Italië - Trentino - Dolomieten, 4 dagen Palaronda minitrek

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Minitrek langs drie berghutten

Korte trektocht door de Pale di San Martino, in de nog onbekende zuidelijke Dolomieten. De ruige pieken kleuren er van ochtendroze tot oranje-rood bij zonsondergang. Overnacht in schitterend gelegen, sfeervolle berghutten op meerpersoonskamers. Je wandelt met bagage voor enkele nachten in je rugzak. De wandelingen zijn pittig maar niet al te technisch en daarmee is deze reis prima geschikt voor volwassen en jeugdige wandelaars met enige bergwandelervaring. 

Uniek aan deze reis

 • onbekend deel van de Dolomieten
 • sfeervolle berghutten
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Italië - Trentino - Dolomieten

In vier dagen doorkruis je de Pale di San Martino, een woest mooi berggebied in de zuidelijke Dolomieten. Minder bekend, maar zeker zo mooi als de bekendere gebieden elders in de Italiaanse Alpen. Deze 'tafel van steen' van ruim 2000m hoog vindt zijn oorsprong in koraal, miljoenen jaren geleden. Vandaag de dag waken de ongenaakbare, kale toppen van dit berggebied over de stoere wandelaars aan hun voeten. Maar wat je zal bijblijven tijdens deze Dolomieten vakantie, is het contrast tussen het felle groen van bos en het lichte grijs van de enorme rotswanden, een speciale combinatie die je alleen hier aantreft.

Dag 1

Vanuit wintersportdorp San Martino di Castrozza brengt de kabelbaan je bovenop de Altopiano delle Pale. Na een wandelingetje van 500m over de Passo di Rosetta bereik je Rifugio Rosetta, schitterend gelegen op ruim 2500m hoogte. Eventueel kun je vanuit het bergstation van de kabelbaan eerst de Cima della Rosetta beklimmen voor een adembenemend uitzicht op het dal en San Martino. 
Als je vandaag al vroeg arriveert in San Martino kun je ook helemaal te voet naar Rifugio Rosetta: een fikse klim van 6km met 1100m stijgen. Of je stapt halverwege de kabelbaan uit bij tussenstation Colverde

 

Overnachting in

Rifugio Rosetta

Dag 2

Vandaag trek je het hart van de Pale di San Martino in. Vanaf Rifugio Rosetta wandel je in zo'n anderhalf uur naar de Fradustagletsjer. Het is mogelijk in nog eens anderhalf uur langs de linkerzijde naar de top van de Cima Fradusta (2939) te klimmen voor een geweldig uitzicht over de bergen van de Palagroep. Via dezelfde weg keer je weer terug om vervolgens via de Passo Pradidali Basso verder af te dalen naar de volgende berghut.
Wandeling: 10km, 400m stijgen en 675m dalen (5 uur lopen)

Overnachting in

Rifugio Pradidali

Dag 3

Vanuit Rifugio Pradidali daal je af naar de gelijknamige vallei. Je wandelt over een panoramisch pad de vallei door, langs kleine watervallen en beekjes. In de prachtige Val Canali zie je de adembenemende Cima Canali, de ontelbare rotszuilen van Cimerlo en de machtige 'toren' van Sass Maor. Het pad naar de ruïnes van Malga Pradidali en Malga Canali voert door koele bossen. Het is daarna nog een kleine klim naar de Rifugio Canali 'Treviso' (1631m) onderin de Sass d'Ortiga en aan de voet van de Cima Lastei.
Wandeling: 10km, 350m stijgen, 950m dalen (5 uur lopen)

Overnachting in

Rifugio Canali-Treviso

Dag 4

Na het ontbijt vertrek je voor de laatste etappe van deze minitrek. Je klimt door de brede Corovallei in ca. 3 uur omhoog naar de Passo Canali, gelegen op de oostelijke rand van het plateau. Het adembemende 360° uitzicht op de Dolomieten is niet te missen. Dwars over de altopiano wandel je vervolgens terug naar Rifugio Rosetta, waar je de eerste nacht hebt doorgebracht. De kabelbaan brengt je vanuit de machtige bergwereld weer terug in San Martino. Blijf je liever wat langer plakken, dan boek je een extra overnachting in Rifugio Rosetta en daal je de volgende dag pas af naar de bewoonde wereld. 
Wandeling: 10km, 1100m stijgen, 100m dalen (6-7 uur lopen)

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in sfeervolle berghutten die schitterend gelegen zijn tussen de 1500 en ruim 2500m hoogte. Je slaapt op meerpersoonskamers. Douche en WC zijn altijd op de gang.

Over de maaltijden

Elke dag begint met een stevig ontbijt en 's avonds krijg je een smaakvol diner voorgeschoteld. Je kunt in de hutten een lunchpakket bestellen voor onderweg. Daarnaast is het aan te raden wat mueslirepen, noten e.d. mee te nemen voor een tussendoortje.

Inbegrepen

 • 3 overnachtingen
 • 3 x ontbijt
 • 3 x diner
 • ticket Colverde-Rosettalift
 • Nederlandstalige routebeschrijving en eenvoudig kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches
 • bagagevervoer (niet mogelijk)
 • persoonlijke uitgaven en verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • evt. toeristenbelasting (ca. EUR 1,50 pppn)

Over de activiteiten

Je volgt voornamelijk rood-wit gemarkeerde wandelroutes. Deze routes voeren over gravelwegen, berg- en wandelpaden. De routes hebben behoorlijke hoogteverschillen, maar zijn probleemloos te lopen. Op dag 2 kun je optioneel de Cima Fradusta beklimmen. Je neemt je bagage voor 3 nachten mee in je rugzak 
De wandelingen zijn geschikt voor kinderen vanaf ca. 12 jaar die al eens eerder in vergelijkbaar terrein hebben gewandeld. 

Geschikt voor kinderen

vanaf 12 jaar en ouder

Extra dagen

Je kunt in alle hutten extra nachten boeken. Als je het op dag 4 wat rustiger aan wilt doen kun je een overnachting bij boeken in Rifugio Rosetta. In dat geval daal je pas de volgende dag weer af naar San Martino di Castrozza.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand van Utrecht naar San Martino di Castrozza ca. 1100 km. Vanaf Brussel rijd je in ca. 1000km naar het wandelgebied. Je kunt gratis parkeren in het dorp, bv. bij de kabelbaan.  

Trein informatie

Het wandelgebied is per trein lastig te bereiken, vandaar dat we geen standaard treinreis aanbieden. Heb je zelf je treinreis geregeld, dan kun je het beste kiezen voor een trein naar Trento. Vanaf Trento reis je per lokale trein en / of bus verder naar San Martino di Castrozza (110km), via Borgo Valsugana Est.
Het station van Feltre ligt dichterbij het wandelgebied (45km) dan dat van Trento, maar de meeste mensen zullen niet vanuit het zuiden naar het wandelgebied reizen. Feltre ligt op de lijn van Padova naar Belluno. Vanaf Feltre is San Martino di Castrozza per bus bereikbaar. 

Vluchtinformatie

Kies voor een retourvlucht op Venetië (Marco Polo), Treviso of evt. Verona.

Hoe kom ik van vliegveld naar eerste accomodatie

Vanaf het vliegveld van Venetië (Marco Polo) neem je de bus naar Mestre en vervolgens de trein naar Feltre. Vanuit Feltre gaat er een bus naar San Martino di Castrozza (45km).
Vanaf het vliegveld van Treviso neem je de bus naar het treinstation in de stad en vervolgens de trein naar Feltre. Vanuit Feltre gaat er een bus naar San Martino di Castrozza (45km).
Vanaf het vliegveld van Verona neem je de bus naar treinstation Verona Porta Nuova. Hier stap je op de trein en reis je via Padova naar Feltre. Vanuit Feltre gaat er een bus naar San Martino di Castrozza (45km).

Praktische informatie

Je kunt dit arrangement boeken in de periode half juni - half september. Dit is tevens de periode waarin de kabelbaan vanuit San Martino di Castrozza draait. Tot begin juli kun je te maken krijgen met losse sneeuwvelden op de route.

 • kompas is niet noodzakelijk, wel handig
 • lakenzak en kussensloop
 • slippers of sloffen voor in de berghutten
 • handdoek
 • thermosfles voor koffie/thee onderweg
 • snacks, bv. mueslirepen

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Italië heb je een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.
N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Ook wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Neem voor de meest actuele informatie over reisdocumenten contact op met de ambassade of een consulaat van Italië (zie nuttige adressen).

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkom je problemen bij de douane. Meer informatie vind je op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Italië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem, indien je met de eigen auto naar Italië rijdt, ook je groene kaart mee. Je hebt deze nodig als je bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
Medische zorg in Italië is uitstekend. Neem in noodgevallen contact op met de 'pronto soccorso' (eerstehulpafdeling) van het dichtstbij zijnde ziekenhuis.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Gegevens bij de hand
Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Licht bij ziekenhuisopname direct je verzekeringsmaatschappij in, zodat zij voor betaling kan zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.
N.B. Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

Mazelen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) geeft aan dat er in meerdere Europese landen een verhoging wordt gezien van het aantal mazelengevallen.
In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu toe 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er in Italië nu extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het consultatiebureau of met een reizigersadvies- en vaccinatiebureau.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met je huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Rabiës (Hondsdolheid)
In de regio's Friuli, Venezia, Giulia, Veneto en Trento van Noord-Italië komt Rabiës (Hondsdolheid) voor. De kans op besmetting is klein, maar vermijd contact met zoogdieren.

Geweldsdelicten zijn zeldzaam
Hoewel er veel kleine misdaad voorkomt, zijn geweldsdelicten zeldzaam in Italië. Italianen zijn wel gewend om bij onenigheid hun stem strijdlustig te verheffen. Kalm en beleefd blijven zal de situatie meestal kalmeren. Kijk uit voor niet-officiële gidsen, taxichaufeurs of vreemden die je willen adviseren over hotels en restaurants, aangezien ze daarvoor soms geld willen hebben. Alleenreizende vrouwen krijgen in Italië veel aandacht, maar dit is meestal meer irritant dan gevaarlijk. Het personeel van hotels en restaurant treedt alleenreizende vrouwen vaak met extra zorg tegemoet.

Verschillende politiekorpsen
Er zijn verschillende soorten politiekorpsen in Italië en elk vervult een eigen rol. De staatspolitie, la polizia, behandelt de meeste misdaden. De carabinieri behandelen verschillende overtredingen en kunnen ook willekeurige veiligheidscontroles uitvoeren. De vigili urbani (gemeentelijke verkeerspolitie) kunnen hoge boetes uitschrijven voor verkeers- en parkeer-overtredingen. In geval van diefstal moet je naar het dichtstbijzijnde politiebureau voor een proces verbaal (denuncia).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Italië - Trentino - Dolomieten

Palaronda minitrek

Minitrek langs drie berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen