Frankrijk - Ecrins, 10 dagen Het mooiste van de Franse Alpen

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs gîtes d'étape en berghutten

Prachtige wandeltocht door het Parc National des Écrins, misschien wel het mooiste hooggebergte van de Franse Alpen. Vanaf het groene plateau van Emparis, waar we zicht hebben op de gletsjer van de Meije, trekken we rond het hoogste en ondoordringbare deel van het bergmassief. In het zuidelijke deel van het park zoeken we onze weg over de steile hellingen, soms cross country. Na de watervallen en kaarmeren van Valgaudemar en Valjouffrey  eindigt onze trektocht langs berghutten en gites in de diepe vallei van de Oisans.

Uniek aan deze reis

 • Onderlangs de gletsjers van de Meije
 • Ongenaakbare 4000-ers van het Parc National
 • Stille valleien en panoramische bergkammen
 • Watervallen van Valgaudemar
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Ecrins

Het Parc National des Écrins is een wereld van superlatieven en contrasten en is misschien wel het mooiste hooggebergte van de Franse Alpen. Vierduizend meter hoge, met eeuwig ijs bedekte granietmassieven en lange valleien met een enorme bloemenweelde en rijke dierenwereld. Al dit moois onder een blauwe hemel in een zonnig en stabiel klimaat, ontsloten door goed gemarkeerde wandelpaden. Tijdens deze wandelvakantie maak je een trektocht –met bagagevervoer!- rondom het massief. Vanaf het groene plateau van Emparis, waar we zicht hebben op de gletsjer van de Meije, trekken we rond het hoogste en ondoordringbare deel van het bergmassief. In het zuidelijke deel van het park zoeken we onze weg over de steile hellingen, soms cross country. Na de watervallen en kaarmeren van Valgaudemar en Valjouffrey eindigt onze trektocht langs berghutten en gites in de diepe vallei van de Oisans. We overnachten in sfeervolle gîtes d’étape in kleine bergdorpjes en afgelegen gehuchten en tweemaal in een hooggelegen berghut, waar het bagagetransport niet kan komen. Het is geen gemakkelijke tocht en zeker niet geschikt voor iedereen, maar als je het fysiek aankan, wel een van de mooiste bergwandelervaringen in Europa. De Ecrins zijn duidelijk anders dan de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen, het heeft iets te maken met de superblauwe lucht en het heldere licht, de badlands van de snel eroderende Terres Noires, de enorme, overvliegende gieren, de grote schaapskuddes….Fransen noemen het ‘Sauvage’.

Dag 1

Dagtrein naar Grenoble. Aansluitend reizen we per midibus in ca 1,5 uur naar de gîte van Mizoën (1130m). Dit dorpje ligt op een plateau boven het stuwmeer van Chambon, in de vallei van de Oisans aan de noordzijde van het Massif des Écrins.

Overnachting in

Mizoën

Dag 2

De eerste etappe van onze ‘Tour des Écrins’ is meteen al fraai. Eerst wandelen we hoog boven het donkere water van het stuwmeer van Chambon, ruim 300 meter lager. De bodem bestaat hier uit los en erosiegevoelig materiaal. Diepe geulen zijn in de steile helling van de zogenaamde ‘terres noires’ uitgesleten en begroeiing is schaars. Na de hutjes van Le Clots, die op een uitstekend balkon boven het meer liggen begint het pad te stijgen en wordt het landschap groener. Een pittige klim brengt ons via de boerderijen van Fey op het grasplateau van Emparis, dat op 2200m hoogte ligt. Vanaf deze hoogvlakte hebben we steeds prachtig uitzicht op de gletsjers van de noordhellingen van de Meije (3982m). De wandeling eindigt in het hooggelegen gehuchtje Les Terrasses (1780m), waar onze bagage in de gîte staat te wachten. Bij helder weer zien we de grillige ijsvelden op de flanken van de Meije vanavond langzaam oranje kleuren. Lengte 20 km, 1500m stijgen en 900m dalen, 7 uur wandelen.

Overnachting in

La Grave (Les Terrasses)

Dag 3

Na het ontbijt dalen we eerst af naar het fotogenieke dorpje la Grave, dat onderaan de indrukwekkende noordwand van de Meije, die 2,5 km boven het dorp oprijst. Daarna volgen we de loop van het riviertje de Romanche, dat stroomafwaarts de indrukwekkende vallei van de Oisans heeft uitgesleten. Bos maakt al snel plaats voor bloemenrijke weiden. Bij de Pas d’Anna Falque beklimmen we een gletsjerdrempel in de vallei met een mooie waterval. daarna verwijdt het dal zich weer maar wordt het landschap ruiger. We hebben prachtig zicht op de omringende bergen en uiteindelijk bereiken we het gletsjermeertje voor de met puin bedekte ijstong van de Glacier d’Arsine. Met 2400m is dit het hoogste punt van de wandeling, een desolaat landschap van steen en ijs. Hierna is het alleen nog dalen naar het dorp le Casset. Hier wacht de bus met onze bagage die ons in ca 45 minuten naar Vallouise brengt, in het gelijknamige dal aan de oostzijde van de Écrins. Hier bevinden we ons te midden van de vierduizenders van de Écrins, aan de voet van de reusachtige Pelvoux (3943). Lengte 24 km, 1200m stijgen en 1400m dalen, 7,5 uur wandelen.

Overnachting in

Vallouise

Dag 4

Met wat extra kleren, toiletspullen en een lakenzak voor één overnachting in onze rugzak gaan we op weg om in twee dagen het zuidelijke en minder bezochte deel van de Écrins te doorkruisen. We worden een stukje per bus op weg gebracht zodat we de  eerste kilometers asfalt overslaan. We beginnen de wandeling in het beboste dal van de Onde naar Entre les Aygues, wat letterlijk ‘tussen de wateren’ betekent, omdat hier twee bergbeken samenvloeien. Wij volgen het prachtige en stille dal van de Selle stroomopwaarts. Voor ons ligt de Pic de Verdonne (3327m).We passeren een enkele zomerboerderij en het pad wordt geleidelijk steiler en uiteindelijk staan we op de Col de l’Aup Martin (2761m). De bergwereld die zich om ons heen uitstrekt is ruig en van een indrukwekkende schoonheid. Even verderop steken we bij de Pas de la Cavale (2735) de volgende rug over en dan begint de steile afdaling naar de hut van Chaumette die mooi gelegen is op een met gras bedekte kom (1800m). Lengte 17 km, 1400m stijgen en 1000m dalen, 6,5 uur wandelen.
NB. Vroeg in de zomer is de Col de l’Aup Martin soms nog niet begaanbaar, vanwege steile sneeuwvelden. We laten ons dan iets verder weg afzetten en lopen van Fournels, door een ander dal, rechtstreeks naar Pas de la Cavale. Een in alles vergelijkbare wandeling.

Overnachting in

Refuge de Chaumette

Dag 5

Vandaag ronden we het massief van de Sirac (3440m) als we op weg gaan naar de aan de westzijde van het Massif des Écrins gelegen vallei van Valgaudémar.  Kleine en weinig bewandelde paadjes leiden ons al snel weer hoog de bergen in naar de Col de la Vallette (2668m). Een ‘haute route’ leidt ons door de in het relatief zachte gesteente uitgesleten bergkommen van Gouiran en Haut Plat naar de Col de Vallonpierre (2607m). Hier hebben we mooi uitzicht over het dal van Champoleon in het zuiden. Ten noorden van ons ligt in de diepte het kleine meertje van Vallonpierre, waar we in de hut een café au lait of een choco chaud kunnen drinken. Dan vervolgen we ons dalende pad en uiteindelijk bereiken we bij de hut van Xavier Blanc het hoofddal van Valgaudémar. Dit dal is vooral beroemd vanwege de vele watervallen. Het pad volgt het dal nu tussen lage struiken en moreneblokken stroomafwaarts, tot we uiteindelijk het gehucht le Casset bereiken. Hier overnachten we in een gezellige gîte, waar we onze bagage weer terugvinden. Lengte 23 km, 1300m stijgen en 1900m dalen, 8 uur wandelen.

Overnachting in

le Casset (la Chapelle-en-Valgaudemar)

Dag 6

Opnieuw doen we spullen voor één nacht op hoogte in onze rugzak. Een niet al te lange maar toch stevige wandeling brengt ons vandaag in de Refuge des Souffles, die hoog boven de vallei van Valgaudemar in het massief van de Olan ligt. Een klein stukje lopen van le Casset ligt het hoofddorp van de vallei; La Chapelle. Hier kunnen we even rondkijken voordat we aan de steile klim beginnen die ons langs het van grote hoogte naar beneden stortende water van de Cascade de Combefroide voert. Via een grazige weide klimmen we verder omhoog via een met puin gevulde kom. Al snel komt de Col des Colombes (2405m) in zicht. Het landschap blijft onverminderd spectaculair en nadat we de col zijn overgestoken zien we de mooie bergmeertjes van Lautier vlak voor ons liggen, een zeer fraaie pauzeplek. Daarna is het nog maar even, voordat we vlak na de Col des Clochettes de gezellige Refuge des Souffles (1968m) bereiken. Lengte 13 km, 1450m stijgen en 600m dalen, 6 uur wandelen.

Overnachting in

Refuge des Souffles

Dag 7

Na een rustig ontbijt kunnen we het vandaag kalm aan doen, want slechts 10 km scheiden ons van onze volgende overnachtingsplaats. We blijven lang op hoogte als we onderlangs de rotspieken van het Massif des Souffles lopen. We klimmen naar de Col de la Vaurze (2500m) en dalen dan steil af naar het karakteristieke gehucht le Désert, dat achterin het geïsoleerde dal van Valjouffrey ligt (1266m). We overnachten in een eenvoudige, maar gemoedelijke gîte in het dorpje.  Lengte 10 km, 550m stijgen en 1550m dalen, 5 uur lopen.

Overnachting in

le Désert (Valjouffrey)

Dag 8

Vandaag wacht opnieuw een korte, maar prachtige wandeling! Het eerste deel van de wandeling beslaat de lange klim naar de Col de Côte Belle (2290m). Eerst volgen we een wild stromend bergbeekje en tenslotte, als de rotswanden van de Aigulles des Marmes, rechts van ons, binnen handbereik lijken te komen, begint het pad sterk te zigzaggen. Vanaf de Col hebben we een adembenemend uitzicht over de bergen en de twee valleien van de Valjouffrey. Als we beginnen te dalen passeren we een merkwaardige richel van tot verticale stand geplooide gesteentelagen: de Orgelpijpen van Belle Côte. Daarna brengt de afdaling ons in het dorpje Valsenestre, dat in het natuurreservaat van Béranger ligt. Hier slapen we in een eenvoudige gîte. Lengte 11 km, 1000m stijgen en 900m dalen, 5,5 uur wandelen.

Overnachting in

Valsenestre

Dag 9

De laatste etappe van onze ‘Tour des Écrins’ is bijzonder fraai. ’s Ochtends klimmen we geleidelijk, maar steeds steiler naar de Col de la Muzelle (2615m). Het laatste stuk van deze klim is erg steil en stenig. Als we de doorgang in de rotswand van de Rochers de la Muzelle bereikt hebben, kunnen we genieten van een prachtig zicht op de bergen rondom ons. Voor ons ligt het groene Lac de la Muzelle (2100), waar we na een stevige afdaling heerlijk pauze kunnen houden en ons kunnen verfrissen. Dan wacht ons een laatste, maar zeer afwisselende afdaling langs verschillende watervallen en door een geleidelijk aan groener en lieflijker wordend dal naar Le Bourg d’Arud in de vallei van de Vénéon. Lengte 16 km, 1400m stijgen en 1700m dalen, 7 uur wandelen. Na de wandeling worden we in ca 30 minuten naar de gite van Mizoën gebracht, waar we ook de eerste nacht verbleven. 

Overnachting in

Mizoën

Dag 10

Na het ontbijt rijden we in ca 1  uur naar Grenoble, waar we de trein naar huis nemen.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Eindpunt van de dagelijkse wandelingen is een gîte d’étape: dit kan een verbouwde boerderij zijn, een landhuis of een chalet. Soms ligt de gîte afgelegen, soms in een typisch Frans dorpje. De sfeer is over het algemeen heel gemoedelijk, de gastvrijheid groot en de ambiance authentiek Ze zijn veelal rustiek gesitueerd. In deze eenvoudige accommodaties met één of meer slaapzalen danwel meerpersoonskamers (4-6 bedden), vindt u bedden en een warme douche. Wel moet u een lakenzak meenemen. In sommige gîtes slaapt u op een zogenaamd 'dortoir' in andere op slaapzalen met stapelbedden. Twee nachten verblijft u in een berghut waar het bagagevervoer niet kan komen. U neemt dan wat kleding en een lakenzak voor de nacht mee in uw dagrugzak, terwijl de rest van de bagage naar de volgende gîte wordt gebracht. Hier slaapt u ook op een slaapzaal met ‘dortoir’ en treft u slechts weinig comfort. De bijzondere ligging temidden van drieduizenders, maakt het eenvoudige karakter van de hut echter meer dan goed. 

Over de maaltijden

De eigenaar/beheerder van de gîte of hut verzorgt ‘s morgens een ontbijt en ‘s avonds een uitgebreide en smakelijke avondmaaltijd. Hij of zij maakt ook de lunchpakketten klaar, die we onderweg in de vrije natuur opeten. De lunchpakketten bestaan soms uit salades. Neem hiervoor een tupperware bakje en lepel/vork mee.
NB. Lunchpakketten en ontbijt in de hutten kunnen vrij eenvoudig en sober zijn. Neem daarom voor de wandelingen wat versnaperingen mee. In de hutten is de keuze beperkt.

Inbegrepen

 • verblijf in gîtes of réfuges
 • alle maaltijden van diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 10
 • bagagevervoer (behalve naar 2 berghutten)
 • transfers op dag 3, 4 en 9
 • diensten 1 SNP-reisleider

Niet inbegrepen

 • heen en terugreis per dagtrein (optioneel)
 • verzekeringen
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Over de activiteiten

We overbruggen tijdens deze trektocht door het hooggebergte flinke hoogteverschillen en sommige trajecten zijn vrij lang. De trektocht die u maakt is daarom zonder meer pittig te noemen. De paden zijn vaak stenig maar goed begaanbaar, al wacht er in het begin van de zomer nog wel eens een sneeuwveld. 
Een goede conditie en bergwandelervaring is voor deze trektocht vereist. 

Heen- en terugreis

Waar ontmoet ik de groep

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, dan ontmoet je de groep op het station van Grenoble of bij de eerste accommodatie (dit bij boeking doorgeven). Reis je per auto, dan kun je deze in het dorpje Mizoën, waar de tocht begint en eindigt, parkeren.

Treininformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, reis je heen per dagtrein van Rotterdam Centraal, via Brussel-Zuid/Midi, naar Grenoble. Vandaar reis je met een bus verder naar de eerste accommodatie.

NB1. wanneer je in België of Zuid-Nederland woont kan het sneller zijn om in Brussel op te stappen. Dit is mogelijk, maar we kunnen geen korting geven op het speciale groepstarief.
Indien je in Brussel op wilt stappen dien je dit wel aan SNP door te geven; je krijgt dan te horen in welke wagon en op welke stoelen de groep zal zitten.

Treinschema

Heenreis Tijden      Treinnr.
Rotterdam CS - Parijs-Noord  09:58 - 12:35                 THA 9328
Parijs-Noord - Parijs Lyon                            12:35 - 13:45 overgang
Parijs Lyon - Grenoble  14:45 - 17:45 TGV 6919

Terugreis Tijden      Treinnr.
Grenoble -  Parijs Lyon                               10:16 - 13:15                  TGV 6908
Parijs Lyon   - Parijs Noord         13:15 - 14:25 overgang
Parijs Noord - Rotterdam CS  15:23 - 18:02  THA 9357

NB: Alle tijden zijn onder voorbehoud.

Het definitieve treinschema ontvang je in de week voor vertrek.

Praktische informatie

Ondanks de zuidelijke ligging komt het voorjaar in de Franse Alpen pas in juni op gang. De winterneerslag en de voorjaarswarmte zorgen dan voor een groen en relatief vochtig landschap. De oostzijde van de Ecrins kennen over het algemeen meer zonneschijn en vangen beduidend minder neerslag dan de valleien van de Valgaudemar en de Valjouffrey aan de westzijde. Kenmerkend voor het hooggebergteklimaat, zijn echter ook de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, tussen zon- en schaduwzijde, tussen dal en berg evenals de snelle weeromslagen. Zo kan het weer op een dag die zonnig begon, snel omslaan en eindigen in mist, regen of onweer. De temperatuur loopt overdag op tot ongeveer 25 ºC. Bovenin de bergen is het koeler (tot 15 ºC) en kan zelfs in de zomer wel eens sneeuw of hagel vallen.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. Op dit moment is de trein het meest duurzame vervoersmiddel.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Reken voor uw persoonlijke uitgaven op ca. € 100,-. Tijdens de reis is het alleen op dag 3 in La Grave en op dag 6 in La Chapelle-en-Valgaudemar mogelijk geld te pinnen. Wij raden u aan vanuit Nederland voldoende geld mee te nemen voor de hele reis.

Na aankomst op het station Grenoble volgt transfer van ca 1,5 uur per gecharterde bus naar het beginpunt van de trektocht. Aan het eind van de reis rijden we opnieuw in ca 1,5 uur per bus naar Grenoble. Verder is er alleen op dag 3 een transfer van ca 1,5 uur, na de wandeling.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door de Ercins te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid aan de start verschijnt. Een goede training is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken. Zo kunt u uw conditie bijspijkeren en uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

Bergschoenen met een goed profiel zijn onontbeerlijk op deze reis. Ook adviseren wij als regenkleding een regenjas en regenbroek mee te nemen. Een poncho is in dit terrein minder geschikt.

Terwijl u van de ene verblijfplaats naar de volgende wandelt, wordt uw bagage vervoerd. U loopt met een dagrugzakje waarin plaats is voor de lunch, een warm kledingstuk, een grote veldfles (minimaal 1,5 liter), een regenjack en eventueel een fototoestel en verrekijker. De dagrugzak moet groot genoeg zijn om wat extra kleding, toiletartikelen en een lakenzak voor een overnachting in een berghut mee te nemen. Wij adviseren u om uw bagage in een frameloze softpack-rugzak of in een weekendtas te vervoeren, en geen spullen los aan de buitenzijde van uw tas of rugzak te binden. Dit in verband met de overstap tussen de treinstations in Parijs en vanwege de beperkte bagageruimte van het bagagebusje. Vanwege de beperkte bagageruimte verzoeken wij u het gewicht tot maximaal 15 kilo te beperken.

 • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
 • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
 • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en broek, en fleecevest
 • zonnebrandolie, zonnebril en zonnehoedje
 • handschoenen, sjaal en muts
 • dagrugzakje (min. 30 liter)
 • grote veldfles (minimaal 1,5 à 2 liter) of meerdere kleine flessen
 • tupperware bakje en lepel/vork voor salades die bij lunchpakket zitten
 • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
 • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
 • lakenzak (slaapzak is niet nodig want er zijn dekens aanwezig) en grote kussensloop (voor dikke kussens)
 • licht schoeisel voor in de hutten
 • zaklamp
 • handdoeken
 • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
 • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
 • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
 • enige EHBO-benodigdheden, zoals bijv.: pijnstillers, rekverband, sporttape (onmisbaar voor het afplakken van blaren)

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Alle reisleiders hebben een intensief programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. SNP Opleidingen is sinds 1 januari 2012 een door ANVR gecertificeerde opleiding voor reisleiders. Klik hier voor meer informatie.
Daarnaast heeft de reisleider voor deze reis onze aanvullende scholing in de Zwitserse Alpen gevolgd, waar hij of zij speciaal is getraind op het gebied van oriëntatie, terrein- en materialenkennis en EHBO/BLS  in het hoge midden- en hooggebergte en voor trekkings in het werken met een local crew. Klik HIER voor meer informatie.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

tour_des_ecrins.jpg

Frankrijk - Ecrins

Het mooiste van de Franse Alpen

Wandelvakantie langs gîtes d'étape en berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Reisgezelschap

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Gekozen kamertype
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Of bekijk de veelgestelde vragen