s

Frankrijk - Savoie, 9 dagen GR5 van Mont Blanc naar Modane

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Trektocht langs hotels en berghutten

De GR5 is de roemruchte, meer dan 2000 km lange wandelroute van Hoek-van-Holland naar Nice. SNP gaat de komende jaren het spectaculairste stuk GR5 van het Meer van Genève door de ruige Franse Alpen naar Nice aanbieden in 4 etappes. Etappe 2 loopt van de Mont-Blanc door de Beaufortain en de Vanoise naar Modane. Je overnacht enkele malen in een sfeervol berghotelletje en meestal in een fraai gelegen berghut, met overal een lekker maal om bij te komen van de inspanningen. Bagagevervoer is deels mogelijk.

Uniek aan deze reis

 • Start bij de Mont Blanc
 • Natuurparken van Beaufortain en Vanoise
 • De legendarische GR5
 • Sfeervolle en mooi gelegen berghutten
 • Afwisselend berggebied
 • Uitdagende wandelingen
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

De Mont Blanc in vier reizen

De hoogste berg van West-Europa, de Mont Blanc (4808 meter en een beetje), duikt in meerdere wandelreizen van SNP op. Onbetwiste klassieker is de negendaagse Tour du Mont Blanc. Maar er zijn ook alternatieven. Lees verder...

Dag tot dag

Frankrijk - Savoie - GR5 etappe 2

Dit is de tweede etappe van de GR5 tussen het Meer van Genève en de Middellandse Zee. De komende jaren gaan we de volgende etappes ook aanbieden.

Beknopt programma van Etappe 2

 • Dag 1 aankomst in Les Houches
 • Dag 2 gondelbaan en wandelen naar Nant Borrant 
 • Dag 3 wandelen naar Refuge du Plan Mya (Cormet de Roselend)
 • Dag 4 wandelen naar Chapelle de St Guérin, transfer naar Refuge de Rosuel
 • Dag 5 wandelen naar Tignes
 • Dag 6 bus, wandelen naar Refuge du Col de la Vanoise 
 • Dag 7 wandelen naar Refuge Repoju
 • Dag 8 wandelen naar Modane
 • Dag 9 vertrek

Voor meer info kijk je bij de beschrijving per dag

Dag 1

Aankomst in Les Houches (1000m), op een steenworp van Chamonix, aan de voet van de Mont-Blanc.

Overnachting in

Les Houches

Dag 2

Je neemt de Telepherique Bellevue naar 1800m hoogte en volgt de Tour du Mont Blanc over morenes en spectaculaire hangbrug onderlangs de Glacier de Bionassay naar Col du Tricot. Na een lange afdaling bereik je de Chalets de Miage, heerlijke plek voor een pauze. Na een korte klim via Plateau de Truc daal je af naar het dorp Les Contamines-Montjoie. Hier kan je wat inkopen doen en bijkomen op een terrasje, voor de laatste 2 uur naar de Refuge de Nant Borrant. Een lange maar mooie eerste dag !
17 km, 920 m stijgen, 1230 m dalen, 7 uur lopen. 

Overnachting in

Refuge de Nant Borrant, gemeente Les Contamines-Montjoie

Dag 3

Je volgt de Tour du Mont Blanc verder omhoog, via Refuge de la Balme naar de Col de Bonhomme (2329 m). Het uitzicht op het vergletsjerde Mont Blanc massief wordt steeds uitbundiger. Al snel verlaat je de TMB en wordt het rustiger op het wandelpad. Na de spectaculaire Crete des Gittes volgt een geleidelijke afdaling naar het plateau van Cormet de Roselend, hoog boven het Lac de Roselend, waar je de volgende refuge vindt op 1860 m hoogte. Wandeling: 15,5 km, 1220 m stijgen en 760 m dalen, 6,5 uur lopen. Je zit hier midden in de Beaufortain, een gebied waar heerlijke bergkaas wordt gemaakt.

Overnachting in

Refuge du Plan Mya, Cormet de Roselend

Dag 4

Hoog boven het Lac de Roselend loop je zuidwaarts en buigt dan af naar de Col de Bresson  (2469 m), pittig klimmetje. Na een stuk afdalen door schitterende vallei kan je wat eten of drinken bij leuke refuge voor je begint aan het laatste stukje naar Chapelle St. Guerin, boven Valezan, op 1600 m. Hier word je door een taxi opgehaald en in 45 min naar de overkant van het enorme, diepe dal van de Isere gebracht. Wandeling: 17 km, 890 m stijgen, 1170 m dalen, 7 uur. Je overnacht aan de grens van het Nationaal Park Vanoise op een schitterende plek.

Overnachting in

Refuge de Rosuel, gemeente Nancroix

Dag 5

Vanuit de refuge, aan het eind van de weg op 1550 m hoogte, loop je verder het dal in. Schitterende klim door onherbergzaam gebied, vol stenen, hoge rotsen, gletsjers, meren en (in de vroege zomer) sneeuwvelden, het territorium van gemzen en steenbokken. Vanaf de Col du Palet de onvermijdelijke afdaling in het skigebied van Tignes. Na ca. 15 km ben je in Tignes le Lac.
Als we hier geen hotel konden reserveren ga je verder naar Les Boisses. Dit kan lopend, boven de weg, met zicht op het grote stuwmeer. Totale wandeling: 20 km, 1140 m stijgen en 880 m dalen, 7,5 uur lopen. De laatste 5 km kun je eventueel ook met een pendelbusje doen.

Overnachting in

Tignes

Dag 6

Als je in Les Boisses overnacht, rij je met het pendelbusje naar Tignes le Lac (2100 m). Hier begin je te wandelen en laat je al snel de appartementen en skiliften achter je op weg naar het beroemde Parc National de la Vanoise. We volgen vanaf Tignes de variant GR55. Door een ruig gebied klim je naar de Col de la Leisse op bijna 2800 m hoogte. Ook hier vind je vooral steen, rots en sneeuwvelden. Na een stuk afdalen, kun je neerstrijken op het terras van Refuge de la Leisse tussen imposante 3500+ meter hoge bergtoppen. Na een stuk dalen door een majestueuze vallei, begint de laatste klim en bereik je moe maar voldaan Refuge du Col de la Vanoise (2517 m). Wandeling: 22 km, 1080 m stijgen, 670 m dalen, 8 uur lopen. 

Overnachting in

Refuge du Col de la Vanoise

Dag 7

Je daalt van de moderne refuge af door een breed dal, waar je al snel de bekende Gué de Lac des Vaches passeert. Na enige tijd bereik je het skigebied van Pralognan, dat je deels ontwijkt via de Cirque de l'Arcellin.  Langs een stortbeek met hangbrug bereik je het gezellige dorp Pralognan. Tijd voor een pauze en mogelijk inkopen. Nog wel een pittige stijging naar het gehucht Prioux waar je overnacht. Wandeling: 13,5 km, 310 m stijgen, 1100 m dalen, 5,5 uur.
Goede lopers kunnen bij heel mooi weer (vanaf ca. 15 juli) een werkelijk spectaculair pad volgen dat onderlangs gletsjers en tussen imposante rotspartijen door slingert. Af en toe beveiligd met staalkabels en metalen beugels. Via de Grand en Petit Marchet bereik je na veel stijgen en dalen de Refuge de la Valette (2550m). Hier kan je krachten opdoen voor de finale: een afdaling van 800m naar de volgende refuge. Wandeling: 15,5 km, 980m stijgen, 1770 m dalen, 7,5 uur.

Overnachting in

Refuge du Repoju, gemeente Pralognan

Dag 8

Alweer de laatste wandeling, maar zeker niet de minste. Je begint met een klim vanuit de hut op 1700m naar de Col de Chavière van net geen 2800m, het hoogste punt van deze week. Voor de laatste keer bevind je je tussen hoge rotsen, gletsjers en sneeuwvelden, met magnifiek uitzicht naar het noorden over de Vanoise en naar het zuiden op de Mont Thabor. Er rest niets anders dan een pittige afdaling die je rechtstreeks naar Modane (1050 m) brengt.
Wandeling: 23 km, 1090 m stijgen en 1740 m dalen, 8,5 uur. Een mooie uitsmijter...
Je kan echter (in juli en augustus) vanaf Refuge de l'Orgere een pendelbusje naar Modane nemen, dat scheelt zo'n 5 km en 850 m dalen. Buiten de zomer kan je proberen te liften of een taxi te regelen.

Overnachting in

Modane

Dag 9

Na het ontbijt eindigt het programma.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

In Les Houches, Tignes en Modane overnacht je in eenvoudige hotels op een kamer met eigen badkamer. Verwacht geen grote luxe, maar wel een prima plek om bij te komen van een zware wandeling.
De andere 5 nachten verblijf je in refuges op meerpersoonskamers. Overal zijn warme douches, soms koop je hiervoor ter plekke een muntje. Een aantal refuges zijn met de auto bereikbaar, zodat de bagage er kan komen (als je bagagevervoer bijboekt). Voor de overnachtingen in refuges neem je een lakenzak, kussensloop en handdoek mee.
NB. in het hoogseizoen kan het bij Plan Mya en Refuge Repoju voorkomen dat je in een ruime tweepersoonstent overnacht. Ten opzichte van een volle slaapzaal, is dit een verademing.

Over de maaltijden

Elke ochtend wacht een Frans ontbijt. Op 6 dagen is op de plek waar je slaapt ook het avondeten inbegrepen. Goede maaltijden, vaak van streekproducten, zodat je de volgende dag weer vol energie de bergen in kunt. In Les Houches en Modane kun je zelf een eethuisje uitzoeken.
Inkopen voor de lunch kun je op een aantal plekken op het parcours doen. Denk ook aan voldoende tussendoortjes. Op sommige dagen kan je onderweg op een terras neerstrijken om wat te eten of drinken. In de berghutten kan je eventueel een lunchpakket bestellen.

Inbegrepen

 • 8 overnachtingen
 • 8 ontbijten
 • 6 diners
 • transfer op dag 4
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige transfers (bus, kabelbaan)
 • overige maaltijden
 • eventuele douche muntjes in hutten
 • bagagevervoer (kan wel bijgeboekt worden)
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Deze unieke doorsteek van noord naar zuid door de Franse Alpen is zonder meer pittig en alleen geschikt voor ervaren bergwandelaars die Schwindelfrei & Trittsicher zijn. In het dag-tot-dag-programma zijn steeds het aantal kilometers en de hoogteverschillen aangegeven. Je loopt veel over smalle, stenige bergpaden, maar ook over weides en bospaden, in de buurt van dorpjes ook over (on)verharde weggetjes. Tot ver in de zomer liggen er rond de hoogste cols nog flinke sneeuwvelden. Uitschuifbare wandelstokken kunnen hier van pas komen.

Hoewel het weer meestal goed is, kan het in het hooggebergte ook zomers aardig spoken, hierop zul je voorbereid moeten zijn. Als het weer echt te slecht is kan je de geplande route misschien niet lopen. Soms zul je een taxi moeten betalen of gaan liften om bij de volgende overnachtingsplek te komen.

Standaard is bagagevervoer niet inbegrepen. Je kan wel bagagevervoer bijboeken, maar de bagage kan niet naar Nant Borrant, Refuge Col de la Vanoise en Refuge de Repoju gebracht worden, zodat je op de meeste dagen toch met wat spullen voor een overnachting in je rugzak loopt.

Van SNP krijg je eenvoudig kaartmateriaal mee. Wil je de originele topografische kaarten kopen dan gaat het om de volgende bladen:

 • IGN 1:25.000 Serie Bleue 3531ET
 • IGN 1:25.000 Serie Bleue 3532OT
 • IGN 1:25.000 Serie Bleue 3532ET
 • IGN 1:25.000 Serie Bleue 3534OT
 • IGN 1:25.000 Serie Bleue 3633ET

Extra dagen

Je kan eventueel een extra nacht inlassen voor een rustdag. Als je GR5 etappe 2 direct doet na etappe 1, dan heb je een rustdag in Les Houches. Hier kan je vele mooie wandelingen maken aan de voet van de Mont-Blanc, eventueel mbv. een gondelbaan. Vanuit het nabij gelegen Chamonix kan je met de gondel omhoog naar de Aiguiile du Midi, op 3800m sta je hier oog in oog met de Mont-Blanc.
In de berghutten heeft men het liefst dat je na het ontbijt vertrekt, dus hier ligt een rustdag minder voor de hand.
De beste plek voor een rustdag is daarom Tignes. Je slaapt hier in een hotel en er zijn winkels, horeca etc. om de dag door te komen.

 

Extra's

Transfers

Bagagevervoer van Les Houches naar Modane (vanaf € 259,- per persoon)

Bagagevervoer tijdens je wandelreis over de GR5. De bagage wordt op alle adressen afgeleverd, behalve bij Nant Borrant (dag 2), Refuge de Col de la Vanoise (dag 6) en Refuge Repoju (dag 7). Omdat de af te leggen afstanden groot zijn is deze service duur.

Voorwaarden: Minimaal voor 2 personen per boeking.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Les Houches is ca. 1025 km. 
In Hotel du Bois in Les Houches, kan de auto de hele week in de parkeerkelder staan voor ca. €10 per dag. Er zijn echter ook gratis parkeerplaatsen in de omgeving.
Vanuit Modane kan je met de trein terug naar Les Houches. Dit is een lange reis.
De trein die je in Modane meent, komt uit Italië en wordt vaak door de politie gecontroleerd. Het gevolg is een vertraging die kan oplopen tot een half uur, waardoor je de aansluiting in Chambery mist en zeker 2 uur vertraging hebt. Om dit te voorkomen kan je overwegen de auto in Chambery te parkeren (bv. bij Q-park.fr) en de treinreis te spreiden over de eerste en de laatste dag. 

Het is ook mogelijk om een taxitransfer van Modane terug naar Les Houches te reserveren. een rit van 150 km.

Klik hier voor treintijden.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar Les Houches en een terugreis vanaf Modane.

In Les Houches is het hotel ca. 10 min lopen van het stationnetje.
In Modane ligt het hotel tegenover het station.

NB. Bij de meeste treinverbindingen naar het zuiden van Frankrijk ga je in Parijs met de metro van Gare du Nord (waar de Thalys aankomt) naar een ander station (bv. Gare de Lyon of Gare Montparnasse) voor het vervolg van je treinreis. Dit is allemaal duidelijk aangegeven en niet lastig te vinden, maar minder comfortabel dan overstappen van het ene perron naar het andere.
In de richting van de Alpen en Valence/Avignon zijn er echter ook verbindingen (met name in de zomer) die vanuit Brussel om Parijs heen gaan, zodat je niet met de metro de stad hoeft te doorkruisen. Van de andere kant, als je een hotelletje in Parijs boekt, kan je je vakantie makkelijk uitbreiden met een bezoek aan de Lichtstad. Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.

Je kan dit arrangement starten van eind juni tot eind september. De vroege zomer is het mooist wat bloemen betreft, maar je zal nog sneeuw op de hogere delen aantreffen. In de hoogzomer is het, met name in de dalen, drukker is. In september wordt het snel stil in de Alpen, winkels en horeca sluiten, terwijl het weer vaak nog schitterend is.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar Frankrijk ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Ga je binnenkort op reis naar Frankrijk bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/frankrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/frankrijk/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als jeop reis gaat, dien je goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Heb je speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een goede ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
Je dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed. Check ook de paklijst in de SNP Reiswijzer in Mijn SNP.

Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in je dagrugzak.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als je door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als je in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Frankrijk - Savoie

GR5 van Mont Blanc naar Modane

Trektocht langs hotels en berghutten

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.