Duitsland - Oost-Duitsland, 10 dagen Wandelen door de natuur en geschiedenis van Oost-Duitsland

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie met eigen vervoer langs hotels

Tijdens deze wandelvakantie in de voormalige DDR rijd je met je eigen auto langs drie Nationale Parken: Sächsische Schweiz, het Thüringer Wald met Hainich en de Harz. Overal zijn heerlijke rondwandelingen uitgezet en bovendien ontdek je nog de nodige sporen uit de oude DDR-tijd. Je begint de reis iets voorbij Dresden in de Sächsische Schweiz. Met fraai uitzicht op de Elbe wandel je over de Malerweg tussen de spectaculaire rotsformaties van het Elbezandsteengebergte. Breng nog een bezoek aan burcht Königstein, voor je doorreist naar Thüringen en Eisenach. Maar niet zonder een bezoek aan Weimar, waar je een stadswandeling maakt in de voetsporen van Goethe. Volg de Luther-weg en bezoek onderweg de wereldberoemde Wartburg. Via de Drakenkloof kom je door fraaie bossen bij 'Hohe Sonne'. Via het boomkronenpad in Nationalpark Hainich reis je naar de fraaie vakwerkstadjes en imposante granietrotsen in de oostelijke Harz, een stuk minder toeristisch dan de westzijde. Vanuit een mooi vakwerkhotel in het charmante Quedlinburg wandel je via de Hexensteig door het rijk van heksen en kun je een bijzondere rit per stoomtrein te maken naar de hoogste top: de Brocken. Ooit vormde dit gebied de zwaar beveiligde grens tussen Oost- en West-Duitsland, compleet met bewakingstorens en radarapparatuur.

Uniek aan deze reis

 • Drie mooiste natuurgebieden in de voormalige DDR
 • Bijzondere mix van natuur en cultuur
 • Sfeervolle en mooi gelegen hotels
 • Zo afwisselend is Duitsland
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Voormalige DDR

In het kort ziet je programma voor deze 10-daagse wandelvakantie er als volgt uit: 

Dag 1: aankomst Krippen en bezoek burcht Königstein, overn. Krippen
Dag 2: wandeling Lichtenhainer Wasserfall, overn. Krippen
Dag 3: rondwandeling vanuit Hinterhermsdorf, overn. Krippen
Dag 4: verkenning Weimar en reisdag naar Eisenach, overn. Eisenach
Dag 5: naar de Wartburg en Hohe Sonne, overn. Eisenach
Dag 6: wandeling Lutherpad, overn. Eisenach
Dag 7: Eisenach en reis naar de Harz, overn. Quedlinburg
Dag 8: wandeling naar Bodeschlucht, overn. Quedlinburg
Dag 9: wandeling bij Drei Annen Hohne, overn. Quedlinburg
Dag 10: einde arrangement

Voor meer details per dag klik op de beschrijving van de betreffende dag.

Dag 1

Vandaag kom je aan in het Duitse Krippen. Breng een bezoek aan burcht Königstein, één van de grootste vestigingen bovenop een prachtig rotsplateau. Binnen de muren burcht Königstein bevindt zich een compleet dorp, met kerk, bakkerij, ziekenhuisje, smederij, en dergelijke. Vanaf de kantelen heb je vrij zicht over de Elbe en de verre omtrek. Als je op tijd arriveert, kun je nog naar boven lopen om de vesting bezoeken.

Wandeling heen en terug naar de vesting: 3,5 km, 200 m stijgen en dalen, 1,5 uur lopen. In de vesting breng je met gemak een uur door, en loopt daarbij nog een flinke afstand.

Overnachting in

Krippen - Hotel Erbgericht

Dag 2

Met het voetveer vaar je naar Bad Schandau en neemt daar het historische trammetje door het prachtige Kirnitzschtal naar de Lichtenhainer Wasserfall. Daar begint het brede pad naar de Kuhstall, een enorme rotsboog, waaronder, volgens de legende, in tijden van gevaar het vee werd gestald.

Na een vlakke bosetappe begint de pittige klim naar de Oberer Affenstein Weg, een panoramisch pad langs de beboste rotswand. Bij de imposante Frienstein begint de Schrammsteinweg. Dit pad slingert zich met veel trappen, op- en afstapjes en uitzichtpunten tussen de rotstorens omhoog tot boven op de Schrammsteine, met een uitzicht dat alle inspanningen goedmaakt. Je daalt af naar de Elbe en steekt met het voetveer over naar Krippen.

Wandeling: 12,5 km, 315 m stijgen en 400 m dalen, 6 uur lopen.

Bij slecht weer of als alle trappenpaden je teveel lijken kun je met de auto naar Ostrau of omgeving rijden en daar parkeren. Daarvandaan lopen wandelroutes in 2-3 km relatief eenvoudig naar de Schrammsteine.

Overnachting in

Krippen - Hotel Erbgericht

Dag 3

Vanuit Krippen steek je de Elbe over naar Bad Schandau en rijd je met de auto in iets meer dan een half uur naar Hinterhermsdorf, bekend om zijn houten huizen in de lokale Umgebinde-stijl. Door bos en weiland loop je naar de Weifberg. Vanaf de uitkijktoren op de top kun je bij helder weer tot aan Dresden kijken. Je loopt een groot deel van de dag langs de Tsjechische grens; in dit grensgebied heerst diepe rust. Langzaam daal je af naar de nauwe Kirnitzschklamm. Op de grensstenen is de recente geschiedenis af te lezen. Aan de Tsjechische zijde zijn de letters CS (van Tsjecho-Slowakije) overgeschilderd met de C van Tsjechië; aan de andere kant is DDR vervangen door een D.
In de kloof ligt, half onder de rotsen gebouwd, een leuke Gaststätte (met heerlijke Torte, Montag=Ruhetag). Hier kun je eventueel een boottochtje maken, alvorens door te lopen langs het water, waar nog visotters leven. Via wat trappen en tunneltjes laat je de rivier achter je en beklimt het 435 meter hoge uitzichtpunt Königsplatz alvorens terug te komen in Hinterhermsdorf.

Wandeling: maximaal 17,5 km, 325 m stijgen en dalen, ruim 6,5 uur lopen (wandeling kan eenvoudig met 3 km worden ingekort).

Overnachting in

Krippen - Hotel Erbgericht

Dag 4

Vandaag reis je van Krippen naar de volgende bestemming: Eisenach (totale reisduur ruim 3,5 uur). Onze tip is om te reizen via Weimar, waar je het fraaie Goethe Haus en Schiller Haus vindt. Vanuit de compacte en groene stad kun je in en nabij de stad een boeiende middagwandeling maken en ontdekken waar de beroemde Duitse dichter is geweest. We hebben een korte (1,5 uur) variant langs de Ilm naar kasteel Tiefurt en een wat langere (2-3 uur) door het uitgestrekte Ilmpark naar Kasteel Belvedère. Weimar is ook beroemd om de Bauhaus-stijl; cultuurliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken. Vanaf Weimar is het niet al te ver meer naar einddoel Eisenach.

Overnachting in

Eisenach - Haus Hainstein

Dag 5

Een korte wandeling heuvelopwaarts brengt je bij de Wartburg, waar je aan een boeiende rondleiding kunt deelnemen. De Wartburg kent een eeuwenoude geschiedenis: de heilige Elisabeth leefde hier, Luther zat er ondergedoken en Goethe was er lyrisch over, net als Wagner trouwens die er de inspiratie opdeed voor zijn 'Tannhäuser'.

's Middags kun je vanuit de Wartburg een mooie wandeling ondernemen door de Drachenschlucht. Eerst voert de route door een schaduwrijk eiken-beuken bos om na de Sangerwiese over te gaan in een spectaculaire kloof die op sommige plaatsen niet meer dan één meter breed is. Hierna stijg je langzaam maar zeker naar de Hohe Sonne vanwaar je de bus kunt nemen terug naar Eisenach. Wandeling: 12 km, 220 m stijgen en 260 m dalen, 3 uur lopen.

Overnachting in

Eisenach - Haus Hainstein

Dag 6

Vandaag kun je natuurlijk nog besteden aan het bezoeken van de monumenten waar je gisteren niet aan toe gekomen bent. Maar je kunt ook nog een prachtige wandeling maken over het Lutherpad.

Je neemt een bus naar Möhra, in het Thüringer Wald. Hier komt de familie van Maarten Luther vandaan en er staat dan ook een standbeeld. Vanaf hier maak je een mooie pelgrimswandeling door de bossen en velden tot aan ‘Hohe Sonne’ (14,5 km, 200 m stijgen en 100 m dalen, 3,5 uur), waarvandaan je de bus terug naar Eisenach neemt. Je kunt doorlopen tot Eisenach (22 km, 440 m stijgen en 510 m dalen, 6,5 uur), maar dan loop je deels dezelfde route als op dag 5.

Overnachting in

Eisenach - Haus Hainstein

Dag 7

Er zijn vandaag twee opties:

 1. Cultuur: bezoek na het ontbijt het Bach Haus en Luther Haus tijdens een stadswandeling. Dit kan op eigen gelegenheid met onze beschrijving of onder leiding van een gids. Deze duurt 1,5 - 2 uur. Je brengt een bezoek aan de beroemde Georgenkirche waar Bach werd gedoopt en Luther predikte.
 2. Natuur: ga na het ontbijt naar het Nationalpark Hainich, een bijzonder stuk 'oerwoud' en bezoek het bijzondere boomkronenpad en maak een wandeling vanaf het bezoekerscentrum.

In de (na)middag reis je door naar Quedlinburg, waarvan de zeer fraaie binnenstad UNESCO werelderfgoed is. Totale reisduur van Eisenach naar Quedlinburg is ca. 2,5-3 uur.

Overnachting in

Quedlinburg - Hotel Domschatz

Dag 8

Na een korte bus- of treinrit maak je vanuit Thale een wandeling door het diep ingesneden dal van de Bode. Je komt door prachtige loofbossen, met uitzichten op opvallende rotspartijen en langs stroomversnellingen met kans op de waterspreeuw. In dit spectaculaire kloofdal is ook de 'Hexentanzplatz' te vinden. Dit is een landschapspark waar in zoveel mogelijk natuurlijke omstandigheden dieren te zien zijn die in de Harz voorkomen of daar ooit voorgekomen zijn: wolven, beren en lynxen.

Je gaat per bus naar Altenbrack of Treseburg (einde of begin van het kloofdal) en loopt terug naar Thale.

Wandeling: 14 km, 350 m dalen, 100 m stijgen , 4,5 uur. (9 km vanaf Treseburg)

Overnachting in

Quedlinburg - Hotel Domschatz

Dag 9

Met je auto rijd je naar de 'Drei Annen Hohne', of Schierke. Vanaf daar kun je met de stoomtrein letterlijk fluitend de Brocken op (in ongeveer 50 minuten), of je gaat wandelend. Je zult hier niet alleen zijn: een bezoek aan de Brocken is een populair uitstapje. Naast het uitzicht zijn er op de top ook bezienswaardigheden, waaronder de zeer interessante tentoonstelling in het Brockenhaus.

Bij de lange wandelroute daal je af door oerbosachtige naaldwouden naar de veengebieden rond Torfhaus. Hierbij passeer je de grens met het voormalige IJzeren Gordijn, een passende afsluiting van deze 'DDR-reis'. Er is ook een iets kortere route die je terug naar Schierke voert. Schierke is een van de plaatsen waar het toerisme in de Harz begon, met fraaie houten villa's en klassieke hotels. Hier neem je de trein terug naar Drei Annen Hohne, maar lopen kan ook.

Lange wandeling naar Drei Annenhohne: 17 of 21,5 km, 170 m stijgen, 550 of 725 m dalen, 5-6 uur.
Korte wandeling naar Schierke: 11 km, 490 m dalen, 3,5 uur

Overnachting in

Quedlinburg - Hotel Domschatz

Dag 10

Einde van het arrangement. Mocht je er nog niet aan toegekomen zijn, dan loont het zeker om nog tijd in het meer dan fraaie stadje Quedlinburg door te brengen. Bij ons hotel zal men je graag van alle benodigde informatie voorzien.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht per regio steeds drie nachten in comfortabele, sfeervolle en mooi gelegen hotels. Vlakbij de Elbe is dat een sfeervol hotel in Krippen nabij Bad Schandau, bestaande uit een hoofdgebouw met enkele bijgebouwen. In Eisenach overnacht je statig in de weelderige villawijk tussen het centrum en de Wartburg. Tenslotte verblijf je middenin het oude centrum van historisch Quedlinburg aan de voet van het Harzgebergte in een sfeervol boutiquehotel.
Klik op de links bij het dagprogramma voor meer informatie van elk hotel.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een uitgebreid Duits ontbijtbuffet voor u klaar. Het diner en lunch zijn niet inbegrepen.  Dineren kan in de accommodatie of in een nabijgelegen restaurant. Een lunchpakket koopt u onderweg in de dorpjes of u luncht onderweg in een Gaststätte.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • pontje en tram dag 2
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting

Over de activiteiten

De wandelingen tijdens deze reis zijn niet moeilijk, gaan over goede paden of soms kleine weggetjes, maar kennen soms wel aardig wat hoogteverschil. Met name in de Sächsische Schweiz en de Harz vergen ze een goede wandelconditie en soms wat 'Trittsicherkeit'. Doordat je met eigen vervoer flexibel bent is het vaak makkelijk om wandelingen in te korten of om een dag wat anders te doen. De meest duidelijke opties staan genoemd bij het dag tot dag programma. Vanuit Eisenach is het wandelprogramma het lichtst, met meer aandacht en mogelijkheden voor culturele hoogtepunten.

De wandelingen in de Sächsische Schweiz zijn door de aard van het landschap het meest uitdagend, met soms trappen, armleuningen en soms zelfs ladders. Vaak zijn trappen te vermijden door om de tafelbergen heen te lopen, in plaats van eroverheen. Dit is in de routebeschrijving steeds aangegeven. Bij regenachtig weer worden de paden en trappen gelukkig nauwelijks glad, doordat er overal ruw zand ligt (van de verweerde zandsteenrotsen). Wandelstokken zijn van de ene kant handig, bij sommige steile trappen echter juist niet. Je dient ze dan op de rugzak te binden.

Geschikt voor kinderen

De afwisseling in wandelingen, met de uitdaging in de Sächsische Schweiz, meer steden en kastelen rond Eisenach en de stoomtreintjes en de top van de Brocken in de Harz, maken deze reis ook boeiend voor wat oudere kinderen vanaf ca. 10-12 jaar.

De onderkomens hebben niet altijd meerpersoonskamers, dus kinderen verblijven vaak gewoon op tweepersoonskamers. Bedenk dat dit voor jou en je kinderen mogelijk moet zijn.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Overal zijn nog meer wandelmogelijkheden of kun je meer tijd vrijmaken voor culturele hoogtepunten.

Vanuit Krippen is een bezoek aan Dresden mogelijk en is een Caspar David Friedrich wandelroute uitgezet. Voor liefhebbers van landschapschilderijen is deze zeer de moeite waard en een goede reden hier een extra dag te plannen. De wandeling is ca. 14 km lang en niet door SNP beschreven. Meer informatie over deze wandeling en een GPS-track vind je op https://www.wandern-saechsische-schweiz.de/wordpress/wanderungen/caspar-david-friedrich-weg/.

Ook voor Eisenach en omgeving kun je zeker een extra dag overwegen. Tenslotte biedt de Harz veel wandelmogelijkheden en is Quedlinburg zelf ook zeker een dag waard.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Deze reis is afgestemd op het reizen met een eigen auto. De afstand Utrecht-Sächsische Schweiz is ca. 750 km. Je kunt parkeren bij de accommodatie.

Trein informatie

Het is mogelijk om per trein te reizen, ook van regio naar regio en van/ naar wandelingen. Maar de reisdagen zijn wel lang en soms omslachtig. Bovendien zul je onderweg zelf treintickets moeten aanschaffen.

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je kunt dit arrangement starten van begin april tot eind november. Plan je reis liefst zo, dat er slechts één weekend in valt, dat ook niet is 'gebroken'; dan is de kans het grootst dat we de hotelreserveringen snel geregeld krijgen. Bovendien vallen de eerste (veelbelopen) wandelingen dan in het rustigste deel van de week. Zowel het voorjaar, met frisgroene beukenblaadjes, als het najaar, met overweldigende kleurenpracht, is mooi om te wandelen. Maar de zomer, met grote kans op stabiel weer, is uiteraard ook prima.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van  de heen- en terugreis met eigen auto.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

In Duitsland kan nog niet in alle winkels/restaurants met een bankpas of creditcard betaald worden. Neem dus ook enig contant geld mee.

Deze reis is met name geschikt om de eigen auto als vervoermiddel tussen de drie verschillende gebieden te benutten. Per wandelregio zijn door ons een aantal (rond)wandelingen beschreven, hetzij direct vanuit het hotel of met een korte verplaatsing. Ook dat kan weer met eigen auto, maar ook (stoom)treintje, een pontje of een wandelbus zijn mogelijk, naar keuze. 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

In Duitsland gelden een aantal afwijkende regels, met name voor het testbeleid. Tevens zijn er afwijkende regels per deelstaat; oriënteer je dus goed voor je op reis gaat. Een handig overzicht, met links naar de diverse deelstaten, vind je bijvoorbeeld op de website van het Duitslandinstituut.
Een andere handige website met informatie over het toerisme en covid-19 regels vind je hier.

Sächsische Schweiz: schade door noodweer juli 2021
Als gevolg van noodweer is er in het gebied aan diverse wegen en paden schade ontstaan. De opruimwerkzaamheden zijn in volle gang, maar er zijn helaas enkele beperkingen:

 1. Er zijn een aantal wandelpaden al dan niet tijdelijk gestremd, maar met wat aanpassingen zijn de SNP wandelingen mogelijk. Ter plekke zijn omleidingen zoveel mogelijk aangegeven en men is bezig met herstelwerkzaamheden. Omdat we niet altijd de hoofdroutes volgen kan het echter zo zijn dat pas ter plekke duidelijk is hoe je kunt lopen. Momenteel bekende problemen zijn bij de Lichtenhainer waterval, nabij de Kirnitschklamm en de Königsplatz op de rondwandeling Hinterhermsdorf en bij de Frienstein. 

Meer informatie over de aktuele toestand van de wandelpaden vind je HIER

Sächsische Schweiz en Harz: schade door de bastkever
Naast de schade door de regenval is er ook schade aan de bossen door de bastkever. Veel naaldbomen sterven af en ook deze stukken bos worden geruimd, met tijdelijke en wisselende omleidingen tot gevolg. In de Harz is dat met name op de eerste twee wandeldagen zichtbaar. Een overzicht van de schade en toegankelijkheid in de bossen van de Sächsische Schweiz vind je HIER.

Voor voor een verblijf in Duitsland hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig. Daarnaast moet u aantoonbaar over voldoende financiële middelen voor de duur van uw verblijf en over documenten voor een volgende bestemming beschikken.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neemt u voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Duitsland (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Umweltplakkete
In een aantal Duitse binnensteden zijn alleen 'schone' auto's toegestaan. Hiervoor dient u een 'Umweltplakkete' (Milieuvignet) te hebben. Kijk bijvoorbeeld op de ANWB website (onder Vakantie / Duitsland) of dit voor uw reis van toepassing is en naar de voorwaarden - in veel Duitse steden kunt u zonder Umweltplattete het centrum niet in. Wij raden u aan het milieuvignet, indien nodig, van te voren in Nederland of België aan te schaffen. Dit kan via de website van de ANWB of VAB.

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse en Belgische rij- en kentekenbewijs wordt in Duitsland erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

uitzicht-konigstein-wandelen

Duitsland - Oost-Duitsland

Wandelen door de natuur en geschiedenis van Oost-Duitsland

Wandelvakantie met eigen vervoer langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten