Minitreks Korte trekking-avonturen

De top 5 minitreks van reisleider Jaap Miltenburg

Een korte vakantie die voelt als een maand weg. Een herkenbare behoefte. SNP herkent hem en zorgt voor trekking-avonturen van 2 tot 5 dagen waarin je er even helemaal uit bent.

'Korte avontuurtjes’, noemt reisontwikkelaar en reisleider Jaap Miltenburg de mini-treks van SNP. Groot avontuur in een kleine tijdspanne: 2 tot 5 dagen.

‘Het is voor veel mensen een leuke manier om even uit je dagelijks leven te stappen. Heb je zin in een beetje afzien, in het oprekken van je comfort zone, maar weinig tijd? Dan is zo’n lang weekend naar de bergen ideaal.’ Al is het natuurlijk nog mooier als je een minitrek combineert met andere vakantie-onderdelen, voegt hij toe.

SNP biedt in veel landen diverse minitreks aan, dus je kunt naar hartenlust combineren.

1. Mont Blanc (4 dagen)

De hoogste berg van Europa: alleen al om die reden staat de Mont Blanc bij veel mensen bovenaan hun lijstje met reiswensen. Bovendien is de berg toch een soort Drielandenpunt, maar dan wat imposanter dan de Vaalserberg.

Bij SNP bieden we natuurlijk meerdere reizen naar deze bestemming aan. Zo is er de klassieke Tour de Mont Blanc, waarbij je begint in Frankrijk en vervolgens via Italië en Zwitserland weer terug naar Frankrijk wandelt.

Daarbij ben je wel negen dagen bezig, en al is het een prachtige reis, je mist een van de hoogtepunten: de wandeling over “het balkon” van de Mont Blanc, met magnifiek uitzicht op de berg, die wel in de minitrek zit. Onder je ligt het drukke dal van Chamonix, maar daar merk je nauwelijks iets van - je loopt ver boven de hectiek door een prachtig landschap, omringd door gletsjers en bergtoppen.

In principe kun je deze vijfdaagse minitrek in een lang weekend doen: je vliegt op Geneve en gaat dan met een shuttlebus naar Chamonix. Maar echt milieuvriendelijk is dat niet. Dus ik zou adviseren: ofwel een boompje planten ter compensatie, of de minitrek combineren met de Tour de Mont Blanc, zodat je een onvergetelijke rondtocht hebt.

Bekijk de minitrek naar Mont Blanc

2. Dolomieten (4 dagen)

Eigenlijk behoeft deze minitrek geen toelichting – de Dolomieten zijn gewoon ontzettend mooi. Het eten is er lekker, het landschap is prachtig en overal ervaar je invloeden van de Duitse en de Italiaanse cultuur.

Ook vanuit historisch oogpunt is deze tocht interessant. Onderweg zijn er sporen uit de Eerste Wereldoorlog zichtbaar: her en der kom je roestig prikkeldraad tegen, of halfverteerde schoenzolen.

Voor deze minitrek heb je een goede conditie nodig: elke dag moet je flink klimmen en dalen. Maar het uitzicht over het indrukwekkende kalkmassief is het meer dan waard. En ’s avonds kun je heerlijk uitrusten in de pensions.

Bekijk de minitrek naar de Dolomieten

3. Stubaital (3 dagen)

Stoere trektocht door de Stubaier Alpen; hier liggen de ongenaakbare massieven van drieduizenders als Stubaier Wildspitze, de Schrankogel en de Wilder Freiger. Imposante rotsmassieven, steile puinhellingen, moreneruggen, ijzige bergmeertjes en grimmige gletsjers bepalen hier het beeld.

Prachtige Höhenwege leiden de wandelaar langs de mooiste panorama’s en gezellige berghutten, waar de heisse Schoko en de Kaisersschmarren dampend wachten.

Bekijk de minitrek naar Stubaital

4. West Highlands (5 dagen)

Over de hele West Highland Way doe je ruim een week, maar met deze minitrek loop je alleen het mooiste, laatste deel, van Tyndrun naar Fort William. Deze tocht is een klassieker, veel mensen lopen de route, maar dat heeft ook juist z’n charme.

Je loopt door mooie glaciale dalen en uitgestrekte moors. Midden op het Rannoch Moor ligt het eenzame Kings House Hotel. Dat wordt momenteel  gerenoveerd, dus als je deze minitrek dit jaar al wil lopen hebben we een kleine transfer geregeld zodat je die nacht niet zonder overnachtingsplek zit.

Al met al is dit een spectaculaire tocht die zorgt voor het echte Schotlandgevoel.

Bekijk de minitrek naar de West Highlands

5. Picos de Europa (4 dagen)

Ik ben een klimgeit, dus mijn persoonlijke voorkeur ligt bij de minitreks in de bergen. De Picos de Europa, in het noorden van Spanje, zijn zo fantastisch mooi... Bij deze minitrek kom je ook langs de  Naranjo de Bulnes, ook wel de Picu Urriellu genoemd - een kalkstenen piek met een verticale wand van 550 meter, zeer geliefd bij bergbeklimmers. De top ligt op 2529 meter.

Heel vaak steken de Picos boven een ‘mar de nieblas’, uit, een nevelzee die vanaf de oceaan tegen de bergen aanligt. Als je in de bergen loopt, zie je het wolkendek onder je. Heel bijzonder.

Een minitrek moet je overigens niet verwarren met een beginnerstrek. Ook voor zo’n micro-expeditie is ervaring met bergwandelen meestal wel handig. Sommige zijn behoorlijk inspannend.

Bekijk de minitrek naar de Picos de Europa

Korte avontuurtjes

Het is natuurlijk ook mogelijk om te kiezen voor een minitrek als aanvulling op een ‘gewone’ SNP-reis of eigen vakantie.

‘Mensen verlangen steeds meer naar maatwerk tijdens hun vakantie. Daar kunnen wij voor zorgen bij SNP. Uiteraard kunnen wij al het regelwerk voor je doen: het bagagevervoer, overnachtingsplekken, transfers… Je hebt zelf nergens meer omkijken naar.’

Sinds kort heeft SNP maar liefst twaalf minitreks in de aanbieding: de Mont Blanc is de meest recente aanwinst. Zelf zin gekregen in een micro-expeditie?

Bekijk alle minitreks