golsfjellet

Noorwegen - Valdres, 8 dagen Langlaufen over Golsfjellet

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Actief in de sneeuw

Langlaufen vanuit Kamben Høyfjellshotell

Fantastisch en sneeuwzeker winteravontuur rond de Golsfjell, ten zuiden van de Jotunheimen. In dit bij Noren bekende gebied ligt een uitgebreid en goed onderhouden loipenetwerk. Fijne afwisseling van bos en open terrein en de uitzichten zijn fenomenaal. Je kan overdag eindeloos genieten van de Noorse winter en 's avonds van de warme gezelligheid in een sfeervol berghotel met erg goede maaltijden.

Uniek aan deze reis

 • Uitgebreid en goed onderhouden loipe netwerk
 • Sfeervol hotel met uitstekende keuken
 • Elke dag weidse vergezichten
 • Sneeuwzeker
 • Kans op noorderlicht
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Noorwegen - Golsfjellet

Beknopt programma van deze reis:

 • Dag 1 aankomst in Kamben Høyfjellshotell
 • Dag 2 oefenen en verkennen omgeving
 • Dag 3 over de Golsfjell
 • Dag 4 noordzijde van de Tisleifjorden
 • Dag 5 naar de Nystolvarde
 • Dag 6 via Kvanhogd naar Oset
 • Dag 7 van Golsfjell Fjellstue naar Kamben
 • Dag 8 terug naar huis

Voor meer info, kijk je bij het dag- tot dag programma.

Dag 1

Aankomst in Kamben Høyfjellshotell aan de voet van de Golsfjellet. Misschien is er tijd om de omgeving kort te verkennen.

Overnachting in

Kamben Høyfjellshotell

Dag 2

We gaan eerst materiaal passen en (afdaal)techniek oefenen op het heuveltje voor het hotel. Daarna een rondje om de omgeving van het hotel te verkennen. Op de rand van de Golsfjell zijn twee skipistes met aardig wat huisjes, maar daarbuiten vooral veel loipes en natuur. Tocht ca. 10 km met 100m stijgen en dalen, ca. 4 uur.

Overnachting in

Kamben Høyfjellshotell

Dag 3

Vanuit het hotel gaan we met een omtrekkende beweging omhoog naar het plateau dat de bovenkant van de Golsfjell vormt. Veslefjell is hier met 1126 m een van de hoogste topjes. Schitterend uitzicht rondom, oa. op de Jotunheimen in het noorden. Op de terugweg kan de afdaaltechniek in praktijk gebracht worden. Tocht ca. 18 km met 350m stijgen en dalen, ca. 4,5 uur.

Overnachting in

Kamben Høyfjellshotell

Dag 4

We worden afgezet bij Langestolen. Hier kunnen we eerst een korter of langer rondje door wat heuvelachtiger terrein maken. Mogelijk is het café open. Dan gaan we echt op weg en langlaufen door het vlakke gebied aan de noordzijde van de Tisleifjorden richting de dam die het meer begrenst. Mooie vergezichten op de bergen in de verte. Achter de dam ligt Oset Hotel waar we zeker terecht kunnen voor warme chocomel. Wie wil, wordt hier opgehaald. Degenen die energie over hebben laufen nog 5 km door naar het hotel, Tocht 20-25 km met 300m stijgen en dalen, ca. 4-5 uur.

Overnachting in

Kamben Høyfjellshotell

Dag 5

Transfer naar Holstolen bij de Nystolfjellet van ca. 30 min. Het begin is nog aardig vlak door het bos, maar dan begint een lange klim tot we boven de boomgrens komen. Met fraai uitzicht zoeken we het hoogste punt, de Nystolvarde (1296m). Via wat kleine meertjes dalen we (soms flink steil) af naar de vlakte, waar we in het café bij de camping kunnen opwarmen. Busje terug naar Kamben, maar je kan uiteraard ook op ski's nog 4 km doorgaan naar Kamben. Tocht 18-22 km met 500m stijgen en dalen, ca. 5,5 uur. In te korten met 3 km en 50 hoogtemeters door niet op en neer naar top Nystolvarde te gaan.

Overnachting in

Kamben Høyfjellshotell

Dag 6

Vandaag een relatief vlakke, maar in kilometers, langere dag. In Kvanhogd kunnen we koffie met wafels krijgen bij een café waar de tijd al lang lijkt stil te staan. Verder door het in de zomer moerassige gebied rond de Tisleia rivier. In Oset kunnen we wat eten voor extra energie voor het laatste stuk naar Kamben. Er is een mogelijkheid om dit laatste stuk met de bus te gaan. Tocht ca. 25 (of 18) km met 300m (of 250m) stijgen en dalen. 

Overnachting in

Kamben Høyfjellshotell

Dag 7

Rit van ca. 30 min naar Golsfjell Fjellstue. Met een omweg rond de Skjenhovda laufen we de Golsfjell aan de westkant op. Voor de laatste maal de mooie vergezichten over half Noorwegen en dan glijden we terug naar Kamben. Tocht ca. 18 km met 400m stijgen en dalen, ca. 5 uur.

Overnachting in

Kamben Høyfjellshotell

Dag 8

Na het ontbijt rijden we met de bus naar de luchthaven Oslo-Gardermoen,

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je bent deze week te gast bij Elin en Martin in het sfeervolle Kamben Høyfjellshotell, gelegen op een hoogte van 950 m aan de rand van de Golsfjell. Het hotel bestaat al meer dan 100 jaar en er heerst een aangename informele Noorse sfeer, met gevoel voor traditie en historie. Vanuit het restaurant en de zitkamers heb je weids uitzicht over de omgeving en voor de deur starten de langlauf en sneeuwwandelroutes. Na een dag buiten kan je uiteraard in de sauna terecht.
De tweepersoons slaapkamers bevinden zich in het moderne deel van het hotel, vaak met balkon (geen garantie). De eenpersoonskamers bevinden zich meestal in het oude gedeelte met vaak een romantische bedstee. Alle kamers hebben uiteraard een eigen badkamer.

Over de maaltijden

’s Morgens maak je je lunchpakket zelf klaar aan het uitgebreide Noorse ontbijtbuffet. Je zelf meegebrachte thermoskan wordt gevuld met thee, koffie of warm bessensap. 
’s Avonds is er een uitstekend 4-gangen diner. Lokaal geproduceerd voedsel wordt gecombineerd met de internationale keuken. Na het eten is er natuurlijk koffie en thee in de sfeervol ingerichte zitkamer.

Inbegrepen

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden vanaf diner op dag 1 tot en met lunchpakket op dag 8
 • Busritten tussen vliegveld Oslo en het hotel
 • Korte transfers ter plaatse, volgens programma
 • Gebruik sauna
 • Diensten SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis (optioneel)
 • Huur langlauf uitrusting (ca. NOK 600, ter plekke te betalen) 
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven (met name alcohol is duur)

Over de activiteiten

We maken afwisselende tochten waarbij we soms door het hotelbusje worden weggebracht of opgehaald. De tochten zijn niet heel lang of zwaar. Wel kan het weer een verzwarende factor zijn, door sneeuw en/of harde wind.  
Onze langlauf groepsreizen zijn bedoeld voor sportieve mensen die de SNP langlaufcursus in de Dolomieten met goed gevolg hebben gedaan, of al eerder (minimaal een week) in de heuvels of bergen hebben gelanglauft. Je moet het stijgen en dalen echt onder de knie hebben. Op de eerste dag van de reis zal de langlauf techniek opgefrist worden, daarna gaan we dagtochten maken.
Omdat Golsfjellet een bekend langlaufgebied is voor de Noren, is de bewegwijzering rond het hotel uitzonderlijk goed. Je kan dus altijd een dag op eigen houtje aan het laufen slaan. Of je gaat met een boek van het uitzicht genieten....

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht – Gol is afhankelijk van de route/veerverbinding. Via Hirtshals - Larvik is het ca. 1250 km.

Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen

Rijden in Noorwegen is erg mooi en gaat niet snel. Reken op 60 km/uur gemiddeld, tenzij je op een van de weinige snelwegen zit, bv. van Oslo naar het noorden. 
Op een aantal wegen en bij sommige bruggen of tunnels wordt tol geheven door je kenteken te scannen. De tol wordt geïnd door je op www.epass24.com aan te melden. 

In Noorwegen rijdt al meer dan 1 op de 5 auto's elektrisch.
Opladen (DC snel laden of AC gewoon laden) is geen enkel probleem. Misschien niet direct bij de hotels, maar altijd in de buurt. 

NB. Zorg voor goede winterbanden.

Trein informatie

Als je per trein naar Noorwegen wilt reizen, kan je het best een stuk met de veerboot afleggen, bv. de nachtboot Kiel - Oslo.

Klik hier voor een overzicht van de veerboten naar Noorwegen

In Oslo sluit je je de volgende dag op het vliegveld aan bij de groep (half uur per trein), voor de busrit naar het hotel.
Mocht de groep een vroege vlucht hebben, dan haal je de charterbus niet. 
Dan kan je met de trein van Oslo naar Gol (ca. 3 uur, zie www.vy.no) en je (tegen een vergoeding) laten ophalen door het hotel.
Of je neemt de boot een dag eerder en overnacht in Oslo, met tijd om de stad te bekijken.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugvlucht, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met de bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Veerboot informatie

Klik hier om een veerboot te reserveren.

Wij raden aan om je overtocht pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je rechtstreeks met SAS naar Oslo-Gardermoen v.v.

Vluchtschema
SK 822 Amsterdam - Oslo vertrek om 12.45 aankomst 14.30 uur
SK 827 Oslo - Amsterdam vertrek om 16.30 aankomst 18.25 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen. 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf vliegveld Oslo-Gardermoen rijden we met een charterbus in 3-4 uur naar het hotel, aansluitend op bovenstaande vlucht.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugvlucht, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met de bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’). Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Noorwegen ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist. 

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.  

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal. 
Carmacal Golsfjellet-Kamben langlauftrip 501590

De langlauf uitrusting kan je ter plaatse in het hotel huren en betalen. Reserveren is niet nodig. Er is keuze uit wax en no-wax langlaufski's.
Het weer kan variëren van zeer koud en guur tot zonnig, windstil weer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Je uitrusting (kleding) moet dus van een goede kwaliteit zijn. Verder raden we je aan om een goede thermosfles mee te nemen om gedurende de tochten je thee of koffie warm te houden en een lunchtrommel om je zelfgesmeerde boterhammen in op te bergen.
In Noorwegen is het verplicht om in de sauna badkleding te dragen. 

Paklijst:
• Dagrugzak (35 liter)
• Bergschoenen (voor een wandeling in de sneeuw)
• Slippers of sloffen voor binnen
• Zwemkleding voor de sauna (niet verplicht)
• Fleece
• Lange onderbroek of legging
• Gamaschen om sneeuw uit je schoenen te houden
• Handschoenen (waterdicht), muts (over de oren), sjaal
• Wind- en waterdichte jas en broek
• Zonnehoed of pet
• Zonnebrandcrème en lippencrème met UV-filter
• Zonnebril en evt skibril
• Zakmes (niet in handbagage)
• Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
• Metalen thermosfles en lunchtrommel
• Sporttape (tegen blaren)
• GELDIG paspoort
• Kopieën van reisdocumenten
• Pinpas of creditcard (in Noorwegen is contant geld bijna uitgestorven)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis ook onze aanvullende winterscholing gevolgd, waardoor hij extra is getraind op het gebied van lawine- en sneeuwkunde. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Noorwegen bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/noorwegen. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/noorwegen/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als je op reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt je vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat je niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Golsfjellet

Noorwegen - Valdres

Langlaufen over Golsfjellet

Langlaufen vanuit Kamben Høyfjellshotell

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.