Noorwegen - Lofoten, 8 dagen High peaks aan zee

« Terug naar overzicht
Gegarandeerd vertrek
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelen vanuit moderne appartementen aan zee

Sneeuwwandelen op de Noorse archipel van de Lofoten ten noorden van de poolcirkel is een wintervakantie met bijzondere ingrediënten. Wat te zeggen van het noorderlicht, de grillige Lofotentoppen, de kabeljauwvisserij , de stokvisrekken en natuurlijk het spectaculaire kustlandschap van Svolvaer en het uitzicht over de Vestfjord. Een historische wandeling in Kabelvåg, een bezoek aan het polarlightcentrum in Laukvik en het Vikingmuseum in Borg maken deze reis tot een compleet Noors winteravontuur!

Uniek aan deze reis

  • Bezoek poollichtcentrum
  • Dagelijkse update over noorderlichtactiviteit
  • De grillige Lofoten in de winter
  • Noorderlichtexcursies met eigen busjes
  • Sneeuwwandelen tussen de stokvisrekken
Zwaarte
Comfort

Artikel | Ga toch sneeuwwandelen

Sneeuwschoenwandelen is een spannend en milieuvriendelijk alternatief voor skiën. 'Alles' over sneeuwschoenwandelen in tien vragen en antwoorden. Lees meer...

Dag tot dag

Noorwegen - Lofoten sneeuwwandelen

Sneeuwwandelen op de Noorse archipel van de Lofoten, meer dan 100 km ten noorden van de poolcirkel, is een winters avontuur met bijzondere ingrediënten. Wat te zeggen van het noorderlicht, de grillige Lofotentoppen, de kabeljauwvisserij en de stokvisrekken en natuurlijk het spectaculaire kustlandschap en uitzicht over de Vestfjord. Als de daglengte begint toe te nemen en het vanaf 8.00 ’s morgens weer licht is, trekken we dagelijks de sneeuwschoenen aan en lopen we over bevroren meren zoals het Kongsvatnet. Ook wandelen we langs de kust van de Vatterfjord, beklimmen we de Andershaugen en lopen we over de Presthøgda. In het begin van de week brengen we ’s avonds een bezoek aan het Polarlightcentrum in Laukvik. Hier bestuderen Rob Stammes en Threes van Nieuwenhoven sinds 2007 het noorderlicht: aurora borealis. Tijdens de lezing vertelt Rob ons alles over dit bijzondere verschijnsel. Hopelijk zullen we tijdens de lezing het noorderlicht buiten kunnen zien. Tijdens ons verblijf op de Lofoten zal Rob ons per sms op de hoogte houden en waarschuwen als het noorderlicht zichtbaar is. Het zal dan ook regelmatig voorkomen dat we 's avonds in onze busjes stappen om buiten de stad, waar je geen last hebt van het stadslicht, het noorderlicht te bewonderen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de activiteit van de zon...

Dag 1

Als we via Oslo langs de kust van Noorwegen naar het noorden vliegen wordt het uitzicht steeds spectaculairder. Aan het einde van deze vlucht doemt de "Lofotenmuur" op. Na de landing op de luchthaven van Evenes rijden we over de E10 naar de Lofoten-archipel. Na een spectaculaire rit van 2,5 tot 3 uur komen we aan in Svolvaer. De Svolvaergeita, een markante rotsformatie, heet ons welkom in de hoofdstad van de Lofoten. We verblijven deze week aan de rand van het centrum, in de haven.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 2

Na het ontbijt rijden we naar de Lofotenkathedraal van Kabelvåg. Daar trekken we de sneeuwschoenen aan en wandelen over bevroren meertjes naar de Stor Andershaugen (146 m). Op de top heb je een mooi zicht op de winterse omgeving. Via de Presthøgda (123m) wandelen we terug naar de Kathedraal en maken we nog een klein rondje door het dorp. Tochtinformatie: 10 km, 3,5 uur, 400 m stijgen en dalen.
Na het avondeten brengen we een bezoek aan het Polarlightcentrum in Laukvik. Hier geven Rob en Threes een zeer interessante lezing over het noorderlicht. Laat in de avond rijden we met de bus terug naar Svolvaer.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 3

Na het ontbijt lopen we de stad uit naar de bevroren oever van het Nedre Svolvaervatnet. Noordwaarts lopen we langs het meer en via het Øvre Svolvaervatnet beginnen we bij Rødsanden aan de klim naar de mooie gelegen hut aan het Nøkkvatnet (249 m). Als we boven de boomgrens komen verandert het landschap in een witte alpiene wereld en zijn we omringd door steile “tindan”. Nadat we het bevroren Stornøkkvatnet zijn overgestoken wandelen we door een berkenbos omlaag en komen we weer in de bewoonde wereld. Wie weet zien we tijdens de afdaling nog een sneeuwhoen!
Tochtinformatie: 12 km, 4 uur, 400 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 4

Na het ontbijt wandelen we via de oevers van de Leirospollen naar de voet van de Kongstindan. Langs de oever van het bevroren Litl Kongsvatnet komen we bij het Stor Kongsvatnet. We lopen helemaal rondom het meer en via een steile klim komen je aan de voet van de Orntindaksla, op een hoogte van zo'n 300 m. Hier heb een je prachtig uitzicht op de indrukwekkende bergrug van de Småtindan en natuurlijk kijk je over de Vestfjord.
Tochtinformatie: 14 km, 4,5 uur, 300 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 5

Vandaag maken we een wandeling ten noorden van Svolvaer. Via de oevers van de Vatterfjordpollen verlaten we de kust en wandelen we door een landschap van lage berkenbosjes naar de top van de Ørnfloget. Hopelijk laat de zeearend zich even zien. Via de bevroren oevers van de Husvågan lopen we naar de E-10 waar we weer worden opgehaald.
Tochtinformatie: 12 km, 4 uur, 300m stijgen en dalen.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 6

Na het ontbijt rijden we naar de Olderfjorden. Deze lange grotendeels bevroren fjord, gelegen tussen de besneeuwde toppen van de "tinden", wordt 's winters slechts bewoond door enkele elanden en natuurlijk de zeearend. 's morgens trekken we op onze sneeuwschoenen over een langgerekte heuvelrug aan de zuidkant van het fjord naar Finnstranda, waar we de bevroren Botnelva oversteken. Aan de overkant van de fjord lopen we over de bevroren oevers terug naar de boerderijen van Olderfjorden. Na de wandeling brengen we een bezoek aan Henningsvaer, een authentiek vissersdorp op het eiland Heimoya.
Tochtinformatie: 10 km, 4 uur, 100 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 7

Vandaag verkennen we enkele andere eilanden van de Lofoten. Na het ontbijt rijden we naar het eiland Vestvagoy. We stoppen even bij de stokvisrekken op de oever van de Gimsoystraumen. We maken we een korte kustwandeling tussen het drijfhout en de rolstenen op het witte strand van Unstad. In Borg bezoeken we het Vikingmuseum. Hier staat een mooie reconstructie van een groot Vikinghuis en je maakt er kennis met de geschiedenis van de Vikingen op de Lofoten.
Tenslotte staat Nusfjord op het eiland Flakstadoy op het programma. Het kleine vissersdorp met zijn karakteristieke rorbuer staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Aan het einde van de middag zijn we weer terug in Svolvaer.

Overnachting in

Svolvaer

Dag 8

Na het ontbijt rijden (2,5 uur)  we naar de luchthaven van Evenes en vliegen we terug naar Nederland.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze reis verblijf je in het stadje Svolvaer op het eiland Austvagøy. In Svolvaer wonen 4500 Noren en het is de hoofdstad van de Lofoten met een levendige haven.
We overnachten in een modern appartementen complex aan de haven. De ruime en mooie één- en tweepersoons appartementen zijn volledig ingericht en hebben een eigen badkamer en keukenhoekje. De zitkamers worden gedeeld door enkele appartementen.

Over de maaltijden

Voor het uitgebreide ontbijtbuffet en het uitstekende diner lopen we naar een aanpalend restaurant. Na het ontbijt maak je je eigen lunchpakket klaar. Je thermosfles kun je vullen in je eigen appartement. Neem een broodtrommel mee.

Inbegrepen

  • Alle overnachtingen
  • Alle maaltijden, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
  • Alle transfers volgens programma
  • Bezoek en lezing Polarlightcenter in Laukvik
  • Dagelijkse update over noorderlicht activiteit via Polarlightcentrum
  • Noorderlicht-excursies afhankelijk van de activiteit van het noorderlicht
  • Entree Viking Museum
  • Diensten SNP-reisleider en SNP-chauffeur

Niet inbegrepen

  • Heen- en terugreis
  • Huur sneeuwwandeluitrusting (alleen vooraf te reserveren)
  • Persoonlijke uitgaven (met name alcohol is erg duur)
  • Verzekeringen

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

Je maakt dagwandelingen van 4 tot 5 uur in een heuvel- en bergachtig landschap aan de voet van de steile Lofotentoppen. Dit zijn de effectieve wandeluren. Hier komen dan ook nog 1-2 uur bij voor pauzes e.d. De afstanden variëren van 9 tot 14 km per dag en het hoogteverschil is 250 tot 400 m. Je wandelt met een rugzak waar behalve je proviand ook extra kleding tegen de kou en de wind in zit. De zwaarte wordt natuurlijk sterk beïnvloed door het weer. Ligt er veel sneeuw, dan is het wandelen zwaarder, zeker als je voorin de groep loopt. Ook kan het zijn dat delen van de wandeling verijst zijn door bevroren smeltwater. In deze gevallen kunnen de wandelingen ingekort worden.

De transfers worden uitgevoerd met kleine busjes. De busjes worden bestuurd door de reisleider en een SNP-chauffeur. Omdat we de beschikking hebben over deze busjes, kunnen we 's avonds na het avondeten op zoek gaan naar het noorderlicht. Het kan immers zijn dat het in Svolvaer bewolkt is, maar dat het enkele fjorden verderop helder is.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze groepstransfer luchthaven - accommodatie v.v. (vanaf € 10,- per persoon)

Maak je géén gebruik van de door SNP aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfer op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking. Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. Zonder reservering gaan we er vanuit dat jezelf naar de eerste accommodatie reist.

 

Ik wil via SNP de sneeuwwandel uitrusting huren (vanaf € 110,- per persoon)

Hiermee bestel je een set sneeuwschoenen met wandelstokken. De spullen liggen dan op de Lofoten voor je klaar.

Ik neem mijn eigen sneeuwwandel uitrusting mee

Hiermee geef je aan dat je je eigen sneeuwwandel uitrusting (sneeuwschoenen met wandelstokken) meeneemt.

Praktische informatie

Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met KLM en Wideroe naar Evenes v.v.

Vluchtschema
KL1163 Amsterdam - Bergen vertrek om 07.40 aankomst 09.25 uur
KL2806 Bergen - Evenes vertrek om 10.25  aankomst 13.10 uur
KL2781  Evenes - Bergen vertrek om 13.50 aankomst 16.35 uur
KL1170 Bergen - Amsterdam vertrek om 17.25 aankomst 19.15 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

NB. Let bij het inchecken op of je bagage automatisch doorgaat naar de eindbestemming. Zo niet, dan dien je in Bergen je bagage van de band te halen en mee te nemen door de douane. Je levert de bagage daarna weer in voor de binnenlandse vlucht naar de Lofoten.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Van Evenes Airport rijden we in 2,5 tot 3 uur in 2 minibusjes naar Svolvaer, na aankomst van bovengenoemde vlucht.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Lofoten ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Een sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, B categorie). Daarnaast gebruik je twee verstelbare skistokken als evenwichtsteun. De sneeuwschoenen kun je huren bij boeking van de reis (ter plaatse huren kan niet meer).
Omdat delen van de wandelingen verijst kunnen zijn, zijn spikes onmisbaar. Deze rubberen spikes (snowsteps of chainsen genoemd) trek je over je wandelschoenen. De metalen spikes onder je zool zorgen dan voor meer grip. Deze zijn ook in Svolvaer te koop. 

In Noorwegen kunnen temperaturen variëren van zeer koud en guur, tot zonnig en windstil weer. Fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Je uitrusting (kleding) moet dus van een goede kwaliteit zijn. Verder raden we je aan om een goede thermosfles mee te nemen om gedurende de tochten je thee of koffie warm te houden.

Paklijst:

• Hoge wandelschoenen, waterdicht
• Dagrugzak (35 liter)
• Wind- en waterdicht jack en broek
• Muts en Sjaal (over de oren)
• Handschoenen (ook waterdicht)
• Laagjes warme kleding (thermo)
• Lang ondergoed
• Sandalen of (hut-)slippers
• Zak/hoofdlamp
• Zonnebril en/of skibril
• Zonnebrandcreme
• Lippencrème met UV-filter
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Pinpas en/of creditcard (cash geld is in Noorwegen bijna uitgestorven)
• Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
• Thermosfles en lunchtrommel!
• Gamaschen om sneeuw uit je schoenen te houden
• Snowsteps/spikes
• EHBO (voor eigen gebruik, o.a. sporttape)

Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

De reisdeider en de SNP-chauffeur besturen de beide minibussen tijdens deze reis. Door de inzet van twee busjes kunnen we een zeer flexibel programma aanbieden.

Ga je binnenkort op reis naar Noorwegen bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/noorwegen. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt je vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

IMG_9608.jpg

Noorwegen - Lofoten

High peaks aan zee

Sneeuwwandelen vanuit moderne appartementen aan zee

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).