Ierland - Wicklow & Dublin, 8 dagen Wandelend van de bergen naar de stad

« Terug naar overzicht
Privéreis - Wandelen

Wandelvakantie langs bed & breakfasts

Aan de rand van de levendige en charmante Ierse hoofdstad Dublin beginnen de heuvels van de Wicklow Mountains. Hier contrasteren de ruige, met heide en hoogveen bedekte hellingen, met de beschutte, door gletsjers uitgesleten dalen. Daar wandel je langs kleine dorpjes, eeuwenoude kerkjes en de beroemde ‘round towers’. In deze valleien verblijf je in gastvrije B&B’s en  kun je genieten van de warmte en gezelligheid van de lokale pub, onderwijl luisterend naar de verhalen van de bewoners. De laatste wandeling eindigt aan de rand van Dublin, waar je de laatste dag een boeiende stadswandeling maakt. Nieuw in 2018

Uniek aan deze reis

 • Afsluitende stadswandeling in Dublin
 • De karakteristieke Ierse 'round towers' en kerkjes van Glendalough
 • Mooi contrast tussen de ruige bergen en de lieflijke diepe valleien
 • Spectaculaire vergezichten
 • GPS-tracks aanwezig
 • Routes in SNP-app
Zwaarte
Comfort

De Wicklow Way

De Wicklow Way is een klassieker. Ierlands oudste bewegwijzerde wandelpad slingert vanaf Dublin zuidwaarts door Dublin en Wicklow Mountains. Lees verder op Op Pad...

Dag tot dag

Ierland - Wicklow & Dublin

Niet ver ten zuiden van Dublin tref je de ruige wildernis van de Wicklow Mountains aan. Lange tijd werd dit land beheerst door krijgsheren die tegen de heerschappij door de Engelse Kroon vochten. In dit ontoegankelijke gebied kon men zich goed verbergen voor de Britten. Door het ruige en verlaten landschap met oude bossen, veengebieden en glasheldere meren slingert tegenwoordig een netwerk van gemarkeerde paden, de 132 kilometer lange Wicklow Way.

Vanuit het dorpje Aughrim in South County Wicklow voert de Sli Cualann Nua je langs de mooiste uitzichtpunten van de vijfhonderd miljoen jaar oude Wicklow Mountains. Naast vergezichten over de Ierse zee, heb je grote kans herten en andere dieren te ’spotten’. Na vijf dagen wandelen door diepe valleien, bergmeertjes, langs eeuwenoude kerkjes, kloosters en ‘round towers’ en het mooie landgoed Powerscourt Estate, bereik je de rand van de stad van Guinness en Molly Malone. Daar breng je de laatste vakantiedag door met een boeiende stadswandeling.

Je verblijft in bed & breakfasts die in de kleine dorpjes liggen of in de mooie valleien die diep de Wicklow Mountains in snijden. In de lokale pubs hoor je de verhalen van de bewoners. Door de locals wordt er vaak live muziek gespeeld, dè perfecte dag om een wandeldag te eindigen.

Dag 1

Aankomst op de luchthaven van Dublin en per trein naar County Wicklow. Je wordt opgehaald bij het treinstation van Rathdrum en naar je eerste accommodatie in of nabij Rathdrum of het mooie dorpje Aughrim gebracht. Aughrim is plaatselijk bekend als 'The Granite City' vanwege de vele gebouwen die opgetrokken zijn uit het lokaal gewonnen Wicklow Granite. 'That little spot in Wicklow where the air breathes sweet content. To Aughrim', zoals Desmond L. Morley dichtte.

Overnachting in

Aughrim of Rathdrum

Dag 2

Na het ontbijt wordt je een stukje op weg gebracht, naar het beginpunt van de wandeling. Deze eerste wandeldag over de Wicklow Way heb je de keuze uit twee routes. Je kunt de Wicklow Way volgen of je dag wat avontuurlijker maken door een route te nemen over de berg Croghanmoira (664 meter) en over de bergrug Fananierin. Dit deel van de Wicklow Way volgt voornamelijk bospaden en landwegen. Onderweg heb je een adembenemend uitzicht over de vlaktes van het aangrenzende graafschap Carlow en over de hoogste berg van Wicklow, Lugnaquilla (925 meter).

De route over Croghanmoira Mountain volgt een iets uitdagender pad, maar je inspanningen worden beloond met uitzicht aan de ene kant op een lappendeken van landbouwgrond naar de Ierse Zee, en aan de andere kant op de toppen van het zuidelijke deel van de Wicklow Mountains. Beide wandelingen eindigen in de prachtige vallei van Glenmalure, de langste gletsjervallei in Ierland. Afstand: 14 km of 15,5 km, 460 m of 620 m stijgen en 490 m of 650 m dalen, wandelduur 4,5 uur of 5,5 uur.

Overnachting in

Glenmalure Valley

Dag 3

Het eerste deel van de wandeling van vandaag leidt je gestaag via bospaden omhoog uit de vallei van Glenmalure. Je komt langs een aantal uitzichtpunten over het schilderachtige landschap dat bestaat uit glooiende heuvels, groene weiden en een indrukwekkende waterval. Het tweede deel van je wandeling voert je over het zadel tussen Lanktuff en Mullacor Mountains, waar je begint aan je afdaling naar de prachtige vallei van Glendalough. Gleann Dá Loch betekent 'De vallei van de twee meren'. Onder in de vallei wandel je langs  beide meren en kun je Glendaloughs meest gekoesterde bezit bezoeken, de zesde-eeuwse kloosternederzetting. Je overnacht in Glendalough of in de buurt van Laragh. Afstand: 19,5 km, 600 m stijgen en dalen, 6 uur wandelen.

Overnachting in

Laragh (Glendalough)

Dag 4

Ook vandaag heb je de keuze tussen een wat eenvoudiger route over de Wicklow Way of een meer spectaculaire route over de Scarr Mountain.
De Wicklow Way leidt je via een laag pad langs de flank van Paddock Hill, waar je een prachtig uitzicht hebt over Glendalough en het dorp Laragh. Deze variant kun je eventueel nog uitbreiden door een rondje om het reservoir van Roundwood te lopen, dat deel uitmaakt van het watervoorzieningssysteem van Dublin.
Het alternatieve parcours over Scarr Mountain (641 meter) is spectaculair, maar natuurlijk een beetje uitdagender. Het uitzicht vanaf de top is prachtig. Als de dag helder is, kun je over de Ierse Zee tot aan Wales kijken! Beide routes eindigen in het kleine, maar levendige dorp Roundwood, het hoogste dorp in Ierland. Lengte 11 km of 16 km, 250 m of 590 m stijgen en 170 m of 510 m dalen, wandelduur 4 uur of 5,5 uur.
Na de wandeling is er een transfer terug naar de accommodatie in Laragh of Glendalough. 

Overnachting in

Laragh (Glendalough)

Dag 5

Na het ontbijt word je naar het beginpunt van de wandeling in Roundwood gebracht. Deze klassieke wandeling is een van de langste wandelingen van de tocht. Het pad voert je terug naar de heuvels, waar je uitkijkt over het dorp Roundwood en de glinsterende stuwmeren. Aan de andere kant liggen het beroemde Guinness Estate en Lough Tay, waar beroemde films werden gemaakt, waaronder Braveheart en Excalibur. Vanaf hier slingert het pad naar het noorden over de flank van de Djouce Mountain en wandel je dalend door Crone Forest. Je hebt een prachtig uitzicht over de Powerscourt-waterval en een deel van het Powerscourt Estate.
Het laatste deel van je wandeling voert je naar de vallei van Lackandarragh, waar je langs een prachtig deel van de Glencree-rivier loopt. De wandeling eindigt net buiten het pittoreske dorpje Enniskerry. Lengte 21 km, 610 m stijgen en 680 m dalen, wandelduur 6,5 uur.

Overnachting in

Enniskerry

Dag 6

Het laatste deel van de Wicklow Way voert je over de heuvel Prince William's Seat. Daar heb je een prachtig uitzicht over het grootste deel van Dublin City, de Ierse Zee en een laatste blik terug in de Wicklow Mountains. De wandeling eindigt in Marlay Park, een van de mooiste kleine openbare parken in Ierland. Het pad biedt een mix van gemengde bossen, kleine vijvers en een verscheidenheid aan wilde bloemen. Nadat je het park hebt bezocht, reis je per openbaar vervoer vanaf het park naar het stadscentrum van Dublin. Lengte 23,5 km, 640 m stijgen en 680 m dalen, wandelduur 7 uur.

Overnachting in

Dublin

Dag 7

Vandaag kun je een stadswandeling maken door de sfeervolle en bruisende hoofdstad van Ierland, langs de fraaie kades van Liffey River en locaties zoals Dublin Castle, Trinity College, Christ Church en nog veel, veel meer. Je kunt natuurlijk ook besluiten een bezoek te brengen aan het wat verder buiten het centrum gelegen Guinness Storehouse, Kilmainham Gaol Museum of het prachtige Phoenix Park, de groene long van de stad. De avond kun je afsluiten in het beroemde uitgaansdistrict Temple Bar of in een van de ontelbare andere pubs.

Overnachting in

Dublin

Dag 8

Na een laatste stevig ontbijt eindigt het arrangement. Per bus reis je in ongeveer twintig minuten naar het vliegveld van Dublin.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Je overnacht in gezellige door Ierse families gerunde bed & breakfasts, die afwisselend in de dorpjes of daarbuiten in de valleien van de Wicklow Moutains liggen. Op de kamers zijn douche en toilet aanwezig. De laatste 2 nachten verblijf je in een goed en comfortabel stadshotel of guesthouse in het centrum van Dublin of op loopafstand daarvan.

Over de maaltijden

Je verblijf is inclusief uitgebreid Iers ontbijt. Voor je avondmaaltijden kun je terecht in een dorpsrestaurant, in de lokale pub of als deze niet aanwezig zijn, in je B&B. In Dublin is er een keur aan restaurants in de nabijheid van het hotel. Inkopen voor de picknick kun je niet op alle dagen doen. Daar waar geen winkels zijn, kun je een lunchpakketje bij de accommodatie kopen. Informatie hierover vind je in je reispakket.

Inbegrepen

 • alle overnachtingen
 • alle ontbijten
 • afhalen vanaf treinstation Rathdrum en transfer naar eerste accommodatie
 • transfer op dag 2 naar begin van de wandeling
 • transfer op dag 4 na de wandeling terug naar Laraugh/Glendalough
 • transfer op dag 5 voor de wandeling terug Roundwood
 • transfers op dag 5 van accommodatie naar restaurant v.v.
 • bagagevervoer
 • digitale reisinformatie
 • GPS tracks
 • Engelstalig informatieboekje Wicklow Way (ontvang je ter plekke)

Niet inbegrepen

 • heen- en terugreis
 • overige transfers
 • lunches
 • diners
 • entrees
 • persoonlijke uitgaven
 • verzekeringen

Over de activiteiten

Je wandelt dagelijks 4 tot 6 uur, 10 tot 18 km per dag en 400 tot 600m stijgen en dalen per dag; alleen de laatste 2 dagwandelingen zijn nagenoeg vlak. Je wandelt door valleien, open gebergte en veenland dat vaak drassig is. De route verloopt meestal over goede paden en kleine asfaltweggetjes. Soms wandel je ook grotere stukken door de heidevelden. Een goede conditie en oriëntatievermogen zijn noodzakelijk. Doordat een aantal boeren niet langer wandelaars over hun land willen (oa. vanwege veeziekten) is het niet te vermijden dat je af en toe stukken over een asfaltweg loopt.

Extra dagen

Je kunt bij dit arrangement overal een extra (rust)dag boeken.

Extra's

Verlengingshotels

buitenkant_hotel.jpg

The Lansdowne Hotel (Dublin)

Een gunstig gelegen hotel in Dublin in 'Georgian Style', ruime kamers en- suite voorzien van eigen badkamer, telefoon en TV.

Egans Guesthouse

Praktische informatie

Over de route en parkeergelegenheden

De route Utrecht - Dublin is ca. 600 km (via veerhavens Harwich en Holyhead). Je kunt de auto in overleg met de hotelier in Dublin (betaald) parkeren. Per trein reis je vanaf Dublin naar Rathdrum, vanwaar je door de accommodatiehouder wordt opgehaald. Aan het eind van de wandeling van dag 6 reis je per stadsbus naar het hotel in Dublin. Zie voor bustijden: Bus Eireann

Veerboot informatie

Voor alle veerbootverbindingen naar Engeland en Ierland kun je uitstekend terecht bij Overtocht.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle tarieven en verbindingen.

Wij raden je aan de overtocht pas te reserveren nadat je SNP arrangement bevestigd is.

Vluchtinformatie

Kies bij deze reis voor een retourvlucht op Dublin.

SNP regelt graag de vlucht naar je bestemming. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.
e-mail: info@snp.nl of telefoonnummer: 024 3277000

Hoe kom ik van vliegveld naar de eerste accommodatie

Vanaf het vliegveld in Dublin (DUB) gaan er snelle bussen naar het centrum. Je kunt natuurlijk ook een taxi nemen. Vanuit Dublin reis je vervolgens per trein naar Rathdrum, waar de accommodatiehouder of een taxichauffeur je oppikt. Het is daarom van belang tenminste 24 uur van tevoren aan de accommodatiehouder of de agent door te geven hoe laat je in Rathdrum verwacht aan te komen. Houd er rekening mee dat de laatste trein om 18.38 vanuit Dublin vertrekt.

Klik hier voor bustijden in Ierland
Klik hier voor treintijden in Ierland.
NB1. Op zon- en Ierse feestdagen rijdt er minder (of geen) openbaar vervoer en zal je soms een taxi moeten nemen. 
NB2. Indien je vooraf tickets via internet bestelt, betaal je minder dan ter plekke.   

Je kunt dit arrangement dagelijks starten van 15 april t/m 31 oktober.

Vanwege de hoge prijzen van accommodaties in het weekend in Dublin kan het soms voorkomen dat je voor deze nachten een toeslag moet betalen als deze op een vrijdag of zaterdag vallen..  

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Ierland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand diagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis. Je ziet ook het verschil wanneer je per vliegtuig of per auto reist.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

 

 • Omdat je regelmatig over drassig terrein en modderige paden loopt, zijn goede waterdichte en hoogsluitende wandelschoenen en gamaschen sterk aanbevolen.
 • In de zomer kunnen er bij windstil en bewolkt weer veel midges (knutjes) zijn. Neem een muggennet en insectenwerend middel mee. 

Ga je binnenkort op reis naar Ierland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/ierland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/ierland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Ierland is goed geregeld.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

Ierland - Wicklow & Dublin

Wandelend van de bergen naar de stad

Wandelvakantie langs bed & breakfasts

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Privéreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Start datum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.