412010banner

Italië - Südtirol - Dolomieten, 4 dagen Korte kennismaking met Fanes-Sennes

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Minitrek langs twee berghutten

Korte trektocht over het Sennes- en Fanesmassief, centraal gelegen in de Dolomieten. Geniet tijdens het wandelen van de overweldigende natuur in het Parco Naturale en overnacht in schitterend gelegen, sfeervolle berghutten op een eigen of een meerpersoonskamer. Je hebt elke dag de keuze tussen een korte en lange wandeling en daarmee is deze reis prima geschikt voor volwassen en jeugdige bergwandelaars. De wandelingen gaan over goede paden en zijn niet bijzonder lang of zwaar. Bovendien wordt je bagage tijdens de trektocht vervoerd. En elke dag kun je genieten van een heerlijke Italiaanse maaltijd!

Uniek aan deze reis

 • Korte huttentocht in ongerept Parco Naturale
 • Lekker pasta's om bij te tanken
 • Lekker pasta's om bij te tanken
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Bergwandelen over de Dolomieten

Het stond al een tijdje op de planning in mijn drukke bestaan: wandelen in de Dolomieten. Daar sta ik dan, als vreemde eend in de bijt, gewapend met bergschoenen en dagrugzak tussen hoedjes. Lees verder op Op Pad...

Dag tot dag

Italië - Südtirol - Dolomieten

Het schitterende Parco Naturale Fanes-Sennes is een van de grootste natuurreservaten van Europa, waar je diersoorten als bergmarmotten, gemzen en de in Europa zeldzaam geworden steenbok kunt tegenkomen. De verscheidenheid aan planten is overweldigend: vele orchideeën, monnikskappen, gentianen en lelies. Maar wat je het meest zal bijblijven tijdens deze Dolomieten vakantie, is het contrast tussen het felle groen van bos en alpenweiden en het lichte grijs van de enorme rotswanden, een speciale combinatie die je alleen hier aantreft. Tel daarbij de zuidelijke zon, romige cappuccino en Italiaanse maaltijden, en je hebt de perfecte korte bergwandelvakantie.

Dag 1

Vanuit St.Vigilio in Marebbe rijd je het Valle di Rudo in naar Rifugio Pederü op 1550m. Bij het restaurant aan het eind van de weg, geef je de bagage af en begin je aan de wandeling. Over een makkelijk en breed pad loop je via het verlaten almdorp Fodara Vedla naar het Sennes Plateau. Je overnacht in een berghut aan de rand van het Sennes Plateau op 2100 m hoogte.
Wandeling: 4 km, 485 m stijgen, 2-3 uur lopen.

Overnachting in

een berghut op het Sennes Plateau

Dag 2

Je kunt vandaag kiezen tussen een korte en een lange variant van de route. De lange variant begint met een hoogtepad, de Alta Via Dolomiti, waarbij je ongeveer op dezelfde hoogte blijft wandelen tot aan Lago de Foses. Dan volgt een steile afdaling die je in de lieflijke Valon Scuro brengt. Bij de korte variant - aan te raden voor gezinnen - daal je vanaf Sennes over een breed pad geleidelijk af in de Valon Scuro. Aan de andere kant van deze vallei klim je weer omhoog naar het Lago Le Casun en dan verder naar Fodara Vedla, een pittoresk almdorpje en een mooie plaats voor een pauze. Vervolgens daal je af naar de Pederuhütte, waar je je huttentocht gisteren begonnen bent. Na een laatste klim bereik je aan het einde van de middag het Fanes Plateau en de hut.
Wandeling: 18 km, 850 m stijgen en 950 m dalen, 8 uur lopen. Korte variant 15 km, hoogteverschil ongeveer hetzelfde, 7 uur lopen.

Overnachting in

een berghut op het Fanes Plateau

Dag 3

Vandaag maak je een mooie wandeling over het indrukwekkende kalkmassief naar de Ju dla Crusc (2612 m) met als mogelijk extraatje de Kreuzkofel van 2907 m. Hier sta je bovenaan een immense, loodrechte rotswand die de rand van het Fanes-plateau vormt en je kijkt uit over de hele Dolomieten en het Val Badia in de diepte (op 1300 m).
Wandeling naar L’Ciaval: 15 km, 900 m stijgen en dalen, 8 uur lopen.

Wandel je met je gezin of wil je het vandaag wat rustiger aan doen, dan zijn er vele andere, kortere mogelijkheden voor een rondwandeling. De Fanes Hut is het uitgangspunt voor de tochten over het ruige kalkplateau met zijn vele kalkrichels, bergstroompjes, gemzen, alpenmarmotten, bergdennen en edelweiss. De vele goed gemarkeerde wandelpaden brengen je aan de voet van Dolomietenreuzen zoals de Sassodella Nove en de Col Bechei. Je ziet op een aantal plekken nog de schuilhutten van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Na de wandelingen is het heerlijk nagenieten op het zonnige terras van de hut.

Je kunt kiezen uit de volgende door ons beschreven routes: 

 • Wandeling naar de voet van de Col Bechei, 6 km, 500 m stijgen en dalen, 3 uur.
 • Wandeling naar de almen van de Gran Fanes, 5 km, 100 m stijgen en dalen, 3 uur.
 • Wandeling naar het blokkenveld van Gran Majarei, 10 km, 200 m stijgen en dalen, 4 uur.
 • Wandeling naar de Sant Antone pas, 6 km, 400 m stijgen en dalen, 5 uur.

De wandelingen zijn onderling te combineren.

Overnachting in

een berghut op het Fanes Plateau

Dag 4

Na het ontbijt wandel je naar Pederü waar je auto staat. Wandeling: 6 km, 500 m dalen, 2 uur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in luxe berghutten die schitterend gelegen zijn op ca. 2000 tot 2100 m hoogte, met zicht op fraaie Dolomietentoppen. Je kunt kiezen tussen een meerpersoonskamer (8-18 personen) en een privékamer. Bij overnachting op een meerpersoonskamer dien je een eigen lakenzak en handdoek meenemen (er zijn wel dekbedden en kussens aanwezig). Douche en WC zijn altijd op de gang.

NB. Vanwege het beperkte aantal privé-kamers in de onderkomens, kan het met name in het hoogseizoen voorkomen dat we die niet meer voor je kunnen reserveren. In overleg boeken we dan een meerpersoonskamer.

Over de maaltijden

Elke dag begint met een stevig ontbijt. Op dag 2, 3 en 4 krijg je een lunchpakket mee. In de hut op het Fanes plateau is tevens het diner inbegrepen. In de hut op de Sennesplateau is het diner niet inbegrepen, maar kun je prima a la carte eten. Het avondeten in de gezellige hutten is zeer goed te noemen.
In de hutten zijn wel versnaperingen te krijgen, maar het kan handig zijn om bijvoorbeeld wat mueslirepen en noten mee te nemen voor een tussendoortje.

Inbegrepen

 • 3 overnachtingen
 • 3 x ontbijt
 • 3 x lunchpakket
 • 2 x diner
 • bagagevervoer
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 1,50 pppn)

Over de activiteiten

Je volgt voornamelijk rood-wit gemarkeerde wandelroutes. Deze routes voeren over gravelwegen, berg- en wandelpaden. De routes hebben behoorlijke hoogteverschillen, maar zijn probleemloos te lopen. Op enkele kun je eventueel een top beklimmen. Dit zijn uiteraard lastigere paadjes, die alleen geschikt zijn voor ervaren bergwandelaars. Je bagage wordt vervoerd.
De GPS routes zijn te downloaden. Ter plekke kan je voor een paar euro een gedetailleerde wandelkaart van het gebied kopen.

Geschikt voor kinderen

De reis is geschikt voor kinderen vanaf ca. 8 jaar mits je op dag 2 voor de korte variant van de wandeling van Sennes naar Fanes kiest.

Extra dagen

Je kunt in beide hutten extra nachten boeken. Voor gezinnen raden we een extra overnachting in Sennes aan, zodat je in beide hutten 2 nachten verblijft en je programma daarmee wat rustiger wordt. In je informatiepakket vind je één extra rondwandeling vanuit Sennes en meerdere vanuit Fanes.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand van Utrecht naar het wandelgebied is ca. 1000 km. Bij de Pederü Hut is voldoende parkeergelegenheid.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan raden we je onderstaand schema aan. Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of  www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Brunico/Bruneck is ook per dagtrein te bereiken maar deze komt te laat aan in Brunico om nog door te kunnen reizen naar Pederü.

Vanaf station Brunico/Bruneck reis je per lokale bus naar St. Vigil (ca. 1 uur). Vanaf hier neem je in juli de bus (ca. 20 min.) naar de Pederü hut, in de andere maanden moet je een taxi nemen. Voor meer informatie over de busdienstregeling klik hier (selecteer de Engelse taal, klik daarna op Timetables. Op deze website vind je ook een overzichtskaartje met de routes).

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Brunico 18:38 - 11:28 3
Brunico– Amsterdam CS 17:31 - 11:56 3

Je kunt dit arrangement boeken in de periode van begin juni tot begin oktober. Tot begin juli kun je te maken krijgen met losse sneeuwvelden op de route. In augustus is het vrij druk in de Dolomieten. I.v.m. de populariteit van de berghutten raden we aan bijtijds te boeken. Geef bij boeking voor met name de periode van de schoolvakantie meteen evt. alternatieve startdata door.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Sennes Fanes ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 • kompas is niet noodzakelijk, wel handig
 • bij overnachting op meerpersoonskamer: lakenzak en kussensloop
 • slippers of sloffen voor in de berghutten
 • handdoek
 • thermosfles voor koffie/thee onderweg
 • snacks, bv. mueslirepen

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Graag willen we je wijzen op het volgende:

augustus 2021:

 • voor berghutten en restaurants waar je binnen eet geldt dat je m.i.v. 6 augustus alleen toegang krijgt met een zogenaamde 'Green Pass'. Dit betekent dat reizigers (vanaf 12 jaar) een Digitaal Corona Certificaat (1 dosis volstaat) of een PCR/ antigeentest nodig hebben. Je kunt hiervoor de Corona Check app gebruiken. De geldigheidsduur van een PCR of antigeentest is in principe 48 uur, maar het is nog onduidelijk hoe hutten op meerdaagse tochten hiermee omgaan. Neem voor de zekerheid - als je nog niet je eerste vaccinatie hebt gehad -  een negatieve test mee die nog geldig is bij aankomst in de eerste hut van de tocht.
 • neem voor je verblijf in de hutten mondkapjes en hutsloffen of slippers mee. Bij overnachting op een slaapzaal dien je ook een handdoek en slaapzak mee te brengen.
 • voor de meeste hutten geldt dat je alleen met een vaccinatie of negatieve zelftest in een slaapzaal samen met vreemden mag verblijven. Verblijf je in een privekamer of in een meerpersoonskamer of lager alleen met familie, dan is dit niet nodig

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Italië - Südtirol - Dolomieten

Korte kennismaking met Fanes-Sennes

Minitrek langs twee berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 630 klanten