hoog_op_de_fjell.jpg

Noorwegen - Fjell & Fjord, 14 dagen Van gletsjer naar zee

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

wandelvakantie langs fjellstue, pension en hotel, meest met bagagevervoer

Wandeltrektocht van de toendra op de Hardangervidda en de fjell van de Hallingskarvet naar de diepe Aurlandsfjord . De wandelingen worden afgewisseld met enkele schitterende treintrajecten zoals de Flåmsbanen en de trein naar Finse. Op de Hardangerjökulen maakt u een gletsjertocht en op de Auerlandfjord maken we een boottocht. De reis eindigt met een bezoek aan de mooie stad Bergen.

Uniek aan deze reis

Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Noorwegen - Fjell & Fjord

Van ruige, door gletsjerijs gegeselde hoogvlaktes naar de verstilde schoonheid van de Noorse fjorden. Idyllisch gelegen zomerboerderijen in schril contrast met noeste berghutten. Dit is Noorwegen zoals het moet zijn: afwisselend en onvoorspelbaar. Deze trektocht met bagagevervoer begint in het groene en vriendelijke Hallingdal, de toegangspoort tot de grootste hoogvlakte van Noorwegen: de Hardangervidda. De eerste vier dagen van de reis maken we dagtochten tussen Ål en Geilo. We wandelen door berkenbossen en met lage toendravegetatie bedekte fjells waar de bergketens Reineskarvet en Hallingskarvet bovenuit rijzen. Per spoor gaan we verder naar Finse (1222 m), het hoogst gelegen station van Noorwegen, aan rand van de immense Hardangervidda. Onder begeleiding van een Noorse gids maken we hier een gletsjertocht over de Hardangerjökulen, na de Jostedalsbreen de grootste gletsjer van Zuid-Noorwegen. Een driedaagse trekking, met wat extra bagage in onze rugzak, brengt ons van de arctische hoogvlakte door het canyonachtige Aurlandsdal naar de immens diepe Aurlandsfjord bij Flåm. Loodrechte granietwanden verzinken hier in het peilloos diepe fjord. Tijdens een boottocht aanschouwen we dit van dichtbij. De volgende dag kunnen we, als de weergoden meewerken, vanaf de top van de Prest (1363 m) zelfs het Sognefjord zien liggen. Met de Flåmsbanen, het spectaculairste treintraject van Noorwegen, gaan we terug de hoogvlakte op. Aansluitend treinen we door naar de kleurrijke havenstad Bergen. Fjell en fjord vloeien hier samen in de Atlantische Oceaan.

Dag 1

Per vliegtuig reizen we van Amsterdam naar Oslo. In Oslo nemen we aansluitend een minibus via Hönefoss en Gol in ca. 4 uur naar het in het langgerekte Hallingdal gelegen dorp Ål. Dit centrum van Noorse volkskunst ligt aan het begin van de bergketen Hallingskarvet. U dineert (afhankelijk van het vluchtschema) onderweg of in Ål.

Overnachting in

Ål

Dag 2

Na een vroeg, uitgebreid Noors ontbijt beginnen we aan de zogenaamde fjellweg naar Nordheim. Deze route begint tussen de sparrenbossen op de helling van het Hallingdal. Nadat we enkele seters, de typisch Noorse zomerboerderijen, gepasseerd zijn, komen we in de berkenvegetatiezone met veel dwergberken en jeneverbessen. Tijdens het grootste deel van de route bevinden we ons op een hoogte boven de 1000 m, in de overgangszone naar het open toendralandschap. Hier kunnen we genieten van de weidse vergezichten over het laag gelegen Hallingdal. We dalen over de Gamle Kyrkjeveggen af naar Vats (780 m). Na een korte transfer komen we aan in het fjellhotel. Wandelduur: 7,5 uur, 450 m stijgen en dalen.

Overnachting in

hotel Bergsjostolen

Dag 3

Vandaag lopen we rond het meer waar we vanuit onze berghut tegen aankijken. Langs een smal bergpad boven de boomgrens tussen o.a. de dwergberken lopen we naar het Rodingen meer om vervolgens over het plateau van de Vardehovda (1190 m) te lopen. Op deze top kunnen we lunchen met eenprachtig uitzicht. Via een klein paadje door vaak drassig terrein wandelen we rond het bergmeer Bergsjoen (1079 m)  heen, op weg naar het hoogste punt van vandaag, de Mörehovda (1249 m). Op de top kunnen we genieten van het uitzicht op de noordelijk gelegen bergketen Reinskarvet en de markante Hallingskarvet ver in het zuiden. Van hier dalen we weer af naar ons fjellhotel. Duur 6 uur en 500 m stijgen en dalen.

Overnachting in

hotel Bergsjostolen

Dag 4

We wandelen veelal boven de boomgrens naar het meer Varaldsetvatnet (1001 m). Nadat we langs het meer gewandeld zijn, maken we een steile, korte klim naar het hoogste punt van deze dag. Vanaf de Brennhovda (1243 m) hebben we opnieuw een prachtige uitzichten richting Hallingskarvet. Door een moerassig toendralandschap dalen we eerst geleidelijk af tot bij de boomgrens. Dan volgt een steile afdaling naar het dorp Hovet, vanouds een boerennederzetting gelegen aan de Hovsfjorden (585 m). Een korte transfer brengt ons bij het meer Sundalsfjorden. Duur: 6 uur, 500 m stijgen en 900 m dalen.

Overnachting in

Hovet

Dag 5

Een minibus brengt ons terug naar Hovet. Nadat we de rivier Storani zijn overgestoken beginnen we weer met een pittige klim door een prachtig berkenbos naar het bergmeer Belgvatnet (1059 m) aan de rand van het plateau Budalshögdene. Op deze open hoogvlakte zijn nog diverse oude zomerboerderijen te vinden. We vervolgen de route in de brede vallei van Vestreim. Voor ons ligt de grillige noordwand van de Hallingskarvet. Over de brede rug van de Havdalshovda bereiken we de zomerhuizen van Geilohovda. Vanaf deze bergrug, kijken we uit over Geilo. Duur: 6 uur, 610 m stijgen en 480 m dalen.

Overnachting in

Geilo

Dag 6

Per taxibus rijden we naar de zomerboerderij Prestholtseter, die aan de voet van de Skarvet ligt. Daar begint de steile klim tegen de rotsachtige wand van de Hallingskarvet. Eenmaal boven komen we in een witte wereld van sneeuw- en ijsvelden, die de opvallend vlakke en brede kam bedekken. De vriendelijke toendravegetatie heeft plaats gemaakt voor een bont kleurenpallet van gele, rode en witte korstmossen in een grijswitte wereld. Via dezelfde route of via de Tuftelia keren we naar de zomerboerderij vanwaar we naar Geilo terug rijden. Wandelduur 7 uur, 700 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Geilo

Dag 7

Vandaag is de ochtend ter eigen besteding. Geilo biedt mogelijkheden voor een ontspannen wandeling in de directe omgeving of het bezoeken van winkels met Noorse handwerkkunst. Ook is er een klein openluchtmuseum met traditionele boerenhuizen en bijgebouwen. In de middag vertrekken we per trein naar de berghut Finsehytta, op 1222 m hoogte gelegen, aan de noordgrens van de hoogvlakte Hardangervidda. We bevinden ons te midden van een van de meest uitgestrekte wildernisgebieden van Europa. Na aankomst op het station van Finse, moeten we 500 m met onze bagage naar de Finsehytta lopen, die op een prachtige plek aan het Finsevatnet ligt. Het uitzicht vanuit de hut op de gletsjerkap van de Hardangerjökulen is indrukwekkend.

Overnachting in

Finsehytta

Dag 8

Deze dag maken we onder begeleiding van een Noorse gletsjergids een tocht over de Hardangerjökulen. Het hoogste punt van de gletsjerkap reikt tot 1876 m. Door een onherbergzaam landschap stijgen naar de voet van de gletsjer. We worden door middel van een veiligheidstouw aan elkaar gezekerd en krijgen een helm op. Bij helder weer hebben we vanaf de gletsjer een spectaculair uitzicht op de zuidkant van de bergketen Hallingskarvet. Duur: 6 à 7 uur, 500 m stijgen en dalen. Speciale gletsjerervaring is niet nodig.

Overnachting in

Finsehytta

Dag 9

Vandaag beginnen we aan onze driedaagse trektocht naar de Aurlandsfjord en nemen de benodigdheden voor twee nachten en wat extra kleding mee in onze dagrugzak. We beginnen de tocht langs de wild stromende Finseå rivier en blijven de gehele dag boven de boomgrens, in een wereld van steen, sneeuwvelden en mini-gletsjers. Eerst klimmen we naar een pasje op hoogte van 1617 m en hebben uitzicht op het nabij gelegen Sankt Pål. Over een kleine gletsjer dalen we steil af boven langs het blauwe water van het Omnsvatnet. Over een grillig en stenig pad, dat geregeld wordt onderbroken door sneeuwvelden, dalen we af naar de berghut Geiterygghytta (1229 m). Duur: 6 uur, 470 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Geiterygghytta

Dag 10

We beginnen de dag met een geleidelijke klim over de westhelling van de Sundhellerskarvet (1613 m) naar een hoogte van 1400 m. Vervolgens dalen we af naar de halverwege gelegen berghut Steinbergdalshytta. Na de lunchpauze vervolgen we onze route over een moeilijk begaanbaar, rotsig pad hoog op de steile bergflank. We dalen af in een steeds nauwer wordende en rijker begroeide canyon. Daar waar de canyon zich verbreedt ligt bij het meertje Aurdalsvatnet (813 m) ons volgende overnachtingsadres. Duur: 8 uur. 400 m stijgen en 800 m dalen.

Overnachting in

Østerbø Fjellhytta

Dag 11

Volgens veel Noren is de wandeling van vandaag een van de meest bijzondere wandelroutes van hun land. We wandelen door nauwe rivierdalen, door smalle canyons, langs steile afgronden en passeren prachtige panorama’s. De route begint langs de oever van de Aurlands rivier. Bij gunstige weersomstandigheden snijden we een rivierbocht af met een klim naar een schitterend uitzichtpunt over de Aurlandscanyon: de Bjornstigen. We nemen een kijkje bij de donkere kolkgaten van Vetlahelvete. Afdalend naar het gehucht Vassbygdi merken we dat het warmer wordt. We hebben de fjell achter ons gelaten en hebben de groene fjordenkust bereikt. Vanaf Vassbygdi nemen we de bus naar Flåm, dat is gelegen aan de Aurlandsfjord (30 minuten rijden). Hier nemen we de bekende Flåmsbaan naar ons hotel in Vatnahalsen.  Binnen een afstand van 20 km voert de trein ons van zeeniveau naar Myrdal, dat op een hoogte van 866 m ligt. Zo reist u vandaag van de fjord met haar vriendelijke boomgaarden, naar de sneeuwvelden en rotsformaties van de fjell. Onderweg houdt het treintje even halt bij de spectaculaire waterval Kjosfossen. Duur: 7 uur. 300 m stijgen en 950 m dalen.

Overnachting in

Vatnahalsen

Dag 12

Tijd voor ontspannen kennismaking met het fjordenlandschap. Na het ontbijt gaan er weer met de Flåmsbaan naar Flåm en hier nemen we de bus (20 minuten) door twee lange tunnels naar Gudvangen dat is gelegen aan de Næröyfjorden, het werelderfgoedfjord. Van hier nemen we de veerboot terug Aurland, die ons 1,5 uur lang door twee van de nauwste fjorden van Noorwegen voert. Vanaf Aurland maken we een korte busrit naar een fraai uitzichtpunt op een hoogte van 800 m boven de fjord. Van hier wandelen we 1,5 u omhoog naar de bergtop Prest, de Priester (1363 m), vanwaar we bijna loodrecht naar beneden kijken over de Aurlandsfjord en de in de verte gelegen Sognefjord. We nemen dezelfde route terug naar de hoofdweg en worden met de bus terug naar Flåm gebracht. Hier nemen we weer de Flåmsbaan naar Vatnahalsen. Wandeling naar de Prest: 1,5 uur stijgen en 1 uur dalen. Hoogteverschil: 560 m.

Overnachting in

Vatnahalsen

Dag 13

Een korte wandeling, 30 min, brengt ons naar het station van Myrdal en hier stappen we in de Bergenexpress. U ziet van achter het coupé-raam het landschap veranderen als we geleidelijk dalend naar de vriendelijke havenstad Bergen treinen. Vroeg in de middag, op 2 uur reizen vanaf Myrdal, arriveren we in Bergen. U heeft de middag en de volgende ochtend gelegenheid om de bezienswaardigheden van deze oude en cultuurrijke stad te bewonderen.

Overnachting in

Bergen

Dag 14

We gaan per bus naar het vliegveld en vliegen terug Amsterdam.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in sfeervolle, houten Noorse berghutten, pensions en hotels. Het karakter en het comfort van de verschillende accommodaties verschilt dan ook sterk. Alle accommodaties samen waarderen we gemiddeld als niveau 2.

Bovendien kunnen per accommodatie de slaapkamers verschillen: van 2- en 4-persoonskamers in een hoofdgebouw tot bijgebouwtjes (hutten) met één- tot vier-persoonskamertjes. In alle accommodaties zijn warme douches en vaak zijn er was- en droogkamers voor een kleine handwas aanwezig. Voor twee overnachtingen tijdens de trektocht dient u wel uw lakenzak en toilettas in uw dagrugzak mee te nemen. In sommige hutten zijn de eenvoudige latrine wc's in een apart gebouw.

Over de maaltijden

De maaltijden tijdens de tocht zijn inbegrepen. De ochtend begint met een zeer uitgebreid ontbijtbuffet, waarbij u zelf uw lunchpakket maakt (heeft u een thermosfles, dan kunt u die dagelijks laten vullen) en ‘s avonds krijgt u een eenvoudig, maar degelijk driegangen maaltijd, inclusief koffie of thee. De lunch in Bergen is niet inbegrepen.

Inbegrepen

 • alle transfers in Noorwegen per bus en trein waaronder de  Flåmsbanen
 • boottocht Gudvangen - Auerland
 • verblijf in berghutten/berghotels
 • bagagevervoer tussen de accommodaties
 • alle maaltijden vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 14
 • gletsjertocht onder extra begeleiding van Noorse gletsjergids
 • diensten 1 SNP reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (optioneel, zie prijsinformatie)
 • maaltijden tijdens heenreis
 • lunches in Bergen
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • evt. overige entrees
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele verlenging

Over de activiteiten

De dagtochten variëren in zuivere looptijd van 5 tot 8 uur. De te overbruggen hoogteverschillen wisselen sterk van een paar honderd meter tot een maximum van 900 m stijgen en dalen. Het terrein is vrij ruig en rotsachtig, wat betekent dat de paden veelal oneffen en stenig zijn. Goede tredzekerheid is noodzakelijk. Een enkele keer komt u door moerassig terrein en kan de ondergrond drassig zijn. Toch adviseren wij geen fjell-laarzen, maar een stevige wandelschoen met een goed profiel. De weersomstandigheden in het fjordengebied en op de fjell kunnen een verzwarende factor vormen.

Speciale verzekering

Voor deze reis dient u zich aanvullend te verzekeren met een gevaarlijke sportentoeslag voor de gletsjertocht op dag 8. Wanneer u uw reisverzekering bij SNP afsluit, vermeld dit dan bij uw boeking. Deze extra verzekering van Unigarant kost € 1 p.p.p.d. met een minimum van € 5 en kan alleen worden afgesloten in combinatie met een kort- of doorlopende reisverzekering van Unigarant.

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Oslo (Gardermoen) of in de eerste accommodatie.

Over de route en parkeergelegenheden


Vluchtinformatie

Wanneer je de heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met KLM naar Oslo(Gardermoen), terug vanaf Bergen.

Vluchtschema
KL 1143 Amsterdam-Oslo vertrek om 09.20 aankomst 11.05 uur
KL 1188 Bergen - Amsterdam vertrek om 14.10 aankomst 15.55 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Het definitieve vluchtschema ontvang je samen met het ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Bagagevrijdom: bij de KLM moet je voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor jou bestemming.

Praktische informatie

Voor het slagen van een dergelijke tocht zijn de weersomstandigheden van belang. Is het stabiel en zonnig weer, dan valt het wandelen niet zwaar. De eerste dagen tijdens de wandelingen in Hallingdalen tussen Ål en Geilo zal de temperatuur milder zijn en regenkansen kleiner. Het weer is met name boven de boomgrens dus vooral in de Hardangervidda niet altijd voorspelbaar. Dit betekent dat u rekening moet houden met harde wind en kans op regen. De periodes die wij gekozen hebben, bieden de wandelaar de meeste kans op mooi weer. Maar zelfs sneeuwval is op de gletsjer bij Finse mogelijk. U bent hier immers op ruim 1000 m hoogte. De gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 10º en 20 ºC, terwijl het 's nachts dicht bij het vriespunt kan komen. Aan de fjord bij Flåm is het altijd milder, maar de kans op neerslag en laaghangende bewolking is aanzienlijk.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. In berghutten is het mogelijk versnaperingen te kopen. Circa € 150,- aan Noorse Kronen zal voor de meeste mensen voldoende zijn. U kunt na aankomst in Oslo of later in Geilo, Flåm of Bergen geld pinnen of wisselen.

Per charterbus reizen we in 4 uur van het vliegveld van Oslo naar Ål in Hallingdal, het startpunt van onze tocht richting Hardangervidda. Na vijf dagen kent de trektocht een onderbreking in de vorm van een korte treinverplaatsing van Geilo naar Finse. Tijdens het verblijf in Flåm aan de Aurlandsfjord zijn er enkele verplaatsingen per ferry en lijnbus. De voorlaatste dag reizen we per trein van Flåm, via de beroemde Flåmsbanen en via Myrdal naar Bergen aan de Atlantische Oceaan.

http://www.nsb.no

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan deze reis te beginnen: voorwaarden voor optimaal wandelplezier. Een goede oefening is om in de weken voorafgaand aan de reis een paar stevige wandelingen te maken. Zo kunt u uw voeten en schoenen, rug en rugzak weer even aan elkaar laten wennen.

Een zonnebril is verplicht op gletsjertocht, een gletsjerbril is beter.

Omdat uw bagage voor u vervoerd wordt, kunt u ook volstaan met een weekendtas of koffer. Een grote rugzak verdient echter de voorkeur vanwege de diverse verplaatsingen van vliegveld naar bus of van accommodatie naar treinstation e.d. In Finse, Geilo en Bergen liggen de accommodaties op 5 à 15 minuten lopen van het treinstation. Waar mogelijk bestellen we een taxi om de bagage dan te vervoeren. In veel accommodaties kunt u een handwas doen dankzij de aanwezige droogkamers. Dit betekent dat u geen overmatige hoeveelheid kleding mee hoeft te nemen. Voor uw dagtochten dient u te beschikken over een degelijke dagtochtrugzak (inhoud 35 liter) met ruimte voor proviand, thermos, warme en regenkleding. Vanwege de driedaagse trektocht van Finse naar Auerland, moet er in uw dagrugzak voldoende ruimte zijn voor wat extra kleding, spullen voor de nacht en toiletartikelen. De rest van de bagage wordt dan per trein naar het eindpunt van de trekking gebracht, zodat u alleen met de benodigde extra bagage hoeft te lopen.

 • een degelijke dagtochtrugzak (ca. 35 liter)
 • goed ingelopen en stevige, hoogsluitende bergschoenen met een goed profiel.
 • In verband met mogelijk overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren.
 • advies om gehele bagage mee te nemen in een grote rugzak i.v.m. diverse bus- en treintransfers
 • schoenvet
 • lakenzak (in alle hutten zijn dekens/dekbedden aanwezig)
 • handdoeken
 • zaklamp
 • eventueel zwemkleding
 • warme en winddichte kleding (bijv. fleecevest)
 • goede (bij voorkeur ademende) regenkleding (bijv. goretex-jack)
 • eventueel thermisch ondergoed (bijv. Helly Hansen)
 • gamaschen
 • geïsoleerde thermosfles (minimaal 1 liter)
 • handschoenen, muts, shawl
 • eventueel zitmatje
 • zonnebril en zonnebrandolie
 • eventueel uitschuifbare wandelstokken
 • anti-muggenzalf of olie, eventueel fijnmazig muggennetje voor over het hoofd
 • Noorse valuta (Noorse Kronen)
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • eventueel zakmes, verrekijker, fototoestel
 • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: sporttape, rekverband, middelen tegen blaren ('second skin').

Er zijn momenteel geen bijzonderheden.

Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Sinjarheim_Aurlandsdal_Jan_K.JPG

Noorwegen - Fjell & Fjord

Van gletsjer naar zee

wandelvakantie langs fjellstue, pension en hotel, meest met bagagevervoer

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat.  Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen