Groot-Brittannië - Buiten-Hebriden, 11 dagen The Western Isles

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelreis met (huur)auto langs B&B’s

Als je van het 'eilandgevoel’ houdt, dan zijn de Schotse Buiten-Hebriden de ultieme bestemming: een keten van eilanden ver op de Atlantische Oceaan, door de zeearm Little Minch van het Schotse ‘mainland’ gescheiden. Daar vind je nog de unieke Keltische sfeer, echte gastvrijheid, een rijke natuur en adembenemende landschappen. Elk eiland heeft zijn eigen karakter, maar overal tref je er prachtige witte stranden, ruige veengebieden en bergmassieven van gesteentes die tot de oudste ter wereld behoren. De zeeën rondom de Buiten-Hebriden zijn vol met leven; dat trekt talrijke vogelsoorten aan. Overal vind je er megalithische monumenten, maar ook herinneringen aan de Gaelic-cultuur en het arme 'crofters'-verleden.

We hebben de ferry's die de eilanden met elkaar verbinden voor je geboekt. Met je (huur)auto rijd je van wandeling naar wandeling, van het zuidelijke Barra tot het noordelijkste puntje van Lewis. Toegegeven, het weer is er wisselvallig, maar dat betekent ook dat het slechte weer vaak snel voorbij drijft en de luchten en het licht er vaak bijzonder fotogeniek zijn! 

Uniek aan deze reis

  • Bezoek monumenten uit de steentijd
  • De mooiste stranden van Europa
  • Ferry-overtochten zijn geregeld
  • Rustige en afwisselende rondwandelingen
  • Unieke eilandsfeer
  • GPS-tracks aanwezig
  • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Buiten-Hebriden

In het kort ziet het programma voor de 11 dagen van deze reis er als volgt uit:

  • Dag 1: aankomst Oban, overnachting Oban
  • Dag 2: middag ferry naar Barra, overnachting Castlebay
  • Dag 3: wandeling Vatersay, overnachting Castlebay
  • Dag 4: wandeling Barra, ferry naar Eriskay, overnachting South Uist
  • Dag 5: wandeling South Uist, overnachting South Uist
  • Dag 6: rit via Benbecula naar North Uist, wandeling North Uist, overnachting North Uist
  • Dag 7: ferry naar Leverburgh (Harris), wandeling Harris, overnachting Harris
  • Dag 8: wandeling Harris, overnachting Harris
  • Dag 9: rit naar Lewis, overnachting Stornoway
  • Dag 10: wandeling Lewis, overnachting Stornoway
  • Dag 11: ferry naar Ullapool, einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

 

Dag 1

Aankomst in Oban, een levendige havenstad. Daar is ook de ferryhaven voor de boten naar Mull, Coll, Tiree en Barra. De whiskydistilleerderij is een bezoekje waard. Boven de stad ligt het merkwaardige cirkelvormige McCaig’s Tower, van waar je een mooi uitzicht hebt op de stad, de haven en de Firth of Lorn. 

Overnachting in

Oban

Dag 2

Na een ochtendje ‘civilisation’ in Oban, laat je de drukte, de toeristenwinkeltjes, stoplichten en drukke rotondes achter je. Je neemt afscheid van het Schotse vasteland en maakt met de veerboot van Caledonian MacBrayne de grote oversteek naar de ‘Western Isles'. De route voert eerst door de Sound of Mull, de smalle doorgang tussen het eiland Mull en het Schotse vasteland. Dan steek je de Sea of the Hebrides over, de zee die de Buiten-Hebriden van de Binnen-Hebriden scheidt, en die vol vis zit. Je hebt hier kans dolfijnen te zien en talrijke zeevogelsoorten. Als je geluk hebt zie je misschien wel een reuzenhaai. Na uren varen verschijnen aan de horizon de eilanden van de Buiten-Hebriden. In Castlebay, de hoofdplaats van het eiland Barra, ga je aan land. Er is dagelijks maar één afvaart, om 13.10 uur (op zaterdagen om 13.30 uur). Totale vaartijd: 4 uur en 45 minuten.

Overnachting in

Castlebay, Isle of Barra

Dag 3

Barra is het zuidelijkste van de Western Isles, en Castlebay is de ‘hoofdstad’ van het eilandje, met het mooie Kisimul Castle, dat in de baai ligt op een kleine rots. Het eiland meet nog geen 6 bij 10 km. Er wonen rond de duizend mensen. Het bestaat uit een bijna vierhonderd meter hoge, ruige granieten heuvel die wordt omringd door de prachtigste witte stranden. Je kunt er een aantal mooie, korte rondwandelingen maken, en deze zelfs combineren.

Een ervan is op het eilandje Vatersay. Dit meest zuidelijk bewoonde eiland van de ‘Western Isles’ is via een kleine dam verbonden met Barra. Na een korte strandwandeling klim je naar de restanten van een oude dun (woontoren) uit de ijzertijd. Van daar struin je over met grasland en veenmoeras bedekte heuveltjes over het zuidelijke schiereiland van Vatersay. Onderweg kijk je uit over het water van de zee-engte Caolas Shandraigh. Daar zie je de onbewoonde eilanden Sandray, Flodday, Lingay, Pabbay en Mingulay. Prachtige goudgele stranden, waarop je geregeld zeehonden kunt zien zonnebaden, te midden van een geelblauwe zee met alleen maar stilte om je heen. Wandelduur 2,5 uur, 7 km, maximaal 100 m stijgen en dalen. 

Je kunt deze wandeling ook combineren met een  rondwandeling op Barra zelf, rondom de heuvel Bein Mhartainn. Deze wandeling is wat pittiger en voert door ruig heide- en veenterrein, met wat drassige stukken. Je wandelt langs restanten van prehistorische bewoning. Wandelduur 3,5 uur, 8 km, 180 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Castlebay, Isle of Barra

Dag 4

Aan de noordkant van Barra is het Eoligarry-schiereiland door een strandwal verbonden met Barra. Aan beide kanten van de strandwal liggen prachtige stranden. Het schelpenstrand aan de oostkant is zo breed, vlak en hard dat het als vliegveld wordt gebruikt. Je kunt hier een mooie rondwandeling maken. Die voert langs een oud kerkje, de restanten van een hooggelegen ‘broch’ (prehistorische woning) en een prachtig uitzichtpunt, de 102 meter hoge heuvel Ben Eoligarry. Wandelduur 3 uur, 8,5 km, 120 m stijgen en dalen. 

Aan het einde van de middag (we hebben de ferry van 17.30 uur geboekt) neem je de ferry over de Sound of Barra naar Eriskay (overtocht veertig minuten). Vervolgens rijd je over een dam naar het grotere eiland South Uist, waar je de komende twee dagen verblijft. 

Overnachting in

Isle of South Uist

Dag 5

South Uist is een langgerekt eiland met twee gezichten: het ruige, onherbergzame en vaak in wolken verborgen, bergachtige oosten, en het veel lieflijker, vlakke en bewoonde westen. Dit is het gebied van de 'crofters', de arme keuterboeren die eeuwenlang de elementen en landeigenaren trotseerden en op allerlei manieren probeerden hun kostje bij elkaar te scharrelen. Hier, achter het eindeloze Atlantische strand, vind je duinen, akkertjes en de prachtige 'machair'. Machair komt voornamelijk voor op de Buiten Hebriden en is het vruchtbare gebieden achter de duinen, aan de rand van het veen. Naast prachtige bloemrijke graslanden wordt er op kleinschalige wijze landbouw bedreven. Midden tussen de bloemen vind je er akkers met aardappelen en graan.

Vanuit het crofters-gehucht Howmore maak je een rondwandeling door de duinen met hun typische ‘machair’-vegetatie, naar het strand. Dan loop je een stukje langs het kilometerslange strand: uitwaaien op zijn ‘Schots’. Na een tijdje verlaat je het strand, steekt de duinen over en wandelt door het natuurreservaat van Loch Druidibeg, terug naar het beginpunt. Het ruige gebied van veen en plassen is een van de weinige broedgebieden van de grauwe gans op de Britse eilanden. Dit landschap vormt een sterk contrast met het eerste deel van de wandeling. Wandelduur 4 uur, 14 km, 40 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Isle of South Uist

Dag 6

De eilanden South Uist, Benbecula, Grimsay en North Uist zijn door ondiepe zee-engtes van elkaar gescheiden. Het isolement is in de vorige eeuw door een reeks dammen opgeheven. Over die dammen rijd je vandaag verder noordwaarts. Het is een prachtige route door een landschap van venen, meertjes, eilandjes en gouden stranden.

Op North Uist kun je kiezen uit een aantal wandelingen. Een kort rondje voert over de negentig meter hoge Ben Langass, waar je een prachtig uitzicht hebt over het veenlandschap van North Uist. Daar ligt ook de best bewaarde graftombe van de Buiten Hebriden, Bharpha Langass (lengte 3,5 km, 80 m stijgen en dalen, duur 1,5 uur). Aan de westpunt van het eiland kun je een rustige wandeling maken door het vogelrijke natuurreservaat Balranald. Dit vogelreservaat herbergt niet alleen vele steltlopers en eenden, maar is ook een van de beste plaatsen om kennis te maken met de specifieke ‘machair’-vegetatie (lengte 5,5 km, 30 m stijgen en dalen, duur 2 uur). 

Een stuk pittiger en alleen bij goede weersomstandigheden te doen, is de wandeling vanaf Loch Eport naar de hoogste top van North Uist: de 347 meter hoge Eaval. Deze opvallende, piramidevormige heuvel, is een opvallende blikvanger op North Uist. Eenmaal op de top, is het uitzicht er adembenemend. Vlak na de start moet je een paar 'stepping stones' over die bij springvloed onder water kunnen staan. De route naar de beklimming toe loopt langs Loch Orbisary en is venig en drassig. Dan wacht er een steile en stenige klauterpartij. Deze wandeling is dus alleen voor ervaren wandelaars geschikt, en bovendien alleen bij goed weer. Lengte 10,5 km, 360 m stijgen en dalen, duur 4,5 uur. 

Overnachting in

Lochmaddy, Isle of North Uist

Dag 7

Vanaf de pier van Berneray neem je ’s ochtends de ferry naar Leverburgh, op Harris. De ferry vertrekt om 09.30 uur; tot 1-6 en na 31-8 om 10.25 uur, op zondagen het gehele jaar om 08.30 uur. De veerboot vaart door een labyrint van kleine eilandjes naar het bergachtige Harris. Onderweg heb je een goede kans om zeezoogdieren te zien, zoals zeehonden, otters of dolfijnen. Harris is een ruig en bergachtig eiland met prachtige goudgele stranden aan de westkust en een grillige, rotsachtige oostkust, die eerder Scandinavisch aandoet.

De hoofdweg naar het noorden voert langs de westkust, langs de mooie stranden van Scarista, Seilebost en Luskentyre. Kies je voor de kleine, kronkelende weg (de Golden Road)  langs de oostkust, dan kom je langs je het mooie en eenzaam gelegen kerkje van Rodel op de zuidpunt van het eiland: St. Clements Church. Deze prachtige kerk uit de zestiende eeuw werd gebouwd door Alasdair MacLeod. Hij was lid van de roemruchte clan van Harris en het eiland Skye. 

Vanaf de huizen van Luskentyre kun je (alleen bij laag water) een korte wandeling maken langs het strand, dat tot het mooiste strand van Groot-Brittannië is uitgeroepen. Door de duinen en over de heuvel keer je terug (lengte 4 km, 30 m stijgen en dalen, ruim 1,5 uur). Je kunt deze korte wandeling combineren met een iets langere wandeling die je laat kennismaken met het grillige rotslandschap aan de oostkust van Harris. Je wandelt dan over het eilandje Scalpay, dat via een brug met Harris is verbonden. Het terrein is ruig, kaal en venig, maar ook heel afwisselend. Vanuit het gehucht Bayhead maak je een rondje naar de mooi gelegen Eilean Glas-vuurtoren aan de oostpunt en terug (lengte 10,5 km, 190 m stijgen en dalen, duur 3,5 uur).

Overnachting in

Tarbert / Isle of Harris

Dag 8

Het spectaculaire bergland van Harris biedt de wandelaar een paar van de mooiste wandelingen. Maar, het terrein is ook heuvelachtig en rotsig. De wandelingen zijn daardoor ook wat pittiger en langer dan op de andere eilanden.

Een van de mooiste wandelingen begint vlak bij Tarbert, bij het gehuchtje Urgha, en gaat naar het tot voor kort zeer geïsoleerd gelegen Rhenigidale. Pas in de jaren negentig van de vorige eeuw is het gehuchtje uit zijn isolement gehaald en is de asfaltweg aangelegd met aansluiting op de weg Tarbert-Stornoway. De enige weg om te voet naar deze plaats te komen, was een smal pad dat langs de steile kust voert en door de bergen. Dat is de route die je op deze wandeling volgt. Bij helder weer zie je de bergen van het vasteland en het eiland Skye. Dan volgt een stuk over een stil asfaltweggetje. Uiteindelijk wandel je over een lage bergpas en het meer Lochannan Lacasdail, terug naar het beginpunt. Lengte 19 km, 650 m stijgen en dalen, duur 7 uur.

Als je deze wandeling te lang vindt, kun je een wat kortere, maar beslist ook fraaie route kiezen. Deze gaat van Ardvey aan de oostkust, dwars over het eiland naar de baai van Seilebost. Je volgt een eeuwenoud pad, dat door een ruig en grimmig landschap gaat van afgesleten rotsbulten en beekjes, over een pas. Ooit werd dit pad gebruikt om de doden over te brengen van de rotsige zuidelijke kust naar de zanderige noordzijde van het eiland, om ze daar te begraven. Vanaf de ondiepe baai van Seilebost wandel je over een onverharde weg en het laatste stuk over een rustig asfaltweggetje terug naar Ardvey. Lengte 14,5 km, 5 uur, 260 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Tarbert / Isle of Harris

Dag 9

Harris en Lewis vormen feitelijk één eiland. Bij Tarbert, de ‘hoofdplaats’ van Harris, is het op zijn smalst: een landengte van amper één kilometer breed. Het bergachtige deel ten zuiden van Tarbert, maar ook de bergen ten noorden van deze smalle landtong, worden Harris genoemd. Zo gauw dit indrukwekkende bergland overgaat in het vlakkere veenland, ben je op Lewis. 

Vandaag rijd je via een grote lus naar Stornoway, de hoofdstad van Lewis en de gehele Buiten Hebriden. Deze omweg leidt langs een van de mooiste megalithische monumenten van de Hebriden. De beroemde Callanish Stone Circle is een bijna vijfduizend jaar oud monument, gelegen op een klein schiereiland. Kruisgewijs geplaatst hebben de hevig verweerde gneis-stenen de tand des tijds doorstaan. Even verderop trekt een imposante woontoren uit de ijzertijd de aandacht, de 'Carloway Broch'. Vlak bij Carloway ligt het gerestaureerde 'blackhouse'-dorp Gearrannan. Dit tot museum omgebouwde vissersdorp geeft een goed beeld van hoe de eilandbewoners ooit hebben geleefd. In een van de huizen is te zien hoe de Harris Tweed werd en nog steeds wordt gemaakt. Vanaf dit kleine openluchtmuseum kun je een wandeling maken over kliffen en langs verschillende stranden en baaien. Beneden je ligt de zee, waar in de zomer Jan-van-genten overvliegen op weg naar goed viswater. Via de kaap van Aird Laimishader en het dorp Borrowstone wandel je terug naar het beginpunt (lengte 8,5 km, 130 m stijgen en dalen, duur 3,5 uur). 

De dag eindigt met een rit naar Stornoway aan de oostkust, dwars door het uitgestrekte veengebied dat het binnenland van Lewis bedekt.

Overnachting in

Stornoway

Dag 10

Op deze laatste wandeldag kun je naar het uiterste noordpunt van Lewis. Hier, aan de uiterste rand van Europa, ligt het dorpje Eoropie. Van daaruit kun je een wandeling maken via het gelijknamige strand en bovenlangs de kliffen naar de uiterste noordpunt van het eiland. Dit is The Butt of Lewis, waar de vuurtoren eenzaam op wacht staat. Op deze plek, die claimt de winderigste van de Britse Eilanden te zijn, kun je met het nodige geluk walvissen zien. Door grasland wandel je terug naar de huizen van Eoropie. Lengte 6,5 km, 40 m stijgen en dalen, duur 2 uur.

Een wat uitdagender wandeling, vanwege het vaak drassige terrein, is mogelijk op het eiland Great Bernera. Dit eiland ligt in de baai van Loch Roag, aan de westkust van Lewis. Hier komen maar weinig wandelaars of andere toeristen. Sinds de jaren vijftig is het eiland met Lewis verbonden via een brug. Je kunt hier een afwisselende wandeling maken die eerst via de grillige westkust voert, langs strandjes en baaitjes, tot je het mooie strand van Bostadh bereikt. Via een stil weggetje wandel je terug naar het beginpunt. Lengte 11,5 km, 150 m stijgen en dalen, duur 4 uur.

Overnachting in

Stornoway

Dag 11

’s Ochtends vroeg (07.00 uur, op zondagen 08.00 uur) vaar je van Stornoway per ferry in 2,5 uur naar Ullapool op het Schotse vasteland, waar je om 09.30 aankomt (op zondag om 10.30 uur). Daar eindigt het arrangement. De aansluitende autorit naar Glasgow is 375 km en duurt ongeveer 5 uur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in B&B’s en guesthouses, die uiteenlopend van karakter en comfort zijn.  Wel verblijf je altijd op een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Meestal is een TV en coffee/tea-making facilities aanwezig. Sommige accommodaties zijn erg sfeervol en met diverse voorzieningen, andere zijn eenvoudig en sober ingericht.  In Oban en Stornoway verblijf je in of net buiten het centrum van deze stadjes, op Barra, South-Uist, North-Uist en Harris liggen de B&B’s op prachtige locaties in de natuur of in kleinere plaatsjes zoals Castlebay, Lochmaddy of Tarbert.

Omdat de meeste B&B’s klein zijn en vaak snel volgeboekt raken, maken we per locatie gebruik van meerdere accommodaties met eenzelfde comfortniveau. Niettemin adviseren we je vroeg te boeken!

Over de maaltijden

De reis is op basis van logies en ontbijt. In alle B&B’s wordt een uitgebreid Scottish cooked breakfast geserveerd.  Er is ook altijd een selectie aan zuivel, fruit, toast en jam. In het reispakket vind je tips en suggesties voor restaurants voor het diner en waar je inkopen voor de lunch kunt doen. 

Inbegrepen

  • verblijf in B & B's op basis van logies en ontbijt
  • alle ferryovertochten + reserveringen op dag 2, 4, 7 en 11
  • digitale reisinformatie 
  • GPS-tracks

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis (vlucht optioneel bij te boeken)
  • eventuele autohuur (optioneel bij te boeken)
  • alle lunches en diners
  • reis- en annuleringsverzekering
  • uitgaven van persoonlijke aard
  • eventuele entrees
 

Over de activiteiten

De rondwandelingen die je op deze reis maakt zijn niet lang of zwaar (maximaal 16 km). De hoogteverschillen zijn gering (maximaal 400 meter stijgen en dalen per dag, maar op overige dagen minder. Je wandelt afwisselend over stille (al dan niet verharde) landweggetjes, over stranden en kleine paadjes, die afwisselend over rotsachtig terrein of drassig veen voeren. Soms zoek je je een weg door ongebaand terrein. Vanwege het soms ongelijke en natte terrein zijn waterdichte en hoogsluitende wandelschoenen onontbeerlijk en is een zekere tredzekerheid gewenst. Wandelstokken kunnen dan van pas komen.  Sommige wandelingen zijn qua oriëntatie wat lastiger, zeker bij mistig weer.  Markeringen en richtingwijzers ontbreken op de meeste wandelingen. Gebruik van GPS is daarom aan te raden, zij het niet noodzakelijk. 

Extra dagen

Je kunt overal extra nachten bijboeken.  Op North-Uist / Lochmaddy verblijf je maar één nacht, dus als je iets meer rust in het programma wilt inbouwen adviseren we je daar een nacht bij te boeken. Ook in Oban verblijf je maar 1 nacht; als je vanuit dit levendige havenstadje nog iets wil ondernemen is het raadzaam daar een nacht bij te boeken. Op Harris /Tarbert en vanuit Stornway op  Lewis bieden we de keuze uit een paar wandelingen, dus als je extra wilt wandelen kun je daar een nacht bijboeken. Van Harris is het mogelijk om een dagexcursie te maken naar St. Kilda. 

Extra's

Verlengingshotels

Argyll Hotel (Glasgow)

Het traditionele Argyll Hotel in Glasgow wordt door een familie gerund en ligt 800 meter van het Kelvingrove Art Gallery andMuseum. Het hotel biedt gratis WiFi en parkeergelegenheid, serveert gerechten met een goede prijs-kwaliteitsverhouding en heeft kamers met een eigen badkamer.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Als je met de eigen auto wilt reizen is de veerbootverbinding IJmuiden - Newcastle, een goede optie. Deze nachtboot vaart dagelijks. De ferry’s arriveren 's ochtends in Newcastle en vertrekken 's avonds vanuit Newcastle terug naar IJmuiden. De rit van de haven van Newcastle naar Oban is 400 km (ca 6 uur rijden). Terug is de rit van de ferryhaven van Ullapool naar Newcastle 550 km (6,5 uur). Aangezien de ferry uit Stornoway om 9.30 in Ullapool arriveert (op zondagen 10.30) is een extra overnachting, in bijvoorbeeld Glasgow of Edinburgh, aan te bevelen. 

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Engeland kun je uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden je aan de overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is. Kies voor de ferry van IJmuiden naar Newcastle. Aan boord zijn er de volgende faciliteiten: bars, restaurant, entertainment, seashop. Er zijn vier verschillende bars, elke bar heeft zijn eigen vormgeving. In restaurant Blue Riband en Explorers zijn speciale kindermenu’s aanwezig. Zin in een film? Breng dan een bezoek aan de bioscoop, hier worden de nieuwste films voor jong en oud vertoond.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Glasgow.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Voor deze reis heb je een (huur)auto nodig. Van het vliegveld van Glasgow rij je in ca. 2,5 uur (140 km) naar de eerste accommodatie in Oban, waar je op dag 2 de ferry naar Barra neemt. Op de terugweg rij je van de ferryhaven van Ullapool, waar de veerboot om 09.30 (op zondag 10.30) aankomt, in ca 5 uur (450 km) naar Glasgow. Het is dus aan te raden om een late terugvlucht te kiezen of een extra nacht in Glasgow of Edinburgh bij te boeken.

Zie hier voor timetables van CalMac.

 

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met je vlucht. Wij bieden via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

Klik hier voor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.

NB: Je hebt een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig. 

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

Je kunt deze reis dagelijks starten van 1 mei t/m 15 oktober. 
De Hebriden hebben een Atlantisch klimaat. Dat wil zeggen zachte winters, koele zomers en kans op regen in alle jaargetijden. Toch is deze karakterisering voor de Hebriden te algemeen. Plaatselijk zijn de verschillen groot. Op de Buiten-Hebriden regent het over het algemeen minder dan op de Binnen-Hebriden. Hier zorgen de bergen voor stijgingsregens, veel bewolking en neerslag. De wind speelt een grote rol in het weer op de Hebriden. De westenwind brengt echter beslist niet altijd neerslag, maar hult het land wel steeds in een andere kleur en sfeer. Het weerbeeld is uitermate afwisselend en geeft het landschap een fotogeniek tintje. Bovendien is de atmosfeer vaak erg helder. Het kan ‘s zomers op de Hebriden zeker zonnig weer zijn. De temperatuur ligt aan de kust overdag tussen 15° en 20°C. Winddichte regenkleding en waterdichte wandelschoenen zijn onontbeerlijk. Bij windstil weer is de kans op midges aanwezig. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Hebriden ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Voor deze reis heb je een (huur)auto nodig.  Alle ferry-overtochten tussen de eilanden van de Hebriden zijn voor je geregeld.  We hebben de verschillende overtochten voor je gereserveerd op de tijden die voor het uitvoeren van het programma het gunstigst zijn. 

Voor de wandelingen is het raadzaam om wind- en waterdicht wandelkleding te hebben. Je wandelschoenen moeten waterdicht zijn en een goede steun geven aan de enkel. Fjelllaarzen (rubber- of leren laarzen met een goed profiel) zijn ook geschikt. Gamaschen zijn aan te bevelen. Dit zijn waterdichte kappen, die vanaf de knie tot over de schoen lopen. Hiermee houd je niet alleen droge onderbenen maar kan er ook geen water via de schacht in uw schoenen lopen. Een regenjas/broek van ademende stof (goretex, MPC) is veel beter dan een plastic regenjas, maar ook duurder. Dit materiaal ademt maar laat geen regen door en is bovendien goed windwerend. Een regencape is gezien de steeds aanhoudende (vaak krachtige) wind af te raden. Aangezien het terrein nog al eens onregelmatig is, kan het gebruik van wandelstokken het wandelplezier verhogen.

Ook op de Hebriden komen "midges", kleine steekvliegjes, voor. Deze steekvliegjes veroorzaken op windstille dagen in vochtige gebieden soms flink wat overlast. Antimuggenolie helpt maar een beetje, een fijn muskietennetje over het hoofd biedt meer uitkomst. Het enige echt werkzame hulpmiddel tegen deze kleine kwelgeesten is de wind en die is op de Hebriden gelukkig meestal present.

Algemeen

  • GELDIG paspoort; dit mag NIET verlopen zijn
  • kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering.
  • Engelse ponden
  • warme en luchtige kleding
  • eventueel zwemkleding
  • voor elektrische apparatuur heb je in Groot-Brittannië een verloopstekker nodig.
  • eventueel: verrekijker, fototoestel, vogel- en/of plantengids en reisgids.
  • enige EHBO-benodigdheden, zoals pleisters, pijnstillers, middelen tegen blaren, sporttape (breed)

Voor de wandelingen

  • ingelopen, stevige wandelschoenen: hoogsluitend, waterafstotend en met goed profiel
  • regen- en winddichte kleding
  • eventueel handschoenen en muts
  • eventueel wandelstokken
  • schoenvet
  • dagrugzakje (25 liter)
  • veldfles en/of thermoskan
  • mok, zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
  • anti-muggen olie of zalf tegen de "midges"
  • eventueel fijnmazig muskietennetje voor over het hoofd

Ga je binnenkort op reis naar Groot-Brittannië bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/verenigd-koninkrijk. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/groot-brittannie-en-noord-ierland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

xx

Groot-Brittannië - Buiten-Hebriden

The Western Isles

Wandelreis met (huur)auto langs B&B’s

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.