Foto

Wat is wijnwandelen? Wandelen, wijn proeven & lekker eten in comfortabel hotel

Een heerlijke combinatie

Ervaar tijdens onze wijnwandelreizen de heerlijke combinatie van ontspannen wandelen, het proeven van wijnen, bezoeken van wijnkelders en 's avonds lekker eten in een comfortabel hotel. SNP heeft een ruim reisaanbod in beroemde wijnstreken zoals de Champagne, de Aragon en de Piemonte.  

Wijnwandelen met SNP Natuurreizen:
- wijnwandelreizen individueel
- wijnwandelreizen in kleine groepen

Wijnwandelen is een verrukkelijke combinatie van wandelen, wijnproeven en lekker eten. Een wijnwandelreis is van alle gemakken voorzien. De meeste wijnwandelreizen vinden plaats in vrij zuidelijke gebieden. Genieten van schitterende landschappen en heerlijke wijnen, proeven van de plaatselijke gerechten, overnachten in authentieke Middeleeuwse plaatsjes of midden tussen de wijngaarden bij de wijnboer thuis. Maak kennis met de wijze waarop de druiven geteeld en de wijnen gemaakt worden. We hebben de mooiste plekjes, de interessantste wijngebieden, charmante overnachtingsadressen, wijnproeverijen, bijzondere restaurants en prachtige wandelingen voor je geselecteerd. 

Voor kenners én beginners!

De arrangementen zijn bedoeld voor iedereen die houdt van de mooie en goede dingen van het leven en daarnaast een redelijk goede conditie heeft. Zowel geschikt voor echte wijnkenners als voor beginners dus. 

Als je kiest voor een SNP wijnwandelgroepsreis, dan krijg je te maken met kleine groepen, afhankelijk van de reis tussen de 8 - 15 personen. Groepsreizen vinden plaats in de gunstigste tijd van het jaar, zowel qua weer als qua drukte. Buiten het hoogseizoen reizen we af naar rustige gebieden, die schitterend zijn op het gebied van wijn, natuur en cultuur. Er zijn verschillende wijnwandelreizen die zowel als groepsreis of als individuele reis te boeken zijn. In het laatste geval kun je zelf een datum kiezen. Alle groepsreizen staan onder begeleiding van een vinoloog. 

De formule van wijnwandelreizen blijkt selecterend te werken. De groepen bestaan uit gemakkelijke, gezellige, sportieve mensen. Geen druktemakers, hoewel er veel wordt gelachen. Onderwerp van gesprek is vaak lekker eten. De culinaire standaard is hoog. We zijn veel buiten. Ook de maaltijden nuttigen we vaak in een tuin of op een terras. Dit is mogelijk, omdat de kans op mooi weer in de wijngebieden groot is.

Wandelen en overnachten in stijl

Over het algemeen zijn de wandelingen redelijk makkelijk: het niveau  van de reizen is laag en varieert van licht en licht/middelzwaar tot enkele iets zwaarder. De afstand en de zwaarte van de wandelingen variëren per reis en dag. De nadruk van de wijnwandelingen valt in de ochtenden. De lengte van de wandelingen is gemiddeld 17 km, met tochten van 10 km en ook 24 km. Dit is afhankelijk van het arrangement. De duur van de wandelingen varieert van 2,5 tot 5 uur. De wandeltochten voeren door wijngaarden, bossen en over heuvels. Het terrein is nooit helemaal vlak, enige conditie is daarom gewenst. Een paar trappen beklimmen of een aantal uur wandelen moeten geen punt voor je zijn. Onderweg stoppen we af en toe in een wijngaard. Hier krijgen we uitleg over de druiven, wijngaarden en de wijn die men produceert.

De accommodaties die we gebruiken in onze wijnwandelreizen variëren van chambres d'hôtes, wijndomeinen, kleine hotels of heuse kastelen. Ingrediënten van de accommodaties zijn sfeer, mooie ligging, uitzicht, schaduwrijke tuin, hartelijke eigenaren, in de nabijheid van een leuke plaats. Kamers zijn voorzien van toilet en douche/bad, soms met eigen terras of balkon. Een zwembad is bij het merendeel van de accommodaties aanwezig. Soms is er een eigen (buiten-)keuken. Belangrijk vinden wij dat je je eigen gang kunt gaan. 

Wijnen proeven en onderscheiden: pure gastronomie

Het is leuk om de diversiteit tussen de wijnproducenten van een streek te zien. Ons reisaanbod biedt mogelijkheden tot een bezoek aan kleine traditionele wijnboeren, vooruitstrevende jonge stellen met moderne bedrijfjes, een echt château en in enkele arrangementen een groot wijnbedrijf. In de meeste gevallen kom je bij kleine wijnboeren thuis. Mensen die zeer betrokken en enthousiast over hun wijn vertellen en trots zijn op hun product. Bij het selecteren van wijnbedrijven letten wij niet alleen op het niveau van de wijnen, maar ook op de sfeer van de locatie en de ontvangst en presentatie door de wijnboer.

Tijdens de groepsreizen is er vaak dagelijks een wijnproeverij gepland, vaak met rondleiding door wijnkelders of wijngaard. Deze proeverijen vinden zoveel mogelijk in de namiddag plaats. Soms organiseert de reisleiding een algemene proeverij van streekwijnen, bijvoorbeeld om wijnen van verschillende producenten naast elkaar te kunnen proeven en te kunnen vergelijken. Wanneer er belangstelling is, geven wij een workshop "geur". Aan het eind van de reis blijk je spelenderwijs een heleboel over wijn en wijnbereiding geleerd te hebben. Je hebt je smaak beter leren kennen en je hebt kritischer leren proeven. 

Een van de leukste dingen aan de gastronomie van onze groepsreizen is de grote variatie in lunches en diners. Na een aantal uur wandelen leidt de route ons steevast naar een wijndorp. Hier zijn we aangewezen op de plaatselijke horeca. Dit kan een uitstekend restaurant zijn van hoog niveau of bijvoorbeeld een gezellige dorpsherberg met eenvoudige, onverwacht goede streekgerechten. De reisleiding zet daar vaak twee verschillende wijnen bij. Zo kunnen we vergelijken en ervaren welke wijn het beste bij de maaltijd smaakt. Vanuit onze stoel op het terras kunnen we de bijbehorende wijngaarden soms zien liggen.

Tijdens de trektochten genieten we tussen de middag vaak van een volledig verzorgde picknick. De uitgebreide stop voor die heerlijke lunch of een uitgebreide picknick in de wijngaarden vormt een dagelijks terugkerend feest! Het diner staat 's avonds voor je klaar in de chambre d'hôtes (meestal bestaande uit een aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, kazen, dessert, koffie / thee .... en vele wijnen!). Het aantal diners dat is inbegrepen is afhankelijk van het soort reis, zie hiervoor de informatie voor de specifieke reis. Op de eerste avond is er een welkomstdiner met een inleiding over het wijngebied en vaak al een inleidende wijnproeverij. Zo krijg je een indruk van wat de streek te bieden heeft. Op de laatste avond word je getrakteerd op een feestelijk afscheidsdiner met gerechten en bijpassende wijnen uit het gebied. Het moge duidelijk zijn dat de reizen een culinair accent hebben.

Groepswijnwandelreizen

SNP biedt momenteel twee groepswijnwandelreizen aan. Klik op de titels om meer over deze reizen te lezen en om een boeking of optie te plaatsen. 

Griekenland - Olympos & Naoussa * wijnwandelreis, 7 dagen
De goddelijke wijnen van Noord-Griekenland, wijnwandelreis vanuit twee hotels
Wijnwandelreis naar de, in Nederland weinig bekende maar beslist interessante, wijngebieden van Noord-Griekenland. Samen met vinologe Els Groot ontdek je de verassend goede en originele wijnen van de Naoussa regio en van de Tempi-vallei aan de voet van de Olympos, de berg waar de Griekse Goden hun domicilie hebben. Je maakt prachtige wandelingen door het arcadische landschap, bezoekt wijndomeinen, proeft van de onverwacht verfijnde Griekse keuken en bezoekt de opgravingen van Dion. Je verblijft in prima hotels.

Italië - Chianti wijnwandelreis, 7 dagen
Chianti Classico en Vernaccia di San Gimignano, wijnwandelreis vanuit twee agriturismo's
Vanuit twee sfeervolle agriturismo’s in het Chiantigebied en nabij het stadje S.Gimignano ontdek je de rijkdom van de Toscaanse wijnen. De Chiantistreek leent zich uitstekend voor het maken van een paar rustige rondwandelingen en wijndorpen als Greve, Gaiolo of Castellina in Chianti wachten er op je bezoek. En natuurlijk bezoek je S. Gimignano met zijn beroemde middeleeuwse woontorens. Geniet van het beste uit de Toscaanse keuken. Deze groepsreis wordt begeleid door vinologe Els Groot.

 

Individuele wijnwandelreizen

Bij onze individuele wijnwandelreizen zijn vaak 1-4 wijnproeverijen inbegrepen. Wat maaltijden betreft, maken we een onderscheid tussen de trektochten en de standplaatsreizen. Tijdens de trektochten vindt het diner vaak bij de accommodatie plaats. Soms worden ook een aperitief en een lunchpakket verzorgd door de gastheer of gastvrouw. Is de reis een standplaatsreis, dan zijn de maaltijden meestal exclusief (behalve het ontbijt). In het reispakket vind je tips voor goede restaurants in de omgeving. Daarnaast is het vaak mogelijk aan te schuiven bij de table d'hôte van je verblijfplaats. Vraag dit altijd even na bij de gastheer of gastvrouw. 

Welke individuele wijnwandelreizen zitten er in ons aanbod op dit moment? Zie hieronder en klik op de titels voor meer informatie en om te boeken. 

Frankrijk - Champagne * wijnwandelreis, 5 dagen
Een bruisend wandelarrangement, wijnwandelreis vanuit een chambres d'hôtes
Korte, bruisende wandelvakantie door de wereldberoemde Champagnestreek, één van Europa's noordelijkste wijngebieden. Lekker de benen strekken nabij Bar-sur-Aube, in het zuidelijke deel, waar het landschap op haar mooist is en de 'bubbels' meer dan de moeite waard zijn. Twee champagneproeverijen staan er op het programma, met behalve mousserende, ook vaak "stille" wijn. Verblijf in een mooie chambre-d'hôte, rustig gelegen aan het riviertje de Ource. Niet te ver weg, dus ideaal voor een lekker lang weekend ertussenuit.

Frankrijk - Dentelles de Montmirail * wijnwandelreis, 7 dagen
De cru's van de zuidelijke Rhône, Wijnwandelreis vanuit een chambre d'hôte
Een heerlijke, culinaire wijnwandelreis in een bijzonder interessant wijngebied met een prachtige natuur. Hier liggen de zuidelijke Villages van de Côtes du Rhône en enkele cru's. Voor de kenners: de wijn uit Gigondas, Vacqueyras, Beaumes de Venise. Je verblijft in een charmant Provençaals hotelletje nabij het wijndorpje Séguret, aan de voet van de Dentelles de Montmirail. Voor de liefhebbers zijn er een aantal wandelingen uitgezet.

Frankrijk - Vallée du Loir * wijnwandelreis, 7 dagen
onbekende wijnen in een lieflijke vallei, Wijnwandeltrektocht langs chambres d'hôtes
Maak kennis met het kleinschalige en weinig bekende wijngebied in de groene vallei van de rivier de Loir, het kleine broertje van de Loire. Lekker ontspannen wandelen door het liefelijke en zachtglooiende landschap tussen Le Mans en Vendôme, bekend om zijn kastelen, grotten en watermolens. Proef onderweg de drie verrassende AOC-wijnen van deze streek waarvan de Jasnières de bekendste wijn is. De overnachtingsplekken tijdens deze trektocht lopen uiteen: een watermolen, charmant dorpshuisje en een wijnboer.

Italië - Piemonte * wijnwandelreis, 6 dagen
Gastronomische rijkdom in de luwte van de Alpen, wijnwandelreis langs bijzondere hotels
Een echt gastronomische wijnwandelreis door het prachtige gebied van barolo's, barbaresco's, barbera's, dolcetto's en asti spumantes. Vele wijnproeverijen, gastronomische lunches en diners op exclusieve locaties. Exclusief verblijf op o.a. een wijnlandgoed en agriturismo. Een perfect gebied voor wijn, wandelen en lekker eten!

 

Frankrijk - Elzas * wijnwandelreis, 6 dagen
Wijnwandelen in de luwte van de Vogezen, individuele wijnwandelreis langs chambres d'hôtes en hotels
Ontspannende wandelingen door de wijngaarden van de Elzas, die in de zonnige luwte van de beboste Vogezen liggen. Je wandelt tussen de wijngaarden waar de beste Rieslings, Pinot Gris, Pinot Noirs en Gewürztraminers vandaan komen. Wandel van het vestingstadje Eguisheim naar Ribeauvillé, langs dorpjes met prachtige vakwerkhuizen, of hogerop door dichte bossen en langs imposante kasteelruïnes. Onderweg kom je langs diverse proeverijen en je verblijft in sfeervolle chambres d'hôtes en hotels.

Italië - Toscane-Chianti * wijnwandelreis, 7 dagen
Chianti Classico en Vernaccia di San Gimignano, individuele wijnwandelreis per (huur)auto, vanuit 2 agriturismo's
Vanuit twee sfeervolle agriturismo’s in de Chianti en nabij het stadje San Gimignano, ontdek je de rijkdom van de Toscaanse wijnen. De Chiantistreek leent zich uitstekend voor het maken van een paar rustige rondwandelingen en wijndorpen als Greve, Gaiolo of Castellina in Chianti wachten er op jouw bezoek. En natuurlijk bezoek je San Gimignano met zijn beroemde middeleeuwse woontorens. Geniet van het beste uit de Toscaanse keuken.

Spanje - Priorat & Somontano * wijnwandelreis, 8 dagen
De wijnen van Catalonië en Aragon, individuele wijnwandelreis per (huur)auto, vanuit wijndomein en hotel
Deze wijnwandelreis brengt je in twee wonderschone en totaal verschillende wijngebieden: de Catalaanse Priorato met twee wijnappellaties: Priorat en het jongere Montsant, en de Aragonese Somontano, een dynamisch wijngebied dat sterk in opkomst is. Vanuit een prachtige en kleinschalige accommodatie, landelijk gelegen op een wijndomein in Marçà, verken je eerst de beroemde wijngaarden van Priorat en ontdek je de topwijnen van Catalonië. Dan reis je met je (huur)auto naar de wijnstreek Somontano aan de voet van de bergen van Aragon. Hier ben je te gast in een comfortabel dorpshotel in het prachtige Moorse vestingstadje Alquézar en maak je kennis met de minder bekende wijnen van de Somontano, die met een appelation bekroond zijn. Een heerlijke, ontspannende wijnwandelreis waarbij ook veel aandacht is voor de smaakvolle Catalaanse en Aragonese keuken.

Frankrijk - Côte d’Or * wijnwandelreis, 7 dagen
Le Chemin des Grands Crus, wijnwandelvakantie langs chambre d'hôtes
Heerlijk wandelen door een heuvelland vol historie en bekende namen, zoals Pommard, Nuits St.Georges en Meursault. Afwisselend kom je door glooiende wijngaarden van bekende Grands Crus, oude eikenbossen en kleine, stille dorpjes. Er zijn proeverijen en veel lunches inbegrepen. Je overnacht in sfeervolle onderkomens met goede restaurantjes in de buurt, voor een uitstekend Bourgondisch maal.

Over SNP Natuurreizen

Bij SNP Natuurreizen vind je actieve vakanties met aandacht voor de natuur. SNP is gespecialiseerd in wandelvakanties, fietsvakanties, gezinsvakanties en actieve rondreizen binnen en buiten Europa. Naast onze groepsreizen in een klein gezelschap en met deskundige reisleiding bieden we je ook individuele reizen. Laat je inspireren op onze website en stel je eigen reis samen met behulp van ons unieke reisaanbod.