Zweden - Kattegattleden, 8 dagen Fietsen over de fietsroute van het jaar 2018

« Terug naar overzicht
Privéreis - Fietsen

Fietsvakantie langs hotels

Fietsen over de Zweedse Kattegattleden, van Helsingborg naar Göteborg betekent fietsen over een 370 km lange, zeer goed bewegwijzerde route, over schilderachtige weggetjes, langs zandstranden, kliffen en eilandjes en door schilderachtige vissersdorpen en natuurlijk de mooie finishplaats Göteborg. De Kattegattleden is in 2018 gekozen tot “fietsroute van het jaar”. Nieuw in 2018

Uniek aan deze reis

 • Bijna altijd wind mee
 • Fietsroute van het jaar
 • Gehele route goed gemarkeerd
 • Trektocht met bagagevervoer
 • GPS-tracks aanwezig
 • E-bikehuur mogelijk
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

Interview met Leon Huijs

Een echte kustroute, van het begin tot het einde is de zee nooit ver weg. Af en toe ga je wel even het binnenland in, maar grofweg volg je steeds de kustlijn van het Kattegatt, de doorgang tussen Halland in Zweden en Jutland in Denemarken. Lees verder...

OpPad | Over de Kattegattleden

Het idee achter de Kattegattleden is een eenvoudig maar beproefd concept: een langeafstandsroute van zuid naar noord langs de westkust van Zweden, met de fiets. Lees er meer over op Op Pad..

Dag tot dag

Zweden - Kattegattleden

De Kattegattleden begint in de provincie Skåne, in de historische stad Helsingborg. Langs de oevers fiets je naar het schiereiland Kullaberg, terwijl je de Deense kust nog ziet liggen. De eerste etappe eindigt in het gezellige stadje Ȁngelholm, Verder gaat het noordwaarts langs de kust en via Vejbystrand en de langste zandstranden van Zweden kom je in Halmstad, in de provincie Halland. Middeleeuwse stadjes en schilderachtige vissersplaatjes wisselen mekaar af en hoe noordelijker je komt hoe steniger de kust wordt.
Op diverse plaatsen langs de kust kom je langs grafheuvels en megalithen uit de IJzertijd.
Eindpunt van de Kattegattleden is de mooie stad Göteborg!

Dag 1

Aankomst in Helsingborg. Je kunt nog even een wandeling maken door het centrum en de Middeleeuwse Kärnan en de St. Mary’s Church bezoeken.

Overnachting in

Helsingborg

Dag 2

Je vertrekt in Helsingborg over de kustpromenade en al snel kom je bij het Sofieropaleis met zijn prachtige rhododendronpark, in 2010 uitgeroepen tot “het mooiste park van Europa”. Verder gaat het langs de kust en via de kleine vissersdorpjes Viken en Höganäs bereik je het schiereiland van Kullabjerg. Via de noordelijke kust van het schiereiland bereik je aan het einde van de middag Ängelholm. Helsingborg - Ängelholm is ca. 62 km, 180 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Ängelholm

Dag 3

Voor vertrek kun je nog het 150-jaar oude spoorwegmuseum bezoeken. Vanuit Ängelholm volg je de kust van de Skäldervikenbaai naar Vejbystrand. Vervolgens verlaat je voor enige tijd de kust en steek je het schiereiland van Bjäre over. Overal zijn zogenaamde eskers zichtbaar, in de ijstijd (14.000 jaar geleden) gevormde smeltwaterruggen. Na de lunch in Båstad fiets je door een mooi landschap met zandduinen en de stenen grafheuvels uit de IJzertijd van Påarp naar Halmstad. Ängelholm - Halmstad is ca. 100 km, 325 m stijgen en dalen.

Het is ook mogelijk om een kortere route van 77 km te fietsen (275 m stijgen en dalen).

.

Overnachting in

Halmstad

Dag 4

Na het ontbijt kom je al vlug bij het prachtige strand van Tylösand, een van de populairste zwemstranden van Zweden. Inmiddels fiets je in de provincie Halland en in Grimsholmen kun je de 52 meter hoge Smörkullen beklimmen.

In de loop van de middag kom je aan in de Gamle Stan van Falkenberg, een middeleeuwse stad met kinderkopjes en kleurrijke houten huizen. Halmstad - Falkenberg is 55 km (170 m stijgen en dalen).

Overnachting in

Falkenberg

Dag 5

Verder gaat het vandaag over de Kattegattleden en je fietst door schilderachtige dorpjes zoals Träslövsläge en langs de surfstanden van Apelviken naar Varberg. Je ziet het fort van de stad al van verre liggen. Omdat het vandaag niet zo’n lange etappe is, kun je het rustig aan doen! Falkenberg - Varberg is 40 km (50 m stijgen en dalen).

Overnachting in

Varberg

Dag 6

Ten noorden van Varberg verandert de kust langzaam en worden de zandstranden vervangen door een scherenkust, door het ijs afgeschuurd granietgesteente, met vele kleine eilandjes. In Tjolöholm kun je naar het prachtige Tudor kasteel en de morenenwal in Fjärås Bräcka met zijn indrukwekkend grafveld met 100 megalithen uit de IJzertijd zijn zeker een uitgebreide stop waard. De tocht eindigt vandaag in de stad Kungsbacka, tot 1645 nog Deens! Varberg - Kungsbacka is 77 km (240 m stijgen en dalen). Het is ook mogelijk om de route met 17 km in te korten.

Overnachting in

Kungsbacka

Dag 7

De laatste etappe van de Kattegattleden brengt je via het schiereiland Onsalahalvön naar Göteborg, de tweede stad van Zweden. Over een oud spoortrace bereik je de voorsteden en via de Nya Varvet en het culturele bolwerk Klippan fiets je de stad in die rond 1600 door Nederlanders is gesticht. Kungsbacka - Göteborg is 65 km met 230 m stijgen en dalen (korte route 42 km met 170 m stijgen en dalen).

Overnachting in

Göteborg

Dag 8

De Kattegattleden zit erop en het arrangement eindigt na het ontbijt. Göteborg is echter zeker de moeite waard om nog een dagje langer te blijven!

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Tijdens deze fietsreis verblijf je in goede comfortabele hotels en guesthouses die variëren wat betreft grootte en sfeer. De kamers hebben altijd een eigen badkamer..

Over de maaltijden

Het ontbijt is iedere dag inclusief. Voor de lunch kun je onderweg stoppen in een van de horecagelegenheden langs de route of je kunt zelf lunchinkopen doen. Voor de avondmaaltijd kun je terecht in het hotel zelf of in een van de nabij gelegen restaurantjes.

Inbegrepen

 • 7 overnachtingen
 • 7x ontbijt
 • bagagevervoer (1 koffer/tas van max 15 kg per persoon)
 • digitale reisinformatie
 • Engelstalig brochure met achtergrondinformatie en kaartenboekje (ontvang je ter plaatse)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • lunches en diners
 • musea bezoek / uitstapjes
 • parkeergelden eigen auto
 • fietshuur

Over de activiteiten

Je fiets grotendeels over (half) verharde fietspaden en autoluwe wegen. De route loopt daarnaast voor ongeveer 1/3 over (meestal) vrijliggende fietspaden direct langs doorgaande wegen en/of in stedelijke bebouwing. Je volgt voornamelijk de kust en er zijn nauwelijks serieuze hoogteverschillen.

De Kattegattleden is helemaal gemarkeerd met duidelijke bruinrode borden met af en toe ook informatie over de afstanden. De routebeschrijving is dan ook zeer summier. Je kunt natuurlijk de GPS-tracks of de SNP Route App gebruiken. In het informatiepakket dat je ter plekke ontvangt zit kaartmateriaal en veel Engelstalige informatie over de bijzonderheden die je tegenkomt.

Extra dagen

Je kunt in Helsingborg en Göteborg een extra dag boeken, echter enkel voorafgaand of na afloop van het basisarrangement. Vanwege de vaste vertrekdata ligt de volgorde van het basisarrangement namelijk vast en kan er niet geschoven worden.

Fietsverzekering

Bij diefstal van of schade aan je huurfiets ben je persoonlijk aansprakelijk. Gestolen of beschadigd materiaal dient vergoed te worden aan de verhuurder. Wij adviseren, zowel bij huurfietsen als eigen fietsen, een reisverzekering met extra hobby- en sportuitrusting af te sluiten die je beschermt tegen deze kosten. 

LET OP: Via onze eigen reisverzekeraar Europeesche Verzekeringen is het helaas niet mogelijk om een huurfiets mee te verzekeren. Kijk voor een dergelijke reisverzekering (incl. dekking bagage) bij bijvoorbeeld ANWB Verzekeringen, klik hier.

Extra's

Verlengingshotels

Clarion Grand Hotel Helsingborg

Je kunt er voor kiezen om een extra overnachting in Helsingborg bij te boeken. Het Clarion Grand hotel is een authentiek 4* hotel, met sfeervolle, moderne kamers met een eigen badkamer met bad of douche. Het hotel is centraal gelegen en bevindt zich op slechts enkele minuten loopafstand van het strand. 

Fietshuur

Hybride fiets (vanaf € 161,- per persoon)

U krijgt uitstekende aluminium unisex toerfiets mee van het merk Trek, de Trek T300. De fiets is voorzien van 24 Shimano versnellingen en is voorzien van één waterdichte fietstas (volwassenen), voor de benodigdheden onderweg. (De bagage wordt immers voor u vervoerd). Er zit een afstandsmeter op de fiets en bandenreparatiesetje wordt meegeleverd.

In Goteborg laat je de gehuurde fiets, afgesloten in het hotel achter.

Electrische fiets (vanaf € 269,- per persoon)

U krijgt uitstekende aluminium unisex electrische fiets mee van het merk Orbea Optima Asphale of een Ideal Orama 320ED. De fiets is voorzien van 8 Shimano versnellingen en heeft een Bosch accu. De fiets is voorzien van een waterdichte fietstas (volwassenen), voor de benodigdheden onderweg. (De bagage wordt immers voor u vervoerd). Er zit een afstandsmeter op de fiets en bandenreparatiesetje wordt meegeleverd.

In Goteborg laat je de gehuurde fiets, afgesloten in het hotel achter.

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De afstand Utrecht - Helsingborg is ca. 870 km. Via de ferry Helsingør-Helsingborg of via de brug over de Oresund bereik je Zweden. Je kunt de auto parkeren in een parkeergarage (voor ca. 25 € per dag), gelegen vlakbij het hotel. Goedkoper of gratis parkeren kan aan de rand van de stad.

Aan het einde van de reis kun je met de trein in ca. 2,5 uur terug naar Helsingborg.
Treinkaartjes koop je online op www.vy.se of www.sj.se.
Je koopt ter plaatse op het station een extra kaartje voor de fiets (als je met je eigen fiets bent) en neemt zelf de fiets mee in de trein.
Bedenk wel dat het lastig kan zijn om met een fiets en bagage van het hotel naar het station te komen. Een grote rugzak, waar je een stukje mee kunt fietsen is het handigst.

Trein informatie

Wil je per trein naar je bestemming reizen dan kies je voor een heenreis naar Helsingborg en een terugreis vanaf Göteborg .

Dit is een lange treinreis. Misschien leuk deze te onderbreken door een nacht in een interessante stad, zoals Hamburg of Kopenhagen, te blijven.

Treintickets kun je zelf boeken via onder meer de volgende sites:

www.nsinternational.nl of www.interrail.eu

Wij raden aan om de treinreis pas te reserveren nadat je SNP-arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Deze reis is alleen te starten op zaterdag van midden mei tot begin september, dit i.v.m. het bagagevervoer. Hou hiermee rekening als je eventueel een extra nacht in Helsingborg boekt aan het begin van de reis.
In het voorseizoen, in mei en juni zijn veel horecagelegenheden langs de route nog gesloten of zijn pas na 12 uur geopend.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Kattegattleden ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.
Hoe kan ik mijn voetafdruk compenseren? SNP zorgt voor CO2 compensatie bij alle landarrangementen die wij aanbieden, inclusief overnachtingen, excursies en transfers. Wanneer je ook je vlucht bij SNP boekt, dan zorgen wij ook daar voor een volledige CO2 compensatie. De kosten hiervoor vind je terug op je offerte of reisovereenkomst. 
Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

Als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus kunnen er onverwachts wijzigingen in onderdelen van de reis optreden die wij op dit moment niet kunnen overzien. Wij proberen natuurlijk deze wijzigingen tot een minimum te beperken, maar vragen onze klanten om enige flexibiliteit in deze uitzonderlijke situatie. Er is in dat geval ook voor ons sprake van overmacht.

Kijk voor meer informatie ook op ‘Het coronavirus en SNP Natuurreizen’

Voor een verblijf in Zweden hebt u een geldig paspoort of een geldige Nationale Identiteitskaart nodig.

N.B. Wijziging van bovenstaande informatie is altijd mogelijk! Neemt u daarvoor contact op met de ambassade of een consulaat van Zweden (zie nuttige adressen). Ook wanneer u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

Medisch paspoort
Een Europees Medisch Paspoort (EMP) is geen geldig grensdocument! Maar het is wel erg handig voor mensen die met regelmaat medicijnen (moeten) innemen. Het is verkrijgbaar bij oa. huisarts, apotheek, medisch specialist of GGD. Op het EMP vermeldt de arts gegevens over ziekte en de benodigde medicijnen. Met dit document voorkomt u problemen bij de douane. Meer informatie vindt u op EMP en douane. Voor het meenemen van medicijnen die onder de Opiumwet vallen, is een aparte vergunning nodig (zie medicijnen Opiumwet).

Rij- en kentekenbewijs
Het Nederlandse rij- en kentekenbewijs wordt in Zweden erkend. Een WA-verzekering is verplicht en neem ook uw groene kaart mee. U hebt deze nodig als u bij een aanrijding betrokken raakt. De financiële risico’s van het onverzekerd rijden zijn enorm. Indien uw groene kaart niet voor Zweden geldig is dan kunt u een korte-termijnverzekering afsluiten aan de grens.

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidscentra
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

Bijzondere medicijnen
Medicijnen zonder verdovende middelen mag u vrij meenemen worden. Medicijnen die wel verdovende middelen bevatten, mag u voor ten hoogste vijf dagen invoeren. Hiervoor moet u een vergunning aanvragen (bij: Socialstyrelsen, Lakemedelsavdelningen - P.O. Box 607 - S-751 25 Uppsala). De aanvraag moet het volgende bevatten: de ziekte waartegen de medicijnen gebruikt worden, de datum van binnenkomst en vertrek en een medisch certificaat.

Apotek
Voor medicijnen kunt u terecht bij de ‘apotek’. In de grote steden is tevens een 24-uurs apotek-dienst voorhanden.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

Aanbevolen
Bijzonderheden: Laat u informeren u over de risico’s op besmetting met de Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis.

Teken
De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Zweden - Kattegattleden

Fietsen over de fietsroute van het jaar 2018

Fietsvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Fietsen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (van 1 oktober tot 18 december is SNP op zaterdag gesloten).

SNP Natuurreizen wordt met een 4.7/5 beoordeeld door 1042 klanten