Wandelvakantie met boot en trein langs hotels
Uniek aan deze reis
- Eindigen op de Hardangervidda
- Fijne hotels
- Het bijzondere Balestrand
- Varen door de mooiste Noorse fjord
- GPS-tracks aanwezig
Je overnacht in mooi gelegen, comfortabele hotels in kamers met eigen douche en wc.
Het hotel in Lavik ligt direct aan de fjord. De (Nederlandse) eigenaar kan je veel vertellen over de omgeving en brengt je naar het begin van de wandelingen. Je overnacht hier in principe in ruime hotelkamers.
Naast het hotel staan echter een paar schitterende nieuwe appartementen, bestaande uit een ruime woonkamer met keuken, overdekt terras met fjord uitzicht en badkamer met wasmachine en droger. Je slaapt in een slaapkamer met tweepersoonsbed; voor eventuele kinderen is er een comfortabele bedbank in de woonkamer. Deze appartementen kan je reserveren, terwijl de maaltijden gewoon in het hotel zijn. Omdat je er 3 dagen verblijft, zijn deze appartementen een aanrader.
In Balestrand ligt het hotel midden in het charmante dorpje, op 500 m van de haven. We proberen een kamer met zicht op de fjord voor je te reserveren.
Het sfeervolle hotel in Vatnahalsen ligt zeer rustig, op 820 m hoogte aan het eind van het dal, op de rand van de Hardangervidda. Hier komen alleen fietsers, wandelaars en de Flåmsbana.
NB. Na een aantal branden in houten hotels is er in Noorwegen al lange tijd een zeer strenge wet van kracht m.b.t. brandveiligheid. Het brandveilig maken van oude, houten hotels was zo duur, dat veel hoteliers ervoor hebben gekozen een nieuw, stenen gastenverblijf te bouwen. De eigenaar is dan vaak met zijn familie en eventueel het personeel in het oude houten pand gaan wonen. Veel hotels bestaan daarom tegenwoordig uit een klassiek houten pand, met ernaast een modern flatgebouwtje. Voordeel is dat de kamers wel ruim en comfortabel zijn.
Elke ochtend staat er een uitgebreid Noors ontbijtbuffet voor je klaar. In Lavik en Vatnahalsen is een goed diner inbegrepen. In Balestrand kun je zelf een eethuisje zoeken. Een lunchpakket koop je onderweg in de dorpjes of bestel je bij het hotel.
Langs de fjorden is de keus steil omhoog of langs het water. We hebben gemerkt dat het erg leuk is om langs het water te fietsen (over rustige, vlakke wegen) en te voet de hooggelegen uitzichtpunten op te zoeken. Dit houdt dan wel een flinke klim in, met soms een steile afdaling die glibberig kan zijn. De wandelingen zijn echter niet lang, zodat je alle tijd hebt. Je loopt vooral over smalle bospaadjes en door moerassig gebied. Rond de dorpjes uiteraard ook stukjes over (on)verharde wegen.
Ter plekke krijg je een hybride fiets te leen voor de beschreven fietstocht. Je kan ook een E-bike reserveren (indien beschikbaar, tegen toeslag van €45) door dit bij boeking in het opmerkingen veld aan te geven.
Bagagevervoer is bij dit arrangement niet inbegrepen, dus je neemt zelf je bagage mee naar de volgende overnachtingsplek. De gekozen onderkomens liggen 25 tot maximaal 500 m van de aanlegsteigers en stations. Toch zal je veel plezier hebben van een koffer op wieltjes waar goed mee te rijden valt. Er bestaat ook een kruising tussen een koffer en een rugzak waar je comfortabel een stukje mee kunt lopen. Als je de rugzakbanden opbergt in een apart vak, gebruik je hem als koffer/weekendtas.
Deze vakantie is ook geschikt voor kinderen vanaf ca. 10 jaar (afhankelijk van hoe sportief ze zijn).
Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken.
In Lavik verblijf je minimaal 3 nachten, maar je kan er gerust langer blijven. De (Nederlandse) hotelier kan leuke dingen voor je regelen. Bijvoorbeeld 3 uur kanoën op een stil meer of een extra fiets- of wandeltocht. Een bijzondere, dagvullende, excursie gaat met de postboot naar bijna onbewoonde eilandjes voor de kust, zoals Solund, Vaerlandet en Bulandet, waar je leuk kunt fietsen.
Balestrand is een erg leuk dorpje om nog een dag rond te kijken. Bovendien kun je dan de op dag 5 beschreven excursie maken.
Vatnahalsen is een geweldig hotel op unieke plek met volop wandelmogelijkheden in de bergen.
Daarnaast wordt het aanbevolen aan begin of eind een of meerdere nachten in Bergen te verblijven. Deze mooie havenstad met zijn levendige centrum en beroemde vismarkt, mag je eigenlijk niet missen.
NB. Parkeren in Bergen is lastig en duur, dus als je met de auto reist kan je Bergen het best bezoeken na Vatnahalsen en dan van Bergen de boot naar Lavik nemen om de auto op te halen.
Het Thon Hotel Spectrum in Oslo is een modern hotel met 151 comfortabel en sfeervol ingerichte kamers. Het hotel heeft een ontbijtruimte en een leuke patio waar gedineerd kan worden.
Klassiek hotel uit 1928, gelegen naast het centraal station van Bergen en midden in het centrum van deze levendige en interessante stad. Onlangs is het hotel van top tot teen gerenoveerd waarbij alle authentieke details weer in volle glorie zijn hersteld.
Wij kunnen de benodigde boot- en treintickets voor je reserveren.
Het voordeel is dat je verzekerd bent van een plekje op de boot en in de trein. Het nadeel is dat je vastzit aan de gereserveerde vertrektijden.
We kunnen tickets reserveren voor het rondje Bergen - Sognefjord - Bergen en de route Bergen - Sognefjord - Oslo.
Dit houdt in dat als je met de auto naar Lavik rijdt en daar de trip begint, we de tickets niet voor je kunnen reserveren.
We reserveren op dag 1 de middagboot van Bergen naar Lavik (vertrek om 16.30 uur, zaterdag al om 14.15 uur, vaartijd 2,5 uur).
Zorg dus dat je een vlucht hebt die hier op aansluit.
Verder reserveren we:
De ochtendboot van Lavik naar Balestrand (10.20 tot 12.00 uur)
De ochtendboot van Balestrand naar Flam (12.00 tot 13.40 uur)
De Flåmsbana van Flåm naar Vatnahalsen (17.30 tot 18.20 uur)
De Flåmsbana van Vatnahalsen naar Myrdal (9.09 tot 9.13 uur)
De trein van Myrdal naar Bergen (9.30 tot 11.30 uur) of van Myrdal naar Oslo (10.00 tot 15.00 uur)
De totaalprijs van deze boot- en treintickets ligt rond de 240 euro per persoon voor het rondje Bergen – Sognefjord - Bergen. Terug naar Oslo is duurder.
De prijs kan iets varieren, afhankelijk van seizoen en drukte in de trein.
De afstand Utrecht - Lavik is afhankelijk van de route / veerverbinding. Via Hirtshals - Larvik is het ca. 1500 km. In Lavik kun je de auto de hele week gratis in de buurt van het hotel laten staan. Je reist op de laatste dag met de trein van Vatnahalsen naar Bergen en dan met de boot naar Lavik (zie onder vervoer per vliegtuig).
Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen
Rijden in Noorwegen is erg mooi en gaat niet snel. Reken op 60 km/uur gemiddeld, tenzij je op een van de weinige snelwegen zit, bv. van Oslo naar het noorden.
Op een aantal wegen en bij sommige bruggen of tunnels wordt tol geheven door je kenteken te scannen. De tol wordt geïnd door je op www.epass24.com aan te melden.
In Noorwegen rijdt al meer dan 1 op de 5 auto's elektrisch.
Opladen (DC snel laden of AC gewoon laden) is geen enkel probleem. Misschien niet direct bij de hotels, maar altijd in de buurt.
Als je per trein naar Noorwegen wilt reizen, kan je het best een stuk met de veerboot afleggen, bv. de nachtboot Kiel - Oslo.
Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen
In Oslo stap je op de trein naar Bergen (een mooie rit van ca. 7 uur over de Hardangervidda).
Je hebt een overnachting in Bergen nodig. Geen straf, want een erg leuke stad.
De volgende ochtend neem je vanuit Bergen de boot naar Lavik (zie onder 'Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie').
Voor de terugweg kan je vanuit Flam met de beroemde Flamsbana naar Myrdal en vandaar met de gewone trein naar Oslo.
Je kan de boot- en treintickets vanaf Bergen tot Oslo bij ons reserveren. De trein van Oslo naar Bergen koop je zelf (liefst ruim van te voren).
Klik hier voor treintijden en tickets.
Klik hier voor OV tijden en tickets.
In plaats van met de veerboot kan je ook de hele reis naar Bergen per trein doen, door Duitsland, Denemarken en Zweden.
Dan dien je onderweg overnachtingen in te plannen in bv. Kopenhagen en Oslo.
Klik hier om een veerboot te reserveren.
Wij raden aan om je overtocht pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.
Kies bij deze reis voor een vlucht op Bergen (of heen naar Bergen en terug vanaf Oslo).
SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000
Na aankomst op het vliegveld Flesland van Bergen reis je per openbaar vervoer verder door naar je bestemming. Houd bij de keuze van de vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en een late middagvlucht terug. Je kan natuurlijk ook altijd een extra overnachting boeken in Bergen.
Je neemt de tram (Bybanen) van het vliegveld naar de haven van Bergen (frequent, reistijd 45 min).
De Hurtigbåt (of Expressboat, snelle passagiersboot), van Bergen naar Lavik, doet er 2,5 uur over en vertrekt dagelijks. Langs de grillige scherenkust vaar je tussen ontelbare eilandjes naar de brede Sognefjord. De boot legt direct voor het hotel in Lavik aan.
Controleer hier altijd de boottijden voor je een vliegticket koopt. Klik op Bergen-Sogn-Flam, hier kun je zoeken op de datum dat je wilt reizen en onderaan staat nog een link naar Rutetabeller/Timetables voor een overzicht. De zomer dienstregeling loopt van ca. 20 juni tot eind augustus. Daarvoor en daarna zijn er minder afvaarten. Ook op (Noorse) feestdagen varen er minder boten.
Als je de laatste boot mist, kun je ook met de bus van Bergen naar Lavik (reistijd 2,5 uur).
Klik hier voor bustijden. Zoek op Lavik, Hoyanger.
Terugreis per vliegtuig
Je neemt de trein van Vatnahalsen naar Bergen (overstap in Myrdal) .
Klik hier voor treintickets en tijden
Van het station van Bergen neem je de tram (Bybanen) naar het vliegveld Flesland.
NB. Indien je een bezoek aan Oslo overweegt, kun je vanuit Vatnahalsen ook de trein naar Oslo nemen (ca. 5 uur) en vanuit Oslo terugvliegen.
Je kan bij ons de benodigde boot- en treintickets tevoren bijboeken.
Doe je dat niet dan zal je zelf de tickets ruim tevoren online moeten reserveren. Met name de treinen kunnen in het hoogseizoen vol zijn..
Klik hier om openbaar vervoer tickets in heel Noorwegen te reserveren.
De volledige zomer dienstregeling is pas vanaf begin mei zichtbaar.
Je kan dit arrangement starten van begin juni tot begin september. In juni is het over het algemeen al goed weer in de beschutte Sognefjord en het is er dan heerlijk rustig. Het standaardprogramma is in deze periode prima uitvoerbaar, maar een aantal voorzieningen zijn niet geopend. In het echte hoogseizoen, tussen eind juni en half augustus, is alles geopend, varen er meer boten en rijden er meer bussen voor eventuele excursies.
Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Sognefjord ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.
Op aanvraag mogelijk, eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden.
Honden dienen tijdens de wandelingen aangelijnd te zijn om wilde dieren en vee niet te verstoren.
Voor Noorwegen kunt u hier kijken: http://www.noorwegen.nl/en/Embassy/Frequently-Asked-Questions-FAQ/animals/
Ga je binnenkort op reis naar Noorwegen bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/noorwegen. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.
Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.
Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!
Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt je vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.
Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.
Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).
Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.