Moher

Ierland - Connemara, Aran & the Burren, 8 dagen Mystiek en meeslepend Ierland

« Terug naar overzicht
Groepsreis - Wandelen

Wandelvakantie langs hotels

Korte wandelvakantie door de twee mooiste en onherbergzaamste landschappen van de Ierse westkust: de desolate karstvelden van de Burren en de ruige bergen, zandstranden en moors van Connemara. Ook op de bijzondere Aran-eilanden met zijn prehistorische forten en eigenzinnige Keltische cultuur zijn we te gast. Verblijf in gastvrij guesthouse en sfeervolle hotels.

Uniek aan deze reis

  • de ruige bergwereld van Connemara
  • Ervaar de Keltische cultuur
  • Karstplateau van de Burren
  • Kliffen van Moher en Aran
Zwaarte
Comfort

Dag tot dag

Ierland - Connemara, Aran & the Burren

Mystiek en meeslepend, zo kun je de counties Clare en Mayo het beste omschrijven. De twee mooiste streken van de Ierse westkust zijn op deze fascinerende reis samengesmeed tot een prachtig Keltische duet. Deze wandelvakantie begint te midden van de uitgestrekte hoogvenen en de ruige bergwereld van Connemara. Hier zullen we de benen de eerste dagen stevig in beweging houden. In het Connemara national Park beklimmen we de met het zeldzame spreihoogveen bedekte hellingen van de Twelve Pins en beklimmen we de ruige toppen als de Benbaun en Benbrack. En op de Famine walk langs Ierlands enige fjord Killary Harbour, treden we in de voetsporen van de arme boeren die in het haventje van Rosroe inscheepten naar Amerika. Wij gaan per boot naar Inish Mor, het grootste van de drie Aran Islands. De afgelegen eilandgroep kent een heel eigen cultuur en er wordt nog steeds vrijwel alleen gaelic gesproken. Aan de westkust is het hier woest, het ruwe klimaat met zijn geselende stormen heeft dit stugge land tot het ruigste en eigenzinnigste deel van Ierland gemaakt. Steile kliffen werden hier duizenden jaren geleden al benut als onderdeel van vestingen, één ervan zullen we tijdens onze wandeling bezoeken, het 3000 jaar oude Dun Aonghasa. We eindigen in The Burren, een grillig en uitgestrekt kalksteenplateau dat met haar onwerkelijke variatie aan plantensoorten Ierlands rijkste natuurgebied vormt. Vanuit het dorpje Ballyvaughan maken we kennis met deze haast surrealistische wereld waar de eilanders van weleer nog steeds van hun aanwezigheid getuigen in de vorm van menhirs en dolmens. Te voet verkennen we de verborgen paadjes in dit ruige landschap en maken we kennnis met de bijzondere plantengroei van de Burren, de zeevogels, maar vooral ook over de Keltische cultuur, de roerige geschiedenis vol onderdrukking en armoe. Meestal eindigen we de wandeling of de dag in een pub waar regelmatig live muziek wordt gespeeld… Niet voor niets heet County Clare ‘the singing county’…

Dag 1

Vlucht naar Dublin, vanwaar we in circa 3,5 uur naar het hotel in Leenane rijden, midden in de bergen van Connemara. Leenane ligt achterin de fjord Killary Harbour en aan de voet van de ruige bergen van Maamturk en de Twelve Ben Mountains.

Overnachting in

Leenane

Dag 2

We maken vandaag een spectaculaire wandeling langs het fjord Killary Harbour. Ooit door een gletsjertong uitgesleten, ligt hier nu een diepe en smalle zeearm. Na een korte transfer beginnen we in het kleine haventje van Rosroe. We volgen vanaf het haventje een prachtig kustpad over de steile zuidoever en kijken uit over het fjord en de aan de overkant gelegen steile Mweelrea Mountains. De wandeling leidt ons langs de de groeve van Tullyconor en vervolgens via de Western Way over de venige flanken van de Maumturk Mountains terug naar Leenan, dat beroemd is geworden als decor van de film ‘The Quiet Man'. Vanavond is het diner niet inbegrepen, zodat je in de pub kunt dineren, of in het restaurant van het hotel. Duur: 5 uur, 14 km,150 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Leenane

Dag 3

Vandaag maken we een wandeling over de Western Way door Joyce's Country, vanaf het gehuchtje Maum, waar de film 'The Quiet Man' werd opgenomen. Via een klein weggetje wandelen we naar de stille vallei van de Falmore River. Dan klimmen we over een lage pas over de Maumturk Mountains, via een van Ierlands oudste pelgrimsroutes. We passeren St. Patrick’s Church en op de Maumturk pas ligt een heilige bron, die al door druïden en Kelten werd bezocht. De lokale bevolking beweert nog altijd dat het water een helende werking heeft. Dan dalen we af de Inagh Valley in en kijken uit over het uitgestrekte veengebied van Roundstone Bog en de ruige bergen van de Twelve Pins. Dit is Connemara op haar allermooist. Via een stille 'green road' wandelen we langs kleine crofters-nederzettingen naar de oevers van het geheimzinnige bergmeer Lough Inagh. Hier staat de bus te wachten om ons terug naar Leenane te brengen, een ritje van circa 20 minuten. Lengte 15 km, 350 m stijgen en dalen, duur 5 uur.

Overnachting in

Leenane

Dag 4

We worden naar de ferryhaven van Rossaveel gebracht. Hier steken we over naar de mysterieuze Aran-eilanden, die 30 kilometer uit de kust in de oceaan liggen: een brok kale kalksteen, waaraan de oceaan voortdurend knaagt en waar de bevolking een heel eigen cultuur heeft ontwikkeld. Als we voet aan wal zetten, maken we een korte rondwandeling over de zuidoostpunt van het eiland via Dun Cathaoir, een prehistorisch fort dat op de rand van de kalkklif is gebouwd. Wandelduur: 4 uur, 100 m stijgen en dalen.

Overnachting in

op Inish More

Dag 5

Vandaag maken we een wandeling naar de westkant van Inish More, het grootste van de drie Aran Islands. Aan de noordzijde gaat het land geleidelijk over in zee, zodat er ook een getijdezone aanwezig is met kwelders, wad en brakwatermeertjes zoals Loch Phort Chorrúch. Hier proberen de eilanders al duizenden jaren in hun levensonderhoud te voorzien op kleine, ommuurde weilanden en met zeewier bemeste akkers. We steken het eiland over naar Dun Aonghasa aan de zuidkust, een indrukwekkend fort uit de Bronstijd, zo’n 3000 jaar oud. De zuidkust is veel ruiger dan die van het noorden: een steile klif die door de beukende oceaan is uitgehold. Op deze klif staat ook het Dun Aonghasa. Ook kunnen we de kerk van St.Ciarains bezoeken en leren we alles over de eigenzinnige cultuur van de mensen van Aran. Daarna keren we terug naar onze accommodatie. Vanavond is het diner niet inbegrepen. Wandelduur 5 uur, 100 m stijgen en dalen.

Overnachting in

op Inish More

Dag 6

Na het ontbijt is er nog even gelegenheid voor een korte wandeling op Inis Mor, voordat we de boot naar Doolin nemen. Vanaf de pier van Doolin maken we een korte, maar mooie wandeling langs de kust naar het hoogste en meest bezochte punt van de Cliffs of Moher. De zee beukt hier 200 meter lager tegen de rotsen. In de vroege zomer kunnen we hier nog grote aantallen broedvogels aantreffen, zoals papegaaiduikers, drieteenmeeuwen, zeekoeten en alken. Als we geluk hebben zien we zelfs een slechtvalk. Vanaf de klif kijken we uit over de Aran-eilanden en het groene, zachtglooiende land dat langzaam afloopt naar de kale kalkvlakten van de Burren. Na de wandeling rijden we in circa 45 minuten naar het kleine plaatsje Ballyvaughan dat aan de noordzijde van de Burren ligt, aan de oever van Galway Bay. Hier overnachten we in een sfeervol hotel. Wandelduur 3,5 uur, 350 m stijgen en 100 m dalen, 10 km.

Overnachting in

Ballyvaughan

Dag 7

Na een korte rit maken we vanaf het prachtige Fanore Beach een wandeling rondom de uiterste noordwestpunt van de Burren: Black Head. Het belooft een spannende tocht te worden, zeker wanneer de mist de heuvel bedekt. We klimmen geleidelijk naar het spectaculaire karstplateau van Gleninagh Mountain, waar we in een bizar karstlandschap van richels, kieren en sleuven - een zogenoemd karrenveld - verscheidene 'ringforts' passeren. Met een schitterend uitzicht over de baai van Galway en Connemara's Maamturk en Twelve Ben Mountains aan de overkant, wandelen we bovenlangs Black Head. Over de grillige kalkheuvel Cappanawalla en door de fraaie vallei van Caher wandelen we terug naar Fanore Beach. Ook vanavond wacht ons weer de gezelligheid van de pub en echte Ierse folk. Wandelduur 5,5 uur, 20,5 km, 400 m stijgen en dalen.

Overnachting in

Ballyvaughan

Dag 8

Na het ontbijt rijden we in circa 4 uur naar Dublin Airport, vanwaar we naar Nederland terugvliegen.

NB Programma

Let op: De vermelde wandeltijden zijn exclusief rustpauzes. De uitvoering van bovenstaand programma is afhankelijk van plaatselijke (weers)omstandigheden. Een eventuele programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met u, maar is uiteindelijk te allen tijde ter beoordeling van de reisleider.Daar wij onze programma’s en uitgebreide reisbeschrijvingen voortdurend controleren en omdat onvoorziene omstandigheden ons soms dwingen een programma tijdens het seizoen aan te passen, kan het voorkomen dat een uitgebreide reisbeschrijving tijdens het seizoen moet worden veranderd. Wanneer deze aanpassingen ingrijpende consequenties hebben voor het verloop van de reis, wordt u daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Blader door het programma

Reisdetail

Over de accommodaties

Op deze reis overnachten we eerst in een fraai gelegen hotel aan de oever van de Killary Harbour te midden van de bergen van Connemara. Dan verblijven we 2 nachten op het eiland Inis Mor in een vriendelijk guesthouse in het centrum van het hoofdplaatsje. Aan de rand van de Burren zijn we te gast in een sfeervol hotel in het kleine plaatsje Ballyvaughan.  We verblijven op één- of tweepersoonskamers met eigen badkamers. De accommodaties zijn niet ver van de wandelingen gelegen, zodat de pendels naar en van de wandelgebieden beperkt blijven. En wat minstens zo belangrijk is: de pub is steeds vlakbij!

Over de maaltijden

De gastvrouw en gastheer serveren ‘s ochtends een uitvoerig Iers ontbijt. Ook kunnen zij tegen betaling zorgen voor de lunchpakketten voor de picknick in het veld. Immers niet in alle verblijfplaatsen zijn winkels. We dineren in een nabij de accommodatie gelegen pub of in het hotel. In Leenane ligt de pub een eindje lopen van het hotel. Op twee avonden (dag 2 en 5) is het diner niet inbegrepen.

Inbegrepen

  • alle overige transfers per gecharterde minibus(sen) (conform programma)
  • alle overnachtingen hotels
  • ferry naar en van Arran Isles
  • bagagevervoer op Inish Mhor van ferry naar hotel en terug
  • ontbijt en diners, vanaf diner op dag 1 t/m ontbijt op dag 8 (uitgezonderd diner op dag 2 en 5)
  • entree Cliffs of Moher
  • diensten SNP reisleider

Niet inbegrepen

  • heen- en terugreis plus aansluitende transfers (optioneel)
  • verzekeringen
  • lunches
  • diners op dag 2 en 5
  • overige entrees
  • eventuele fietshuur op de Aran Island
  • uitgaven van persoonlijke aard
  • transfers naar en van de plaats van uw eventuele reisuitbreiding

Reisinformatie

Alle benodigde reisinformatie ontvang je ruim 2 weken voor vertrek digitaal in Mijn SNP.

Over de activiteiten

De wandelingen op deze reis zijn niet al te lang: de wandelduur loopt uiteen van 3 tot 6 uur per dag. De hoogteverschillen blijven in de Burren en op Arran beperkt tot enkele honderden meters. In Connemara zijn de hoogteverschillen iets groter (tot 350 m stijgen en dalen).  U volgt soms kleine onverharde weggetjes, de zgn. ‘greenroads’ maar regelmatig verlaten we de gebaande paden en lopen over ruig, rotsachtig en onregelmatig terrein. Korte stukken over smalle asfaltweggetjes zijn onvermijdelijk. Wanneer u de paden verlaat en over de kalksteenplateaus van de Burren of door veen struint, is het wandelen inspannend. Uiteraard oefent het weer een grote invloed uit op de tochten. Hevige regenval kan de paden in de venige gebieden omtoveren tot modderpoelen, waardoor de wandelingen aanmerkelijk zwaarder worden. Gamaschen en waterdichte schoenen zijn dan ook onontbeerlijk. Fjell-laarzen strekken tot de aanbeveling, ofschoon deze duur in aanschaf zijn.

Extra's

Aanvullende opties

Maak je geen gebruik van de door SNP aangeboden vlucht? Boek deze groepstransfer luchthaven - accommodatie v.v. (vanaf € 10,- per persoon)

Maak je géén gebruik van de door SNP aangeboden heen- en terugreis, maar wil je wél gebruik maken van onze groepstransfer op de eerste en laatste dag, reserveer dan deze bij boeking. Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema. Zonder reservering gaan we er vanuit dat jezelf naar de eerste accommodatie reist.

 

Praktische informatie

Waar ontmoet ik de groep

Maakt u geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar reist u op eigen gelegenheid dan ontmoet u uw reisgezelschap op het vliegveld van Dublin of in de eerste accommodatie in Leenane.
De transfer van het vliegveld naar de eerste accommodatie (en van de laatste accommodatie naar het vliegveld) is dan niet voor je geregeld.  Wil je hier wél gebruik van maken, dan dien je deze service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).  Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Vluchtinformatie

Wanneer je je heen- en terugreis door SNP laat regelen, vlieg je met Aer Lingus naar Dublin v.v.

Vluchtschema - Aer Lingus

EI 603 Amsterdam Dublin vertrek 09.35 aankomst om 10.20 uur
EI 610 Dublin Amsterdam vertrek 18.15 aankomst om 20.55 uur

Dit vluchtschema biedt een indicatie en kan nog wijzigen. Je definitieve vluchtschema ontvang je samen met je ticket kort voor vertrek.

Bij onze groepsvluchten is ruimbagage inbegrepen (1 stuk van maximaal 23 kg per persoon).

Het klimaat van Ierland staat bekend als regenrijk. Toch wijzen statistieken uit dat het er vaker droog is dan het er regent. Het klimaat is het beste te omschrijven als afwisselend. Zon, regen, mist en harde wind; op één dag is het allemaal mogelijk. De gemiddelde temperaturen liggen in de zomer tussen 15 en 20 ºC. Behalve op de bergtoppen wordt het er zelden echt koud. Een ander voordeel van dit klimaat is dat de regen zelden lang aanhoudt. De lucht en wolkenpartijen zijn ieder moment van de dag anders en bijzonder fraai, kortom: four seasons in one day. De heldere atmosfeer staat vaak garant voor fotogenieke lichtomstandigheden.

Op reis gaan betekent een onvermijdelijke CO2 voetafdruk. Ook deze reis naar Ierland ontkomt daar niet aan. Hoe groot is mijn voetafdruk? In onderstaand cirkeldiagram kun je zien welke voetafdruk jij achterlaat met je reis.

Om je een idee te geven van CO2 besparing: met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je jaarlijks ongeveer 1200 kilo CO2. Meer lezen? Kijk op snp.nl/co2neutraal.

Aangezien het merendeel van de kosten bij de reissom is inbegrepen, hoeft u maar op weinig extra uitgaven te rekenen. Rekent u voor de lunches op ongeveer € 5,- per dag. een diner in een pub kost u ca € 20,- U kunt tijdens de reis bij aankomst in Dublin en in enkele grotere plaatsen die u passeert (Lisdoonvarna en Clifden) geld halen, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Aan ca. € 200,- p.p. heeft u wel genoeg.

Op het vliegveld van Dublin wacht een midibus u op voor een 3,5 uur durende rit naar de eerste accommodatie. Op de meeste dagen wordt u hiermee naar het beginpunt van een wandeling gebracht of op het eindpunt opgehaald. De grotere verplaatsingen tussen de verschillende verblijfplaatsen geschieden eveneens per midibus. Van en naar de Aran Islands gaan we per ferry. Aan het eind van de reis rijden we in ca 3,5 uur weer naar Dublin airport terug.

Maak je geen gebruik van de door ons aangeboden heen- en terugreis, maar wil je op dag 1 na aankomst op het vliegveld wél van de transfer met onze bus gebruik maken, dan dien je dit als extra service bij te boeken (zie onder ‘Extra’s’).   Dit is enkel mogelijk als je eigen aankomst/vertrektijd aansluit op het groepsvluchtschema.

Wij raden u aan om uitgerust en met een goede conditie aan de reis door Ierland te beginnen. Het wandelplezier is dan veel groter dan wanneer u vermoeid vertrekt. Een goede voorbereiding is, om in de weken voorafgaand aan de reis, een paar stevige wandelingen te maken. Zo kunt u uw conditie bijspijkeren en uw voeten en schoenen weer aan elkaar laten wennen.

U wandelt zelf met een dagrugzakje met daarin voldoende ruimte voor de lunch, een warm kledingstuk, een veldfles, ev. Een thermosfles regenkleding en een verrekijker of fototoestel. De bagage wordt dagelijks voor ons vervoerd.

  • (berg)wandelschoenen met stevige zool, hoog sluitend en ingelopen
  • (in verband met eventueel overgewicht of verlies adviseren wij u uw wandelschoenen tijdens de vlucht aan te trekken of in uw handbagage te vervoeren)
  • schoenvet
  • warme en luchtige kleding (temperatuurverschillen kunnen aanzienlijk zijn)
  • regen- en winddichte kleding, bijv. gore-tex jack en fleecevest
  • zonnebrandolie, zonnebril zonnehoedje
  • anti-insectenmiddel
  • eventueel: handschoenen, sjaal en muts
  • dagrugzakje (min. 25 liter) met regenhoes (of vuilniszak om inhoud droog te houden)
  • grote veldfles (minimaal 1 liter) of evt. thermosfles
  • lunchtrommeltje
  • eventueel: uitschuifbare wandelstokken en gamaschen
  • zakmes en zitmatje voor lunch in het veld
  • (eventueel) zwemkleding
  • handdoek (voor in groepsherberg)
  • niet meer dan 20 kilo bagage
  • pinpas
  • GELDIG paspoort (mag niet verlopen zijn)
  • kopieën van reis- en ziektekostenverzekering
  • voorts eventueel: kompas, verrekijker, fototoestel, planten-, dieren- en stenengids
  • enige EHBO-benodigdheden die u eventueel nodig zult hebben, zoals bijv.: rekverband, sporttape of middelen voor afplakken blaren bv. "second skin"
  • evt. verloopstekker voor Ierse stopcontactenregenkleding en een verrekijker of fototoestel.

Deze reis wordt begeleid door een ervaren SNP-reisleider. Onze reisleiders zijn Nederlandse of Nederlandssprekende biologen, geologen, geografen of anderszins deskundigen. Zij delen behalve hun liefde voor de natuur, ook graag hun enthousiasme voor wandelen. SNP-reisleiders zijn de ‘sleutelfiguren’ tijdens je reis en doen er alles aan om het reisplezier zo groot mogelijk te maken. Al onze reisleiders hebben een uitgebreid, door professionals uitgevoerd programma bij SNP-Opleidingen gevolgd, waar ze getraind worden in o.a. oriëntatie, veiligheid, Basic Life Support en waarbij respect voor natuur, cultuur en milieu natuurlijk aan de orde komen. Maak kennis met de reisleiders.

Ga je binnenkort op reis naar Ierland bereid je reis dan goed voor en lees de informatie voor jouw bestemming op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/ierland. De plek voor informatie van de Nederlandse overheid wereldwijd. Hier vind je alle actuele informatie over reisdocumenten & visa, inreisbeperkingen en coronamaatregelen, veiligheidsrisico’s, gezondheid, douanemaatregelen en contactgegevens van lokale hulpdiensten en ambassades. Lees deze informatie goed en op tijd door, zodat je eventueel nog voldoende tijd hebt om je reisdocumenten te regelen, vaccinaties te halen en een PCR test te regelen indien nodig.

Reis je met de auto naar je bestemming of huur je ter plekke een auto bereid je reis dan voor met de landeninformatie van de ANWB: https://www.anwb.nl/vakantie/ierland/reisvoorbereiding/. Hier vind je meer informatie over tolheffing, verkeersregels, milieuzones, routeinformatie en bereikbaarheid.

Een goede voorbereiding zorgt voor meer vakantieplezier!

Als u op reis gaat, dient u goed uitgerust te zijn en over een goede gezondheid en conditie te beschikken. Hebt u speciale aandoeningen, dan is het zeer aan te raden een codicil/talisman te dragen en een medicatielijst en voldoende medicijnen vanuit Nederland mee te nemen.
N.B. Let u daarbij op mogelijke voorwaarden bij de invoer daarvan.

Gezondheidszorg
De gezondheidszorg in Ierland is goed geregeld.
N.B. Zorg dat u niet vertrekt zonder een uitgebreide ziektekosten- en/of reisverzekering.

EHBO
U dient zelf te zorgen voor enkele EHBO-spullen, oa. pijnstillers, pleisters, compeed, jodiumtinctuur, sporttape, rekverband, evenals een reservebril, zonnebrand, zonnebril, ed.

De Ziekte van Lyme en Tekenencephalitis (Tick-borne Encephalitis; TBE, FSME, RSSE) worden overgedragen door teken. Het verspreidingsgebied van beide aandoeningen komt (nog) niet overeen. De eerste komt vrijwel overal ter wereld voor, de tweede in delen van West-, Midden- en Oost-Europa, Scandinavië en Siberië. Het risico op besmetting is volgens deskundigen beperkt. Door het dragen van bedekkende kleding en insmeren met insectenwerende middelen (DEET) kunnen tekenbeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook hier geldt: voor een algemeen advies is er de website van het LCR of ITG, een persoonlijk advies (bv. inenting tegen Tekenencephalitis) dient te worden besproken met uw huisarts en/of een arts van een reizigersadviescentrum (GGD Nederland).

Bekijk wat deze reis kost

Je wil natuurlijk weten wat de reis voor jou (en je reisgenoten) gaat kosten in de periode dat je op vakantie wilt gaan. Vul hieronder vast wat gegevens in en ontdek je prijs.

kliffen_en_storm.jpg

Ierland - Connemara, Aran & the Burren

Mystiek en meeslepend Ierland

Wandelvakantie langs hotels

Zwaarte
Comfort
Wandelen
Groepsreis

Welke variant kies je?

Bij deze reis heb je keuze uit meerdere varianten.

Reisgezelschap & Accommodaties

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar

Wanneer wil je vertrekken?

Prijzen zijn gebaseerd op basis van gekozen reisgezelschap (excl. reserveringskosten)

Startdatum
Aantal dagen
Beschikbaarheid
Prijs p.p.
Beschikbaar Op aanvraag Niet beschikbaar
Kirsten de Baar

Kunnen we je helpen?

Vrijblijvend en persoonlijk advies? Onze reisadviseurs helpen je graag verder, via e-mail, telefoon of chat. Of bekijk de veelgestelde vragen. Onze openingstijden zijn van ma t/m vr van 09.30 tot 17.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (gesloten op zaterdag van 01-10-2024 t/m 07-12-2024).