n

Frankrijk - Savoie, 9 dagen GR5 van Lac Leman naar Mont Blanc

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Trektocht langs hotels, auberge, alm en berghut

De GR5 is de roemruchte, meer dan 2000 km lange wandelroute van Hoek-van-Holland naar Nice. SNP gaat de komende jaren het spectaculairste stuk GR5 van het Meer van Genève door de ruige Franse Alpen naar Nice aanbieden in 4 etappes. Etappe 1 loopt van Evian-les-Bains naar de Mont-Blanc. Je overnacht om en om in een sfeervol berghotelletje en een fraai gelegen berghut, met overal een lekker maal om bij te komen van de inspanningen. Bagagevervoer is deels mogelijk.

Uniek aan deze reis

 • Uitdagende wandelingen
 • De legendarische GR5
 • Afwisselend berggebied
 • Sfeervolle en mooi gelegen berghutten
 • Start aan het Meer van Geneve
 • Uitdagende wandelingen
 • GPS tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Savoie - GR5 etappe 1

Dit is de eerste etappe van de GR5 tussen het Meer van Genève en de Middellandse Zee. De komende jaren gaan we de volgende etappes ook aanbieden.

Dag 1

Aankomst in het levendige stadje Evian-les-Bains aan het Meer van Genève.

Overnachting in

Evian-les-Bains

Dag 2

Eerst neem je de bus naar Thollon-les-Memises. Hier ga je per kabelbaan naar 600 m hoger gelegen hoogvlakte. Nadat je het ski gebied achter je hebt gelaten loop je naar Col de Neuva (1775m). De Dent d'Oche (2221m) is dan al lang in zicht. De wandeling eindigt op de alm Nueva Dessous of in de 7 km verderop gelegen Refuge de Bise. 
Wandeling: 8,5 km, 490 m stijgen en 580 m dalen, 3,5 uur (naar Refuge de Bise 15,5 km, 925 m stijgen en 1175 m dalen, 7,5 uur)

Overnachting in

Neuva Dessous

Dag 3

De route van vandaag schampt langs de Zwitserse grens. Langs enkele bergmeertjes bereik je Col de Bise (1915m) met goede kans op het zien van steenbokken. Een afdaling brengt je bij de Alpage de Bise (1500m), waar het pad weer gaat stijgen naar Pas de la Bosse (1815m). Je verlaat de ruige bergen en daalt af naar het bergdorp Chapelle d'Abondance (1000m). 
Wandeling: 13,5 km, 1010m stijgen en 1450 m dalen, 6,5 uur.

Overnachting in

Chapelle d'Abondance

Dag 4

Je loopt de vallei uit, maakt een omtrekkende beweging om de spectaculaire Pointe des Mattes (2010 m) en bereikt Col de Bassachaux (1777 m). Ver onder je ligt het Lac de Montriond. Je daalt af naar het dorp Les Lindarets (1400 m), bekend vanwege de loslopende geiten. Wandeling: 17,5 km, 1240 m stijgen, 810 m dalen, 7 uur.
Om het grote skigebied van Avoriaz te vermijden, volgt er nu een transfer van 35 minuten, via Morzine, naar Lac des Mines d'Or.

Overnachting in

Lac des Mines d'Or

Dag 5

Vanaf het meer op 1400 m hoogte klim je, eerst door bos, later over alpenweiden, naar Refuge de la Golese (1675 m). Hier strijk je neer op het terras, met panoramisch uitzicht over de fraaie bergwereld. Na nog een klein stukje klimmen begint de lange afdaling, die nodig is om om de 'rotsmuur' van de Dents d'Oddaz heen te lopen.  Pas op 1000 m hoogte mag je weer gaan stijgen, op weg naar de spectaculair mooi gelegen Refuge de Folly op 1550 m. Wandeling: 14,5 km, 1070 m stijgen en 1160 m dalen, 7,5 uur.

Overnachting in

Refuge de Folly

Dag 6

Tot nu toe zag je wel allerlei ruige rotspartijen, maar liep je door groene bossen en bergweiden. Dat wordt vandaag anders als je het kale maanlandschap van het Massif des Dents Blanches inloopt en tot bijna 2300 m hoogte komt. Je daalt af naar het Lac de Vogealle en de gelijknamige Refuge (1900m). Prima plek om even bij te komen, met zicht op de Cirque du Bout du Monde, een enorm amfitheater gedomineerd door toppen van rond de 3000 m en blinkende gletsjers. Door de Reserve Naturelle de Sixt Passy daal je af naar het symphatieke dorpje Sixt-Fer-a-Cheval (750 m). Aan het eind van de wandeling is er een korte transfer. 
Wandeling: 15,5 km, 1320 m stijgen, 1680 m dalen, 7 uur. 

Overnachting in

Sixt-Fer-a-Cheval

Dag 7

Gister was al mooi, maar vandaag wordt helemaal een topper! Vanuit de lieflijke vallei maak je een stevige klim naar de Collet d'Anterne. Hier krijg je zicht op de kale wereld van grijswitte, verweerde kalksteen, omlijst door de Rochers des Fiz, een nagenoeg loodrechte muur. Nadat je bent bijgekomen op het terras van Refuge Alfred Wills loop je verder langs het Lac d'Anterne, dat moedig standhoudt in deze steenwoestenij. Een laatste stukje klimmen naar de Col d'Anterne (2257m) en voor je ligt een van de mooiste panorama's uit de Alpen: het Mont-Blanc massief in al zijn witte schoonheid. Blijf hier zo lang mogelijk genieten... het is nog maar 10 min dalen naar de Refuge.
Wandeling: 15 km, 1550 m stijgen, 370 m dalen, 8 uur.

Overnachting in

Refuge de Moede-Anterne

Dag 8

Vanaf de hut daal je via een groep almhutjes af naar Pont d'Arleve (1600m). Een pittige klim door het Massif des Aiguiles Rouges naar de Col du Brevent (2367m) volgt. Hier opnieuw zicht op de Mont Blanc, maar van veel dichterbij...je kan de gletsjers bijna aanraken. 
Ben je het wandelen een beetje zat, dan kan je 500m afdalen naar de gondelbaan van Planpraz en daarmee naar het dal glijden. Wandeling: ca. 10 km, 800m stijgen, 1000m dalen, 4,5 uur lopen.
Het alternatief is natuurlijk veel mooier: doorklimmen naar de top van de Brevent (2525m) en afdalen naar het terras van Refuge de Bellachat (2152m) om nog eens rustig van de Mont Blanc te genieten. Nu is het alleen nog afdalen naar je hotel in Les Houches (1000m).
Wandeling: 19 km, 900 m stijgen en 1890 m dalen, 9 uur. Een mooie uitsmijter...

Overnachting in

Les Houches

Dag 9

Na het ontbijt eindigt het programma.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Evian, Chapelle d'Abondance, Sixt-Fer-a-Cheval en Les Houches overnacht je in eenvoudige, doch sfeervolle hotels Verwacht geen grote luxe, maar wel een prima plek om bij te komen van een zware wandeling. In Evian, Chapelle d'Abondance en Les Houches is dat een kamer met eigen badkamer, in Sixt-Fer-a-Cheval is de douche en wc op de gang en heeft de kamer wel een wastafel. 
Bij het Lac des Mines d'Or slaap je op een kamer in een auberge, met een gedeelde badkamer op de gang. In Saint Paul en Chablais verblijf je op een ruime meerpersoonskamer en is het saniatair gedeeld. 
De 3 nachten in Refuges slaap je in principe op een meerpersoonskamer, al kunnen we in 2 van de 3 proberen een eigen kamertje te reserveren, maar die zijn snel vergeven.
Voor de overnachtingen in refuges neem je een lakenzak en handdoek mee. Sanitair varieert in de hutten van gedeelde douches en wc tot zeer eenvoudig sanitair met koud water. 

NB. Bij de Dent d'Oche kan je in Refuge d'Oche terechtkomen, of een almboerderij in de buurt. In de refuge is geen douche, in de almhut wel (maar de paar kamers zijn snel vergeven).
Refuge du Folly heeftalleen een douche met koud water buiten.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht een Frans ontbijt. Op 6 dagen is op de plek waar je slaapt ook het avondeten inbegrepen. Goede maaltijden, vaak van streekproducten, zodat je de volgende dag weer vol energie de bergen in kunt. In Evian en Les Houches kun je zelf een eethuisje uitzoeken.
Inkopen voor de lunch kun je doen in de dorpjes waar je overnacht. Denk ook aan voldoende tussendoortjes. Op sommige dagen kan je onderweg op een terras neerstrijken om wat te eten of drinken. In de berghutten kan je eventueel een lunchpakket bestellen.

Inbegrepen

 • 8 overnachtingen
 • 8 ontbijten
 • 6 diners
 • transfer op dag 4
 • SNP-reisdocumentatie en eenvoudig kaartmateriaal

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige transfers (bus, kabelbaan)
 • overige maaltijden
 • douche muntjes in hutten (niet overal kan gedoucht worden)
 • bagagevervoer (kan wel bijgeboekt worden)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Deze unieke doorsteek van noord naar zuid door de Franse Alpen is zonder meer pittig en alleen geschikt voor ervaren bergwandelaars die Schwindelfrei & Trittsicher zijn. In het dag-tot-dag-programma zijn steeds het aantal kilometers en de hoogteverschillen aangegeven. Je loopt veel over smalle, stenige bergpaden, maar ook over weides en bospaden, in de buurt van dorpjes ook over (on)verharde weggetjes. In het begin van het seizoen kan je ter plekke informeren naar de sneeuwomstandigheden op de hoogste passen en daarop de route eventueel aanpassen.

Hoewel het weer vaak goed is, kan het in het hooggebergte ook zomers aardig spoken, hierop zul je voorbereid moeten zijn. Als het weer echt te slecht is kan je de geplande route misschien niet lopen. Soms zul je een taxi moeten betalen of gaan liften om bij de volgende overnachtingsplek te komen.

Standaard is bagagevervoer niet inbegrepen. Je kan dit eventueel bijboeken, maar de bagage kan niet naar de 3 hooggelegen berghutten gebracht worden, zodat je op de meeste dagen toch met wat spullen voor een overnachting in je rugzak loopt.

Van SNP krijg je eenvoudig kaartmateriaal mee. Wilt je de originele topografische kaarten kopen dan gaat het om de volgende bladen:

 • IGN 1:25.000 Serie Bleue 3528ET Morzine
 • IGN 1:25.000 Serie Bleue 3530ET Samoens

Extra dagen

Je kan overal een extra nacht inlassen voor een rustdag. Sixt-Fer-a-Cheval lijkt daarvoor het meest geschikt, een leuk dorp, waar je bv. ook een mountainbike kunt huren om een middag te fietsen.

Extra's

Transfers

Bagagevervoer van Evian naar Les Houches (vanaf € 237,- per boeking)

Bagagevervoer tijdens je wandelreis over de GR5. De bagage wordt op alle adressen afgeleverd, behalve bij Dent d'Oche, Refuge de Folly en Refuge de Moede-Anterne. Omdat de af te leggen afstanden groot zijn is deze service duur.

Voorwaarden: De kosten zijn per boeking

Optionele transfer Les Houches - Évian (vanaf € 143,- per persoon)

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Evian les Bains is ca. 950 km. Vanuit Les Houches kan je in ca. 3 uur met de trein terug naar Evian.
Je kan ook een directe transfer van Les Houches naar Evian bij boeken. Deze rit is ca. 100 km.

Probleem kan zijn om een parkeerplaats te vinden, zowel Evian en Les Houches zijn drukke plaatsen met weinig ruimte.
Het zal lastig zijn aan een betaalde plek te ontkomen.

Trein informatie

Heb je interesse om per trein naar je bestemming te reizen dan kan je via SNP je treinticket naar Evian (terug vanaf Les Houches) laten regelen. Onderstaand vind je het meest gebruikte schema. De ticketkosten worden bij boeking weergegeven.

Treinschema

Bestemming Tijd Overstap
Amsterdam CS – Evian-les-Bains  09:15 - 19:38 2
Les Houches – Amsterdam CS 09:32 - 20:44 3

NB: Alle prijzen en tijden zijn onder voorbehoud.

Vluchtinformatie

Kies een vlucht op Geneve.

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Van het vliegveld reis je in ca. 2,5 uur met bus en trein naar Evian.
Vanaf Les Houches neem je het best een shuttlebusje naar het vliegveld van Geneve.

Klik hier of hier voor informatie over shuttlebusjes tussen Geneve en de vallei van Chamonix.
Je kan ze vooraf zelf reserveren.

Je kan dit arrangement starten van eind juli tot half september. De vroege zomer is het mooist wat bloemen betreft, maar je zal nog sneeuw op de hogere delen aantreffen. In de hoogzomer is het, met name in de dalen, drukker is. In september wordt het snel stil in de Alpen, winkels en horeca sluiten, terwijl het weer vaak nog schitterend is.

Extra uitrusting:

 • Kompas of GPS is noodzakelijk
 • Zaklamp voor in berghut
 • Wandelstokken (hebben alleen zin als u gewend bent er mee te lopen)
 • Lakenzak en handdoek (voor 3 nachten in Refuges)

Standaard is bagagevervoer niet inbegrepen, je kan het wel bijboeken.
Bagagevervoer is echter niet mogelijk naar de 3 berghutten. Dus op de meeste dagen heb je wel spullen voor één overnachting in je rugzak, ook als je bagagevervoer bijboekt.

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

s

Frankrijk - Savoie

GR5 van Lac Leman naar Mont Blanc

Trektocht langs hotels, auberge, alm en berghut

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 9.3 beoordeeld door 377 klanten