Top 5 fietsvakanties Oostenrijk

Van de hoge Alpen tot brede rivieren en van levendige steden tot boerendorpjes: Oostenrijk is ontzettend veelzijdig! Dankzij de goede infrastructuur is het de ideale bestemming om per fiets te ontdekken. Maar waar moet je nu heen? We hebben het beste wat Oostenrijk te bieden heeft samengepakt in deze vijf verrassende fietsvakanties. 

Bekijk hier alle fietsvakanties in Oostenrijk

1. Volg de machtige Donau naar Wenen op de Donauradweg

In deze reis staat de Donau centraal. Toch begin je je fietsvakantie aan een andere rivier, namelijk de Inn. Vanuit barokstad Schärding fiets je eerst naar het Duitse Passau, waar deze rivier uitmondt in de machtige Donau. Het fietspad – vroeger een jaagpad - voert je afwisselend door hoge heuvels, zachtglooiende hellingen, de Wachau en het wijngebied bij Krems, met de Donau altijd in het zicht. Indrukwekkend is het voormalig concentratiekamp Mauthausen en absoluut het afstappen waard is het beroemde barokke benediktijnerkloost in het stadje Melk. Het klassieke en gezellige Wenen vormt het hoogte – en eindpunt van deze reis.

Bekijk deze reis hier

2. Van de Lungau bergaf naar Graz over de Murradweg

Ook tijdens deze fietsvakantie speelt een rivier de hoofdrol, namelijk de Mur. Je volgt hem vanaf het brongebied in het UNESCO-biosfeerreservaat Salzbburg Lungau tot aan de Sloveense grens. Je komt langs afgelegen boerderijen, wijngaarden en veel kleine historische stadjes. Na zo’n 330 km eindig je de reis in de bruisende universiteitsstad Graz, de tweede stad van Oostenrijk met een zeer bijzondere middeleeuwse binnenstad. In totaal daal je van begin – tot eindpunt zo’n 870 meter, je fietst dus voornamelijk bergaf, en bagagevervoer is inclusief. Dat is dus heerlijk ontspannen fietsen over een van de mooiste rivierenroutes van de Alpen!

Bekijk deze reis hier

3. Alpenreuzen en bergmeren in Salzkammergut

Ontdek het waterrijke berglandschap van Salzkammergut! Je start je reis met een bezoek aan het prachtige Salzburg, geboortestad van Mozart. Vanaf hier begint je tocht en fiets je langs sprookjesachtig mooie bergmeren, waar indrukwekkende kastelen en gezellige dorpjes zich in het ongekend schone water spiegelen. Een treinrit, een boottocht over de Attersee en een wandeling in de Kühleiten vormen leuke onderbrekingen tijdens je reis. Iedere avond wacht je een gastvrij welkom in een knus hotel of pension, waar je aanschuift voor het diner met prachtig uitzicht op de magnifieke alpenreuzen. 

Bekijk deze reis hier

4. Het beste van twee werelden op de Alpe Adria Radweg

Hou je van zowel de bergen als de zee? Tijdens deze vakantie combineer je het beste van twee werelden: de machtig hoge pieken van de Alpen en kilometerslange zandstranden aan de Adriatische kust. In 5 dagetappes fiets je over vrijliggende fietspaden, oude spoorlijnen en autoluwe weggetjes vanuit het Oostenrijkse Karinthië door het Val Canale en de Julische Alpen naar het Italiaanse Trieste. Doordat je vrijwel de hele tijd langs de oevers van brede rivieren kun je ontspannen genieten het uitzicht op hoge bergpieken, historische plaatsjes en Alpenweiden. En wanneer je op het eind een verfrissende duik neemt in de Adriatische Zee lijkt Oostenrijk opeens alweer heel ver weg.

Bekijk deze reis hier

5. Door het hart van de Alpen op de Tauernradweg

Het nationale park Hoge Tauern liggen in het hart van de Oostenrijkse Alpen. Onder toeziend oog van de drieduizenders start je je vakantie bij de watervallen van Krimml en fiets je bergafwaarts langs de ruisende Salzach en Saalach. Vanaf het schilderachtige Zell am See splitst de Tauernradweg zich in twee varianten die beiden naar Salzburg leiden. Wij volgen avontuurlijkere én rustigere route langs de Saalach rivier. Na een paar venijnige klimmetjes is de voldoening nog groter als je aan het eind van de dag in Salzburg aankomt. Vanaf hier verandert het landschap en fiets je door beschermde natuurgebieden met een grote diversiteit aan watervogels, afgewisseld met middeleeuwse stadjes. Je sluit de fietsvakantie in stijl af met een bezoek aan het Duitse Passau, waar de Inn samenstroomt met de Ilz en de Donau.

Bekijk deze reis hier