Wat neem je mee op fietsvakantie paklijst

Paklijst fietsvakantie Wat meenemen op fietsvakantie?

Paklijst fietsvakantie

Klaar voor je reis?

Pak deze lijst er nog even bij!

In onderstaande basispaklijst vind je uitrusting die je minimaal nodig hebt voor een fietsvakantie. Daarnaast moet je rekening houden met ‘standaard’ bagage zoals vrijetijdskleding, toiletspullen, medicijnen en overige persoonlijke bezittingen. Bij sommige reizen wordt naast de basisuitrusting ook nog specifieke uitrusting vermeld die alleen geldt voor jouw reis.

Paklijst fietsvakantie

De basis

* fiets (denk aan het oplaadsnoer bij een e-bike)
* helm (in meerdere landen verplicht)

Kleding

* fietsschoenen of gymschoenen
* fietssokken
* fietsbroek met kunstzeem
* lange fietsbroek (elastisch)
* sneldrogend fietsshirt met achterzakken
* fietsjasje (waterdicht of waterafstotend) met achterzakken
* fietshandschoentjes
* losse arm- en beenstukken voor koude ochtenden (optioneel)
* zwemkleding

Navigatie

* mobiele telefoon met gedownloade route op SNP Reis App
* oplader / powerbank (plus oplaadsnoeren)
* eventuele kaarten en kaartenhoes
* gps-ontvanger (vergeet de extra batterijen niet!)
* houder voor montage van telefoon of fiets-gps op je stuur

Documenten

* GELDIG ID-bewijs (paspoort/ id-kaart + eventueel visum)
* bankpas / creditcard / contant geld * / reisverzekeringsbewijs / inentingsboekje/ pasje zorgverzekering
* SNP-reisinformatie met adressenlijst en belangrijke telefoonnummers

Toiletartikelen

* zonnebrandmiddel / lippenbalsem (factor 30 of hoger)
* basis EHBO-set met pijnstillers, jodium, rekverband, sporttape (ook voor noodreparaties)
* vaseline of ‘broekenvet’ om schraalheid te voorkomen
* handdoek (sneldrogend en lichtgewicht) voor een duik onderweg

Eten en drinken onderweg

* versnaperingen voor onderweg: mueslirepen, noten, chocolade, etc
* lunchtrommel/-wrap (zoals Boc'n'Roll)
* bidon(s) of waterfles (min. 1 liter)
* snoepjes (bv. winegums voor extra energie (tip voor gezinnen met kinderen)

Diversen

* zonnebril of fietsbril
* fotocamera en extra batterij en/of extra geheugenkaartje
* fietsrugzakje (optioneel)
* fietstassen (bij huurfietsen vaak inbegrepen)
* gereedschap (‘multitool’) / bandenplaksetje (bij huurfietsen vaak inbegrepen)
* flesje vloeibaar (biologisch afbreekbaar) wasmiddel voor handwasjes
* lichte schoenen voor ‘s avonds

N.B. Denk er aan om belangrijke telefoonnummers/ noodnummers in het adresboek van je telefoon te zetten of deze op te schrijven!

Ga je een fiets huren? Bekijk dan hier onze tips voor je huurfiets.

Fietstassen

Stevige, waterdichte fietstassen zijn onmisbaar voor langere fietstochten. Ze worden meestal op de achterdrager bevestigd, maar er zijn ook modellen die ‘voorop’ kunnen. Als de fiets daarvoor geschikt is uiteraard. Voor fietstochten van SNP zijn alleen achtertassen met een inhoud van 20 of 30 liter van belang. Daar past makkelijk alles in wat je nodig hebt voor een dag fietsen. 

Een stuurtas is vooral handig om spullen in op te bergen die je bij de hand wilt hebben. Denk aan een mobiele telefoon, een mueslireep of een reisgids. Maak hem niet te zwaar, want een stuurtas kan invloed hebben op je stuurgedrag. In een apart doorzichtig kaartenvak kun je eventueel een opgevouwen kaart stoppen zodat je niets steeds hoeft af te stappen. Een zadeltasje tot slot is ideaal voor een reserveband, plakspullen en eventueel een ‘multitool’. Maar deze kunnen ook een plek krijgen in de stuurtas.

Lees meer over fietstassen

Kleding

Bij wisselende omstandigheden zijn verschillende lagen ademende en vochtregulerende fietskleding ideaal. Het zogenaamde ‘drielagensysteem’  is inmiddels ook binnen de wielersport breed geaccepteerd. De verschillende kledinglagen vullen elkaar dan onderling aan, maar moeten ook afzonderlijk kunnen functioneren. 
Ideaal gezien ziet het drielagensysteem voor een fietser er als volgt uit:

Laag 1:
Een thermoshirt dat direct op de huid wordt gedragen en transpiratievocht zo snel afvoert naar de tweede laag. Deze eerste laag mag niet nat (en dus koud) blijven. Katoen is totaal ongeschikt, want katoen houdt vocht juist heel goed vast waardoor de laag eronder (de huid!) eerder afkoelt.

Laag 2:
Een fietsshirt van kunstvezel zorgt voor de juiste warmte-isolatie. Daarnaast moet het transpiratievocht aan de oppervlakte van het fietsshirt gemakkelijk verdampen zodat het vocht aan de buitenlucht of aan een eventueel derde laag kan worden afgegeven. Een fietsshirt heeft zakken om kleine zaken in op te bergen die je vervolgens makkelijk kunt pakken, zoals een banaan, een telefoon of een mueslireep.

Laag 3:
Een derde laag is alleen nodig bij een lage temperatuur of veel wind. Deze laag bestaat bijvoorbeeld uit een winddicht (en vaak ook waterafstotend of waterdicht) fietsjack of ‘fietsvest’. De dikte is afhankelijk van de buitentemperatuur. Essentieel is dat deze laag regen en wind tegenhoudt maar óók ventileert, anders word je alsnog nat van het transpiratievocht. In veel fietsjacks zit een dun laagje fleece. Fleece zorgt voor een stukje warmte en is tevens een uitstekende geleider van vocht. Een fietsjack heeft net als het fietsshirt ook zakken anders kun je nog niet bij je banaan….

Fietsbroek

Een fietsbroek is echt onmisbaar als je langere tijd op een smal zadel zit. Het zeem (ook wel pad genoemd) in de broek dempt schokken, voert zweet af, gaat irritatie van je billen tegen en voorkomt (als het goed is) zadelpijn. De tijd dat een fietsbroek een natuurleren zeem met vervelend schurende naden had, ligt ruimschoots achter ons. Zo’n zeem had veel onderhoud nodig, want als het niet met bijvoorbeeld vaseline werd ingesmeerd, werd het zo hard als een plank. 

De tegenwoordige kunstvezel zemen zijn gemaakt uit één stuk die je verder niet hoeft in te smeren om hem zacht te houden. Was je broek wel regelmatig uit want het is een bron van bacteriën. Niet te heet wassen, niet centrifugeren en niet drogen in de zon; dat zijn de belangrijkste basisregels. Mocht je langere tijd in vochtige en hete omstandigheden fietsen, dan is het handig om een extra broek te hebben. De ene was je uit en kan drogen, de ander trek je aan. 

Fietsbroeken zijn er zonder en met bretels (de zogenaamde bibshorts). Voordeel van een bibshort is dat hij niet afzakt tijdens het fietsen. De betere fietsbroeken bevatten een schokabsorberende gellaag die de druk over het zeem goed verdeelt. Een fietsbroek hoeft geen fortuin te kosten, maar ga ook niet voor de allergoedkoopste: het materiaal heeft veel te verduren en je ‘zit’ er wel de hele dag op. En oh ja, er zijn wel degelijk verschillen in fietsbroeken tussen mannen en vrouwen. Hou daar rekening mee!
Tot slot: er zijn ook fietsbroeken die er uit zien als een korte broek, maar waarbij het zeem in de broek is verwerkt. Vooral mountainbikers en ‘wereldfietsers’ kiezen voor zo’n casual model.

Fietsschoenen

Als je gewoon een plat pedaal (‘platformpedaal’) gebruikt, heb je geen speciale fietsschoenen nodig en kun je ook  prima met gymschoenen of sportieve schoenen uit de voeten. Belangrijk is dat je tijdens het fietsen niet van je pedaal glijdt, dus zorg voor een ruwe zool. 

Mocht je je eigen fiets meenemen, dan wil je misschien ook je eigen ‘klikpedaal’ gebruiken. Er zijn verschillende systemen, voor wielrenners en mountainbikers. Een combipedaal is het beste van twee werelden: plat aan de ene kant voor gewone schoenen, een klikpedaal aan de andere kant voor fietsschoenen.

Een fietsschoen moet net als iedere andere schoen perfect passen; hij mag niet te ruim bij de tenen zijn, maar ook niet te smal zodat je tenen afknellen. Voor vakantiefietsers is een fietsschoen waar het ‘plaatje’ in de zool is verzonken het meest geschikt. Zo’n schoen past op een bepaald type klikpedaal, maar tegelijkertijd kun je er gewoon op lopen zonder dat het plaatje heel erg in de weg zit. Wie vooral ‘luchtig’ wil fietsen, moet eens denken aan fietssandalen; open schoenen of sandalen die passen in een klikpedaal. 

Fietssokken

De belangrijkste functie van de sok is om vocht zo snel mogelijk af te voeren, want natte sokken betekent dat je eerder koude voeten krijgt. Fietssokken zijn dan ook bijna zonder uitzondering van kunststof gemaakt. De meest verkochte sokkenkleuren zijn nog steeds zwart en wit, maar andere kleuren zijn bezig met een opmars. In de zomer kan een korte sok (‘een kousje’) juist weer prettiger zijn. De meeste merken hebben zowel korte als lange uitvoeringen.

Overigens zijn gewone sportsokken ook prima om mee te fietsen, zo lang je maar niet voor katoen kiest.

Fietshandschoenen

Het belang van fietshandschoenen wordt makkelijk onderschat. Fietshandschoenen dempen vooral de trillingen die de fiets veroorzaakt waardoor je minder snel vermoeide handen en onderarmen krijgt. Daarnaast geven ze grip bij het fietsen en beschermen de handen bij een eventuele val. Het is belangrijk dat ze comfortabel zitten en je niet belemmeren tijdens het fietsen: koop ze dus niet te krap. De dikte van de padding (de verdikking aan de binnenkant van de handpalm; deze is van schuim of van gel) bepaalt hoeveel 'contact' je hebt met je stuur. 
In de herfst of voor koude ochtenden zijn dunne handschoenen met lange vingers aan te raden. Deze zijn meestal winddicht en soms waterafstotend of waterdicht. Neopreen is een materiaal dat veel wordt gebruikt. 

Fietsbrillen

Fietsers hebben tijdens het fietsen soms last van vliegjes, wind, opspattend water of modder dat in de ogen komt. Een fietsbril is daarom een belangrijke aanvulling op iedere fietsoutfit. Fietsbrillen moeten goed aansluiten op het hoofd en mogen niet als hinderlijk worden ervaren. Sommige merken hebben verwisselbare glazen zodat je bij ieder weertype de juiste glazen kunt kiezen. Brillen met meekleurende glazen doen hetzelfde, maar hebben als voordeel dat de bril zich zelf aanpast aan de weersomstandigheden. Overigens werkt een gewone zonnebril natuurlijk ook tegen vliegjes en vuil. Nadeel is dat je met een donkere zonnebril bij bewolkt weer slechter ziet en hij (vaak) minder prettig zit dan een speciale fietsbril die door de kunststof poten goed blijft zitten.

Fietshelm

Sportief fietsen zonder een helm is ‘niet slim’ en in sommige landen is een helm zelfs verplicht (Zwitserland en Spanje bijvoorbeeld). Altijd opzetten dus! 
Helmen bestaan er in verschillende maten (grofweg van XS tot XL), maar na aanschaf kun je bijna iedere fietshelm met een verstelsysteem verder passend aan je hoofd maken, zelfs tijdens het fietsen. Dit is ook handig als je in de winter bijvoorbeeld een muts onder je helm wilt dragen of hem bij warm weer juist iets losser wil zetten. 
Als je een flinke val maakt met een fietshelm, moet  je meteen een nieuwe aanschaffen. Aan de buitenkant is wellicht niets te zien, maar dat zegt niets over de conditie van de piepschuim schaal die onder de buitenlaag zit. Mocht deze gebarsten zijn, dan beschermt hij onvoldoende bij een eventuele volgende valpartij. Koop om die reden ook geen tweedehands helm; je kent de voorgeschiedenis van de helm niet….

Helmen verschillen sterk in prijs. De prijs van de helm zegt overigens niet alles over de kwaliteit. Fietshelmen moeten namelijk standaard allemaal voldoen aan dezelfde Europese eisen. Let bij de aankoop van een helm dus in ieder geval op de CE-norm. Een fietshelm met een CE-norm herken je aan een sticker met CE EN 1078 of 1080 (voor kinderhelmen) aan de binnenkant van de helm. 
De verschillen in prijs uiten zich uiteindelijk meer in ‘randzaken’ als design, kleur, extra’s, pasvorm en het aantal ventilatiegaten.

Wat neem je mee op fietsvakantie?

Je gaat op fietsvakantie. Het merendeel wordt geregeld door ons. Toch zijn er dingen waar je zelf aan moet denken en die je zelf mee moet nemen. Uiteraard is dat afhankelijk van het seizoen en de bestemming. Wat dat is? Outdoor specialist Gijs Loning vertelt het in deze video.

Meer lezen

  • Fietsen in de bergen
    De bergen hebben sinds mensenheugenis een enorme aantrekkingskracht op outdoorliefhebbers. Nogal wiedes, waar anders vind je de mooiste vergezichten, kraakheldere meren, ruige pieken en die oh zo weldadige berglucht? Niet alleen wandelaars en klimgeiten komen er volop aan hun trekken, ook op de fiets is het er op en top genieten. En of je nu met een e-bike fietst of juist zelf stevig doorstoempt, die bolletjestrui heb je aan het einde van de dag dubbel en dwars verdiend.
  • Fietsen met bagagevervoer
    Maar wat houdt dat precies in, fietsen met bagagevervoer, en waar moet je rekening mee houden? We geven graag een tips.
  • De mooiste fietsvakanties
    Wat zijn de mooiste fietsvakanties in Europa? Wij hebben onze top 11 voor je op een rijtje gezet.

Aanbevolen fietsvakanties

Frankrijk - Bretagne, 8 dagen
a 8,6
Fietsen
Privéreis
Frankrijk - Bretagne Fietsen door het Bretonse land

fietsvakantie langs chambres d'hôtes en hotels

Zwaarte
Comfort
8 dagen
vanaf € 809
Prijs per persoon bij min. 2 personen
Duitsland - Ostseeradweg - Rügen en Usedom, 8 dagen
8,2
Fietsen
Privéreis
Duitsland - Ostseeradweg - Rügen en Usedom Fietsen langs de Oostzee naar beroemde Kaiserbäder

fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfortabel of SNP-selectie
8 dagen
vanaf € 819
Prijs per persoon bij min. 2 personen