Groot-Brittannië - Buiten-Hebriden, 11 dagen The Western Isles

« Terug naar overzicht
Nieuw
Privéreis - Wandelen

Wandelreis met (huur)auto langs B&B’s

Als je van ‘Het Eilandgevoel’ houdt, dan vormen de Schotse Buiten-Hebriden de ultieme bestemming. Op deze keten van eilanden ver op de Atlantische Oceaan en door de zeearm Little Minch van het Schotse ‘mainland’ gescheiden, vind je nog de unieke Keltische sfeer, echte gastvrijheid een rijke natuur en adembenemende landschappen.  Elke eiland heeft zijn eigen karakter, maar overal tref je er prachtige witte stranden, ruige veengebieden, bergmassieven die bestaan uit gesteentes die tot de oudste ter wereld behoren. De zeeën rondom de Buiten-Hebriden zijn vol met leven en dat trekt weer talrijke vogelsoorten aan. Overal vind je er megalithische monumenten, maar ook herinneringen aan de Gaelic cultuur en het arme crofters-verleden. We hebben de ferry's die de eilanden met elkaar verbinden voor je geboekt en met je (huur)auto rijd je van wandeling naar wandeling, van het zuidelijke Barra tot het noordelijkste puntje van Lewis. Toegegeven, het weer is er wisselvallig, maar dat betekent ook dat het slechte weer vaak snel voorbij drijft en de luchten en het licht er vaak bijzonder fotogeniek zijn! 

Uniek aan deze reis

 • Bezoek monumenten uit de steentijd
 • De mooiste stranden van Europa
 • Ferry overtochten zijn geregeld
 • Rustige en afwisselende rondwandelingen
 • Unieke eilandensfeer
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Groot-Brittannië - Buiten-Hebriden

In het kort ziet je programma voor de komende 11 dagen er als volgt uit:

 • Dag 1: aankomst Oban, Overnachting Oban
 • Dag 2: middag ferry naar Barra, overnachting Castlebay
 • Dag 3: wandeling Vatersay, overnachting Castlebay
 • Dag 4: wandeling Barra, ferry naar Eriskay, overnachting South-Uist
 • Dag 5: wandeling South-Uist, overnachting South-Uist
 • Dag 6: rit via Benbecula naar North Uist, wandeling North-Uist, overnachting North-Uist
 • Dag 7: ferry naar Leverburg (Harris), wandeling Harris, overnachting Harris
 • Dag 8: wandeling Harris, overnachting Harris
 • Dag 9: rit naar Lewis, Overnachting Stornoway
 • Dag 10: wandeling Lewis, overnachting Stornoway
 • Dag 11: ferry naar Ullapool, einde arrangement

Voor meer details klik je op de betreffende dag.

 

Dag 1

Aankomst in Oban. Oban is een  levendig havenstadje, en de ferryhaven voor de boten naar Mull, the Little Isles en de Outer-Hebrides.  De whiskydistilleerderij is een bezoekje waard. Boven de stad ligt het merkwaardige cirkelvormige gebouw McCaig’s Tower, vanwaar je mooi uitzicht op de stad, de haven en de Firth of Lorn hebt. 

Overnachting in

Oban

Dag 2

Na een ochtendje ‘civilisation’ in Oban, laat je de drukte, de toeristenwinkeltjes, stoplichten en drukke rotondes achter je en  neem je afscheid van het schotse vasteland en maak je met ‘Sea of the Hebrides’ de grote oversteek naar de ‘Western Isles'. De route voert eerst door de Sound of Mull, de smalle doorgang die het eiland Mull van het Schotse vasteland scheidt. Dan steek je de Little Minch over, de zee die de Buiten-Hebriden van de Binnen-Hebriden scheidt, en die vol vis zit. Je hebt hier kans dolfijnen, talrijke zeevogelsoorten te zien en als je geluk hebt misschien wel een reuzenhaai. Na uren varen zie je aan de horizon de eilanden van de buitenste Hebriden verschijnen. In Castlebay, de hoofdplaats van het eiland Barra ga je aan land. Er is dagelijks maar één afvaart: om 13.30 uur. Totale vaartijd: 6 uur.

Overnachting in

Castlebay

Dag 3

Barra is het zuidelijkste van de Western Isles, en Castlebay is de ‘hoofdstad’ van het eilandje, met het mooie Kisimul Castle dat in de baai op een kleine rots ligt. Het eiland meet nog geen 6 bij 10 kilometer en er wonen amper 1000 mensen. Het bestaat uit een bijna 400m hoge, ruige rotsige granieten heuvel die wordt omringd door de prachtigste witte stranden. Je kunt er een aantal mooie, korte rondwandelingen doen, en deze zelfs combineren. Een ervan is op het eilandje Vatersay. Dit meest zuidelijk bewoonde eiland van de ‘Western Isles’ is via een kleine dam verbonden met Barra. Na een korte strandwandeling klim je naar de restanten van een oude Dun (woontoren) uit de IJzertijd. Van daar struin je over met grasland bedekte heuveltjes over het zuidelijke schiereiland van Vatersay en kijk je uit over het water van de zee-engte Caolas Shandraigh en zie je de onbewoonde eilanden Sandray, Flodday, Lingay, Pabbay en Mingulay. Prachtige goudgele stranden, waarop je geregeld zeehonden kunt zien zonnebaden, een geelblauwe zee en verder alleen maar stilte om je heen (wandelduur 2,5 uur, 7 km, max. 100 m stijgen en dalen). 
Je kunt deze wandeling ook combineren met een  rondwandeling op Barra zelf rondom de heuvel Bein Mhartainn voert. Deze wandeling is wat pittiger en voert door ruig heide- en veenterrein, met wat drassige stukken. Je wandelt langs restanten prehistorische bewoning. (8 km, 200m stijgen en dalen, duur 4 uur).

Overnachting in

Castlebay

Dag 4

Aan de noordkant van Barra is het Eoligarry schiereiland door een strandwal verbonden met Barra. Aan beide kanten van de strandwal liggen prachtige stranden. Het schelpenstrand aan de oostkant is zo breed, vlak en hard dat het als vliegveld wordt gebruikt. Je kunt hier een mooie rondwandeling maken langs een oud kerkje, de restanten van een hooggelegen ‘broch’ (prehistorische woning) en een prachtig uitzichtpunt, de 102m hoge heuvel Bein Eolaigearraidh (wandelduur 3 uur, 10 km, 150 m stijgen en dalen).  Aan het eind van de middag (we hebben de ferry van 17.30 geboekt) neem je de ferry over de Sound of Barra naar Eriskay (overtocht 40 min) en rij je vervolgens via een dam naar het grotere eiland South-Uist, waar je de komende 2 dagen verblijft. 

Overnachting in

South-Uist

Dag 5

South-Uist is een langgerekt eiland met 2 gezichten: het ruige, onherbergzame en vaak in wolken verborgen bergachtige oosten en het veel lieflijker, vlakke en bewoonde westen.  Dit is het gebied van de crofters, de arme keuterboeren die eeuwenlang probeerden de elementen en landeigenaren te trotseren en op allerlei manieren hun probeerden hun kostje bij elkaar te scharrelen. Hier, achter het eindeloze Atlantische strand, vind je duinen, akkertjes en de prachtige machair. Machair komt voornamelijk voor op de westelijke eilanden en is het vruchtbare gebieden achter de duinen, aan de rand van het veen. Naast prachtige bloemrijke graslanden wordt er op kleinschalige wijze landbouw bedreven. Midden tussen de bloemen vind je er akkers met aardappelen en graan. Vanuit het croftersgehucht Howmore maak je een rondwandeling door de duinen met hun typische ‘machair’-vegetatie naar het strand. Dan loop je een stukje langs het kilometerslange strand; uitwaaien op zijn ‘Schots’..  Na een tijdje verlaat je het strand weer, steek je de duinen over en wandel je door naar het natuurreservaat van Loch Druidibeg terug nar het beginpunt. Dit ruige gebied van veen en plassen is een van de weinige broedgebieden van de grauwe gans op de Britse eilanden. Dit landschap vormt een sterk contrast met het eerste deel van de wandeling. Wandelduur 4 uur, 12 km, 50 m stijgen en dalen.

Overnachting in

South-Uist

Dag 6

De eilanden South-Uist, Benbecula, Grimsay en North-Uist zijn door ondiepe zee-engtes van elkaar gescheiden. Het isolement is enige jaren geleden door een reeks dammen opgeheven en over die dammen rij je vandaag verder noordwaarts. Het is een prachtige route door een landschap van venen, meertjes, eilandjes en gouden stranden. Op North-Uist kun je kiezen uit een aantal wandelingen. Een kort rondje voert over de heuvel 90m hoge Langass waar je een prachtig uitzicht over het veenlandschap van North-Uist hebt en waar de best bewaarde graftombe van de westelijke eilanden ligt, Bharpha Langass (lengte 3,5 km, 90m stijgen en dalen, duur 1 uur). Aan de westpunt van het eiland kun je een rustige wandeling maken door het vogelrijke natuurreservaat Balranald maken. Dit vogelreservaat herbergt niet alleen vele steltlopers en eenden, maar is ook een van de beste plaatsen om kennis te maken met de specifieke ‘machair’ vegetatie (4 km, 40m stijgen en dalen, duur 3,5 uur). 
Een stuk pittiger en alleen bij goede weersomstandigheden te doen, is de wandeling vanaf Loch Eport naar de hoogste top van North-Uist: de 347m hoge Eaval.  Deze opvallende piramidevormige heuvel is een opvallende blikvanger op North-Uist en eenmaal op de top is het uitzicht er adembenemend. Maar de route er naar toe langs Loch Orbisary is venig en drassig en vlak voor de klim moet je een paar stepping stones over die bij springvloed onder water kunnen staan. Daarna wacht een steile en stenige klauterpartij.  Dus alleen voor ervaren wandelaars, en bij goed weer te ondernemen! (lengte: 10,5 km, 375m stijgen en dalen, duur 5 uur). 

Overnachting in

Lochmaddy / North-Uist

Dag 7

Vanaf de pier van Berneray neem je ’s ochtends de ferry naar Leverburgh op Harris (om 09.30 (tot 1-6 en na 31-8 om 10.25), op zondagen gehele jaar 08.30) . De ferry vaart door een labyrint van kleine eilandjes over naar het bergachtige Harris. Onderweg heb je goed ekans om zeezoogdieren te zien, zoals zeehonden, otters of dolfijnen. Harris is een ruig en bergachtig eiland met prachtige goudgele stranden aan de wetskust en een grillige, rotsachtige oostkust, die eerder Scandinavisch aan doet. De hoofdweg naar het noorden voert langs de westkust langs de mooie stranden van Scarastavore  en Luskentyre. Kies je voor de kleine, kronkelende weg (de Golden Road)  langs de oostkust, dan passeer je het mooie en eenzaam gelegen kerkje van Rodel dat op de zuidpunt van het eiland ligt. St. Clements Church. Deze prachtige kerk uit de 16e eeuw werd gebouwd door Alasdair Mac Leod, een lid van de roemrucht clan van Harris en het eiland Skye. 
Vanaf de huizen van Luskentyre kun je (alleen bij laag water) een korte wandeling langs het strand, dat tot het mooiste strand van Groot-Brittannië is uitgeroepen, door de duinen en over de heuvel terug (4 km, 50m stijgen en dalen, ruim 1 uur). Je kunt deze korte wandeling combineren met een iets langere wandeling die je laat kennismaken met het grillige rotslandschap aan de oostkust van Harris. Je wandelt over het eilandje Scalpay, dat via een brug met Harris verbonden is. Het terrein is ruig, kaal en venig, maar ook heel afwisselend. Vanuit het dorp Scalpay maak je een rondje naar de mooi gelegen Eilean Glas vuurtoren aan de oostpunt en terug (lengte 10 km, 200m stijgen en dalen, duur 3,5 uur).

 

Overnachting in

Tarbert / Isle of Harris

Dag 8

Het spectaculaire bergland van Harris biedt de wandelaar een paar van de mooiste wandelingen. Maar het terrein is ook heuvelachtig en rotsig en de wandelingen daarmee ook wat pittiger en langer dan op de andere eilanden. Een van de mooiste wandelingen begint vlakbij Tarbert, bijhet gehuchtje Urgha Beag en gaat naar het tot voor kort zeer geïsoleerd gelegen Rhenigidale. Pas in de jaren 90 van de vorige eeuw is het gehuchtje uit zijn isolement gehaald en is de asfaltweg met aansluiting op de weg Tarbert-Stornoway aangelegd. De enige weg om te voet naar deze plaats te komen was een smal pad dat langs de steile kust en door de bergen voert. Dat is de route die je op deze wandeling volgt, langs Trolamaraig. Bij helder weer zie je de bergen van het vaste land en het eiland Skye. Na de wandeling rijden we door naar Lewis. Dan volgt een stuk over een stil asfaltweggetje en uiteindelijk wandel je over een lage bergpas en het meer Lochannan Lacasdail terug naar het beginpunt (lengte 19 km, 725m stijgen en dalen, duur 6,5 uur). 
Als je deze wandeling te lang vindt kun je de wat kortere, maar beslist ook fraaie route van Aird Mhighe aan de oostkust dwars over het eiland naar de baai Traigh Seilebost kiezen.  Je volgt een eeuwenoud pad, dat door een ruig en grimmig landschap van afgesleten rotsbulten en beekjes over een pas voert. Ooit werd dit pad gebruikt om de doden over te brengen van de rotsige zuidelijke kust naar de zanderige noordzijde van eiland om daar te begraven. Vanaf de ondiepe baai van Traigh Seilebost wandel je over een onverharde weg en het laatste stuk over een rustig asfaltweggetje terug naar Aird Mhighe. (Lengte 14,5 km, 4,5 uur, 300m stijgen en dalen).

 

Overnachting in

Tarbert / Isle of Harris

Dag 9

Harris en Lewis vormen feitelijk één eiland dat bij Tarbert, de ‘hoofdplaats’ van Harris, op zijn smalst is. Een landengte van amper 1 kilometer breed. Het bergachtige deel ten zuiden van Tarbert, maar ook de bergen ten noorden van deze smalle landtong worden Harris genoemd. Zo gauw dit indrukwekkende bergland overgaat in het vlakkere veenland, ben je op Lewis.  Vandaag rij je via een grote lus naar Stornoway, de hoofdstad van Lewis en de gehele Buiten-Hebriden. Deze omweg leidt langs twee van de mooiste megalithische monumenten van de Hebriden. De beroemde Callanish Stone Circle is een bijna 5000 jaar oud monument is gelegen op een klein schiereiland. Kruisgewijs geplaatst hebben de hevig verweerde gneis stenen de tand des tijds doorstaan. Even verderop ligt  een imposante woontoren uit de IJzertijd, de 'Carloway Broch'. Vlakbij Carloway ligt het gerestaureerde blackhousedorp Gearrannan. Dit tot museum omgebouwde vissersdorp, geeft een goed beeld van hoe de eilandbewoners ooit geleefd hebben. In een van de huizen is te zien hoe de Harris Tweed werd gemaakt, en nog steeds gemaakt wordt. Vanaf dit kleine openluchtmuseum kun je een wandeling over kliffen en langs verschillende stranden en baaien maken. Beneden je ligt de zee, waar in de zomer jan-van-genten overvliegen op weg naar goed viswater. Via de kaap van Aird Laimishader en het dorp Borrowstone wandel je terug naar het beginpunt (Lengte 8 km, 240m stijgen en dalen, duur 3 uur).  De dag eindigt met een rit dwars door het uitgestrekte veengebied dat het binnenland van Lewis bedekt, naar Stornoway aan de oostkust.

Overnachting in

Stornoway

Dag 10

Op deze laatste wandeldag kun je naar het uiterste noordpunt van Lewis. Hier, aan de uiterste rand van Europa ligt het dorpje Eoropie, vanwaar je een wandeling via het gelijknamige strand en bovenlangs de kliffen naar de uiterste noordpunt van het eiland kunt maken: The Butt of Lewis, waar de vuurtoren eenzaam op wacht staat. Op deze plek, die claimt de winderigste van de Britse Eilanden te zien, kun je met het nodige geluk walvissen spotten. Dan wandel je door grasland terug naar de huizen van Eoropie (lengte 6,5 km, 125m stijgen en dalen, duur 2 uur.
Een vanwege het vaak drassige terrein wat uitdagender wandeling kun je maken op het eiland Great Bernera. Dit eiland ligt in de baai van Loch Roag ligt, aan de westkust van Lewis. Hier komen maar weinig wandelaars of andere toeristen. Sinds de jaren ’50 is het eiland met Lewis verbonden via een brug. Je kunt hier een afwisselende wandeling maken die eerst via de grillige westkust voert, langs strandjes en baaitjes, tot je het mooie strand van Bostadh bereikt. Via een stil weggetje wandel je voorts terug naar het beginpunt (lengte 11,5 km, 250m stijgen en dalen, duur 4 uur).

 
 

Overnachting in

Stornoway

Dag 11

’s Ochtends vroeg (07.00 uur, op zondagen 08.00 uur) vaar je van Stornoway per ferry in 2,5 uur naar Ullapool op het Schotse vasteland, waar je om 09.30 aankomt (op zondag om 10.30 uur). Daar eindigt het arrangement. De aansluitende autorit naar Glasgow is 375 km en duurt ca 5 uur.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je verblijft in B&B’s en guesthouses, die uiteenlopend van karakter en comfort zijn.  Wel verblijf je altijd op een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Meestal is een TV en coffee/tea-making facilities aanwezig. Sommige accommodaties zijn erg sfeervol en met diverse voorzieningen, andere zijn eenvoudig en sober ingericht.  In Oban en Stornoway verblijf je in of net buiten het centrum van deze stadjes, op Barra, South-Uist, North-Uist en Harris liggen de B&B’s op prachtige locaties in de natuur of in kleinere plaatsjes zoals Castlebay, Lochmaddy of Tarbert.
Omdat de meeste B&B’s klein zijn en vaak snel volgeboekt raken, maken we per locatie gebruik van meerdere accommodaties met eenzelfde comfortniveau. Niettemin adviseren we u vroeg te boeken!

 

 

Over de maaltijden

De reis is op basis van logies en ontbijt. In alle B&B’s wordt een uitgebreid Scottish cooked breakfast geserveerd.  Er is ook altijd een selectie aan zuivel, fruit, toast en jam. In het reispakket vind je tips en suggesties voor restaurants voor het diner en waar je inkopen voor de lunch kunt doen. 

Inbegrepen

 • verblijf in B&B’s op basis van logies en ontbijt
 • alle ferryovertochten + reserveringen volgens Hopscotch-ticket nr 8 (dag 2, 4, 7 en 11)
 • SNP reispakket met gedetailleerde wandelroutes, GPS-tracks en eenvoudig kaartmateriaal
 • wegenkaart Schotland
   

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis (vlucht optioneel bij te boeken)
 • eventuele autohuur (optioneel bij te boeken)
 • alle lunches en diners
 • reis- en annuleringsverzekering
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • eventuele entrees
 

Over de activiteiten

De rondwandelingen die je op deze reis maakt zijn niet lang of zwaar (maximaal 16 km). De hoogteverschillen zijn gering (maximaal 400 meter stijgen en dalen per dag, maar op overige dagen minder. Je wandelt afwisselend over stille (al dan niet verharde) landweggetjes, over stranden en kleine paadjes, die afwisselend over rotsachtig terrein of drassig veen voeren. Soms zoek je je een weg door ongebaand terrein. Vanwege het soms ongelijke en natte terrein zijn waterdichte en hoogsluitende wandelschoenen onontbeerlijk en is een zekere tredzekerheid gewenst. Wandelstokken kunnen dan van pas komen.  Sommige wandelingen zijn qua oriëntatie wat lastiger, zeker bij mistig weer.  Markeringen en richtingwijzers ontbreken op de meeste wandelingen. Gebruik van GPS is daarom aan te raden, zij het niet noodzakelijk. 

Extra dagen

Je kunt overal extra nachten bijboeken.  Op North-Uist / Lochmaddy verblijf je maar één nacht, dus als je iets meer rust in het programma wilt inbouwen adviseren we je daar een nacht bij te boeken. Ook in Oban verblijf je maar 1 nacht; als je vanuit dit levendige havenstadje nog iets wil ondernemen is het raadzaam daar een nacht bij te boeken. Op Harris /Tarbert en vanuit Stornway op  Lewis bieden we de keuze uit een paar wandelingen, dus als je extra wilt wandelen kun je daar een nacht bijboeken.

Extra's

Verlengingshotels

argyll-hotel.jpg

Argyll Hotel (Glasgow)

Het traditionele Argyll Hotel in Glasgow wordt door een familie gerund en ligt 800 meter van het Kelvingrove Art Gallery andMuseum. Het hotel biedt gratis WiFi en parkeergelegenheid, serveert gerechten met een goede prijs-kwaliteitsverhouding en heeft kamers met een eigen badkamer.

herald-house-hotel-edinburgh_150120131108292785.jpg

Brooks Hotel Edinburgh (Edinburgh)

Het onlangs gerenoveerde Brooks Hotel Edinburgh is sfeervol ingericht en heeft een mooie binnenplaats, waar je rustig buiten kunt zitten. De kamers zijn modern en van alle gemakken (zoals gratis wifi) voorzien. Het hotel ligt in een rustig straatje, op een paar honderd meter van Haymarket Trainstation en is vanaf het vliegveld makkelijk te bereiken met Airlink Bus 100. De belangrijkste attracties van de stad liggen op 10-20 min lopen.

Premier Inn City Centre

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

Als je met de eigen auto wilt reizen is de veerbootverbinding IJmuiden - Newcastle, een goede optie. Deze nachtboot vaart dagelijks. De ferry’s arriveren 's ochtends in Newcastle en vertrekken 's avonds vanuit Newcastle terug naar IJmuiden. De rit van de haven van Newcastle naar Oban is 400 km (ca 6 uur rijden). Terug is de rit van de ferryhaven van Ullapool naar Newcastle 550 km (6,5 uur). Aangezien de ferry uit Stornoway om 9.30 in Ullapool arriveert (op zondagen 10.30) is een extra overnachting, in bijvoorbeeld Glasgow of Edinburgh, aan te bevelen. 

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Engeland kun je uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden je aan de overtocht pas te reserveren nadat uw SNP arrangement bevestigd is. Kies voor de ferry van IJmuiden naar Newcastle. Aan boord zijn er de volgende faciliteiten: bars, restaurant, entertainment, seashop. Er zijn vier verschillende bars, elke bar heeft zijn eigen vormgeving. In restaurant Blue Riband en Explorers zijn speciale kindermenu’s aanwezig. Zin in een film? Breng dan een bezoek aan de bioscoop, hier worden de nieuwste films voor jong en oud vertoond.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Glasgow.

SNP regelt graag de vlucht naar uw bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Voor deze reis heb je een (huur)auto nodig. Van het vliegveld van Glasgow rij je in ca. 2,5 uur (140 km) naar de eerste accommodatie in Oban, waar je op dag 2 de ferry naar Barra neemt. Op de terugweg rij je van de ferryhaven van Ullapool, waar de veerboot om 09.30 (op zondag 10.30) aankomt, in ca 5 uur (450 km) naar Glasgow. Het is dus aan te raden om een late terugvlucht te kiezen of een extra nacht in Glasgow of Edinburgh bij te boeken.

Zie hier voor timetables van CalMac.

 

Autohuur optioneel

Huurauto nodig?
Boek deze tegelijk met je vlucht. Wij bieden via onze partner Sunny Cars scherpe prijzen.

Klik hier voor een overzicht van alle mogelijkheden, prijzen en aanbiedingen.

NB: Je hebt een creditcard op naam van de bestuurder als borg nodig. 

Voor boeking van een huurauto op de Sunny Cars site gelden de algemene voorwaarden van Sunny Cars. Klik hier om deze te lezen.

Je kunt deze reis dagelijks starten van 1 juni t/m 15 oktober. 
De Hebriden hebben een Atlantisch klimaat. Dat wil zeggen zachte winters, koele zomers en kans op regen in alle jaargetijden. Toch is deze karakterisering voor de Hebriden te algemeen. Plaatselijk zijn de verschillen groot. Op de Buiten-Hebriden regent het over het algemeen minder dan op de Binnen-Hebriden. Hier zorgen de bergen voor stijgingsregens, veel bewolking en neerslag. De wind speelt een grote rol in het weer op de Hebriden. De westenwind brengt echter beslist niet altijd neerslag, maar hult het land wel steeds in een andere kleur en sfeer. Het weerbeeld is uitermate afwisselend en geeft het landschap een fotogeniek tintje. Bovendien is de atmosfeer vaak erg helder. Het kan ‘s zomers op de Hebriden zeker zonnig weer zijn. De temperatuur ligt aan de kust overdag tussen 15° en 20°C. Winddichte regenkleding en waterdichte wandelschoenen zijn onontbeerlijk. Bij windstil weer is de kans op midges aanwezig. 

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar de Hebriden  ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Voor deze reis heb je een (huur)auto nodig.  Alle ferry-overtochten zijn voor je geregeld. Hopscotch ticket nr 8 van de rederij Caledonian MacBrain, die alle overtochten bevat, zit bij de reis inbegrepen.  We hebben de verschillende overtochten voor je gereserveerd op de tijden die voor het uitvoeren van het programma het gunstigst zijn. 

Voor de wandelingen is het raadzaam om wind- en waterdicht wandelkleding te hebben. Je wandelschoenen moeten waterdicht zijn en een goede steun geven aan de enkel. Fjelllaarzen (rubber- of leren laarzen met een goed profiel) zijn ook geschikt. Gamaschen zijn aan te bevelen. Dit zijn waterdichte kappen, die vanaf de knie tot over de schoen lopen. Hiermee houd je niet alleen droge onderbenen maar kan er ook geen water via de schacht in uw schoenen lopen. Een regenjas/broek van ademende stof (goretex, MPC) is veel beter dan een plastic regenjas, maar ook duurder. Dit materiaal ademt maar laat geen regen door en is bovendien goed windwerend. Een regencape is gezien de steeds aanhoudende (vaak krachtige) wind af te raden. Aangezien het terrein nog al eens onregelmatig is, kan het gebruik van wandelstokken het wandelplezier verhogen.

Ook op de Hebriden komen "midges", kleine steekvliegjes, voor. Deze steekvliegjes veroorzaken op windstille dagen in vochtige gebieden soms flink wat overlast. Antimuggenolie helpt maar een beetje, een fijn muskietennetje over het hoofd biedt meer uitkomst. Het enige echt werkzame hulpmiddel tegen deze kleine kwelgeesten is de wind en die is op de Hebriden gelukkig meestal present.

Algemeen:
GELDIG paspoort; dit mag NIET verlopen zijn
kopieën van paspoort, reis- en ziektekostenverzekering.
Engelse ponden
warme en luchtige kleding
eventueel zwemkleding
voor elektrische apparatuur heb je in Groot-Brittannië een verloopstekker nodig.
eventueel: verrekijker, fototoestel, vogel- en/of plantengids en reisgids.
enige EHBO-benodigdheden, zoals pleisters, pijnstillers, middelen tegen blaren, sporttape (breed)

Voor de wandelingen: 
ingelopen, stevige wandelschoenen: hoogsluitend, waterafstotend en met goed profiel
regen- en winddichte kleding
eventueel handschoenen en muts
eventueel wandelstokken
schoenvet
dagrugzakje (25 liter)
veldfles en/of thermoskan
mok, zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
anti-muggen olie of zalf tegen de "midges"
eventueel fijnmazig muskietennetje voor over het hoofd

 

 

Er zijn momenteel geen mededelingen.

Voor een verblijf in Groot-Brittannië hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Groot-Brittannië erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
NB.
Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.
Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Midges in Schotland
Midges zijn kleine steekvliegjes die, samen met muggen, op windstille dagen in groten getale rondvliegen boven de Schotse Moors. Insectenwerende middelen met DEET of een fijnmazig muggennet helpen hiertegen.

Wat kost deze reis?

Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

xx

Groot-Brittannië - Buiten-Hebriden

The Western Isles

Wandelreis met (huur)auto langs B&B’s

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Vertrekdatum

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten € 20,- en bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
-text

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 418 klanten