Frankrijk - Alpes-Maritimes, 8 dagen Wandelen van de bergen naar de zee

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Eind 19e eeuw is men begonnen met de aanleg van een spoorlijn door de Vallée de la Roya, een oude handelsroute van de Middellandse Zee naar Italië. Na vele internationale verwikkelingen rijdt hier nu, met tunnels en viaducten, de Train des Merveilles. Bekend is de vallei vanwege de Barokke kunst en architectuur, maar bijvoorbeeld ook vanwege de bijzondere Bijenhuizen. Tijdens deze wandelvakantie langs de Villages Perchés, de hooggelegen bergdorpen, is er veel aandacht voor de interessante geschiedenis, kerken en kloosters. De laatste dag daal je af naar sinaasappelstad Menton, waar je de vakantie afsluit aan zee of in het museum voor moderne kunst.

Uniek aan deze reis

 • En de zon schijnt hier (bijna) altijd
 • Heerlijk wandelen naar de Côte d'Azur
 • Hooggelegen villages perché
 • Interessante historie
 • Uitgebreide informatie over kunst en geschiedenis
 • GPS-tracks aanwezig
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Frankrijk - Alpes-Maritimes

De Vallée de la Roya is de laatste eeuwen heen en weer geslingerd tussen het Hertogdom Savoye, Italië en Frankrijk en heeft een rijke historie, met onder andere oude handelsroutes, zoals de Route du Sel, waarover kostbaar zout naar de binnenlanden werd vervoerd. In 1883 werd begonnen met de bouw van een spoorlijn van Cuneo naar Ventimiglia, met aftakking vanuit Breil naar Nice. De aanleg vergde echter de nodige viaducten en (keer)tunnels, zoals de 8 km lange tunnel onder de Col du Tende. Pas in 1928 kon de hele lijn in gebruik worden genomen. Maar de pret duurde niet lang: in WOII werden enkele viaducten vernield en pas in 1979 kon de lijn heropend worden. Inmiddels was een deel van de Vallée de la Roya in Franse handen overgegaan, waardoor het enorme, door Mussolini gebouwde, grensstation van Saint Dalmas de Tende (voorheen S.Dalmazzo di Tenda) nu in Frankrijk staat te verkommeren.
In elk dorpje staat een barok kerk die de moeite van het bekijken waard is, en vaak loop je onderweg langs mooi gelegen kapelletjes. Daarnaast is het achterland van Nice natuurlijk ook het terrein geweest van de Primitifs Nicois, waarvan Louis Bréa (rond 1500) een van de bekendste schilders is.
Uit de recente, militaire, geschiedenis zijn vele forten en vestingwerken overgebleven. De Ligne Serrée de Rivières stamt uit het eind van de 19e eeuw en de betonnen bunkers en kazematten van de Ligne Maginot des Alpes zijn net vóór de 2e Wereldoorlog gebouwd. Omdat de militairen van uit- en overzicht hielden, staan de restanten vaak op panoramische plekken en zijn alleen daarom al leuk om er heen te wandelen.
Tot slot wacht de Côte d'Azur, met kleurige en geurige bloemen, zicht over de blauwe zee en een welverdiend terras.

Dag 1

Na een spectaculaire reis per auto of met de trein door een overweldigend berglandschap met tunnels en prachtige vista's komt u aan in Saint Dalmas de Tende, een bergdorpje op 700 m hoogte. Deze regio behoorde voor de 2e Wereldoorlog nog bij Italië, toen nog een jonge staat. Een megalomaan treinstation, in 1928 gebouwd in opdracht van Mussolini om de grootsheid van Italië te bevestigen, domineert Saint Dalmas. Nu staat het gebouw leeg, de ramen zijn dicht gemetseld. Op het perron staat een klein wachthokje voor hedendaagse treinreizigers…

Overnachting in

St.Dalmas de Tende

Dag 2

Met de trein ben je in bijna 20 minuten in Tende, het laatste stadje in de vallei voordat de trein de tunnel naar Italië induikt. In het levendige en grotere Tende kun je het moderne Musée des Merveilles bezoeken, gewijd aan de beroemde prehistorische rotstekeningen in de Vallée des Merveilles, 15 km ten westen van Tende. Ook het middeleeuwse centrum met zijn smalle steegjes en fraaie kerken is een bezoek waard. Om daarna te wandelen naar het kleine, leuke dorpje La Brigue dat verderop in de Levenza-vallei ligt. Vanuit La Brigue kun je in 1 uur terug wandelen naar St. Dalmas. Leuker is het de Levenza-vallei verder in te lopen langs de bijzondere Pont du Coq en een fraai 'bijenhuis' naar de kapel ND des Fontaines, van binnen geheel beschilderd met levendige fresco's. Je loopt terug naar La Brigue en neemt de trein of de bus of je loopt terug naar St. Dalmas. Wandeling: 11,5, 17 of 21 km, 420, 620 of 500 m stijgen en 540, 650 of 740m dalen, 4,5, 6 of 7,5 uur.

Overnachting in

St.Dalmas de Tende

Dag 3

Het eerste deel van de wandelroute gaat vanuit St. Dalmasde Tende flink omhoog over smalle, soms geplaveide bospaadjes tot hoog boven de Gorges de Roya langs de gehuchtjes Granile en Bergue. Onderweg kun je zien hoe de spoorlijn in grote tunnellussen hoogte wint en op onverwachte plekken in de rotswanden verdwijnt of er weer uit tevoorschijn komt. In het tweede deel wandel je via een lange afdaling naar Fontan onder in het dal van de Roya. De slotklim naar het 2,5 km verderop en 150 m hoger gelegen Saorge is niet tevergeefs, want Saorge is een prachtig voorbeeld van een middeleeuws bergdorp in de Alpes maritimes. Misschien heb je nog tijd door de steegjes te dwalen of het 17e eeuwse, barokke Franciscaner klooster te bezoeken. Anders morgenochtend. Wandeling: 17,5 km, 700 m stijgen en 880 m dalen, 6 uur.

Overnachting in

Saorge

Dag 4

Na ca. driekwart van de wandelroute over een bospad, kun je vandaag kiezen tussen een wandelroute onderlangs en eentje bovenlangs het dal van de Roya. Na een flinke klim tot ca. 650 m, waarbij je de drukte in de vallei helemaal achterlaat, volgt of een geleidelijke afdaling naar Breil-sur-Roya of je wandelt verder door de contrastrijke Vallon de Zouayné en daalt daarna af langs rotspartijen en met mooie vergezichten op Breil-sur-Roya. Het plaatsje, met z'n vele pastelkleurige panden, ligt op zo'n 300 m hoogte in een steeds mediterraner wordende omgeving met veel olijfbomen op de hellingen.  Wandeling (lage variant): 10 of 12 km, 380 of 460m stijgen en 610 of 690 m dalen, 5 of 6 uur.

Overnachting in

Breil sur Roya

Dag 5

Vanuit Breil-sur-Roya gaat het meteen omhoog, hoog boven de Vallée de la Roya over panoramische paden, door olijfboomgaarden naar het hooggelegen Piène Haute. Na het bekijken van de 18e eeuwse barokkerk en begin 14e eeuwse Chapelle des Pénitents Blancs, verlaat je het dal van de Roya. Je wandelt verder door bosrijk berglandschap om tot slot af te dalen naar het oude vestingplaatsje Sospel, een van de belangrijkste doorgangsplaatsen langs de Route du Sel (Zoutroute). Wie over de 13e eeuwse tolbrug over de Bévera wilde, moest belasting betalen. In het middeleeuwse centrum, vol pastelkleurige huizen, arcades en fonteinen, staat aan een groot plein de St. Michel barokkathedraal, waarvan het interieur in 2014 is gerestaureerd. Wandeling: 18 km, 550 m stijgen en 500 m dalen, 6,5 uur.

Overnachting in

Sospel

Dag 6

Met de lijnbus van Sospel naar Castillon en vandaar te voet, eerst omhoog naar de Col de Castillon waar Castillon oorspronkelijk lag, voor het in de 2e Wereldoorlog werd weg gebombardeerd. Vervolgens een lange klim naar de Mont Ours (1239 m) vanwaar je bij goed weer weidse uitzichten hebt over de omgeving. In de middag daal je af door een afwisselend open en bebost landschap richting kust. Om te eindigen met een korte klim naar het traditionele dorpje Saint Agnes, dat als een adelaarsnest boven Menton en de Middellandse Zee ligt. Vandaag zie je langs de wandelroute, en zeker in Saint Agnès, enkele voorbeeldenvan militaire vestingwerken uit het eind van de 19e eeuw (Ligne Serrée des Rivières) en de Ligne Maginot des Alpes van net vóór de 2e Wereldoorlog. Wandeling: 15 km, 740 m stijgen en 610 m dalen, 5 uur. 

Overnachting in

St. Agnès

Dag 7

Vandaag kun je kiezen uit 2 wandelroutes tussen St. Agnès en Menton. De eerste gaat via een afdaling naar het gehucht Monti en een korte klim door dennenbos naar het prachtig bewaard gebleven ‘village percé’ Castellar. Vandaar daal je af over een oud muilezelpad richting de kust door de dichter wordende bebouwing van de Côte d'Azur, langs tuinen met mimosa, sinaasappelbomen bloemen in alle kleuren. Eindpunt is het gezellige oude, middeleeuwse centrum van Menton met de prachtige barokbasiliek St. Michel als middelpunt. Wandeling: 16 km, 200 m stijgen en 800 m dalen, 5 uur.
De tweede, mogelijk nog mooiere mogelijkheid, is de wandelroute via Roquebrune en Cap Martin. Na een korte klim daal je af naar het pittoreske dorpje Gorbio en ga je over de toppen van de ‘crêtes’ naar het middeleeuwse kasteeldorp Roquebrune. Vandaar gaat het langs een ruim 1,5  kilometer lange trap omlaag, over het kustpad ‘Promenade le Corbusier’ langs Cap Martin en de boulevards van Carnolès en Menton. Ook deze wandeling eindigt, via 30 m hoge trappen, in het gezellige oude, middeleeuwse centrum van Menton met de prachtige barokbasiliek St. Michel als middelpunt. Wandeling: 17 km, 380 m stijgen en 980 m dalen, 6 uur. De wandeling is op meerdere plekken in te korten door de bus naar Menton te pakken.

Overnachting in

Menton

Dag 8

Na het ontbijt eindigt het arrangement.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in prima hotels en een charmante chambres d'hotes op kamers voorzien van douche en toilet. De overnachtingsplekken zijn centraal gelegen in de dorpjes.
In Menton is gekozen voor een prima 2** hotel vlakbij station en strand. Wil je voor de afsluitende overnachting een wat luxer hotel, op een steenworp van het strand (en wat verder van het station), dan kan dat (tegen meerprijs) aangevraagd worden.

Over de maaltijden

Het ontbijt en avondeten wordt voor je verzorgd. Het diner is soms in een nabijgelegen restaurantje en in Saorge eet je met de gastheer en andere gasten samen aan een grote tafel. In Menton is het diner echter niet inbegrepen, maar hier heb je ruime keuze in restaurants. Voor de lunch doe je inkopen onderweg, strijk je neer in een eethuisje of bestel je de avond tevoren een lunchpakket in het hotel.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • 6 diners
 • bagagevervoer op dag 3,4,5,6 en 7 (1 stuks p.p. bestelwagen max 15 kg)
 • SNP reisinformatie met routebeschrijvingen
 • achtergrondinformatie (krijg je ter plaatse)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige maaltijden
 • transfers
 • eventuele entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Deze route volgt goede, gemarkeerde routes. De wandelingen gaan over berg- en bospaden, onverharde weggetjes en over asfaltweggetjes (rond en in de dorpen). Er zitten een paar pittige, steile stukjes in de route, maar over het algemeen is het een ontspannen wandelvakantie. 
Je ontvangt ter plekke originele topografische kaarten 1:25.000 van het gebied. Daarnaast een boekje met achtergrondinformatie (in het Vlaams) dat diep ingaat op de (kunst)historie van de regio.

Extra dagen

Je kan bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken. In de overnachtingsplaatsen (behalve Menton) zelf, is weinig te beleven voor een extra dag. Vanuit Breil sur Roya kun je eenvoudig met de trein naar Ventimiglia voor een rustige stranddag. Vanuit Sospel ben je met de trein snel in Nice, waar het oude centrum de moeite van een bezoek waard is. In Menton kan je alleen al een dag besteden in het fraaie Musée Jean Cocteau.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Saint Dalmas de Tende is ca. 1350 km. Je kunt de auto in het bergdorp Saint Dalmas gratis maar onbewaakt laten staan. Vanuit Menton neem je de trein terug naar Saint Dalmas de Tende (ca. 2 uur), met overstap in Nice of in Ventimiglia. Of de bus (lijn 905 Menton-Tende) die er 1 tot 1,5 uur over doet.

Klik hier voor treintijden (Franse websites geven niet altijd de optie via Ventimiglia in Italië)
Klik hier voor bustijden van Menton naar St.Dalmas de Tende

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar Nice Ville en terugreis vanaf Menton

Je kan zelf je treintickets boeken via onder meer de volgende sites:

via www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden je aan om je treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is. Check wel van te voren of er op je gewenste dag van vertrek een treinreis naar je eindbestemming mogelijk is.  

NB. Als je met de TGV naar Nice reist, kun je niet op dezelfde dag op de plaats van bestemming Saint Dalmas de Tende komen.
Indien je op de heenweg een overnachting in Parijs of Nice boekt kan je wel met de trein naar Saint Dalmas de Tende (het kaartje voor de rit van Nice naar Saint Dalmas de Tende koop je ter plekke). Gelukkig zijn zowel Parijs als Nice leuke steden die een bezoek waard zijn. De terugreis vanaf Menton naar Nederland, kan wel in één dag.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Nice.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Na aankomst op het vliegveld van Nice reis je per bus en trein verder door. Houd bij de keuze van de vlucht rekening met deze reistijd. Kies daarom bij voorkeur een ochtendvlucht heen en/of een middagvlucht terug.
Controleer altijd of er op de dag dat je wilt reizen, aansluitend openbaar vervoer is, voordat je de vlucht boekt.
Je kan ook een verlengingsnacht in Nice boeken, vooraf of na afloop van de wandeltocht.

Vanaf Nice Airport reis je per shuttlebus (lijn 99) naar station Nice-Ville en van daar met de trein naar St.Dalmas (ca. 1,5 uur, trein rijdt niet frequent)
NB. eventueel kan je ook de (frequente) bus naar Menton nemen en daar de bus (lijn 905 Menton - Tende, 3x per dag, 1 tot 1,5 uur reistijd) naar St.Dalmas de Tende pakken.

Aan het eind van het arrangement neem je een rechtstreekse bus van Menton Gare Routiere naar Nice Airport (reistijd 70 min, elk uur).

Klik hier voor de treindienstregeling, zoek naar Ligne 05 tussen Nice en Tende
Kijk hier voor de busdienstregeling tussen Nice en Menton
Klik hier voor bustijden van Menton naar St.Dalmas de Tende

U kunt dit arrangement starten van half maart tot eind oktober (muv. juli & augustus). In de zomer is het in dit gebied te warm om lekker te wandelen. Het (vroege) voor- en najaar zijn heerlijke, kleurrijke periodes in de Alpes Maritimes. In maart geuren de bloemen van de maquis en staan de sinaasappel- en citroenbomen in volle bloei.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Zelfs deze reis naar de Alpes Maritimes ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per trein, per vliegtuig of per eigen auto reist.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je treinreis of vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Frankrijk hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Frankrijk erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
NB. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.
Neem tijdens wandelingen bij warm tot zeer warm weer voor de zekerheid 2 liter drinkwater per persoon mee in uw dagrugzak.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt.Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

De politie dwingt in Frankrijk nog respect af. Als u door de politie een vraag wordt gesteld, beantwoord deze dan geduldig en beleefd. De Franse politie is zeer streng wat veiligheid betreft, zeker op luchthavens. Ze zijn serieus als het gaat om onbeheerde bagage. Verdachte pakketjes worden zonder excuus opgeblazen.
Zoals in de rest van Europa zijn de regels streng op het gebied van rijden onder invloed. Het alcoholpromillage mag niet meer zijn dan 0,05% en wie deze regel overtreed kan een fikse boete en gevangenisstraf boven het hoofd hangen. Ook het bezit van (soft) drugs wordt streng gestraft. 

De jacht
De jacht is in Frankrijk een sociaal gebeuren, waar op grote schaal aan meegedaan wordt. Het jachtseizoen is geopend tussen september en februari. Als u in het bos loopt en borden ziet waarop staat ’chasseurs’ of ’chasse gardé’ let dan op en volg de aanwijzingen van de jagers.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

IMG_4722.jpg

Frankrijk - Alpes-Maritimes

Wandelen van de bergen naar de zee

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.8/5 beoordeeld door 779 klanten