Minitreks Korte trekking-avonturen

De top 9 minitreks van Jaap Miltenburg

Een korte vakantie die voelt als een maand weg. Een herkenbare behoefte. SNP herkent hem en zorgt voor trekking-avonturen van 3 tot 5 dagen waarin je er even helemaal uit bent.

'Korte avontuurtjes’, noemt reisontwikkelaar en reisleider Jaap Miltenburg de mini-treks van SNP. Groot avontuur in een kleine tijdspanne: 3 tot 5 dagen.

‘Het is voor veel mensen een leuke manier om even uit je dagelijks leven te stappen. Heb je zin in een beetje afzien, in het oprekken van je comfort zone, maar weinig tijd? Dan is zo’n lang weekend naar de bergen ideaal.’ Al is het natuurlijk nog mooier als je een minitrek combineert met andere vakantie-onderdelen, voegt hij toe.

SNP biedt in veel landen diverse minitreks aan, dus je kunt naar hartenlust combineren.

1. Dolomieten Palaronda (4 dagen)

Een ontzettend gaaf gebergte is de Dolomieten. Dit gebergte wordt ook wel de 'tafel van steen' genoemd en vindt zijn oorsprong in koraal. Uniek is het contrast tussen het felle groen van het bos en het lichte grijs van de rotswand. Nergens anders zul je deze speciale combinatie aantreffen.

Niet voor niks kiezen veel korte trektochten de Dolomieten als uitvalsbasis. Deze Palaronda minitrek gaat naar het nog onbekende zuidelijke deel van de Dolomieten. Ideaal wanneer je in alle rust wil genieten van het moois wat de Dolomieten te bieden hebben. Je overnacht bij deze minitrek in schitterend gelegen berghutten en geniet bij zonsondergang van de ruige bergpieken die ochtendroze tot oranje-rood kleuren. 

Foto: Stefan Sassenrath

Bekijk de minitrek naar de Dolomieten

2. Dolomieten Fanes-Sennes (4 dagen)

Eigenlijk behoeft deze minitrek geen toelichting – de Dolomieten zijn gewoon ontzettend mooi! Het eten is er lekker, het landschap is prachtig en keer op keer geniet je van vergezichten.

Deze korte trektocht neemt je mee naar  het Sennes- en Fanesmassief, centraal gelegen in de Dolomieten. Je hebt elke dag de keuze tussen een korte en lange wandeling. Je bagage wordt tijdens deze trektocht vervoerd. Na een heerlijke wandeldag kom je s'avonds bij in schitterend gelegen berghutten met als beloning een heerlijke Italiaanse maaltijd!

Bekijk de minitrek naar de Dolomieten

3. Stubaital (3 dagen)

Stoere trektocht door de Stubaier Alpen; hier liggen de ongenaakbare massieven van drieduizenders als Stubaier Wildspitze, de Schrankogel en de Wilder Freiger. Imposante rotsmassieven, steile puinhellingen, moreneruggen, ijzige bergmeertjes en grimmige gletsjers bepalen hier het beeld.

Prachtige Höhenwege leiden de wandelaar langs de mooiste panorama’s en gezellige berghutten, waar de heisse Schoko en de Kaisersschmarren dampend wachten.

Bekijk de minitrek naar Stubaital

4. West Highlands (5 dagen)

Over de hele West Highland Way doe je ruim een week, maar met deze minitrek loop je alleen het mooiste, laatste deel, van Tyndrun naar Fort William. Deze tocht is een klassieker, veel mensen lopen de route, maar dat heeft ook juist z’n charme.

Je loopt door mooie glaciale dalen en uitgestrekte moors. Midden op het Rannoch Moor ligt het eenzame Kings House Hotel. Dat wordt momenteel  gerenoveerd, dus als je deze minitrek dit jaar al wil lopen hebben we een kleine transfer geregeld zodat je die nacht niet zonder overnachtingsplek zit.

Al met al is dit een spectaculaire tocht die zorgt voor het echte Schotlandgevoel.

Bekijk de minitrek naar de West Highlands

5. Picos de Europa (4 dagen)

De Picos de Europa, in het noorden van Spanje, zijn zo fantastisch mooi... Bij deze minitrek kom je ook langs de  Naranjo de Bulnes, ook wel de Picu Urriellu genoemd - een kalkstenen piek met een verticale wand van 550 meter, zeer geliefd bij bergbeklimmers. De top ligt op 2529 meter.

Heel vaak steken de Picos boven een ‘mar de nieblas’, uit, een nevelzee die vanaf de oceaan tegen de bergen aanligt. Als je in de bergen loopt, zie je het wolkendek onder je. Heel bijzonder.

Een minitrek moet je overigens niet verwarren met een beginnerstrek. Ook voor zo’n micro-expeditie is ervaring met bergwandelen meestal wel handig. Sommige zijn behoorlijk inspannend.

Bekijk de minitrek naar de Picos de Europa

6. Dolomiti Di Brenta trek (5 dagen)

Zoals eerder benoemd zijn de Dolmieten gewoon ontzettend mooi. Helemaal uniek, is het om dit landschap in alle rust te ontdekken. Deze minitrek leidt je door een afgelegen park, waar relatief weinig gewandeld wordt. De paden zijn vaak smal en soms onduidelijk, wat zorgt voor een pittige uitdaging. 

Het landgebruik in dit gebied is al eeuwenoud. Er bevinden zich verschillende coöperatieve almboerderijen, in eigendom van een dorp onder in het dal. Het jonge vee staat hier in de zomer te grazen. Naast het 'gewone' vee zijn er veel andere bergdieren te zien, zoals marmotten, gemzen, steenbokken en zelfs de bruine beer. 

 

Bekijk de minitrek naar de Dolmieten

7. Schwarzwald (5 dagen)

Deze korte trektocht neemt je mee naar de ruige kant van het Zwarte Woud, dwars door de mooie natuur die hier te vinden is. Deze korte, maar uitdagende trektocht volgt het mooiste deel van de Schluchtensteig, een van Duitslands ‘Top Trails’. 

De Wutachschluchts, een rivier die zo nu en dan boven de aarde komt, zorgt voor prachtige plekken met gorgelend water. Steile zigzagpaden brengen je langs dalhellingen naar idyllisch gelegen plekken. Je wandelt langs kromme oude bomen, enorme varens en steile rotspartijen.

Bekijk de minitrek naar Schwarzwald

8. Corsica (5 dagen)

Deze minitrek is een echte klimtocht langs de G20, de beroemdste wandelroute van Corsica. Als je van klimmen en klauteren houdt en een beetje afzien niet erg vindt, is deze minitrek echt iets voor jou! Vanuit de oude hoofdstad van Corsica wandel je in 3 etappes over het ‘pad der paden’ naar Vizzavona. Je wordt rijkelijk beloond met bijzondere uitzichten.

Bekijk de minitrek GR20 op Corsica

9. Amalfi (4 dagen)

Deze minitrek gaat over de beroemdste kust van Italië: de Amalfikust. Het is een afwisselende tocht met plekken waar je uren lang alleen bent met de natuur of de schoonheid deelt met anderen. Deze schoonheiden zijn dan ook niet voor niks wat drukker bezocht....

Het is een prachtige minitrektocht langs schilderachtige plaatsjes, bergen en culturele rijkdommen. Je wandelt door wijngaarden, bossen en langs olijfbomen en rotsformaties. 

Bekijk hier de minitrek naar de Amalfi