Noorwegen - Lofoten fotografiereis, 10 dagen Van aurora tot orka

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Fotograferen

Fotoreis vanuit 2 groepsaccommodaties

De bergachtige eilandengroep in het noorden van Noorwegen is in alle jaargetijden bijzonder fotogeniek. Tijdens deze fotografiereis leer je de eilandengroep tegen het eind van de winter kennen, als de dagen beginnen te lengen, maar sneeuw de steile pieken bedekt en roodgekleurde rorbuer fraai tegen het witte landschap afsteken. We richten onze aandacht op Verstilde patronen in de sneeuw en op bewegende patronen aan de nachtelijke hemel: het feeërieke noorderlicht. Bovendien gaan we op het eind van de reis vanuit Andenes op de Vesterålen op zoek naar orka's.  De reis is geschikt voor gevorderde hobbyfotografen. Onder leiding van professioneel natuurfotograaf Johan van der Wielen gaan we tijdens deze natuurfotografie cursus aan de slag met het in beeld brengen van het imponerende landschap.

Uniek aan deze reis

 • Begeleid door natuurfotograaf Johan van der Wielen
 • Landschapsfotografie op de winterse Lofoten
 • Orka-excursie vanuit Andenes
 • Veel aandacht voor poollicht
 • Verblijf in sfeervol huis
Zwaarte
Comfort

Winters Lofoten

Orka´s hebben geen beste reputatie. De uit de kluiten gewassen walvis dankt zijn naam aan het Latijnse woord orca, oftewel: demoon uit de hel. In het Engels komt het dier er niet veel beter van af met de naam killer whale. Een moordlustig monster dat zonder pardon zijn tanden zet in alles wat voor zijn bek langs zwemt dus? Lees verder...

Dag tot dag

Noorwegen - Lofoten fotografiereis

Lofoten is een bergachtige eilandengroep voor de kust van Noorwegen ten noorden van de poolcirkel. Het is vooral bekend om zijn rijke visserijtraditie waarmee het relatief geïsoleerde gebied een welvarende indruk maakt. Het beeld in de dorpjes op Lofoten word gedomineerd door de houten rekken waaraan de kabeljauw te drogen hangt, de zogenaamde stokvis. Eind februari zijn de dagen op de Lofoten korter dan in Nederland maar omdat het zo hoog boven de poolcirkel ligt duurt de schemering aanzienlijk langer waardoor er ruim voldoende daglicht is voor een fotografiereis. In deze periode ligt er nog volop sneeuw, maar kunnen de dagtemperaturen al wel boven het vriespunt uitkomen. 's Nachts vriest het dan nog wel. Ook overdag is er kans op vorst, m.n. als de wind uit de noordhoek komt. Heldere dagen met felle zonneschijn en heldere kleuren, wisselen af met bewolkte dagen met kans op sneeuwbuien of heftige stormen. Dit is ook de periode dat de kans op laaghangende bewolking relatief klein is en de kans op heldere nachten (en dus met kans op poollicht) relatief groot.

Daarnaast kenmerkt Lofoten zich met de rotsachtige fjorden wat zorgt voor een adembenemend landschap van steile rotskliffen en vele inhammen van de Atlantische oceaan. Het samenspel van de met sneeuw bedekte ruwe natuur en de bijna lieflijke cultuur van kleine dorpjes met rode vissershuisjes geeft Lofoten zijn unieke uiterlijk.

Lofoten ligt op 68O noorderbreedte en het is het slechts 2500km tot aan de Noordpool. Met veelal vrij uitzicht naar het noorden staat Lofoten bekend om de imposante aurora’s, het noorderlicht, in de wintermaanden. Lofoten ligt namelijk perfect in de noorderlichtzone waar de aurora’s het meest worden waargenomen. Het noorderlicht, beter gezegd de Aurora Borealis, wordt veroorzaakt door zonneactiviteit die zonnestormen veroorzaakt. Deze stormen sturen elektrisch geladen deeltjes, het zogenaamde plasma, met grote snelheden de ruimte in. Al 16 uur na een uitbarsting bereikt het onze planeet. Door de magnetische velden van de aarde wordt dit plasma aangetrokken naar plekken op aarde magnetisme het sterkst is: de Noord- en Zuidpool.  Dit plasma botst in de hoge luchtlagen op de daar aanwezigen atomen waarbij energie vrijkomt in de vorm van groenachtig licht, het noorderlicht. Soms hangt het noorderlicht als een gordijn uren lang aan de hemel, op andere momenten is het schouwspel na een paar minuten alweer voorbij.  Belangrijk om het noorderlicht goed te kunnen zien is dat het echt donker moet zijn. Het is daarom ook niet vreemd dat op de eilandengroep Lofoten, ver weg van lichtvervuiling en dichtbij de Noordpool, het noorderlicht zo prachtig te aanschouwen is! Speciaal daarom ook bezoeken we juist in deze tijd dit unieke stuk Noorwegen.

Aan het eind van de reis nemen we afscheid van Lofoten en gaan we nog verder noordelijk naar de verborgen schoonheid van de volgende eilandengroep: Vesterålen. Vanuit traditionele rode robuer huisjes gaat de laatste dag naar het noordelijkste puntje van het eiland Andøya, naar Andenes op maar liefst 69 NB. Als klap op de vuurpijl ondernemen we een spannende bootexpeditie de oceaan op. Met hoge snelheid vliegen we in een RIB (zeewaardige opblaasboot) de Atlantische oceaan op, dik ingepakt met speciale kleding, op zoek naar tekenen van bultrug, potvis, grienden en misschien zelfs orka’s. Oog in oog staan met deze enorme zoogdieren met in de achtergrond de stijl rotskliffen is een unieke (fotografische) ervaring.

Fotoreis voor de meer gevorderde fotograaf

Deze unieke winterse fotoreis staat onder leiding van professioneel natuur- en landschapsfotograaf Johan van der Wielen. Vanuit een vaste accommodatie op Lofoten trekken we er elke dag op uit om de diverse elementen van Lofoten te ontdekken. De reis is een fotografische cursusreis en is bedoeld voor de meer gevorderde fotograaf die de techniek van de camera kent en verder wil met zijn beelden. Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden kunnen een aantal gevorderde theoriedelen behandeld worden. Elke dag wordt afgesloten met een nabespreking van de foto’s van de dag. 

Dag 1

Heenreis
Na de vlucht van Amsterdam naar Luchthaven Harstad/Narvik Evenes via Oslo wordt u door Johan van der Wielen en Finn Snaterse opgehaald en rijden we met eigen vervoer in ca 3,5 uur naar onze vaste accommodatie nabij Ballstad op een schiereiland van het eiland Vestvågøy. Onderweg zullen we stoppen voor een eenvoudige picknick voor de eerste kennismakingen met Lofoten. Na aankomst in de accommodatie staat de avond verder in het teken van nadere kennismaking.

 

Overnachting in

Ballstad

Dag 2

Vestvågøy
Vandaag verkennen we ons ‘eigen’ eiland Vestvågøy. We starten in het stadje Leknes voor persoonlijke inkopen en laatste boodschappen. Hierna nemen we een kijkje in de historie van Lofoten in het Lofotr Viking Museum, gehuisvest in een volledig nagebouwde 83 meter lange Viking woning uit 500 na Chr. In dit levende museum zijn ‘echte’ Vikingen aan het werk met hun dagelijkse bezigheden. De middag besteden we verder bij misschien wel de mooiste stranden / kusten van Lofoten: Haukland, een zandstrand tussen de bergketens en Utakleiv, een kust van stenen en rotsen waar de zee met donderend geraas overheen dendert alwaar we de eerste zonsondergang tegemoet gaan.

Overnachting in

Ballstad

Dag 3

Reine en Å
Vandaag staat een rit op de planning over de Kong Olav Vs vei, de weg van Koning Olav de vijfde, naar het meeste zuidwestelijk bereikbare eiland Moskenesøya van Lofoten. De populaire Koning Olav gaf de naam aan deze weg toen hij in 1963 de weg opende. Na diverse tussenstops komen we aan bij het pittoreske dorpje Reine. Dit dorp werd in 1970 verkozen tot het mooiste dorp in Noorwegen en het uitzicht over Reine werd door Time Magazine ooit uitgeroepen als het mooiste ter wereld… dat wil wat zeggen! We vervolgen de weg langs de fjorden aan de zuidkant van het eiland en bereiken het dorpje Å, het eindpunt van de weg. Natuurlijk houden we, net als elke avond, de lucht en weersverwachting goed in de gaten. Want als er ook maar de minste kans is op noorderlicht trekken we er in de avond weer op uit!

Overnachting in

Ballstad

Dag 4

Henningsvær, Svolvær en boottocht Trollfjord & zeearenden

Van daar gaan we naar Svolvær, de ‘hoofdstad’ van Lofoten voor de boottocht naar het Trollfjord met zeearenden. Dit fjord vormt de grens tussen Lofoten en Vesterålen. We varen vanaf Svolvær richting het eiland Raftsund om vervolgens in het Trollfjord op zoek te gaan naar zeearenden. Het fotograferen vanaf het water geeft een geheel nieuwe dimensie aan Lofoten, de weerspiegelingen en de grootsheid van de kale besneeuwde rotskliffen. Maar natuurlijk wachten we op de machtige koning van de wind, vanaf de boot wordt vers gevangen vis in het water gegooid waarna we de zeearenden tot vlak naast de boot zien komen om de vis uit het water te grijpen. Na afloop van de boottocht is de gelegenheid om boodschappen te doen en rond te kijken in Svolvær.

Op de terugweg gaan we langs Henningsvær, een vissersdorpje aan de voet van de berg Vågakaillen wat volledig is gebouwd op diverse kleine eilandjes. Vanaf het grote eiland Vågan is Henningsvær pas sinds 1983 per brug bereikbaar, daarvoor alleen maar per boot. Tijdens een rondwandeling door het dorp met de karakteristieke vissersactiviteiten genieten we van de zonsondergang.

Overnachting in

Ballstad

Dag 5

Over de 815 naar Eggum
Een van de mooiste kustwegen op Lofoten is de 815, slingerend langs de zuidkust, in en uit de vele kleine fjorden met de steile bergtoppen naast je. Bij windstil weer is de zee in de inhammen een perfect spiegel voor oneindige beelden. We besteden uitgebreid de tijd op deze weg met vele stops voor de perfecte lichtval en de dynamiek van de zee. Daarna rijden we door naar het natuurreservaat Eggum, een uitgestrekte kust van stenen en zand, omringd door steile bergwanden. De dynamiek van de zee die speelt met grote keien en de omliggende bergen maken dit gebied tot een overweldigend natuur spektakel.

Overnachting in

Ballstad

Dag 6

Flakstadøya
We nemen vandaag de Kong Olav Vs vei en buigen af op het eiland Flakstadøya naar Nusfjord. Dit dorp is misschien wel het best bewaard gebleven vissersdorp van Lofoten. De combinatie van kale met sneeuw bedekte rotswanden, blauwe oceaan die de natuurlijke haven aan de Vestfjord binnendringt en de typische rorbuer (rode vissershuisjes) geven het geheel zowel een idyllisch als surreëel beeld. Daarna gaan we naar de noordkant van het eiland naar Flakstad. Dit indrukwekkende strand herbergt ingewikkelde vormen van stroompjes van smeltende sneeuw die uit de bergen naar zee stromen. Bij voldoende tijd en gunstig weer kunnen we de dag afsluiten met een rotsachtige wandeling langs de kust van Yttervik naar Mulstøa.

Overnachting in

Ballstad

Dag 7

Van Lofoten naar Vesterålen
We gaan vandaag onze vertrouwde stek in Ballstad verlaten en vertrekken met alle bagage van Lofoten naar de verborgen schoonheid van de eilandengroep in het Noorden: Vesterålen. De totale rit is 4,5 uur maar onderweg doen we diverse mooie punten aan om ons te vergapen aan o.a. het uitzicht over de Noorse zee.

Halverwege slaan we op het eiland Austvågsøya af om in de middag in Laukvik aan te komen. In dit dorp, aan de noordkust van het noordelijkste eiland van Lofoten, heeft het Nederlandse stel Rob en Threes het Polarlightcenter opgericht. Hier krijgen we een lezing over het ontstaan van het noorderlicht (aurora borealis) en krijgen we een rondleiding in de instrumentenkamer.

Eenmaal in Vesterålen nemen we onze intrek in Marmelkroken in Bø, een verzameling huisjes en kamers langs de Nationale Route en met wederom uitzicht op zee.

Overnachting in

Bo

Dag 8

De nationale route op Vesterålen
Vandaag rijden we verder noordwaarts richting Andenes over de Nationale Route. Eén van de mooiste wegen op Vesterålen. Op diverse plaatsen stoppen we voor uitzichten, klauteren we over rotsen en genieten van de ruigte van het landschap. Helemaal in het noordelijkste puntje van het eiland Andøya ligt het dorpje Andenes, 300km ten noorden van de Poolcirkel op maar liefst 69 NB. De zon is hier pas sinds een maand weer op. In de kop van Andøya ondernemen we een wandeling door het natuurgebied Bleikmorenen.

Overnachting in

Bo

Dag 9

Op expeditie naar bultruggen en orca’s
Vandaag is misschien wel de spannendste dag van de reis, de laatste rit brengt ons wederom in Andenes. Na een uitgebreide instructie gaan we aan boord van een snelle RIB die ons, warm aangekleed met speciale kleding, met grote snelheid de oceaan op vaart. Er is geen enkele garantie maar het doel is u te laten genieten op korte afstand van bultruggen, grienden, potvissen en zelfs orka’s. Een ruige tocht over het water en wellicht één van de spannendste avonturen die u mee kunt maken!

Let op: de walvisexcursie is facultatief en niet inbegrepen in de prijs.

Overnachting in

Bo

Dag 10

Terugreis
Vandaag rijden we in ca 2,5 uur terug naar Evenes alwaar we via Oslo Noorwegen verlaten op weg naar Nederland.

NB Programma

Let op: De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden en noorderlicht verwachting. We zitten in de winterperiode in een Arctisch gebied waarbij de snel wisselende weersomstandigheden (sneeuw, storm, hoge golven) van invloed zijn op het programma en de haalbaarheid van de excursies. Een eventuele programmawijziging gebeurt in overleg met de deelnemers, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, worden deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We overnachten de eerste 6 nachten in een eigen accommodatie. We overnachten in een sfeervol huis aan de rand van het dorpje Ballstad. U slaapt in twee- á driepersoonskamers op (stapel)bedden. Dekens, lakens en kussenslopen zijn aanwezig. U dient wel eigen handdoeken mee te nemen. De sanitaire voorziening in het huis zijn goed: er zijn twee badkamers met douche en een kleine sauna. Het huis beschikt over een ruime keuken en een grote woonkamer met eettafels en banken en een zithoek. Hier zullen ook de cursusmomenten plaatsvinden alsook de fotografische nabesprekingen
De laatste 3 nachten slapen we in een groepsaccommodatie nabij Andenes op meerpersoonskamers met gedeelde badkamer.

Over de maaltijden

De maaltijden worden door onze kok bereid op echt Scandinavische wijze. Wel wordt van u enige hulp bij het opruimen en afwassen verwacht. Voor overdag is het raadzaam om een eigen kunststof mok en veldfles of zelfs thermos mee te nemen zodat u wat warms mee kunt nemen onderweg.

Inbegrepen

 • Diensten Fotografisch reis- en cursusleider en Kok / chauffeur
 • Alle transfers
 • Overnachting in groepsaccommodatie (eigen huis) op meerpersoonskamers
 • Maaltijden op basis van volpension
 • Excursie Trollfjord & zeearenden
 • Lezing en rondleiding Polarlightcenter
 • Bezoek vikingmuseum
 • Voorbereidingsbijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Excursie bultruggen & orca’s (ongeveer € 110 pp)
 • Eventuele musea bezoeken in Å
 • Verzekeringen
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Alcoholische consumpties
 • Transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

De lengte van de wandelingen bedraagt zo'n 3 uur van continu wandelen. Bedenk echter dat dit een fotografiereis is en dat er nooit alleen maar gelopen zal worden. Er is juist voldoende ruimte en gelegenheid om in alle rust te concentreren op het fotograferen en juist in het koude winterweer kan dit als erg pittig worden ervaren. Hoewel we vaak de randen van het water opzoeken gaan we ook vanaf de bergtoppen aan de slag. Houd rekening met de kou, wind, sneeuw en hagel: pak u daarom dik in met èchte winterkleding.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de bovenstaande vluchten maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u het reisgezelschap op het vliegveld in Evenes op de tijden dat de groep aankomt of vertrekt.

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, dan vlieg je met SAS via Oslo naar vliegveld Narvik-Evenes v.v.

Vluchtschema
SK 822 Amsterdam - Oslo vertrek 10.45 aankomst 12.30 uur
SK 4094 Oslo - Evenes vertrek 15.50 aankomst 17.30 uur
SK 4087 Evenes - Oslo vertrek 13.30 aankomst 15.10 uur
SK 827 Oslo - Amsterdam vertrek 16.30 aankomst 18.25 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Eind maart zijn de dagen op de Lofoten al weer langer dan in Nederland, ruim voldoende daglicht dus voor een fotografiereis. In deze periode ligt er nog volop sneeuw, maar kunnen de dagtemperaturen al wel ruim boven het vriespunt oplopen. 's Nachts vriest het dan nog wel. Ook overdag is er kans op vorst, mn als de wind uit de noordhoek komt. Heldere dagen met felle zonneschijn en heldere kleuren, wisselen af met bewolkte dagen met kans op sneeuw- of regenbuien. Dit is ook de periode dat de kans op laaghangende bewolking relatief klein is en de kans op heldere nachten (en dus met kans op poollicht) relatief groot.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Lofoten ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Aangezien vrijwel alle kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. U kunt het beste een creditcard of bankpas. Op het vliegveld kunt u pinnen maar ook in de grotere dorpen.

We rijden ter plekke met minibusjes rond, die door de reisleider en zijn Finse medereisleider worden bestuurd.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis te beginnen. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken.

Ter voorbereiding op deze reis wordt er op zaterdag 12 januari 2019 een informatiebijeenkomst georganiseerd en zal Johan van der Wielen je in detail informeren over de reis en het noodzakelijke materiaal (o.a. kleding).

Bagage mee op dagtrip
Tijdens de wandelingen heeft u alleen een fotorugzak of dagrugzakje nodig waarin ruimte moet zijn voor uw camera, lenzen en andere foto-benodigdheden, voor een lunchpakket, een warm kledingstuk en regenkleding. Uw tas met fotografiespullen en uw schoeisel moeten goed tegen vocht bestand zijn.

Materialen en uitrusting
De volgende materialen dient u mee te nemen buiten uw standaard bagage. Neem de waardevolle zaken (camera, verrekijker, etc.)  mee in uw dag- of fotorugzak in het vliegtuig als

 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • EHBO: jodium, eenvoudige middelen en sporttape
 • Dagrugzak (35 liter) of fotorugzak met regenhoes
 • Warme (berg) of winterschoenen waar u goed op kan lopen
 • Rubberen onderbind schoen spikes / anti slip
 • Warme winterkleding, dikke winterjas, handschoenen, muts en sjaal (het is winter en kan goed vriezen, zeker als we ’s nachts het noorderlicht fotograferen staat u lang stil in de kou met temperaturen ver onder het vriespunt en/of harde wind)
 • Bij voorkeur geen katoenen kleding omdat die het vocht vasthouden en daardoor extra koud zijn.
 • Warme onderlagen als thermo ondergoed of thermo shirts.
 • Dubbelwandige broek, skibroek of extra maillot / legging / schaatsbroek voor onder de normale broek.
 • Wind- en waterdicht jack en/of regenkleding
 • Gamaschen of goede regenbroek voor wandelen in de sneeuw
 • Handdoeken en toiletartikelen.
 • Zonnebril, de zon kan fel zijn boven het water
 • Verrekijker en zaklamp (bij voorkeur hoofdlamp)
 • Voor tijdens de wandeling: veldfles of thermos, mok en een zakmes
 • Eventueel uitschuifbare wandelstok(-ken)
 • Eventueel reserve bril voor bril- of lensdragers
 • Evt. laptop, tablet of externe harde schijf voor opslag van eigen foto’s, de laptops die meegaan zijn niet voor algemeen gebruik. Wel bestaat de mogelijkheid om foto’s op een eigen meegebrachte externe harde schijf te zetten.

Moet ik een spiegelreflex hebben?
Hoewel een spiegelreflex niet per se noodzakelijk is wordt dit wel sterk aangeraden wegens de diversiteit aan mogelijkheden. Aanbevolen worden de volgende fotografische materialen:

 • Spiegelreflex camera, evt. een tweede of reserve body
 • Groothoek, standaard en telelens van min. 300mm.
 • Degelijke fotografisch statief voorzien van balhoofd of drieweg-kop. Deze dient minimaal 1,5x het gewicht van uw camera + lens te kunnen dragen!
 • Grijs en grijsverloop filters (ND en ND-gradiënt), van 2 en 3 stops.
 • Polarisatiefilter voor in ieder geval de groothoeklens
 • Draadontspanner of draadloze afstandbediening.
 • Op-tech rainsleeve
 • Degelijke fototas voorzien van regenhoes
 • Reserve accu’s (het is koud, accu’s raken snel leeg. Voorkom teleurstellen en ga niet zonder reserve accu’s op pad!)
 • Voldoende lege kaartjes
 • Eventueel laptop, tablet of externe harde schijf


Bij vragen over deze lijst of andere fotografische vragen kunt u contact opnemen met Johan van der Wielen, info@schoffie.eu of 06-25064614. 

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider die als Nederlands vakfotograaf zijn/haar grote kennis van fotografie graag met je deelt. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie. 
De reis wordt begeleid door de Nederlandse natuur- en landschapsfotograaf Johan van der Wielen en de in Finland wonende Nederlandse fotograaf Finn Snaterse. Beide hebben inmiddels vele jaren ervaring in het begeleiden van fotografische reizen in Finland en sinds 2014 in Lofoten. Johan heeft ook op IJsland diverse reizen begeleid.

De reis is bedoeld voor de meer gevorderde fotograaf die de techniek van de camera beheerst en ook al kennis heeft genomen van landschapsfotografie. Van te voren krijgt u diverse hand-outs opgestuurd waarmee u zich in kunt lezen. Tijdens de reis zullen we thematisch werken en ons bezighouden met beeldstijl en beeld verhaal. U gaat een eigen thema uitwerken gedurende de reis en ’s avonds gaan we beelden nabespreken om feedback te krijgen op de vorderingen. Hiervoor gaat een beamer mee. Afhankelijk van de wensen zullen een aantal onderwerpen nog behandeld worden:
•    Nachtfotografie met o.a. noorderlicht
•    Sfeerfotografie: werken met soorten licht
•    Beeldstijlen en beeldverhaal

Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

2014_03_23_IMG_4225_v2.jpg

Noorwegen - Lofoten fotografiereis

Van aurora tot orka

Fotoreis vanuit 2 groepsaccommodaties

Zwaarte
Comfort
Fotograferen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.2 beoordeeld door 308 klanten