genoeg natuur over om van te genieten!

Wandeling Steinerne Renne ca. 14,5 km, 360 m stijgen, 590 m dalen, 5 uur. Bodetal: max. 14 km, 140 m stijgen en 280 m dalen, 4 uur.

Overnachting in

Drie Annen Hohne - Hotel der Krauterhof of Hotel Domschatz

Dag 9

Met de stoomtrein ga je fluitend de Brocken op (in ongeveer 50 minuten). Je zult hier niet alleen zijn: een bezoek aan de Brocken is een populair uitstapje. Naast het uitzicht zijn er op de top ook bezienswaardigheden, waaronder de zeer interessante tentoonstelling in het Brockenhaus.

Je daalt af naar de veengebieden rond Torhaus. Hierbij passeer je de grens met het voormalige IJzeren Gordijn. De bossen die hier tot voor enkele jaren stonden zijn voor grote delen ten prooi gevallen aan de bastkever. Helaas niet altijd een fraai gezicht. Maar het voordeel is dat je tijdens de wandeling nu wél kunt genieten van wijdse uitzichten!

De wandeling eindigt in Schierke, bekend van het niet te missen kruidenbitter Schierker Feuerstein. Schierke is een van de plaatsten waar het toerisme in de Harz begon, met fraaie houten villa's en klassieke hotels. Je kunt hier eventueel de trein terug naar Drei Annen Hohne nemen, maar lopen kan ook. 

Wandeling: 21,5 km, 170 m stijgen, 720 m dalen, 6 uur.

Overnachting in

Drei Annen Hohne - Hotel der Krauterhof of Hotel Domschatz

Dag 10

Einde van het arrangement

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Voor deze reis selecteerden wij drie fijne, kleinschalige hotels waar we vele jaren mee samenwerken. 

Eifel, Dudeldorf: je verblijft in een door vriendelijke en behulpzame Nederlanders gerund hotel, rustig en mooi gelegen in een Eifeldorp met veel historie. Het is een 18e-eeuws herenhuis met sfeervol ingerichte kamers, allemaal met een privébadkamer. Je verblijft in een van de ruime en prima 'comfort-plus' kamers. In de gezellige stube kan je terecht voor een drankje en het diner wordt in de mooi gedecoreerde eetzaal geserveerd. Oorspronkelijk werd dit gebouw gebruikt voor het brouwen van het eerste Bitburger bier. Na de wandelingen kan je ontspannen op het terras in de grote tuin.

Rothaargebirge, Hildfeld: al vele jaren hebben we gasten in dit traditioneel Duits familiehotel, geleid door het echtpaar Pretzsch. De kamers zijn ruim en hebben een privé badkamer. Het hotel is absoluut rustig gelegen aan de rand van het dorp Hildfeld, heeft mooi uitzicht en wandelen kan vanaf de voordeur. Verder is er een zwembad, Finse sauna en solarium, maar je kunt je na de wandeling ook met een boek op het terras of, op koude avonden, bij de open haard nestelen. Er heerst een gemoedelijke sfeer, die past bij ietwat "retro" stijl van het hotel.

Harz, Drei Annenhohne: bijna middenin de natuur, tegenover het rustieke stationnetje verblijf je in het fraaie Hotel 'Der Kräuterhof'. De perfecte plek om het centrale deel van de Harz te voet te verkennen. De inrichting van dit fraaie hotel is met veel licht hout vormgegeven, wat een aangename sfeer geeft.***

Over de maaltijden

's Ochtends staat er overal een uitgebreid ontbijt voor je klaar. De eigenaren van de hotels kunnen ook lunchpakketten verzorgen (maar dit is niet inbegrepen), want er is niet altijd en winkel in de buurt.

In Dudeldorf is keuze uit een Bistro, traditioneel restaurant en een Thai's restaurant voor het avondeten (let op de Ruhetage, op maandag is alleen de Bistro open). Voor het avondeten kun je prima à la carte in het hotel terecht in het Sauerland en in de Harz. In de directe omgeving van onze hotels in Hildfeld en Drei Annenhöhne zijn weinig verdere mogelijkheden, zodat je daar de auto in moet om ergens anders te eten (ca. 20 minuten).
 In Hildfeld en Drei Annenhohne is in het hotel een meer traditioneel Duits menu. Vegetarisch eten lukt overal wel, veganistisch of andere speciale diëten (o.a. glutenvrij) zijn helaas niet mogelijk.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle ontbijten
 • Sauerlandkaart met gratis OV en diverse korte tijdens verblijf in Hildfeld
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Overige maaltijden
 • Eventuele transfers met openbaar vervoer (bus/trein)
 • Eventuele entrees
 • Persoonlijke uitgaven
 • Verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (Kurtax)
 • eventuele parkeerkosten

Over de activiteiten

Je start in de Eifel met niet al te lange wandelingen over (on)verharde weggetjes en goede wandelpaden. De routes zijn goed gemarkeerd en op de meeste dagen is er nog een keuze van een langere of kortere variant. In dit heuvellandschap zijn de hoogteverschillen beperkt en zijn de stijgingen nooit erg steil.

In Sauerland/ Rothaargebirge en zeker de Harz is het terrein wat ruiger, en de wandelingen ook wat langer met meer hoogteverschil, met meer kleinere paden. Tegen die tijd ben je normaal gesproken goed ingelopen. In het Rothaargebirge zijn er diverse mogelijkheden om wandelingen in te korten. In de Harz zijn die mogelijkheden iets beperkter.

Bij elke dag van het dagprogramma staan de details over afstand en hoogteverschillen vermeld.

Geschikt voor kinderen

De grote afwisseling in wandelingen, afgewisseld met mogelijkheden voor het bezoek van stadjes, bezienswaardigheden en de (stoom)treintjes in de Harz zullen wat oudere kinderen wel aanspreken. De wandelingen zijn vaak in te korten, waardoor ze aan je eigen wensen zijn aan te passen.

Extra dagen

Je kan elk verblijf naar believen verlengen. In het reispakket staan opties voor extra activiteiten en soms ook extra wandelingen. En anders zijn bij alle hotels diverse extra uitstapjes en wandelingen voorradig.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Deze reis is speciaal ontworpen om met de auto te reizen. De afstand Utrecht - Dudeldorf is ca. 325 km. Je kan de auto bij het hotel parkeren. Vanaf het eindpunt in de Harz is het ongeveer 500 km en 6 uur rijden terug naar huis.

Je kan dit arrangement starten van begin april tot en met eind oktober. In het vroege voorjaar en oktober kan het hoger in de bergen al wel fris zijn. Prima om te wandelen, maar hou wel rekening met je kleding.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van  de heen- en terugreis met eigen auto.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

De bossen in de Harz:
Door de droogte van de laatste jaren kan de bastkever in de uitgestrekte naaldbossen in de hogere delen van de Harz toeslaan, met soms aanzienlijke gevolgen. Uiteindelijk is dit voor de ontwikkeling van de natuur iets positiefs: interessant zal zijn hoe de natuur zich zal herstellen. In elk geval zal de vegetatie afwisselender worden en ontstaat er meer licht en uitzicht. Het betreft met name het gebied rondom de Brocken en tijdens wandelingen daar is aan de sporen van de boomsterfte niet te ontkomen.

 • Informatie over beperkingen op wandelpaden vind je hier.
 • Meer achtergrondinformatie vind je hier.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

rothaarsteig-wandelen-sauerland

Duitsland - Middelgebergten

Middelgebergten Duitsland: Eifel, Rothaargebirge en Harz

Wandelvakantie met eigen vervoer langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.