s

Frankrijk - Savoie, 9 dagen GR5 van Mont Blanc naar Modane

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Trektocht langs hotels en berghutten

De GR5 is de roemruchte, meer dan 2000 km lange wandelroute van Hoek-van-Holland naar Nice. SNP gaat de komende jaren het spectaculairste stuk GR5 van het Meer van Genève door de ruige Franse Alpen naar Nice aanbieden in 4 etappes. Etappe 2 loopt van de Mont-Blanc door de Beaufortain en de Vanoise naar Modane. Je overnacht enkele malen in een sfeervol berghotelletje en meestal in een fraai gelegen berghut, met overal een lekker maal om bij te komen van de inspanningen. Bagagevervoer is deels mogelijk.

Uniek aan deze reis

 • Start bij de Mont Blanc
 • Natuurparken van Beaufortain en Vanoise
 • De legendarische GR5
 • Sfeervolle en mooi gelegen berghutten
 • Afwisselend berggebied
 • Uitdagende wandelingen
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

De Mont Blanc in vier reizen

De hoogste berg van West-Europa, de Mont Blanc (4808 meter en een beetje), duikt in meerdere wandelreizen van SNP op. Onbetwiste klassieker is de negendaagse Tour du Mont Blanc. Maar er zijn ook alternatieven. Lees verder...

Dag tot dag

Frankrijk - Savoie - GR5 etappe 2

Dit is de tweede etappe van de GR5 tussen het Meer van Genève en de Middellandse Zee. De komende jaren gaan we de volgende etappes ook aanbieden.

Beknopt programma van Etappe 2

 • Dag 1 aankomst in Les Houches
 • Dag 2 gondelbaan en wandelen naar Nant Borrant 
 • Dag 3 wandelen naar Refuge du Plan Mya (Cormet de Roselend)
 • Dag 4 wandelen naar Valezan, transfer naar Refuge de Rosuel
 • Dag 5 wandelen naar Tignes
 • Dag 6 bus, wandelen naar Refuge du Col de la Vanoise 
 • Dag 7 wandelen naar Refuge Repoju
 • Dag 8 wandelen naar Modane
 • Dag 9 vertrek

Voor meer info kijk je bij de beschrijving per dag

Dag 1

Aankomst in Les Houches (1000m), op een steenworp van Chamonix, aan de voet van de Mont-Blanc.

Overnachting in

Les Houches

Dag 2

Je neemt de Telepherique Bellevue naar 1800m hoogte en volgt de Tour du Mont Blanc onderlangs de Glacier de Bionassay naar het dorp Les Contamines-Montjoie. Hier kan je wat inkopen doen en bijkomen op een terrasje, voor de laatste 2 uur naar de Refuge de Nant Borrant.
16 km, 850m stijgen, 1250m dalen, 6,5 uur lopen. 

Overnachting in

Refuge de Nant Borrant, gemeente Les Contamines-Montjoie

Dag 3

Je volgt de Tour du Mont Blanc verder omhoog, via Refuge de la Balme naar de Col de Bonhomme (2329m). Het uitzicht op het vergletsjerde Mont Blanc massief wordt steeds uitbundiger. Al snel verlaat je de TMB en wordt het rustiger op het wandelpad. Na de spectaculaire Crete des Gittes volgt een geleidelijke afdaling naar het plateau van Cormet de Roselend, hoog boven het Lac de Roselend, waar je de volgende hut vindt op 1860m hoogte. Wandeling: 13,5 km, 1100m stijgen en 700m dalen, 6,5 uur lopen

Overnachting in

Refuge du Plan Mya, Cormet de Roselend

Dag 4

Hoog boven het Lac de Roselend loop je zuidwaarts en buigt dan af naar de Col de Bresson  (2469m), pittig klimmetje. Er ligt een refuge een stukje van de route af, mocht je wat willen eten of drinken, voor je begint aan de lange afdaling naar Valezan op 1200m. Hier word je door een taxi opgehaald en naar de overkant van het enorme, diepe dal van de Isere gebracht. Wandeling: 15 km, 700m stijgen, 1350 m dalen, 6 uur. 

Overnachting in

Refuge de Rosuel, gemeente Nancroix

Dag 5

Vanuit de refuge, aan het eind van de weg op 1550m hoogte, loop je verder het dal in. Het is eerst nog lieflijk en geleidelijk, totdat je de GR5 verlaat en koers zet naar de Col de la Sachette (2791m). Schitterende klim door onherbergzaam gebied, vol stenen, rotsen en (in de vroege zomer) sneeuwvelden, het territorium van gemzen en steenbokken. Vanaf de Col de onvermijdelijke afdaling naar de relatieve luxe van een hotel, op 1800m hoogte in het skigebied van Tignes. Wandeling: 13 km, 1250m stijgen en 1000 m dalen, 7 uur lopen.

Overnachting in

Tignes

Dag 6

Met de locale bus rij je naar Val Claret (2100m) waar je al snel de appartementen en skiliften achter je laat en het beroemde Parc National de la Vanoise intrekt. Door een ruig gebied klim je naar de Col de la Leisse op bijna 2800m hoogte. Ook hier vooral steen rots en sneeuwvelden. Na een stuk afdalen kan je neerstrijken op het terras van Refuge de la Leisse. tussen imposante 3500+ meter hoge bergtoppen. Na een stuk dalen en klimmen bereik je moe maar voldaan Refuge du Col de la Vanoise (2517m). Wandeling: 19 km, 1100 m stijgen, 700m dalen, 7,5 uur lopen. 

Overnachting in

Refuge du Col de la Vanoise

Dag 7

Vanuit de berghut volg je een werkelijk spectaculair pad dat onderlangs gletsjers, tussen imposante rotspartijen door slingert. Via de Grand en Petit Marchet bereik je na veel stijgen en dalen de Refuge de la Valette (2550m). Hier kan je krachten opdoen voor de finale: een afdaling van 800m naar de volgende refuge.
Wandeling: 14 km, 1000 m stijgen, 1800 m dalen, 7,5 uur.

Overnachting in

Refuge du Repoju, gemeente Pralognan

Dag 8

Alweer de laatste etappe die begint met een klim vanuit de hut op 1700m naar de Col de Chavière van net geen 2800m. Voor de laatste keer bevind je je tussen hoge rotsen, gletsjers en sneeuwvelden, met magnifiek uitzicht naar het noorden over de Vanoise en naar het zuiden op de Mont Thabor. Er rest niets anders dan een pittige afdaling die je rechtstreeks naar Modane (1050m) brengt.
Wandeling: 21 km, 1200m stijgen en 1850m dalen, 8,5 uur. Een mooie uitsmijter...

Overnachting in

Modane

Dag 9

Na het ontbijt eindigt het programma.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Les Houches, Tignes en Modane overnacht je in goede hotels op een kamer met eigen badkamer. Verwacht geen grote luxe, maar wel een prima plek om bij te komen van een zware wandeling.
De andere 5 nachten verblijf je in refuges op meerpersoonskamers. Meestal zijn er warme douches, soms koop je hiervoor ter plekke een muntje. Een aantal refuges zijn met de auto bereikbaar, zodat de bagage er kan komen (als je bagagevervoer bijboekt). Voor de overnachtingen in refuges neem je een lakenzak, kussensloop en handdoek mee.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht een Frans ontbijt. Op 6 dagen is op de plek waar je slaapt ook het avondeten inbegrepen. Goede maaltijden, vaak van streekproducten, zodat je de volgende dag weer vol energie de bergen in kunt. In Les Houches en Modane kun je zelf een eethuisje uitzoeken.
Inkopen voor de lunch kun je doen in de dorpjes waar je overnacht. Denk ook aan voldoende tussendoortjes. Op sommige dagen kan je onderweg op een terras neerstrijken om wat te eten of drinken. In de berghutten kan je eventueel een lunchpakket bestellen.

Inbegrepen

 • 8 overnachtingen
 • 8 ontbijten
 • 6 diners
 • transfer op dag 4
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige transfers (bus, kabelbaan)
 • overige maaltijden
 • eventuele douche muntjes in hutten
 • bagagevervoer (kan wel bijgeboekt worden)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Deze unieke doorsteek van noord naar zuid door de Franse Alpen is zonder meer pittig en alleen geschikt voor ervaren bergwandelaars die Schwindelfrei & Trittsicher zijn. In het dag-tot-dag-programma zijn steeds het aantal kilometers en de hoogteverschillen aangegeven. Je loopt veel over smalle, stenige bergpaden, maar ook over weides en bospaden, in de buurt van dorpjes ook over (on)verharde weggetjes. In het begin van het seizoen kan je ter plekke informeren naar de sneeuwomstandigheden op de hoogste passen en daarop de route eventueel aanpassen.

Hoewel het weer meestal goed is, kan het in het hooggebergte ook zomers aardig spoken, hierop zul je voorbereid moeten zijn. Als het weer echt te slecht is kan je de geplande route misschien niet lopen. Soms zul je een taxi moeten betalen of gaan liften om bij de volgende overnachtingsplek te komen.

Standaard is bagagevervoer niet inbegrepen. Je kan wel bagagevervoer bijboeken, maar de bagage kan niet naar Nant Borrant, Refuge Col de la Vanoise en Refuge de Repoju gebracht worden, zodat je op de meeste dagen toch met wat spullen voor een overnachting in je rugzak loopt.

Van SNP krijg je eenvoudig kaartmateriaal mee. Wil je de originele topografische kaarten kopen dan gaat het om de volgende bladen:

 • IGN 1:25.000 Serie Bleue 3531ET
 • IGN 1:25.000 Serie Bleue 3532OT
 • IGN 1:25.000 Serie Bleue 3532ET
 • IGN 1:25.000 Serie Bleue 3534OT
 • IGN 1:25.000 Serie Bleue 3633ET

Extra dagen

Je kan een extra nacht inlassen voor een rustdag. In Les Houches kan je vele mooie wandelingen maken aan de voet van de Mont-Blanc, eventueel mbv. een gondelbaan. Vanuit het nabij gelegen Chamonix kan je met de gondel omhoog naar de Aiguiile du Midi, op 3800m sta je hier oog in oog met de Mont-Blanc. 

Extra's

Transfers

Bagagevervoer van Les Houches naar Modane (vanaf € 290,- per persoon)

Bagagevervoer tijdens je wandelreis over de GR5. De bagage wordt op alle adressen afgeleverd, behalve bij Nant Borrant (dag 2), Refuge de Col de la Vanoise (dag 6) en Refuge Repoju (dag 7). Omdat de af te leggen afstanden groot zijn is deze service duur.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Les Houches is ca. 1025km. Vanuit Modane kan je in ca. 4,5 uur met de trein terug naar Les Houches.
In Hotel du Bois in Les Houches, kan de auto de hele week in de parkeerkelder staan voor ca. €5 per dag.

Klik hier voor treintijden.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar Les Houches en een terugreis vanaf Modane.

In Les Houches is het hotel ca. 10 min lopen van het stationnetje.
In Modane ligt het hotel tegenover het station.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.happyrail.com/nl

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Je kan dit arrangement starten van midden juli tot eind september. De vroege zomer is het mooist wat bloemen betreft, maar je zal nog sneeuw op de hogere delen aantreffen. In de hoogzomer is het, met name in de dalen, drukker is. In september wordt het snel stil in de Alpen, winkels en horeca sluiten, terwijl het weer vaak nog schitterend is.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Ook de komende zomer zullen wrs de dekbedden weggehaald zijn uit de slaapruimtes van de berghutten. Daarom wordt aangeraden een (dunne) slaapzak mee te nemen (ipv een lakenzak)
Daarnaast dien je ook zelf slippers mee te nemen voor binnen in de hut.
 

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Frankrijk - Savoie

GR5 van Mont Blanc naar Modane

Trektocht langs hotels en berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 459 klanten