Minitreks Korte trekking-avonturen

De top 9 minitreks van Jaap Miltenburg

Een korte vakantie die voelt als een maand weg. Een herkenbare behoefte. SNP herkent hem en zorgt voor trekking-avonturen van 3 tot 5 dagen waarin je er even helemaal uit bent.

'Korte avontuurtjes’, noemt reisontwikkelaar en reisleider Jaap Miltenburg de mini-treks van SNP. Groot avontuur in een kleine tijdspanne: 3 tot 5 dagen.

‘Het is voor veel mensen een leuke manier om even uit je dagelijks leven te stappen. Heb je zin in een beetje afzien, in het oprekken van je comfort zone, maar weinig tijd? Dan is zo’n lang weekend naar de bergen ideaal.’ Al is het natuurlijk nog mooier als je een minitrek combineert met andere vakantie-onderdelen, voegt hij toe.

SNP biedt in veel landen diverse minitreks aan, dus je kunt naar hartenlust combineren.

1. Dolomieten palaronda (4 dagen)

Een ontzettend gaaf gebergte zijn de Dolomieten. Dit gebergte wordt ook wel de 'tafel van steen' genoemd en vindt zijn oorsprong in koraal. Uniek is het contrast tussen het felle groen van het bos en het lichte grijs van de rotswand. Nergens anders zul je deze speciale combinatie aantreffen.

Niet voor niks gaan hier meerdere minitracks naartoe. Deze korte trektocht gaat naar het nog onbekende zuidelijke deel van de Dolomieten. Ideaal wanneer je in alle rust wil genieten van het moois wat de Dolomieten te bieden hebben. Je overnacht bij deze minitrack in schitterend gelgen berghutten en zult bij zonsondergang genieten van de ruige pieken van de berg die ochtendroze tot oranje-rood kleuren. 

Foto: Stefan Sassenrath

Bekijk de minitrek naar de Dolomieten

2. Dolomieten (4 dagen)

Eigenlijk behoeft deze minitrek geen toelichting – de Dolomieten zijn gewoon ontzettend mooi. Het eten is er lekker, het landschap is prachtig en overal ervaar je invloeden van de Duitse en de Italiaanse cultuur.

Ook vanuit historisch oogpunt is deze tocht interessant. Onderweg zijn er sporen uit de Eerste Wereldoorlog zichtbaar: her en der kom je roestig prikkeldraad tegen, of halfverteerde schoenzolen.

Voor deze minitrek heb je een goede conditie nodig: elke dag moet je flink klimmen en dalen. Maar het uitzicht over het indrukwekkende kalkmassief is het meer dan waard. En ’s avonds kun je heerlijk uitrusten in de pensions.

Bekijk de minitrek naar de Dolomieten

3. Stubaital (3 dagen)

Stoere trektocht door de Stubaier Alpen; hier liggen de ongenaakbare massieven van drieduizenders als Stubaier Wildspitze, de Schrankogel en de Wilder Freiger. Imposante rotsmassieven, steile puinhellingen, moreneruggen, ijzige bergmeertjes en grimmige gletsjers bepalen hier het beeld.

Prachtige Höhenwege leiden de wandelaar langs de mooiste panorama’s en gezellige berghutten, waar de heisse Schoko en de Kaisersschmarren dampend wachten.

Bekijk de minitrek naar Stubaital

4. West Highlands (5 dagen)

Over de hele West Highland Way doe je ruim een week, maar met deze minitrek loop je alleen het mooiste, laatste deel, van Tyndrun naar Fort William. Deze tocht is een klassieker, veel mensen lopen de route, maar dat heeft ook juist z’n charme.

Je loopt door mooie glaciale dalen en uitgestrekte moors. Midden op het Rannoch Moor ligt het eenzame Kings House Hotel. Dat wordt momenteel  gerenoveerd, dus als je deze minitrek dit jaar al wil lopen hebben we een kleine transfer geregeld zodat je die nacht niet zonder overnachtingsplek zit.

Al met al is dit een spectaculaire tocht die zorgt voor het echte Schotlandgevoel.

Bekijk de minitrek naar de West Highlands

5. Picos de Europa (4 dagen)

Ik ben een klimgeit, dus mijn persoonlijke voorkeur ligt bij de minitreks in de bergen. De Picos de Europa, in het noorden van Spanje, zijn zo fantastisch mooi... Bij deze minitrek kom je ook langs de  Naranjo de Bulnes, ook wel de Picu Urriellu genoemd - een kalkstenen piek met een verticale wand van 550 meter, zeer geliefd bij bergbeklimmers. De top ligt op 2529 meter.

Heel vaak steken de Picos boven een ‘mar de nieblas’, uit, een nevelzee die vanaf de oceaan tegen de bergen aanligt. Als je in de bergen loopt, zie je het wolkendek onder je. Heel bijzonder.

Een minitrek moet je overigens niet verwarren met een beginnerstrek. Ook voor zo’n micro-expeditie is ervaring met bergwandelen meestal wel handig. Sommige zijn behoorlijk inspannend.

Bekijk de minitrek naar de Picos de Europa

6. Dolomiti Di Brenta trek (5 dagen)

Zoals eerder benoemd zijn de Dolmieten gewoon ontzettend mooi. Helemaal uniek, is het om dit landschap in alle rust te ontdekken. Deze minitrek leidt je door een afgelegen park, waar relatief weinig gewandeld wordt. De paden zijn vaak smal en soms onduidelijk, wat zorgt voor een pittige uitdaging. 

Het landgebruik in dit gebied is al eeuwenoud. Er bevinden zich verschillende coöperatieve almboerderijen, in eigendom van een dorp onder in het dal. Het jonge vee staat hier in de zomer te grazen. Naast het 'gewone' vee zijn er veel andere bergdieren te zien, zoals marmotten, gemzen, steenbokken en zelfs de bruine beer. 
Bekijk de minitrek naar de Dolmieten

7. Schwarzwald (5 dagen)

Een nieuwe trektocht gaat door het Schwarzwald in Duitsland. Deze tocht gaat door de ruige kant van het Zwarte Woud dwars door de mooie natuur die hier te vinden is. 

De Wutachschluchts, een rivier die zo nu en dan boven de aarde komt, zorgt voor prachtige plekken met gorgelend water. Steile zigzagpaden brengen je langs dalhellingen naar idiyllisch gelegen plekken. Kromme oude bomen, enorme varens en steile rotspartijen begeleiden je naar deze prachtige plekken. 

Bekijk de minitrek naar Schwarzwald

8. Corsica (4 dagen)

Een echte klimtocht is de minitrek langs de GR20. Dit is een van Corsica's beroemdste wanelroutes. Met deze minitrek wandel je drie dagen lang langs de geheimzinnige 'pozzi', langs klaterende berbeken, indrukwekkende woudreuzen en over grillige granietblokken. Een echte aanrader voor iedereen die van klauteren houdt.

Een beetje afzien is deze tocht over het 'pad der paden' wel. Hij is dan ook niet voor iedereen weggelegd, maar zij die gaan worden rijkelijk beloond! 

Bekijk de minitrek naar Corsica

9. Amalfi (4 dagen)

Deze minitrek gaat over de beroemdste kust van Italië: de Amalfikust. Het is een afwisselende tocht met plekken waar je uren lang alleen bent met de natuur of de schoonheid deelt met anderen. Deze schoonheiden zijn dan ook niet voor niks wat drukker bezocht....

Het is een prachtige minitrektocht langs schilderachtige plaatsjes, bergen en culturele rijkdommen. Je wandelt door wijngaarden, bossen en langs olijfbomen en rotsformaties. 

Bekijk hier de minitrek naar de Amalfi