Fietsen in Nederland

6x mooiste fietsroutes Nederland Welke fietsroute kies jij?

Met een netwerk van 35.000 kilometer aan fietspaden (bijna de omtrek van de wereld) is Nederland het ultieme fietsland. Met heel veel mooie fietsroutes, in een klein land als Nederland ligt de verveling niet snel op de loer. Per strekkende kilometers is de variatie aan landschappen groot. Wie Nederland doorkruist ervaart het vanzelf. Bekijk onze top 6 mooiste fietsroutes in Nederland.

Bekijk alle fietsvakanties in Nederland

1. Het Fietserpad - Mooiste fietsroutes Nederland

Dit 'Pieterpad voor fietsers' van de St Pietersberg naar Pieterburen voert eerst door de heuvels van Zuid-Limburg, dan langs de kastelen en de rivieren van het land van Maas en Waal, slingert om wijngaarden en Saksische boerderijen in de Achterhoek, passeert Drentse brinken en Groningse terpen voordat het in Friesland de Waddenzee bereikt. SNP Natuurreizen biedt de 600 kilometer lange klassieker in twee etappes aan. Bekijk de twee etappes van een van de mooiste fietsroutes van Nederland.

Fietserpad etappe 1

Fietserpad etappe 2

Themaroutes, van de Romeinen tot Van Gogh

Fietsend door Nederland rijden de thema's vanzelf met je mee. Routemakers weten wel raad met onze geschiedenis, onze natuur, onze kunstenaars en architectuur. Haast niets dat zich niet leent voor een mooie thema fietsroute. Duik bijvoorbeeld met SNP Natuurreizen de geschiedenis in op de volgende route:

2. De Via Romana - Mooiste fietsroutes Nederland

De fietsroute volgt tussen Nijmegen en Xanten allerlei prachtige stille wegen langs de ‘limes’, de grens van het vroegere Romeinse Rijk. Andere fietsvakantie, door Brabant, voert door het land van Van Gogh, met prachtige bossen, landgoederen, kloosters en heidegebieden met schaapskuddes. Hoogtepunten zijn de Groote Peel, de Strabrechtse Heide en uiteraard de Brabantse gastvrijheid.

Bekijk deze reis

Lekker stoempen (over kasseien)

Perfect strak gespannen is het Nederlands tapijt niet. Een kadootje voor wie van een beetje stoempen houdt zijn de kuitenbijters in het zuiden. Wie ze eens wil proberen - je bagage wordt vervoerd! - boekt bij SNP Natuurreizen:

3. Fietsroute Zuid-Limburg en de Belgische Voerstreek - Mooiste fietsroutes Nederland

Op deze mooie fietsroute in Nederland toer je over de heuvels van Mergelland, volgt de Geul en de Gulp, passeert prachtige vakwerkhuizen en hoogstamfruitgaarden en ziet gezellig plaatsjes als Mechelen, Slenaken, 's Gravenvoeren en het witte stadje Thorn. Via de wonderlijke dwergstaat Moresnet fiets je weer terug naar af. Tussen glooiend en pittig komen alle 'smaken' voorbij, behalve plat.

Bekijk deze reis

Fietsen langs water

Wie zoekt zal vinden, en zelfs wie niet zoekt vindt het: water. Zeeën, rivieren en meren vol. Ruisend, kabbelend, bruisend, spetterend, spiegelend. Het water waarmee Nederland is doordrenkt, houdt ons land vitaal, energiek, dynamisch. Je ervaart het vanzelf op de volgende fietsroute:

4. Fietsronde om het IJsselmeer - Mooiste fietsroutes Nederland

Eén van de mooiste fietsroutes in Nederland ervaar je met SNP Natuurreizen. Vanaf Muiderberg fiets je langs Zuiderzeestadjes Hoorn en Enkhuizen, neemt de boot naar Stavoren en zakt via Nationaal Park Wieden-Weerribben en de Veluwe weer af. Andere tip voor 'waterfietsers' is de nieuwe fietsreis Friese 11-steden en Waddenzee: vaarten, meren, sloten, plus UNESCO werelderfgoed de Waddenzee.

Bekijk deze reis

Fietsen door onze Nationale Parken

Toerend op de fiets door Nederland kun je ze niet missen, onze nationale parken. Ze geven nog eens extra glans aan elke SNP Fietsvakantie. Het zijn de neusjes van de zalm onder de Nederlandse bossen, heidevelden, veengebieden, rivierduinen, kusten en beekdalen. Neem bijvoorbeeld de volgende fietsroutes:

5. Door Brabant Nationaal Park De Groote Peel - Mooiste fietsroutes Nederland

Deze fietsroute brengt je van natuurgebied naar natuurgebied, van dorp naar dorp, van cultureel hoogtepunt naar cultureel hoogtepunt. "Ontmoet" Vincent van Gogh in Nuenen, ga op zoek naar het "Tuinpad van mijn vader" uit het beroemde lied van Wim Sonneveld en ontdek waar Toon Kortooms zijn inspiratie vandaan haalde. Ondertussen passeer je prachtige bossen, landgoederen, kloosters en heidegebieden waaronder de Groote Peel en de Strabrechtse Heide.

Bekijk deze reis

6. Langs Friese Elfsteden en de Waddenzee - Mooiste fietsroutes Nederland

Uitgangspunt van deze mooie fietsroute is de befaamde Elfstedentocht. Je volgt de route per fiets langs vaarten en meren, over tientallen klassieke basculebruggen, maar ook door de veengebieden van het Nationaal Park De Alde Feanen, de weides en bossen in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden, over de keileemkliffen van Gaasterland en langs de kust van het UNESCO werelderfgoed van de Waddenzee.

Bekijk deze reis