wandelaar spanje

5x de mooiste wandelroutes van Spanje

Ontdek Spanje op wandelschoenen!

Spanje is een geweldige bestemming met ongekend veel mogelijkheden. In een mensenleven raak je er onmogelijk uitgewandeld. Daarom een voorzetje met vijf hele mooie wandelroutes om mee te starten. En eenmaal begonnen….. 

1) GR-11

Voor welke route je door de ruige Pyreneeën ook kiest; er ligt altijd een prachtig avontuur te wachten dat je de rest van je leven meedraagt. De 820 km lange GR11 loopt geheel over Spaans grondgebied en door het dwergstaatje Andorra. Deze volgens kenners ruige en eenzame GR doet de mooiste delen van de Spaanse Pyreneeën aan. 

Zo wandel je door het met diepe kloven doorsneden Nationale Park Ordesa, Parc Nacional d'Aigüestortes en het bergmassief van Maladeta, waar de hoogste top van de Pyreneeën ligt: de 3400 meter hoge Pico de Aneto. Een ander deel van de route gaat door de wat minder bekende bergen van Aragón, tussen Jaca en het Nationale Park Ordesa, langs wild stromende beken, groene zomerweiden, oude vulkaankernen en zo’n 200 prachtige meren die doen herinneren aan de gletsjers die hier ooit massaal lagen; de zogenoemde ibones

Bekijk etappe 1 van de GR11

Bekijk etappe 2 van de GR11

2) Camiño dos Faros

De Camiño dos Faros (het Vuurtorenpad) is een machtige wandelroute langs de ruige Spaanse noordwestkust van de regio Galicië, het groenste deel van Spanje waarvan bijna alle provincies aan zee grenzen. De wandelaar vindt langs dit deel van de kust, de Costa da Morte, ruige granieten kapen waar vuurtorens de schepen al eeuwen waarschuwen voor de woeste wateren. In de baaien en ondergelopen rivierdalen liggen vriendelijke vissersdorpen waar je kunt overnachten in gastvrije casas rurales of moderne hotels, en waar ’s avonds bijna altijd zeebanket op het menu staat. 

De Camiño dos Faros is 200 km lang en loopt vooral over kleine voetpaden en zandweggetjes langs zeven vuurtorens. De route begint in Malpica en eindigt bij het ‘Einde van de Wereld’, de Cabo Finisterre dat door veel pelgrims als het échte eindpunt van de Camino de Santiago wordt beschouwd.

Bekijk de reis met SNP

3) Camino del Norte (nieuw!)

Volgens kenners is de Camino del Norte, de noordelijke kustvariant van de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, veel mooier dan de Camino Frances. Want gaat de klassieke route vaak over of langs grotere wegen, de Camino del Norte volgt vooral smalle en rustige paden. De ruim 800 km lange wandelroute loopt vrijwel altijd langs de groene kust van noordwest-Spanje en ligt deels ‘ingeklemd’ tussen de ruige bergen van de Picos de Europa en de Atlantische Oceaan. 

Het is een glooiend cultuurlandschap met akkers, duinen en fijne dorpen. De kust zelf is enorm afwisselend met kliffen, goudgele stranden en diepe (verscholen) baaien met leuke terrasjes waar je een heerlijke frisse cider kunt drinken. Een landschap waar je je soms eerder in Engeland waant dan in Spanje! Niet te missen fenomeen: de Bufones de Pría, zeewater dat als een soort geiser uit onderaardse spleten en holen tientallen meters omhoog spuit! 

Bewandel de Camino del Norte met SNP

4) Alpujarras

Wie voor het eerst van zijn leven door Las Alpujarras reist, is voor eeuwig verliefd. Dit machtige, vruchtbare landschap met zijn beroemde witte dorpen op de warme zuidflank van de Sierra Nevada, is bedekt met stokoude eiken en walnootbomen. In de lente bloeien de amandelbomen en schitteren op de achtergrond de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada met de hoogste top op het vasteland van Spanje, de Mulhacén. 

In de ‘Tuin van Andalusië’ vind je nog volop de invloed van de eeuwenlange Moorse overheersing in dit gebied. Zo wandel je vaak langs acequias; ingenieus aangelegde irrigatiekanalen die smeltwater vanuit de bergen naar de dalen voerden om daar de akkers te bevloeien. Ze worden nog steeds gebruikt om olijven, sinaasappels, amandelen, druiven, citroenen en vijgen te kunnen telen. De Alpujarras (Alpujarra in het Spaans) is ook befaamd vanwege de beroemde Serranoham die in Trévelez aan de koele berglucht wordt gedroogd. 

SNP heeft een mooie wandelroute uitgezet door de Alpujarras, die je zowel individueel met je eigen gezelschap of met een groep kunt doen.

Bekijk de groepsreis door de Alpujarras

Bekijk de privereis door de Alpujarras

5) La Gomera

Hoewel La Gomera het op één na kleinste eiland is van de Canarische Eilanden, staat het bekend als een van de ruigste (zo niet dé ruigste) en is daardoor relatief onontdekt. Het kent geen grote stranden en al helemaal geen uitgestrekte toeristenoorden, ideaal dus om te wandelen! Op het groene La Gomera hangt nog een ongedwongen sfeer. De vegetatie is afwisselend en fascinerend, met vochtige nevelwouden op het centrale deel van het eiland en meer woestijnachtige vegetatie met palmbomen aan de veel drogere zuidkant. 

Het landschap is bijna altijd groots, met zo’n 50 diepe kloven die in zee uitkomen. Op het eiland liggen imposante vulkanische basaltpieken tot 1500 meter hoogte en steile kliffen langs de kustlijn. Je kunt op La Gomera zeer avontuurlijke en stille voettochten maken en onderweg overnachten in vriendelijke hotels en pensionnetjes. Omdat het bergachtige eiland zoveel verschillende landschappen kent, brengt iedere dag weer een nieuwe verrassing. 

Bekijk de reis op La Gomera