Oostenrijk - Virgental, 8 dagen Het mooiste dal van Oost-Tirol

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie vanuit pension en berghutten

Beleef het echte alpine gevoel in het duurzame Virgental, gelegen aan de rand van het Nationalpark Hohe Tauern. In hooilanden, weiden en akkers tref je in de vroege zomer een enorme bloemenpracht aan. Je maakt tijdens deze bergwandelvakantie mooie wandelingen door deze rustige en ongerepte vallei, omringd imposante drieduizenders. Je overnacht in een zeer vriendelijk pension en twee bijzonder fraaie en comfortabele berghutten.

Uniek aan deze reis

 • Op en top alpen landschap
 • Twee overnachtingen in schitterend gelegen berghutten
 • Vriendelijk pension in het dal
 • GPS tracks aanwezig
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Oostenrijk - Virgental

De naam Hohe Tauern is eeuwenoud en stamt uit de tijd dat handelslieden via ijsvrije verbindingspassen, die Tauern werden genoemd, de Alpen doorstaken. Het Virgental ligt aan de rand van het Nationalpark Hohe Tauern en is de bakermat van het Sanfter Tourismus (duurzaam toerisme). In het Virgental zul je vergeefs zoeken naar ontsierende skigebieden, kabelbanen en stuwdammen. Wel vind je er rust en sympathieke initiatieven gericht op natuur- en wandelvakanties voor jong en oud. Door de wijze waarop bergboeren al generaties lang hun land bewerken is de natuurlijke rijkdom van het dal opmerkelijk. In hooilanden, weiden en akkers tref je in de vroege zomer een enorme bloemenpracht aan. Het indrukwekkende landschap - het Virgental is omringd door drieduizenders - wordt ontsloten door een uitgebreid netwerk van wandelpaden, waarin vooral de Höhenwanderwege opvallen. Je maakt vanuit een vriendelijk pension dagtochten en tweemaal een tweedaagse tocht met overnachting in een bijzondere berghut. Met behulp van korte transfers kun je zonder zware inspanningen het hele Virgental bewandelen en zo volop genieten van deze maagdelijke vallei.

Dag 1

Aankomst in Virgen op 1200m. Als u vroeg bent kunt u de Weg der Sinne lopen, een 2,5 km lange wandeling vanuit het Tourismusbüro in Virgen. Tijdens deze wandeling gaat het om het waarnemen met andere zintuigen dan de ogen.

Overnachting in

Virgen

Dag 2

De reis begint met een rondwandeling vanuit het gehuchtje Mellitz (schuin boven Virgen) naar het Zedlacher Paradies, een natuurpark met 500 jaar oude lariksen. Via de Woden Alm keer je terug naar Virgen. Wandeling: 12,5 km, 700 m stijgen en dalen, 5,5 uur.

Overnachting in

Virgen

Dag 3

Vandaag ga je met de auto of de bus naar Prägraten, vanwaar de wandeling naar de Bergerseehütte begint. Het pad gaat door de bossen langzaam omhoog naar de Bergeralm, gelegen aan de voet van de Berger Kogel. Daar heb je een fantastisch uitzicht over het Virgental. Vervolgens verder via alpenweides omhoog bovenlangs het Zopatnitzental met fraaie uitzichten over dit kloofdal. De Bergerseehütte ligt indrukwekkend aan een fraai meertje, omgeven door de ruige kliffen van het 3000 m. hoge Lasörlingmassief.
Wandeling: max. 9,5 km, 990 m stijgen en 100 m dalen, 4 uur.

Overnachting in

Bergersee Hütte

Dag 4

Vandaag staat de afdaling naar Virgen op het programma. Op de terugweg naar Virgen volg je eerst de Muhs Höhenweg, met een panoramisch uitzicht op het bergmassief en de gletsjers van de Gross Venediger Gruppe. Via de Lasnitzenalm daal je af langs de beek naar Prägraten, vanwaar je verder kunt wandelen langs de rivier de Isel naar Virgen, met een mooi stukje door de Iselschlucht.
Wandeling: 11,5 km, 150 m stijgen en 1050 m dalen, 4,5 uur.

 

Overnachting in

Virgen

Dag 5

Vandaag rijd je met de eigen auto naar Hinterbichl aan het eind van het dal (als je met de trein naar Oostenrijk bent gekomen en het transferpakket hebt bijgeboekt, word je weggebracht en na de wandeling weer opgehaald). Je loopt het dal omhoog naar de plaats waar het smeltwater van de Umbal Kees (gletsjer) zich naar beneden stort in verschillende spectaculaire watervallen, soms meer dan 100m hoog. Na de Umbalfälle kun je doorlopen naar de Clara Hütte op 2038m. De terugweg is gelijk aan de heenweg, dus je kunt deze wandeling net zo zwaar en lang maken als je zelf wilt. Wandeling: 17 km, 710 m stijgen, 800 m dalen, 8 uur.

Als alternatief kun je vandaag met de Venediger Hüttentaxi (niet inbegrepen) naar de op 2100m hoogte gelegen Johannishütte en vandaar naar het Defreggerhaus (2960m) lopen. Deze hut ligt te midden van enorme gletsjers onder de Grossvenediger.

Overnachting in

Virgen

Dag 6

Na een korte transfer begin je aan een lange klim naar de op 2575m hoogte gelegen Sajathütte. Een van de mogelijke routes volgt het Naturlehrpfad waarbij je door verschillende vegetatiezones heen loopt. Naarmate je hoger komt zie je de hut in de vorm van een kasteel steeds duidelijker liggen, als een adelaarsnest tegen de bergen geplakt. Wandeling: 4,5 km, 1000 m stijgen, 3,5 uur.
Als je goed in vorm bent kun je doorlopen naar de huisberg van de Sajathütte, de 3155m hoge Kreuzspitze. Indien je het rustig aan wilt doen laat je jezelf op de Bodenalm afzetten. Vandaar is het geleidelijk stijgen naar de hut. Wandeling: 5 km, 600 m stijgen, 3 uur.

Overnachting in

Sajathütte

Dag 7

Op de terugweg naar Virgen volg je eerst de Prägratener Höhenweg, met uitzicht als vanaf een balkon op het Virgental, naar de Bodenalm. Je daalt verder en komt terug in het bos en later op de weilanden rond Virgen, waar je de ronde door het Virgental afsluit. Wandeling: 14,5 km, 150 m stijgen en 1350 m dalen, 5 uur.

Overnachting in

Virgen

Dag 8

Einde van het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht 5 nachten in een vriendelijk, goed verzorgd pension, met mooie tuin, aan de rand van het dorp Virgen op kamers met douche en wc. De nachten dat je in de Bergersee Hütte en de Sajathütte slaapt wordt de kamer in Virgen aangehouden. Er is geen bagagevervoer naar de hutten, maar voor één nacht loop je met lichte bepakking. 
In de Sajathütte  is er keuze uit 2- of 4-persoonskamers en meerpersoonskamers (Lager). We proberen een 2-persoonskamer te reserveren, daarvan zijn er echter maar een paar beschikbaar. Als deze vol zijn boeken wij een 4-persoonskamer of het Lager (met een kleine korting). In de kamers is bedlinnen inbegrepen. Indien je overnacht op een meerpersoonskamer is bedlinnen niet inbegrepen. Je dient dan zelf een lakenzak mee te nemen. In de hut is het sanitair op de gang, inclusief (muntjes)douche, je dient zelf een handdoek mee te nemen.

In de Bergersee Hütte verblijf je op kleine slaapzaaltjes, waar 6-8 mensen kunnen slapen. In de hut zijn gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen. In de hut is beddengoed aanwezig en je krijgt ook een handdoek.

Over de maaltijden

In het pension wordt een prima ontbijt voor je verzorgd. De lunch kun je in het dorp kopen of onderweg in een zogenaamd Jausenstation (bergrestaurant) nuttigen. Voor het avondeten wandel je het dorp in en hebt daar keuze uit meerdere eetgelegenheden.
In de berghutten krijg je naast het ontbijt en avondeten, ook een lunchpakket mee.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 2 diners
 • 2 lunchpakketten (in de berghutten)
 • transfers volgens programma
 • SNP-reisdocumentatie, routebeschrijving en eenvoudig kaartmateriaal
 • originele 1:50.000 wandelkaart

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • eventuele overige transfers
 • eventuele kosten douche in berghutten
 • toeristenbelasting ( € 2,50 p.p.p.d.)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Ter plaatse te betalen

 • toeristenbelasting ( € 2,50 p.p.p.d.)

Over de activiteiten

Je maakt een rondwandeling door het Virgental, waarbij je in één pension verblijft, maar tweemaal een bezoek aan een hooggelegen berghut brengt. Met behulp van enkele korte transfers (10km) kun je zo, zonder al te grote inspanning het hele Virgental bewandelen. De wandelingen zijn niet lang en de hoogteverschillen blijven op de meeste dagen beperkt. Tijdens deze reis kan ook de minder ervaren bergwandelaar doordringen in de alpiene zone en genieten van de wereld boven de boomgrens.
In de vroege zomer kunnen er nog sneeuwvelden op de route zijn waardoor het lastig wordt voor mensen met hoogtevrees. Je dient dan tredzeker te zijn.

Geschikt voor kinderen

Deze reis is ook geschikt voor kinderen ouder dan 12 jaar.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. De Sajathütte wordt aanbevolen, deze schitterende hut is in 2001 herbouwd nadat een lawine er korte metten mee had gemaakt en heeft bijvoorbeeld een klimmuur (binnen). Maar er zijn ook mooie dagwandelingen te maken. Ook in Virgen zelf kun je een nachtje bijboeken, om rustig in de tuin een boek te lezen.

Extra's

Transfers

Transferpakket voor treinreizigers (vanaf € 100,- per boeking)

Indien u met de trein en bus naar het Virgental reist kunt u een transferpakket bijboeken. U wordt dan opgehaald van en weggebracht naar Matrei op dag 1 resp. 8 en u wordt op dag 5 weggebracht en opgehaald naar en van het beginpunt van de wandeling. De transfers op dag 3, 4 en 6 zijn voor iedereen inclusief in de reissom omdat deze niet met de eigen auto kunnen worden uitgevoerd.

Voorwaarden: De transferkosten zijn per boeking

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Virgental is ca. 970 km. Je kunt de auto in overleg met de pensionhouder parkeren. Indien je met de eigen auto bent gekomen gebruik je deze op dag 5 om naar Hinterbichl op en neer te rijden, voor de wandeling aan het eind van het dal.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen, dan kan je via SNP je treinticket naar Kitzbühel (nachttrein) laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven.

Na aankomst op station Kitzbühel reis je per lijnbus in 1,5 uur naar Matrei in Osttirol. Indien je een transferpakket bijboekt word je opgehaald door de pensionhouder.
Terugreis: in de middag word je naar Matrei gebracht en reis je met de bus naar Kitzbühel en vandaar met de nachttrein terug naar huis. 
Informatie bus : klik hier

NB. Het los bij te boeken transferpakket bevat: ophalen en wegbrengen naar Matrei (eerste en laatste dag) en wegbrengen en ophalen naar begin wandeling op dag 5.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Kitzbühel  18:38 - 09:29 2
Kitzbühel – Amsterdam CS    20:38 - 11:28 2

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

Dit arrangement kun je starten van half juni t/m eind september. Reserveer tijdig indien je dit arrangement in de zomermaanden wilt boeken.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Virgental ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Op aanvraag mogelijk, eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden.

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

uitzicht_over_virgental.jpg

Oostenrijk - Virgental

Het mooiste dal van Oost-Tirol

Bergwandelvakantie vanuit pension en berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten