in_de_loipe.jpg

Noorwegen - Espedalen, 8 dagen Langlaufen vanuit fjellstue Ruten

Cookies op SNP

De website van SNP maakt gebruik van cookies.

Meer informatie

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Actief in de sneeuw

langlaufen vanuit fjellstue Ruten, groepsreis

Lekker langlaufen in het ongerepte Espedalen. Vanuit het gezellige Noorse bergpension Ruten verken je de bossen van Frederikseterfjellet  en langlauf je over de hoogvlakte van Børkdalsfjellet over de bekende Peer Gyntloipe. En na de inspanning lekker in de hottub of bij de open haard!

Uniek aan deze reis

 • Gezellige fjellstue
 • Langlaufen in eigen loipennet
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Noorwegen - Espedalen

Aan de oevers van het Espedalsvatnet, zo’n 80 km ten noorden van Lillehammer, ligt de fjellstue Ruten, onze uitvalsbasis voor een wintercompositie door ‘Peer Gynts Rike’. Noorse tradities in combinatie met de ongerepte natuur van het landschapspark Espedalen vormen een garantie voor een prachtig winteravontuur. Aan beide zijden van het op 700 m hoogte gelegen Espedalsvatnet rijzen glooiende, met bossen bedekte hellingen op tot de kale bergtoppen, waarvan de Ruten (1517 m) en de Gråhoin (1445 m) de hoogste zijn. Na elke dagtocht kunt u genieten in de sauna of een drankje nuttigen in de sfeervol ingerichte lounge. Ruten Fjellstue wordt al generaties lang met veel enthousiasme beheerd door de familie Brenden. In dit in traditioneel Noorse stijl ingerichte oude Noorse bergpension wordt u hartelijk ontvangen door Berit en Arthur. ’s Avonds knappert het haardvuur in de lounge en is er buiten een gezellige warme houten tobbe, de Badestamp, om in de vrieskou lekker te badderen.

Direct buiten de fjellstue stapt de langlaufer zo op het uitgebreide loipenet, gelegen op een hoogte tussen 700 en 1400 m. Het maakt Espedalen geschikt voor gevarieerde dagtochten met veel klimmetjes en afdalingen en brengt u zowel onder als boven de boomgrens.

Dag 1

Vliegreis Amsterdam – Oslo met aansluitend een 3-4 uur durende bustransfer van vliegveld Gardermoen naar het op 850 m hoogte gelegen Ruten in het Espedal ten noorden van Lillehammer.

Overnachting in

Fjellstue Ruten

Dag 2 - 7 Langlaufen

Dit is een greep uit de langlaufmogelijkheden. De uitvoering van het programma is natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden. Het definitieve programma wordt aan het begin van de week door de reisleider gepresenteerd. In Espedalen is een groot deel van de tochten zowel in de klassieke- als in de skatingstijl te volgen.

 • De tocht naar het gehucht Hattdalseter gaat over de Peer Gyntloipe. Je hebt een mooi zicht op de berg Ruten en je kunt bij helder weer zelfs het Rodanegebergte zien. Tochtinformatie: duur 3-4 uur, hoogteverschil 250 m stijgen en afdalen.
 • Over de Gulloipe via uitzichtpunt Lohaugen gaan we naar de tussen de dennenbossen verscholen Espedalen Fjellstue. Na de lunchpauze gaan we via het open landschap van Frederiksetermyra terug naar Ruten. Tochtinformatie: duur 6 uur, hoogteverschil 350 m stijgen en dalen.
 • Tocht naar de boven de boomgrens gelegen verwarmde hut Bingsbu, van daar heb je een prachtig uitzicht over het hele Espedalen. Na de lunch trekken we om de berg Sprengpiggen en dalen geleidelijk door de berken- en dennenbossen af naar Ruten Fjellstue. Tochtinformatie: duur 6 uur, hoogteverschil 375 m stijgen en dalen.
 • Een wat langere gevarieerde tocht via Frederiksseter, met een prachtig uitzicht op de Ruten (1516 m), langs de flanken van de berg Frederiksæterfjellet naar de verwarmde hut Tonebu, daarna volgt een mooie afdaling via zomerboerderij Venliseter naar de oevers van Breisjöen en weer terug naar Ruten. Tochtinformatie: duur 6-7 uur, hoogteverschil 450 m stijgen en dalen.
 • Vanuit de fjellstue Ruten vertrekken we over de bosloipe naar Dalseter en via de hutjes van Haugasætra en Kopperslåa daal je af naar het Breidsjöenmeer en over de loipen, gelegen aan de andere kant van het meer, glijden we door het bos naar Veslevolten. Aan het einde van de toct volgt nog een pittige klim terug naar Ruten. Tochtinformatie: duur 4-5 uur, hoogteverschil 200 m stijgen en afdalen.
 • Bij mooi weer maken we een tocht boven de boomgrens. De route gaat via de Peer Gyntweg naar een hoge bergpas (1400 m) langs de berg Ruten naar Hestadalen met fraai uitzicht op de toppen van Rondane en Jotunheimen. Via de hut Bingsbu dalen we af naar Ruten Fjellstue. Tochtinformatie: duur 6-7 uur, hoogteverschil 600 m stijgen en afdalen.

Dag 8

Na het ontbijt stappen we in de bus die ons terug brengt naar vliegveld Gardermoen waar we aansluitend de vlucht Oslo - Amsterdam nemen.

NB Programma

De uitvoering van het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden. Eventuele wijzigingen zijn te allen tijde ter beoordeling van de reisleider. Het programma aan het begin en het einde van de reis kan in verband met mogelijke veranderingen van vertrek- en aankomsttijden gewijzigd worden.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

U overnacht in Ruten Fjellstue, gelegen in een afwisselend langlaufgebied op 850 m hoogte . In dit traditionele Noorse bergpension wacht u een gastvrije ontvangst. ’s Avonds knappert het haardvuur in de lounge. U kunt gratis gebruik maken van de eenvoudige sauna en er is een droogruimte voor de kleding en uitrusting aanwezig. Uw eenvoudige kamer is voorzien van douche en toilet.
Buiten de fjellstue is een Noorse Badestamp, een houten meerpersoons tobbe. De tobbe wordt eenmaal per week warm gestookt met hout. Een bezoek aan de tobbe kost 100 nok p.p. In de vrieskou is het hier heerlijk badderen.
In het op 500 m gelegen hotel Dalseter is een zwembad... met uitzicht!

Over de maaltijden

Tijdens het uitgebreide ontbijtbuffet maakt u zelf uw lunchpakket klaar en vult u de thermosfles met thee, koffie of warme bessensap. Gaat u een dagje niet op pad dan kunt u (tegen betaling) ook van het uitgebreide lunchbuffet gebruik maken. ’s Avonds is er een smakelijk driegangendiner. Eenmaal per week is er een uitgebreid buffet.

Inbegrepen

 • transfers van en naar de luchthaven Gardermoen
 • verblijf in fjellstue op basis van halfpension en lunchpakket vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8
 • gebruik sauna
 • diensten SNP reisleider

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • gebruik langlaufuitrusting
 • gebruik badestamp
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Over de activiteiten

Je langlauft met een dagrugzakje met extra kleding, lunchpakket, thermos en fototoestel. De tochten gaan over heuvelachtig terrein met af en toe een pittige klim. De dagtochten zijn niet langer dan 16 kilometer en de dagelijkse hoogteverschillen zijn maximaal 600 meter. De tochten duren 5 tot 7 uur per dag. Er is een geleidelijke opbouw in de zwaarte van de dagtochten, waarbij meerdere keren de lunch gebruikt wordt in de verwarmde hutten Tonebu en Bingsbu. Omdat de langlaufroutes goed gemarkeerd zijn, kun u deze desgewenst inkorten.

Vanwege het heuvelachtige terrein is deze reis geschikt voor ten minste licht gevorderden: minimaal een week langlaufervaring (een langlauf cursus gevolgd en deze met goed gevolg afgesloten, of andere vergelijkbare ervaring).

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op de luchthaven van Oslo.

Vluchtinformatie

Wanneer u uw heen- en terugreis door SNP laat regelen, vliegt u met KLM naar Oslo v.v.

Vluchtschema
KL 1143 Amsterdam - Oslo vertrek om 10.20 aankomst 12.10 uur
KL 1144 Oslo - Amsterdam vertrek om 12.55 aankomst 14.50 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Uw definitieve vluchtschema ontvangt u samen met uw ticket binnen 3 weken voor vertrek.

Bagage informatieBagagevrijdom: bij de KLM moet u voor veel bestemmingen voor ieder stuk ruimbagage betalen. Raadpleeg voor vertrek de website van de KLM wat de bagageregels zijn voor uw bestemming.

Het meenemen van eigen ski’s kost 20 € per enkele reis als je de ski's van tevoren aanmeld op de website van KLM website van de KLM Doe je dit niet dan betaal je 30 € per enkele reis op de luchthaven. Het totale gewicht van de skiset mag niet meer dan 23 kg zijn. We adviseren je daarom het materiaal ter plaatse te huren.

Praktische informatie

In het binnenland van Noorwegen is het weer in december en januari overwegend stabiel, maar het kan zeer koud zijn. Normaal gesproken komt het kwik overdag niet boven de –10 graden Celsius en er kunnen periodes voorkomen dat de temperatuur beneden de –20 graden blijft. Zolang het niet te hard waait zijn deze lage temperaturen geen beletsel om buiten actief bezig te zijn. Integendeel, de krakende kou en de laagstaande zon in een pastelgekleurde hemel zorgen voor een heel bijzondere sfeer, die nergens anders te vinden is. Wel moet uw uitrusting hierop berekend zijn. Dit wil zeggen een warme muts op het hoofd, enkele lagen wol of fleece voor het bovenlichaam, een maillot onder een winddichte broek voor de benen en zeer warme handschoenen of wanten. Als het erg koud is kunnen er buiten geen lange pauzes worden gemaakt. Als er geen overdekte lunchgelegenheid is, maakt u daarom op een dag meerdere korte pauzes (5-10 minuten) waarin snel wat gegeten en gedronken wordt.

Noorse kronen voor privé-uitgaven. In de fjellstue kunt u betalen met creditcard en pinpas.

Vanaf het vliegveld Oslo-Gardermoen wordt u per bus in drie tot vier uur tijd naar de fjellstue gebracht. De duur is afhankelijk van de winterse omstandigheden.

Voor het langlaufen in gespoorde loipes gebruikt u wax ski’s. De SNP reisleider zal u leren hoe de ski's iedere morgen gewaxed moeten worden.

Het materiaal is ter plaatse bij de accommodatie te huur. U betaalt 550 Noorse kronen voor de huur van het materiaal voor de hele week. De fjellstue heeft een ruim assortiment en tijdens de week is het altijd mogelijk ski’s om te ruilen voor een ander model of maat.

In Noorwegen kan het weer variëren van zeer koud (-20 graden) zonnig, windstil winterweer tot fikse sneeuwstormen met harde wind. Uw kledinguitrusting moet dus van een goede kwaliteit zijn. Verder is het erg handig om als veldfles een thermosfles mee te nemen, zodat de drank warm blijft.

Paklijst:

 • EHBO sporttape
 • Dagrugzak (35 liter)
 • Bergschoenen
 • Sandalen of (hut)slippers
 • Fleece jack
 • Handschoenen
 • Muts
 • Sjaal
 • Wind- en waterdicht jack
 • Zonnehoed of pet
 • GELDIG paspoort
 • Kopieën van reisdocumenten
 • Zonnebrandolie
 • Zonnebril
 • Hoofdlamp (alleen in december-januari)
 • Zakmes
 • Snacks (bijv. mueslirepen, zakjes soep)
 • Thermos veldfles
 • Lang ondergoed
 • Skipully
 • (langlauf)handschoenen
 • Winddichte en sneeuwafstotende broek
 • Skibril
 • eventueel zwemspullen
 • Lippencreme met UV-filter
 • Vette huidcreme (uierzalf of vaseline), als bescherming tegen de kou
 • Gamaschen

Momenteel zijn er geen bijzonderheden

Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.

Voor een verblijf in Noorwegen hebt u een paspoort of Nationale Identiteitskaart nodig, die tenminste geldig zijn voor de duur van uw verblijf.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Noorwegen (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Noorwegen erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Noorwegen geldig is, dan kunt u een kortetermijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
De meeste gemeenten beschikken over gezondheidscentra met huisartsenspreekuren. Voor een apotheek kunt u vaak terecht in een winkelcentrum.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Muggen
Vooral eind juni en de eerste helft van juli komen veel muggen voor. Dit kan plaatselijk zeer verschillend zijn. In moerassige gebieden en in de berkenzone komen veel meer muggen voor dan boven de boomgrens in rotsachtig terrein. Eind augustus zijn er nauwelijks nog muggen. Het is raadzaam een goed anti-muggen middel mee te nemen en het verdient aanbeveling te wandelen met lange broek en lange mouwen.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

winterzon_in_espedalen.jpg

Noorwegen - Espedalen

Langlaufen vanuit fjellstue Ruten

langlaufen vanuit fjellstue Ruten, groepsreis

Zwaarte
Comfort
Actief in de sneeuw
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaar o.b.v. kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen