Oostenrijk - Lungau, 8 dagen Wandelen in UNESCO Biosfeerreservaat Lungau

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie langs goede gasthofen

Deze wandelroute leid je door het UNESCO-biosfeerpark van de Lungau, een gebied met verhoudingsgewijs veel zon, dankzij de ligging in de luwte van het Tauern massief. De wandelingen van gasthof naar gasthof zijn niet lang of zwaar, maar je kunt elke dag een bergtop beklimmen of een zwaardere route kiezen. Voor elk wat wils. Omdat je elke dag een lunchpakket meekrijgt en de wandelingen prima gemarkeerd en beschreven zijn, hoef je nergens over na te denken, alleen maar te wandelen en te genieten van de vriendelijke Lungau. Natuurlijk wordt de bagage vervoerd!

Uniek aan deze reis

 • Afwisselend landschap
 • Elke dag korte of langere wandeling
 • Goede overnachtingsadressen
 • Veel uitzicht
 • Zorgeloos wandelen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Video Lungau bergwandelvakantie

Wandelen van gasthof naar gasthof of toch liever zwaardere routes kiezen? Deze bergwandelreis door het UNESCO-biosfeerpark van de Lungau heeft voor elk wat wils. Bekijk een impressie van deze reis op YouTube.

Dag tot dag

Oostenrijk - Lungau

De Lungau, het zuidelijkst gelegen district van Land Salzburg, is een hoogplateau dat geheel boven de 1000m zeeniveau ligt. De dalen zijn hier minder diep en de hellingen minder steil dan op veel andere plaatsen in Oostenrijk. Dit maakt het landschap wat lieflijker en de wandelingen meer ontspannen. Unesco vond dit landschap zo bijzonder dat de Lungau is erkend als 'Biosphärenpark', waarin veel aandacht wordt geschonken aan behoud van eigenheid, kultuur, tradities en natuur. 
Tijdens deze wandelvakantie loop je over zuidhellingen (“Sonnseit´n”) van het Niedere Tauernmassief, met fraaie vergezichten, langs bloemrijke almen, mooi gelegen berghutten en stille boerendorpjes. Maak het Oostenrijks plattelandsleven van nabij mee. Gras wordt gemaaid, hooi verzameld en de koeien geweid. In de bossen worden paddenstoelen gezocht en bomen gekapt en tot brandhout voor de lange winter verwerkt. In de herfstmaanden is de natuur met zijn kleurenvariatie op z´n mooist: Strakblauwe luchten, soms al wit besneeuwde bergtoppen, rood en geel verkleurde berghellingen met groene weides in de dalen. Tel daarbij op het stabiele hoge druk ”Kaiser Wetter”, dan beleef je de ´Indian Summer´ in het klein. Mocht er mist zijn dan wandel je nagenoeg altijd boven de `Nebelgrenze´ en kijkt u op de mistdeken in het dal die in de loop van de dag door de zon wordt opgeruimd. Als je een topje beklimt heb je fraaie vergezichten over het groene dal en de omringende massieven. In het Lessachdal, aan het einde van de eerste wandeldag, ligt 2000 hectare kern-natuurzone van het Unesco Biosphärenpark, met wel 11 bergmeren! De tweede wandeldag in dit natuurjuweel maak je een wandeling naar keuze. 
Aan het einde van een mooie dag wandelen word je vriendelijk ontvangen bij je gasthof, waar je bagage al op je wacht en plof je met een welverdiende “Weizen” op het terras in afwachting van een goede avondmaaltijd....

Dag 1

Aankomst in Mauterndorf op 1050 m hoogte.

Overnachting in

Mauterndorf

Dag 2

Je wordt naar de Prebersee op 1500m gebracht (25 km), waar de trektocht begint. Gelijk een stevige klim over de Grazersteig naar de Grazer Hütte (1900m), vanwaar er een mooi, gelijkmatig pad met schitterende vergezichten, onderlangs de Preber (2740m) loopt. Door het mooie oerbos van het Mühlbachtal daal je af naar Lessach. Het laatste stuk loop je over stille asfaltweggetjes naar het dorp. Wandeling: 13 km, 490 m stijgen, 840 m dalen, 5 uur lopen.
Bij slecht weer kun je ook de kortste weg naar Lessach lopen: 5,5 km, 150 m stijgen, 500 m dalen, 2,5 uur lopen.

Overnachting in

Lessach

Dag 3

Deze dag kunt je zelf bepalen welke wandeling je in het Hinteres Lessachdal wilt maken. De Nederlandse gastvrouw en gastheer kunnen je als bergwandelgids en biosfeerranger op maat adviseren. In ieder geval is een wandeling naar één van de 11 bergmeren aan te raden. Maar je kunt ook naar de 3 Landschitzseen, de Gralatisee aan de voet van de Hoch-Golling, de Zwerfenbergsee of de Klaffersee.

Als je het rustig aan wilt doen is een wandeling langs de oever van de rivier de Lessach of een ronde langs de Landschitzwaterval een alternatief zonder veel hoogtemeters. Indien gewenst word je met een auto in het Hinteres Lessachdal gebracht en daar aan het einde van de wandeling weer opgehaald. Je krijgt uitleg en eventueel benodigd kaartmateriaal mee.

Overnachting in

Lessach

Dag 4

Van Lessach klim je geleidelijk door de bossen over de Wiesberg langs bergboerderij Purgger naar de Wildbachhütte (1806m). Deze hut ligt op de scherpe kam van de 2315m hoge Gumma. Deze top is te beklimmen en het uitzicht is er uiteraard nog weidser dan bij de hut. Op weg naar de top van de Gumma wandel je langs de bijzondere lawinepiramiden. Vanaf de Wildbachhütte daal je via de Granglitzalm af naar het rustige gehucht Hintergöriach.
Wandelduur: 13 km, 660 m stijgen en 640 m dalen, 5 uur lopen. Extra voor de Gumma: 550 m stijgen en dalen, 4 km, ca. 2,5 uur lopen.

Overnachting in

Göriach

Dag 5

Vandaag begint een klim naar de Gensgitschhütte (1786m). Vandaar een optionele toppoging naar de Gensgitsch (2279m) en vervolgens een afdaling naar het volgende idyllisch gelegen bergdorpje. Heerlijke wandeldag met mooie afwisseling van bos, alm en stenig hooggebergte. Wandeling: 14 km, 640m stijgen, 580m dalen, 5 uur lopen. Extra voor de top: 4 km, 500m stijgen en dalen, 3 uur lopen.

Overnachting in

Grabendorf (gemeente Mariapfarr)

Dag 6

Na het ontbijt loop je, geleidelijk afdalend afdalend naar Mariapfar. Je loopt door een vriendelijk boerenlandschap met enkele markante graanschuurtjes. In Mariapfar werd de Kerstklassieker "Stille Nacht Heilige Nacht" gecomponeerd. Door het stroomdal van de meanderende Lonka loopt je naar Weisspriach, waar je de klim begint naar de Sauschneiderhütte. Hier heb je een mooi uitzicht op de tot nu toe gelopen route.
Wandeling: 12 km, 590m stijgen, 240m dalen, 4 uur lopen.

Overnachting in

Weisspriach (gemeente Mariapfarr)

Dag 7

Vanuit Sauschneiderhütte begin je een klim in de richting van de Moserkopf. De route gaat onderlangs, maar je kunt met mooi weer naar de Moserkopf en de daarachter gelegen Fanninghöhe lopen. Je staat dan op een schitterende bergkam met prachtige uitzicht over Mauterndorf, eindpunt van je wandelreis. Mauterndorf heeft een leuk centrum met mooie oude panden en een heus kasteel. Wandelduur: 10 km, 300 m stijgen en 800 m dalen, 4 uur lopen. Met beklimming 4 km, 250 m stijgen en dalen en 2 uur extra.

Overnachting in

Mauterndorf

Dag 8

Je arrangement eindigt na het ontbijt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in vriendelijke pensions met douche en toilet op de kamer. De gasthofen zijn rustig gelegen in kleine dorpjes. In het hotel in Mauterndorf, waar je aankomt en je reis afsluit, en in Grabendorf, is een sauna en zwembad om de vermoeide spieren aan het einde van de tocht te ontspannen. De eerste wandeldag eindigt in Lessach. Je verblijft daar 2 nachten in gasthaus-pension Dreiländerwirt, dat wordt gerund door twee Nederlanders.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht er een stevig ontbijt en je maakt je lunchpakket voor onderweg. 's Avonds schuif je aan voor een prima maaltijd.

Duurzaamheid

Het pension Dreiländerwirt heeft zoveel zonnepanelen op het dak dat ze bijna helemaal zelfvoorzienend zijn en niet meer afhankelijk van de energiemaatschappij. De geproduceerde stroom wordt opgeslagen in een batterij.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen
 • 7 ontbijten
 • 7 diners
 • 6 lunchpakketten (op wandeldagen)
 • bagagevervoer op dag 2, 4, 5, 6 en 7
 • transfers op dag 2 en 3
 • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

De wandelingen naar het volgende overnachtingsadres zijn niet al te lang en zwaar. Ze kunnen ook met slecht weer gelopen worden. Elke dag is er de mogelijkheid deze basiswandeling te verlengen met een extra rondje of topje, hetgeen zeker bij mooi weer is aan te bevelen, tot een stevige bergwandeling.
In het Hinteres Lessachdal, ligt 2000 km² kern-natuurzone van het Unesco-Biosfeerpark Salzburger Lungau. De Nederlandse gastvrouw en gastheer kunnen je als bergwandelgids en Biosfeerranger adviseren en/of begeleiden (op aanvraag) bij de keuze van je wandeling in dit natuurjuweel. In het hinteres Lessachdal zijn meer dan 11 bergmeren. Een aanrader is de wandeling naar de 3 Landschitzmeren. Indien gewenst word je gratis met een busje een “eindje” op weg geholpen en weer opgehaald.
Behalve over wandelpaadjes loop je gedurende deze week vaak over boswegen en smalle verharde weggetjes. Voor de (optionele) beklimming van de bergtoppen en enkele wandelingen in het Hinteres Lessachdal, dien je te kunnen omgaan met stenige bergpaadjes en geen hoogtevrees te hebben.

Ter plekke ontvang je aanvullende informatie over de omgeving en kaartmateriaal.

Geschikt voor kinderen

Deze reis is ook geschikt voor kinderen ouder dan 12 jaar.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. Een extra nacht in Lessach of Mauterndorf aansluitend aan je laatste wandeldag is aan te bevelen. Mauterndorf zelf is een leuk stadje (huizen uit de 15e eeuw en een echt kasteel). In de maanden juli en augustus gaat de gondelbaan dagelijks (in voor- en naseizoen meestal op 2 dagen in de week). In het gebied boven op de berg in Mauterndorf kun je heerlijk wandelen, en er is een prachtig uitzicht met een panorama-restaurant.

Extra's

Verlengingshotels

Hotel Hohenstauffen (Salzburg)

Een zeer charmant, gastvrij familiehotel in Salzburg met zeer gunstige ligging bij het centraal station. Ook het centrum is te voet in ca. 10 minuten bereikbaar. Prettige retrosfeer in de inrichting, die niet standaard maar met een persoonlijke 'touch' is. Comfortabele kamers met douche en toilet. Een fijn hotel waar fietsers en wandelaars zich thuis kunnen voelen. 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Mauterndorf is ca. 1050 km. Je kunt je auto parkeren bij de eerste (tevens laatste) accommodatie.

Trein informatie

je reist vanuit Salzburg per bus naar Mauterndorf(1,5-2 uur reistijd, frequentie onregelmatig, vaak met overstap).

Wanneer je met een dagtrein naar Salzburg reist is de aansluiting met de bus naar Mauterndorf krap. Je kunt eventueel een nacht in Salzburg bijboeken om deze fraaie stad te bezoeken. Als je de bus mist neem je vanuit Salzburg de trein naar Radstadt. Als je de lokale agent tijdig belt kan deze een taxi naar Mauterndorf regelen voor ca. 105 euro.

Klik hier voor de bustijden. Check deze voordat u een trein boekt.

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een retour Salzburg.

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen kun je zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.  Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.


Je kunt dit arrangement starten van juni tot begin oktober. In het begin van het wandelseizoen zult u de meeste bergbloemen in bloei zien; september heeft meestal heerlijk wandelweer en geelgouden herfstkleuren zorgen voor een mooie ïndiansummer". Als je dan op hoogte wandelt, wandel je vaak boven de beneden in het dal hangende wolken!

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Lungau ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Tijdens deze tocht is het vaak niet mogelijk met PIN-pas te betalen. Contant geld opnemen kost vaak geld (€ 5,-). Daarom raden we aan om te zorgen dat je genoeg contant geld bij je hebt vanuit Nederland.

Ga je binnenkort op reis naar Oostenrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/oostenrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
Bij spoedeisende medische problemen kun je op vertoon van je paspoort gratis worden behandeld, maar bij de afhandeling komt dan dikwijls wel veel papierwerk kijken. Bel bij een spoedgeval een ambulance (Rettungsdienst) of de plaatselijke doktersdienst.
NB.
Zorg dat je niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Voor een algemeen advieskijk je op de website van het LCR of ITG.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

f1_lessach.jpg

Oostenrijk - Lungau

Wandelen in UNESCO Biosfeerreservaat Lungau

Bergwandelvakantie langs goede gasthofen

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.