Hardangervidda

Noorwegen - Filefjell , 8 dagen Kongevegen tussen Jotunheimen en Hardangervidda

« Terug naar overzicht
Nieuw
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelen vanuit Filefjellstuene

Sneeuwzeker winteravontuur langs de Kongevegen, de oude Koningsweg en handelsroute van Oslo naar Bergen, tussen de Jotunheimen en Hardangervidda. Fijne afwisseling van bos en open terrein, met weergaloze uitzichten. Halverwege de week een bezoek aan het beroemde Borgund Stavkyrkje in winterdracht. Overdag kan je eindeloos genieten van de Noorse sneeuw en 's avonds van een modern en comfortabel berghotel met sauna en erg goede maaltijden.

Uniek aan deze reis

  • Borgund Stavkyrkje
  • Modern en comfortabel hotel met uitstekende keuken
  • Sneeuwzeker
  • Historische Kongevegen
  • Winter zoals winter hoort te zijn
  • Kans op noorderlicht
Zwaarte
Comfort

Artikel | Ga toch sneeuwwandelen

Sneeuwschoenwandelen is een spannend en milieuvriendelijk alternatief voor skiën. 'Alles' over sneeuwschoenwandelen in tien vragen en antwoorden. Lees meer...

Dag tot dag

Noorwegen - Kongevegen

Beknopt programma van deze reis:

  • Dag 1 aankomst in Filefjellstuene
  • Dag 2 inlooprondje over Findalshornet
  • Dag 3 over de Kongevegen van Nystuen naar Maristova
  • Dag 4 rondje over Skorsnose
  • Dag 5 rondwandeling Borgund Stavkyrkje en Vindhella
  • Dag 6 wandeling naar Oye Stavkyrkje, transfer terug
  • Dag 7 van Tyinosen naar Tyinstolen, over uitzichtberg
  • Dag 8 terug naar huis

Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

Dag 1

Aankomst in Filefjellstuene op het hoogste punt (900 m) van de oude Koningsweg tussen Oslo en Bergen. Sneeuw gegarandeerd. Tyinkrysset is een nederzetting van voornamelijk vakantiehuisjes met een paar skiliftjes. Ons hotel ligt wat hoger, tegen de helling aan en kijkt over alles uit. 

Overnachting in

Filefjellstuene

Dag 2

Vanuit het hotel lopen we omhoog. Eerst nog door rustgevend berkenbos, maar als snel begint de boomloze fjell. De uitzichten worden steeds weidser.  Eenmaal boven op het plateau, een uitloper van de Hardangervidda, zijn er wat meertjes waarover we richting Finndalshornet koersen. Op de top van 1256 m hebben we 360 graden zicht. Het meest in het oog springend zijn de toppen van de Jotunheimen naar het noorden. 
Wandeling ca. 12 km met 400m stijgen en dalen, ca. 5 uur lopen.

Overnachting in

Filefjellstuene

Dag 3

In een paar minuten worden we naar de andere kant van het Otrovatnet gebracht en starten de tocht met een mooi vlak stuk door het bos. De officiële Kongevegen begint echter snel te stijgen, met als voordeel dat we weer schitterend uitzicht hebben. Afhankelijk van weer en sneeuw lopen we links of rechts om de Mureklopphaugen. Op een aantal plekken staan informatieborden (die je vaak eerst moet uitgraven). Hier wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe men eind 18e eeuw, onder zware omstandigheden, deze weg heeft aangelegd. Na verloop van tijd daalt de route en komen er plukjes bos op ons pad, dat langzaam dichter wordt. Het ophaalpunt is Maristova, een gehucht met wat oude houten panden. We rijden in een half uur terug naar ons comfortabele onderkomen. Wandeling ca. 12,5 km met 350 m stijgen en 550 m dalen, ca. 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Filefjellstuene

Dag 4

Vanuit het hotel lopen we ditmaal een rondje in noordelijke richting. We kunnen een eind de geprepareerde loipe omhoog volgen, dat scheelt een boel energie bij diepe sneeuw. Vanaf het bevroren Austrefjorden meer op 1240 m hoogte volgen we onze eigen route naar de top van de Skorsnose (1453 m). Na genoten te hebben van het weidse uitzicht volgt er een lekker steile afdaling. 
Wandeling ca. 14 km met 600m stijgen en dalen, ca. 6,5 uur.

Overnachting in

Filefjellstuene

Dag 5

Vandaag doen we het wat rustiger aan. We rijden in 45 min naar het beroemde, eeuwenoude Borgund Stavkyrkje. In de zomer is het hier vaak heel druk, in de winter niet. Nadeel is wel dat het kerkje wrs niet van binnen te bezichtigen is. Vanaf het kerkje maken we een wandeling over een van de fraaiste stukken van de Kongevegen: de haarspelden van Vindhella, kunstig aangelegd in een rotskloof. Terug naar Borgund lopen we langs een oude boerderij en door stille bossen. We zijn hier slechts op 400 m hoogte, dus een totaal andere omgeving dan waar we overnachten. Wandeling ca. 5 km, 300 m stijgen en dalen, ca. 2,5 uur lopen.

Overnachting in

Filefjellstuene

Dag 6

We lopen vanuit het hotel omhoog naar het boomloze plateau. Na het langwerpige Rotjernet meer te zijn overgestoken, dalen we langzaam af in het Rodalen. Dit levert een mooie afwisseling op van bos en weilanden met boerderijen. Mogelijk kunnen we de Eltunsfossen waterval van dichtbij bekijken. Oye Stavkyrkje ligt aan een enorm meer tussen de hoge bergen. Het kerkje zelf is minder bijzonder dan dat van Borgund, maar het uitzicht is geweldig. Na een kort ritje zijn we terug bij Filefjellstuene.
Wandeling ca. 13 km, 300 m stijgen, 700 m dalen, 5,5 uur lopen.

Overnachting in

Filefjellstuene

Dag 7

Op de laatst sneeuwwandeldag proberen we wat topjes te verzamelen en gaan op zoek naar de mooiste uitzichten over Jotunheimen. Na een kort ritje beginnen we aan de over van het enorme Tyin meer te lopen. Eerst rustig inkomen langs de beek, maar onvermijdelijk beginnen we te klimmen in de richting van Slettningsbu, een onbemande berghut. De eerste top is de Langleiskardnose de tweede de Tyinstolnose, allebei net geen 1400 m hoog. Maar het uitzicht is formidabel. Je kijkt uit over de witte meren en de Jotunheimen, met de hoogste bergen van Noorwegen. We dalen af naar Tyinstolen, waar mogelijk het café open is. Anders is het slechts 5 km rijden naar het hotel. Wandeling ca. 12 km, 450 m stijgen en dalen, 5,5 uur lopen

Overnachting in

Filefjellstuene

Dag 8

Na het ontbijt rijden we met de bus naar de luchthaven Oslo-Gardermoen,

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Filefjellstuene is een modern hotel (de kamers dateren uit 2024) voorzien van alle comfort en uiteraard een eigen badkamer. Er zijn grote ramen voor fijn zicht op de mooie omgeving. Je kan op de kamer koffie en thee zetten. Een kort stukje lopen van het hoteldeel, ligt het sfeervol ingerichte restaurant, waar ontbijt en avondeten geserveerd worden. Onder het restaurant is de zitruimte waar je voor en/of na het eten kunt zitten met een boek of wat kletsen. Bij de rivier is een aparte sauna.
De rivier stroomt vlak langs het hotel en het geheel ligt vrij hoog aan de rand van Tyinkrysset, een nederzetting van vakantiehuisjes met een paar skiliftjes, zodat je overal overheen kijkt.
Vanaf de voordeur loop je zo de sneeuw in....

Over de maaltijden

’s Morgens maak je je lunchpakket zelf klaar aan het uitgebreide Noorse ontbijtbuffet. Je zelf meegebrachte thermoskan wordt gevuld met thee, koffie of warm bessensap. 
’s Avonds is er een uitstekend diner. Lokaal geproduceerd voedsel wordt gecombineerd met de internationale keuken. Na het eten is er natuurlijk koffie en thee en tijd om de ervaringen van de dag te laten bezinken..

Inbegrepen

  • Alle overnachtingen
  • Alle maaltijden vanaf diner op dag 1 tot en met lunchpakket op dag 8
  • Busritten tussen vliegveld Oslo en het hotel
  • Korte transfers ter plaatse, volgens programma
  • Gebruik sneeuwwandel uitrusting
  • Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

  • Heen- en terugreis (optioneel)
  • Gebruik sauna
  • Verzekeringen
  • Persoonlijke uitgaven (met name alcohol is duur)

Over de activiteiten

Het wandelen op sneeuwschoenen is wel wat zwaarder dan gewoon wandelen, afhankelijk van de sneeuwcondities, maar je hoeft het niet te leren, zoals langlaufen. Ervaring in het wandelen op sneeuwschoenen is daarom niet vereist voor deze reis, wel een aardige wandelconditie. We maken afwisselende tochten waarbij we soms door de hotelbusjes worden weggebracht of opgehaald. De tochten zijn niet heel lang of zwaar. Wel kan het weer een verzwarende factor zijn, door sneeuw en/of harde wind. Het is geen straf een dag met een boek van het uitzicht te genieten.

Extra dagen

Voor of na deze winterweek kan je een bezoek aan Oslo brengen. Deze stad heeft een metamorfose ondergaan en is een bezoek meer dan waard. Bij mooi weer kan je tijd doorbrengen op de autoloze promenade langs de Oslofjord, waar het ene na het andere highlight opduikt. Bv. de spierwitte Opera, waar je overheen kan lopen, het nieuwe Munch Museum, het fraaie Raadhuis en het fort van Oslo. Daarnaast veel horeca, zwemplekken en een drijvende sauna. Verder is het museum eiland Bygdoy een must, kan je mooi wandelen langs de Akerselva of op een fluisterboot langs de eilandjes cruisen.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze groepstransfer luchthaven - accommodatie v.v. (vanaf € 10,- per persoon)

Maak je géén gebruik van de door SNP aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfer op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking. Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. Zonder reservering gaan we er vanuit dat jezelf naar de eerste accommodatie reist.

 

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Tyinkrysset is afhankelijk van de route/veerverbinding. Via Hirtshals - Larvik is het ca. 1300 km. Je kan bij de accommodatie  parkeren.

Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen

Rijden in Noorwegen is erg mooi en gaat niet snel. Reken op 60 km/uur gemiddeld, tenzij je op een van de weinige snelwegen zit, bv. van Oslo naar het noorden. 
Op een aantal wegen en bij sommige bruggen of tunnels wordt tol geheven door je kenteken te scannen. De tol wordt geïnd door je op www.epass24.com aan te melden. 

In Noorwegen rijdt al meer dan 1 op de 5 auto's elektrisch.
Opladen (DC snel laden of AC gewoon laden) is geen enkel probleem. Misschien niet direct bij de hotels, maar altijd in de buurt. 

NB. Zorg voor goede winterbanden.

Trein informatie

Als je per trein naar Noorwegen wilt reizen, kan je het best een stuk met de veerboot afleggen, bv. de nachtboot Kiel - Oslo.

Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen

In Oslo sluit je je aan bij de groep, voor de busrit naar het hotel.
Mocht de groep een vroege vlucht hebben, dan haal je de bus niet. 
Dan neem je de veerboot een dag eerder en overnacht in Oslo, met tijd om de stad te bekijken.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugvlucht, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met de lijnbus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Veerboot informatie

Klik hier om een veerboot te reserveren.

Wij raden aan om je overtocht pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je rechtstreeks naar Oslo-Gardermoen v.v.

Vluchtschema

 
KL 1197 Amsterdam - Oslo vertrek om 06.45 aankomst 08.35 uur
KL 1204 Oslo - Amsterdam vertrek om 17.00 aankomst 18.55 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf Oslo rijden we met een lijnbus in 4,5 tot 5,5 uur naar Tyinkrysset, aansluitend op bovenstaande vlucht.

Op de heenweg vertrekt de lijnbus meestal vanaf het centrum van Oslo en nemen we eerst de trein van vliegveld Gardermoen naar het centrum (30 min).

Op de terugweg rijdt de lijnbus (met overstap in Fagernes) rechtstreeks naar het vliegveld Gardermoen.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugvlucht, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met de bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Een sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar (verstelbare) stokken als evenwichtssteun. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kun je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en enkelhoog zijn. 

Met sneeuwschoenen mag je niet op harde ondergrond lopen (asfalt, rotsen), dus op plekken waar onverhoopt geen sneeuw ligt dien je de sneeuwschoenen op je rugzak te binden. Als er geen bandjes en gespen aan je rugzak zitten waarmee dit kan, kun je die los meenemen.

Ter plekke krijg je goede sneeuwschoenen en stokken te leen.
NB. Als je je eigen sneeuwschoenen meeneemt moet je er aan denken dat het lastig is deze attributen (met scherpe punten) mee te nemen op de lange reis. Je zult ze erg goed moeten verpakken.

Om te voorkomen dat er sneeuw in je schoenen komt heb je gamaschen nodig. Goedkopere zijn van kunststof die geen vocht doorlaten van binnen naar buiten, wat resulteert in klamme enkels aan het eind van de dag. Beter (maar duurder) zijn 'ademende' gamaschen van bv. Gore-tex.

Het weer kan variëren van zeer koud en guur tot zonnig, windstil weer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Je uitrusting (kleding) moet dus van een goede kwaliteit zijn en in laagjes over elkaar aan te trekken zijn. Dan kan je variëren afhankelijk van de temperatuur.
Verder raden we je aan om een goede thermosfles mee te nemen om gedurende de tochten je thee of koffie warm te houden en een lunchtrommel om je zelfgesmeerde boterhammen in op te bergen.
In Noorwegen is het op sommige plekken verplicht om in de sauna badkleding te dragen. 

Paklijst:

  • GELDIG paspoort
  • Kopieën van reisdocumenten
  • Pinpas of creditcard (in Noorwegen is contant geld bijna uitgestorven)
  • EHBO bv. sporttape en pijnstillers
  • Dagrugzak (35 liter) stevig en groot genoeg om eventueel je sneeuwschoenen op te vervoeren.
  • Bevestigingsriempjes voor de sneeuwschoenen aan je rugzak
  • Bergschoenen, niet te krap, want dan krijg je koude tenen
  • Slippers voor binnen
  • Zwemkleding voor sauna
  • Fleecejack
  • Handschoenen en water-/winddichte wanten
  • Muts (over je oren) en evt. sjaal
  • Wind- en waterdicht jack
  • Wind- en waterdichte broek
  • Lang ondergoed (kunststof of Merino)
  • Zonnebrandolie en lippencrème met UV-filter
  • Zonnebril en skibril
  • Zakmes (niet in handbagage)
  • Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
  • Thermosfles voor warme drank
  • Broodtrommel o.i.d. om lunchpakket in te doen
  • Gamaschen om de sneeuw uit je schoenen te houden

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis ook onze aanvullende winterscholing gevolgd, waardoor hij extra is getraind op het gebied van lawine- en sneeuwkunde. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Noorwegen bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/noorwegen. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt je vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

jotunheimen

Noorwegen - Filefjell

Kongevegen tussen Jotunheimen en Hardangervidda

Sneeuwwandelen vanuit Filefjellstuene

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).