Spanje - Galicië - Camino de los Faros, 11 dagen Wandelen naar het Einde van de Wereld

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs casas rurales en hotels

De ruige Spaanse noordwestkust, in de provincie Galicië, vormt het decor van deze ultieme kustwandelroute. Ruige granieten kapen, waar vuurtorens de schepen al eeuwen waarschuwen voor de gevaarlijke wateren, diepe zee-inhammen en prachtige stranden wachten je op deze wandelvakantie. In de 'ria’s' (ondergelopen rivierdalen) liggen vriendelijke vissersdorpen, waar je verblijft in gastvrije casas rurales of moderne hotels, en waar je in de vele (vis)restaurants uitstekend kunt eten. Je bagage wordt vervoerd. Dankzij de gedetailleerde routebeschrijving wandel je zorgeloos met alleen de wind in je haar en de zilte zeelucht in je neus, op weg naar het Einde van de Wereld: de Cabo Finisterre.

Uniek aan deze reis

 • Dé ultieme kustwandelroute
 • Eindigen aan het Einde van de Wereld
 • Heerlijk wandelklimaat
 • Ruige kapen en vriendelijke baaien
 • Verblijf in casas rurales en moderne hotels in kleine vissersdorpjes
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Spanje - Galicië Camino de los Faros

Tijdens deze wandelreis verken je de ruige en zeer afwisselende kust van het uiterste noordwesten van Spanje. Dit deel van de Galicische kust wordt ook wel de Costa da Morte genoemd. Dit komt door de vele scheeprampen als gevolg van de sterke stromingen, vervaarlijk verborgen rotsen en het vooral in de winter vaak ruige weer. Op de vele kapen staan even zoveel vuurtorens om de schippers en vissers op veilige afstand van de grillig gevormde granieten kliffen en kapen te houden. Oorspronkelijk was de geheel gemarkeerde Camino de los Faros een privé-initiatief van vier vrienden die alle vuurtorens van de Costa da Morte tussen Malpica en Finisterre wilden verbinden. Hun hoofddoel was om zo dicht mogelijk bij de kust te blijven, wat betekent dat je steeds kleine voetpaden en zandweggetjes volgt, langs prachtige kliffen en lange zandstranden die bijna leeg zijn, zelfs tijdens het hoogseizoen. Ze zijn immers niet gemakkelijk met de auto te bereiken en de zee is er te gevaarlijk  om te zwemmen. De route is daardoor wel vrij pittig omdat het steeds op en af gaat; geregeld tref je steile stukjes klimmen en dalen op je pad. De Camino de los Faros kent bovendien verschillende hoogtevreesgevoelige stukken! We raden je dan ook niet aan om de Galicische vissers te volgen die vervaarlijke toeren op de steile kliffen uithalen om bij de waardevolle vis en schaaldieren te komen die onderaan de kliffen leven. De langste trajecten en de lastigste stukjes vermijden we door af en toe een stukje landinwaarts te gaan, een kaap af te steken of door hier en daar een taxi in te zetten. Voordeel is bovendien dat je bagage wordt vervoerd en dat de temperatuur in de zomer nooit te hoog is om te wandelen.
De wandelroute begint in het vissersdorpje Malpica, niet ver van de stad La Coruña, de hoofdstad van Galicië. De tocht eindigt op de Kaap van Finisterre, waarvan de Grieken aannamen dat die het Einde van de Wereld was, en die veel pelgrims nu nog steeds als het èchte eindpunt van de Camino de Santiago beschouwen.
Je verblijft in vriendelijke vissersdorpjes en -stadjes, waar je te gast bent in casas rurales of in goede, moderne hotels. Voor diner of lunch kun je overal terecht en wacht je een keur aan restaurants, van simpele vistentjes tot verfijnde sterrenrestaurants. 

 

 

Dag 1

Aankomst in Carballo. Er gaan vanuit  La Coruña als Santiago de Compostela frequent bussen naar Carbalo. Je kunt ook een taxirit bijboeken (zie onder ‘Extra’s').  
Het diner is vanavond niet inbegrepen, maar het hotel heeft een prima a la carte restaurant.

Overnachting in

Carballo

Dag 2

Na het ontbijt word je naar het havenplaatsje Malpica gebracht, waar je avontuur start. Je wandelt over onverharde weggetjes en paadjes over de met lage doornstruikjes begroeide hellingen en kliffen van de Cabo San Adriano, waar je een klein kapelletje passeert. Voor de kust liggen de Sisargas-eilanden. Via twee kleine strandjes bereik je de casa rural, waar je de komende nachten verblijft en die pal aan het water ligt. Je kunt in de accommodatie dineren, maar je kunt ook naar buurrestaurant As Garzas, in 2018 bekroond met een Michelin-ster en heel populair (vergeet dus niet vooraf te reserveren).
Lengte: 13 km, 200 m stijgen en dalen, 4,5-5 uur.

Noot: Als je in A Coruña overnacht hebt, word je na het ontbijt door de bagagvervoerder naar Malpica gebracht. 

Overnachting in

Barizo

Dag 3

Vandaag wandel je naar de eenzame vuurtoren Faro Nariga, vanwege de afgelegen ligging op de ruige granietrotsen een van de beroemdste vuurtorens van de Costa da Morte. Vervolgens wandel je naar het kleine, beschutte strandje van Niñons. Van hier wandel je door het binnenland terug naar Bariza, via een modern windmolenpark. Je kunt bij het strand van Niñons ook een taxi nemen, waardoor de wandeling flink wordt ingekort.
Lengte 16,5 km, 450 m stijgen en dalen, duur 6,5-7 uur (als je een taxi terug neemt: 8 km, 250 m stijgen en dalen, duur 3,5 uur).

Overnachting in

Barizo

Dag 4

Om het traject van vandaag wat in te korten is er een taxi geregeld die je naar het afgelegen gehuchtje Roncudo brengt. Daar kun je kiezen tussen een langere en een kortere route. De langere route voert je over een slingerend voetpad langs een ruig en steil stuk kust naar de kaap O Roncudo, waar de golven van de oceaan onophoudelijk op de rotsen en de voet van de vuurtoren beuken. Na de vuurtoren wacht drie kilometer asfalt naar het vissersdorpje O Corme. De kortere route voert door de heuvels, rechtstreeks naar O Corme: korter maar ook minder spectaculair.  Na een koffiestop in O Corme heb je opnieuw de keuze tussen een lang en lastig, maar ook spectaculair pad dat dicht langs de soms hoogtevreesgevoelige kust voert, of een wat korter, gemakkelijker en hoger gelegen route door schaduwrijk bos. Beide routes komen uiteindelijk bij de natuurlijke zandige landtong die de riviermonding van Ponteceso van de Atlantische Oceaan scheidt. Een laatste stuk over een zanderig pad leidt je uiteindelijk naar het dorp Ponteceso, waar een taxi wacht die je naar het verderop gelegen badplaatsje Laxe brengt, een levendig stadje met een groot strand, bars en cafés en diverse restaurants.
Lage lastiger route: 17,5 km, 310 m stijgen en 440 m dalen, duur 6,5 uur.
Hogere route: 14,5 km, 200 m stijgen en 330 m dalen, duur 4,5-5 uur.
Als je de omweg via de kaap O Roncudo overslaat wandel je 3,5 km en 1,5 uur minder.

Overnachting in

Laxe

Dag 5

Een prachtig stuk kust en een steile heuvel scheiden Laxe van het mooie zandstrand van Soesto. Je kunt eerst een klein ommetje maken langs de vuurtoren van Laxe, alvorens je via het prachtige strand van Soesto en over mooie kliffen naar het lange strand van Traba wandelt. De duinen zijn hier door de woeste oceaan meerdere malen weggeslagen waardoor achter de duinen een vogelrijke lagune is ontstaan. Na een duik in zee of een smakelijke lunch, wandel je verder over een prachtig pad dat langs de grillig gevormde en door de zoute zeelucht verweerde granietrotsen slingert en uiteindelijk het haventje van Camelle bereikt. Hier wacht een taxi die je terug naar Laxe brengt.
Lengte 15,5 km, 300 m stijgen en dalen, duur 5,5 uur.

Overnachting in

Laxe

Dag 6

Misschien wel het mooiste traject van de Camino de los Faros, begint bij het dorpje Arou, waar je vanochtend per taxi naar toe wordt gebracht. Het uitzicht verandert voortdurend als je het bijzonder grillige stuk kust volgt langs de Punta Lobeiras, het minuscule haventje van Santa Mariña, Monte Branco (het hoogste duin van Europa) en de prachtige  stranden van Trece. Uiteindelijk bereik je de Cemeterio de los Ingleses, waar de slachtoffers begraven liggen van de verschillende scheepsrampen die zich hier langs de Costa da Morte tussen 1883 en 1893 hebben voltrokken. De laatste kilometers zijn gemakkelijker en voeren over grindwegen en door naaldbossen tot je het gehuchtje Mourin bereikt. Daarna wandel je nog twee kilometer door tot het mooie en levendige vissersstadje Camariñas. Als er sterke wind staat of als je last van hoogtevrees hebt, is er vandaag een alternatieve route.
Lengte 15,5 km, 160 m stijgen en 160 m dalen, duur 5,5 uur. 

Overnachting in

Camariñas

Dag 7

Vandaag maak je een rustige rondwandeling naar een van de spectaculairste kapen van de Galicische kust: de Cabo Vilán. Je wandelt eerst door het binnenland naar de kaap. De vuurtoren daar is de eerste elektrische vuurtoren van Spanje. Je kunt het vuurtorenhuis bezoeken waar tegenwoordig een klein bezoekerscentrum en een café in gevestigd zijn. Daarna vervolg je het kustpad langs een moderne viskwekerij en een kapel die hoog boven zee ligt, net voor Camariñas. De korte wandeling eindigt wederom in dit vissersplaatsje, waar een klein nijverheidsmuseum is en een paar uitstekende restaurants. 
Lengte 13,5 km, 190 m stijgen en dalen, duur 5 uur. 

Overnachting in

Camariñas

Dag 8

Na een korte transfer per taxi wacht een wandeling in een heel ander landschap dan de afgelopen dagen. Vanaf Porto de Cereixo volg je de beboste oevers van de Ria do Porto, een door de zee overspoeld rivierdal. ’s Ochtends kun je de marisqueiras aan het werk zien als ze in de riviermonding op zoek zijn naar mosselen en andere schaaldieren. De kleine vuurtoren van Lago markeert het punt waar je de Atlantische Oceaan weer hebt bereikt. Het met naaldbomen omzoomde strand van Lago, met zijn bars en restaurants, is een prima lunchplek, voordat je aan het zwaardere tweede deel van de dagtocht begint. Eerst wacht een pittige klim naar het op een plateau gelegen dorp Mereixo, waar de Camino de los Faros de beroemde pelgrimsroute Camino de Santiago ontmoet. Door bossen en een groen landschap van akkers, kleine dorpjes en kleine valleitjes wandel je terug naar de kust, en bereik je het stadje Muxia via het strand. Dit stadje ligt op een kaap, met op de uiterste punt tussen de rotsen een kleine kapel, en heeft tal van restaurants, van goedkope pelgrimsherbergen tot verfijnde visrestaurants. 
Lengte 16,5 km, 330 m stijgen en 380 m dalen, duur 6,5 uur.

Overnachting in

Muxia

Dag 9

Om een stuk asfaltweg en een lastig stukje met steile afdalingen en stijgingen te vermijden, word je vanochtend door de bagagevervoerder een eindje op weg geholpen. Via het kleine gehuchtje Moreira wandel je weer naar de kust en pik je dit ruige en woeste stuk van de  Camino de los Faros op bij het kleine strandje van Moreira. Hierna is het landschap ruig en kaal en doet welhaast Schots of Scandinavisch aan. Je bereikt de kleine vuurtoren die op het westelijkste puntje van het Europese vasteland staat: Cabo Touriñan. Na de kaap volg je het kustpad verder zuidwaarts naar het surfstrand van Nemiña, waar je kunt lunchen. Het laatste stukje van de wandeling voert nog circa twee kilometer het binnenland in naar een sfeervol casa rural waar je vanavond een uitstekend diner wordt voorgezet.
Lengte 15 km, 400 m stijgen en 330 m dalen, duur 5,5 uur.

Overnachting in

Queiroso / Nemiña

Dag 10

De apotheose van de deze wandelvakantie langs de Camino de los Faros. Eindelijk bereik je wat de Grieken het Einde van de Wereld noemden: de Cabo Finisterre. Nog steeds beschouwen veel pelgrims die de Camino de Santiago volgen, deze mythische plek als het ware eindpunt van hun pelgrimage. Ook nu word je door de bagagevervoerder een stukje op weg gebracht, omdat de wandeling anders te lang zou worden. Je begint in Castrexe. Iets verderop, bij de Praia de Arnela, kan ook, maar dan mis je het laatste strand voor de kaap. Na Arnela wandel je dicht bovenlangs de prachtige kliffen en kun je de waaghalzerij van de vissers bewonderen, die vervaarlijk op de rotsen balanceren om de beste vis te vangen. Als je het dorp Finisterre bereikt, kun je kiezen. Je kunt eerst inchecken in het hotel, in het dorp gaan lunchen en pas aan het einde van de middag de laatste kilometers naar de kaap afleggen, of je kunt meteen doorwandelen. Dit laatste stuk van de Camiño dos Faros is opnieuw weer prachtig. Uiteindelijk bereik je de vuurtoren op het puntje van de Kaap. ’s Avonds en ’s ochtends vroeg is het nog relatief rustig en is dit een magische plek! Terug wandel je over de weg naar het dorp Finisterre, samen met de pelgrims die hier hun vaak lange, lange pelgrimstocht hebben volbracht.
Lengte 16 of 19,5 km, 570 m of 450 m stijgen en 540 m of 320 m dalen, 7 of 8 uur (afhankelijk van het startpunt in Castrexe of Castromiñan).

Overnachting in

Finisterre

Dag 11

Het arrangement eindigt na het ontbijt. Vanuit Finisterre kun je de bus naar Santiago de Compostela nemen en eventueel verder naar La Coruña en dan naar Malpica. Je kunt bij boeking ook een taxitransfer bij boeken naar het vliegveld van Santiago of dat van La Coruña.  

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens de reis verblijf je in vriendelijke casas rurales en moderne dorpshotels, op kamers met eigen badkamer.   

 • In Carballo slaap je in een goed ***-hotel op ene rustig gelegen plek net buiten het dorp. De kamers zijn comfortabel. 
 • In Barizo verblijf je 2 nachten in een Casa Rural dat pal aan de rotskust ligt, op een rustige plek op 2 km lopen van het strand en het dorpscentrum. De Casa Rural beschikt over een restaurant, en vlakbij ligt ook een met een Michelinster bekroond restaurant. Als de twee casas rurales die hier aan de kust pal naast elkaar liggen, beide vol zijn, dan verblijf je een sfeervolle casa rural iets verder het binnenland in, die over een zwembad beschikt. 
 • In Laxe verblijf je 2 nachten, in een wat groter ***-hotel, dat eveneens pal aan het strand ligt. 
 • Vervolgens verblijf je 2 nachten in de vissersplaats Camariñas, in een vriendelijk ** hotel in het centrum, aan de boulevard en het vissershaventje.
 • Dan verblijf je 1 nacht aan de rand van het vissersplaatsje Muxía in een gastvrij hostal met onlangs geheel gerenoveerde kamers. Het hostal ligt aan de rand van het stadje en aan een klein strandje en heeft een klein restaurant. 
 • Vervolgens verblijf je 1 nacht in een casa rural in het gehuchtje Queiroso, in een rustige en groene omgeving enkele kilometers van de kust bij het dorpje Nemiña. De casa rural is smaakvol ingericht en de gastvrijheid is groot. Ook hier is het diner inbegrepen.
 • De laatste nacht verblijf je in een standaard hotel in het dorp Finisterre. Je kunt hier eventueel (tegen bijbetaling) ook kiezen voor een overnachting in het boutiquehotel dat letterlijk op het puntje van de kaap ligt. De kamers zijn hier klein, maar de locatie is volstrekt uniek. 

 

Maaltijden

Deze reis is op basis van logies en ontbijt. Het ontbijt gebruik je in de accommodaties. Diners en lunches zijn niet inbegrepen. Alleen op dag 9 is het diner inbegrepen, omdat je dan in een wat meer afgelegen casa rural verblijft.

In het reispakket vind je tips voor inkopen van je picknick, of restaurant tips voor lunch of diner. Een deel van de accommodaties heeft een á la carte restaurant. De Galicische keuken is buitengewoon smaakvol en uiteraard rijk aan vis- en schaaldiergerechten.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • diner op dag 9 
 • transfers per taxi volgens programma (dag 2, 4, 5, 6, 8, 9 en 10)
 • bagagevervoer 
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele entrees
 • eventuele overige transfers
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen
   

Over de activiteiten

De route van de Camiño dos Faros voert grotendeels dicht langs de grillige Galicische kust, wat betekent dat je dagelijks meerdere keren korte stijgingen en dalingen hebt. Soms zijn deze steil. Sommige stukken van de route voeren dicht langs de kust en zijn hoogtevreesgevoelig. Je stijgt en daalt dagelijks tussen 350 en 700 m, verdeeld over meerdere klimmetjes en afdalingen. Op de laatste wandeldag stijg en daal je ruim 800 m als je helemaal doorwandelt tot de Cabo Finisterre.

Het terrein waarover je loopt varieert van kleine paadjes tot stille zandwegen of verharde weggetjes. Door een aantal transfers in te plannen hebben we de langste trajecten ingekort en al te lastige stukken van de Camiño vermeden. Er zijn ook dagen dat je keuze hebt uit een lichtere of zwaardere route (langer of lastiger terrein). De lengte van de wandelingen loopt uiteen van 13 tot 19 km. Bedenk dat het wandelen over geaccidenteerde kustroutes vaak meer tijd kost dan je normaal wellicht gewend bent. Het aantal wandeluren varieert van 4 tot 7 uur per dag. Alleen de laatste dag wandel je 8 uur om uiteindelijk het eindpunt Cabo Finisterre te bereiken.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Muxía (waar je in het standaardprogramma maar één nacht verblijft) is een aardig plaatsje voor een rustdag, met een strand en wat restaurants en winkeltjes. Vanuit Fisterra, waar je ook één nacht verblijft) gaan meermaal daags bussen, zodat je vanuit deze plaats Santiago de Compostella en haar beroemde kathedraal kunt bezoeken. 

Extra's

Verlengingshotels

Hotel A Tafona (Santiago de Compostella)

Aan de rand van het oude centrum van Santiago de Compostela en op een paar passen van de traditionele Abastos Markt, het Belvis Park en de Puerta del Camino ligt hotel A Tafona do Peregrino. Het hotel is gesitueerd in een historisch gebouw, maar de kamers zijn modern en comfortabel ingericht. Sommige kamers hebben een klein balkon of terras. Het hotel heeft oevral gratis wifi, een lift. Naast het hotel ligt een gerenommeerd Michelin sterremrestaurant.

Hotel La Plaza

Transfers

Transfer van het vliegveld van Santiago de Compostela naar Malpica (vanaf € 121,- per boeking)

Optionele taxitransfer van vliegveld van Santiago de Compostela naar de eerste accommodatie in Malpica.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Transfer van het vliegveld van La Coruña naar Carballo (vanaf € 58,- per boeking)

Optionele taxitransfer van vliegveld van La Coruña naar de eerste accommodatie in Carballo.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Transfer van het vliegveld van Santiago de Compostela naar Carballo (vanaf € 76,- per boeking)

Optionele taxitransfer van vliegveld van Santiago de Compostela naar de eerste accommodatie in Carballo.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Transfer van Finisterra naar het vliegveld van La Coruña (vanaf € 146,- per boeking)

Optionele taxitransfer van de laatste accommodatie in Finisterra naar het vliegveld van La Coruña.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Transfer van Finisterra naar het vliegveld van Santiago de Compostela (vanaf € 134,- per boeking)

Optionele taxitransfer van de laatste accommodatie in Finisterra naar het vliegveld van Santiago de Compostela.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per rit voor een gezelschap van max. 4 personen.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Als je met de auto afreist naar Galicië is de afstand vanaf Utrecht naar Carballo ca. 2000 km. Het hotel heeft een privéparking.

Terugreis eigen vervoer (auto):
Vanuit Finisterre kun je met een bus van Arriva Galicia naar Carballo reizen. Deze bus gaat 3x per dag. Zie hier voor de bustijden.
Of je neemt vanuit Finisterre de bus naar Santiago (2,5 uur, 4x per dag, o.a. om 09.00 en om 10.00 uur) en van daar de bus naar Carballo (elk half uur, duur ca 1 uur).

Vlucht informatie

Kies voor een heen- en terugvlucht naar La Coruña of Santiago de Compostella. Kies bij voorkeur een heenvlucht op la Coruña en een terugvlucht vanaf Santiago de Compostella

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming.

e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar 1e accommodatie

Vanaf vliegveld la Coruña naar Carballo
Vanaf vliegveld van La Coruña neem je de bus naar het centrum van La Coruña (duur ca 15 min.) , vanwaar frequent bussen naar Carballo rijden (duur busrit is 1 uur). Meer informatie vind je hier.  

Vanaf vliegveld Santiago de Compostella naar Carballo
Vanaf vliegveld het Santiago de Compostella reis je per bus of per taxi naar het centrum van Santiago. Daar neem je de bus naar  La Coruña (rijdt zeer frequent, duur ca. 1,20 uur). Meer informatie over deze busroute vind je hier. Vanaf La Coruña neem je de frequent rijdende bus naar Carballo rijden (duur busrit is 1 uur). Meer informatie vind je hier.

Terugreis vanaf Finisterre naar vliegveld Santiago de Compostella
Vanaf Finisterre neem je de bus naar Santiago (2,5 uur, 4x per dag, o.a. om 09.00 en om 10.00 uur) en daar de bus naar het vliegveld. 

Terugreis vanaf Finisterre naar vliegveld La Coruña
Van Finisterre neem je de bus naar Santiago (2,5 uur, 4x per dag, o.a. om 09.00 en om 10.00 uur) en daar de bus naar La Coruña (elk half uur, duur ca 1 uur). Daar neem je de stadsbus of taxi naar het vliegveld van Santiago de Compostella.

Meer informatie over de bus van Finisterre naar Santiago en van daar naar La Coruña vind je hier.

We kunnen ook taxiritten vanaf of naar het vliegveld van La Coruña of van Santiago de Compostella voor je reserveren. Zie onder 'Extra's'.

Je kunt deze reis dagelijks starten in de periode van begin april tot begin oktober. De kust van Galicië kent een relatief aangenaam microklimaat wat betreft temperaturen en regenval. Mist en wolken blijven meestal verder landinwaarts tegen de hogere heuvels hangen, terwijl het aan de kust relatief vaker zonnig is. De temperaturen zijn mild en in de zomer voor Spaanse begrippen koel, waardoor deze bestemming bij uitstek geschikt is voor de zomermaanden. Dan wordt het overdag gemiddeld 22°C, terwijl de dagtemperatuur in voor en najaar tussen de 18 en 20°C is. Het hele jaar door heb je kans op een natte dag of een bui, maar m.n. in oktober is de kans daarop het grootst. En omdat je steeds dicht langs de kust wandelt is er vrijwel altijd wind, ook in de zomer. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Spanje ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Tijdens de reis zijn een aantal transfers per taxi gepland om een aantal saaie of lastige stukken van de Camino over te slaan, of om een aantal te lange trajecten in te korten. 

Tijdens de wandelingen wordt je bagage vervoerd. Zelf loop je met een dagrugzakje (max 30 liter) met daarin voldoende ruimte voor o.a. een waterfles, lunch, warme kleding en regenkleding.

Ga je binnenkort op reis naar Spanje bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/spanje. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, o.a. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check voor verdere informatie de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

European Health Insurance Card (EHIC)

Spaanse ziekenhuizen vragen naar het zogenaamde EHIC (European Health Insurance Card ). Deze kaart heeft de volgende voordelen:

 • Spaanse ziekenhuizen vragen naar deze kaart. Heb je deze niet dan loopt je het risico dat je de kosten moet voorschieten.
 • bij eerstelijnshulp (huisarts, fysiotherapie) hoeft geen geld te worden voorgeschoten, in tegenstelling tot de gewone zorgpas.
 • met een EHIC kan je het eigen risico cadeau krijgen. De Europese zorgpas vergoedt zorgkosten niet volgens de Nederlandse Zorgverzekeringswet (ZVW), maar op basis van het in het vakantieland geldende zorgstelsel. In landen zonder eigen risico pakt dat gunstig uit. Bij medicijnen op recept wordt wel een eigen bijdrage gevraagd.

 

Er zijn drie soorten politie in Spanje. De Guardia Civil (letterlijk: Burgerwacht) controleert voornamelijk het platteland en deelt bonnen uit bij verkeersovertredingen. De Policía Nacional (Rijkspolitie) opereert in grotere plaatsen, maar is in sommige streken vervangen door een regionaal korps: de Ertzaintza in het Baskenland en door de Mossos d’Esquadra in Catalonië. De Policía Local, ook Policía Municipal of Guardia Urbana (Gemeentepolitie) genoemd, is een onafhankelijk plaatselijk korps en heeft een afdeling voor verkeerscontroles. Deze drie diensten verwijzen u alle naar de juiste autoriteit als er iets gebeurt waarbij u politiehulp nodig hebt.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Spanje - Galicië - Camino de los Faros

Wandelen naar het Einde van de Wereld

Wandelvakantie langs casas rurales en hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.