Chef's special De oude wegen

In Chef’s Special bespreekt SNP directeur Gert Nieuwboer een reis die hem meer dan normaal aanspreekt. Dat kan allerlei redenen hebben: vanuit een passie of fascinatie, vanuit verwondering of onbegrip….of puur om te voorkomen dat een reis dreigt onder te sneeuwen in het grote aanbod.

Barra, South-Uist, North-Uist, Lewis & Harris. Vier eilanden die samen de Buiten-Hebriden vormen, een soort langgerekt, beschermend rif tussen Schotland en de Atlantische Oceaan. Woeste landschappen waar een oeroud Gneiss gesteente de kop opsteekt tussen drassig veen en zuigend moeras. Waar de eilandbewoners door de eeuwen heen onverstoorbaar het schrale land hebben bewerkt, storm en regen trotserend. Over deze uiterste westrand van Groot-Brittannië hebben we een prachtige nieuwe natuurreis uitgezet die in juni van start gaat.

Deze privéreis waarbij je met eigen auto per ferry wordt overgezet en van zuid naar noord de archipel oversteekt, is logistiek een huzarenstukje. De beschikbaarheid van de kleine pensions, B&B’s en guesthouses is zorgvuldig afgestemd met de vaarschema’s van de ferries. We hebben het ons niet makkelijk gemaakt, maar dat creëert wel een ongekende en unieke reisbeleving. Toch is het met name die onweerstaanbare mengeling van eeuwenoude geschiedenis, de Keltische namen en de vele mythische verhalen die bij mij de nieuwsgierigheid doen oplaaien.

Zo las ik onlangs het boek ‘De oude wegen’ van Robert Macfarlane. In het hoofdstuk ‘Veen’ gaat de schrijver op zoek naar Clachan Mhànais, een haast onzichtbaar wandelpad op het eiland Lewis. Het zou, volgens mondelinge overlevering, rond 1850 zijn aangelegd door een pachtboer Manus en slechts spaarzaam gemarkeerd zijn met steenmannetjes. Dit om te voorkomen dat men in de Boglach (moeras) belandde, of in Blàr (zeer drassig veen) of - het gevaarlijkste - in Breunlach (zuigend moeras aan het oog onttrokken door frisgroen gras). In eerste instantie kan Macfarlane met geen mogelijkheid iets van een pad ontdekken, tot hij bij Dubh Loch (het zwarte meer) onder de noordwand van de Griomabhal ineens het patroon van de Rùdhan (een stapel van drie stenen) ontdekt die hem de weg wijzen…

Gert Nieuwboer, Chef Reizen SNP
Reageren? E-mail naar gert.nieuwboer@snp.nl

Bestel dit boek

Nieuwsgierig geworden?

Lees het artikel over deze nieuwe Hebridenreis. We zouden elkaar deze zomer zomaar kunnen tegenkomen op Lewis, Barra, of Harris…

Bekijk deze nieuwe reis