Oostenrijk - Lungau, 8 dagen Wandelen in het UNESCO-biosfeer park van de Lungau

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie langs goede gasthofen

Deze wandelroute leidt u door het UNESCO-biosfeerpark van de Lungau, een gebied met verhoudingsgewijs veel zon, dankzij de ligging in de luwte van het Tauern massief. De wandelingen van gasthof naar gasthof zijn niet lang of zwaar, maar u kunt elke dag een bergtop beklimmen of een zwaardere route kiezen. Voor elk wat wils. Omdat u elke dag een lunchpakket meekrijgt en de wandelingen prima gemarkeerd en beschreven zijn, hoeft u nergens over na te denken, alleen maar te wandelen en te genieten van de vriendelijke Lungau.

Uniek aan deze reis

 • Afwisselend landschap
 • Elke dag korte of langere wandeling
 • Goede overnachtingsadressen
 • Veel uitzicht
 • Zorgeloos wandelen
Zwaarte
Comfort

Video Lungau bergwandelvakantie

Wandelen van gasthof naar gasthof of toch liever zwaardere routes kiezen? Deze bergwandelreis door het UNESCO-biosfeerpark van de Lungau heeft voor elk wat wils. Bekijk een impressie van deze reis op YouTube.

Dag tot dag

Oostenrijk - Lungau

De Lungau is een hoogplateau dat geheel boven de 1000m boven zeeniveau ligt. De dalen zijn hier minder diep en de hellingen minder steil dan op veel andere plaatsen in Oostenrijk. Dit maakt het landschap wat lieflijker en de wandelingen meer ontspannen. Unesco vond dit landschap zo bijzonder dat de Lungau is erkent als 'Biosphärenpark', waarin veel aandacht wordt geschonken aan behoud van eigenheid en natuur.

Tijdens deze wandelvakantie loopt u veel over zuidhellingen met fraaie vergezichten, langs bloemrijke almen, mooi gelegen berghutten en stille boerendorpjes. Hierbij maakt u het Oostenrijks plattelandsleven van nabij mee. Gras wordt gemaaid, hooi verzameld en de koeien geweid. In de bossen worden paddenstoelen gezocht en bomen gekapt en tot brandhout voor de lange winter verwerkt. Als u een topje beklimt heeft u fraaie vergezichten over het groene dal en de omringende massieven. Na een mooie dag wandelen wordt u vriendelijk ontvangen bij uw gasthof en ploft met een een welverdiende Weizen op het terras in afwachting van een goede avondmaaltijd....

Dag 1

Aankomst in Oberweissburg bij St.Michael im Lungau, op 1050m hoogte.

Overnachting in

Oberweissburg bij St.Michael im Lungau

Dag 2

U wordt naar de Prebersee op 1500m gebracht (30 km), waar de trektocht begint. Gelijk een stevige klim over de Grazersteig naar de Grazer Hütte (1900m), vanwaar er een mooi, gelijkmatig pad onderlangs de Preber (2740m) loopt. Schitterende vergezichten zijn uw deel. Na het oversteken van de Mühlbach begint de afdaling naar Lessach, afwisselend door bos en over almweiden. Wandeling: 13 km, 500m stijgen, 850m dalen, 5 uur lopen.
Bij heel slecht weer kunt u ook de kortste weg naar Lessach lopen: 5,5 km, 150 m stijgen, 500 m dalen, 2,5 uur lopen.

Overnachting in

Lessach

Dag 3

Van Lessach klimt u geleidelijk over de Wiesberg langs bergboerderij Purgger naar de Wildbachhütte (1806m). Deze hut ligt op de scherpe kam van de 2315m hoge Gumma. Deze top is optioneel te beklimmen en het uitzicht is er uiteraard nog weidser dan bij de hut.
Vanaf de Wildbachhütte daalt u via de Granglitzalm af naar het rustige gehucht Hintergöriach.
Wandelduur: 13 km, 650m stijgen en dalen, 4 uur lopen. Extra voor de Gumma: 550m stijgen en dalen, 4 km, ca. 2,5 uur lopen.

Overnachting in

Hintergöriach (gemeente Mariapfarr)

Dag 4

Vandaag hetzelfde concept als gisteren: een klim naar de Gensgitschhütte (1786m), vandaar een optionele toppoging naar de Gensgitsch (2279m) en vervolgens afdaling naar het volgende idyllisch gelegen bergdorpje. Heerlijke wandeldag met mooie afwisseling van bos, alm en stenig hooggebergte. Wandeling: 14 km, 650m stijgen, 600m dalen, 4 uur lopen. Extra voor de top: 5 km, 500m stijgen en dalen, 2,5 uur lopen.

Overnachting in

Grabendorf (gemeente Mariapfarr)

Dag 5

De wandeling gaat aanvankelijk door wat lager gelegen landbouwgebied en is daarom minder inspannend. U bent wat meer in de bewoonde wereld en kunt genieten van de toppen in de verte, en de mooie boerderijen langs het pad. Vanaf Weisspriach start u een pittige klim naar de Sauschneiderhütte.
Wandelduur: 12 km, 600 m stijgen en 250 m dalen, 4 uur lopen.

Overnachting in

Weisspriach (gemeente Mariapfarr)

Dag 6

Vanuit Sauschneiderhütte begint u een klim in de richting van de Moserkopf. De route gaat onderlangs, maar u kunt met mooi weer naar de Moserkopf en de daarachter gelegen Fanninghöhe lopen. U staat dan op een schitterende bergkam met prachtige uitzicht over Mauterndorf, eindpunt van vandaag. Mauterndorf heeft een leuk centrum met mooie oude panden en een heus kasteel. Wandelduur (zonder beklimming): 10 km, 300 m stijgen en 800 m dalen, 3,5 uur lopen.

Overnachting in

Mauterndorf

Dag 7

De laatste wandeling is niet de minste: bij goed weer kunt u de Speiereck, met 2411m het hoogste punt van deze trektocht, beklimmen. U begint de tocht met een steile klim door het bos. Geregeld kunt u pauzeren bij informatiebordjes en fraai uitzicht op het kasteel van Mauterndorf. Eenmaal boven bij de Trogalm (1817m) is het uitzicht overweldigend. Na een kop koffie met Apfelstrudel is het nog twee uur flink doorstappen voor het Gipfelkreuz van de Speiereck aangetikt kan worden. Er volgt een lange afdaling naar Oberweissburg op 1050m hoogte. Wandeling: 21 km, 1300 m stijgen, 1350 m dalen, 8 uur lopen.
Bij slecht weer stijgt u van de Trogalm naar het Peterbauernkreuz op 2000m en daalt vandaar af naar Oberweissburg. Wandeling: 19 km, 900 m stijgen, 950 m dalen, 7 uur lopen.
Dit zijn allebei pittige wandelingen. Gelukkig kunt u de klim vanuit het dal grotendeels met de Grosseckbahn afleggen. Dit scheelt 4 km lopen en 800m stijgen. De gondelbaan gaat in juli en augustus dagelijks (in voor- en naseizoen meestal op 2 dagen in de week) en is gratis te gebruiken met de LungauCard, die u meekrijgt.

Overnachting in

Oberweissburg bij St.Michael im Lungau

Dag 8

Uw arrangement eindigt na het ontbijt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in vriendelijke pensions met douche en toilet op de kamer. De gasthofen zijn rustig gelegen in kleine dorpjes. In Oberweissburg is er een sauna en zwembad om de vermoeide spieren aan het einde van de tocht te ontspannen. De standaard adressen in Grabendorf en Mauterndorf hebben ook een sauna.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht er een stevig ontbijt en u krijgt een lunchpakket mee voor onderweg. 's Avonds schuift u aan voor een prima maaltijd. In Lessach wandelt u voor het avondeten naar een restaurantje in het dorp.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen
 • 7 ontbijten
 • 7 diners
 • 6 lunchpakketten (op wandeldagen)
 • bagagevervoer op dag 2, 3, 4, 5, 6 en 7
 • transfer op dag 2
 • LungauCard
 • SNP-routebeschrijving en eenvoudig kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De wandelingen naar het volgende overnachtingsadres zijn niet al te lang en zwaar. Ze kunnen ook met slecht weer gelopen worden. Elke dag is er de mogelijkheid deze basiswandeling te verlengen met een extra rondje of topje, hetgeen zeker bij mooi weer is aan te bevelen, tot een stevige bergwandeling.
Behalve over wandelpaadjes loopt u vaak over boswegen en smalle verharde weggetjes. Voor de (optionele) beklimming van de bergtoppen dient u te kunnen omgaan met stenige bergpaadjes en geen hoogtevrees te hebben.
Ter plekke ontvangt u aanvullende informatie over de omgeving, kaartmateriaal en de LungauCard.

Geschikt voor kinderen

Deze reis is ook geschikt voor kinderen ouder dan 12 jaar.

Extra dagen

U kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. We raden Grafendorf en Mauterndorf aan vanwege de sauna in het Gasthof. Mauterndorf is een wat groter dorp, Grafendorf is landelijk.

Heen- en terugreis

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Oberweissburg is ca. 1050 km. U kunt uw auto parkeren bij de eerste (tevens laatste) accommodatie.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kan je via SNP je treinticket naar Salzburg laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven.

Je reist vanuit Salzburg per bus naar Oberweissburg (1,5-2 uur reistijd, frequentie onregelmatig, vaak met overstap). De bus stopt voor de deur van je eerste en laatste overnachtingsadres.

Wanneer je met een dagtrein naar Salzburg reist is de aansluiting met de bus naar Oberweissburg krap. Je kunt eventueel een nacht in Salzburg bijboeken om deze fraaie stad te bezoeken. Als je de bus mist neem je vanuit Salzburg de trein naar Radstadt. Als je de locale agent tijdig belt kan deze een taxi naar Oberweissburg regelen voor ca. 105 euro.

Klik hier voor de bustijden. Check deze voordat u een trein boekt.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Salzburg Hbf   . 08:02 - 18:42 2
Salzburg Hbf.– Amsterdam CS 09:40 - 20:26 1

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Salzburg.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld van Salzburg reist u per trein en bus verder. Houdt u bij de keuze van uw vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en/of een middagvlucht terug. U kunt natuurlijk ook altijd een verlengingsnacht in Salzburg boeken vooraf of na afloop van uw reis.

Vanaf Salzburg Airport reist u per bus naar Oberweissburg (ca. 2 uur reistijd , frequentie onregelmatig, vaak met overstap). De bus stopt voor de deur van uw eerste en laatste overnachtingsadres.
Klik hier voor de bustijden. Check deze voordat u een vlucht boekt.

Praktische informatie

U kunt dit arrangement starten van juni tot begin oktober. In het begin van het wandelseizoen zult u de meeste bergbloemen in bloei zien; september heeft meestal heerlijk wandelweer en geelgouden herfstkleuren zorgen voor een mooie ïndiansummer". Als je dan op hoogte wandelt, wandel je vaak boven de beneden in het dal hangende wolken!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Lungau ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Voor een verblijf in Oostenrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
De Nederlandse rij- en kentekenbewijzen worden erkend.

Tolvignet
Op Oostenrijkse snelwegen heeft u een tolvignet nodig. U kunt een vignet kopen op tankstations vóór de Oostenrijkse grens. Daarnaast zijn er trajecten waar u (tevens) tol moet betalen, bv de Brennerpass en sommige lange tunnels. Voor campers zwaarder dan 3550 kg is geen vignet meer nodig. In plaats daarvan betaalt u tol door middel van kilometerheffing via een GO-box. Deze box is verkrijgbaar bij de grens. Meer informatie via www.go-maut.at.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kunt u op vertoon van uw paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

f1_lessach.jpg

Oostenrijk - Lungau

Wandelen in het UNESCO-biosfeer park van de Lungau

Bergwandelvakantie langs goede gasthofen

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen