Noorwegen - Jotunheimen, 8 dagen Dagtochten op sneeuwschoenen of langlaufski’s

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Actief in de sneeuw

Wintervakantie vanuit hotel Hindsæter

Cross-country over een glooiend en imposant arctisch toendralandschap met uitzicht op de hoogste toppen van de Jotunheimen, op sneeuwschoenen of langlaufski’s. Vanuit het knusse en comfortabele Hindsaeter hotel maak je dagtochten in de omgeving van Hindsæter. Je kan ook op stap met een lokale gids in de Ice-canyon van de Sjoarivier. Een zeer afwisselende week in Noorwegen, waar het nog echt kan winteren.

Uniek aan deze reis

 • Gastvrije eigenaren
 • Heerlijk eten
 • Knusse accommodatie
 • Meerdere activiteiten mogelijk
 • Sneeuwzeker
 • Je hond mag mee
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Noorwegen - Jotunheimen

In het langgerekte Sjoadal aan de oostkant van Nationaal Park Jotunheimen ligt aan de rand van een vriendelijk dennenbos het knusse en comfortabele Hindsæter hotel. Vanuit het hotel zijn talloze langlauftochten te maken op ski’s dan wel op sneeuwwandelschoenen. Wat dacht je van een crosscountrytocht door het elandenrijke oerbos op de hellingen van de 1687 m hoge Refjellet? Of een dag ice-canyon tussen grillige bevroren watervallen en ijsspelonken in de kloof van de Sjoarivier? Je bepaalt zelf welke activiteit jouw voorkeur heeft. De terreingesteldheid rondom Hindsæter leent zich perfect voor afwisseling: sneeuwschoenwandelen en lange crosscountrytochten over glooiend en imposant arctisch toendralandschap met uitzicht op de hoogste toppen van de Jotunheimen, waaronder de Glittertind met hoogte van 2470 m.

Je bent de gehele week te gast bij André Sundero en Karola Wenzel, in het knusse en comfortabele hotel Hindsæter. Dit hotel is gelegen op een hoogte van 900 m in het bosrijke Sjoadal: de winterverblijfplaats van veel elanden. In het berghotel, oorspronkelijk gebouwd in 1898, heerst een aangename informele Noorse sfeer, met gevoel voor traditie en historie.

Dag 1 Aankomst in Hindsaeter

Aankomst in Hindsaeter.

Overnachting in

Hindsaeter - Hindseter Fjellhotel

Dag 2 Introductie langlaufen

De dag begint met een korte (1-2 uur) introductie over het langlaufen, voor de beginnende langlaufers. Je kan vandaag zelfstandig een mooie tocht maken op de goed gemarkeerde loipen. Je kan natuurlijk ook op pad op sneeuwschoenen. Na het avondeten volgt een toelichting op het programma voor de rest van de week.

Overnachting in

Hindsaeter

Dag 3 Sneeuwschoenwandeling met gids

Vandaag met je met een van de gidsen een tocht op sneeuwschoenen. Natuurlijk ga je op zoek naar elanden. Tijdens de tocht zal de gids een knus kampvuur maken en er zijn verrekijkers om de elanden te spotten.

Dag 4 Langlaufen vanuit Hindsaeter

In het SNP-informatiepakket vind je de volgende routes die je zelfstandig kan maken vanuit Hindsaeter. Deze routes zijn gemarkeerd:

Langlaufen langs Sjoarivier en Hindsaeterkampen. Om eerst te wennen aan de ski's maak je eerst een rustige tocht door de dennenbossen langs de oevers van de Sjoarivier, waar in de winter regelmatig elanden waargenomen kunnen worden. Via de berkenzone bereik je de boomgrens en de nog hoger gelegen Hindsaeterkampen (1100 m) met een weids uitzicht over de brede vallei van het Sjoadal. Via de top daal je weer af naar Hindsateter om bij te komen in de sauna of bij de open haard. Tochtinformatie: afstand: 13 km, hoogteverschil: 300 m stijgen en dalen, duur: 5 - 6 uur.

Langlaufen naar Hindkluftin. Je begint met een korte maar pittige klim naar de boomgrens gelegen Hindkluftin om vervolgens te genieten van de unieke vergezichten vanaf de Hindflyinhoogvlakte over het weidse Sjoadal en omliggende Jotunheimentoppen. Na het ronden van de Hindsaeterkampen waar in de winter regelmatig elanden waargenomen kunnen worden, keert u via het bosrijke Skobekkendal en Steinholet terug naar Hindsaeter. Tochtinformatie: afstand: 10-18 km, hoogteverschil: 300-600 m stijgen en dalen, duur: 5-7 uur.

's Avonds na het eten wordt er een wandeling op sneeuwschoenen gemaakt en kun bij helder weer genieten van een noordelijke sterrenhemel en misschien wel het Noorderlicht...

Overnachting in

Hindsæter

Dag 5 Ice-canyoning

Vandaag ga je met een gids ice-canyoningen in de Sjoakloof. Je maakt een wandeling door de bevroren rivierkloof met spectaculaire bevroren watervallen en mooie natuurlijk ijssculpturen met prachtige blauwe kleuren.

Overnachting in

Hindsæter

Dag 6 Sneeuwwandelen vanuit Hindsaeter

In het SNP-informatiepakket vind je de volgende routes die je zelfstandig kan maken vanuit Hindsaeter. Deze routes zijn gemarkeerd:

Sneeuwwandelen naar voet van de Russli. Je klimt geleidelijk door eerst het bos en dan over de hoogvlakte naar de ronde top die je vanuit de huiskamer van het hotel ziet liggen. De Russli. Een lange geleidelijke klim, waarbij je beloont wordt met mooie vergezichten. Aan de voet van de Russli kunt u over de hoogvlakte weer terug lopen. Ook kun je eventueel de Russli zelf beklimmen. Tochtinformatie: afstand: 17-19 km, hoogteverschil: 900 m stijgen en dalen, duur: 6-7 uur

Sneeuwwandelen naar de Veoknappe en Veodal. Je loopt een ronde langs de Hindsaeterkampen naar het topje van de Veoknappe. Vanaf hier loop je langs de diepe kloof van de rivier de Veo. Deze steek je later over om over de hoogvlakte Hindflyin terug te lopen. Als u geluk heeft treft u sneeuwhoenen en ijswatervallen in de kloof aan. Tochtinformatie: afstand: 14 km, hoogteverschil: 500 m stijgen en dalen, duur: 6 uur

Sneeuwwandelen naar Tjörnosen en eventueel de Dyrtjörnhöi of Stuttgongkampen. Nadat je de bevroren Sjoarivier bent over gestoken, klimt je over een steil bospad naar het boven de boomgrens gelegen Tjörrnosdal - een arctisch toendralandschap: de leefomgeving van de rendieren -met als hoogtepunt de beklimming van de Dyrtjörnhoi (1687 m) met een mooi uitzicht op de oostelijke toppen van de Jotunheimen. Je bepaalt zelf of u naar de top gaat of eerder omkeert; het uitzicht is adembenemend. Tochtinformatie: afstand: 15 km, hoogteverschil: 750 m stijgen en dalen, duur: 6-7 uur

Sneeuwwandelen naar de Hindkluftin. Je begint met een rustige tocht door de dennenbossen rond Hindsaeterkampen, waar in de winter regelmatig elanden waargenomen kunnen worden. Via de berkenzone bereik je de boomgrens en de nog hoger gelegen Hindkluftin (1300 m) met een weids uitzicht over de brede vallei van het Sjoadal. Na een lunchpauze daal je weer af naar Hindsaeter om bij te komen in de sauna of bij de open haard. Tochtinformatie: afstand: 12 km, hoogteverschil: 400 m stijgen en dalen, duur: 5-6 uur

Overnachting in

Hindsæter

Dag 7 Langlauftocht

Vandaag maak je een tocht op ski’s naar Lemonsjoen (20 km) en ’s middags word je teruggebracht naar Hindsaeter.

Overnachting in

Hindsæter

Dag 8

Je verblijf in Hindsaeter eindigt na het ontbijt.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je bent de gehele week te gast bij André Sundero and Karola Wenzel in het knusse en comfortabele Hindsæter hotel, gelegen op een hoogte van 900 m. Het hotel ligt in het bosrijke Sjoadal, de winterverblijfplaats van veel elanden. In het berghotel, oorspronkelijk gebouwd in 1898, heerst een aangename informele Noorse sfeer, met gevoel voor traditie en historie. Er zijn gewone (kleine en eenvoudige) tweepersoonskamers en saetersuites. De Saetersuites zijn ruime tweepersoonskamers. Ze zijn in 2020 gebouwd en zeer sfeervol ingericht. Er is geen TV en er is wifi in de lounge.

De wellness is de trots van de eigenaren. Bij de bouw is veel oud hout gebruikt uit de omgeving. Er is een grote sfeervolle sauna, met infrarood cabine en whirlpool. De douches bevatten regenwater en vanuit de sauna kan je direct in de sneeuw springen! Er zijn grote handdoeken voor de sauna aanwezig. Er zijn geen badjassen. Zwemkleding is verplicht in Noorwegen als je naar de sauna gaat! 

Over de maaltijden

’s Morgens maak je je lunchpakket zelf klaar aan het uitgebreide Noorse ontbijtbuffet. Je zelf meegebrachte thermoskan wordt gevuld met thee, koffie of warme bessensap.
’s Avonds is er een meer dan uitstekend diner met een saladebuffet. De voortreffelijke maaltijden zijn een mix van de internationale en de traditionele Noorse keuken. Karola zal iedere avond een korte toelichting geven over de maaltijd. In de keuken worden voornamelijk lokaal geproduceerd voedsel gebruikt. Na het eten is er natuurlijk een lekker kopje koffie of thee in de sfeervol ingerichte zitkamer met een grote open haard.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen
 • 7x ontbijt, lunchpakket en diner
 • Sneeuwwandel- en langlauftocht met gids van het hotel
 • IJs-canyoning excursie met gids
 • Huur langlaufmateriaal, sneeuwschoenen en slee
 • Gebruik van de wellness
 • Transfer Lemonsjoen
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis
 • Transfers Otta - Hindsæter v.v. (optioneel)
 • Verzekeringen

Over de activiteiten

Het wandelen op sneeuwschoenen is zwaarder dan gewoon wandelen, afhankelijk van de sneeuwcondities. De tochten die je kan maken duren 5 tot 7 uur, waarbij aanzienlijke hoogteverschillen (max. 750 m) overwonnen dienen te worden. Een goede conditie is dan ook een vereiste. Ervaring in het wandelen op sneeuwschoenen is niet vereist. Voor de cross-country langlaufers geldt dat deze reis geschikt is voor langlaufers met ervaring zowel binnen als buiten de loipe. Het afdalen en stijgen dien je redelijk te beheersen. Een goede conditie is een pré. Je maakt de tochten met een dagtochtrugzak voorzien van lunchpakket, thermosfles en enige extra kleding. De dagtochten van gemiddeld 6 uur per dag gaan deels over gemarkeerde loipes en er wordt deels buiten de loipe een eigen spoor getrokken, waarbij stokmarkeringen ervoor zorgen dat je niet verdwaalt. De routes hebben geen al te grote hoogteverschillen, van 250 tot 400 m per dag. Het weer, wind, kou en sneeuwval, kan de zwaarte van de tocht sterk beïnvloeden.

Extra dagen

Het is niet mogelijk om extra dagen bij te boeken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht-Hindsæter is ca. 1350 km. Je kan je auto parkeren bij Hindsæter Fjellhotel. Kies je voor een veerverbinding, dan past een veerverbinding van Kiel naar Oslo of van Frederikshavn naar Oslo hierbij het beste.

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Noorwegen en Zweden kan je uitstekend terecht bij onze partner Overtocht.nl.

Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden aan om je overtocht pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Oslo Gardermoen.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Nota bene
Wil je je eigen ski's meenemen vanuit Nederland, houdt dan met het volgende rekening. Als je met KLM vliegt kost het mee nemen van je ski uitrusting 45 €, per enkele reis, mits van de voren aangemeld. Op de luchthaven betaal je een hoger tarief. 
SAS rekent 30 €, per enkele vlucht mits minimaal 8 dagen voor vertrek aangemeld. Op de luchthaven betaal je 70  Onder de ski-uitrusting vallen één paar ski’s, 2 stokken en 2 skischoenen. Wil je je eigen ski's meenemen, geeft dit dan door bij de boeking. 

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld Oslo-Gardermoen (OSL) reis je per openbaar vervoer verder door naar je bestemming. Houd bij de keuze van je vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en een middagvlucht terug. Je kan natuurlijk ook een extra overnachting boeken in Oslo vooraf of na afloop van je reis.
Je reist op eigen kosten na aankomst in Oslo/Gardermoen per trein (via Lillehammer) door naar Otta. Kijk voor treintijden en detailinformatie op www.vy.no. Deze trein dien je van te voren te boeken. Het kan namelijk zijn dat deze trein vol is en ter plaatse niet meer te boeken is.
In Otta kan je alleen op zaterdag worden opgehaald door de accommodatie (afstand ongeveer 60 km, duur 1 uur) Deze lokale transfer kost 240 Noorse kronen p.p. enkele reis. Wil je gebruik maken van deze transfer, dan dien je dit bij boeking aan ons door te geven. De taxibus vertrekt in Otta om 18.00. Op zaterdagmorgen vertrekt de hotelbus om 10.00 in Hindseater. De exacte rijtijden zullen afhangen van de uiteindelijke treintijden.
Als je op andere tijden en dagen van Otta naar Hindsaeter wil, dan moet je een plaatselijke taxi nemen. Deze kost ongeveer 2000 NOK per rit.

Je dient op zaterdag te beginnen.

Noorse kronen voor privé-uitgaven.

Om de tochten in de omgeving van Gjendesheim te maken, kan je ter plaatse een transfer regelen (60 NOK pp per enkele transfer).

Op aanvraag mogelijk, eventuele kosten dienen ter plaatse betaald te worden.

Een goede sneeuwwandeluitrusting bestaat uit een paar sneeuwschoenen die worden bevestigd onder je eigen bergwandelschoenen en een paar skistokken. Dankzij de grote oppervlakte van de sneeuwschoenen zak je minder diep in de sneeuw en kan je ontspannen lopen. Je schoenmaat is niet van belang, aangezien de binding in lengte verstelbaar is. Je bergschoenen moeten warm, goed geïmpregneerd en vooral stevig zijn (enkelhoog, B of C categorie). Daarnaast gebruik je twee (verstelbare) skistokken als evenwichtsteun. De sneeuwwandeluitrusting wordt ter plaatse gehuurd en betaald. De huur voor een week bedraagt 350 NOK, 95 NOK per dag. Alleen sneeuwschoenen kosten 300 NOK per week en 80 NOK per dag.
In Noorwegen kunnen temperaturen variëren van zeer koud tot warm, zonnig en windstil weer. Ook fikse sneeuwstormen met harde wind kunnen voorkomen. Je uitrusting (kleding) moet dus van een goede kwaliteit zijn. Verder raden we je aan om een goede thermosfles mee te nemen om gedurende de tochten je thee of koffie warm te houden.

In Noorwegen is het verplicht om in de sauna badkleding te dragen. 

Paklijst

 • EHBO sporttape
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Bergschoenen
 • Sandalen of (hut-)slippers
 • Fleecejack
 • Handschoenen
 • Muts
 • Sjaal
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Zaklamp of hoofdlamp
 • Zakmes
 • Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
 • Veldflessen
 • Zwemkleding voor in de sauna
 • Lang ondergoed
 • Skipully
 • (Langlauf)handschoenen
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Skibril
 • Lippencrème met UV-filter
 • Gamaschen

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

sneeuwwandelen_in_de_jotunheimen.jpg

Noorwegen - Jotunheimen

Dagtochten op sneeuwschoenen of langlaufski’s

Wintervakantie vanuit hotel Hindsæter

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 514 klanten