Wandeltrektochten in Ierland 6 National Waymarked Trails

Wandeltrektochten in Ierland

Ierland is een echt wandelland! Diverse goed gemarkeerde lange afstand wandelroutes leiden je door de mooiste berggebieden en langs de spectaculairste kusten. In totaal zijn er maar liefst 43 ‘National Waymarked Trails’. Vijf redenen waarom je met SNP een van de Ierse trails zou moeten lopen.

1. Je ontdekt de mooiste ‘off-road’ routes

SNP zou SNP niet zijn als we niet af en toe een stuk van de officiële route afwijken, omdat we van mening zijn dat er soms mooiere trajecten zijn dan de gemarkeerde trails aan doen. Soms wat spannender, soms met nog mooiere vergezichten, soms omdat we de wind in onze haren willen voelen en niet door een van muggen vergeven stuk bos willen wandelen. Deze stukken zijn niet gemarkeerd, maar onze reisleiders kennen de paadjes en als je een individuele reis doet, heb je een zee gedetailleerde routebeschrijving, én GPS tracks tot je beschikking!

2. Er is voldoende aandacht voor ontspanning…

Buiten zijn, in the ‘great wild open’ is geweldig, maar bijna net zo leuk is het in een knusse Ierse pub. De meeste van onze wandelingen eindigen (vlak)bij een pub. Hoe kun je een wandeldag beter eindigen dan je vermoeide voeten wat rust te gunnen bij een turfvuurtje, met een pint Guinness voor je neus, luisterend naar livemuziek of de sterke verhalen van de locals die de pub nog altijd als het sociale middelpunt van hun leven beschouwen? Een pub, zoals de Glenmalure Inn, die al meer dan 300 jaar bestaat en waar de knipperende wifi-router in de hoek van de gelagkamer de enige herinnering aan de huidige tijd is.

3. Ierland kent een grote afwisseling van kust, veen en bergen

Ierland is geen groot eiland. Wel is het ongelofelijk groen en kent het een verrassende landschappelijke variatie. Kale rots pieken, diepe bergmeren, ruige veengebieden, duinen en eindeloze stranden, steile kliffen en stille baaien; je vindt het allemaal op loopafstand van elkaar. Wij doen de landschappelijk mooiste gebieden aan, waar elke wandeldag een ander beeld schetst, na elke hoek het uitzicht anders is. Staand op de laatste top van de Wicklow Way, the Fairy Castle, zie je vóór je de uitgestrekte bebouwing van Dublin, aan de oostelijke horizon het glinsterende water van de Ierse Zee, achter je de groene vallei van Glencullen, en links van je in het westen de purperen heidevelden van de Kilmashogue Mountain. En dat allemaal in een 360 graden panoramabeeld.

4. Grote kans op fotogenieke omstandigheden

‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte wandelkleding’. Wie dit adagium ter harte neemt, kan zich in Ierland geen buil vallen. Toegegeven… het land is niet voor niks zo groen, dus ja het regent er regelmatig. Maar gelukkig zijn er ook mooie dagen en meestal duurt het slechte weer niet erg lang, de bijna altijd aanwezige westenwind zorgt er voor dat fronten en regengebieden snel over trekken. “4 seasons in a day”, zoals de Ieren zelf zeggen. En bovendien, het relatief instabiele weer zorgt vaak voor heldere luchten, mooi licht en dus fotogenieke omstandigheden!

5. Ontdek de Keltische cultuur & geschiedenis

Langs de Ierse lange afstand wandelroutes kun je de geschiedenis bijna aanraken. Prehistorische ‘stone circles’ en dolmen in de Burren, 2000 jaar oude ring fors in Kerry, beehive huts’ en andere restanten van kloosters en kapelletjes uit de vroegchristelijke tijd op Dingle Peninsula, de round towers van Glendalough in de Wicklows, de Engelse landgoederen langs de Wicklow Way en de Beara Way en in Killarney, de routes leiden je er langs en al wandelend maken ze des te meer indruk. Herinneringen aan de eeuwenoude Keltische cultuur vind je -vooral aan de westkust- nog volop in de kleine dorpjes, waar het gaelic vaak nog de voertaal is.
Wij zochten de zes mooiste stukjes van de ‘National Waymarked Trails’, combineerden die met de mooiste wandelroutes die we de afgelopen jaren zelf ontdekt hebben en versmolten deze tot een vijftal prachtige wandelreizen. Ga je mee?

Wicklow Way

8-daagse privé wandelreis door de Wicklow Mountains.

Beara Way

9-daagse privé wandelreis over het schiereiland van zuidwest Ierland.

Kerry Way

11-daagse groepswandelreis over de beroemde Kerry Way en het nauwelijks bezochte Beara schiereiland.

Dingle Way

10-daagse privé wandelreis rondom het langgerekte, bergachtige Dingle schiereiland.

Western Way

8-daagse groepswandelreis door de twee mooiste en onherbergzaamste landschappen van de Ierse westkust.