Noorwegen - Jotunheimen - Gjendevatn, 9 dagen Rondom het Gjendemeer en over de Besseggen

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Bergwandelvakantie langs berghutten

Het vele kilometers lange Gjendemeer, dat zich als een groenblauw fjord tussen de rotswanden van de Jotunheimen uitstrekt, vormt de leidraad voor deze reis. Schitterend wandelen door het imposante gebergte en natuurlijk wandel je over de Bessegen, terwijl je jouw bagage door de boot laat vervoeren. Tijdens deze reis overnacht je in sfeervolle fjellstues. Eénmaal slaap je in een eenvoudige hut, waarbij je zelf de kachel moet stoken, beekwater tappen en eigen potje moet koken.

Uniek aan deze reis

  • Bagagevervoer mogelijk per boot
  • Comfortabele berghutten
  • Overnachting in zelfbedieningshut
  • Woest mooi berggebied
  • GPS-tracks aanwezig
  • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Noorwegen - Jotunheimen - Gjendevatn

Dankzij het bootje dat ‘s zomers trouw een dienstregeling onderhoudt tussen de fjellstues langs het Gjendemeer, kun je de imposante Noorse bergwereld - zonder de last van een zware rugzak - ten voeten uit ervaren. Het bijna 20 kilometer lange Gjendevatn, de Noorse naam voor het meer, strekt zich als een fjord uit tussen de rotsachtige wanden van de Jotunheimen. Na een rustige begindag door de lichte berkenbossen van Sjodalen, vaar je met het bootje naar de westpunt van het meer. Daar start de tweedaagse trektocht langs de zelfbedieningshut Olavsbu. Je bevindt je hier in het hart van de Jotunheimen waar piramidevormige bergtoppen door de wolkenflarden naar de hemel reiken. Uitgestrekte blokkenvelden en sneeuwvelden omringen de eenvoudige, maar prachtig gelegen hut. Na een korte klim over de bergpas Raudalsband daal je langs de woeste waterval Hellerfossen weer af naar het Gjendemeer. En terwijl je jouw bagage per boot naar de volgende hut laat brengen, wacht je het spectaculaire sluitstuk over de Bessegen: de reusachtige natuurlijke stuwdam die het donkerblauwe water van het Bessvatnet scheidt van het 400 meter lager gelegen, blauwgroene Gjendemeer.

Je kunt ook kiezen voor een 5-daagse variant van deze reis (zie reiscode 314003 Jotunheimen - Besseggen)

Dag 1

Aankomst bij Gjendesheim een schitterend gelegen fjellstue aan het Gjendevatnet.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 2

Een dag om in te lopen. Je maakt een fraaie rondwandeling tot boven de boomgrens langs een kristalheldere beek en met een fraai uitzicht op de besneeuwde top van de Besshø. Wandelduur: 12 km, 300m stijgen en dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 3

Eerst vaar je in 45 minuten naar Gjendebu. Vandaag maak je een pittige klim naar de top van de Gjendetunga – met een uniek panorama over het Gjendemeer en de omliggende met gletsjers bedekte toppen. Na het ronden van de Tungepiggan daal je af langs de klaterende Veslå-rivier terug naar de berghut. Wandelduur: 14 km, 570m stijgen en dalen, ca. 5 uur lopen.

Overnachting in

Gjendebu

Dag 4

Je klimt geleidelijk omhoog door het Veslårivierdal via de Geithø naar het bergmeer Grisletjønnen. Langs de voet van de Grøneberget wandel je door het wijdse Rauddalen omgeven door steile toppen van de Snøholstind, Mjølkedalstind en de bergketen Rauddalseggi naar de zelfbedieningshut Olavsbu. Wandelduur 15 km, 530 m stijgen, 90 m dalen, 6 à 7 uur lopen.

Overnachting in

Olavsbu

Dag 5

Na een korte klim over de bergpas Raudalsband daal je af langs de Skardalstind naar het Langvatnet, waarlangs je via de waterval Hellerfossen in het groene Storådalen komt. Je volgt de heldere rivier stroomafwaarts naar de berghut. Wandelduur: 19 km, 220m stijgen en 670m dalen, 7-8 uur lopen.

Overnachting in

Gjendebu

Dag 6

Na enkele kilometers langs het Gjendemeer begin je aan de pittige klim van de Bukkelægret naar het plateau Memurutunga met een weids uitzicht over de omliggende besneeuwde pieken boven de 2000 m. Met doorlopend een fraai panorama over het Gjendemeer daal je af over de bergkam Sjugurdtinden naar de comfortabele berghut Memurubu. Wandelduur: 12 km, 600m stijgen en dalen, ca. 6 uur lopen.

Overnachting in

Memurubu

Dag 7

Met de tocht naar de voet van de Surtningsui (2368 m) bepaal je zelf waar je keerpunt ligt. Deze uitdagende top geeft ook al tijdens de beklimming doorlopend een prachtig uitzicht over Memurudalen en de hoger gelegen immense gletsjers Vestre en Austre Memurubre. Na een lange afdaling kun je bijkomen in de sauna van Memurubu. Wandelduur: 20,6 km, 1300m stijgen en dalen, 8 à 9 uur lopen.

Overnachting in

Memurubu

Dag 8

De laatste wandeldag kan wel beschouwd worden als de meest bijzondere route in de Jotunheimen. Je klimt via de voet van de Besshø naar de smalle kam tussen het blauwe Bessvatnet en het in de dieper gelegen groene Gjendemeer. Hier begint het meest spectaculaire deel van de klim over de scherpe steile bergkam Besseggen met op het hoogste punt de Veslfjellet vanwaar je een lange afdaling maakt naar Gjendesheim. Wandelduur: 14 km, 1000m stijgen en dalen, ca. 7 uur lopen.

Overnachting in

Gjendesheim

Dag 9

Na het ontbijt einde van het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in comfortabele en prachtig gelegen fjellstues op 2 of 4 persoonskamers (vaak met stapelbed) met warme douche en toilet op de gang. Een tweepersoonskamer is een privékamer. Als je met 2 personen bent en een vierpersoonskamer boekt, slapen er in drukke tijden ook andere op de kamer. Bijna in alle onderkomens gebruikt je je eigen lakenzak en handdoek. Dekbedden en kussens zijn overal aanwezig. 
Memurubu is een soort berghotel aan de oever van het Gjendevatn en is enige jaren geleden gemoderniseerd. Je verblijft in Memurubu dan ook op kamers met prive douche en wc.

’s Avonds kan in de ruime zitkamer, soms bij de open haard, nagenoten worden van de geleverde inspanningen van de dag. Alle hutten hebben een droogkamer waar je eventueel nat geworden schoenen en kleding kunt drogen. Er is elektriciteit, geen wifi.

In de zelfbedieningshut Olavsbu, voorzien van een warme houtkachel, kaarsen en een uitgebreide provisiekast, slaap je altijd op een slaapzaaltje. Je maakt in deze hut zelf je eigen maaltijden klaar en haalt (drink) water uit de beek. Dezelfde beek waarin je (stroomafwaarts) het zweet kan afspoelen.

Over de maaltijden

’s Avonds wacht je een degelijk diner, ’s ochtends een uitgebreid ontbijtbuffet. De avondmaaltijden en ontbijtbuffetten in de Noorse berghutten en fjellstues zijn erg uitgebreid en goed. Koffie of thee na het diner is inbegrepen. Tijdens het ontbijt maak je zelf je lunchpakket klaar en vul je je thermosfles met warme thee. De maaltijden in Olavsbu maak je zelf klaar met ingrediënten uit de provisiekast en water uit het meer.

Inbegrepen

  • alle overnachtingen
  • alle ontbijten
  • alle diners
  • alle lunchpakketten
  • digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis
  • enkele reis per boot Gjendesheim - Gjendebu (ca. €25 p.p. ter plekke of via internet) 
  • optioneel bagagevervoer per boot (ca. 2 x €7,50 per tas/koffer, ter plekke te betalen)
  • douchemuntjes
  • persoonlijke uitgaven (alcohol is duur)
  • verzekeringen

Over de activiteiten

Een stevige trektocht langs goed gemarkeerde routes over stenig terrein, regelmatig over blokken- en sneeuwvelden. De tijd die je nodig hebt voor een wandelingen is soms langer dan je gewend bent door het lastige terrein. Een goede conditie en bergwandel ervaring zijn voor deze tocht vereist. Indien je gewend bent met wandelstokken te lopen, kun je die hier goed gebruiken, al heb je kans dat ze uitglijden op de rotsen. Op een aantal plekken, bv de Besseggen, is er wat klauterwerk te doen. Dan dien je de stokken op je rugzak te binden.

De route op dag 8 over de Besseggen is niet aan te raden voor mensen met hoogtevrees. Wisselende weersomstandigheden kunnen een verzwarende factor vormen. Deze reis is niet geschikt om in je eentje te maken.

Nagenoeg alle dagen ben je op pad met slechts een dagrugzak. Alleen tijdens de wandeling van en naar de zelfbedieningshut Olavsbu draag je voor één overnachting wat extra spullen mee in de rugzak. Het vervoer van de bagage is als volgt geregeld: tijdens de boottocht naar Gjendebu neem je zelf je bagage mee naar het volgende overnachtingsadres. Twee maal – naar Memurubu (dag 6) en naar Gjendesheim (dag 8) - verstuur je zelf je bagage per boot, terwijl je er met een dagrugzak naar toe wandelt. De afstand van de aanlegplaats van de boot van en naar de accommodatie bedraagt maximaal 500 m.

Slecht weer
Het mooie van wandelen langs het Gjendemeer is dat je bij slecht weer (of als je moe bent) altijd met de boot naar de volgende hut kunt varen. Alleen voor de wandeling van en naar Olavsbu geldt dit niet.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken.

Extra's

Verlengingshotels

Thon Hotel Spectrum (Oslo)

Het Thon Hotel Spectrum in Oslo is een modern hotel met 151 comfortabel en sfeervol ingerichte kamers. Het hotel heeft een ontbijtruimte en een leuke patio waar gedineerd kan worden.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Gjendesheim is afhankelijk van de route/veerverbinding. Via Hirtshals - Larvik is het ca. 1300 km.

Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen

Rijden in Noorwegen is erg mooi en gaat niet snel. Reken op 60 km/uur gemiddeld, tenzij je op een van de weinige snelwegen zit, bv. van Oslo naar het noorden.
Op een aantal wegen en bij sommige bruggen of tunnels wordt tol geheven door je kenteken te scannen. De tol wordt geïnd door je op www.epass24.com aan te melden. 

In Noorwegen rijdt al meer dan 1 op de 5 auto's elektrisch.
Opladen (DC snel laden of AC gewoon laden) is geen enkel probleem. Misschien niet direct bij de hotels, maar altijd in de buurt. 

Trein informatie

Als je per trein naar Noorwegen wilt reizen, kan je het best een stuk met de veerboot afleggen, bv. de nachtboot Kiel - Oslo.

Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen

Lees onder 'Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie' welke bus je naar Gjendesheim kan nemen.

Vanwege de lange busreis zal er op de terugweg wrs. een overnachting in Oslo nodig zijn.

Veerboot informatie

Klik hier om een veerboot te reserveren.

Wij raden aan om je overtocht pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Oslo Gardermoen.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld Oslo-Gardermoen (OSL) reis je per openbaar vervoer verder door naar je bestemming (5-6 uur). Houd bij de keuze van de vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een vroege ochtendvlucht heen en een late middagvlucht terug.
Je kan natuurlijk ook altijd een extra overnachting boeken in Oslo vooraf of na afloop van je verblijf in de Jotunheimen.

Op een aantal dagen van de week rijdt er rond 17 uur een directe Valdresekspres bus (NW163) van Gardermoen naar Beitostolen. Aankomst rond 21 uur. Je kan je (tegen betaling) laten ophalen door Gjendesheim. Op andere dagen is er vaak een verbinding mogelijk van Gardermoen naar Honefoss (1 uur) en vandaar met de Valdresekspres verder.  

Een andere optie is om van Gardermoen per trein naar Oslo Sentral (30 min) te gaan. In Oslo Sentral neem je vanaf het aanpalende busstation (Bussterminal) de Valdresekspres bus (NW160/161) naar Gjendesheim. Deze bus vertrekt normaal gesproken rond 8.30, 10.30, 13 en 15 uur vanuit Oslo S.
Soms rijdt de Valdresekspressen echter maar tot Beitostolen. Je hebt dan een taxi nodig voor het stuk Beitostolen - Gjendesheim (35 km). Je kan deze taxi-transfer via SNP reserveren. 

De terugreis gaat op dezelfde manier als de heenweg.
Normaal gesproken gaat er rond 10 uur een bus richting Oslo. Op een aantal dagen van de week ook direct naar Gardermoen (aankomst rond 14.30).
Als er 's ochtends geen bus vanuit Gjendesheim richting Oslo rijdt, kan je vanuit Gjendesheim met een elektrisch busje naar Beitostolen gebracht worden. Dit spreek je af bij aankomst en betaal je ter plekke (prijs afhankelijk van hoeveel mensen er mee rijden, tussen 100 en 500 NOK).

Klik hier tickets voor de Valdresekspres reserveren. Het vliegveld van Oslo is 'Oslo Lufthavn'

Klik hier om openbaar vervoer tickets in heel Noorwegen te reserveren.

NB1. De volledige zomer dienstregeling is pas vanaf begin mei zichtbaar, maar je kan er van uitgaan dat als je vóór 12 uur in Oslo bent, je met de bus in de Jotunheimen kunt komen.
Op de terugweg zit je safe als je een vlucht hebt die na 17 uur vertrekt vanuit Oslo.
We adviseren om bus en trein te voren via internet te boeken.

NB2. Om de een of andere reden geeft Entur.no (vooralsnog) niet in één keer de (meestal kortste) verbinding tussen de Jotunheimen en vliegveld Oslo-Gardermoen via de plaats Hønefoss. Je moet daarvoor 2x zoeken, eerst een verbinding naar Hønefoss en dan vanuit Hønefoss verder.

Je kan dit arrangement starten van 1 jul t/m 31 aug. Voor en na deze periode zijn de hutten gesloten en is deze trip niet te maken.

Vanaf ca. 19/8 is er alleen nog maar een middagboot (ca. 15.30 vertrek) naar Gjendebu. De wandeling naar de Gjendetunga komt dan te vervallen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar het Gjendemeer ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Je hond kan niet mee omdat de wandelroutes deels over blokkenvelden gaan die niet geschikt zijn voor viervoeters.

Je brengt zelf de bagage van en naar de steiger voor bagagevervoer per boot. Dit kan tot 500 meter van het onderkomen zijn en gaat over gravelpaden. Ook op de heen- en terugweg zal je wat langere stukken met je bagage moeten lopen. Een grote rugzak of (waterdichte) duffelbag verdient daarom de voorkeur boven een koffer. Een rugzak kan je tijdens de vlucht en het bagagevervoer het best in een beschermende flight-bag stoppen. De bagage ligt lange tijd op de steiger en wordt bij slecht weer slechts beschermd door een zeil. Het kan daarom geen kwaad om zaken die niet nat mogen worden waterdicht te verpakken.
Voor de wandelingen heb je een degelijke dagtochtrugzak (inhoud min. 40 liter) nodig, met ruimte voor proviand, thermos, warme en regenkleding.

Paklijst:

  • Dagrugzak (40 liter); groot genoeg voor de bagage van één overnachting in de berghut
  • Goed ingelopen bergwandelschoenen, hoogsluitend, goed waterdicht, met sterke, stugge zool
  • Zaklamp
  • Zakmes
  • Zitmatje
  • Kompas of GPS
  • Snacks (bijv. mueslirepen)
  • Waterfles, lunchbox en thermosfles
  • Goede ademende (bijv. goretex) regenkleding (een poncho is niet aan te bevelen, gezien het vaak winderige weer)
  • Sterk aanbevolen: gamaschen en waadschoentjes (of oude hardloopschoenen)
  • (hut)slippers
  • Warme, winddichte trui of vest (bv. softshell)
  • Fleece jack
  • Handschoenen, muts
  • Zonnehoed of pet
  • (uitschuifbare) wandelstokken (als je hier mee kunt omgaan)
  • Lippencrème met UV-filter
  • Sporttape, pijnstillers en andere EHBO zaken
  • anti-muggenmiddel
  • Zonnebrandcrème
  • Zonnebril
  • Handdoek (kunststof !)
  • Lakenzak en kussensloop (slaapzak niet toegestaan)
  • GELDIG paspoort
  • Kopieën van reisdocumenten
  • Creditcard of Pinpas; in Noorwegen wordt niet meer met contant geld betaald

Ga je binnenkort op reis naar Noorwegen bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/noorwegen. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt je vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

op_de_bessegen_tussen_het_donkerblauwe_bessvatnet_en_het_blauwgroene_gjendevatnet.jpg

Noorwegen - Jotunheimen - Gjendevatn

Rondom het Gjendemeer en over de Besseggen

Bergwandelvakantie langs berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).