Sneeuwschoenwandelen in Noorwegen - Jotunheimen

Noorwegen - Jotunheimen, 8 dagen Op avontuur in de Noorse wildernis

« Terug naar overzicht
Voldoende deelnemers
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Sneeuwwandelen vanuit Hindsaeter Fjellhotel

Fantastisch en sneeuwzeker winteravontuur in de Jotunheimen. Op sneeuwschoenen loop je door het mooie Sjoadalen en naar de toppen van de Stuttgongkampen, de Rundhöi en de Grinningsdalskampen, met uitzicht op de ruige Jotunheimen. Je kan eindeloos genieten van de Noorse winterwildernis en 's avonds van de warme gezelligheid en de luxe van een comfortabel en zeer sfeervol berghotel. En er is zelfs kans op noorderlicht. Een echte aanrader...

Uniek aan deze reis

  • Bevroren watervallen
  • Jotunheimen Nationaal Park
  • Kans op noorderlicht
  • Sfeervol hotel met uitstekende keuken
  • Sneeuwzeker
Zwaarte
Comfort

Artikel | Ga toch sneeuwwandelen

Sneeuwschoenwandelen is een spannend en milieuvriendelijk alternatief voor skiën. 'Alles' over sneeuwschoenwandelen in tien vragen en antwoorden. Lees meer...

Dag tot dag

Noorwegen - Jotunheimen

De ruimte en de ruigte van het nationale park Jotunheimen lenen zich uitstekend voor een avontuurlijke tocht voor sneeuwwandelaars. Sneeuwzekerheid lijkt gegarandeerd, evenals onvoorspelbare sneeuwstormen, strakblauwe vriesluchten en ijzige koude. Vanuit de comfortabele en gezellige Hindsæter Fjellhotel verkennen we de omgeving van Sjoadalen, met de beklimming van het weidse uitzichtpunt Dyrtjørnhø (1687 m) als hoogste punt. We lopen door de besneeuwde bossen van Stuttgonglii en naar de markante Griningsdalskampen. Onder begeleiding van een deskundige Noorse gids kan je afdalen in de ijzige kloof van de Sjoarivier: een unieke ijsbeleving van grillig bevroren watervallen en ijsspelonken. 's Avonds genieten we van een uitstekende maaltijd, bereid met veelal lokale gerechten. In de gezellig ingerichte lounge is het nog lang na tafelen.

Dag 1

Op de luchthaven Oslo-Gardermoen staat een busje te wachten dat ons in ca. 4 uur naar Hindsæter brengt. De rit voert langs een van de grootste meren van Noorwegen, het Mjösa meer en de olympische stad Lillehammer via het Gudbrandsdalen naar het Sjoadal, de toegangspoort naar de ruige witte wereld van de Jotunheimen. Halverwege de rit is er een koffiestop.

Overnachting in

Hindsæter - Hindsaeter Fjellhotel

Dag 2

We verkennen vandaag de weidse toendra. Dit is de leefomgeving van de rendieren. We steken de Sjoarivier over en klimmen over een steil bospad naar het boven de boomgrens gelegen Tjørnosdal. Langs het bevroren Tjörnosen wandelen we langzaam naar de top van de Stuttgongkampen (1418 m). Het uitzicht vanaf de steenman over de Jotunheimen is indrukwekkend en je krijgt een mooie indruk van het sneeuwwandelgebied van deze winterweek.
Tochtinformatie: afstand: 13 km, hoogteverschil: 600 m stijgen en dalen, duur: 4 - 5 uur.

Overnachting in

Hindsæter

Dag 3

Na het heerlijke ontbijt beginnen we met een rustige tocht door de dennenbossen rond Hindsæterkampen, waar in de winter regelmatig elanden waargenomen kunnen worden. Naarmate we hoger komen, volgt de berkenzone. Eenmaal boven de boomgrens hebben we vanaf de Veoknappen (1308 m) een fraai uitzicht over de brede vallei van het Sjoadal.
Tochtinformatie: afstand: 15 km, hoogteverschil: 600 m stijgen en dalen, duur: 5 uur.

Overnachting in

Hindsæter

Dag 4

Vandaag kan je de keuze maken tussen een optionele excursie met een Noorse gids of een sneeuwwandeling met de SNP-gids.
Na een korte busrit dalen we af naar de plaats waar de Sjoa-rivier in de zomer door een nauwe kloof omlaag stort. Extreme kou zorgt in de winter voor grillige ijsformaties en onder de deskundige begeleiding van een Noorse gids struinen we door de kloof en ontdekken we deze bijzondere wereld van ijssculpturen.
Tochtinformatie: afstand: 6 km, hoogteverschil: 150 m, duur: 5 uur (excl. bustransfers).

De sneeuwwandelaars maken een mooie tocht door de bossen aan de voet van de Stuttgongkampen. In deze bossen staan bomen van wel 700 jaar oud!
Tochtinformatie: afstand: 11 km, hoogteverschil: 200 m, duur: 4 uur.

Overnachting in

Hindsæter

Dag 5

Na het ontbijt verlaten we Hindsæter en trekken langzaam door de berkenbossen omhoog. Al snel komen we boven de boomgrens en over de besneeuwde hellingen van de Hindflyen lopen we naar de gletsjermorenen uit de laatste ijstijd. Via deze "heuvels" wandelen we naar de indrukwekkende kloof van de Hinde, die in de winter natuurlijk grotendeels dicht gesneeuwd is. Tijdens de afdaling naar het dal van de Sjoa hebben we kans op het zien van sneeuwhoenderen. Tochtinformatie: afstand: 11 km, hoogteverschil: 500 m stijgen en dalen, duur: 5-6 uur.

Overnachting in

Hindsæter

Dag 6

Na een stevig ontbijt dalen we af naar de Sjoarivier en steken we de bevroren rivier over naar Eldbu. Via de mooi gelegen zomerboerderij Sallii klimmem we tot boven de boomgrens naar de Petershöi (1247 m). Door de berkenbossen dalen we 's middags af naar het dal van Stor Salla en via de bevroren Sjoa wandelen we terug naar Hindsaeter.
Tochtinformatie: afstand: 18 km, hoogteverschil: 600 m, duur: 6 uur.

Overnachting in

Hindsæter

Dag 7

Na een korte transfer steken we het bevroren Sjodalsvatntnet over en wandelen we door de besneeuwde bossen naar de voet van de markante Griningsdalskampen (1331 m).  Via het U-vormige gletsjerdal van Griningsdalen en over het bevroren Birisjöen wandelen we naar het Sjoadal. Over de grotendeels bevroren Sjoarivier lopen we door het dal op onze sneeuwschoenen terug naar Hindseater. Tijdens de wandeling is er kans op het zien van elanden!
Tochtinformatie: afstand: 14 km, hoogteverschil: 200 m, duur: 4-5 uur.

Overnachting in

Hindsæter

Dag 8

Na het ontbijt rijden we met de bus naar de luchthaven Oslo-Gardermoen, 4 uur rijden.  's Morgensvroeg heb je veel kans om elanden te zien.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je bent deze week te gast bij Karola Wenzel en André Sundero in het schitterend gelegen en zeer comfortabele Hindsæter Fjellhotel. Hindsæter ligt op een hoogte van 900 m, in het bosrijke Sjoadal, de winterverblijfplaats van veel elanden. In het berghotel, oorspronkelijk gebouwd in 1898, heerst een aangename informele Noorse sfeer, met gevoel voor traditie en historie. De kamers en suites zijn in 2020 geheel gerenoveerd en sfeervol ingericht naar lokale stijl. Uiteraard met een eigen badkamer. Voor en na het heerlijke diner kan je in de lounge genieten van de open haard, de rust en het uitzicht over het Sjoadal. Er is geen TV in het hotel, wel wifi in de lounge.

De wellness ruimte is de trots van de eigenaren. Bij de bouw is veel hout uit de omgeving gebruikt. Er is een grote sfeervolle sauna, met infrarood cabine en whirlpool. De douches bevatten regenwater en vanuit de sauna kan je direct in de sneeuw springen. Er zijn grote handdoeken voor de sauna aanwezig, maar geen badjassen. Zwemkleding is verplicht in Noorwegen als je naar de sauna gaat. 

Je kan kiezen tussen een kamer (met tweepersoonsbed of 2 losse bedden) en een zeer ruime Saetersuite (altijd met tweepersoonsbed). Als je een eenpersoonskamer wilt dan is dit een kamer, geen suite.

Over de maaltijden

’s Morgens maak je je lunchpakket zelf klaar aan het uitgebreide Noorse ontbijtbuffet. Je zelf meegebrachte thermoskan wordt gevuld met thee, koffie of warm bessensap. 
’s Avonds is er een uitstekend diner. De keuken van Hindsæter is in de verre omgeving bekend vanwege zijn voortreffelijke menukaart. Lokaal geproduceerd voedsel wordt gecombineerd met de internationale keuken. Bv. vlees van rendieren en runderen die in de omgeving rondlopen. Karola zal iedere avond een korte toelichting geven over de gerechten die ter tafel komen. 
Je kan het eten vergezeld laten gaan van een goede wijn of een lokaal gebrouwen biertje uit de ruim gesorteerde wijn en bier kelder. Na het eten is er natuurlijk koffie en thee in de sfeervol ingerichte zitkamer.

Duurzaamheid

De eigenaar van het berghotel heeft in de Sjoarivier een eigen waterkrachtcentrale laten bouwen en alle benodigde energie is dus zeer duurzaam. De producten die in de keuken worden gebruikt komen zoveel mogelijk uit de directe omgeving.

Inbegrepen

• Heen- en terugreis
• Transfers ter plaatse
• Alle overnachtingen
• Alle maaltijden vanaf diner op dag 1 tot en met ontbijt op dag 8
• Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

• Huur sneeuwwandel uitrusting (390 NOK, ter plekke te regelen)
• Excursie naar de bevroren watervallen (550 NOK pp)
• Sauna (ca. 90 NOK per keer)
• Verzekeringen
• Persoonlijke uitgaven (met name alcohol is duur)

Let op! Het vervoer van de ruimbagage (koffer) is bij KLM niet inbegrepen. Voor KLM vluchten kan het vervoer van ruimbagage met korting geboekt worden via KLM.com. Op de luchthaven moet het volledige tarief betaald worden (ongeveer 30 euro per koffer). Actuele informatie staat op de website van KLM

Over de activiteiten

Het wandelen op sneeuwschoenen is zwaarder dan gewoon wandelen, afhankelijk van de sneeuwcondities. Bij het uitzetten van de tocht is hier rekening mee gehouden. Je maakt flinke tochten van 5 tot 7 uur, waarbij aanzienlijke hoogteverschillen (tot 900 m) overwonnen dienen te worden. Een goede conditie is dan ook een vereiste. Ervaring in het wandelen op sneeuwschoenen is niet vereist voor deze trektocht. Gedurende de week kan je onder begeleiding van een Noorse gids een tocht door een grillige ijscanyon maken.

 

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reis je op eigen gelegenheid, dan ontmoet je je reisgezelschap op de luchthaven Oslo-Gardermoen.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je rechtstreeks met KLM naar Oslo-Gardermoen v.v.

Vluchtschema
KL 1143 Amsterdam - Oslo vertrek om 10.05 aankomst 11.55 uur
KL 1144 Oslo - Amsterdam vertrek om 12.40 aankomst 14.35 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.
Bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen.
Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jou bestemming.

 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Jotunheimen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. 
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Een sneeuwwandel uitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, ten minste B categorie). Daarnaast gebruik je twee (verstelbare) skistokken als evenwichtssteun. De sneeuwwandel uitrusting kan je ter plaatse in het hotel huren en betalen (390 NOK per week). Reserveren is niet nodig.
Het weer kan variëren van zeer koud en guur tot zonnig, windstil weer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Je uitrusting (kleding) moet dus van een goede kwaliteit zijn. Verder raden we je aan om een goede thermosfles mee te nemen om gedurende de tochten je thee of koffie warm te houden en een lunchtrommel om je zelfgesmeerde boterhammen in op te bergen.
In Noorwegen is het verplicht om in de sauna badkleding te dragen. 

Paklijst:
• Dagrugzak (35 liter)
• Bergschoenen, niet te krap, want dan krijg je koude tenen
• Slippers of sloffen voor binnen
• Zwemkleding voor de sauna
• Fleece
• Lange onderbroek of legging
• Gamaschen om sneeuw uit je schoenen te houden
• Handschoenen, muts, sjaal
• Wind- en waterdichte jas en broek
• Zonnehoed of pet
• Zonnebrandcrème en lippencrème met UV-filter
• Zonnebril en of skibril
• Zakmes (niet in handbagage)
• Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
• Metalen thermosfles en lunchtrommel
• Sporttape (tegen blaren)
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Pinpas of creditcard (in Noorwegen is contant geld bijna uitgestorven)

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Digitaal Corona Certificaat (DCC) / Green Pass
Veel reisbestemmingen vragen om een geldige QR-code (Digitaal Corona Certificaat of green pass) voor bezoek van horeca en gebruik van OV. Tijdens onze groepsreizen is het niet mogelijk je gedurende de reis te laten testen als je geen geldige QR-code hebt. Dit heeft als consequentie dat de reis voor ons onuitvoerbaar is voor iedereen die niet in het bezit is van een geldige QR-code.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis ook onze aanvullende winterscholing gevolgd, waardoor hij extra is getraind op het gebied van lawine- en sneeuwkunde. Maak kennis met de reisleiders.

Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je gezin) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Sneeuwschoenwandelen in de Jotunheimen - Rein Rijke Zout fotografie

Noorwegen - Jotunheimen

Op avontuur in de Noorse wildernis

Sneeuwwandelen vanuit Hindsaeter Fjellhotel

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 701 klanten