Frankrijk - Ecrins, 10 dagen Met je hoofd in de wolken door de Franse Alpen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs gîtes d'étape en berghutten

Zoek de hoogte op in Frankrijk! Het Parc National des Écrins staat bekend als het mooiste hooggebergte van de Franse Alpen, en ach vooruit, misschien wel van Europa. De Écrins zijn heel anders dan de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Misschien is het de superblauwe lucht en het heldere licht, of de snel eroderende Terres Noires, de overvliegende gieren en grote kuddes schapen. De Fransen noemen dit 'sauvage', en dat is het zeker. Wild en ongetemd.
In tien dagen maak je een tocht rondom indrukwekkende bergtoppen, overnachtend in berghutten en gîtes d'étape. Onderlangs de Meije-gletsjer, over steile hellingen en langs kristalheldere watervallen; deze wandeltocht is een uitdaging. Ga jij die aan?

Uniek aan deze reis

 • Adembenemend uitzicht op de gletsjers van de Meije
 • Ontembare vierduizenders
 • Glooiende valleien en ruige bergkammen
 • Watervallen van Valgaudemar
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Tour d'Écrins

We zullen er eerlijk over zijn: het Parc National des Écrins is niet voor iedereen weggelegd. Maar als je in goede conditie bent en van hiken houdt, dan is dit the place to be. Droom even mee: bergtoppen die tot hoogtes van vier kilometer reiken, eeuwig bedekt met sneeuw en ijs, valleien vol bloemenvelden, een gier suist boven je hoofd voorbij. En dan is dat alles ook nog eens bereikbaar via goed aangelegde paden.
Tijdens deze wandeltocht door het Parc National des Écrins wordt je bagage zo veel mogelijk voor je vervoerd. Daardoor hoef je niet steeds dat gewicht mee te dragen. Je slaapt in afgelegen bergdorpjes in gîtes d'étape, sfeervolle verblijven voor trekkers. Je slaapt ook twee keer in een berghut. De reis begint op het groene plateau van Emparis, met uitzicht op de Meije-gletsjer. Vanaf daar trek je rondom het ondoordringbare bergmassief. Aan de zuidkant ga je over steile hellingen, soms cross country. Na de watervallen en kaarmeren van Valgaudemar en Valjouffrey eindig je in de diepe vallei van de Oisans.
De Écrins zijn heel anders dan de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Misschien is het de superblauwe lucht en het heldere licht, de snel eroderende Terres Noires, de overvliegende gieren en grote kuddes schapen. De Fransen noemen dit sauvage, en dat is het zeker. Wild en ongetemd.

 

Dag 1

Zeg maar dag Nederland! We pakken overdag de trein naar Grenoble, vanaf waar we in anderhalf uur per minibus doorreizen naar de gîte in Mizoën - al op 1.130 meter hoogte. Dit pittoreske dorp ligt op een plateau langs de bergwand van het Massif des Écrins. Je uitzicht: het stuwmeer van Chambon onderin de vallei van de Oisans.

Overnachting in

Mizoën

Dag 2

De tocht begint! Het pad gaat eerst bovenlangs het donkere water van het stuwmeer van Chambon. Erosie heeft diepe geulen in de steile helling uitgesleten. Er is ook weinig plantengroei in de terres noires. Na de hutjes van Le Clots wordt het groener. Hier begint een pittige klim. We kunnen uithijgen bij de boerderijen van Fey op het grasplateau Emparis, op 2.200 meter hoogte. Vanaf hier kijken we uit op de gletsjers op de noordhellingen van de Meije (3.982m). We eindigen de dag in het dorpje Les Terrasses op 1.780 meter hoogte. Onze bagage wacht op ons in de gîte. Als het helder is, kunnen we genieten van de kleuren van de zonsondergang op de grillige ijsvelden van de Meije. 

Lengte 20 km, 1.500m stijgen en  900m dalen, 7 uur wandelen.

 

Overnachting in

La Grave (Les Terrasses)

Dag 3

We schudden de spierpijn van ons af en beginnen na het ontbijt met een afdaling naar La Grave. Dit fotogenieke dorpje ligt onderaan de kilometershoge noordwand van de Meije. We wandelen langs het riviertje de Romanche, dat de Oisans-vallei heeft uitgesleten. Vanuit het bos komen we in weiden vol bloemen. Bij de Pas d’Anna Falque beklimmen we een gletsjerdrempel in de vallei met een mooie waterval, daarna verwijdt het dal zich weer maar wordt het landschap ruiger. Omringd door bergen gaan we verder naar het gletsjermeertje voor de met puin bedekte ijstong van de Glacier d’Arsine. Dit landschap van steen en ijs is het letterlijke hoogtepunt van de wandeling, op 2.400 meter. Vanaf hier dalen we af naar het dorpje Le Casset. De bagagebus brengt ons vanaf daar in drie kwartier naar Vallouise aan de oostzijde van de Écrins. Bereid je voor op schoonheid, want dit is midden tussen de vierduizenders, aan de voet van de reusachtige Pelvoux (3.943). Top!

Lengte 24 km, 1.200m stijgen en 1.400m dalen, 7,5 uur wandelen.

 

Overnachting in

Vallouise

Dag 4

Dit wordt een reis binnenin een reis. We overnachten in een berghut. Dat betekent dat we onze rugzak vullen met wat extra kleren, onze toiletspullen en een lakenzak. In twee dagen doorkruisen we het zuidelijke deel van de Écrins, waar we stukken minder andere wandelaars zullen tegenkomen. De bus brengt ons op weg naar het beginpunt zodat we niet over asfalt hoeven te stappen. We gaan in de schaduw van het bosachtige dal van de Onde richting Entre les Aygues. Het verstilde dal van de Selle lopen we stroomopwaarts door met uitzicht op de Pic de Verdonne (3.327m). Langs een verdwaalde zomerboerderij wordt het pad steeds steiler. Ons hoogtepunt: de Col de l'Aup Martin (2.761m). Om ons heen is een wereld van ruige bergen. We nemen de Pas de la Cavale (2.735m) over de volgende bergrug. Dan dalen we steil af naar de beloofde berghut van Chaumette waar we overnacht in een prachtige bergkom. Er is zacht gras om in uit te rusten bij aankomst.

Lengte 17 km, 1.400m stijgen en 1.000m dalen, 6,5 uur wandelen.

N.b.: Vroeg in de zomer is de Col de l’Aup Martin soms nog onbegaanbaar, vanwege steile sneeuwvelden. We laten ons dan iets verder weg afzetten en lopen van Fournels, door een ander dal, rechtstreeks naar Pas de la Cavale. Deze wandeling komt sterk overeen met het origineel.

 

Overnachting in

Refuge de Chaumette

Dag 5

Je wordt in de bergen wakker. Je strekt je uit en bekijk de rotspartijen. Zo wil je toch altijd opstaan? Vandaag gaan we naar de vallei van Valgaudémar, beroemd om de vele watervallen. We beginnen dit laatste stuk van de rondtocht om het bergmassief van de Sirac (3.440) over kleine paadjes waar maar weinig gewandeld wordt. Het is een klim naar de hoge bergen van Col de la Vallette (2.668m), waar we een 'haute route' volgen door de in zachter gesteente uitgesleten bergkommen van Gouiran en Haut Plat. Dit komt uit in de Col de Vallonpierre (2.607m). Hier kijk je naar het zuiden uit over het dal van Champoleon, in het noorden ligt in de diepte het meertje van Vallonpierre. De hut daar is een goede plek om warme chocolademelk of een café au lait te drinken. Je daalt verder af naar de hut van Xavier Blanc in het hoofddal van Valgaudémar. Het laatste stuk pad voor vandaag gaat stroomopwaarts langs struikjes en blokken van de morenen. Het eindpunt is een gîte in het gehuchtje Le Casset.

Lengte 23 km, 1.300m stijgen en 1.900m dalen, 8 uur wandelen.

 

Overnachting in

le Casset (la Chapelle-en-Valgaudemar)

Dag 6

Nog een tweedaagse tocht, dit keer minder zwaar. We vullen onze rugzakken weer en beginnen de dag rustig, rondkijkend in het dorp La Chapelle. Vanuit hier is het een steile klim langs de tachtig meter hoge waterval Cascade de Combefroide. Langs een grasweide stijgen we verder tot een met puin gevulde kom. En daar komt onze volgende bergpas in zicht: de Col des Colombes (2.405m). Na de oversteek van deze pas zien we de bergmeertjes van Lautier. Hier kan je goed uitrusten voor het laatste stuk, over de Col des Clochettes naar de Refuge des Souffles (1.968). Dat wordt lekker slapen vandaag.

Lengte 13 km, 1.450m stijgen en 600m dalen, 6 uur wandelen.

 

Overnachting in

Refuge des Souffles

Dag 7

Een rustig dagje. We nemen de tijd voor ons ontbijt, genieten nog eens van de uitzichten. Zodra we aan de wandel gaan is het eerst allemaal nog op hoogte, onderlangs de rotspieken van het Massif des Souffles. We klimmen naar de Col de Vaurze (2.500m) en dalen steil af naar het gehuchtje Le Désert. Dat ligt lekker verlaten in het dal van Valjouffrey (1.266). We slapen weer in een gîte, een eenvoudig maar gezellig plekje.

Lengte 10 km, 550m stijgen en 1.550m dalen, 5 uur lopen.

 

Overnachting in

le Désert (Valjouffrey)

Dag 8

Ook vandaag valt de wandeling mee. Maar het wordt er wel eentje die je nog lang zal bijblijven. Eerst klimmen we stevig naar de volgende bergpas, de Col de Côte Belle (2.2290m). We komen langs een wilde bergbeek en daarna de rotswanden van de Aigulles des Marmes. Het uitzicht op de pas is fenomenaal: bergen, twee verschillende valleien van de Valjouffrey. Maar ook de afdaling is bijzonder. We gaan langs een richel van tot verticale stand geplooide gesteentelagen die de 'Orgelpijpen van Belle Côte' worden genoemd. We eindigen in het dorpje Valsenestre, in het natuurreservaat van Béranger. Ook hier weer een eenvoudige gîte.

Lengte 11 km, 1.000m stijgen en 900m dalen, 5,5 uur wandelen.

 

Overnachting in

Valsenestre

Dag 9

Helaas. Het is alweer de laatste dag. Maar we eindigen onze Tour des Écrins met een knaller. Eerst klimmen we, van geleidelijk naar steeds steiler, tot we op de Col de la Muzelle (2.615m) zijn. De klim eindigt met een steil en stenig stuk. Bij de doorgang in de rotswand van Rochers de la Muzelle worden we echter getrakteerd met een prachtig zicht op de bergen. Voor ons ligt het groene Lac de la Muzelle (2.100m). Een goede plek om straks na de afdaling te pauzeren. De laatste afdeling loopt vervolgens via watervallen en door een dal dat steeds groener en lieflijker wordt naar Le Bourg d'Arud in de vallei Vénéon.

Lengte 16 km, 1.400m stijgen en 1.700m dalen, 7 uur wandelen.

Na de wandeling worden we in een half uurtje naar de gîte van de Mizoën gebracht. Die kennen we nog van de eerste nacht.

Overnachting in

Mizoën

Dag 10

Het zit erop. We nemen nog een ontbijt samen en genieten na van de mooie rondtocht. Daarna worden we in ongeveer een uur naar Grenoble gebracht, waar we op de trein terug naar plat Nederland stappen.

NB Programma

Let op: Alle vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. Of bovenstaand programma precies zo kan worden uitgevoerd ligt aan de plaatselijke (weers)omstandigheden. Wij overleggen een mogelijke programmawijzigingen met jou, de reiziger, maar de uiteindelijke keuze ligt bij de reisleider. Soms moeten we een programma en de uitgebreide reisbeschrijving tijdens een seizoen aanpassen, omdat de omstandigheden ons daartoe dwingen. Ingrijpende veranderingen geven altijd aan de reizigers door.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

We slapen in berghutten en in gîtes d'étape. Dat laatste kan een verbouwde boerderij zijn, een landhuis of een chalet. Soms ligt een gîte afgelegen, soms in een typisch Frans dorpje. Het zijn meestal authentieke en ontspannen plekken met veel gastvrijheid, in een landelijke omgeving. Denk aan één of meer slaapzalen (dortoirs) of meerpersoonskamers (4-6 bedden) met stapelbedden en een warme douche op de gang. Je neemt je eigen lakenzak mee. 
Twee nachten slaap je in een berghut (réfuge). Hier slaap je op een dortoir en er zal weinig luxe zijn. Maar dat wordt dan weer goedgemaakt door de ligging: midden tussen de bergtoppen van drieduizend meter hoogte. Het bagagevervoer kan niet bij de berghutten komen, dus neem je de basale benodigdheden als kleding en een lakenzak tijdens de wandeling mee in je rugzak. De rest van de bagage wordt naar de volgende overnachtingsplek gebracht. 

 

Over de maaltijden

De eigenaar of beheerder van de gîte of berghut zorgt voor ontbijt en avondeten. Daarnaast maakt hij of zij lunchpakketten klaar voor onderweg in de natuur. Dit zijn soms salades. Neem hiervoor een afsluitbaar plastic bakje en lepel of vork mee.

N.B.: Lunch en ontbijt in de hutten kan vrij eenvoudig zijn. Dus neem van huis wat snacks en lekkers voor onderweg mee, want in de hutten is de keuze beperkt.

 

Inbegrepen

 • Verblijf in gîtes of réfuges
 • Alle maaltijden van diner op dag 1 tot en met ontbijt op dag 10
 • Bagagevervoer (behalve de twee berghutten)
 • Transfers op dag 3, 4 en 9
 • Diensten 1 SNP-reisleider
   

Niet inbegrepen

 • Heen- en terugreis per dagtrein (optioneel)
 • Verzekeringen
 • Eigen uitgaven
 • Transfers als je zelf de reis wilt uitbreiden

Over de activiteiten

We zullen er eerlijk over zijn: het Parc National des Écrins is niet voor iedereen weggelegd. Maar als je in goede conditie bent en van hiken houdt, dan is dit the place to be. Droom even mee: bergtoppen die tot hoogtes van vier kilometer reiken, eeuwig bedekt met sneeuw en ijs, valleien vol bloemenvelden, een gier suist boven je hoofd voorbij. En dan is dat alles ook nog eens bereikbaar via goed aangelegde paden. Tijdens deze wandeltocht door het Parc National des Écrins wordt je bagage zo veel mogelijk voor je vervoerd. Daardoor hoef je niet steeds dat gewicht mee te dragen.
De wandelingen hebben fikse hoogteverschillen en op sommige dagen maak je ook behoorlijk veel kilometers (zie detail bij elke wandeldag). De paden bestaan veel uit los steen en er zijn steile stukken, maar over het algemeen goed begaanbaar. In het begin van de zomer kan je hier en daar nog een klein sneeuwveld tegenkomen.
Dit is een pittige trektocht; een goede conditie en ervaring met bergwandelen zijn belangrijk.

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, dan ontmoet je de groep op het station van Grenoble of bij de eerste accommodatie (dit bij boeking doorgeven). Reis je per auto, dan kun je deze in het dorpje Mizoën, waar de tocht begint en eindigt, parkeren.

Treininformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, reis je heen per dagtrein van Rotterdam Centraal, via Brussel-Zuid/Midi, naar Grenoble. Vandaar reis je met een bus verder naar de eerste accommodatie.

NB1. wanneer je in België of Zuid-Nederland woont kan het sneller zijn om in Brussel op te stappen. Dit is mogelijk, maar we kunnen geen korting geven op het speciale groepstarief.
Indien je in Brussel op wilt stappen dien je dit wel aan SNP door te geven; je krijgt dan te horen in welke wagon en op welke stoelen de groep zal zitten.

NB2. We doen onze best om een treinverbinding te reserveren waarbij je niet in Parijs met de metro hoeft over te stappen van Gare du Nord naar Gare de Lyon. 
Om verschillenden redenen is dat echter niet altijd mogelijk.

Treinschema

Heenreis Tijden      Treinnr.
Rotterdam CS - Parijs-Noord  09:58 - 12:35                 THA 9328
Parijs-Noord - Parijs Lyon                            12:35 - 13:45 overgang
Parijs Lyon - Grenoble  14:45 - 17:45 TGV 6919

Terugreis Tijden      Treinnr.
Grenoble -  Parijs Lyon                               10:16 - 13:15                  TGV 6908
Parijs Lyon   - Parijs Noord         13:15 - 14:25 overgang
Parijs Noord - Rotterdam CS  15:23 - 18:02  THA 9357

NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.

Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

Ondanks de zuidelijke ligging komt het voorjaar in de Franse Alpen pas in juni op gang. De winterneerslag en de voorjaarswarmte zorgen dan voor een groen en relatief vochtig landschap. De oostzijde van de Ecrins kennen over het algemeen meer zonneschijn en vangen beduidend minder neerslag dan de valleien van de Valgaudemar en de Valjouffrey aan de westzijde. Kenmerkend voor het hooggebergteklimaat, zijn echter ook de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, tussen zon- en schaduwzijde, tussen dal en berg evenals de snelle weeromslagen. Zo kan het weer op een dag die zonnig begon, snel omslaan en eindigen in mist, regen of onweer. De temperatuur loopt overdag op tot ongeveer 25 ºC. Bovenin de bergen is het koeler (tot 15 ºC) en kan zelfs in de zomer wel eens sneeuw of hagel vallen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Reken voor uw persoonlijke uitgaven op ca. € 100,-. Tijdens de reis is het alleen op dag 3 in La Grave en op dag 6 in La Chapelle-en-Valgaudemar mogelijk geld te pinnen. Wij raden u aan vanuit Nederland voldoende geld mee te nemen voor de hele reis.

Na aankomst op het station Grenoble volgt transfer van ca 1,5 uur per gecharterde bus naar het beginpunt van de trektocht. Aan het eind van de reis rijden we opnieuw in ca 1,5 uur per bus naar Grenoble. Verder is er alleen op dag 3 een transfer van ca 1,5 uur, na de wandeling.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door de Ercins te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken. Zo kunt u uw conditie bijspijkeren en uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

Bergschoenen met een goed profiel zijn onontbeerlijk op deze reis. Ook adviseren wij als regenkleding een regenjas en regenbroek mee te nemen. Een poncho is in dit terrein minder geschikt.

Terwijl u van de ene verblijfplaats naar de volgende wandelt, wordt uw bagage vervoerd. U loopt met een dagrugzakje waarin plaats is voor de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles (minimaal 1,5 liter), een regenjack en eventueel een fototoestel en verrekijker. De dagrugzak moet groot genoeg zijn om wat extra kleding, toiletartikelen en een lakenzak voor een overnachting in een berghut mee te nemen. Wij adviseren u om uw bagage in een frameloze softpack-rugzak of in een weekendtas te vervoeren, en geen spullen los aan de buitenzijde van uw tas of rugzak te binden. Dit in verband met de overstap tussen de treinstations in Parijs en vanwege de beperkte bagageruimte van het bagagebusje. Vanwege de beperkte bagageruimte verzoeken wij u het gewicht tot maximaal 15 kilo te beperken.

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en broek, en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • tupperware bakje en lepel/vork voor salades die bij lunchpakket zitten
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • lakenzak (slaapzak is niet nodig want er zijn dekens aanwezig) en grote kussensloop (voor dikke kussens)
 • licht schoeisel voor in de hutten
 • zaklamp
 • handdoeken
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis onze aanvullende scholing in de Zwitserse Alpen gevolgd, waar hij of zij speciaal is getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS  in het hoge midden- en hooggebergte en voor trekkings in het werken met een local crew. Klik HIER voor meer informatie.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

tour_des_ecrins.jpg

Frankrijk - Ecrins

Met je hoofd in de wolken door de Franse Alpen

Wandelvakantie langs gîtes d'étape en berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten