Duitsland - Altmühltal Panoramaweg, 6 dagen Mooiste traject van Altmühltal Panoramaweg

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Het Beierse Altmühltal is een idyllische vallei met ruige kalksteenrotsen, schaduwrijke beukenbossen, jeneverbes-heides, imposante burchten en kleine oude stadjes. Daarnaast is het dal geologisch beroemd door de mythische oervogel Archeopterix en vele andere fossielen. Ga op bezoek bij de Pappenheimers en geniet op een terrasje van barok Eichstätt. Ontdek al dit moois en wandel met SNP over het mooiste traject van de Altmühltal Panoramaweg, ‘Top Trail of Germany’.

Uniek aan deze reis

 • Natuurpark in het mooiste dal van Beieren
 • Vindplaats beroemde 'oervogel' Archeopteryx
 • Op bezoek bij de Pappenheimers
 • Middeleeuwse stadjes en burchten
 • Barok Eichstätt met Italiaanse flair
 • Natuurmonument de 'Twaalf Apostelen'
 • GPS-tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Oervogels, burchten en Romeinen

Pittoreske dorpjes, stoere burchten en ongerepte natuur – de Altmühltal-Panoramaweg heeft het allemaal. Bekijk hier het artikel...

Dag tot dag

Duitsland - Altmühltal Panoramaweg

Tijdens deze wandeltocht over de Altmühltal Panoramaweg, word je vergezeld door ruige dolomietrotsen, zonovergoten jeneverbesheide, een idyllische vallei met uitgestrekte bossen en daarin steeds de meanderende Altmühl. Je duikt diep in de geologische geschiedenis nabij Solnhofen, waar je talloze wereldberoemde fossielen kunt bewonderen, waaronder de ‘oervogel’ Archeopterix. Daarnaast is het landschap doordrenkt van de menselijke geschiedenis: oude wallen, gereconstrueerde kastelen en spectaculaire schatten zijn getuigenissen uit de tijd van de Kelten en Romeinen. Edelen bouwden kastelen en paleizen, prins-bisschoppen prachtige kerken en kloosters. Ook culinair kom je volledig aan je trekken: van pittige worstspecialiteiten tot regionale hop, in de vorm van talloze heerlijke (lokale) bieren.

Je verblijft onderweg in prachtige historische stadjes, waaronder het bekende Pappenheim (jawel: van de Pappenheimers) en barok Eichstatt, met Italiaanse flair. We hebben gekozen voor kleinschalige traditionele onderkomens, vaak in historische gebouwen.

Dag 1

Het kuuroord Treuchtlingen is gelegen aan het riviertje de Altmühl en aan de poort van het Altmühltal, een van de grootste natuurparken van Duitsland. Een aangenaam begin van je wandelvakantie is om een bad te nemen in de befaamde Altmühltherme, in het plaatsje rond te kijken, op een terras het lokale bier te drinken en heerlijk uit eten te gaan.

Overnachting in

Treuchtlingen

Dag 2

‘Ik ken mijn Pappenheimers’, laat Friedrich Schiller in zijn dramastuk Wallenstein, cavalariegeneraal Gottfried Heinrich von Pappenheim zeggen om aan te geven dat ze betrouwbaar en dapper waren om te vechten in de Dertigjarige Oorlog. 

Met uitzicht op de Altmühl, die zich in vele bochten door het dal wringt, klim je vanuit Treuchtlingen het Altmühltal uit naar het plateau met afwisselend bosjes en bloemenrijke graslanden. Vóór Dietfurt kom je langs een gebiedje met bevers en onderweg steeds fraaie uitzichten over het dal. Bij de nadering van Pappenheim zie je al van enige afstand de hoog boven het stadje uitstekende imposante burcht.

Wandeling: 16,5 km, 5 uur, 300 m stijgen en 310 m dalen.

Overnachting in

Pappenheim

Dag 3

Vanaf Pappenheim vervolg je de tocht over de Panoramaweg op de noordelijke dalhellingen. Het eerste doel is Solnhofen, waar je 140 miljoen jaar terug in de tijd gaat. Hier wordt Solnhofer Plattenkalk gewonnen, die bekend is vanwege de enorme hoeveelheid fossielen, waaronder de befaamde ‘oervogel’ Archeopterix. Het geologisch museum is een ‘must-see’.

Na Solnhofen is er een volgend hoogtepunt: de Twaalf Apostelen. Deze indrukwekkende rotspartijen vormen een van de meest iconische plekken langs het Altmühltal, met schitterende uitzichten. Uiteindelijk daal je af naar Dollnstein, dat in het Oerdonaudal ligt.

Wandeling: 26,5 km, 8,5 uur, 630 m stijgen en 650 m dalen (inkorten mogelijk).

Overnachting in

Dollnstein

Dag 4

Vanuit Dollnstein vervolg je de wandelroute langs het geologisch monument Burgsteinfelsen. Door afwisselend bos en jeneverbes-heides kom je weer op de Panoramaweg boven het dal. Breng onderweg een bezoek aan Museum Bergér, een steenzagerij met een prachtige collectie schitterende fossielen, gevonden tijdens het werk, of ga zelf fossielen zoeken in de voor publiek opengestelde Blumenberg-groeve.

 

Via fraaie vergezichten op de imposante Willibaldsburcht, gelegen op een rotspunt, nader je Eichstätt, een barok stadje met Italiaanse flair. Zonder twijfel is dit het mooiste stadje in het Altmühltal.

 

Wandeling: 16 km, 5 uur, 380 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Eichstätt

Dag 5

Vandaag neem je eerst de bus van Eichstätt naar Walting. De wandeling naar Kipfenberg voert over de noordrand van het Altmühltal, maar daalt af en toe ook af naar de Altmühl.

Je volgt het misschien wel mooiste stuk van de Panoramaweg. Bij Gungolding wandel je door de bijzonder prachtige Gungoldinger Wacholderheide, een beschermd natuurgebied waar je in het voorjaar orchideeën kunt zien. Verderop, bij Arnsberg, heb je op de Arnsberger Leite schitterende uitzichten over het Altmühltal.

Ten slotte kom je bij Kipfenberg, dat aan de grens van het Romeinse Rijk lag. Een Romeins ‘castellum’ bij Böhming en een gereconstrueerde wachttoren langs de wandelroute herinneren nog aan deze periode. Een terras op de levendige Marktplatz van Kipfenberg is een mooie afsluiting van deze wandelreis. 

Wandeling: 20 km, 6,5 uur, 540 m stijgen en 550 m dalen (Inkorten is mogelijk).

Overnachting in

Kipfenberg

Dag 6

Na het ontbijt eindigt het arrangement en neem je afscheid van het Altmühltal. 

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in comfortabele, kleinschalige traditionele hotels en Gasthöfe in de historische centra van de stadjes onderweg. Deze sfeervolle locaties zijn meestal gevestigd in historische panden. Uiteraard is overal modern comfort voorhanden en wordt een voortreffelijk Duits ontbijt geserveerd.
 
In Duitsland wordt onder 'gescheiden bedden' meestal verstaan: één grote ombouw, met 2 matrassen (waartussen nauwelijks ruimte is) en 2 dekbedden.
Wil je twee bedden die wel een stuk uit elkaar staan, kunt u dit melden. We kijken dan wat mogelijk is.

Over de maaltijden

Ontbijt wordt verzorgd door de hotels. Lunchinkopen kun je doen in de stadjes waar je verblijft.
Je kunt het avondeten soms gebruiken in de verblijfsaccommodaties, maar overal zijn een of meer restaurants in de buurt waar je uit kunt kiezen. Met name in Eichstätt zijn volop eetgelegenheden, waaronder een prima Italiaans restaurant.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • bagagevervoer op dag 2 t/m 5
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • evt. toeristenbelasting

Over de activiteiten

Je wandelt over de dalhellingen van het glooiende Altmühltal. Als je alles wilt lopen, zijn de dagafstanden soms pittig, tussen 20 en 25 km per dag. Ook zijn er zijn regelmatig hoogteverschillen doordat je soms naar het dal, dan weer richting heuveltoppen gaat. Heel lang zijn die klimmen en afdalingen niet (100-200 m.), maar op de wat langere wandeldagen zitten wel meerdere hoogteverschillen in de tocht.
Prettig is wel dat je onderweg op diverse plaatsen de wandeldagen kunt inkorten door gebruik te maken van openbaar vervoer.

Geschikt voor kinderen

Door de afwisseling onderweg, het verblijf in levendige stadjes en de diverse leuke bezienswaardigheden is dit ook voor gezinnen met (iets) oudere kinderen een erg leuke wandeltocht. Onderweg kun je nog kiezen om een dagje te gaan kanoën (vanuit Dollnstein) of om routes in te korten door gebruik te maken van bus en/of trein.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Treuchtlingen is een leuk stadje met mogelijkheden voor uitstapjes per trein. Vanuit Dollnstein is het mogelijk een dagje te gaan kanoën op de Altmühl, Eichstätt heeft een keur aan bezienswaardigheden, waaronder het interessante burchtmuseum (en: voor kinderen, een openluchtzwembad).

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Het Altmühltal ligt op ca. 750 km rijden vanaf Utrecht.

Bij het hotel in Treuchtlingen zijn beperkt parkeerplaatsen beschikbaar, ca. € 5,- per dag. Gratis parkeergelegenheid is te vinden bij het station van Treuchtlingen. Om na afloop van de reis bij de auto in Treuchtlingen te komen reis je vanaf Kipfenberg per bus of taxi naar Eichstätt en vandaar per trein naar Treuchtlingen.

Trein informatie

Heen reis je naar Treuchtlingen en terug vanaf Kinding.

Het hotel in Treuchtlingen ligt op loopafstand van het treinstation. Om vanaf eindpunt Kipfenberg bij een treinstation te komen is een korte taxirit of busrit naar Kinding nodig.

Treinschema

Bij dit arrangement past een treinreis met het volgende schema:

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS –  Treuchtlingen  08:08 - 15:53 2
Kinding – Amsterdam CS 08:18 - 15:28    2

Treinschema’s zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen. 

Kinderen t/m 14 jaar reizen in Duitsland gratis, zij betalen alleen zitplaatsreservering van 4 euro per traject. 

SNP kan deze treinreis voor je reserveren. De prijs wordt getoond in het boekingsformulier als je de treintrajecten aanvinkt. Mochten wij de treinreis niet voor deze prijs kunnen reserveren, dan nemen we contact met je op.

Om een treinreis te kunnen boeken via SNP is het downloaden van de NS International App op je mobiele telefoon een voorwaarde. SNP geeft alleen mobiele treintickets uit, die via deze App beschikbaar zijn. Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor meer informatie over deze App en reizen per trein.

Wil je zelf je treinreis boeken, dan kan dit via www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu
Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je kunt dit arrangement starten van begin april tot half oktober. In het voorjaar kun je genieten van bloesems in de fruitbomen en bloemrijke graslanden. De zomer is mooi met groene hellingen en de jeneverbesheides en veel levendigheid in de stadjes. In de herfst zijn er schitterende kleuren te bewonderen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Altmühltal ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 Een hond mag mee op reis, maar alleen indien doorgegeven bij reservering! Indien je met je hond op reis gaat kun je bij het LICG (www.licg.nl) zien wat de voorwaarden voor het reizen met een hond in een bepaald land zijn. Soms is bijv. een muilkorf in het openbaar vervoer verplicht of een bepaalde inenting. 

Voor een hond betaal je ter plekke tussen de € 5,- en € 10,- per dag, per accommodatie verschillend. Je dient bij boeking aan te geven als je je hond mee wilt nemen.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

In Duitsland gelden een aantal afwijkende regels, met name voor het testbeleid. Tevens zijn er afwijkende regels per deelstaat; oriënteer je dus goed voor je op reis gaat. Een handig overzicht, met links naar de diverse deelstaten, vind je bijvoorbeeld op de website van het Duitslandinstituut.
Een andere handige website met informatie over het toerisme en covid-19 regels vind je hier.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Duitsland - Altmühltal Panoramaweg

Mooiste traject van Altmühltal Panoramaweg

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten