412010banner

Italië - Südtirol - Dolomieten, 4 dagen Korte kennismaking met Fanes-Sennes

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Minitrek langs twee berghutten

Korte trektocht over het Sennes- en Fanesmassief, centraal gelegen in de Dolomieten. Geniet tijdens het wandelen van de overweldigende natuur in het Parco Naturale en overnacht in schitterend gelegen, sfeervolle berghutten op een eigen of een meerpersoonskamer. Je hebt elke dag de keuze tussen een korte en lange wandeling en daarmee is deze reis prima geschikt voor volwassen en jeugdige bergwandelaars. De wandelingen gaan over goede paden en zijn niet bijzonder lang of zwaar. Bovendien wordt je bagage tijdens de trektocht vervoerd. En elke dag kun je genieten van een heerlijke Italiaanse maaltijd!

Uniek aan deze reis

 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Bergwandelen over de Dolomieten

Het stond al een tijdje op de planning in mijn drukke bestaan: wandelen in de Dolomieten. Het is donderdagmiddag als de Ryanairvlucht zijn lading cultuursnuivers en feestbeesten aflevert op het vliegveld van Venetië. Daar sta ik dan, als vreemde eend in de bijt, gewapend met bergschoenen en dagrugzak tussen hoedjes. Lees verder...

Dag tot dag

Italië - Südtirol - Dolomieten

Het schitterende Parco Naturale Fanes-Sennes is een van de grootste natuurreservaten van Europa, waar je diersoorten als bergmarmotten, gemzen en de in Europa zeldzaam geworden steenbok kunt tegenkomen. De verscheidenheid aan planten is overweldigend: vele orchideeën, monnikskappen, gentianen en lelies. Maar wat u het meest zal bijblijven tijdens deze Dolomieten vakantie, is het contrast tussen het felle groen van bos en alpenweiden en het lichte grijs van de enorme rotswanden, een speciale combinatie die je alleen hier aantreft. Tel daarbij de zuidelijke zon, romige cappuccino en Italiaanse maaltijden, en je hebt de perfecte korte bergwandelvakantie.

Dag 1

Vanuit St.Vigilio in Marebbe rijd je het Valle di Rudo in naar Rifugio Pederü op 1550m. Bij het restaurant aan het eind van de weg, geef je de bagage af en begin je aan de wandeling. Over een makkelijk en breed pad loop je via het verlaten almdorp Fodara Vedla naar het Sennes Plateau. Je overnacht in een berghut aan de rand van het Sennes Plateau op 2100 m hoogte.
Wandeling: 4 km, 485 m stijgen, 2-3 uur lopen.

Overnachting in

een berghut op het Sennes Plateau

Dag 2

Je kunt vandaag kiezen tussen een korte en een lange variant van de route. De lange variant begint met een hoogtepad, de Alta Via Dolomiti, waarbij je ongeveer op dezelfde hoogte blijft wandelen. Hierna daal je af naar het fraai gelegen Lago de Foses. Na een korte klim begint de steile afdaling die je in de lieflijke Valon Scuro brengt. Bij de korte variant - aan te raden voor gezinnen - daal je vanaf Sennes over een breed pad geleidelijk af in de Valon Scuro. Aan de andere kant van deze vallei klim je weer omhoog naar het Lago Le Casun en dan verder naar Fodara Vedla, een pittoresk almdorpje en een mooie plaats voor een pauze. Aan het einde van de middag bereik je het Fanes Plateau en de hut.
Wandeling: 13km, 500m stijgen en 600m dalen (5-6 uur lopen) of 17,5 km, 850 m stijgen en 950 m dalen, 8 uur lopen.

Overnachting in

een berghut op het Fanes Plateau

Dag 3

Vandaag maak je een mooie wandeling over het indrukwekkende kalkmassief naar de Ju dla Crusc (2612 m) met als mogelijk extraatje de Kreuzkofel van 2907 m. Hier staat u bovenaan een immense, loodrechte rotswand die de rand van het Fanes-plateau vormt en je kijkt uit over de hele Dolomieten en het Val Badia in de diepte (op 1300 m).
Wandeling naar L’Ciaval: 17 km, 900 m stijgen en dalen, 8 uur lopen.

Wandel je met je gezin of wil je het vandaag wat rustiger aan doen, dan zijn er vele andere, kortere mogelijkheden voor een rondwandeling. De Fanes Hut is het uitgangspunt voor de tochten over het ruige kalkplateau met zijn vele kalkrichels, bergstroompjes, gemzen,alpenmarmotten, bergdennen en edelweis. De vele goed gemarkeerde wandelpaden brengen je aan de voet van Dolomietenreuzen zoals de Sassodella Nove en de Col Bechei. Je ziet op een aantal plekken nog de schuilhutten van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Na de wandelingen is het heerlijk nagenieten op het zonnige terras van de hut.

Je kunt kiezen uit de volgende door ons beschreven routes: 

 • Wandeling naar de voet van de Col Bechei, 6 km, 500 m stijgen en dalen, 3 uur.
 • Wandeling naar de almen van de Gran Fanes, 5 km, 100 m stijgen en dalen, 3 uur.
 • Wandeling naar het blokkenveld van Gran Majarei, 10 km, 200 m stijgen en dalen, 4 uur.
 • Wandeling naar de Sant Antone pas, 6 km, 400 m stijgen en dalen, 5 uur.

De wandelingen zijn onderling te combineren.

 
 

 

 

Overnachting in

een berghut op het Fanes Plateau

Dag 4

Na het ontbijt wandel je naar Pederü waar je auto staat. Wandeling: 6 km, 500 m dalen, 2 uur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in luxe berghutten die schitterend gelegen zijn op ca. 2000 tot 2100 m hoogte, met zicht op fraaie Dolomietentoppen. Je slaapt op een twee-, drie- of meerpersoonskamer (8-18 personen). Bij overnachting op een meerpersoonskamer dien je een eigen lakenzak en handdoek meenemen (er zijn wel dekbedden en kussens aanwezig). Douche en WC zijn altijd op de gang.
Let op: rond de hooggelegen hutten is het mobiel bereik beperkt. Onderweg is er echter regelmatig goed bereik.

Over de maaltijden

Elke dag begint met een stevig ontbijt. Je krijgt een lunchpakket mee (behalve de laatste dag). In de hut op het Fanes plateau is tevens het diner inbegrepen. In de hut op de Sennesplateau is het diner niet inbegrepen, maar kun je prima a la carte eten. Het avondeten in de gezellige hutten is zeer goed te noemen.
In de hutten zijn wel versnaperingen te krijgen, maar het kan handig zijn om bijvoorbeeld wat mueslirepen en noten mee te nemen voor een tussendoortje.

Inbegrepen

 • 3 overnachtingen
 • 3 x ontbijt
 • 2 x lunchpakket
 • 2 x diner
 • bagagevervoer
 • Nederlandstalige routebeschrijving en eenvoudig kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting (ca. EUR 1,50 pppn)

Je volgt voornamelijk rood-wit gemarkeerde wandelroutes. Deze routes voeren over gravelwegen, berg- en wandelpaden. De routes hebben behoorlijke hoogteverschillen, maar zijn probleemloos te lopen. Op enkele kun je eventueel een top beklimmen. Dit zijn uiteraard lastigere paadjes, die alleen geschikt zijn voor ervaren bergwandelaars.
De korte varianten van de wandelingen zijn geschikt voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.
De GPS routes zijn te downloaden. Ter plekke kan je voor een paar euro een gedetailleerde wandelkaart van het gebied kopen.

Geschikt voor kinderen

vanaf 8 jaar en ouder

Extra dagen

Je kunt in beide hutten extra nachten boeken. In je informatiepakket vind je één extra rondwandeling vanuit Sennes en meerdere vanuit Fanes.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand van Utrecht naar het wandelgebied is ca. 1000 km. Bij de Pederü Hut is voldoende parkeergelegenheid.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kan je via SNP je treinticket voor de nachttrein naar Brunico/Bruneck laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven. Brunico/Bruneck is ook per dagtrein te bereiken maar deze komt te laat aan in Brunico om nog door te kunnen reizen naar Pederü.

Vanaf station Brunico/Bruneck reis je per lokale bus naar St. Vigil (ca. 1 uur). Vanaf hier neem je in juli de bus (ca. 20 min.) naar de Pederü hut, in de andere maanden moet je een taxi nemen. Voor meer informatie over de busdienstregeling klik hier (selecteer de Engelse taal, klik daarna op Timetables. Op deze website vind je ook een overzichtskaartje met de routes).

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Brunico 18:32– 11:30 3
Brunico– Amsterdam CS 18:31- 11:28 3

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

Je kunt dit arrangement boeken in de periode van begin juni tot begin oktober. Tot begin juli kun je te maken krijgen met losse sneeuwvelden op de route. In augustus is het vrij druk in de Dolomieten.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Sennes Fanes ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 • kompas is niet noodzakelijk, wel handig
 • bij overnachting op meerpersoonskamer: lakenzak en kussensloop
 • slippers of sloffen voor in de berghutten
 • handdoek
 • thermosfles voor koffie/thee onderweg
 • snacks, bv. mueslirepen

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Italië - Südtirol - Dolomieten

Korte kennismaking met Fanes-Sennes

Minitrek langs twee berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten