Fietsen door Zuidoost-Sicilië langs barokke steden, grotwoningen en ongerepte stranden

Ontdek Zuidoost-Sicilië

Een befaamde keuken. Prachtige natuurgebieden. Stadjes opgebouwd uit honinggeel zandsteen, dat als goud schittert in de avondzon. Liefhebbers van barokke architectuur, archeologie en welige natuur kunnen hun hart ophalen tijdens de SNP-fietsreis door het relatief onontdekte zuidoosten van Sicilië. De highlights van deze regio op een rij. 

Griekse grootheden 
In de vierde eeuw voor Christus was Siracusa (Syracuse) na Athene de belangrijkste stad van de Griekse wereld en een van de belangrijkste stadstaten van die tijd. De bekende filosoof Plato bezocht de stad om er te praten over ‘de ideale staat’. In de derde eeuw voor Christus werd Siracusa door de Romeinen op de Grieken veroverd. Dat kostte het leven aan het grootste talent dat Siracusa voortbracht, de wis- en natuurkundige Archimedes. Dat het een van de mooiste en rijkste steden van het Griekse rijk was, is te zien aan de vele opgravingen van deze mooie kuststad. Als je een reis door de geschiedenis wilt maken, is een bezoek aan de mooie duomo een must. De domkerk lijkt een barok gebouw, maar als je beter kijkt zie je sporen van allerlei cultuurperioden terug. De Dorische zuilen van de tempel die de Grieken hier plaatsten om Pallas Athene te vereren zijn ingemetseld door de Byzantijnen en daarna de Normandiërs, die op de plek van het oude heiligdom een kathedraal bouwden. Vervolgens deden barokke bouwmeesters er nog een schepje bovenop, toen ze de kerk na de aardbeving van 1693 restaureerden. De dom ligt aan het prachtige Piazza del Duomo, misschien wel het mooiste plein van Sicilië. 

Barokke modelstad 

Noto staat ook wel bekend als de ideale barokke stad. Nadat de grote aardbeving van 1693 het oude Noto met de grond gelijk maakte, werd negen kilometer verderop een nieuwe ‘modelstad’ gebouwd. Er zijn talrijke kerken, kloosters, palazzi en theaters. Het stratenplan van het nieuwe Noto werd in een perfecte harmonie opgebouwd langs kaarsrechte lijnen: drie parallelle hoofdstraten, haaks daarop staande dwarsstraten en ruime pleinen. Als je op het dak van de Chiesa di Santa Chiara staat, kun je dit goed zien. Vanaf hier zie je ook het mooie glooiende landschap dat Noto omringt, tot aan de zee. In de Via Nicolaci, ook wel de balkonstraat genoemd, zie je de mooiste balkons ter wereld, vaak met afbeeldingen van centauren (paardmensen), leeuwen, paarden en sirenen. Aan de vorm van deze balkons kun je zien dat ze ruimte moesten bieden aan de hoepeljurken van de voorname dames die de straten bij voorkeur van bovenaf bekeken. Dit is één groot openluchtmuseum voor liefhebbers van zuivere barok, door Unesco uitgeroepen tot cultureel erfgoed. 

Tussen de olijven 
Iedereen die rust en comfort waardeert zal genieten van een overnachting in Masseria degli Ulivi (het olijvenlandgoed) nabij Noto, een accommodatie die in de reizen 812001, 812002 en 812004 van SNP is opgenomen. De bouwstijl van dit antieke landhuis is typisch voor Sicilië: een grote centrale binnenplaats met daaromheen diverse vertrekken als het restaurant en sfeervol ingerichte appartementen met een eigen terrasje en veel privacy. Het fantastische restaurant van het hotel wordt terecht aanbevolen; hier bereiden de koks de beste lokale seizoensproducten en adviseert de hoffelijke bediening over de zorgvuldige wijnselectie. Tussen de olijfbomen ligt een mooi zwembad, vanwaar je prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Liefhebbers kunnen er ook tennissen of een wandeling maken naar de nabijgelegen ruïnes van het oude Noto van voor de aardbeving in 1693: Noto Antica. 

Ongerept strand 
Een smalle kuststrook ten zuidoosten van Noto is een oase van natuurschoon en rust. Dit natuurreservaat is een toevluchtsoord voor duizenden lepelaars, zilverreigers, zwanen, flamingo’s, aalscholvers, kraanvogels en tal van andere soorten die in de brakke moerassen komen broeden. Vendícari is niet alleen een paradijs voor vogels, maar ook voor wandelaars. Het landschap bestaat uit duinen en zoutpannen, waartussen paadjes lopen die omringd worden met dwergpalmen, pistachebomen, dennen, reuzenriet en eucalyptus. Je loopt langs beschutte strandjes, een oude tonijnverwerkingsfabriek en de restanten van een Byzantijns kerkje. Binnen het reservaat is ook een van de meest ongerepte stranden van geheel Sicilië. Een dunne strook van gouden zand is de grens tussen het kleurrijke wetland en de kristalheldere Middellandse Zee. 

Pure passie 
Op deze bijzondere plek in de mooie Anapovallei wacht fietsers een hartelijk ontvangst. Op het terras onder de rijk begroeide pergola trakteert eigenaar Vicenzo fietsers, die net vanuit Ragusa-Ibla aankomen, op heerlijke spumante en een lekkernij uit eigen gaard. Vicenzo is een markante man die zijn geheel eigen ideeën realiseerde in ontwerp van de gebouwen; zijn Agriturismo Sacre Pietre zou bij wijze van spreken ook het stempel ‘agriFuturismo’ kunnen krijgen. Het geheel ligt prachtig te midden van de sinaasappelgaarden en biologische landerijen, waar Vicenzo zelf allerlei bijzondere soorten groenten en fruit verbouwt, zoals paarse aubergine en rode sinaasappel. Elke avond en ochtend maakt Vicenzo met zijn eigen ecologische teelt de meest verrassende en overheerlijke seizoensgerechten. Terecht noemt hij zichzelf uomo molto passionale: of hij nu kookt, ruikt of praat, het is altijd vol overgave. 

Azuurblauwe meertjes

Een wandeling in de kloof van het Riserva Naturale Cava Grande di Cassibile voert naar enkele romantische plekken. Als je tussen de steile kalkrotsen afdaalt, kom je bij het riviertje de Cassibile, dat wordt omgeven door een sprookjesachtige vegetatie met mossen in allerlei kleuren. Verderop liggen tussen de bougainville en hoge rietsoorten azuurblauwe meertjes verscholen, met elkaar verbonden door watervallen. Op de omliggende vlakke rotsen kun je heerlijk zonnebaden en opdrogen na een verkoelende duik in het kristalheldere koude water. Een paradijselijke plek! 

Middeleeuws labyrinth 
Ragusa tegemoet rijden is een feest voor het oog. Boven het met muurtjes verkavelde landschap van akkers en olijfboomgaarden verschijnt een grote heuvel volgepakt met kleurrijke huizen en kerktorens. Zowel de oude stad Ragusa Ibla als de nieuwere stad Ragusa Superiore liggen op een plateau dat aan weerszijden wordt begrensd door diepe valleien. Ragusa Ibla heeft ondanks de aardbeving van 1693 haar middeleeuwse stratenplan behouden. Vanaf het terras van de Santa Maria della Scale kun je dit mooi zien aan de opeengepakte huizen. En als je dwaalt door de mooie straatjes is het net of je midden in een labyrinth zit. Toch leidt elke straat naar de Piazza de Duomo, waar je vanaf gezellige terrassen uitkijkt op gevels van kleurrijk stucco en op de façade van de Duomo San Giorgio, die met 250 traptreden imponeert. In het stadspark Giardino Ibleo kun je heerlijk wandelen en er zijn in dit stadsdeel genoeg goede trattorias om te genieten van Siciliaanse specialiteiten. Het compacte Ibla is een heerlijke plaats om een middag door te brengen. 

Duizenden grotwoningen 
Een wandel- of fietstocht door de Valle dell’ Anapo is een onvergetelijke ervaring. Het panorama over de waterrijke kloof is een van de fraaiste van Sicilië. Steile kalkwanden markeren de kronkelige loop van het riviertje, waar oleanders, beuken en platanen langs groeien. Het kalkplateau is niet alleen nu een graag bezochte plaats; enkele duizenden jaren geleden kende het al vele bezoekers. Dit prachtige wandelgebied tussen de bergen van het natuurreservaat Pantalica bevat meer dan vijfduizend in de rotsen uitgehakte holen uit de steentijd en de bronstijd. Zowel landschappelijk als historisch is dit een van de indrukwekkendste plaatsen op Sicilië. 

Fietsvakantie Italië - Sicilië  
Barokke steden, grotwoningen en ongerepte stranden, fietsreis door onontdekt zuidoost-Sicilië

8-daagse fietsvakantie langs hotels, agriturismo's en bed & breakfasts
Fiets langs juweeltjes, zoals de voormalige Griekse stad Siracusa, het barokke Noto en Ragusa Ibla. Zoek je weg over zachte kalksteenplateaus, doorsneden door groene, vruchtbare rivierdalen, zoals de Valle del’Anapo met de necropolis van Pantalica. Bezoek het Vendícari natuurreservaat, een waar vogelparadijs. In dit land waar het licht schittert, fiets je van het ene hoogtepunt naar het andere. 

Bekijk de reis hier.