header

12 x de mooiste fietsbestemmingen in de herfst

Streken waar je juist prettig fietst als de zomer voorbij is, daar zijn er veel van. Niet alleen omdat de temperatuur dan aangenamer is, maar ook vanwege de rust, de frisse lucht, de kleurige bladeren en de kastanje-, bier- & wijnfeesten. Bovendien slaap je dan beter, en smaakt de paella, de tiramisu en zelfs de koffie superieur. Daarom nu hier: 12 fietsbestemmingen geknipt voor de nazomer en herfst(vakantie).

 1. Vaucluse - Frankrijk
 2. Sicilië - Italië
 3. Valencia - Spanje
 4. Zuid-Limburg & Voerstreek - Nederland/België
 5. Val de Loire - Frankrijk
 6. Algarve - Portugal
 7. Pfalz - Duitsland
 8. Provence - Frankrijk
 9. Puglia - Italië
 10. Murcia - Spanje
 11. Alentejo - Portugal
 12. Elzas - Frankrijk

1. Vaucluse - Frankrijk

Fietsgenot onder de Mont Ventoux 

De Tour de France bewijst het: hartje zomer kun je op & rond de Mont Ventoux fietsen. Wie echter optimaal wil genieten van de strakblauwe lucht, de golvende wijngaarden, dieprood en geelgoud, en de dorpsmarkten met knoflookworst, geitenkaas en tapenade, moet hier toch echt in de nazomer zijn. De Vaucluse rond de Kale Reus is een streek vol afstapwaardigheden, zoals de Romeinse ruïnes in Vaison-la-Romaine, de Vlakte van God, de Dentelles de Montmirail (bizar gevormde rotsen) en de talrijke pasteldorpen, topterrasjes en kleine, knuskrakende hotels. 

Bekijk deze reis

2. Sicilië - Italië

Werelds fietsen op bloemrijk Sicilië

Heerlijk fietsen over rustige landweggetjes door het grillige en onbedorven West-Siciliaanse heuvelland. Tijdens deze fietvakantie ontdek je de invloeden van de oude Grieken, Normandiërs en Arabieren. Bezoek traditionele Siciliaanse dorpjes of ga naar het prachtige zandstrand bij San Vito Lo Cabo. Onderweg geniet je natuurlijk van de Italiaanse cultuur, waarbij een goede pasta met een verfrissend glas wijn niet mag ontbreken. 

Bekijk deze reis

3. Valencia - Spanje

Een fietsontdekkingsreis achter Valencia

In de zomer zindert het land achter de Costa Blanca, maar daarna is fietsen hier een feestje. Waarom? We beperken ons nu even tot 9 hoogtepunten (maar er zijn er dus meer): 1) veelkleurige natuurparken. 2) dito vergezichten. 3) vías verdes (fietspaden over oude spoorlijnen). 4) olijf- & sinaasappelboomgaarden. 5) Moorse kastelen. 6) dromerige dorpjes zoals Villalonga en Gandia. 7) de kloof van de Rio Serpis. 8) het keteldal van Safor. 9) finishplaats Valencia, tjokvol bezienswaardigheden en fijne restaurantjes. Kortom, hier in de herfst een weekje fietsen, is altijd een goed idee. 

Bekijk deze reis

4. Zuid-Limburg & de Voerstreek - Nederland/België

Zo mooi, zo anders en toch zo dichtbij  

Wat hebben Zuid-Limburg en de aangrenzende Voerstreek in België gemeen? Het zijn allebei buitenbeentjes, qua sfeer en schoonheid. Met dank aan de heuvels, de holle wegen en de vakwerkhuizen, beschermde dorpsgezichten en uitnodigende terrasjes. En ja, in de nazomer is alles nóg mooier. Als het op de golvende weggetjes prettig rustig is, de druiven worden geplukt en al het groen rood en geel kleurt, juist dán moet je hier fietsen. Via de Abdij van Val Dieu en het Drielandenpunt naar Café ’t Pintje. 

foto: Annemarie Bergfeld

Bekijk deze reis

5. Val de Loire - Frankrijk

Fijn fietsen, lekker eten & kolossale kastelen

Wereldberoemd (en daarom drukbezocht in de zomer) zijn de talrijke renaissance-kastelen langs de Loire. Wie wil kan hier een trektocht maken, ontspannen toerend van chambres d'hôtes naar hotel de charme. Via de fonkelende Loire, de kolossale kastelen, de van kleur verwisselende wijngaarden en historische steden als Saumur en Chinon. Maar wat ook kan: vanuit een herberg − die bekend staat om zijn eersteklas keuken − vier verrukkelijke dagtochten maken. Ook weer langs wijngaarden, kastelen, de Loire en het stedenschoon van Amboise en Blois. Tip voor wie niet kan kiezen: doe het allebei.  

 
Bekijk deze reis

6. Algarve - Portugal

Kortgebroekt fietsen als thuis de bladeren vallen

Wanneer we in ons land de fiets liever laten staan vanwege herfstregen of winterwind, knalt de zon boven Portugals zuidkust. En daar staat, tussen citroen- en sinaasappelbomen, Quinta da Lua, een ideale uitvalsbasis voor fijne fietstochten. Zoals een rit naar het natuurpark Ria Formosa, naar het havenstadje Tavira (‘de Koningin van de Algarve’) of door het welriekende achterland, tussen dromerige dorpjes, wilde oregano, rozemarijn en knoestige kurkeiken. Desgewenst op een huur e-bike, maar pas dan op met de vino verde. 

Bekijk deze reis

7. Pfalz - Duitsland

Op de fiets door Duitslands Toscane

Dat de Pfalz als bijnaam ‘Het Toscane van Duitsland’ heeft, is natuurlijk niet zonder reden: de streek heeft zowel een mild klimaat als een zee van glooiende heuvels, bekleed met wijngaarden en bos, wat in het najaar allemaal verrukkelijk verkleurt. Dit is dan ook dé tijd voor de Deutsche Weinstrasse, de route die hier het ene beeldige wijndorpje aan het andere rijgt, zoals Siebeldingen of Rhodt. Samengevat: de Pfalz is een topstreek voor een 5-daagse nazomer-fietsvakantie, waarbij je dan ook nog de kuurstad Bad Dürkheim en de keizerstad Speyer bezoekt. 

Bekijk deze reis

8. Provence - Frankrijk

Fietsen waar Vincent schilderde 

Les Alpilles, zo heet zowel een natuurpark als een keten van kalkheuvels in de Provence. Van het land eromheen werd Vincent van Gogh gek van geluk, vanwege het bijzondere licht en de streek zelf, met burchten & kastelen, olijf- & wijngaarden, Romeins erfgoed (van aquaduct tot necropolis) & Middeleeuwse stadjes als Tarascon, Arlès en Saint-Rémy-de-Provence. En laat dit alles nu op fietsafstand liggen van een uiterst comfortabel en gastvrij landhuishotel aan de voet van de Alpilles. Met een topkok én van waaruit SNP dagtochten verzorgt. 

Bekijk deze reis

9. Puglia - Italië

Op de fiets door ‘de Hak van De Laars’

Vanuit Monopoli, een vissersstadje aan de knalblauwe Adriatisch Zee (waarin je juist in het najaar aangenaam zwemt), trap je onder meer naar de trulli (kleine, ronde huisjes met een kegelvormig dak) van Alberobello, de città bianca (witte stad) Ostuni, het oude piratenbolwerk Gallipoli en barokparel Lecce. Maar reken ook – in de nazomer −op stille strandjes, naast fijne plekken voor de nacht en tongstrelend slow food, van een bruschetta met verse basilicum tot een inktvisje van de grill.  

foto: Lex van den Bosch

Bekijk deze reis

10. Murcia - Spanje

In het spoor van Moren, Tempeliers en Neanderthalers

Kleine stadjes met een castillo, steevast goed voor een spotgoedkoop Menú del Día, en Caravaca de la Cruz, de Heilige Stad, vol oude kloosters en kerken, monumentaal samengeklonterd, dit vind je allemaal in Murcia, een provincie in Zuid-Spanje. Waar je, zodra de zomer voorbij is, prettig fietst over autoluw kruimelteer en ex-spoorlijnen. Terwijl je, tussen fruit- & palmbomen, grillige kalkheuvels en vogelrijke rijstvelden, ontdekt waar Tempeliers, Moren, Romeinen en Neanderthalers hebben geleefd. 

Bekijk deze reis

11. Alentejo - Portugal

Op de fiets door de Algarve en Alentejo

De Portugese kuststreken Algarve en Alentejo hebben veel meer te bieden dan uitsluitend zon en zee. Aan de ruige westkust van Portugal worden lieflijke strandjes omzoomd door duinen en afgewisseld met grillige rotsformaties en baaien, met zicht op de op steile kliffen stukslaande golven. De zilte zeelucht vermengt zich hier met de geur van eucalyptus en tijm; de variatie in de typische mediterrane flora en fauna is groot.

foto: Ruud Wenting

Bekijk deze reis

12. Elzas - Frankrijk

Mooier wordt de herfst niet

Toptip voor de herfst: een relaxt reisje per (huur)fiets − of e-bike − over de Route des Vins, de romantische route tussen Straatsburg en Colmar, twee allesbehalve lelijke steden. Zodat je hier rolt wanneer al het groen goudgeel en dieprood kleurt. Van vergezicht naar vergezicht, over de Rijnvallei en het Zwarte Woud. Pauzeren kan in dorpjes als Obernai en Turckheim, vol vakwerkhuizen, curiosa-winkeltjes en bistro’s waarin je niet alleen Riesling en Gewürztraminer kunt proeven, maar ook Flammkuchen en Dampfnudel.  

Bekijk deze reis