n

Frankrijk - Haute Savoie, 9 dagen GR5 van Lac Leman naar Mont Blanc

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Trektocht langs hotels, auberge, alm- en berghutten

De GR5 is de roemruchte, meer dan 2000 km lange wandelroute van Hoek-van-Holland naar Nice. SNP gaat de komende jaren het spectaculairste stuk GR5 van het Meer van Genève door de ruige Franse Alpen naar Nice aanbieden in 4 etappes. Etappe 1 loopt van Evian-les-Bains naar de Mont-Blanc. Je overnacht om en om in een sfeervol berghotelletje en een fraai gelegen berghut, met overal een lekker maal om bij te komen van de inspanningen. Bagagevervoer is deels mogelijk.

Uniek aan deze reis

 • Uitdagende wandelingen
 • De legendarische GR5
 • Afwisselend berggebied
 • Sfeervolle en mooi gelegen berghutten
 • Start aan het Meer van Geneve
 • Uitdagende wandelingen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

De Mont Blanc in vier reizen

De hoogste berg van West-Europa, de Mont Blanc (4808 meter en een beetje), duikt in meerdere wandelreizen van SNP op. Onbetwiste klassieker is de negendaagse Tour du Mont Blanc. Maar er zijn ook alternatieven. Lees verder...

Dag tot dag

Frankrijk - Haute Savoie - GR5 etappe 1

Dit is de eerste etappe van de GR5 tussen het Meer van Genève en de Middellandse Zee. De komende jaren gaan we de volgende etappes ook aanbieden.

Beknopt programma van Etappe 1

 • Dag 1 aankomst Evian les Bains
 • Dag 2 bus naar Thollon, wandelen naar Neuva Dessous
 • Dag 3 wandelen naar Chapelle d'Abondance
 • Dag 4 wandelen naar Lac de Montrion, transfer naar Lac des Mines d'Or
 • Dag 5 wandelen naar Refuge de Folly
 • Dag 6 wandelen naar Sixt-Fer-à-Cheval
 • Dag 7 wandelen naar Refuge Moede-Anterne
 • Dag 8 wandelen naar Les Houches
 • Dag 9 vertrek

Voor meer info kijk je bij de beschrijving per dag

Dag 1

Aankomst in het levendige stadje Evian-les-Bains aan het Meer van Genève. Hier kun je heerlijk zwemmen in het meer of in het parkachtig buitenzwembad en daarna flaneren over de boulevard.

Overnachting in

Evian-les-Bains

Dag 2

Eerst neem je de bus naar Thollon-les-Memises op 1025 m (ca. 35 min rijden). Hier kan je de wandeling gelijk starten of eerst met de gondelbaan naar 600 m hoger gelegen hoogvlakte zoeven. 
Als je gelijk gaat wandelen heb je een lange geleidelijke klim naar de Col de Corniens (1426 m) en de Chalets de Corniens, mooie plek voor een pauze. Dan volgt er nog een stevige klim naar de Col de Parchet op 1815 m. Hier zie je het onderkomen voor de nacht al liggen in de diepte. Wandeling: 8,5 km, 830 m stijgen, 350 m dalen, 4,5 uur lopen.

Ga je met de gondel omhoog dan loop je een mooie lus over de Pic des Memises, met schitterend uitzicht op Evian en het Lac Leman. Via het in de zomer verstilde ski gebied gaat het verder naar Col de Neuva (1775m). De Dent d'Oche (2221m) is dan al lang in zicht en je hoeft alleen nog maar te dalen naar de alm Nueva Dessous (1500 m). Wandeling: 9,4 km, 490 m stijgen en 580 m dalen, 3,5 uur.

NB. Indien je vandaag overnacht in Refuge de Bise is het wel handig om de gondelbaan te nemen, want je loopt ook nog het eerste deel van de op dag 3 beschreven wandeling. Totaal 18 km, 925 m stijgen en 1175 m dalen, 7,5 uur (zonder Lac de Darbon: 1 km en 150m hoogteverschil minder).

Overnachting in

Neuva Dessous of Refuge de Bise

Dag 3

Een wandeling door een ongerept en wild deel van de Franse Alpen. Steile pieken, verlaten almdorpjes, een helder bergmeer, loodrechte rotswanden en kans op steenbokken. Je begint met een mooie lange klim naar de Chalets de Neuteu en verder naar de pas van 1900m. Hier kan je kiezen om een ommetje langs Lac de Darbon te maken (steenbokken!), of gelijk af te dalen naar de Chalets de Bise (1500m). Hier kan je neerstrijken op het terras om je te prepareren voor de volgende col Pas de la Bosse (1815m), die zich makkelijk laat bedwingen. Er volgt een lange afdaling naar het vriendelijke bergdorp Chapelle d'Abondance (1000m). Wandeling: 15,6 km, 1000m stijgen en 1450 m dalen, 6,5 uur (zonder Lac de Darbon: 1 km en 150m hoogteverschil minder).

Heb je overnacht in Refuge de Bise dan is de wandeling naar Chapelle d'Abondance: 7 km, 300m stijgen, 900m dalen, 3,5 uur lopen.

Overnachting in

Chapelle d'Abondance

Dag 4

Je loopt de vallei uit, maakt een omtrekkende beweging om de spectaculaire Pointe des Mattes (2010 m) en bereikt Col de Bassachaux (1777 m). Ver onder je ligt het Lac de Montriond. Je daalt af naar het dorp Les Lindarets (1400 m), bekend vanwege de loslopende geiten. Wandeling: 19,4 km, 1240 m stijgen, 810 m dalen, 7 uur.
Om het grote skigebied van Avoriaz te vermijden, volgt er nu een transfer van 35 minuten, via Morzine, naar Lac des Mines d'Or.
Het kan ook zijn dat je overnacht aan het Lac de Montriond. Dan word je niet opgehaald in les Lindarets maar daalt verder af naar het meer. Je loopt 1,3 of 2,6 km (afhankelijk van het hotel) langer en je daalt 400m extra. De transfer naar het Lac des Mines d'Or is dan morgenochtend.

Overnachting in

Lac des Mines d'Or of Lac de Montriond

Dag 5

Vanaf het Lac des Mines d'Or op 1400 m hoogte klim je, eerst door bos, later over alpenweiden, langs Refuge de la Golese (1675 m) en verder door ruig karstgebied naar Refuge de Bostan (1770 m). Hier strijk je neer op het terras, met panoramisch uitzicht over de fraaie bergwereld. Dan begint de lange afdaling, die nodig is om om de 'rotsmuur' van de Dents d'Oddaz heen te lopen.  Pas op 1000 m hoogte mag je weer gaan stijgen, op weg naar de spectaculair mooi gelegen Refuge de Folly op 1550 m. Wandeling: 16,7 km, 1200 m stijgen en 1050 m dalen, 7,5 uur.

Overnachting in

Refuge de Folly

Dag 6

Tot nu toe zag je wel allerlei ruige rotspartijen, maar liep je door groene bossen en bergweiden. Dat wordt vandaag anders als je het kale maanlandschap van het Massif des Dents Blanches inloopt en tot bijna 2300 m hoogte komt. Je daalt af naar het Lac de Vogealle en de gelijknamige Refuge (1900m). Prima plek om even bij te komen, met zicht op de Cirque du Bout du Monde, een enorm amfitheater gedomineerd door toppen van rond de 3000 m, blinkende gletsjers en enorme watervallen. Door de Reserve Naturelle de Sixt Passy daal je af richting Sixt-Fer-a-Cheval. Vanaf het eind van de wandeling, bij een restaurantje, is er een korte transfer met een shuttlebusje (in voor- en naseizoen rijdt het shuttlebusje niet en is er een taxi geregeld). 
Wandeling: 16 km, 900 m stijgen, 1500 m dalen, 8 uur. 

Overnachting in

Sixt-Fer-a-Cheval

Dag 7

Gister was al mooi, maar vandaag wordt helemaal een topper! Vanuit de lieflijke vallei maak je een stevige klim naar de Collet d'Anterne. Hier krijg je zicht op de kale wereld van grijswitte, verweerde kalksteen, omlijst door de Rochers des Fiz, een nagenoeg loodrechte muur. Nadat je bent bijgekomen op het terras van Refuge Alfred Wills loop je verder langs het Lac d'Anterne, dat moedig standhoudt in deze steenwoestenij. Een laatste stukje klimmen naar de Col d'Anterne (2257m) en voor je ligt een van de mooiste panorama's uit de Alpen: het Mont-Blanc massief in al zijn witte schoonheid. Blijf hier zo lang mogelijk genieten... het is nog maar een korte afdaling naar de Refuge de Moede-Anterne.
Wandeling: 14,8 km, 1550 m stijgen, 370 m dalen, 7 uur.

Overnachting in

Refuge de Moede-Anterne

Dag 8

Vanaf de hut daal je via een groep almhutjes af naar Pont d'Arleve (1600m). Een pittige klim door het Massif des Aiguiles Rouges naar de Col du Brevent (2367m) volgt. Hier opnieuw zicht op de Mont Blanc, maar van veel dichterbij...je kan de gletsjers bijna aanraken. 
Het gaat verder naar de top van de Brevent (2525m). Op weg hier naar toe merk je dat het veel drukker wordt. De meeste wandelaars komen met de gondelbaan omhoog. Wil je jezelf de lange afdaling besparen, dan kan je de gondel naar Chamonix nemen.
Zo niet, dan loop je door naar het terras van Refuge de Bellachat (2152m) waar je boven op Chamonix kijkt en rustig van de Mont Blanc kan genieten. Nu is het alleen nog afdalen naar je hotel in Les Houches (1000m).
Wandeling: 19 km, 900 m stijgen en 1900 m dalen, 9 uur. Een mooie uitsmijter...

Overnachting in

Les Houches

Dag 9

Na het ontbijt eindigt het programma.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Evian, Chapelle d'Abondance en Les Houches overnacht je in goede hotels op een kamer met eigen badkamer. Verwacht geen grote luxe, maar wel een prima plek om bij te komen van een zware wandeling.
Op dag 2 slaap je bij Neuvas-Dessous op een ruime meerpersoonskamer midden in de natuur. Is hier geen plek dan wordt het Refuge de Bise op een meerpersoonskamer. Bij beide plekken is er een warme douche en heb je een lakenzak en handdoek nodig.
Op dag 4 slaap je bij Lac de Montriond in een eenvoudig hotelletje of bij het Lac des Mines d'Or in een auberge, met een gedeelde badkamer op de gang.
In Sixt-Fer-a-Cheval overnacht je in een eenvoudige Auberge voor wandelaars, met tuin. Hier zijn douche en wc op de gang en heeft de kamer een wastafel. 

In Refuge de Folly en Refuge Moede-Anterne proberen we een eigen kamertje te reserveren. Zijn die vergeven dan slaap je op een meerpersoonskamer. Voor de overnachtingen in refuges neem je een lakenzak en handdoek mee. In Refuge de Folly is alleen een koude douche/wastafel, In de grotere Refuge Moede-Anterne zijn warme douches.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht een Frans ontbijt. Op 6 dagen is op de plek waar je slaapt ook het avondeten inbegrepen. Goede maaltijden, vaak van streekproducten, zodat je de volgende dag weer vol energie de bergen in kunt. In Evian en Les Houches kun je zelf een eethuisje uitzoeken.
Inkopen voor de lunch kun je doen in de dorpjes waar je overnacht. Denk ook aan voldoende tussendoortjes. Op sommige dagen kan je onderweg op een terras neerstrijken om wat te eten of drinken. In de berghutten kan je eventueel een lunchpakket bestellen.

Inbegrepen

 • 8 overnachtingen
 • 8 ontbijten
 • 6 diners
 • transfer op dag 4 of dag 5 naar Lac de Mines d'Or
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige transfers (bus, kabelbaan)
 • overige maaltijden
 • douche muntjes in hutten (niet overal kan gedoucht worden)
 • bagagevervoer (kan wel bijgeboekt worden)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Deze unieke doorsteek van noord naar zuid door de Franse Alpen is zonder meer pittig en alleen geschikt voor ervaren bergwandelaars die Schwindelfrei & Trittsicher zijn. In het dag-tot-dag-programma zijn steeds het aantal kilometers en de hoogteverschillen aangegeven. Je loopt veel over smalle, stenige bergpaden, maar ook over weides en bospaden, in de buurt van dorpjes ook over (on)verharde weggetjes. In het begin van het seizoen kan je ter plekke informeren naar de sneeuwomstandigheden op de hoogste passen en daarop de route eventueel aanpassen.

Hoewel het weer meestal goed is, kan het in het hooggebergte ook zomers aardig spoken, hierop zul je voorbereid moeten zijn. Als het weer echt te slecht is kan je de geplande route misschien niet lopen. Soms zul je een taxi moeten betalen of gaan liften om bij de volgende overnachtingsplek te komen.

Standaard is bagagevervoer niet inbegrepen. Je kan dit eventueel bijboeken, de bagage wordt dan steeds naar de volgende met auto bereikbare accommodatie gebracht. Je bagage kan echter niet naar de 3 hooggelegen berghutten (dag 2, 5 en 7) gebracht worden, zodat je op de meeste dagen toch met wat spullen voor één overnachting in je rugzak loopt.

Van SNP krijg je eenvoudig kaartmateriaal mee. Wilt je de originele topografische kaarten kopen dan gaat het om de volgende bladen:

 • IGN 1:25.000 Serie Bleue 3528ET Morzine
 • IGN 1:25.000 Serie Bleue 3530ET Samoens
Het is niet mogelijk om dit arrangement solo uit te voeren. De wandeltochten brengen je langs soms ruig, bergachtig terrein, waardoor het voor de veiligheid beter is om deze reis niet alleen te maken. 

Extra dagen

Je kan een extra nacht inlassen voor een rustdag. Evian ligt schitterend aan het Meer van Geneve en is erg geschikt om te ontspannen, voor of na de GR5. In Chapelle d'Abondance overnacht je in een sympathiek hotel bij een aardig dorpje. In Les Houches kan je vele mooie wandelingen maken aan de voet van de Mont-Blanc, eventueel mbv. een gondelbaan. Vanuit het nabij gelegen Chamonix kan je met de gondel omhoog naar de Aiguiile du Midi, op 3800m sta je hier oog in oog met de Mont-Blanc.

Extra's

Transfers

Bagagevervoer van Evian naar Les Houches (vanaf € 231,- per persoon)

Bagagevervoer tijdens je wandelreis over de GR5. De bagage wordt op alle adressen afgeleverd, behalve bij Neuva Dessous/Refuge de Bise (dag 2), Refuge de Folly (dag 5) en Refuge de Moede-Anterne (dag 7). Omdat de af te leggen afstanden groot zijn is deze service duur.

Taxi transfer van Les Houches naar Evian (vanaf € 286,- per boeking)

Als je geen zin hebt om met de trein van het eindpunt Les Houches naar het beginpunt Evian terug te gaan om je auto op te halen, kan je deze taxirit van ca. 100 km bijboeken.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Evian les Bains is ca. 950 km. Vanuit Les Houches kan je in ca. 3 uur met de trein terug naar Evian.
Je kan ook een directe transfer van Les Houches naar Evian bij boeken. Deze rit is ca. 100 km.
In Evian kan je (ten tijde van schrijven) de hele week gratis parkeren tegenover het hotel.
Als je vooraf een nacht in Hotel du Bois in Les Houches bijboekt, kan de auto de hele week in de parkeerkelder staan voor ca. €10 per dag. Je neemt dan de volgende ochtend de trein naar Evian en kunt daar 's middags lekker zwemmen in het Meer van Geneve.

Klik hier voor treintijden.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar Evian-les-Bains en een terugreis vanaf Les Houches.

In Evian proberen we een hotel tegenover het station te boeken, anders is het 10 min lopen. 
In Les Houches is het ca. 10 min lopen naar het station.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is

Je kan dit arrangement starten van eind juni tot half september. De vroege zomer is het mooist wat bloemen betreft, maar je zal nog sneeuw op de hogere delen aantreffen. In de hoogzomer is het, met name in de dalen, drukker. In september wordt het snel stil in de Alpen, winkels en horeca sluiten, terwijl het weer vaak nog schitterend is.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar XXXXXXXXXXXX  ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

s

Frankrijk - Haute Savoie

GR5 van Lac Leman naar Mont Blanc

Trektocht langs hotels, auberge, alm- en berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.