Duitsland - Oost-Duitsland, 10 dagen Wandelen door de natuur en geschiedenis van Oost-Duitsland

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie met eigen vervoer langs hotels

Tijdens deze wandelvakantie in de voormalige DDR rijd je met je eigen auto langs drie Nationale Parken: Sächsische Schweiz, het Thüringer Wald met Hainich en de Harz. Overal zijn heerlijke rondwandelingen uitgezet en bovendien ontdek je nog de nodige sporen uit de oude DDR-tijd. Je begint de reis iets voorbij Dresden in de Sächsische Schweiz. Met fraai uitzicht op de Elbe wandel je over de Malerweg tussen de spectaculaire rotsformaties van het Elbezandsteengebergte. Breng nog een bezoek aan burcht Königstein, voor je doorreist naar Thüringen en Eisenach. Maar niet zonder een bezoek aan Weimar, waar je een stadswandeling maakt in de voetsporen van Goethe. Volg de Luther-weg en bezoek onderweg de wereldberoemde Wartburg. Via de Drakenkloof kom je door fraaie bossen bij 'Hohe Sonne'. Via het boomkronenpad in Nationalpark Hainich reis je naar de fraaie vakwerkstadjes en imposante granietrotsen in de oostelijke Harz, een stuk minder toeristisch dan de westzijde. Vanuit een mooi vakwerkhotel in het charmante Quedlinburg wandel je via de Hexensteig door het rijk van heksen en kun je een bijzondere rit per stoomtrein te maken naar de hoogste top: de Brocken. Ooit vormde dit gebied de zwaar beveiligde grens tussen Oost- en West-Duitsland, compleet met bewakingstorens en radarapparatuur.

Uniek aan deze reis

 • Drie mooiste natuurgebieden in de voormalige DDR
 • Bijzondere mix van natuur en cultuur
 • Sfeervolle en mooi gelegen hotels
 • Zo afwisselend is Duitsland
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Duitsland - Voormalige DDR

In het kort ziet je programma voor deze 10-daagse wandelvakantie er als volgt uit: 

Dag 1: aankomst Sächsiche Schweiz en bezoek burcht Königstein, overn.Bad Schandau
Dag 2: wandeling Lichtenhainer Wasserfall, overn.Bad Schandau
Dag 3: rondwandeling vanuit Hinterhermsdorf, overn.Bad Schandau
Dag 4: verkenning Weimar en reisdag naar Eisenach, overn. Eisenach
Dag 5: naar de Wartburg en Hohe Sonne, overn. Eisenach
Dag 6: wandeling Lutherpad, overn. Eisenach
Dag 7: Eisenach en reis naar de Harz, overn. Quedlinburg
Dag 8: wandeling naar Bodeschlucht, overn. Quedlinburg
Dag 9: wandeling bij Drei Annen Hohne, overn. Quedlinburg
Dag 10: einde arrangement

Voor meer details per dag klik op de beschrijving van de betreffende dag.

Dag 1

Vandaag kom je aan in Bad Schandau. Als je vroeg bent kun je nog een bezoek brengen aan burcht Königstein, één van de grootste vestigingen bovenop een prachtig rotsplateau. Binnen de muren burcht Königstein bevindt zich een compleet dorp, met kerk, bakkerij, ziekenhuisje, smederij, en dergelijke. Vanaf de kantelen heb je vrij zicht over de Elbe en de verre omtrek. Als je op tijd arriveert, kun je nog naar boven lopen om de vesting bezoeken.

Wandeling heen en terug naar de vesting: 3 km, 170 m stijgen en dalen, 1,5 uur lopen. In de vesting breng je minimaal een tot twee uur door, en loopt daarbij nog een flinke afstand.

Overnachting in

Bad Schandau

Dag 2

Vanaf Bad Schandau neem je het historische trammetje door het prachtige Kirnitzschtal naar de Lichtenhainer Wasserfall. Daar begint het brede pad naar de Kuhstall, een enorme rotsboog, waaronder, volgens de legende, in tijden van gevaar het vee werd gestald.

Na een vlakke bosetappe begint de pittige klim naar de Oberer Affenstein Weg, een panoramisch pad langs de beboste rotswand. Bij de imposante Frienstein begint de Schrammsteinweg. Dit pad slingert zich met veel trappen, op- en afstapjes en uitzichtpunten tussen de rotstorens omhoog tot boven op de Schrammsteine, met een uitzicht dat alle inspanningen goedmaakt. Je daalt af naar de Elbe en steekt met het voetveer over naar Krippen.
Wandeling: 13 km, 400 m stijgen en 480 m dalen, 4,5 uur lopen.

Een alternatieve route (alleen beschikbaar in de SNP app!) gaat vanaf de Lichtenhainer Wasserfall naar de Panoramaweg, die je volgt tot Bad Schandau. Onderweg, de naam zegt het al, mooie uitzichten op de rotspartijen ten zuiden van het Kirnitschtal. Ook kun je de Flössersteig van de Lichtenhainer Wasserfall naar Bad Schandau volgen. Dit pad volgt de Kirnitzsch, een riviertje dat vroeger werd gebruikt om boomstammen naar de Elbe te laten drijven. De mannen die dit deden, heetten ‘Flösser’.

Overnachting in

Bad Schandau

Dag 3

Je rijdt met de auto in iets meer dan een half uur naar Hinterhermsdorf, bekend om zijn houten huizen in de lokale Umgebinde-stijl. Door bos en weiland loop je naar de Weifberg. Vanaf de uitkijktoren op de top kun je bij helder weer tot aan Dresden kijken. Je loopt een deel van de dag langs de Tsjechische grens; in dit grensgebied heerst diepe rust. Langzaam daal je af naar de nauwe Kirnitzschklamm. Op de grensstenen is de recente geschiedenis af te lezen. Aan de Tsjechische zijde zijn de letters CS (van Tsjecho-Slowakije) overgeschilderd met de C van Tsjechië; aan de andere kant is DDR vervangen door een D.
In de kloof ligt, half onder de rotsen gebouwd, een leuke Gaststätte (met heerlijke Torte, Montag=Ruhetag). Hier kun je eventueel een boottochtje maken, alvorens door te lopen langs het water, waar nog visotters leven. Via wat trappen en tunneltjes laat je de rivier achter je en via een themapad met mooie uitzichten kom je terug in Hinterhermsdorf.

Wandeling: 14,5 km, 350 m stijgen en dalen, ruim 5 uur lopen.

Overnachting in

Bad Schandau

Dag 4

Vandaag reis je van de Sächsische Schweiz naar de volgende bestemming: Thüringen. Je verblijft in Eisenach (totale reisduur ruim 3,5 uur). Onze tip is om te reizen via Weimar, waar je het fraaie Goethe Haus en Schiller Haus vindt. Vanuit de compacte en groene stad kun je in en nabij de stad een boeiende middagwandeling maken en ontdekken waar de beroemde Duitse dichter is geweest. We hebben een korte (1,5 uur) variant langs de Ilm naar kasteel Tiefurt en een wat langere (2-3 uur) door het uitgestrekte Ilmpark naar Kasteel Belvedère. Weimar is ook beroemd om de Bauhaus-stijl; cultuurliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken. Vanaf Weimar is het niet al te ver meer naar einddoel Eisenach.

Overnachting in

Eisenach - Haus Hainstein

Dag 5

Een korte wandeling heuvelopwaarts brengt je bij de Wartburg, waar je aan een boeiende rondleiding kunt deelnemen. De Wartburg kent een eeuwenoude geschiedenis: de heilige Elisabeth leefde hier, Luther zat er ondergedoken en Goethe was er lyrisch over, net als Wagner trouwens die er de inspiratie opdeed voor zijn 'Tannhäuser'.

's Middags kun je vanuit de Wartburg een mooie wandeling ondernemen door de Drachenschlucht. Eerst voert de route door een schaduwrijk eiken-beuken bos om na de Sangerwiese over te gaan in een spectaculaire kloof die op sommige plaatsen niet meer dan één meter breed is. Hierna stijg je langzaam maar zeker naar de Hohe Sonne vanwaar je de bus kunt nemen terug naar Eisenach. Wandeling: 12 km, 220 m stijgen en 260 m dalen, 3 uur lopen.

Overnachting in

Eisenach - Haus Hainstein

Dag 6

Vandaag kun je natuurlijk nog besteden aan het bezoeken van de monumenten waar je gisteren niet aan toe gekomen bent. Maar je kunt ook nog een prachtige wandeling maken over het Lutherpad.

Je neemt een bus naar Möhra, in het Thüringer Wald. Hier komt de familie van Maarten Luther vandaan en er staat dan ook een standbeeld. Vanaf hier maak je een mooie pelgrimswandeling door de bossen en velden tot aan ‘Hohe Sonne’ (14,5 km, 200 m stijgen en 100 m dalen, 3,5 uur), waarvandaan je de bus terug naar Eisenach neemt. Je kunt doorlopen tot Eisenach (22 km, 440 m stijgen en 510 m dalen, 6,5 uur), maar dan loop je deels dezelfde route als op dag 5.

Overnachting in

Eisenach - Haus Hainstein

Dag 7

Er zijn vandaag twee opties:

 1. Cultuur: bezoek na het ontbijt het Bach Haus en Luther Haus tijdens een stadswandeling. Dit kan op eigen gelegenheid met onze beschrijving of onder leiding van een gids. Deze duurt 1,5 - 2 uur. Je brengt een bezoek aan de beroemde Georgenkirche waar Bach werd gedoopt en Luther predikte.
 2. Natuur: ga na het ontbijt naar het Nationalpark Hainich, een bijzonder stuk 'oerwoud' en bezoek het bijzondere boomkronenpad en maak een wandeling vanaf het bezoekerscentrum.

In de (na)middag reis je door naar Quedlinburg, waarvan de zeer fraaie binnenstad UNESCO werelderfgoed is. Totale reisduur van Eisenach naar Quedlinburg is ca. 2,5-3 uur.

Overnachting in

Quedlinburg - Hotel Domschatz

Dag 8

Na een korte bus- of treinrit maak je vanuit Thale een wandeling door het diep ingesneden dal van de Bode. Je komt door prachtige loofbossen, met uitzichten op opvallende rotspartijen en langs stroomversnellingen met kans op de waterspreeuw. In dit spectaculaire kloofdal is ook de 'Hexentanzplatz' te vinden. Dit is een landschapspark waar in zoveel mogelijk natuurlijke omstandigheden dieren te zien zijn die in de Harz voorkomen of daar ooit voorgekomen zijn: wolven, beren en lynxen.

Je gaat per bus naar Altenbrack of Treseburg (einde of begin van het kloofdal) en loopt terug naar Thale.

Wandeling: 14 km, 140 m dalen, 280 m stijgen , 4 uur. (9 km vanaf Treseburg)

Overnachting in

Quedlinburg - Hotel Domschatz

Dag 9

Met je auto rijd je naar de 'Drei Annen Hohne', of Schierke. Vanaf daar kun je met de stoomtrein letterlijk fluitend de Brocken op (in ongeveer 50 minuten), of je gaat wandelend. Je zult hier niet alleen zijn: een bezoek aan de Brocken is een populair uitstapje. Naast het uitzicht zijn er op de top ook bezienswaardigheden, waaronder de zeer interessante tentoonstelling in het Brockenhaus.

Bij de lange wandelroute daal je af door oerbosachtige naaldwouden naar de veengebieden rond Torfhaus. Hierbij passeer je de grens met het voormalige IJzeren Gordijn, een passende afsluiting van deze 'DDR-reis'. Er is ook een iets kortere route die je terug naar Schierke voert. Schierke is een van de plaatsen waar het toerisme in de Harz begon, met fraaie houten villa's en klassieke hotels. Hier neem je de trein terug naar Drei Annen Hohne, maar lopen kan ook.

Lange wandeling naar Drei Annenhohne: 17 of 21,5 km, 170 m stijgen, 550 of 725 m dalen, 5-6 uur.
Korte wandeling naar Schierke: 11 km, 490 m dalen, 3,5 uur

Overnachting in

Quedlinburg - Hotel Domschatz

Dag 10

Einde van het arrangement. Mocht je er nog niet aan toegekomen zijn, dan loont het zeker om nog tijd in het meer dan fraaie stadje Quedlinburg door te brengen. Bij ons hotel zal men je graag van alle benodigde informatie voorzien.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht per regio steeds drie nachten in comfortabele, sfeervolle en mooi gelegen hotels. Vlakbij de Elbe is dat een sfeervol hotel in of nabij Bad Schandau, een sfeervol klein 'Kurort', nabij de mooiste wandelingen door de beroemde zandsteenrotsen. In Eisenach overnacht je statig in de weelderige villawijk tussen het centrum en de Wartburg. Tenslotte verblijf je middenin het oude centrum van historisch Quedlinburg aan de voet van het Harzgebergte in een sfeervol boutiquehotel.
Klik op de links bij het dagprogramma voor meer informatie van de hotels.

Over de maaltijden

Elke ochtend staat er een uitgebreid Duits ontbijtbuffet voor je klaar. Het diner en lunch zijn niet inbegrepen. Dineren kan in de accommodatie of in een nabijgelegen restaurant. Een lunchpakket koop je onderweg in de dorpjes of je luncht onderweg in een Gaststätte.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • pontje en tram dag 2
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting
 • parkeerkosten

Over de activiteiten

De wandelingen tijdens deze reis zijn niet moeilijk, gaan over goede paden of soms kleine weggetjes, maar kennen soms wel aardig wat hoogteverschil. Met name in de Sächsische Schweiz en de Harz vergen ze een goede wandelconditie en soms wat 'Trittsicherkeit'. Doordat je met eigen vervoer flexibel bent is het vaak makkelijk om wandelingen in te korten of om een dag wat anders te doen. De meest duidelijke opties staan genoemd bij het dag tot dag programma. Vanuit Eisenach is het wandelprogramma het lichtst, met meer aandacht en mogelijkheden voor culturele hoogtepunten.

De wandelingen in de Sächsische Schweiz zijn door de aard van het landschap het meest uitdagend, met soms trappen, armleuningen en soms zelfs ladders. Vaak zijn trappen te vermijden door om de tafelbergen heen te lopen, in plaats van eroverheen. Dit is in de routebeschrijving steeds aangegeven. Bij regenachtig weer worden de paden en trappen gelukkig nauwelijks glad, doordat er overal ruw zand ligt (van de verweerde zandsteenrotsen). Wandelstokken zijn van de ene kant handig, bij sommige steile trappen echter juist niet. Je dient ze dan op de rugzak te binden.

Geschikt voor kinderen

De afwisseling in wandelingen, met de uitdaging in de Sächsische Schweiz, meer steden en kastelen rond Eisenach en de stoomtreintjes en de top van de Brocken in de Harz, maken deze reis ook boeiend voor wat oudere kinderen vanaf ca. 10-12 jaar.

De onderkomens hebben niet altijd meerpersoonskamers, dus kinderen verblijven vaak gewoon op tweepersoonskamers. Bedenk dat dit voor jou en je kinderen mogelijk moet zijn.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Overal zijn nog meer wandelmogelijkheden of kun je meer tijd vrijmaken voor culturele hoogtepunten.

Vanuit Krippen is een bezoek aan Dresden mogelijk en is een Caspar David Friedrich wandelroute uitgezet. Voor liefhebbers van landschapschilderijen is deze zeer de moeite waard en een goede reden hier een extra dag te plannen. De wandeling is ca. 14 km lang en niet door SNP beschreven. Meer informatie over deze wandeling en een GPS-track vind je op https://www.wandern-saechsische-schweiz.de/wordpress/wanderungen/caspar-david-friedrich-weg/.

Ook voor Eisenach en omgeving kun je zeker een extra dag overwegen. Tenslotte biedt de Harz veel wandelmogelijkheden en is Quedlinburg zelf ook zeker een dag waard.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Deze reis is afgestemd op het reizen met een eigen auto. De afstand Utrecht-Sächsische Schweiz is ca. 750 km. Je kunt parkeren bij de accommodatie. Dit is niet overal gratis en met name in Bad Schandau aan de prijzige kant (ca. € 10,- per dag).

Trein informatie

Het is mogelijk om per trein te reizen, ook van regio naar regio en van/ naar wandelingen. Maar de reisdagen zijn wel lang en soms omslachtig. Bovendien zul je onderweg zelf treintickets moeten aanschaffen.

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen kun je zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:  www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Klik hier;  Veelgestelde vragen (Treinen en tickets) voor informatie over reizen per trein.

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kunt dit arrangement starten van medio maart tot eind november. Plan je reis liefst zo, dat er slechts één weekend in valt, dat ook niet is 'gebroken'; dan is de kans het grootst dat we de hotelreserveringen snel geregeld krijgen. Bovendien vallen de eerste (veelbelopen) wandelingen dan in het rustigste deel van de week. Zowel het voorjaar, met frisgroene beukenblaadjes, als het najaar, met overweldigende kleurenpracht, is mooi om te wandelen. Maar de zomer, met grote kans op stabiel weer, is uiteraard ook prima.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Duitsland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis , uitgaande van  de heen- en terugreis met eigen auto.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

In Duitsland kan nog niet in alle winkels/restaurants met een bankpas of creditcard betaald worden. Neem dus ook enig contant geld mee.

Deze reis is met name geschikt om de eigen auto als vervoermiddel tussen de drie verschillende gebieden te benutten. Per wandelregio zijn door ons een aantal (rond)wandelingen beschreven, hetzij direct vanuit het hotel of met een korte verplaatsing. Ook dat kan weer met eigen auto, maar ook (stoom)treintje, een pontje of een wandelbus zijn mogelijk, naar keuze. 

Duitse naaldbossen en schade door de bastkever
In vrijwel alle Duitse naaldwouden is er sind een aantal jaar in meer of mindere mate schade aan de bossen door de bastkever. Veel naaldbomen sterven af en ook deze stukken bos worden geruimd, met tijdelijke en wisselende omleidingen tot gevolg. In de Sächsische Schweiz is dit vooral in het gebied tegen de Tsjechische grens te zien, waar uitgestrekte naaldwouden zijn. In de Harz is dat met name op de eerste twee wandeldagen zichtbaar, rondom de Brocken. Bij Eisenach is de omgeving van de Drachenschlucht getroffen. Uiteindelijk is dit voor de ontwikkeling van de natuur iets positiefs: interessant zal zijn hoe de natuur zich zal herstellen. In elk geval zal de vegetatie afwisselender worden en is er tijdens sommige wandelingen meer uitzicht.

 • Een overzicht van de schade en toegankelijkheid in de bossen van de Sächsische Schweiz vind je HIER
 • Op dag 5 (Drachenschlucht bij Eisenach) is ter plaatsen een omleiding aangegeven.
 • Informatie over beperkingen op wandelpaden in de Harz vind je hier.
 • Meer achtergrondinformatie vind je hier.

Ga je binnenkort op reis naar Duitsland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/duitsland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/duitsland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland)

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

uitzicht-konigstein-wandelen

Duitsland - Oost-Duitsland

Wandelen door de natuur en geschiedenis van Oost-Duitsland

Wandelvakantie met eigen vervoer langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.