Noorwegen - Rondane, 8 dagen Wandelen langs Seters en Fjellstues

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandeltrektocht langs fjellstue en seters

Unieke trektocht aan de rand van het Rondane Nationaal Park met grootse vergezichten. De sfeervolle onderkomens liggen op fraaie plekken in de natuur. Het zijn fjellstue's, Noorse berghotels, of seters, oude zomer boerderijen. Omdat de afstanden tussen de onderkomens relatief kort zijn, is de tocht ook geschikt voor gezinnen. Maar je kan ook een lanfere route over een bergtopje kiezen Onderweg kom je regelmatig langs een beek of meertje. Een zeer afwisselende week in de zomerse Noorse bergen.

Uniek aan deze reis

 • Leuke, zeer verschillende, onderkomens
 • Korte of lange tochten
 • Gastvrije eigenaren
 • Noorse bergwildernis
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dit is een app only reis

Tijdens deze tocht volg je de route via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Bij deze reis ontvang je geen papieren routebeschrijving en kaartmateriaal. Alle reisinformatie vind je voor vertrek in de routeapp en in Mijn SNP. Kijk voor meer informatie op moeiteloos navigeren met de app SNP Routes.

Dag tot dag

Noorwegen - Rondane

Beknopt programma van deze reis:

 • Dag 1 aankomst in Hovringen
 • Dag 2 dagtocht in de omgeving
 • Dag 3 naar Putten Seter
 • Dag 4 dagtocht rond Putten Seter
 • Dag 5 naar Smuksjo Seter
 • Dag 6 dagtocht rond Smuksjo Seter
 • Dag 7 naar Hovringen
 • Dag 8 terug naar huis

Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

Dag 1 Aankomst in Hovringen

Aankomst in Høvringen, een op ca. 1000 m hoogte boven het Gudbrandsdalen gelegen nederzetting.

Overnachting in

Høvringen

Dag 2

Hovringen is een uitgestrekte nederzetting van verspreid staande huisjes en fjellstue's met wandelroutes er doorheen. Vroeger was dit de plek waar de boeren uit het dal de koeien in de zomer naar toe brachten. Terwijl ze in het dal hooi voor de lange winter verzamelden, konden de koeien hier ongestoord grazen. Op de seters werden ze gemolken en werd er kaas gemaakt, net als in de Alpen op de almen. Omdat er geen grote bomen in Hovringen staan heb je weids uitzicht over de bergen in de omgeving, bv. de karakteristieke Blåhøi met grote zendmast (1668 m). Je maakt een tocht vanuit en door Hovringen rondom de Vardfjell (1116 m), met een min of meer platte bovenkant. Aan de andere kant daal je af naar de Dovrehytta, een leuke plek om wat te drinken, helaas maar enkele weken per seizoen geopend. Terug door het dennenbos.

Overnachting in

Høvringen

Dag 3

Je klimt vanuit Hovringen naar de top van de Karihaugen (1277 m). Mooie afdaling langs enkele bergmeertjes en al snel krijg je zicht over het weidse Gudbrandsdal. Je daalt af in een elandenbos en gaat op zoek naar Utsikten. Hier kijk je recht naar beneden in het brede dal, met de rivier en enkele boerderijen in de diepte. Het is dan niet ver meer naar het gezellige Putten Seter, 

Overnachting in

Putten Seter

Dag 4

Vanuit Putten Seter beklim je de kale berg Formokampen. Vanaf de top op 1424 m schitterend uitzicht over Rondane en half Noorwegen. Aan de andere kant daal je af en keert onderlangs de berg terug naar Putten Seter.

Overnachting in

Putten Seter

Dag 5

Je wandelt door afwisselend terrein, langzaam stijgend naar de top van de Baksidevassberget (1327 m). Hier kijk je bovenop Smuksjoseter, gelegen aan een lang meer tussen twee bergen. Je hoeft alleen nog maar af te dalen naar je volgende onderkomen.

Overnachting in

Smuksjo Seter

Dag 6

Door de brede vallei met wat wilgenstruikjes langs de rivier loop je naar de Peer Gynt Hytte. Na een pauze loop je om de Solsidevassberget heen, door een steeds smaller dal, waar je met wat klauteren weer uit komt, terug naar de fjellstue. De echte bikkels kunnen de Brakdalsbelgen van 1915 m beklimmen voor het mooiste uitzicht op de toppen van Rondane. Een pittige wandeling van 15 km met 950m stijgen en dalen.

Overnachting in

Smuksjo Seter

Dag 7

Je beklimt de Steinbuhoe van 1526 m. Het uitzicht is dan ook groots. Vooral de door het landijs gevormde toppen van 2000+ m in het Rondane NP vallen op. Dan begint een geleidelijke afdaling over de fjell terug naar Hovringen, waar dan opeens weer boompjes en huisjes staan. Bij slecht weer loop je, deels beschut, door een beekdal naar Hovringen. 

Overnachting in

Høvringen

Dag 8

Je verblijf in Høvringen eindigt na het ontbijt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

De onderkomens op deze trektocht zijn alle drie zeer verschillend in een volledig andere omgeving.
Hovringen is een nederzetting met meerdere fjelsstue's en vele houten huisjes. Er is een kleine 'winkel van sinkel' met wat levensmiddelen en andere zaken.
Putten Seter ligt beschut tussen de bomen, met in de omgeving nog wat huisjes en een leuk houten kerkje.
Smuksjoseter ligt aan een meer in een boomloos gebied, zonder verdere bebouwing.
De onderkomens zijn van binnen sfeervol ingericht en je overnacht overal in een kamer met eigen douche en wc. In Putten Seter is het slaapverblijf wrs op 10-20 m lopen van het hoofdgebouw.
In Hovringen en Smuksjoseter kan je gebruik maken van de sauna.

Over de maaltijden

’s Morgens maak je je lunchpakket zelf klaar aan het uitgebreide Noorse ontbijtbuffet. Neem hiervoor een lunchtrommel en thermosfles mee. De thermosfles wordt gevuld met thee, koffie of warm bessensap. 
’s Avonds is er een lekkere avondmaaltijd. Na het eten is er natuurlijk koffie en thee in de sfeervol ingerichte zitkamer.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Elke dag ontbijt, lunchpakket en diner
 • 3x bagagevervoer (1 koffer/tas van max. 15 kg per persoon)
 • Wandelroutes in SNP route-app
 • Digitale reisinformatie

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Transfers Otta - Hovringen v.v. (optioneel)
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven (met name alcohol is duur)

Reisinformatie

Je volgt de route met de SNP Route App op je smartphone. Je krijgt dus geen apart kaartmateriaal of routebeschrijving mee. Zorg voor een goed opgeladen smartphone en een powerbank. In de reisinformatie staat hoe de route app te downloaden en te gebruiken. Alle benodigde informatie voor je reis ontvang je ongeveer 3 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Het leuke van deze trektocht is dat de 3 onderkomens slechts ca. 8 km van elkaar liggen, maar toch geheel verschillend zijn en in een volledig ander landschap liggen. Bij mooi weer kan je een mooie, langere tocht maken, bv. over een uitzichtpunt. Bij slecht weer kan je relatief eenvoudig en snel naar het volgende adres komen. Bij extreem slecht weer, kan je meerijden met het bagagevervoer. Overleg bij twijfel met de accommodatiehouder.

Je maakt de tochten altijd met een dagtochtrugzak voorzien van lunchpakket, thermosfles en enige extra kleding. Het weer (wind, kou, regen) kan de zwaarte van de tocht sterk beïnvloeden, zeker omdat het grootste deel van de tochten boven de boomgrens is, waar het flink kan waaien. De routes volg je met de SNP navigatie-app op je smartphone of een GPS ontvanger. Ter plekke krijg je een topografische kaart. 

Extra dagen

Je kan (op aanvraag) overal een extra dag bijboeken, bv. als rustdag om een boek te lezen in de mooie zitkamer van de fjellstue of om een extra tocht te maken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht-Høvringen is ca. 1500 km, afhankelijk van de route die je kiest. Je kan je auto parkeren bij de accommodatie. 
Er zijn meerdere goede veerverbinding, vaak met een nachtelijk verblijf aan boord. Bv. van Kiel naar Oslo of van Hirtshals naar Larvik.
Maar de favoriet is de verbinding tussen Eemshaven en Kristiansand met Holland Norway Lines. Vanaf Kristiansand is het nog ca. 600 km naar Hovringen.

Trein informatie

Je neemt de trein naar Eemshaven en stapt 's middags op de boot van Holland Norway Lines. De volgende ochtend om 10 uur loop je van de boot naar het station van Kristiansand en neem je de trein en/of bus naar Otta (ca. 9 uur reistijd, kijk op Vy.no of Entur.no). Voor de laatste 25 km van Otta Stasjon naar Hovringen kun je via SNP een transfer bestellen.

Op de heenweg kan je vanuit Kristiansand meestal wel in één dag in Hovringen komen. Maar een overnachting onderweg in bv. Lillehammer, leuk plaatsje, maakt het meer ontspannen.
Voor de terugweg wordt het wrs. lastig om de vertrektijd van de boot (15 uur) in één dag te halen vanuit Hovringen,
Dan kan je het best een overnachting in Oslo invoegen; leuk om de Noorse hoofdstad te verkennen. 

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Noorwegen en Zweden kan je uitstekend terecht bij onze partner Overtocht.nl.

Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden aan om je overtocht pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Oslo-Gardermoen.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld Oslo-Gardermoen (OSL) reis je per openbaar vervoer verder door naar je bestemming. Houd bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en een late middagvlucht terug. Je kan natuurlijk ook een extra overnachting boeken in Oslo vooraf of na afloop van je reis.

Na aankomst in Oslo-Gardermoen reis je per trein (via Lillehammer) door naar Otta, reistijd ca. 4 uur. Het treinstation ligt onder de aankomsthal van het vliegveld. Boek je treinticket vooraf op www.vy.no.
In Otta kan je worden opgehaald door een taxibusje voor de laatste 25 km naar Hovringen. Deze transfers dien je bij boeking aan ons door te geven.

De terugweg gaat op dezelfde manier.

Je kan dit arrangement boeken van begin juli tot eind september

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

rondane

Noorwegen - Rondane

Wandelen langs Seters en Fjellstues

Wandeltrektocht langs fjellstue en seters

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1042 klanten